zaterdag 7 juli 2007

MM27: Monique Smit is wild... van zingen

Monique Smit: Wild (4) *** hoogste eersteweeks ***

Na ‘So you wanna be a popstar’ dat hits oplevert voor Erik Hulzebosch (‘Extase (zonder jou)’, #26), Sascha Visser (‘ik wil met je mee’, #45) en Roxeanne Hazes (‘Ik hou van jou’, #11), gaan we nu hits krijgen uit een andere talentenjacht, ‘Just the two of us’. Daarin vormde een artiest een duet met een andere, (on)bekende Nederlander. Monique Smit, de (on)bekende Nederlander, vormt een duet met Xander de Buisonjé, de artiest.

Hoewel Monique geen moment hoefde na te denken over haar deelname, was zij niet degene die toestemde toen SBS6 belde. Haar ouders hebben ja gezegd, omdat ze zelf op vakantie was. Zij wisten dat het Monique haar droom was om te zingen, en wilden daar graag aan meewerken. Voorheen waren haar ouders echter minder enthousiast over haar zangplannen. Zij vonden dat ze eerst maar eens de kappersschool moest afronden. Dat nu, moet (even) wachten. Zelf was Monique wel verbaasd dat zij voor het programma werd gevraagd, omdat ze zichzelf eigenlijk helemaal niet bekend genoeg vond.

Nou dat valt reuze mee, want Monique Smit (Volendam, 9 april 1989), is de jongste zus van Jan Smit, en werd landelijk bekend door haar aanwezigheid in de reallife soap ‘Gewoon Jan Smit’. Eigenlijk was ze voor ‘Just the two of us’ al een artiest, want met haar broer scoorde ze met kerst een #1-hit met ‘Kerst voor iedereen’, de tweede track op ‘Cupido’. Dat smaakte ongetwijfeld naar meer, en een #4-positie is dan ook een mooie start voor ‘Wild’, geschreven door Han Kooreneef (tekstschrijver Marco Borsato) en Daniel Gibson (schreef voor Within tempation en Backstreet boys), het Zweedse vriendje van Kim-Lian van der Meij. In het najaar krijgt ‘Wild’ een opvolger en begin volgend jaar volgt een heel album.

Een broer en een zus die beide een solohit scoren, dat komt niet vaak voor. Jan en Monique zijn de twaalfde broer-zus-combinatie sinds het begin van de nationale hitparade in 1969. De meest succesvolle, dat kun je natuurlijk wel raden, dat waren de broers en zussen Jackson. Dat waren niet alleen de meeste solo-broers en zussen (vier), maar bovendien de hoogst genoteerde: drie van de vier scoorden een #1-hit.
De Cherry's konden er ook wat van: twee zussen en een broer; Neneh kwam tot #1.
De minst succesvolle broer en zus waren Heather Nova en haar broer Mishka; beide kwamen nooit hoger dan plek #84 in de Nederlandse hitparade.
Klik hier voor een overzicht van alle elf voorgaande broer-zus-combinaties met een solohit.

‘So you wanna be a popstar’ (waarin trouwens ook Hilbrand Nawijn als ‘zanger’ doorbrak), krijgt volgend jaar een vervolg met onbekende Nederlanders. Inmiddels hebben zich al zo’n 3.000 mensen aangemeld.

MM27: Enrique Iglesias: eeuwige tweede?

Enrique Iglesias: Do you know (the ping pong song) (2)

‘Do you know (the ping pong song)’ boekt in de vijfde week een plaatsje winst en belandt op de tweede plaats. Daarmee scoort Enrique voor de derde keer een #2-hit. En ook deze keer ziet het er niet naar uit dat hij een #1-hit gaat scoren.

Welke acts zitten hem toch elke keer dwars? We doken in het Megarchief en vonden daar de volgende hitfeiten:
In september en oktober 2000 was het Jody Bernal met ‘Que si, que no’, die ‘Could I have this kiss forever’, het duet van Enrique met Whitney Houston, drie weken lang van de eerste plaats hield. Eind december 2002 deed Enrique het alleen op ‘Hero’, en moest drie weken lang ‘L’amour toujours’ van Gigi d’Agostino boven zich dulden. Zal de geschiedenis zich dit keer herhalen, of zal het Enrique toch lukken om een #1-hit te scoren, én daarmee het duet van André & Gerard van de eerste plaats te stoten?

MM27: Hazes en Joling: al 8 weken bij elkaar


André Hazes & Gerard Joling: Blijf bij mij (1) *** achtste week ***

We hebben goed en slecht nieuws over ‘Blijf bij mij’ het duet van André Hazes & Gerard Joling. Eerst het ‘slechte’ nieuws: in de Mega Download Top 50 raakt het nummer de eerste plaats kwijt aan ‘Umbrella’ van Rihanna feat. Jay-Z, maar dan ook net, want het verschil is slechts 2%. Het goede nieuws rond ‘Blijf bij mij’, is dat het nummer in de Single Top 100 op #1 blijft staan, voor de achtste week en dat de afstand tot de #2 is vergroot van 56% tot 60%.

dinsdag 3 juli 2007

#1 voor Dolly dots

Al na drie verkoopdagen zijn er van het 'Reunieconcert ahoy 2007' van de Dolly dots genoeg exemplaren verkocht om de eerste plaats te bezetten van de voorlopige Mega Album Top 100. Afgelopen vrijdag kwamen gelijktijdig de dvd en cd uit, naar aanleiding van de renunieconcerten die de zes dames op 25, 26 en 27 mei gaven in Ahoy Rotterdam. Van de dvd werden er in de voorverkoop meer dan 35.000 stuks besteld, goed voor goud dus. Als de cd op vrijdag nog #1 staat, zal het de eerste #1 worden voor de Dolly dots.