vrijdag 5 april 2019

Hitflits: Billie Eilish doorbreekt met debuutalbum hegemonie Nederlandse hiphoppers

Zowel Within Temptation met Resist als Ariana Grande met Thank U, Next slaagden er in het afgelopen kwartaal niet in om de eerste plaats te bereiken van de Album Top 100. Twee popalbums die andere jaren moeiteloos de toppositie hadden behaald. De afgelopen dertien weken waren er drie hiphopalbums die dankzij streams de popalbums de weg versperden: 93 van Boef (4 weken), Koud van Hef (2 weken) en Francis van Frenna (7 weken).

Maar deze week is er een artiest die de hiphop-hegemonie weet te doorbreken: Billie Eilish met When We All Fall Asleep, Where Do We Go? Eilish, nog maar 17 lentes jong, pakt deze week met een overwicht van bijna 69% op Francis van Frenna, de eerste plaats in de albumlijst. Haar album, dat ze grotendeels maakte met haar oudere broer Finneas O’Connell, is het eerste popalbum sinds Delta van Mumford & Sons op 24 november 2018, dat de eerste plaats haalt. Dat is 18 weken geleden!
Billie Eilish, al in bezit van vijf hits, waaronder de top 10-notering ‘Bury A Friend’ in februari, pakt die eerste plaats dankzij de veertien tracks op het album die, ja ja, massaal gestreamd zijn. Maar het zijn niet alleen de streams die helpen aan de eerste plaats, ook de vinylversie van het album verkoopt deze week alle andere platen uit, want het komt binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33. Begin februari bereikte haar EP Don’t Smile At Me de tiende plaats in de Album Top 100.

jong, maar niet de jongste zangeres bij ons

Met 17,3 jaar (Eilish is geboren op 18 december 2001 in Los Angeles), is Billie Eilish de op drie na jongste zangeres dat een #1-album scoort. De drie jongere zangeressen zijn:
Anne Govaert, zangeres van Krezip op het album Nothing Less uit 2000 (16,9 jaar)
Birdy met het album Birdy uit 2012 (15,7 jaar)
Amira Willighagen met het album Amira uit 2014 (10,0 jaar)

… maar elders wel


In de Britse hitparade pakt Billie Eilish ook de eerste plaats met haar album en daar is ze met 17,3 jaar wel de jongste zangeres met een #1-album. Sinds 2004 was dat Joss Stone met het album Mind, Body & Soul. Stone was toen 17 jaar, 5 maanden en 28 dagen jong. Eilish is 17 jaar, 3 maanden + 18 dagen, en dus 73 dagen, ruim 2 maanden, jonger dan Stone destijds. Bij ons bereikte Mind, Body & Soul van Joss Stone destijds de derde plaats. Opvolger Introducing... Joss Stone bereikte drie jaar later bij ons wel de eerste plaats, maar toen was Joss Stone inmiddels bijna 20 jaar. 

ALBUM TOP 5

1. EW  Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
2. (1)   Frenna: Francis (op bijna 69%)
3. (2)   Snelle: Beetje Bij Beetje (Nog Een Beetje)
4. EW  Bennie Jolink: Bernard Jolink: Post Normaal
5. (4)   Ariana Grande: Thank You, Next

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#8  Yung Felix & Poke: Yung Pokro
#21 Devin Townsend: Empath

#40 Nipsey Hussle: Vicotory Lap
Pseudoniem van de Amerikaan Ermias Joseph Asghedom. Afgelopen zondag 31 maart, is hij  neergeschoten op de parkeerplaats van zijn kledingwinkel ‘Marathon Clothing’ in South Los Angeles. Kort daarna is hij op 33-jarige leeftijd  overleden.
Zijn artiestennaam Nipsey Hussle was een variant op de Amerikaanse komiek en acteur Nipsey Russell. Vicotory Lap, het debuutalbum van Nipsey Hussle, verscheen in februari 2018.

#75 Frank Zappa: Zappa In New York [40th Anniversary Edition]
#87 Black Bottle Riot: Fire
#94 Steve Earle & the Dukes: Cry

SINGLES

Hoewel je het nummer bijna nergens zult horen, behalve op FunX, waar het de afgelopen week de DiXte was, is het wel het meest gestreamde nummer deze week. En ja, dat telt voor de Single Top 100 nu eenmaal mee, dit in tegenstelling tot andere lijsten. We hebben het over Josylvio die met ‘Gimma’ de eerste plaats pakt. ‘Gimma’ is na ‘Ride Or Die’ (1x in 217), ‘Catch Up’ (3x) en ‘Hey Meisje’ van Esko & Hansie (2x), beide in 2018, de vierde #1-notering voor Josylvio. Lang zal hij daar niet van kunnen genieten, want Boef presenteerde donderdag zijn nieuwe single ‘Allang Niet Meer’, waarmee hij volgende week zeker een gooi zal doen naar de eerste plaats.

SINGLE TOP 5

1. EW  Josylvio: Gimme
2. (3)   Mabel: Don’t Call Me Up (op bijna 25%)
3. (2)   Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij
4. (1)   Pricelss, Frenna & Murda: Rompe
5. (5)   Daddy Yankee feat. Snow: Con Calma

In de Album Top 100 pakt Billie Eilish de eerste plaats met haar album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? Twaalf van de veertien tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100. We noemen de bovenste drie:
#6 Bad Guy (komende week Megahit op 3FM)
#19 (37) Bury A Friend
#35 (83) Wish You Were Gay
‘!!!!!!!’, de eerste track met een tijdsduur van 13 seconden, en ‘Goodbye’ hebben het niet gehaald.

Resteren de andere nieuwe noteringen van deze week:
#8 Famke Louise: Derrière (geschreven door de 17-jarige Rino Sambo uit Lelystad, van de  Herman Brood Academie, Boef, rapper Adje en Famke Louise zelf)
#9 Yung Felix & Poke: Oeff
#65 Kevin feat. Murda:  Paraplu
#74 Rammstein: Deutschland (afgelopen week de Kink XL en inmiddels #1 in Duitsland)
#85 Nienke Plas: Zo Mooi
#86 Jayh: Volmaakt
#88 Johnny 500, Jozo & Adje: Voel Je Vrij
#100 Yung Felix & Poke: Controle

Klik hier voor de Kwartaalflits met een overzicht van de populairste hits en albums over het eerste kwartaal.

woensdag 3 april 2019

Kwartaalflits: 'Hij Is Van Mij' is het populairste liedje over het eerste kwartaal; Francis van Frenna het meest gestreamde album

Afgelopen weekend ging de zomertijd in, en belandden we in de maand april. En dus zit het eerste kwartaal van 2019 er al weer op. Tijd voor een korte terugblik dus. Dat doen we zoals gebruikelijk aan de hand van alle fysieke en digitale verkopen gemeten over de periode 27 december 2018 tot en met 28 maart 2019, week 1 tot en met week 13.

Aangezien we niet over de exacte cijfers beschikken, baseren we ons op de overzichten gemaakt door Gerrit Schotman (voor de albums) en Rudy van Vliet (voor de singles). Zij hebben rekenmethodes ontwikkeld, waardoor hun overzichten de werkelijkheid heel dicht benaderen. Beide statistici nemen de percentages die wekelijks bij singles en albums worden vermeld, als basis voor hun berekeningen. Hier volgen hun overzichten, waarvoor veel dank.

SINGLES, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1 Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (100) NL
#2  Davina Michelle: Duurt Te Lang (75) NL
#3  Bizzey, Kraantje Pappie, Jonna Fraser & Ramiks: Drup (59) NL
#4  Ava Max: Sweet But Psycho (58)
#5  the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeYAK, Young Ellens & Chivv: Huts (58)  NL
#6  Panic At The Disco!: High Hopes (55)
#7  Nielson: IJskoud (55) NL
#8  Lady Gaga & Bradley Cooper: Shallow (51)
#9  Ariana Grande: 7 Rings (48)
#10 Frenna feat. Mula B: Viraal (47) NL

Maan opnieuw lijstaanvoerder

Precies een jaar geleden stond zangeres Maan ook bovenaan het eerste kwartaal van 2018. Toen met ‘Blijf Bij Mij’ met Ronnie Flex. Dat ‘Hij Is Van Mij’ nu ook bovenaan staat, zegt nog niets over de uiteindelijke notering over 2019. ‘Blijf Bij Mij’, aanvoerder over het eerste kwartaal over 2018, moest uiteindelijk genoegen nemen met een zestiende plaats. Dus er kan nog van alles gebeuren!

Net als een jaar geleden, staan er ook nu zes Nederlandse producties (allen ook Nederlandstalig) bij de bovenste tien over het eerste kwartaal van 2019.

Net buiten de top 10 valt ‘Als Het Avond Is’ van Suzan & Freek, maar dat zal het komende kwartaal meer dan goed worden gemaakt.

ALBUMS, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1 Frenna: Francis (100) NL
#2 Boef: 93 (55) NL
#3 Ariana Grande: Thank U, Next (43)
#4 Snelle: Beetje Bij Beetje (38) NL
#5 Soundtrack / Lady Gaga / Bradley Cooper: A Star Is Born (31)
#6 Hef: Koud (29) NL
#7 Soundtrack / Queen: Bohemian Rhapsody (26)
#8 (3) Lil’ Kleine: Alleen (21) NL
#9 (2) Ed Sheeran: ÷ [Divide] (21)
#10 Post Malone: Beerbongs & Bentleys (19)

Zowel Alleen van Lil’ Kleine (op #8) als  ÷ [Divide] van Ed Sheeran (op #9), stond een jaar geleden ook al bij de tien bestverkochte albums over het eerste kwartaal van 2018.

Al elf weken staat Francis van Frenna bovenaan de reguliere Album Top 100, waarvan vier weken in 2018. Eind 2018 nam Boef het vijf weken over met 93 en vervolgens pikte Hef met zijn album Koud de toppositie ook nog twee weken in. Maar met de release van zeven extra nummers, waarmee Francis er in totaal 21 telt, steeg het album op 16 februari terug naar de eerste plaats, waar het nog zeven weken bleef staan.

Hoewel het nog maar april is, boekt Francis van Frenna nu al bijna het dubbele van 93 van Boef. Toch zal het een hele kluif worden voor een act om Francis te verslaan. Begin juli weten we misschien al meer.

Britse overzichten

In tegenstelling tot onze overzichten, die niet officieel zijn, zijn die uit Groot-Brittannië het wel. Hier volgen de kwartaalcijfers volgens de OCC, de instantie die daar de lijsten samenstelt.

SINGLES (incl. streams), met tussen haakjes aantallen in duizenden

#1 AVA MAX: SWEET BUT PSYCHO (663)
#2 ARIANA GRANDE: 7 RINGS (616)
#3 CALVIN HARRIS & RAG'N'BONE MAN: GIANT (546)
#4 LEWIS CAPALDI: SOMEONE YOU LOVED (526)
#5 POST MALONE: WOW. (495)
#6 SAM SMITH & NORMANI: DANCING WITH A STRANGER
#7 MABEL: DON'T CALL ME UP (408)
#8 ARIANA GRANDE: THANK U NEXT
#9 MARK RONSON FT MILEY CYRUS: NOTHING BREAKS LIKE A HEART
#10 POST MALONE FT SWAE LEE: SUNFLOWER (391)

SINGLES (alleen streams), met tussen haakjes aantallen in miljoenen

#1 AVA MAX: SWEET BUT PSYCHO (79,8)
#2 ARIANA GRANDE: 7 RINGS
#3 CALVIN HARRIS & RAG'N'BONE MAN: GIANT
#4 POST MALONE: WOW.
#5 LEWIS CAPALDI: SOMEONE YOU LOVED
#6 POST MALONE FT SWAE LEE: SUNFLOWER
#7 SAM SMITH & NORMANI: DANCING WITH A STRANGER
#8 ARIANA GRANDE: THANK U NEXT
#9 GEORGE EZRA: SHOTGUN
#10 MABEL: DON'T CALL ME UP

ALBUMS (incl. streams), met tussen haakjes aantallen in duizenden

#1 MOTION PICTURE CAST RECORDING: THE GREATEST SHOWMAN (263)
#2 ARIANA GRANDE: THANK U, NEXT (164)
#3 GEORGE EZRA: STAYING AT TAMARA'S (145)
#4 QUEEN: BOHEMIAN RHAPSODY – OST (132)
#5 MOTION PICTURE CAST RECORDING: A STAR IS BORN
#6 TOM WALKER: WHAT A TIME TO BE ALIVE
#7 JESS GLYNNE: ALWAYS IN BETWEEN
#8 QUEEN: THE PLATINUM COLLECTION
#9 VARIOUS ARTISTS: NOW THAT'S WHAT I CALL MUSIC 101
#10 FLEETWOOD MAC: 50 YEARS - DON'T STOP

De Soundtrack van The Greatest Showman staat al 66 weken in de Britse albumlijst. Op 4 januari 2018 kwam het album binnen op de 39e plaats en bereikte in de derde week de eerste plaats. In totaal stond het album 28 weken bovenaan de reguliere albumlijst. Sinds 11 januari 2018 heeft het album, waar al meer dan 1,89 miljoen van zijn verkocht, nooit lager gestaan dan de zesde plaats.