vrijdag 21 oktober 2011

Hitflits: Adele evenaart record van Caro Emerald; David Guetta populairste dj

Op 1 januari van dit jaar steeg ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald voor de vijfde keer naar de eerste plaats. Het album stond daarmee voor de 30e week bovenaan, en daarmee was ze de eerste act in de albumhistorie die dat lukte. Het was tevens de laatste week voor het album, dat nog steeds genoteerd staat; in de 90e week zakt het van de 19e naar de 48e plaats.

42 weken lang had Caro het record in handen, maar vanaf deze week moet ze het delen met Adele. Haar album ‘21’ boekt in de 39e week, negen weken eerder dan het album van Caro, de 30e week op de eerste plaats in de Album Top 100. En, jammer voor Caro, het ziet er naar uit dat het daar niet bij blijft. De komende weken zal Adele de eerste plaats even kwijt raken aan ‘Mylo xyloto’ van Coldplay, dat vanaf vandaag te koop is en bij uitlevering ruim goud is en wellicht een ander album, maar daarna zal ‘21’ het weer overnemen.
‘21’ is het tweede album van Adele, terwijl ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ het debuut is van Caro Emerald. Een schrale troost dus voor Caro, want dat record blijft in haar handen. ‘19’, het debuutalbum van Adele dreigt binnenkort wel een ander record te breken: dat van het meeste aantal weken op #1 in de Backcatalogue Top 50, de lijst met oudere albums. Het album staat daar nu voor de 50e week bovenaan, en is nog maar drie weken verwijderd van ‘Come away with me’ van Norah Jones.

Twee plaatsen winst boekt ‘Junior Songfestival ‘11’ dat naar de tweede plaats stijgt. Het album sprintte twee weken geleden van 12 naar #3. Dat was na de nationale finale de week daarvoor, die gewonnen werd door Rachel die ons land in Armenië op 3 december zal vertegenwoordigen met het zelfgeschreven nummer ‘Teenager’. Vorige week viel het album even terug naar #4, maar deze week doet het een aanval op de eerste plaats. Dat wil zeggen, absoluut gezien, maar relatief gezien, komt het helemaal niet in de buurt; ‘21’ van Adele verkoopt bijna de helft meer.

De single ‘Ik neem je mee’ is inmiddels op de tweede plaats aangekomen en ook het album ‘Deze wereld is van jou’ doet het zeer goed. Het is de hoogste eersteweeks op de vierde plaats, waarmee Gers Pardoel in beide lijsten een notering in de top 4 heeft.

Op #13 komt ‘Los’ van Leonie Meijer binnen, waarmee ze, na Lenny Keylard en Shary-An, de derde deelnemer van The voice of Holland (buiten winnaar Ben Saunders) is die met een album komt. ‘Los’ is geproduceerd door Daniel Gibson (man van Kim-Lian van de Meij, maar vooral muzikaal betekend voor Within temptation en Di-rect), waarmee ze ook de meeste teksten schreef. Haar coach Jeroen van der Boom heeft geen bijdragen geleverd, maar haar wel van adviezen voorzien.

Nog een Nederlandstalig album op #15, is ‘Wind om het huis’ van Ricky Koole. Op twee bewerkingen (eentje van Erma Franklin en eentje van Bettye Lavette) en twee covers (van Maarten van Roozendaal) na, schreef de zangeres/actrice alle teksten zelf. De muziek is van Maarten van Roozendaal, Helge Stikker (Storybox), Wouter Planteijdt (Sjako!), Ruud Houweling (Cloud machine) en Roel Spanjers (Normaal). Het album, dat ze zelf heeft geproduceerd, is opgenomen met de band waarmee ze de theatertour ‘Rain, steam & speed’ doet. Daarnaast kwamen de koperblazers en de strijkers van Kyteman in de studio langs. Hiervoor bracht Ricky drie Engelstalige albums uit.

Het restant binnenkomers:
#11 Noel Gallagher’s high flying birds: Noel Gallagher’s high flying birds
#17 Die Twa: Twasprong
#35 Awkward I; Everything on wheels
#51 Helena Fischer: Für einen Tag
#85 Iced earth: Dystopia

In de nieuwe Single Top 100 blijft ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra de lijstaanvoerder, nu voor de vierde week. ‘Video games’ van Lana Del Rey, vorige week nog de hoogste eersteweeks op #3 en een serieuze kanshebber voor de toppositie, stelt deze week teleur door een plaatsje te zakken.

Daar maken twee acts gebruik van. ‘We found love’ van Rihanna feat. Clavin Harris, stijgt terug naar de derde plaats. Maar de grootste winst in de top 10, wordt deze week geboekt door ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel dat van de 7e naar de 2e plaats stijgt. ‘Morgen ben ik rijk’, zijn vorige single, kwam eerder dit jaar niet verder dan de 61e plaats.

Nieuw bij de bovenste tien zijn twee andere Nederlandse acts. Van 12 naar #7 stijgt ‘Ogen weer geopend’, waarmee Rene Froger zijn veertiende top 10-notering binnenhaalt. De andere is ‘Loop naar het licht’ van Los Angeles, the voices dat na twee weken op #11 te hebben doorgebracht, in de vijfde week doorstijgt naar de 6e plaats, waarmee het hun grootste hit, ‘Mijn laatste lied voor jou’ (#6 in jui), evenaart.

Aan de rand van de top 10 staat ‘Without you’ van David Guetta feat. Usher, dat vanaf #28 stijgt naar de 12e plaats. Guetta werd afgelopen nacht tijdens het Amsterdam Dance Event uitgeroepen tot populairste dj van de wereld. Althans volgens de mensen die de moeite namen om hun stem uit te brengen in de jaarlijkse, door het Britse blad DJ Mag georganiseerde verkiezing, dat voor de veertiende keer werd gehouden. Niet minder dan een record aantal van 600.000 stemmen werden dit jaar uitgebracht.

Na vier jaar is Armin van Buuren zijn eerste plaats kwijt, maar daar was hij niet getreurd over. Armin: “Guetta is de terechte winnaar. Ik dacht vorig jaar al dat hij zou winnen.” Van Buuren staat op #2, gevolgd door Tiësto op #3. Andere Nederlandse dj’s die goed scoren zijn onder andere: Afrojack (op #7), Dash Berlin (#8), Fedde le Grand (#14), Sander van Doorn (#16), Ferry Corsten (#18), Laidback Luke (#20), Chuckie (#32).

De hoogste eersteweeks is tevens de vroegste kersthit aller tijden. Zelfs nog voor de eerste Sinterklaashit, komt ‘Mistletoe’ van Justin Bieber binnen op de 21e plaats, nu al zijn grootste hit.


Het restant eersteweeks noteringen deze week zijn de volgende:
#25 Dean Saunders & Yes-R: What a wonderful world
#59 R.i.o. feat. U-jean: Turn this club around
#62 Jeronimo: Somebody who loves me
#66 Snow patrol: This isn’t everything you are
#72 Dennie Christian: Hallo
#76 Enrique Iglesias feat. Pitbull: I like ho wit feels
#82 Patty Brard: Bunga bunga
#85 Cher Lloyd: Swagger Jagger
#86 Lange Frans feat. Trijntje Oosterhuis: Bloedgabbers
#90 Gavin DeGraw: Sweeter
#100 Inna fea. Juan Magan: Un momento

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman met daarin alle feitjes achter de nieuwste hits.

maandag 17 oktober 2011

Megaman bij week 41 – 8 oktober 2011

Welkom bij de Megaman, met deze week:
- #1-duet is geïnspireerd op duet van Kate Bush & Peter Gabriel
- Lana del Ray wilde 'Videogames' niet op single uitbrengen
- Byentl krijgt dubbelgoud
- Joe Goddard maakte van een ballad een dancenummer
- Elvis Presley voor de derde keer in de remix
- Pioneers of love zijn klaar voor het grote werk
- Olly Murs: van deelnemer aan X factor tot presentator bij X factor
- Guus Meeuwis zingt een liedje voor zijn dochter
Dat alles en meer over de dertien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

#1-duet geïnspireerd op duet van Peter Gabriel & Kate Bush

Gotye feat. Kimbra: Somebody that I used to know (1) *** terug op #1 / derde week op #1 ***

De acties van Jan Smit (speciale cd-singles en instores) duren meestal niet langer dan een week (want de #1-hit is weer binnen) en dus maakt zijn veertiende #1-hit relatief gezien een flinke smak, want het levert maar liefst 40% in ten opzichte van de #1.

Die #1 is natuurlijk ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra. Na een afwezigheid van twee weken stijgt het nummer voor de tweede keer terug naar de eerste plaats. Gotye feat. Kimbra moet het alleen hebben van de download en die is, met uitzondering van de week dat ‘One thousand voices’ van The voice of Holland de eerste plaats pakte, al sinds 10 september de meest gedownloade track.

In totaal staat ‘Somebody that I used to know’ nu voor de derde week bovenaan de Single Top 100. Gezien de eerste download cijfers zou het ook nog wel eens een vierde week kunnen worden, want het nummer heeft (nog) een flinke voorsprong op ‘Videogames’ van Lana del Ray. Vrijdag weten we wie de strijd heeft gewonnen.

We weten al dat Wouter de Backer (Gotye) in zijn nummers gebruik maakt van samples. Zo zit in ‘Somebody that I used to know’ een sample van ‘Seville’ van de Braziliaanse gitarist/componist Luiz Bonfa van zijn elpee ‘Plays great songs’ uit 1967. Maar de #1-hit heeft meerdere raakvlakken.

Don’t give up

Wouter: “Ik was op zoek naar het punt waar pop een beetje raar wordt. Zoals Peter Gabriel en Kate Bush dat in de jaren tachtig deden op ‘Don’t give up’ . Hun melodieën waren goud, de songconstructies klopten, en toch had hun geluid iets volstrekt unieks.” ‘Don’t give up’ bereikte in 1986 de vijfde plaats, ‘Somebody that I used to know’ de eerste.

zondag 16 oktober 2011

Lana del Ray wilde Videogames niet op single uitbrengen

Lana del Ray: Videogames (3) *** hoogste eersteweeks ***

Je houdt er van of je houdt er niet van. Een tussenweg lijkt niet mogelijk voor ‘Videogames’ van Lana del Ray, dat binnenknalt op de derde plaats. Het nummer is nog maar verkrijgbaar sinds afgelopen dinsdag 11 oktober en ging de afgelopen week als een speer. Mede dankzij 3FM die het nummer tot haar Megahit uitriep. Maar ook andere radiostations zijn ‘om’; Jan Willem Roodbeen van de ‘Roodshow’ op Radio 2, gaf ‘Videogames’ het etiket ‘roodgloeiend’, wat betekent dat het nummer elke dag in zijn programma wordt gedraaid.

En dan te bedenken dat het helemaal niet de bedoeling van de zangeres was dat het nummer een single zou worden. Een paar maanden geleden zette ze het nummer online, omdat het haar favoriete liedje is. Zelf wordt ze erg verdrietig als ze het nummer draait, en als ze het zingt moet ze soms huilen. De inspiratie komt dan ook uit meerdere relaties die ze had. Tijd om eens nader kennis te maken met die zangeres.
Lana del Ray, wiens echte naam Elisabeth ‘Lizzy’ Grant luidt, is geboren in New York City en groeide op in Lake Placid, vlakbij de Canadese grens. Na de kostschool, verhuisde ze naar New York voor een studie metafysica, waarbij ze zich specialiseerde in het ‘wetenschappelijk bewijs dat God bestaat’. In die tijd kwam ze in aanraking met de muziek van Bob Dylan en Leonard Cohen. Nadat ze rapper Princess superstar leerde kennen, bij ons bekend van ‘Perfect exceeder’ van Mason (#11 in 2007), waren hiphopartiesten als Biggie Smalls en Eminem evn haar helden. Vervolgens verhuisde ze naar New Jersey, waar ze een voorliefde ontwikkelde voor de muziek van Nirvana.

In 2009 bracht ze de EP ‘Kill kill’ uit onder haar eigen naam Lizzy Grant. Ook nam ze een heel dancealbum op, dat echter (nog) nooit is uitgebracht. Pas toen ze zelf nummers ging schrijven, ontwikkelde ze een eigen stijl. Tevens nam ze de naam Lana del Ray aan, een idee van managers, die dachten dat een naam die zou herinneren aan de Hollywood glamour beter zouden passen bij de muziek die ze nu maakt. Nederland is het eerste land waar ‘Videogames’ een notering krijgt. Het zou dan ook mooi zijn, als ze op 10 november voor een showcase naar Paradiso in Amsterdam komt, ze hier dan ook als eerste een #1-hit heeft gescoord.

Dubbelgoud voor Byentl

Byentl ft. Tarif: Maniac of love (22)

Afgelopen dinsdag, 11 oktober, ontving Byentl uit handen van het duo (Ronny) van Brabant & (Richard) Rijk van Radio 8FM twee gouden platen, eentje voor ‘Taking back my heart’ (#10 in juli/augustus) en eentje voor ‘Let me rule the world’ (#10 in september). Dat betekent dus dat er van elk nummer minimaal 10.000 stuks verkocht moeten zijn. Volgens Marjorie Lammerts oftewel Byentl, was Radio 8FM het eerste station dat ‘Taking back my heart’ draaide, dus daar is ze de dj’s heel dankbaar voor.
‘Maniac in love’ is in drie jaar tijd de twaalfde hitsingle voor Byentl. En alle ingrediënten zijn aanwezig voor een zevende top 10 notering. Het nummer, dat wederom geproduceerd is door het gouden team van Future presidents swingt aan alle kanten, de videoclip is top, dus die gouden plaat is een kwestie van tijd. Daarnaast zou het nummer wel eens die stations over de schreef kunnen trekken, die tot nu toe mondjesmaat of niet haar singles draaiden.

Het nummer is niet afkomstig van haar tweede album ‘Persistence’, dat in augustus verscheen en waarvan drie nummers een notering kregen. Dat zou er op kunnen wijzen dat ze al weer bezig is aan haar derde album. Zeker is wel dat ze ook dit jaar weer met een kerstnummer komt.

Byentl zingt ‘Maniac in love’ samen met Tarif, voluit Costatinus Tarif Heljanan, geboren in Zevenaar (1971) en één van de beste achtergrondzangers die Nederland kent. Hij zingt onder andere bij Ruth Jacott, Trijntje Oosterhuis en the Golden earring. ‘Maniac in love’ mag officieel zijn eerste hit zijn, maar Tarif stond al eerder genoteerd. In februari zong hij samen met zijn New gospel sensation uit Uithoorn, op ‘Wat een w♥nder’ van Vinzzent dat de zestiende plaats bereikte. Tarif, vader van vier zonen, heeft in Zevenaar culturele theatershows geproduceerd van zang en dans voor en door kinderen, waarvoor hij in de Cultuurprijs 2010 ontving.

Nederlandse producer helpt Franse dj

David Guetta feat. Usher: Without you (28)

Aanstaande vrijdag, 21 oktober, zal de 43-jarige Pierre David Guetta een optreden verzorgen in the Sand, een dansgelegenheid in Amsterdam. Hij is daar voor het Amsterdam Dance Event, dat vanaf woensdag voor de zestiende keer wordt gehouden. Gedurende dit evenement dat tot en met zaterdag 22 oktober duurt, is Amsterdam weer even het centrum van de danswereld. Vrijdag zijn ook Afrojack en Brothers in the Booth van de partij. Overigens zijn er sinds 19 september al geen kaarten meer voor de vrijdag!

Niet geheel toevallig dus dat David Guetta deze week met een nieuwe single komt, ‘Without you’ feat. Usher. Het nummer is de vijfde single van het album ‘Nothing but the beat’ van Guetta, dat deze week op een zevende plaats staat van de Album Top 100. Aan het nummer heeft onze eigen Giorgio Tuinfort ook een bijdrage geleverd, zowel qua muziek als productie.

David Guetta heeft er voor gezorgd dat de dansmuziek een cross over heeft gemaakt naar de popmuziek en dus wil iedereen met hem werken. Binnenkort verschijnt er een documentaire over de dj/producer getiteld ‘Nothing but the beat- the film’, waarin Guetta aangeeft wat hij met zijn muziek wil bereiken.

Joe Goddard maakte van een ballad een dancenummer

Joe Goddard feat. Valentina: Gabriel (45)

Een wel zeer intrigerend nummer komt deze week van Joe Goddard feat. Valentina met ‘Gabriel’. 3FM dj Coen Schwijnenberg is er helemaal dol op en draait het nummer dan ook regelmatig in de Coen & Sander Show.

Joe Goddard is een druk mannetje. Samen met Alexis Taylor is hij de stimulerende kracht in de Britse groep Hot chip. Daarnaast vormt Joe samen met Raf Rundell het duo the 2 Bears. Na een tournee met Hot chip was Goddard wel aan rust toe, maar dat betekende nog niet dat daarmee de muziek op een zijspoor werd gezet. Tijdens die ‘vakantie’ werkte hij aan diverse projecten, waaronder ‘Gabriel’ met zangeres Valentina.

Het dansnummer ‘Gabriel’ is al een paar jaar oud en was aanvankelijk een ballad, waarbij haar zang op meerdere sporen was opgenomen, zodat het net klonk alsof er meer mensen zingen. Toen de manager van Valentina het nummer voor het eerst liet horen aan Goddard, liet hij weten, dat als er niets mee gedaan zou worden, hij er zelf dolgraag een dansplaat van wilde maken. Goddard kreeg de vrije hand en maakte van ‘Gabriel’ het nummer zoals we dat nu kennen. Valentina heeft laten weten binnenkort ook de originele versie van ‘Gabriel’ uit te brengen.

Valentina heet voluit Valentina Pappalardo, is 26 jaar en geboren in Italië. Op jonge leeftijd verhuisde ze naar Salisbury in Zuid-West Engeland, sinds 2004 woont ze in Londen. De muziek van Joni Mitchell en Carole King inspireerden haar tot het spelen op gitaar en het snaarinstrument de dulcimer. In april bracht Valentina de EP ‘Weights’ uit, opgenomen toen de relatie met haar vriendje ten einde liep, die de nummers nog wel heeft mede geproduceerd. Samen met Goddard heeft ze inmiddels meerdere nummers geschreven die op haar of zijn album komen.

Poolse dj breekt door in Nederland

Tiddey feat. Lick: Keep waiting (66)

In deze Megaman gaat het alle kanten op en de hits komen ook uit alle windstreken. Zo hadden we op #99 ‘Heartbeat’ van de Nigeriaanse zangeres Nneka. Tiddey, de uitvoerende van ‘Keep waiting’ op #66, is afkomstig uit Polen. Als Darek Plaza is hij op 24 maart 1979 geboren in het stadje Poznan. Sinds zijn vijfde speelt hij piano en gitaar. Toen hij de muziekschool doorliep, dacht hij eerst nog alleen aan gitaar spelen. Maar in 2002 werd dat producer/dj, nadat hij geïnspireerd was door DJ Peran (=Peran van Dijk). Tiddey is de eerste Poolse dj die sets draaide in Spanje, Nederland en België.

Zangeres op ‘Keep waiting’ is Lyck, artiestennaam van de Deense singer/songwriter Rikke Lyck Rasmussen. Ook zij was al op jonge leeftijd bezig met muziek. Lyck zat in diverse musicals, en doorliep ook een muziekschool. Ze schrijft ook nummers voor andere artiesten en met Michhael Kaye van de Britse band Bassmonkeys. Van beiden verschijnt binnenkort de single ‘Embraze my heart’.

Elvis Presley voor de derde keer in de remix

Elvis Presley: Pocketful of rainbows (Spankox remix) (71)

Als er één artiest is, die zowel tijdens zijn leven als na zijn dood hits blijft scoren, dan is het Elvis Presley. Tijdens zijn korte leven (hij overleed in 1977 op 42-jarige leeftijd), stond hij al met 58 nummers in de hitparade. De jaren daarna werden diverse nummers heruitgebracht, waardoor hij in december 2007 met ‘Burning love’ de honderdste notering behaalde. We hebben daar destijds middels een special uitgebracht aandacht aanbesteed.

Vorig jaar mocht onze eigen Lisa Lois een postuum duet met the King opnemen ter gelegenheid van zijn 75e geboortedag. Dat werd ‘Love me tender 2010’ dat een weekje op #85 stond. Er gaat dus (bijna) geen jaar voorbij, of er wordt muzikaal stil gestaan bij hetzij zijn geboortedag of zijn sterfdag. De touwtjes daarvan zijn in strakke handen van de nabestaanden van Elvis, die bepalen wat voor materiaal van hem wordt uitgebracht én wanneer.

Tot nu toe ging het voornamelijk om heruitgave van nummers. Met uitzondering van ‘A little less conversation’ van Junkie XL (#1 in 2002) en ‘Rubberneckin’ van Paul Oakenfold (#4 in 2003), zaten daar geen remixen onder. Naast de genoemde dj’s kreeg de Italiaan Agostino Carollo oftewel Spankox, officieel toestemming om met Elvis zijn nummers aan het werk te gaan. In 2008 kwam Spankox al met het album ‘Re:Versions’ onder de naam Elvis vs Spankox en een jaar later moesten de kerstnummers van Elvis er aan geloven op ‘Christmas remixes’.

Nu komt Spankox met het album ‘Re:Volution’, waarvan ‘Pocketful of rainbows’ de single is. Zelf zegt hij al sinds zijn vijfde een groot fan te zijn van Elvis. De remixen zijn dan ook een eerbetoon aan Elvis. ‘Pocketful of rainbows (Spankox remix)’ is oorspronkelijk een nummer uit 1960, opgenomen op 6 mei voor de film ‘G.I. blues’, waaruit ook ‘Wooden heart’ (muss I denn …)’ (#3 in 1977) kwam.

Spankox, geboren in Roverto, vlakbij het Garda meer, is afgestudeerd in de kunst. In 2004 scoorde hij een hit met ‘To the club’ (#45).

Wesley Klein begint aan nieuwe reeks hits

Wesley Klein: Jij bent te gek voor mij (72)

Vijf hits scoorde Wesley Klein in 2010, het jaar waarin hij Popstars won. Want zo gaat dat met een winnaar van een talentenjacht: in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk succes (= optredens en hits) scoren, want het succes kan zo weer voorbij zijn. Voor ‘Jij bent te gek voor mij’, de eerste hit in bijna een jaar tijd, is de tijd genomen. Het nummer is door niemand minder dan Tony Neef geschreven. Voor Wesley is het nu hopen dat het succes nog een tijdje voortduurt.

Pioneers of love zijn klaar voor het grote werk

Pioneers of love: Fear of heights (74)

Met ‘Walhalla’ gaf Pioneers of love uit Leeuwarden in april een eerste visitekaartje af. Het nummer werd redelijk gedraaid, maar redde het niet. Beter vergaat het de band met ‘Fear of heights’, dat binnenkomt op #74.

Pioneers of love, in 2008 gevormd, heeft het hele clubcircuit wel zo’n beetje gezien en is toe aan het grotere werk. Sinds eind 2010 werkt de band, bestaande uit Jeroen Grendelman (zang, gitaar), Freek van der Heide (gitaar, keyboard, zang), Cesar Eisma (basgitaar) en Jelmer Terwal (drums), aan hun debuutalbum.
Jeroen: “Dit is een belangrijk moment voor ons. We willen met een heel duidelijk album en een statement komen. We hebben een duidelijker profiel gekregen en bij een bepaald profiel passen bepaalde nummers. Er zijn dan ook nummers van onze promo uit 2009 gesneuveld zoals de publiekslieveling ‘Confessions’. We hebben gewoon zoveel nieuw werk en het zijn echt allemaal hele sterke nummers.”

De Sjonnies zijn (ook zelf) niet onder de indruk van Smurfenlied

de Sjonnies: Smurfenlied (78)

Hadden we net op #93 het ‘Lalala liedje’ van Roy Raymonds, waarvan de melodielijn is ‘geleend’ van het ‘Smurfenlied’, vijftien plaatsen hoger staan de Sjonnies die het ‘Smurfenlied’ volledig hebben gecoverd. Ongetwijfeld kwamen beide acts op het idee naar aanleiding van ‘The big smurfout’, een nieuwe film over en met de Smurfen in 3D, die in augustus in première ging. Voor de film nam de Jeugd van tegenwoordig het nummer ‘The big smurfout’ op, dat echter niets van doen had met het aloude ‘’t Smurfenlied’ van Vader Abraham (#1 in 1977) en zijn versie met Dynamite (#61 in 2005).

‘Smurfenlied’ is de zesde notering voor Friso (Geert Peeters), Sander Thuss en Sjon de Manager (Martijn Lavrijssen), alias de Sjonnies 2.0, waarvan we vinden dat ze wel betere covers hebben gemaakt. En als je de videoclip ziet van het nummer schijnen ze zelf ook niet echt onder de indruk te zijn van hun cover.

Roy Raymonds doet iets met smurfen

Roy Raymonds: Lalala liedje (93)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Roy Raymonds (op #93) en Jolanda Zoomer (op #68)? Antwoord: Beide deden in 2004 mee aan het TROS-programma ‘Een ster in 40 dagen’, haalden de finale, die gewonnen werd door Ben Hendriks. Van Ben hebben we nog nooit iets gehoord in hitparadeland, maar Jolanda heeft al zeven hits gescoord en Roy is met ‘Lalala liedje’ toe aan zijn vierde.

Sinds 2008 scoort Roy Raymonds (Noorbeek, 15 februari 1965) ieder jaar een hit. In 2008 kwam hij met ‘Zomer op het plein’ (#81), het jaar daarop met ‘De reiger’ (#80), samen met Albert ‘Casanova’ van Benthem en vorig jaar met ‘Vakantie vakantie! (#64) , met DJ Z feat. Merel. Voor het refrein van het ‘Lalala liedje’ hebben de tekstschrijvers zich laten inspireren door het ‘Smurfenlied’. En daarmee staat dat nummer deze week in twee verschillende versies genoteerd, want ook de Sjonnies gingen er mee aan de haal (zie onder #78).

Olly Murs: van deelnemer tot presentator bij X factor

Olly Murs feat. Rizzle kicks: Heart skips a beat (98)

‘Heart skips a beat’ is zowel voor Olly Murs als Rizzle kicks de debuuthit, Oliver Stanley ‘Olly’ Murs (Essex, 14 mei 1984) werd in 2009 tweede tijdens de zesde editie van de Britse X factor; winnaar werd Joe McElderry. ‘Heart skips a beat’ is Murs zijn eigen tweede Britse #1-hit, geschreven voor zijn gelijknamige tweede album. Naast zingen, is hij ook mede tv-presentator van de achtste editie van X factor.

Rizzle kicks is een Brits duo, bestaande uit Jordan ‘Rizzle’ Stephens en Harley ‘Sylvester’ Alexander-Sule (beide 19 en afkomstig uit Brighton). Ze kennen elkaar van de BRIT-opleiding, dezelfde school waar ook Adele, Jamie Woon, Amy Winehouse, Jessie J, the Kooks opzaten. Toen Jordan een zelfgemaakte track liet horen, en Harley daarover heen zong, kwamen ze er achter dat beide stemmen goed bij elkaar pasten. En daarmee was het duo Rizzle kicks geboren. Hun eigen track ‘Down with the trumpets’ bereikte de achtste plaats van de Britse hitparade. Eind deze maand brengt het duo hun debuutalbum uit, getiteld ‘Stereo typical’.

Nneke had de muziekwereld bijna vaarwel gezegd

Nneke: Heartbeat (99)

Uit Nigeria komt Nneka Lucia Egbuna (Warri, 24 december 1980). Ze is de dochter van een Nigeriaanse vader en een Duitse moeder. Zingen deed ze op school en in het kerkkoor. Op haar achttiende vertrok ze naar Hamburg voor een studie antropologie én een zangcarrière. Ze kwam echter in aanraking met lieden die niet het goede met haar voorhadden. In 2003, toen ze bijna de moed had verloren om nog verder in de muziek te gaan, kwam ze in contact met DJ Farhot, een Duitse producer, met wie ze twee albums opnam: ‘Victim of truth’ (2005) en ‘No longer at ease’ (2008). ‘Heartbeat’, binnen op #99, bereikte in 2009 de 20e plaats van de Britse hitparade. In datzelfde jaar won ze een MOBO award voor ‘beste Afrikaanse act’. Onlangs bracht ze ‘Soul is heavy’, haar derde album uit.

Guus Meeuwis zingt een liedje voor zijn dochter

Guus Meeuwis: Als ze danst (100)

Twee keer eerder kwam een nummer van Guus Meeuwis op #99 binnen, ‘Hé zon’ (uit 2003) en ‘Toen ik je zag’(uit 2004), dat #94 respectievelijk #39 eindigde. Ook #98 was al eens een startpunt, ‘Haven in zicht’ (uit 2001) dat tot #86 kwam. Met andere woorden er is nog niets verloren voor ‘Als ze danst’ dat de hekkensluiter is op #100.

nu de zoons nog

‘Als ze danst’ is afkomstig van zijn album ‘Armen open’ dat al de hits ‘Dit lied’ (#8) en ‘Armen open’ (#1) opleverde. Het nummer ‘Als ze danst’, zijn 35e notering, gaat over zijn dochter Sarah, geboren op 20 juni 2003. Guus heeft ook nog drie zoons: Pepijn, Teun en Jules. Dus wellicht dat die ook nog eens in het zonnetje worden gezet. Over zijn vrouw Valerie gaat zijn eerste hit: ‘Het is een nacht … (levensecht)’ (#1 in 1995 én de hit van het jaar). Op 4 november staat Guus voor één keer in Paradiso in Amsterdam, waarbij Gers Pardoel het voorprogramma zal verzorgen.