zondag 26 maart 2017

Albumsnippers voor week 12 - 25 maart 2017

Na de #1-klapper van Boef (zie de Hitflits) zijn er nog veertien andere albums waarover we nog wat te melden hebben. Je leest het hier in de Albumsnippers.

#3 Drake: More Life
Afgelopen week maakte Spotify bekend dat de Amerikaanse rapper Drake met 10 miljard (!) streams, wereldwijd de meest gestreamde arttiest is. In december stond hij nog op ruim 8 miljard. Drake dankt deze aantallen vooral aan zijn album Views, dat alleen vorig jaar al 2 miljard keer werd gestreamd. Daarnaast doen zijn singles het ook heel goed. ‘One Dance’ feat. Wizkid & Kylie is alleen al goed voor 1,15 miljard streams.
Het album More Life, zelf noemt Drake het een playlist van 22 liedjes, boekte de eerste dag met 61,3 miljoen streams een nieuw record. Het vorige record, 56,7 miljoen van  ÷ (Divide) van Ed Sheeran was nog maar twee weken oud! Dertien tracks van More Life komen deze week ook binnen in de Single Top 100. Zijn vorige album Views, wereldwijd meer dan 2 miljard keer gestreamd, kwam in mei 2016 ook binnen op de derde plaats.

#4 Depeche Mode: Spirit
Na de Live In Berlin – Soundtrack (#36 in 2014), komt de Britse band Depeche Mode met  Spirit, hun veertiende studioalbum en opvolger van Delta Machine (#3 in 2013). De opnames vonden plaats in studio’s in Santa Barbara, California en New York. De hoes van Spirit werd gemaakt door Anton Corbijn, die talloze videoclips van de band heeft gemaakt
Al 37 jaar vormen Dave Gahan, Andy Fletcher en Martin Gore de band Depeche Mode. Vince Clark, één van de oprichters, stapte in november 1981 uit de band omdat hij het niet eens was met de muzikale koers. Dave Gahan, die al een tijdje bij de band zat, volgde hem op als zanger. Kort daarna begon Clark de band Yazoo met zangeres Alison Moyett.

#7 Zara Larsson: So Good
Zelfoverschatting of zelfverzekerd? Wat was de reden dat de 19-jarige Zweedse zangeres Zara Larsson haar tweede album de titel So Good gaf? Of is het gewoon naar het nummer ‘So Good’ feat. Ty Dolla $ign, haar nieuwe single? Vijf nummers van het album werden/zijn wereldwijd hits, blijven er tien nummers over. Daaruit moet blijken of Zara Maria Larsson meer is dan een zangeres die leuke pophits scoort.

#11 My Baby: Prehistoric Rhythm
Stilstand is achteruitgang. Laten we hopen dat dit gezegde niet opgaat voor de Amsterdamse band My Baby. Shamanaid, hun vorige album kwam precies twee jaar geleden binnen op de elfde plaats en twee jaar later doet de opvolger, Prehistoric Rhythm, dat ook.
De afgelopen twee jaar hebben Prehistoric Rhythm zijn dan ook invloeden vanuit Afrika, het Midden-Oosten en de huidige soul goed te horen, waarbij My Baby een brug slaat tussen rock en dance.
Cato van Dijck, haar broer Joost en Nieuw-Zeelander Daniel Johnston veel opgetreden in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Op het nieuwe album

#27 Spoon: Hot Thoughts
Wat je van ver haalt is lekker, luidt een gezegde. Misschien gaat dat ook wel op voor Hot Thoughts, het negende studioalbum van Spoon, een rockband uit Austin, Texas. Voor het eerst gebruikt de band geen akoestische gitaar. Britt Daniel, zanger-gitarist daarover in Trouw: “Het was een bewuste keuze omdat dit album als de toekomst moest klinken.” Minder gitaar, minder rock, maar dansbaar.

Met de New Yorkse zangeres Laura Pergolizzi (die wij beter kennen als LP, van de hit ‘Lost On You’), schreef Daniel een jaar geleden het nummer ‘Tear It Down’. Het nummer gaat over de plannen van Donald Trump om een muur te bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten van Amerika. Daniel kon toen niet weten dat Trump, die destijds nog niet de republikeinse nominatie op zak had, een jaar later daadwerkelijk de nieuwe president zou worden.

#30 Lucas Hamming: Luck Is For Suckers
Lucas Hamming (23) zit in de lift, ook al gaat het gestaag. Zijn tweede album Luck Is For Suckers komt drie plaatsen hoger binnen dan het debuut Ham in 2015. Nu maar hopen dat zijn tweede album het langer volhoudt dan Ham, want dat was al weer na één week verdwenen!

Lucas Hamming deed in 2013 mee aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland, dat  gewonnen werd door Michael Prins. In 2015 was Hamming en zijn band de huisband van De Wereld Draait Door. Op Luck Is For Suckers staat het nummer ‘Are You With Me’, dat Hamming in 2016 schreef voor Serious Request.

#32 Rick Ross: Rather You than Me
Frappant. Voor God Forgives- I Don’t (#28 in 2012) had de Amerikaanse rapper nog nooit een notering gescoord in onze albumlijst. De opvolger Mastermind deed het nog een stukje beter: #25 in 2014. Daarna lukte het Ross niet meer en bleven twee albums uitzicht. Maar met Rather You than Me, inmiddels zijn negende studioalbum, lukt het hem weer wel. Misschien wel dankzij de medewerking van andere rappers, als Young Thug, Ty Dolla $ign en Nas.

#38 Bart Kaëll: In ‘t Nieuw
Bart Kaëll, geboren als Bart Gijselinck in Oudenaarde, Vlaanderen, had aanvankelijk meer interesse in tekenen en schilderen, dan muziek. Die studies wilden echter niet vlotten, waarna hij koos voor de muziekacademie in Antwerpen. De theorie die hij daar leerde kon hij in praktijk brengen tijdens de kustshows van de Nationale Loterij.

Sinds de start in 1982, scoorde Kaëll in Vlaanderen meer dan dertig hitsingles. Op het album In ’t Nieuw breng de inmiddels 56-jarige zanger liedjes zonder poespas. Kaëll: “We hebben bewust gekozen om de nummers op te nemen met heel weinig arrangementen, maar de arrangementen die er zijn, zijn dan weer heel effectief.”

#40 Milky Chance: Blossom
Het Duitse Milky Chance scoort met hun tweede album Blossom nu al beter dan met Sadnecessary, dat in 2014 tot de 51e plaats kwam. Opvallend, want toen scoorde Milky Chance, bestaande uit Clemens Rehbein en Philipp Dausch, een #2-hit met ‘Stolen Dance’, nu ontbreekt een hitsingle.
Hoewel Antonio Greger al sinds 2014 tijdens concerten mondharmonica speelt, is hij pas sinds 2015 officieel lid van Milky Chance. Net als de andere twee, is Greger ( 21 augustus 1991) afkomstig uit Kassel. Op zijn achtste speelde hij viool, vijf jaar later gitaar. Zijn eerste optreden met Milky Chance was in Berlijn. Vanwege de drukke tourschemas brak Greger zijn studie Mediatechniek af. Op Blossom is Gregor voor het eerst ook te horen.

#43 Real Estate: In Mind
Na Atlas (#67 in 2014), dat lovende kritieken kreeg, duurde het bijna drie jaar eer de  indieband Real Estate uit New York, met de opvolger kwam. Dat zal ongetwijfeld komen door het vertrek in 2016 van leadgitarist Matt Mondanile, één van de oprichters in 2009. Julian Lynch vervangt hem en werkte mee aan de opnames van het vierde studioalbum in Mind.

#67 Obituary: Obituary
Na negen studioalbums met een titel, waarvan vier bij ons een notering kregen, brengt de Amerikaanse death metal groep Obituary een naamloos album uit. Hun best genoteerde album is World Demise uit 1994 dat de 49e plaats bereikte.

#72 Vera Lynn: 100
Afgelopen maandag, 20 maart 2017, bereikte de Britse zangers Vera Lynn de gedenkwaardige leeftijd van 100 jaar. Vera Margaret Lynn, geboren in Londen in 1917, werd bekend door liedjes die ze tijdens de Tweede Wereldoorlog zong voor de Britse troepen. Ze reisde daarvoor diverse landen af. Ook na de oorlog bleven haar liedjes populair, ondanks dat de BBC haar twee keer had afgewezen.
In 2009, ze was 92, bereikte haar album We’ll Meet Again: The Very Best of Vera Lynn in eigen land de eerste plaats, waarmee ze de oudste nog in leven zijnde artiest was. Het verzamelalbum 100 komt bij ons binnen op #72 en in eigen land op #3. Daarbij is ze in beide landen de oudste nog in leven zijn de artiest. Op het album zijn haar bekendste liedjes van een nieuw arrangement voorzien

Naast 100 is er nog een verzamelalbum van Vera Lynn uitgebracht: Her Greatest From Abbey Road, nummers die ze tussen 1962-1974 opnam in de Abbey Road studio’s in Londen.

#73 Tedeschi Trucks Band: Live From The Fox Oakland
Vorig jaar juni stond Tedeschi Trucks Band op de eeste editie van het Holland International Blues Festival in Grollo en stonden ze even zij en aan zij op het podium met hun grote inspiratiebron Bonnie Raitt. Aanstaande vrijdag staat de blues rockgroep in Afas Life in Amsterdam.
Live From The Fox Oakland is een concertfilm van Tedeschi Trucks Band, opgenomen op 9 september 2016 in het Fox Theater in Oakland, Californië. Naast hun eigen nummers, speelt de band rond Susan Tedeschi en Derek Trucks, ook nummers van anderen, waaronder ‘Bird On A Wire’ van Leonard Cohen en ‘Keep On Growing’ van Derek and the Dominos.

#98 the Mon Amour Band presenteert met trots: 50 Jaar Palingsound
In 2008, een jaar na het afscheid van BZN, ontstond de band Mon Amour – BZN Tribute Band – vernoemd naar ‘Mon Amour’, de enige #1-hit van BZN in 1976. Het initiatief kwam van Jack Veerman, oud drummer van BZN. Al snel ging de toevoeging ‘BZN Tribute’ er af en noemden ze zich Mon Amour en sinds 2014 the Mon Amour Band.

Met materiaal uit het rijke verleden van Volendamse bands als the Cats, BZN, maar ook de 3js, Nick & Simon en Jan Smit én eigen nummers, tourde the Mon Amour Band langs de theaters. Het optreden op 14 januari van dit jaar in theater Geert Teis in Stadskanaal, is nu uit op de cd + DVD 50 Jaar Palingsound, een ontdekkingsreis door de Volendammer muziekgeschiedenis.

2 opmerkingen:

  1. Dat stukje over Depeche Mode klopt niet. Dave Gahan verving Vince Clarke helemaal niet als zanger. Clarke was toetsenist en voornaamste songwriter van de band, absoluut geen zanger. Dave is al vanaf het begin leadzanger. (En Martin Gore zingt af en toe ook een liedje en doet heel veel achtergrondvocalen). Martin Gore werd na het vertrek van Vince Clarke de belangrijkste liedjesschrijver van de band. Oh en het klopt op zich wel dat Clarke na zijn vetrek bij Depeche Mode Yazoo is begonnen, maar veel relevanter is dat hij daarna met zanger Andy Bell het synthpopduo Erasure is begonnen. Die hebben een veel groter stempel gedrukt op de muziek dan Yazoo.

    groet,
    Jelle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Jelle: je hebt gelijk. Vince Clark was zanger bij Composition of Sound, de voorloper van Depeche Mode totdat Dave Gahan het van hem overnam en de band verder ging als DM. We hebben bewust de andere verrichtingen van Clark niet genoemd (zoals Erasure en later the Assembly) omdat het stuk over DM ging. Dank voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen