vrijdag 30 december 2011

Oudejaarflits: Derde #1-hit dankzij 3FM Serious Request

Op 24 december 2011, kerstavond, werd even voor 10 uur de voorlopige eindstand van Serious Request, de jaarlijkse actie van 3FM en het Rode Kruis bekend gemaakt: een recordbedrag van € 8.621.004 voor de Mama’s in oorlogsgebieden. Voorlopig, want er lopen nog diverse acties en je kunt nog steeds bieden op de veiling op 3fm.nl. Het bedrag van meer dan € 8 miljoen was het resultaat van twee jaar voorbereiding door de gemeente Leiden, waar het Glazen Huis stond, en een week acties in het land.
In die week aten de 3 dj’s Coen Swijnenberg, Gerard Ekdom en Timur Perlin niet en draaiden plaatjes op verzoek. Alleen die verzoeknummers leverden al € 914130,-- op. Meest aangevraagd tijdens deze actieweek is al jaren het nummer dat de dj’s even weer wat adrenaline geeft, als ze er even doorheen zitten. Dit jaar is dat met 629 aanvragen, ‘Ode to the bouncer’ van het internationale gezelschap Studio killers. Al vrij snel bleek dit nummer (al weken een persoonlijke favoriet van Gerard Ekdom), het anthem van Serious Request 2011 te worden. Timur zorgde zelfs tijdens dit nummer even voor een nieuwe rage: de skippybal!

We zijn inmiddels een week verder en ‘Ode to the bouncer’ (waar zelfs een aparte ‘this one’s for mama’ van is gemaakt) stijgt naar de eerste plaats van de laatste Single Top 100 van 2011. Het is de derde keer dat Serious Request een #1-hit oplevert. In 2008 was het anthem van de 3 dj’s ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon dat pas op 17 januari 2009 naar #1 steeg. Vorig pakten Martin Solveig feat. Dragonette met ‘Hello’ al aan het eind van de week de eerste plaats, die ze drie weken bezet hielden. ‘Hello’ stond in het jaaroverzicht van 2011 op de vierde plaats. We zijn dan ook benieuwd hoe hoog ‘Ode to the bouncer’ zal eindigen in het jaaroverzicht van 2012.

‘Ode to the bouncer’ mag dan het meest aangevraagd zijn, een goede tweede met 530 aanvragen is, ‘The lost boy’ van Greg Holden dat in de tweede week van de twaalfde naar de tweede plaats stijgt. Holden is geboren in Aberdeen in Schotland, maar woont en werkt in New York. Aangezien hij de kerst zou doorbrengen bij zijn moeder in Groot-Brittannië, was het een kleine moeite om hem over te laten komen naar Leiden, om het nummer dat hij drie weken geleden had geschreven, in het Glazen Huis en als openingsact van het slotconcert te brengen.

En het zal wel toeval zijn, maar de top 3 van Serious Request 2011 is identiek aan de laatste singlelijst van dit jaar. Want op #3 staat ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel (586x aangevraagd), dat in de zeventiende week van de vierde naar de derde plaats stijgt. Overigens boekt ‘Doluv2luvu’ van Ilse DeLange, het themalied van 2011, een winst van 56 plaatsen en stijgt in de zesde week naar #46.

afterkerst

In de laatste Single Top 100 van 2011 zijn het vooral de kersthits die overheersen (22 stuks), met herhalingsoefeningen door Youp van ’t Hek met ‘Flappie’ (op #64), Abba met ‘Happy new year’ (op #70), ‘Happy Xmas (war is over)’ door John Lennon, Yoko Ono with the Plastic Ono Band and the Harlem Community choir (op #84) en ‘Shake up christmas’ van Train (op #100).

filmmuziek

De hoogste eersteweeks heeft echter niets van doen met kerst en zo hoort het ook op 31 december. Voor ‘Nova Zembla’, de film over Willem Barentz die naar de West wilde varen via de Noordelijke ijszee maar vast kwam te zitten in het ijs nabij het eiland Nova Zembla, componeerde het trio Chrisnanne Wiegel, Melcher Meirmans en Merlijn Snitker een klassiek getint stuk. Vervolgens is dj Armin van Buuren er mee aan de slag gegaan en maakte er een remix van die binnenkomt op #6.

Het levert Armin bijna zijn grootste hit op; dat is nog steeds ‘Going wrong’ met DJ Sjah feat. Chris Jones (#5 in 2008). Voor het trio Wiegel Meirmans Snitker, dat al sinds 1996 filmmuziek componeert, is het hun eerste notering. De drie schreven ondermeer filmmuziek voor ‘Alles is liefde’, ‘Komt een vrouw komt bij de dokter’ en ‘Het schnitzelparadijs’.

Buiten de remix door Armin van Buuren, zijn er vijf andere eersteweeks, waarvan vier een link hebben met The voice of Holland. Tijdens de vierde liveshow, op vrijdag 23 december 2011, mochten de laatste vier talenten van Marco Borsato en Roel Van Velzen, hun beste beentje voorzetten. Marieke en Guy zullen er niet meer bij zijn als in januari de volgende liveshow wordt gehouden. Sharon, Iris, Bart (team Marco) en Paul, Wouter en Michelle (team Roel) zien we wel terug. Daarvan scoren er twee hun eerste hit en eentje zijn tweede. Het zijn:
#38: Michelle Flemming: ‘What a wonderful world’, gered door Van Velzen in de sing-off met Guy
#61: Paul Turner: Born this way, zijn tweede notering na ‘Thunder in my heart’ (#90)
#71: Wouter Vink: Heaven

Aha, en wie is dan die vierde? Dat is Ben Saunders, winnaar van de eerste editie van The voice of Holland, in het bezit van drie #1-hits en een #1-album, waarvoor hij in de uitzending een platinaplak mocht ontvangen, goed voor een verkoop van meer dan 50.000 exemplaren. Tijdens de vierde liveshow mocht Ben zijn nieuwe single ‘Heart strings (this is love)’ zingen en dat levert hem op #50, zijn negende notering op. Het nummer is de voorloper van zijn tweede album dat in 2012 moet verschijnen. Inmiddels heeft ook Ben de schaduwkant van de roem ervaren. Hij zegt niemand meer te vertrouwen en heeft weinig echte vrienden meer. Charly c.s. zijn gewaarschuwd!

De laatste eersteweeks is ‘Don’t give up the fight’ van Racoon op #37, afkomstig van hun platina-album ‘Liverpool rain’ (#16 in het jaaroverzicht). Het nummer is opgedragen aan Jayden, die overleed op 13 oktober 2009, slechts 3 jaar jong. Jayden overleed aan neuroblastoom, een tumor van het zenuwstelsel dat bijvoorbeeld zorgt voor het activeren van spijsvertering en bloeddruk. Alle opbrengsten van ‘Don’t give up the fight’ gaan dan ook naar Stichting Jayden, opgericht door zijn ouders met als doel de stimulering en financiering van verder onderzoek naar deze zeldzame vorm van kinderkanker. Er zijn namelijk maar zo’n 30 kinderen die aan neuroblastoom lijden, waardoor grootschalig onderzoek (nog) niet plaats vind.

Jayden was de zoon van Rob Faasse, de oude buurjongen van zanger Bart van de Weide. Toen Rob aan Bart vroeg of Racoon ambassadeur wilde worden van de stichting, hoefde hij daar niet lang over na te denken en schreef daarop het nummer ‘Don’t give up the fight’. Bart over het moment dat hij het nummer schreef: “Ik was kapot, het verlies van je kind. We zijn allemaal vaders en kennen onvoorwaardelijke liefde. Je moet niet je kind overleven, dat hoort niet. ‘Don’t give up the fight’ is dus voor eeuwig voor Jayden.” Er is een speciale videoclip bij het nummer gemaakt. Het nummer kan ook als fysieke cd-single besteld worden, met de albumversie van het nummer, de akoestische versie plus de cover ‘This will be your heart’.

Tot slot nog even over naar de laatste Album Top 100 van 2011. De #1 is nog steeds ‘‘Christmas’ van Michael Bublé, nu voor de derde week. Het is één van de zeven kerstalbums deze week. ‘Christmas’ gaat wel de laatste week in op #1, want Adele staat met ‘Live at the Royal Albert Hall’ te trappelen om de eerste plaats over te nemen. Bublé heeft nog maar een overwicht van een kleine 7% op het album van Adele. Volgend jaar weten we of het Adele is gelukt!

In deze albumlijst gaan acht albums op herhaling, maar is geen enkele eersteweeks notering. Niet uniek, wel bijzonder.

En daarmee sluiten we deze laatste hitflits van 2011 af.Wij melden ons volgende week vrijdag weer voor de eerste hitflits van 2012, Tot die tijd verwijzen we je graag naar het hitjaar 2011 (rechts van de blog) met onder andere alle jaarlijsten en de Megajaarman. Prettige en veilige jaarwisseling.

Megajaarman 2011: Adele eerste artiest met single én album van het jaar

Inleiding

Een enkele cd-zaak daargelaten, tref je nergens meer fysieke cd-singles aan. De hitparade van het moment en daarmee ook de jaarlijst, wordt voor het overgrote deel bepaalt door de download, waarvan iTunes de grootste aanbieder is. Nederlandse artiesten die altijd een groot voordeel hadden bij een fysieke cd-single, met extra’s en dergelijke, zijn, naast hun eigen netwerk, nu aangewezen op sites als Muziekverkopen.nl en Singlecd.nl en instores.

Dankzij het eerder genoemde iTunes kunnen in de dop talenten als van The voice of Holland, nog voordat ze gekroond zijn tot winnaar, hits scoren. De meeste van die hits zijn echter een kort leven beschoren, want de week daarna is er weer een andere ronde met andere talenten. En zo kon het gebeuren dat de genoemde talentenjacht binnen drie maanden meer dan 30 noteringen opleverde. Alleen de finalisten daarvan komen we tegen in het jaaroverzicht.

De jaaroverzichten waarnaar we in deze Megajaarman refereren, zijn op vrijdag 23 december 2011 opgemaakt door GfK Dutch Chats, de instantie die de hitparades in Nederland samenstelt, uitsluitend op basis van verkochte aantallen singles en albums, fysiek en digitaal. De periode die gemeten is, loopt van vrijdag 24 december 2010 tot en met donderdag 22 december 2011, exact 52 weken dus. In deze jaarlijsten gaat het dus niet om het populairste liedje zoals ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra (Song van het jaar volgens 3voor12 van de VPRO), maar om de werkelijke verkopen.

De meeste verkopen van albums vinden plaats in het najaar, rond de feestdagen. Hierdoor kan het gebeuren dat een album als ‘Symphonica in rosso’ van Nick & Simon, dat nog maar vier weken oud is, de zesde plaats bezet in de jaarlijst. Terwijl ‘Superheavy’ van Superheavy, dat drie keer zo oud is, slechts op #57 staat.

Al vrij snel in 2011 zag het er naar uit dat Adele hoge ogen zou gooien met de single ‘Rolling in the deep’ en het album ‘21’. Uiteindelijk zijn dat met grote afstand de single én album van het jaar geworden. Zij is daarmee de eerste artiest die dat in één jaar klaar speelt.

Zowel bij de singles als de albums (te vinden onder het kopje het Hitjaar 2011), kijken we voornamelijk naar de hit van het jaar, gevolgd door bijzondere noteringen en statistieken. Voor de rest verwijzen we je naar alle Megamannen van het afgelopen jaar. Voor alle vergelijkingen met het verleden, nemen wij 1978 als startpunt, omdat in dat jaar de jaarlijsten voor het eerst gebaseerd werden op verkoopcijfers in plaats van het puntensysteem, dat tot dan werd gehanteerd en ook nu nog voor andere lijsten. Voor de overige vergelijkingen geldt het Megatijdperk vanaf 23 mei 1969 tot nu.

SINGLES

Nederland maakte voor het eerst kennis met ‘Rollin in the deep’ op woensdag 24 november 2010, toen Adele langskwam in de ‘Ma-di-wo-do-vrijdag-show’ van Paul de Leeuw. Twee weken later stond het nummer op de eerste plaats, waarmee Nederland wederom het eerste land was waar een nummer van Adele de eerste plaats bereikte. In 2009 was Nederland het enige land waar ‘To make you feel my love’ #1 kwam.

Die eerste plaats van ‘Rolling in the deep’ was echter van korte duur, want na één week zakte het naar de tweede plaats, waar het zes weken lang stond. Tussendoor zakte het nummer zelfs even naar de zesde plaats (in de week van de finale van The voice of Holland, toen alle finalisten hun opwachting maakten), maar op 5 februari pakte het de eerste plaats terug. Ook dat was van korte duur, waarna het nummer weer twee weken op #2 doorbracht, alvorens op 26 februari weer terug te stijgen naar de eerste plaats. En weer was de vreugde van korte duur, want de week daarop stond het nummer alweer op de tweede plaats om op 12 maart voor de vierde keer en laatste keer de eerste plaats op te eisen en weer voor één week.

sinds 37 jaar weer #1 en #2

Inmiddels was op 5 maart 2011, de opvolger, ‘Set fire to the rain’ van Adele binnengekomen op de achtste plaats. Op 12 maart steeg dat nummer naar de tweede plaats, waarmee Adele dus de eerste twee plaatsen bezet hield en dat was in 37 jaar niet meer voorgekomen bij een levende artiest. De voorlaatste keer was op 23 maart 1974: de groep Mud met ‘Dyna-mite’ op #1 en met ‘Tiger feet’ op #2. Op 26 maart 2011 steeg ‘Set fire to the rain’ naar de eerste plaats en ook dat nummer hield het maar één week bovenaan vol. ‘Someone like you’, de derde single van haar album ‘21’ en misschien wel het mooiste nummer van haar, haalde bij ons de eerste plaats net niet. Dit in tegenstelling tot de Britse hitparade, waar het zelfs de single van het jaar is.

drie maal in de top 10

Alle drie de nummers van Adele staan bij de tien bestverkochte singles van 2011: ‘Someone like you’ (op #10), ‘Set fire to the rain’ (op #8) en ‘Rolling in the deep’ (op #1). Twee keer lukte dat Marco Borsato al. In 2008 met ‘Wit licht’ (op #9), ‘Dochters’ (op #8) en ‘Stop de tijd’ (op #7) en in 2004 met ‘Wat zou je doen’, met Ali B (op #9), ‘Voorbij’ met Do (op #7) en met ‘Afscheid nemen bestaat niet’ (op #6). Adele is dus niet de eerste act met drie hits in de jaartop 10, maar wel de eerste zangeres.

Terug naar de hit van het jaar, ‘Rolling in the deep’. Het nummer stond ook al in de jaarlijst van 2010 genoteerd, op de 36e plaats. Dat was op basis van slechts drie weken! Het is de eerste keer dan een jaarhit al in het jaar daarvoor de jaarlijst haalt.
Wereldwijd staat de teller van ‘Rolling in the deep’ op zo’n 8 miljoen. Nederland neemt daar ruim 60.000 stuks van voor haar rekening, goed voor 3x platina dus. In de Verenigde Staten van Amerika, waar het nummer zeven weken bovenaan stond, gingen er zo’n 5,6 miljoen van over de toonbank. Zoveel singles zijn er daar in één jaar niet meer van verkocht sinds ‘Candle in the wind ‘97’ van Elton John, waarvan in 1997 meer dan 8 miljoen stuks werden omgezet. In Groot-Brittannië waar Rolling in the deep’ net niet de eerste plaats bereikte, gingen er 785.300 van over de (digitale) toonbank, goed voor een achtste plaats. Daar is ‘Someone like you’ de hit van het jaar met een verkoopaantal van 1.222.300 stuks.

de vrouwenacht

Na Elton John met ‘Candle in the wind ‘97’ (in 1997) en Amy MacDonald met ‘This is the life’ (in 2009), is Adele met ‘Rolling in the deep’ de derde Britse artiest die in ons land de hit van het jaar scoort. Adele is de achtste zangeres die sinds 1978 de bestverkochte single levert. Hier volgen ze alle acht, met tussen haakjes het land waar ze vandaan komen:
1980: Barbra Streisand: ‘Woman in love’ (Verenigde Staten van Amerika)
1981: Anita Meyer: ‘Why tell me why’ (Nederland)
1982: Nicole: ‘Ein bisschen Frieden’ (Duitsland)
1990: Sinéad o Connor: ‘Nothing compares 2 you’ (Iersland)
1997: Céline Dion: ‘My heart will go on’ (Canada)
2008: Amy MacDonald: ‘This is the life’ (Groot-Brittannië)
2009: Lisa Lois: Halleluja (Nederland)
2011: Adele: Rolling in the deep (Groot-Brittannië)
In 2004 was het Las Ketchup dat met ‘The ketchup song (aserejé)’ de hit van het jaar scoorde. Drie zusters, en derhalve vallen zij onder de groepen.

origineel

‘Rolling in the deep’ is geschreven door Adele Adkins en Paul Epworth, die het ook produceerde. Sinds 2008 is de hit van het jaar dan ook weer een eigen nummer. In 2008 was dat ‘This is the life’ van Amy MacDonald. In 2009 coverde Lisa Lois ‘Halleluja’ van Leonard Cohen en vorig jaar sampleden Yolanda be Cool & Dcup in ‘We no speak Americano’, het nummer ‘Tu vuò fà l’Americano’ van de Italiaanse componist Gianni Ferrio en gezongen door Renato Carosone.

Bijzondere noteringen

Geen zomer, wel zomerhits

2011 gaat de boeken in als de natste zomer in 100 jaar. Ondanks de natte zomer hadden we toch nog zo’n drie zomerhits.

De eerste was ‘Loca people’ van Sak Noel, dat al snel de subtitel ‘what the f**k!’ meekreeg dan wel ‘la gente estamuy loka’. Dat roept de dame op het nummer een aantal keren, want zingen kun je het niet noemen. Even was er sprake van dat het zou gaan om de 20-jarige Esthera Sarita uit Bosnia-Herzegovina. Maar al snel loste de zangeres het mysterie op door te melden dat ze gewoon uit Noord-Brabant kwam en Esther Sarita heette. Om haar naam Spaans te laten klinken, had ze een a aan haar naam vastgeplakt en dan krijg je Esthera Sarita.

Esther Sarita van Rossum, zoals ze volledig heet, werkte tijdens de zomer van 2010, twee maanden als danseres, promotor en barmeisje in discotheek ‘Fata’ in het plaatsje Sant pere pescador,. Toen ze op een dag met een collega naar Gerona ging om een liedje op te nemen voor hun baas, ontmoette ze Sak Noel in zijn studio, die volledig Isaac Mahmood Noell heet en afkomstig is uit Catalonia in Noord-Oost Spanje.

Hij was direct onder de indruk van haar stem en accent, waarop hij Esther enkele teksten liet inspreken voor het nummer ‘Loca people (la gente esta muy loka)’, dat hij al had liggen. In de zomer komen veel Nederlanders naar Girona, vooral om te feesten. Dat inspireerde hem om het nummer te maken, omdat het gaat over een Nederlands meisje dat naar Spanje komt. Als zij ziet hoe Spanjaarden leven en dat ze van feesten houden, roept ze ‘la gente esta muy loka’, dat betekent ‘Spanjaarden zijn gek’. In november 2010 rondde hij het nummer af en bracht het uit. Na Polen, Cyprus en Spanje bereikte het nummer ook bij ons de eerste plaats en was pas de zesde #1-hit uit Spanje. ‘Loca people’ valt in het jaaroverzicht net buiten de top 10, en staat op de elfde plaats. Overigens wordt Esther nergens op het nummer genoemd, waardoor zij geen credit krijgt. Maar zelf weet ze wel beter!

De tweede zomerhit eindigt een plaatsje lager, op #12. Eigenlijk gaat het om twee zomerhits, waarvan de verkopen samen zijn geteld: ‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali en ‘Danza kuduro’ van Lucenzo feat. Don Omar. In eerste instantie kwam ‘Vem dançar kuduro’ binnen op de 12e plek, maar werd de week daarop qua verkopen ingehaald door ‘Danza kuduro’. Werden vroeger diverse versies van een nummer nog apart geteld (denk aan ‘Popcorn’), anno 2011 gebeurt dat niet meer. En dat terwijl het technisch juist nu kan.

Cover haalt origineel in

In januari 2010 verscheen ‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali en bereikte zelfs de tweede plaats van de Franse hitparade. Voor de Latijns-Amerikaanse landen werd een Spaanstalige versie van het nummer opgenomen, met Don Omar dat de titel ‘Danza Kuduro’ meekreeg. Die versie verscheen in augustus 2010 en bleek populairder te zijn dan het origineel, waarmee het origineel dus ingehaald werd door de cover!

Hierdoor ontstond een unieke situatie. Allereerst was er nog nooit een #1-hit geweest van een Franse dj (Lucenzo), een Amerikaanse MC (Big Ali) en een zanger uit Puerto Rico (Don Omar). Drie van zulke nationaliteiten bij elkaar hebben nog nooit #1 gestaan. Ten tweede ging het om twee verschillende nummers (want dat zijn ze), die werden uitgevoerd door twee verschillende acts die de eerste plaats bereikten.

De laatste zomerhit is, hoewel het nummer nooit hoger kwam dan de 9e plaats, eigenlijk dé zomerhit van 2011: ‘Plage’ van Crystal fighters. In januari 2011 maakte Nederland kennis met het nummer toen de band het nummer speelde tijdens Eurosonic. Vervolgens is 3FM het nummer gaan draaien en op 12 maart kwam het binnen op #86. Begin april had het de 51e plaats bereikt en nadat 3FM het tot Megahit bombardeerde, steeg het naar #25.
Het zou echter nog tot 9 juli duren eer het voor de eerste keer de top 10 insteeg. Toen de Britse band in augustus voor de tweede keer op Lowlands optrad, waren er genoeg downloads verkocht van ‘Plage’ voor een gouden plak, die ze ontvingen uit handen van dj Eric Corton. ‘Plage’ dat 32 weken genoteerd stond, is geschreven in de winter met een verlangen naar de zomer en staat op de 30e plaats in het jaaroverzicht.

Sport(ieve) hits

In tegenstelling tot 2010 was 2011 een jaar zonder grote sportevenementen. En dus ontbreken ook die hits. Volgend jaar is het EK voetbal en de Olympische Spelen, dus dan kunnen we ons weer opmaken voor een grote schare (Oranje) hits! Feestlift nam daar alvast een voorpoefje op met het nummer ‘Feestpiraten’, waarvan ook een oranjeversie verscheen. Maar of we ze ook tegen zullen komen in het jaaroverzicht van 2012 …

Eurovisie Songfestival

In 2011 scoorde Nederland een record waar we niet trots op hoeven te zijn. Voor de zevende keer op rij lukte het ons land niet door te dringen tot de finale van het Eurovisie Songfestival. En alsof dat niet erg genoeg was, kreeg onze inzending, ‘Never alone’ van 3js, het minste aantal punten, slechts 13 punten (8 van België, 5 van Bulgarije) van alle deelnemers! Winnaar werd op 15 mei het duo Ell & Nikki voor Azerbeidzjan met ‘Running scared’, dat in de Single Top 100 een weekje op #59 stond.
Daarnaast werd er nog een record gescoord waar de 3js wel blij mee mogen zijn. Ze bereikten twee keer de eerste plaats met een nummer in twee verschillende uitvoeringen. Twee weken na de nationale finale waar hun liedje ‘Je vecht nooit alleen’ zowel door de vakjury als het publiek was uitgekozen, steeg het naar de eerste plaats. Omdat de meeste liedjes op het Europese liedjesfestival in het Engels worden gezongen, werd er een Engelse tekst opgemaakt. Deze versie, ‘Never alone’ werd gekoppeld aan ‘Je vecht nooit alleen’ en steeg vijf weken later van 75 naar #1. Alle verkopen samen levert de 3js een 42e positie in de jaarlijst op.

open inschrijving

De TROS, die sinds twee jaar het Eurovisie Songfestival heeft overgenomen van de NOS, heeft voor het Nationaal Songfestival het roer volledig omgegooid. Tot begin oktober was er een open inschrijving voor (onbekende) artiesten, tekstschrijvers en arrangeurs om een liedje in te sturen voor deelname op 26 februari, wanneer bepaalt wordt wie ons land in mei gaat vertegenwoordigen in Bakoe, Azerbeidzjan. In totaal heeft dat zo’n 500 bijdragen opgeleverd. In de eerste week van januari wordt bekend welke liedjes gaan strijden om een plek. Dat is een maand later dan de bedoeling was, waardoor Gordon met zijn Los Angeles the voices is afgehaakt.

en junior

In 2009 won Ralf Mackenbach met ‘Click clack’ het Eurovisie Junior Songfestival. Vorig jaar eindigden Anna en Senna met ‘My family’ op de negende plaats. En in 2011 deed Rachel Traets mee met ‘Ik ben een teenager’ dat de tweede plaats haalde, achter ‘Candy music’ van de vijfkoppige groep Candy voor Georgië. ‘Ik ben een teenager’ staat nog steeds genoteerd in de Single Top 100 en bereikte tot nu toe de 54e plaats.

talentenjachten

In
2010 werd een nieuwe talentenjacht geïntroduceerd, The voice of Holland, waarbij de coaches nu eens niet de deelnemer zagen, maar af moesten gaan op de stem en de reacties van het publiek. Daarnaast werd het mogelijk om direct na de liveshow, het nummer te downloaden, met de kans op een notering. Eind 2010 stond de teller al op vijftien, waaronder twee #1-hits voor Ben Saunders. In de jaarlijst prijkte zijn versie van ‘If you don’t know me by now’ al op de 22e plaats, ‘When a man loves a woman’ stond op #101.

In januari 2011 werd de finale gewonnen door Ben Saunders, die van het begin af aan de grote favoriet was. Een week later scoorde hij met ‘Kill for a broken heart’ zijn derde #1-hit, dat de 14e plaats bereikt in het jaaroverzicht. Sowieso staan alle finalisten er in: Leonie Meijer met ‘Lost in yesterday’ (op #55), ‘Kim de Boer met ‘Change’ (op #59) en Pearl Jozefzoon met ‘You must really love me’ (op #71). Inmiddels heeft de tweede editie ook al weer een #1-hit opgeleverd door de coaches als The voice of Holland met ‘One thousand voices’ (op #84).

Daarnaast ging The voice ook in Amerika van start en dat leverde een #2-hit op voor Maroon 5 feat. Christina Aguilera met ‘Move like Jagger’. Zanger Adam Levine en Christina Aguilera zijn beide coaches en brachten het nummer voor het eerst tijdens de aflevering op 21 juni. ‘Move like Jagger’ staat op #6 in ons jaaroverzicht.

Behalve The voice of Holland leverden de andere talentenjachten ook hits op. Winnaar van Popstars werd op 22 januari 2011 Dean Saunders, de broer van Ben die de dag daarvoor The voice of Holland in de wacht had gesleept. Het gevolg was dat de week daarop beide broers om de eerste plaats streden, die gewonnen werd door Ben met ‘Kill for a broken heart’. De week daarop pakte Dean alsnog de eerste plaats met ‘You and I both’, een nummer van Jason Mraz uit 2008. Dat leverde een uniek hitfeit op, want het was de eerste keer dat een familielid een ander familielied van de #1-positie stootte. Dean Saunders staat met ‘You and I both’ op #27, dertien plaatsen lager dan zijn broer.

2011 was een druk jaar met talentenjachten, want een week na Popstars startte de vierde editie van X factor. En net als de eerste twee edities leverde het een winnares op, Rochelle Perts met ‘No air’, een nummer van Jordin Sparks uit 2008. Ook Rochelle scoorde er een #1-hit mee en staat er mee op de 52e plaats in het jaaroverzicht.

De tweede editie van The voice of Holland levert nog geen grote hits op. De grootste hit tot en met de derde liveshow is ‘Have a little Faith in me’ door Charly Luske (#19 in de weeklijst). In tegenstelling tot de eerste editie, waar Ben Saunders de gedoodverfde winnaar was, is er nu nog niet één persoon die echt boven alle anderen uitsteekt. Tijdens de eerste liveshow werd bekend dat er ook een derde editie van The voice of Holland komt. Daarin zal Angela Groothuizen geen coach meer zijn.

Dat is ze nog wel bij ‘The voice kids’, dat van start gaat op 20 januari 2012, de dag van de finale van de tweede editie van The voice of Holland. Ja, RTL4 laat er geen gras overgroeien! Naast Angela zijn Marco Borsato, Roel Van Velzen en Nick & Simon de coaches voor de kids tussen 6 en 14 jaar.

derde jaar

Het gehele jaar 2010 stond ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas genoteerd en dat leverde een 7e plaats op in het jaaroverzicht. Het nummer, dat voor het eerst op 4 juli 2009 de Single Top 100 binnenkwam, stond in 2011 nog 30 weken genoteerd en dat is genoeg voor een 88e plek. In 2009 stond het nummer op #6. En daarmee staat ‘I gotta feeling’ voor het derde jaar bij de 100 bestverkochte singles en dat is nog niet eerder voorgekomen.

Singlestatistieken

meeste #1 hits

Was 2010 al een recordjaar met de meeste #1-hits: 27. 2011 gaat daar met eentje overheen. Nu moeten we daar wel een kanttekening bijplaatsen, want voor 2011 zijn 52 hitweken genomen tegen 51 in 2010. Van die 28 hielden 18 het slechts 1 week uit (vorig jaar 16 van de 27), waarvan 14 uit Nederland afkomstig waren.

Onder die 28 #1-hits zitten 15 nummers die een link hebben met een tv-programma, een (live) gebeurtenis of een actie.
- TV-programma: The voice (2: Ben Saunders en The voice of Holland), Popstars (1: Dean Saunders), X factor (1: Rochelle), De beste zangers van Nederland (2: Glennis en Do) en So You Think You Can Dance (1: Birdy)
- (Live) gebeurtenis: Eurovisie Songfestival (1: 3js), Symphonica in rosso (3: Nick & Simon, Nick & Thomas, Keizer en de Munnik) en ‘Groots met een zachte G’ (1: Guus Meeuwis).
- Actie’s: behoud van cultuur (1: Metropole orkest) en kanker (1: Jeroen van der Boom)
Met uitzondering van de 3js, Glennis Grace en Nick & Thomas, stonden alle anderen slechts één week bovenaan de Single Top 100.

Naast de drie genoemde acts die langer dan één week #1 stonden, zijn er nog vier acts die langer dan twee weken de eerste plaats bezet hielden:
6x: Alexis Jordan: Happiness
5:x Gers Pardoel: Ik neem je mee
4:x Adele: Rolling in the deep, Gotye feat Kimbra: Somebody that I used to know

Niet alle 28 #1-hits staan in het jaaroverzicht, 2 vallen daarbuiten en dat zijn:
#112 Guus Meeuwis: Armen open
#119 Nick & Simon: Wijzer (dan je was), Symphonica in rosso m.m.v. violisten van Guido’s Orchestra

Een overzicht van alle 28 #1-hits vindt je in het singlejaaroverzicht.

Nederlandse producties

In 2010 stond de hoogste Nederlandse productie op de derde plaats: ‘A night like this’ van Caro Emerald. Dit jaar valt het doek voor de Nederlanders al op #5: ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel, dat tevens de enige is in de top 10. Vorig jaar waren dat er nog vier. Niet alleen in de top 10 neemt het aantal Nederlandse producties af, ook in de volledige jaarlijst is dat het geval, van 48 naar 42 stuks. De afname die vorig jaar is ingezet (van 50 naar 48) na twee recordjaren (2008 en 2009 met 50 stuks), zet dit jaar door en met een flinke vaart.

Van die 42 worden er 27 (in 2010: 31 op 48) in het Nederlands gezongen en 14 in het Engels (2010: 17) en 1 is instrumentaal. Ook daar moeten we dus inleveren.

herkomst

Verlies dus op alle fronten voor de Nederlanders, maar dat hebben we niet te danken aan de Amerikanen, die net als in 2010 30 hits scoorden. Nee het zijn de Britten met 11 (in 2010: 7) en de Roemenen met 3 hits (in 2010: niets). Het is zelfs de eerste keer dat we Roemenië tegenkomen in het jaaroverzicht. Verantwoordelijk voor de drie hits uit Roemenië, zijn Elena, Inna en Alexandra Stan, allen gezongen in het Engels. De herkomst van alle 100 hits van 2011 is als volgt, met tussen haakjes het aantal in 2010:
Nederland 42 (48)
Verenigde Staten van Amerika 30 (30)
Verenigd Koninkrijk 11 (7)
Frankrijk 5 (1)
Roemenië 3
Spanje 2 (1)
En de volgende elk 1: Australië (1), België (2), Duitsland (2), Jamaica, Noorwegen, Zweden (2), Zwitserland.

Alvorens we overgaan naar de albumjaarlijst, vermelden we nog het nummer dat net buiten de singlejaarlijst valt. Dit jaar is dat op #101: 'Mijn laatste lied voor jou' van Los Angeles the voices.

ALBUMS

vrouwen aan de macht

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar zijn het de vrouwen die de dienst uitmaken in de jaarlijst. Niet in absolute getallen, want dan hebben de mannen (nog) de overhand (65 tegen 30), maar wel aan de top. Daarnaast is de helft van de albums uit de top 10 gemaakt door vrouwen, vorig jaar waren dat er nog vier. En tenslotte is het de twaalfde keer dat een vrouw het bestverkochte album levert. Hier volgen ze alle twaalf:
- 1981: Timi Yuro: All alone am I
- 1986: Madonna: True blue
- 1989: Gloria Estefan & Miami sound machine: Anything for you
- 1994: Mariah Carey: Music box
- 1996: Celine Dion: Falling into you
- 2004: Norah Jones: Feels like home
- 2005: Katie Melua: Piece by piece
- 2007: Katie Melua: Pictures
- 2008: Amy Winehouse: Back to black
- 2009: Adele: 19
- 2010: Caro Emerald: Deleted scenes from the cutting room floor
- 2011: Adele: 21
Adele is dus de tweede zangeres die voor de twee keer de jaarlijst aanvoert met twee verschillende albums. In 2009 deed ze dat met haar eerste album ‘19’. De eerste zangeres die ook twee keer het bestverkochte album had was Katie Melia, in 2005 met ‘Piece by piece’ en in 2007 met ‘Pictures’.

Begin december 2011 stond de teller van ‘21’ op ruim 411.000. Daaronder zitten 50.000 digitale albums, goed voor twee keer platina dus, en dat is voor het eerst op iTunes. De weken daarna is de verkoop gewoon doorgegaan, waardoor het album inmiddels 9x platina nadert (=450.000 exemplaren in één jaar!). Ter vergelijking: ‘To get her together’ van Anouk (#2 in het jaaroverzicht), verkoopt nog geen vijfde (19,63%) van ‘21’ van Adele! Let wel: aantallen die platenmaatschappijen noemen, zijn geleverde aantallen, geen verkoop. In die geleverde aantallen zitten ook leveringen aan de Blokkers etc., geen (digitale) cd-zaken, waar het album ook te koop is. Deze verkopen tellen echter niet meer voor de albumlijsten.

Net als bij de singles, pakt Adele ook met haar album ‘21’ wereldwijd de #1-plaats. Na nog geen jaar staat de teller op meer dan 13 miljoen stuks. In de Verenigde Staten van Amerika zijn er van ’21’, 5.280.677 verkocht, meer dan 3,2 miljoen van de #2, ‘Born this way’ van Lady Gaga. Relatief gezien zijn er van ‘21’ bijna drie keer zoveel exemplaren verkocht. In Groot-Brittannië staat de teller van ‘21’ op 3,736.500 stuks, 2,5 miljoen meer dan van ‘Christmas’ van Michael Bublé. Met meer dan 3 miljoen albums, is ‘21’ daar het bestverkochte album in één kalenderjaar. Tevens is ‘21’ daar het bestverkochte album van dit decennium en het op negen na bestverkochte album aller tijden.

debuutalbum

‘19’, Adele’s debuutalbum uit 2008, heeft zeker garen gesponnen bij het succes van ‘21’. Het afgelopen jaar zijn er in ons land van ‘19’ meer dan 120.000 stuks verkocht, waarmee het totaal (sinds februari 2008) boven de 350.000 stuks komt, waarvan 30.000 digitaal. ‘19’ is daarmee het op één na bestverkochte album van 2011, maar komt niet voor in het jaaroverzicht van de albums. Dit komt omdat ‘19’ ouder dan twee jaar is, en dan verhuist het naar de Backcatalogue Top 50, de lijst met oudere albums. Daar kwam het album op 20 februari 2010 binnen op de eerste plaats, nadat het de week daarvoor nog op #10 stond van de ‘gewone albumlijst’!

Wat Adele in de albumlijst met ‘21’ niet lukte, een record boeken door het meeste aantal weken op #1 te staan, lukt haar met ‘19’ wel. Op 17 november 2011 verbrak ‘19’ het record van 53 weken bovenaan de Backcataloguelijst, dat sinds 13 mei 2006 in handen was van Norah Jones met ‘Come away with me’. Inmiddels (tot en met 24 december 2011) heeft ‘19’ dat record verder aangescherpt, want het totaal aantal weken staat op 59 en het einde is nog niet in zicht. ‘19’ staat op de tweede plaats van de Combi-album Top 100, de lijst met alle verkochte albums, gewone, oudere en verzamelalbums.

evenaring van record

In 2010 verraste Caro Emerald ons met haar album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ door 29 weken de wekelijkse albumlijst aan te voeren, een absoluut record. Vervolgens pakte ze begin 2011 nog een keer de toppositie, waarmee ze haar record met 30 weken nog scherper stelde. 42 weken heeft Caro van dat record kunnen genieten, want op 22 oktober 2011 evenaarde Adele haar record door op #1 te blijven staan en ook die 30e week binnen te slepen.

De kans dat ‘21’ van Adele er nog een weekje bij plust, is aanzienlijk kleiner geworden door de release van haar live album ‘Live at the Royal Albert Hall’ (#9 in de jaarlijst), dat momenteel bijna 2x zoveel verkoopt dan ‘21’. Het kan dus nog wel even duren eer beide dames worden geëvenaard of zelfs geklopt. Neemt niet weg dat Adele wel een record op haar naam heeft gebracht, dat van 30 weken op #1 in één kalenderjaar, eentje meer dan Caro Emerald.

nog een record

Pakte Caro Emerald die 30 weken in 5 sessies, Adele had daar met ‘21’ maar liefst 7 sessies voor nodig! Als een album zes keer terugstijgt naar de eerste plaats. geeft dat wel aan hoe sterk het album is en in al die weken aan geen kracht heeft ingeboet. Met die zevende sessie zette Adele weer een record op haar naam. Op 17 september 2011 had ze het record al geëvenaard dat sinds 18 januari 1997 in handen was van Céline Dion met ‘Falling into you’: 5x terugstijgen naar #1. Toen op 8 oktober 2011 het album ‘21’ voor de zesde keer terugsteeg naar de eerste plaats van de Album Top 100, scoorde ze daarmee een nieuw record. Alle sessies waren, met tussen haakjes het aantal weken, de volgende: 1e (5), 2e (7),3e (2), 4e (9), 5e (3), 6e (1), 7e (3).

Doordat ‘21’ van Adele, 30 van de 52 weken op #1 stond, restte er voor de 19 andere #1-albums nog 22 weken. Met uitzondering van ‘Christmas’ van Michael Bublé (#7 in het jaaroverzicht), de huidige #1, is er buiten ‘21’ van Adele, geen album geweest dat langer dan één week bovenaan stond. Ook dat is een record, want vorig jaar waren dat buiten de 29 weken van ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, nog vier andere albums.

In totaal stonden er dit jaar 21 verschillende albums bovenaan de albumlijst. Behalve het album van Caro Emerald (#4) was er nog een album uit 2010, dat in 2011 terugsteeg naar de eerste plaats: ‘Dromen durven delen’ van Marco Borsato (#14).

Albumstatistieken

de meeste albumnoteringen

Vorig jaar boekte Michael Jackson, in de nasleep van zijn overlijden in juni 2009, de meeste albumnoteringen: 4 stuks. Maar als we dat buiten beschouwing laten, was het Guus Meeuwis die met 3 stuks de meeste noteringen had. Ook dit jaar is Guus weer van de partij, nu met 2 noteringen, evenals Adele, Amy Winehouse, Ilse DeLange, Nick & Simon, Rihanna en de Dijk. Er waren drie acts met elk drie noteringen: K3, Los Angeles, the voices en Marco Borsato.

Nederlandse producties

Met vier noteringen bij de bovenste tien, een zelfde aantal als in 2010, is 2011 geen slecht jaar geweest voor Nederlandse artiesten. Het recordjaar is nog altijd 1995 , toen er zelfs zes Nederlandse producties in de top 10 stonden. Hier volgen nog even alle vier van 2011:
#2 Anouk: To get her together
#4 Caro Emerald: Deleted scenes from the cutting room floor
#6 Nick & Simon: Symphonica in rosso
#8 Guus Meeuwis: Armen open

Anouk vs Adele

Het is voor de tweede keer dat Anouk genoegen nemen met een tweede plaats in het jaaroverzicht. In 2009 kwam haar album ‘For bitter or worse’ ook al niet verder dan de 2e plaats. En ook toen was het Adele die haar van de eerste plaats hield, met haar album ‘19’! Volgend jaar verschijnt er geen nieuw album van Adele, dus als Anouk er wel eentje uitbrengt, dan …

Was 2010 met 49 Nederlandse producties een recordjaar, na slechts 40 stuks in 2009, in 2011 wordt een nieuw record gevestigd: 50 albums, met andere woorden 50% van de albums in de jaarlijst zijn in Nederland gemaakt. Daarvan zijn er 26 in onze moerstaal gezongen, 18 in het Engels, 1 is instrumentaal en 5 albums worden gezongen in meerdere talen.

herkomst

Van de helft weten we dus al wat de herkomst van de albums is, namelijk uit Nederland. Maar hoe zit het met de andere helft? Die volgt nu, met tussen haakjes het aantal vorig jaar (van de 51):
Verenigd Koninkrijk 17 (17)
Verenigde Staten van Amerika 15 (22)
België 7 (2)
Elk 2: Canada (2), Ierland (2), Diversen (1)
Elk 1: Denemarken, Duitsland (2), Frankrijk (1), Italië (1), Spanje
Opvallend dat het aandeel van de Amerikanen is teruggevallen van 22 naar 15, waardoor de Britten de leiding hebben overgenomen.

Rest ons nog het album te noemen dat net buiten onze waarneming valt, de #101. Dit jaar is de pechvogel de Oostenrijkse, maar in Argentinië geboren zanger Semino Rossi met zijn album ‘Rode rozen voor jou’, met Nederlandse bewerkingen van zijn Oostenrijkse liedjes.

En tot zover de Megajaarman 2011. Tot volgend jaar!