woensdag 16 december 2009

Jaarflits: zangeressen bepaalden het gezicht van 2009

Vandaag, woensdag 16 december 2009, zijn door GfK Dutch Charts de jaarlijsten vrijgegeven. Aan deze lijsten ligt geen puntensysteem ten grondslag, maar zijn de werkelijke verkopen geteld van singles en albums, zowel fysiek als download.

Zowel in de single als albumjaarlijst zijn het net als in 2008, de vrouwen die de dienst uitmaken. Vorig jaar voerden Amy MacDonald met ‘This is the life’ (singles) en Amy Winehouse met ‘Back to black’ (albums), de lijsten aan. Dit jaar zijn het Lisa met ‘Halleluja’ (singles) en Adele met ‘19’ (albums). Lisa is de zevende zangeres in de Mega-geschiedenis die de hit van het jaar scoort. En Adele is de tiende zangeres die de albumjaarlijst aanvoert.

Voor het derde jaar eindigt een nummer verbonden aan een talentenjacht op de eerste plaats van de singlejaarlijst. Na ‘Damn (I think I love you)’ van Starmaker in 2001 en ‘Step right up’ van Jamai in 2003 (winnaar Idols), is het dit jaar de beurt aan Lisa. Op 9 mei werd ze winnares van de tweede editie van X-factor. Met 69% van de stemmen versloeg ze Rachel Kramer. Direct na de uitzending was ‘Halleluja’ van Lisa, een cover van Leonard Cohen, te downloaden. Met een overwicht van 95% kwam het op #1 binnen en bleef daar tien weken staan. Met meer dan 50.000 exemplaren, twee keer platina, is het de bestverkochte single van 2009,

Het duet van het jaar is wel ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit. Aanvankelijk was het nummer alleen door Damaru opgenomen. Maar dat veranderde door een weddenschap tussen Giel Beelen en Jan Smit, die door de laatste werd gewonnen. Giel regelde als tegenprestatie dat Jan, die het nummer van Damaru erg leuk vond, het met hem zou opnemen. Daarnaast zou de opbrengst naar SOS Kinderdorpen gaan, waar Jan de ambassadeur van is. Al snel bleek de versie van de twee populairder te zijn dan die van Damaru alleen, en binnen een week stond de nieuwe versie op de eerste plaats, waar het zeven weken bleef.

2009 was het succesvolste jaar van K3. Na het vertrek van Kathleen Aerts, werd de zoektocht naar de nieuwe K3 opgezet, waarbij Josje Huisman de opengevallen plek mocht invullen. En met succes, want de voornamelijk schare kinderfans omarmde haar direct. De single ‘MaMaSé!’ stond in twee weken op de eerste plaats en hield het zes weken vol. In de jaarlijst treffen we het nummer aan op de derde plaats. Het gelijknamige album, dat nog maar een maand uit is, komt nu al uit op een zevende plaats in het albumjaaroverzicht.

Behalve Lisa op #1 en K3 op #3, staan er nog drie vrouwen in de top 10. En alle drie bereikten ze de eerste plaats. Op #4 staat ‘Poker face’ van Lady Gaga, op #7 Adele met ‘Make you feel my love’ en onze eigen Anouk scoorde met ‘Three days in a row’ haar eerste #1-hit en prijkt op de achtste plek. En dan zijn er ook nog de groepen met één of meer zangeressen in de gelederen: Krezip met ‘Beautiful goodbyes’ op #5 en the Black eyed peas met zangeres Fergie met ‘I gotta feeling’ op #6. Kortom, het waren weer de vrouwen die de toon zetten in 2009!

De enige mannen bij de bovenste tien, zijn naast de eerder genoemde Damaru & Jan Smit, Madcon met ‘Beggin’’ op #9 en ‘Dochters’ van Marco Borsato op #10, die ook nog over vrouwen zingt. Als we 2008 en 2009 bij elkaar zouden tellen, dan zou ‘Dochters’ heel hoog eindigen, want in 2008 bereikte het al de achtste plek.

Ondanks dat ze geen nummer bij de eerste tien hebben, de hoogste staat op #14, scoorden ze wel vier #1-hits dit jaar, waarvan drie bij de bovenste 100. Natuurlijk hebben we het over Nick & Simon en de hits ‘Lippen op de mijne’ (op #14), ‘Het masker/Santa’s party’ (op #36) en ‘Vallende sterren’ (op #93). In het albumoverzicht hebben ze twee noteringen: ‘Luister’ op #3 en ‘Vandaag’ uit 2007 staat op #35.

Ook hun dorpsgenoot Jan Smit heeft muzikaal een goed jaar achter de rug. Naast zijn duet met Damaru op #2, staat Jan ook nog genoteerd met ‘Je naam in de sterren’ op #50. Ook hij staat met twee albums genoteerd: ‘Stilte in de storm’ op #37 en ‘Live ‘09’ op #65. De 3j’s scoorden drie singlehits, maar geen enkele daarvan vinden we terug in het jaaroverzicht. Wel staat hun album ‘Kamers van mijn hart’ in het albumjaaroverzicht, op #87.

Ondanks de downloads zit het Nederlands product al een aantal jaren in de lift. Toch hopen we dat stilstand geen achteruitgang betekent, want het aantal is hetzelfde als vorig jaar, wat een record was: 50 stuks. Vijf nummers staan bij de bovenste tien evenveel als in 2007. In 2008 waren het er vier, waarvan toen drie door Marco Borsato!

Ook in de albumjaarlijst zijn het de vrouwen die de toon zetten. Adele scoort met ‘19’ het bestverkochte album. Het album verscheen al in maart 2008 en was tot #4 gekomen. Maar nadat ‘Make you feel my love’ (#7 bij de singles) uitkwam en Adele een paar keer was langsgekomen in tv-programma’s, waaronder ‘Mooi! Weer de Leeuw’, en concerten had gegeven (onder andere op North sea jazz), viel het album niet meer aan te slepen. In vier verschillende sessies belandde het op de eerste plaats, waar het in totaal zes weken stond.

Wederom moet Anouk het met een tweede plaats stellen in de albumjaarlijst. In 2005 werd haar album ‘Hotel New York’ ook al door een vrouw van de eerste plaats gehouden. Toen was het Katie Melua met ‘Piece by piece’, dit keer is het ‘19’ van Adele dat er voor zorgt dat ‘For bitter of worse’ het op één na bestverkochte album over 2009 is geworden.

In oktober 2008 maakte zangeres Jacqueline Govaert bekend dat de band Krezip er halverwege juni 2009 mee zou gaan stoppen. De meeste leden zijn inmiddels onder de pannen bij andere bandjes. Wel lieten ze de fans na twaalf jaar Krezip de single ‘Sweet goodbyes’ (#5), het gelijknamige album (#67) en het album ‘Best of’ na (#5).

Nog meer Nederlands product is er van Ilse DeLange met ‘Incredible’ op #8 en Guus Meeuwis met ‘NW8’ op #9.

Na vijf jaar kwam U2 weer met een nieuw album, ‘No line on the horizon’. Het album verdween een week geleden uit de reguliere albumlijst, en is de #4 van 2009.

In juni overleed Michael Jackson en prompt stonden er 39 singles van hem genoteerd. ‘Billie Jean’ haalde zelfs de singlejaarlijst en staat op #56. Ook gingen tal van albums van hem op herhaling. ‘King of Pop – the Dutch collection’ kwam een week na zijn overlijden opnieuw binnen en haalde zes keer de eerste plaats. In het jaaroverzicht van 2009 staat het album op #6. Net buiten de top 10, op #12, staat ‘This is it’, uitgebracht naar aanleiding van de gelijknamige concertfilm. Maar hij staat met nog twee andere albums genoteerd. Op #21 ‘The collection’ en op #82 ‘The Motown years 50’.

En tenslotte Kings of Leon met het album ‘Only by the night’ uit september 2008. Pas in januari 2009 brak het album pas door. Maar het ging helemaal goed los, toen ‘Sex on fire’ een flinke hit werd. Het album stond tot vorige week genoteerd en levert hen een tiende plaats op.

Bij de singles komt de helft, 50%, uit Nederland. Bij de albums staat het aandeel Nederlands product op 40 stuks, 40% dus. Dat zijn er 6 minder dan in 2008, een record dat ook in 1995 werd bereikt.

Dan volgen hier de top 10 overzichten van singles en albums:

Single Top 10 2009:

#1 Lisa: Halleluja’ NL
#2 Damaru & Jan Smit: ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ NL
#3 K3: ‘MaMaSé!’
#4 Lady Gaga: ‘Poker face’
#5 Krezip: ‘Sweet goodbyes’ NL
#6 Black eyed peas: ‘I gotta feeling’
#7 Adele: ‘Make you feel my love’
#8 Anouk: ‘Three days in a row’ NL
#9 Madcon: ‘Beggin’’
#10 Marco Borsato: ‘Dochters’ NL

Album Top 10 2009:

#1 Adele: ‘19’
#2 Anouk: ‘For bitter or worse’ NL
#3 Nick & Simon: ‘Luister’ NL
#4 U2: ‘No line on the horizon’
#5 Krezip: ‘Best of’ NL
#6 Michael Jackson: ‘King of Pop – the Dutch collection’
#7 K3: ‘MaMaSé!’
#8 Ilse DeLange: ‘Incredible’ NL
#9 Guus Meeuwis: ‘NW8’ NL
#10 Kings of Leon: ‘Only by the night’

Tot zover deze Jaarflits 2009. Deze Jaarflits wordt de komende weken nog aangevuld. Deze kunt je dan nalezen onder het kopje ‘Het hitjaar 2009’. Houdt de Megaman dus in de gaten!

2 opmerkingen:

  1. Is er een plaat die slechts heeft 1 week op nr 100 of nr 99 in de single top 100?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Ronald: dat zullen er wel een paar zijn, alleen welke weten we niet. daarvoor moet je alle lijsten nalopen op www.dutchcharts.nl. Wij hebben ze namelijk niet paraat.

    BeantwoordenVerwijderen