vrijdag 31 maart 2017

Hitlits: Boef houdt stand, Drake levert fors in

Ook deze week is de Single Top 100 grotendeels in handen van drie acts: Boef (16  noteringen), Ed Sheeran (12) en Drake (8), in totaal 36 hits (vorige week 46). Van de 14 noteringen vorige week van Drake blijven er nog 8 over, waarover straks meer. Van de twee concerten de afgelopen week heeft hij dus geen voordeel gehad. Aan de kop van de lijst prijkt nog steeds ‘Habiba’ van Boef, die nog met vier andere nummers bij de bovenste tien staat (vorige week een record aantal van acht).

SINGLE TOP 5

1. (1)   Boef: Habiba (tweede week op #1)
2. (2)   Ed Sheeran: Shape Of You (op ruim 27%)
3. (4)   Boef & Sevn Alias: Slapend Rijk
4. (3)   Boef & Soufiane Eddyani: Salam
5. (7)   Kygo & Selena Gomez: It Ain’t Me

Lopen we nog even langs de andere nummers van/met Boef:
#6 (5) Boef & Ali B: Ik Ga Weg
#7 (8) Tempo, met Jairzinho feat. Sevn Alias & BKO

#11 (6) Wejoow, met Lil’ Kleine
#17 (9) Kangoeroe
#18 (10) Werken

#23 (11) Speciaal, met Ronnie Flex
#27 (17) Range Sessie
#28 (13) Fetty Wap, met Para Mocro

#31 (14) Cacaïne
#32 (12) Beckham
#37 (22) Zeg Mij

#41 (25) Slecht Blijft
#42 (24) Kopzorgen
#45 (23) Asian

#78 (71) F1rstman feat. DJ Youss & Boef: Overal
In totaal zijn de zestien tracks van het album Slaaptekort zo’n 16 miljoen keer gestreamd (vorige week 23 miljoen).

in je onderbroek voor het goede doel

De afgelopen week stond ‘Habiba’ ook nog op een andere manier in de belangstelling. In de clip van het nummer rent Boef in z’n onderbroek door de straten. Vervolgens deden zijn fans dat na en ontstond de zogenaamde ‘Habiba-challenge’. Boef riep iedereen op de challenge aan te gaan en zoniet, dan geld te doneren voor giro 555, de actie voor de hongersnood in Afrikaanse landen. Het mocht ook allebij natuurlijk. Hoewel geld dit heeft opgebracht is niet bekend. Ook veel bekende Nederlanders lieten zich overhalen, waaronder 3FM dj Eva Korenman.

Drake levert in

Vorige week deed niet alleen Boef met 16 tracks een overval op de Single Top 100. Ook Drake bracht een nieuw album uit, waarvan 14 tracks een notering kregen. We hadden verwacht dat de andere 9 tracks van het album ook wel een notering zouden krijgen. Het tegenovergestelde is waar: van de 14 zijn er al weer 6 verdwenen. Van de overgebleven 8, doet alleen ‘Passionfruit’ het goed, want het nummer stijgt van de 30e naar de 8e plaats.

Hebben we tot slot een paar eerste weeks noteringen voor je:
#58 Enrique Iglesias feat. Descemer Bueno, Zion & Lennox: Súbeme la Radio
#62 Jonna Fraser feat. Jayh & Sevn Alias: Niks Nieuws
#68 Zayn feat. PartyNextDoor: Still Got Me

ALBUMS: de Dijk gaat het theater in

Vijf keer behaalde de Dijk de eerste plaats van de Album Top 100, waarvan de voorlaatste drie albums. Een eerste plaats zat er deze week niet in voor Groef, want de concurrentie van Boef, Ed Sheeran, Drake en Rag ‘n’ Bone Man is te groot. Groef, hun 23e notering, is de hoogste eerste weeks op de 5e plaats, waarmee de Dijk hun 17e top 10-notering scoort.
Groef is geen studioalbum van de groep rond zanger Huub van de Lubbe. Het album is een verzameling bekende en minder bekende nummers, gegoten in een nieuw jasje. Dit met het oog op hun theatertour die volgende week zaterdag, 8 april, start in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam met een afsluiting op 10 juni in Theater Orpheus in Apeldoorn. Op het album  staan ook twee nieuwe nummers: ‘Prachtnacht’ en ‘Geloofde Lente’.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Boef: Slaaptekort
2. (2)   Ed Sheeran: ÷ (Divide) (op bijna 44%)
3. (3)   Drake: More Life
4. (5)   Rag ‘n’Bone Man: Human
5. EW  de Dijk: Groef

Naast de Dijk komen ook nog de volgende albums binnen:
#10 James Blunt: The Afterlove
#12 Lucas & Arthur Jussen: Saint-Saëns/Poulenc/Say
#13 FMG: Timing
#18 the Kelly Family: We Got Love

#25 Trey Songz: Tremaine
#27 Ares: Prins

#33 Dash Berlin: We Are – Part 2
#36 Dopebwoy: Nieuw Goud

#40 Caro Emerald: Emerald Island, EP met zes nummers
#43 Steve Hackett: The Night Siren
#44 K’s Choice: 25
#46 Soulwax: From Deewee
#48 Take That: Wonderland

#58 Sef: Excusez Moi

#88 Lakshmi: Lakshmi

Morgen is het 1 april, dus je bent gewaarschuwd! Maar dat betekent ook dat het eerste kwartaal ten einde is. En dus tijd voor een terugblik dit weekend. Daarnaast melden we ons ook nog met de albumflitsen en een nieuwe Megaman. Mooi weekend!

maandag 27 maart 2017

Megaman bij week 12 – 25 maart 2017

Boef boekt het ene na het andere record

En verder in deze Megaman:
-          Drake derde act deze week met meer dan 10 tracks
-          Clean Bandit grossiert in gastzangeressen

Boef pakt niet alleen de eerste plaats in de Single Top 100, maar ook in de Album Top 100 (zie de Hitflits). In de Albumflitsen kun je lezen dat een zangeres van 100 nog steeds scoort.

Als je de Megaman uit hebt, willen we graag nog je aandacht vragen voor het artikel ‘albumtracks nemen Single Top 100 over; nieuwe nummers hebben het nakijken’. Daarin duiken we in het vele aantal albumtracks in de singlelijst, hoe dat zo gekomen is en komen we met mogelijke oplossingen. Je vind het hier.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

zondag 26 maart 2017

Boef boekt het ene na het andere record

#1 Boef: Habiba
    *** hoogste eerste weeks ***

Een record zit er waarschijnlijk niet meer in voor ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran. Na tien weken op de eerste plaats te hebben gestaan, moet Sheeran die plek afstaan aan de Nederlandse hiphopper Boef, waar voorlopig even niemand om heen kan.
Vorige week kwam ‘Salam’ van Boef & Soufiane Eddyami binnen op de 33e plaats. Maar niet dat nummer, deze week te vinden op de derde plek, is de nieuwe #1. Vanuit het niets knalt het nummer ‘Habiba’ van Boef binnen op de eerste plaats van de Single Top 100.

Het blijft echter niet bij die twee nummers van Boef. Ook in de Album Top 100 pakt Boef de eerste plaats met zijn album Slaaptekort. Naast deze dubbelslag krijgen alle overige veertien tracks van het album ook een notering deze week. Daarmee is Boef de achtste act die dat lukt. We zetten ze alle acht nog even op een rijtje, met tussen haakjes het aantal tracks:
-          2014: the Common Linnets: Common Linnets (13)
-          2014: Michael Jackson: Xscape (8)
-          2015: Justin Bieber: Purpose (19)
-          2016: Lil’ Kleine: WOP! (11)
-          2016: Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (14)
-          2016: Jonna Fraser: Blessed (10)
-          2017: Ed Sheeran: ÷ (Divide) (16), nog maar drie weken geleden!
-          2017: Boef: Slaaptekort (16)

Gaan we direct door met de andere nummers van/met Boef:
#4 Slapend Rijk, met Sevn Alias
#5 Ik Ga Weg, met Ali B, zijn manager
#6 Wejoow, met Lil’ Kleine
#8 (2) Tempo, met Jairzinho feat. Sevn Alias & BKO
#9 Kangoeroe
#10 Werken

#11 Speciaal, met Ronnie Flex
#12 Beckham
#13 Fetty Wap, met Para Mocro
#14 Cacaïne
#17 (46) Range Sessie
#22 Zeg Mij
#23 Asian
#24 Kopzorgen
#25 Slecht Blijft

record aantal top 10-noteringen

Met uitzondering van ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran (op #2) en ‘It Ain’t Me’ van Kygo & Selena Gomez (op #7), bestaat de volledige top 10 uit tracks waaraan Boef meewerkte. Daarmee verpletterd Boef het record dat Sheeran twee weken geleden neerzette: vijf tracks bij de bovenste tien. Het is nu wachten op een artiest die de volledige top 10 voor zijn rekening neemt! Bovendien staan alle zeventien tracks bij de bovenste 25, en ook dat is nog nooit eerder vertoond.

Drake derde act deze week met meer dan 10 tracks

Na Boef maakt nog een rapper deze week een flinke klapper. Dat is de Amerikaanse rapper Drake wiens album More Life binnenkomt op derde plaats van de Album Top 100 (zie daar). Tevens krijgen dertien tracks van het album een notering:
#30 Passionfruit
#47 Blem
#53 Madiba Riddim
#58 Get It Together, feat. Black Coffee & Jorja Smith, deze week Megahit op 3FM
#59 Free Smoke
#64 Portland, feat. Quavo & Travis Scott
#77 No Long Talk, feat. Griggs
#83 Gyalchester
#84 Jorja Interlude
#88 4422, feat. Sampha
#93 Teenage Forever
#97 Sacrifices, feat. 2 Chainz & Young Thug
#100 Skepta Interlude
Daarnaast gaat ‘Fake Love’ gaat op #73 op herhaling

Op More Life staan 22 tracks, dus die andere 9 komen volgende week aan de beurt.

De 14 tracks van Drake opgeteld bij die van Boef (17) en Ed Sheeran (15) maken 46 nummers. Drie acts nemen dus bijna de helft van de Single Top 100 voor hun rekening!. Een aantal dat nog niet eerder is voorgekomen. De rest, 54 stuks, wordt verdeeld over Frenna en the Chainsmokers (elk 3 noteringen), Clean bandit (2 stuks) en nog slechts 46 eenlingen of samenwerkingsverbanden. Meer over albumtracks in de Single Top 100 vind je hier.

Clean Bandit grossiert in gastzangeressen

#68 Clean Bandit feat. Zara Larsson: Symphony

Deze week lijkt het met de hits van Boef, Ed Sheeran en Drake, in totaal 46 stuks (!), alleen nog maar om hen te gaan. Toch heeft één nummer zich daar tussen weten te dringen: ‘Symphony’ van Clean Bandit feat. Zara Larsson.

Met twee #1-hits op zak (‘Rather Be’ feat. Jess Glynn en ‘Rockabye’ feat. Sean Paul & Anne-Marie), is Clean Bandit niet meer weg te denken uit het hitlandschap. Voor ‘Symphony’, deels geschreven door Steve Mac, Ammar Malik en Jack Patterson, hetzelfde team van ‘Rockabye’, vroeg de Britse groep de Zweedse zangeres Zara Larsson. Larsson was net bezig met haar tweede album So Good, dus werd ‘Symphony’ nog snel daaraan toegevoegd.

vijfde zangeres

‘Symphony’ van Clean Bandit feat. Zara Larsson is de vijfde notering voor Clean Bandit en voor alle vijf hits vroegen ze een andere zangeres: Jess Glynn, Sharma Bass, Louisa Johnson en Anne-Marie (samen met Sean Paul).

Albumsnippers voor week 12 - 25 maart 2017

Na de #1-klapper van Boef (zie de Hitflits) zijn er nog veertien andere albums waarover we nog wat te melden hebben. Je leest het hier in de Albumsnippers.

#3 Drake: More Life
Afgelopen week maakte Spotify bekend dat de Amerikaanse rapper Drake met 10 miljard (!) streams, wereldwijd de meest gestreamde arttiest is. In december stond hij nog op ruim 8 miljard. Drake dankt deze aantallen vooral aan zijn album Views, dat alleen vorig jaar al 2 miljard keer werd gestreamd. Daarnaast doen zijn singles het ook heel goed. ‘One Dance’ feat. Wizkid & Kylie is alleen al goed voor 1,15 miljard streams.
Het album More Life, zelf noemt Drake het een playlist van 22 liedjes, boekte de eerste dag met 61,3 miljoen streams een nieuw record. Het vorige record, 56,7 miljoen van  ÷ (Divide) van Ed Sheeran was nog maar twee weken oud! Dertien tracks van More Life komen deze week ook binnen in de Single Top 100. Zijn vorige album Views, wereldwijd meer dan 2 miljard keer gestreamd, kwam in mei 2016 ook binnen op de derde plaats.

#4 Depeche Mode: Spirit
Na de Live In Berlin – Soundtrack (#36 in 2014), komt de Britse band Depeche Mode met  Spirit, hun veertiende studioalbum en opvolger van Delta Machine (#3 in 2013). De opnames vonden plaats in studio’s in Santa Barbara, California en New York. De hoes van Spirit werd gemaakt door Anton Corbijn, die talloze videoclips van de band heeft gemaakt
Al 37 jaar vormen Dave Gahan, Andy Fletcher en Martin Gore de band Depeche Mode. Vince Clark, één van de oprichters, stapte in november 1981 uit de band omdat hij het niet eens was met de muzikale koers. Dave Gahan, die al een tijdje bij de band zat, volgde hem op als zanger. Kort daarna begon Clark de band Yazoo met zangeres Alison Moyett.

#7 Zara Larsson: So Good
Zelfoverschatting of zelfverzekerd? Wat was de reden dat de 19-jarige Zweedse zangeres Zara Larsson haar tweede album de titel So Good gaf? Of is het gewoon naar het nummer ‘So Good’ feat. Ty Dolla $ign, haar nieuwe single? Vijf nummers van het album werden/zijn wereldwijd hits, blijven er tien nummers over. Daaruit moet blijken of Zara Maria Larsson meer is dan een zangeres die leuke pophits scoort.

#11 My Baby: Prehistoric Rhythm
Stilstand is achteruitgang. Laten we hopen dat dit gezegde niet opgaat voor de Amsterdamse band My Baby. Shamanaid, hun vorige album kwam precies twee jaar geleden binnen op de elfde plaats en twee jaar later doet de opvolger, Prehistoric Rhythm, dat ook.
De afgelopen twee jaar hebben Prehistoric Rhythm zijn dan ook invloeden vanuit Afrika, het Midden-Oosten en de huidige soul goed te horen, waarbij My Baby een brug slaat tussen rock en dance.
Cato van Dijck, haar broer Joost en Nieuw-Zeelander Daniel Johnston veel opgetreden in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Op het nieuwe album

#27 Spoon: Hot Thoughts
Wat je van ver haalt is lekker, luidt een gezegde. Misschien gaat dat ook wel op voor Hot Thoughts, het negende studioalbum van Spoon, een rockband uit Austin, Texas. Voor het eerst gebruikt de band geen akoestische gitaar. Britt Daniel, zanger-gitarist daarover in Trouw: “Het was een bewuste keuze omdat dit album als de toekomst moest klinken.” Minder gitaar, minder rock, maar dansbaar.

Met de New Yorkse zangeres Laura Pergolizzi (die wij beter kennen als LP, van de hit ‘Lost On You’), schreef Daniel een jaar geleden het nummer ‘Tear It Down’. Het nummer gaat over de plannen van Donald Trump om een muur te bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten van Amerika. Daniel kon toen niet weten dat Trump, die destijds nog niet de republikeinse nominatie op zak had, een jaar later daadwerkelijk de nieuwe president zou worden.

#30 Lucas Hamming: Luck Is For Suckers
Lucas Hamming (23) zit in de lift, ook al gaat het gestaag. Zijn tweede album Luck Is For Suckers komt drie plaatsen hoger binnen dan het debuut Ham in 2015. Nu maar hopen dat zijn tweede album het langer volhoudt dan Ham, want dat was al weer na één week verdwenen!

Lucas Hamming deed in 2013 mee aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland, dat  gewonnen werd door Michael Prins. In 2015 was Hamming en zijn band de huisband van De Wereld Draait Door. Op Luck Is For Suckers staat het nummer ‘Are You With Me’, dat Hamming in 2016 schreef voor Serious Request.

#32 Rick Ross: Rather You than Me
Frappant. Voor God Forgives- I Don’t (#28 in 2012) had de Amerikaanse rapper nog nooit een notering gescoord in onze albumlijst. De opvolger Mastermind deed het nog een stukje beter: #25 in 2014. Daarna lukte het Ross niet meer en bleven twee albums uitzicht. Maar met Rather You than Me, inmiddels zijn negende studioalbum, lukt het hem weer wel. Misschien wel dankzij de medewerking van andere rappers, als Young Thug, Ty Dolla $ign en Nas.

#38 Bart Kaëll: In ‘t Nieuw
Bart Kaëll, geboren als Bart Gijselinck in Oudenaarde, Vlaanderen, had aanvankelijk meer interesse in tekenen en schilderen, dan muziek. Die studies wilden echter niet vlotten, waarna hij koos voor de muziekacademie in Antwerpen. De theorie die hij daar leerde kon hij in praktijk brengen tijdens de kustshows van de Nationale Loterij.

Sinds de start in 1982, scoorde Kaëll in Vlaanderen meer dan dertig hitsingles. Op het album In ’t Nieuw breng de inmiddels 56-jarige zanger liedjes zonder poespas. Kaëll: “We hebben bewust gekozen om de nummers op te nemen met heel weinig arrangementen, maar de arrangementen die er zijn, zijn dan weer heel effectief.”

#40 Milky Chance: Blossom
Het Duitse Milky Chance scoort met hun tweede album Blossom nu al beter dan met Sadnecessary, dat in 2014 tot de 51e plaats kwam. Opvallend, want toen scoorde Milky Chance, bestaande uit Clemens Rehbein en Philipp Dausch, een #2-hit met ‘Stolen Dance’, nu ontbreekt een hitsingle.
Hoewel Antonio Greger al sinds 2014 tijdens concerten mondharmonica speelt, is hij pas sinds 2015 officieel lid van Milky Chance. Net als de andere twee, is Greger ( 21 augustus 1991) afkomstig uit Kassel. Op zijn achtste speelde hij viool, vijf jaar later gitaar. Zijn eerste optreden met Milky Chance was in Berlijn. Vanwege de drukke tourschemas brak Greger zijn studie Mediatechniek af. Op Blossom is Gregor voor het eerst ook te horen.

#43 Real Estate: In Mind
Na Atlas (#67 in 2014), dat lovende kritieken kreeg, duurde het bijna drie jaar eer de  indieband Real Estate uit New York, met de opvolger kwam. Dat zal ongetwijfeld komen door het vertrek in 2016 van leadgitarist Matt Mondanile, één van de oprichters in 2009. Julian Lynch vervangt hem en werkte mee aan de opnames van het vierde studioalbum in Mind.

#67 Obituary: Obituary
Na negen studioalbums met een titel, waarvan vier bij ons een notering kregen, brengt de Amerikaanse death metal groep Obituary een naamloos album uit. Hun best genoteerde album is World Demise uit 1994 dat de 49e plaats bereikte.

#72 Vera Lynn: 100
Afgelopen maandag, 20 maart 2017, bereikte de Britse zangers Vera Lynn de gedenkwaardige leeftijd van 100 jaar. Vera Margaret Lynn, geboren in Londen in 1917, werd bekend door liedjes die ze tijdens de Tweede Wereldoorlog zong voor de Britse troepen. Ze reisde daarvoor diverse landen af. Ook na de oorlog bleven haar liedjes populair, ondanks dat de BBC haar twee keer had afgewezen.
In 2009, ze was 92, bereikte haar album We’ll Meet Again: The Very Best of Vera Lynn in eigen land de eerste plaats, waarmee ze de oudste nog in leven zijnde artiest was. Het verzamelalbum 100 komt bij ons binnen op #72 en in eigen land op #3. Daarbij is ze in beide landen de oudste nog in leven zijn de artiest. Op het album zijn haar bekendste liedjes van een nieuw arrangement voorzien

Naast 100 is er nog een verzamelalbum van Vera Lynn uitgebracht: Her Greatest From Abbey Road, nummers die ze tussen 1962-1974 opnam in de Abbey Road studio’s in Londen.

#73 Tedeschi Trucks Band: Live From The Fox Oakland
Vorig jaar juni stond Tedeschi Trucks Band op de eeste editie van het Holland International Blues Festival in Grollo en stonden ze even zij en aan zij op het podium met hun grote inspiratiebron Bonnie Raitt. Aanstaande vrijdag staat de blues rockgroep in Afas Life in Amsterdam.
Live From The Fox Oakland is een concertfilm van Tedeschi Trucks Band, opgenomen op 9 september 2016 in het Fox Theater in Oakland, Californië. Naast hun eigen nummers, speelt de band rond Susan Tedeschi en Derek Trucks, ook nummers van anderen, waaronder ‘Bird On A Wire’ van Leonard Cohen en ‘Keep On Growing’ van Derek and the Dominos.

#98 the Mon Amour Band presenteert met trots: 50 Jaar Palingsound
In 2008, een jaar na het afscheid van BZN, ontstond de band Mon Amour – BZN Tribute Band – vernoemd naar ‘Mon Amour’, de enige #1-hit van BZN in 1976. Het initiatief kwam van Jack Veerman, oud drummer van BZN. Al snel ging de toevoeging ‘BZN Tribute’ er af en noemden ze zich Mon Amour en sinds 2014 the Mon Amour Band.

Met materiaal uit het rijke verleden van Volendamse bands als the Cats, BZN, maar ook de 3js, Nick & Simon en Jan Smit én eigen nummers, tourde the Mon Amour Band langs de theaters. Het optreden op 14 januari van dit jaar in theater Geert Teis in Stadskanaal, is nu uit op de cd + DVD 50 Jaar Palingsound, een ontdekkingsreis door de Volendammer muziekgeschiedenis.

albumtracks nemen Single Top 100 over; nieuwe nummers hebben het nakijken

Op de Amerikaanse muziekmarkt maakt streaming al bijna 40% uit van de totale markt. In Nederland kwam het aantal streams in het eerste halfjaar van 2016 voor het eerst boven de fysieke verkopen uit. Hoewel de definitieve cijfers over 2016 nog niet binnen zijn, is de verwachting dat het aantal streams, ook uit betaalde abonnementen, toe zal nemen. Streaming is dus niet meer weg te denken.
In de Single Top 100 van deze week maken drie acts grotendeels de dienst uit: Boef (17 tracks), Ed Sheeran (15) en Drake (14). Met uitzondering van ‘Symphony’ van Clean Bandit feat. Zara Larsson op #68, is er geen enkel nieuw nummer deze week. in dit artikel duiken we in de geschiedenis van albumtracks in de Single Top 100, zien we hoe het uit de hand is gelopen en komen met mogelijke oplossingen.

albumtracks dankzij streams in Single Top 100

Common Linnets van the Common Linnets en Xcape van Michael Jackson waren op 17 mei 2014 de eerste albums, waarvan alle tracks een notering kregen in de Single Top 100. Dat was echter niet dankzij streams, maar downloads. Streams telden nog niet mee voor de albumlijst. Dat gebeurde pas in oktober 2015.

de eerste streamhits

Zes maanden eerder, op 18 april 2015 werden de negentien tracks van New Wave van New Wave meer dan 2 miljoen keer gestreamd. Als streaming toen al had meegeteld voor het album, was het zeker binnengekomen op de eerste in plaats van een dertiende plaats. Negen tracks, waarvan zeven met Ronnie Flex, kregen toen wel dankzij streaming een notering in de Single Top 100.

het eerste streamalbum

Het eerste album dat profiteerde van het meetellen van streams, was Purpose van Justin Bieber op 21 november 2015. Alle 19 tracks kregen een notering. Vervolgens werd op 18 april 2016 de verhouding streams tot downloads aangepast naar 150:1. Voorheen was de verhouding 100:1 voor abonnementen en 800:1 voor andere gebruikers. Alle streamgebruikers werden hiermee dus gelijkgesteld.

Vooral Nederlandse hiphoppers hadden hier veel profijt van, want hun nummers worden vooral veel gestreamd door niet-abonnementhouders. Onder andere Lil’ Kleine, Broederliefde en Jonna Fraser plukten van deze nieuwe methode de vruchten en stonden met tien of meer tracks in de Single Top 100.

nieuwe nummers maken geen kans meer

Drie weken geleden lukte het Ed Sheeran met zestien tracks. Deze week is het Boef met zestien en Drake met veertien tracks. Allemaal zo’n beetje tegelijk dus, waardoor deze drie acts deze week met 46 tracks in de Single Top 100 staan. Het gevolg is echter dat veel nieuwe  nummers geen notering krijgen, waardoor de doorstroming zeer beperkt is en dat is een slechte zaak.

Volgende week krijgt Drake er waarschijnlijk nog een paar hits bij en wie weet welke rapper zich binnenkort nog meer aandient. Het opnemen van tracks van albums in de Single Top 100 loopt dus uit de hand. Iets wat niet voorzien was bij het invoeren van deze regel. Er moet dus wat gebeuren. Maar wat?

alleen streams van betalende abonnementhouders meetellen

Binnenkort zullen grote albumreleases op Spotify in eerste instantie alleen nog beschikbaar komen voor betalende abonnees. Echter op het moment dat de nummers wel beschikbaar komen voor alle gebruikers, zal er alsnog een hausse aan binnenkomers zijn. Tenzij Spotify verwacht dat veel meer mensen een betaalabonnement zullen afsluiten, dan komt de hausse al eerder.

OF

aanpassing verhouding downloads:streams

Vergeet niet dat de betreffende nummers wel de populairste van het album zijn. Dat mag dus best in beeld gebracht worden. een aanpassing zou geen reëel beeld meer geven. Bovendien hoe zou de verhouding dan wel moeten zijn?

OF

een aparte streamlijst

Misschien moet de oplossing gezocht worden in de samenstelling van de Single Top 100. Albumtracks horen daar niet in thuis, maar in een aparte lijst. 
Om toch een beeld te krijgen van de populairste tracks van een album, zou daar een aparte streamlijst voor in het leven kunnen worden geroepen. Dan blijft de Single Top 100 een zuivere lijst, waarvan de naam misschien wel moet worden aangepast in Track Top 100, want singles zijn het allang niet meer.

OF …

We zijn benieuwd hoe jij er hierover denkt. Wellicht heb je andere ideeën? Laat het ons weten, want dat er wat moet gebeuren, daar zijn we het vast wel over eens!

update 23-4-2017
Er zijn enkele ontwikkelingen, waarover we berichten in een vervolgitem dat je hier kunt vinden.