vrijdag 15 oktober 2010

Hitflits: Hero (Antonie Kamerling) postuum op #1

Vorige week kwam ‘Toen ik je zag’ van Hero (Antonie Kamerling) binnen op de derde plaats. Dat was op basis van slechts één downloaddag, de donderdag. We zijn een week verder en wat we al verwachten, is gebeurd: het nummer is de hele week massaal gedownload. Met als resultaat een terechte #1 in de nieuwe Single Top 100. Het verschil met de #2 (waarover zodadelijk meer), is bijna 64%! ‘Toen ik je zag’, een compositie van Guus Meeuwis & Jan Willem Rozenboom, stond in 1997 vijf weken op de eerste plaats komt. Het is de elfde keer dat een nummer postuum op de eerste plaats. De voorlaatste keer was op 20 oktober 2007 toen ‘Bedankt mijn vriend’ van André Hazes & André Hazes Jnr. op #1 binnenkwam.

‘Miami 2 Ibiza’ van de Swedish house mafia & Tinie Tempah, dat vorige week op #1 binnenkwam, vinden we nu pas op de elfde plek. Het is de eerste keer sinds 4 april 2009 dat een nummer vanaf de eerste plaats buiten de top 10 valt. Dat was ‘P.o.w.n.e.d.’ van P3 dat in de tweede week naar #74 zakte en daarmee direct de grootste duikeling vanaf de eerste plaats maakte.

Dan over naar de #2, tevens de hoogste eersteweeks. De kijkcijferhit van de donderdagavond is momenteel ‘Oh oh cherso’ te zien op RTL5. Dus het kon niet uitblijven dat het stel ook een plaatje zou maken. Gekozen is voor een combinatie van diverse liedjes dat uiteindelijk de titel ‘Oh oh cherzo’ meekreeg. Absoluut gezien is het dus de #2 deze week, maar relatief stelt het weinig voor, want het nummer verkoopt slechts een derde van ‘Toen ik je zag’ van Hero.

Ook voor het eerst in de Single Top 100 zijn de volgende veertien nummers:
#20 P!nk: ‘Raise your glass’
#25 Duck sauce: ‘Barbra Streisand’
#33 Don Diablo feat. Dragonette: ‘Animale’
#40 Jolanda Zoomer: ‘Weer in de wolken’
#62 Vinzzent: ‘Groen (wit, blauw, geel, rood)’
#75 Stromae: ‘Te quiero’
#75 Antonio: ‘Lieve heer, heb medelij’ (de versie van Willem Barth stijgt van 35 naar #15)
#79 Piratentoppers: ‘Als de maan daarboven lacht
#81 Dennie Christian: ‘Mijn mooiste gedachte’
#82 Far east moment: ‘Like a G6’
#85 Elvis Presley with Lisa Lois: ‘Love me tender (viva Elvis
#87 Clokx: ‘Catch your fall’
#93 Lisa Dijkman: ‘That don’t matter’
#97 Alexander Burke & Laza Morgan: ‘Start without you’

Net als de dood van Antonie Kamerling, op woensdag 6 oktober 2010, heeft ook het overlijden van Solomon Burke, afgelopen zondag, verkopen gegenereerd. Vorige week kwam het album ‘Hold on tight’ van hem & de Dijk binnen op de tweede plaats met een verschil van bijna 74% op de #1. Deze week is het album weliswaar blijven staan, maar is het verschil verkleind tot ruim 9%. Zijn dood heeft er ook voor gezorgd dat de belangstelling voor zijn oudere albums is toegenomen. In de Backcatalog Top 50 zijn twee van zijn albums binnengekomen. Op #46 ‘Don’t give up on me’ (#25 in 2002) en op #50 ‘Very best of’ (origineel uit 1998).

Terug naar de Album Top 100 waarin Nick & Simon met ‘Fier’ voor de tweede week de eerste plaats in handen houden. Robbie Williams komt met zijn verzamelalbum ‘In & out of consciousness – the greatest hits 1990 – 2010’ binnen op een derde plaats, maar verkoopt ongeveer een derde minder dan de #1. Ook nieuw bij de bovenste tien, op #8, is ‘Crosspop’, het langverwachte album van Hind. Daarmee staat de zangeres één plaatsje hoger dan ‘Around the world’, haar debuutalbum uit 2003 dat de negende plaats bereikte. De laatste eersteweeks notering bij de bovenste tien is ‘Swanlights’ van Antony & the Johnsons op #10.

Er is geen enkel album dat deze week op herhaling gaat. Het restant binnenkomers:
#14 the Script: ‘Science & faith’
#20 Alter bridge: ‘AB III’, Amerikaanse rock en metal kwartet uit Orlando
#25 Lucky Fonz III: ‘Hoe je honing maakt’
#37 Afrocubism: ‘Afrocubism’, project van Nick Gold, die in 1996 Malinese muzikanten had geregeld voor het project dat later the Bueno vista social club zou heten. Vanwege visumproblemen ging de samenwerking tussen de Malinezen en de Cubanen niet door. Nu lukt het hem wel om beide ‘landen’ te combineren op ‘Afrocubism’

#40 the Orb feat. David Gilmour: ‘Metallic spheres’
#41 Belle and Sebastian: ‘Write about love’
#68 Agnes Obel: ‘Philharmonics’, Deense zangeres bekend van de T-Mobile reclame met het nummer ‘Just so’. De liedjes zijn geschreven in Berlijn
#70 Kings of Leon: ‘Come around sundown’
#75 Sufjan Stevens: ‘The age of ADZ’
#79 Cliff Richard: ‘Bold as brass’
#80 NTjam Rosie: ‘Elle’, zangeres uit Kameroen, die in december 2009 de VSBfonds ‘Music matters award’ won. Ze rondde vorig jaar zomer haar studie af aan de World music department van het Conservatorium in Rotterdam
#98 Ferry Corsten: ‘Once upon a night 2’

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman met onder andere een overzicht van de elf postume #1-hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten