vrijdag 29 april 2011

Hitflits: #1-album voor Ben Saunders; Alexis Jordan terug naar #1

Vanuit het niets knalt ‘You thought you knew me by now’, het debuutalbum van Ben Saunders binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. ‘Dry your eyes’, zijn nieuwe single daarentegen weet niet hoger te scoren dan een 35ste plaats en dat valt toch zwaar tegen, na drie #1-hits. Blijkbaar heeft Ben een groter podium nodig dan alleen maar de radio om hoog te kunnen scoren. Zo dadelijk meer over de nieuwe Album Top 100.

Hoewel Alexis Jordan zeker profijt heeft gehad van haar optreden in X-factor vorige week vrijdag, had ‘Happiness’ ook zonder dat optreden op #1 gestaan van de Single Top 100. Het overwicht op de #2, ‘Afscheid’ van Glennis Grace, dat terugstijgt van 3 naar #2, is bijna 54%.

Vorige week moest Alexis even een stapje terug doen om tijdelijk ruimte te geven aan ‘Morgen is pas morgen’ van Frans Duijts, dat dankzij een lading instores op #1 binnenkwam. De afgelopen week heeft Frans niet of nauwelijks een instore gedaan, en dus maakt het nummer een flinke val naar de zesde plaats. Intussen wachtte Alexis gewoon haar kans af en stijgt deze week voor de tweede keer terug naar de eerste plaats; de eerste keer was het Glennis Grace die haar twee weken lang van de eerste plaats hield. In totaal staat ‘Happiness’ nu voor de tweede week op de eerste plaats en het zal zeker niet de laatste week zijn, want Alexis heeft geen instores nodig om #1 te komen.

Er zijn twee nummers uit de top 10 verdwenen. Dat zijn na twee weken ‘Down & dirty’ van Anouk (van 8 naar #16) en al na één week ‘Judas’ van Lady Gaga (van 5 gezakt naar #25!). Derhalve zijn er dus ook twee nieuwkomers bij de bovenste tien. ‘Sweat’ van Snoop dogg vs David Guetta stijgt terug van 12 naar #9, waar het nummer twee weken geleden ook al stond. Echt nieuw in de top 10 is ‘Run the World (girls)’ van Beyoncé, dat in de tweede week stijgt van 60 naar de achtste plaats.

De andere eersteweeks noteringen op een rijtje:
#11 Thomas Berge: Mijn woord
#27 Adele: Someone like you
#54 Semino Rossi: Jij was het mooiste meisje
#59 Jah6: Zij gelooft in mij, winnaar Guus Meeuwis Coverbandfinale 2011
#61 Kraak & Smaak: Call up to heaven
#70 John de Bever: Jij bent de knapste, de mooiste en zo spontaan
#79 Gers Pardoel: Morgen ben ik rijk
#85 Justin Nozuka: Save him
#91 Ronnie Ruysdael: Al jaren truckschauffeur
#92 Hike: Lekker lekker in de zon
#93 Ronnie van Bemmel: Weet jij wel
#98 Elz Bakker: Je kan niet eens fatsoenlijk liegen
#100 Sail Joa: Amsterdamo (remix door DJ Silence)

Terug naar de Album Top 100, waarin Ben Saunders met zijn album ‘You thought you knew me by now’, zoals verwacht, binnenkomt op #1. Toch is het overwicht op ‘21’ van Adele helemaal niet zo groot. In het begin van de week nog bijna 50%, maar uiteindelijk blijft daar aan het einde van de week nog geen 20% van over. Dat zal nog moeilijk worden voor Ben om de eerste plaats vast te houden volgende week!

Maar deze week hoeft hij zich geen zorgen te maken en scoort in navolging van K-otic in 2001 met ‘Bulletproof’, Boris in 2004 met ‘Rely on me’ en Raffaëla in 2006 met ‘Raffaëla’, eerdere winnaars van een talentenshow, een #1-album. De tien nieuwe nummers op ‘You thought you knew me by now’ werden in drie dagen opgenomen in de State of Ark Studio's in Londen met de band van Ben l’Oncle soul. De drie #1-hits (‘If you don’t know me by now’, ‘When a man loves a woman’ en ‘Kill for a broken heart’) staan er natuurlijk ook op, maar dan als bonustracks.

Dankzij de concerten van Kane, met in het voorprogramma Ben Saunders, stijgt het album ‘Singles only’ van Kane van 10 naar #3.

Wat het album ‘Kali’ van Django Wagner (deze week gestegen van 82 naar #64) in 51 weken niet lukte, de top 10 te bereiken, lukt ‘Mijn gevoel’ in de tweede week wel. Het album stijgt van 11 naar #7.

Afgelopen maandag, tweede Paasdag, gaven Jan Keizer & Anny Schilder twee concerten in het Fortis Circustheater in Scheveningen ten bate van KWF kankerbestrijding. Tijdens de concerten was ook hun album ‘Together again’ te koop en dat is massaal gedaan, waardoor het album op herhaling gaat op de tiende plaats. Het album bereikte bij binnenkomst op 18 september 2010 de vijfde plaats en stond 8 januari voor het laatst genoteerd op de 97ste plaats.

En nu de echte binnenkomers, albums die niet eerder genoteerd stonden:
#4 Kraak & Smaak: Electric hustle
#11 Gerard Joling: Gewoon Gerard
#15 Emmylou Harris: Hard bargain
#47 Bruce Springsteen: The collection 1973 - 1984
#51 De musical: Soldaat van Oranje
#70 Eva de Roovere: Mijn huis
#80 Alexis Jordan: Alexis Jordan
#91 Steve Earl: I’ll never get out of this world alive

Tot slot de twee debutanten van deze week, albums van acts die nog nooit eerder genoteerd hebben gestaan in hetzij de single hetzij de albumlijst.

Marsman staat voor Joost Marsman (Zwolle, 21 november 1974) en is eigenlijk geen debutant. Tot 2009 was hij zanger van de band Isookschitterend dat tussen 1997 – 2008, elf hits scoorde waarvan ‘Voltooid verleden tijd’ de grootste was (#12 in 1997). Aangezien Joost solo is gegaan onder de naam Marsman, begint zijn hitteller weer op nul. Een week geleden vond de albumpresentatie plaats van zijn album ‘Waar liefde begint’ in poppodium Hedon in Zwolle.

Joost over het album dat binnenkomt op #39: “Ik ben bij het schrijven van de liedjes op zoek gegaan naar de oorsprong van mijn liefde voor muziek. Die ligt bij bands als Fleetwood mac, Dire straits, Bruce Springsteen and the E street band, Bob Dylan. Stuk voor stuk hebben ze op deze plaat een stempel gedrukt. Verder is de liefde nou eenmaal mijn grootste inspiratiebron als het om teksten gaat.

Een titel met een dubbele bodem dus, die je terug vindt in mijn teksten.” De nummers op ‘Waar liefde begint’ schreef Joost samen met Arno Krabman, die ook het gitaarwerk en de productie voor zijn rekening nam. Daarnaast schreef Joost een aantal teksten met Han Kooreneef. Joost: “Het resultaat is een album waarin ik mezelf voor 100% terugvind. Wat je hoort is wie ik ben, zowel tekstueel als muzikaal.”

Op 1 maart 2011 kondigde DJ Coone, pseudoniem van Koen Bauweraerts, (Oud-Turnhout , 30 mei 1983), aan in dertig dagen een album te gaan maken. Vrienden brachten hem op het idee om iets speciaals te doen als artiest. Er was echter één probleempje: hij moest het in samenwerking met dj’s uit andere landen doen. Tenslotte moest iedereen het proces kunnen volgen. Coone verwachtte dan ook dat het ‘de 30 zwaarste dagen in zijn carrière zouden zijn’. Op 24 april zat het karwei er op en kon Coone het album, dat de titel ‘The challenge’ (de uitdaging) had meegekregen, presenteren. Zijn harde werken wordt deze week beloond met de binnenkomst op #87.

Na het Koninklijke weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

maandag 25 april 2011

Megaman bij week 17 – 23 april 2011

Welkom bij deze Megaman waarin Frans Duijts zijn #1-hit dankt aan de cd-single, Lady Gaga wil confronteren, Jan Smit duet schrijft voor zus Monique, R. Kelly zijn dertigste hit scoort, Nederland eerste land is waar Beyoncé een hitnotering krijgt, Moke ambassadeur is voor de vrijheid, nieuwe single van Tim Knol al een jaar oud is en de Beastie boys met twee albums komen. Dat en meer over de vijftien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

En voor een ieder die de linkjes vorige week heeft gemist, ze zijn weer terug! Veel plezier met deze Megaman. Laat ons eens weten wat je er van vind.

Frans Duijts dankt #1-hit aan cd-single

Frans Duijts: Morgen is pas morgen (1) *** hoogste eersteweeks / eerste op #1 ***

“Het is ongelooflijk dat ik nu mijn eerste nummer 1 hit notering mag vieren. Natuurlijk ben ik enorm trots en blij dat we dit voor elkaar hebben gekregen door deze bijzondere samenwerking. Ik ben Roel van Velzen en Nick Schilder ontzettend dankbaar dat ze hun talent met mij wilden delen en dat dit het resultaat zou worden, had ik nooit durven dromen”, liet Frans Duijts afgelopen vrijdag weten nadat bekend was geworden dat ‘Morgen is pas morgen’ binnen was gekomen op de eerste plaats van de Single Top 100.
Maar het was nog kantje boord afgelopen vrijdag, want de gehele week stond ‘Happiness’ van Alexis Jordan op de nominatie om de #1 terug te pakken van Glennis Grace met ‘Afscheid’. Maar de laatste verkoopdag heeft de doorslag gegeven, met dank aan de verkoop van de fysieke cd-single. Want op basis van alleen de download had het nummer het niet gered. Frans moet er maar flink van genieten, want de vreugde zal van korte duur zijn. Er zijn twee kapers op de kust: ‘Dry your eyes’, de nieuwe single van Ben Saunders, maar vlak zeker Alexis Jordan niet uit, want na haar optreden in X-factor, schoten de downloads van ‘Happiness’ weer de lucht in.

Unieke samenwerking

Nick Schilder scoorde met zijn maatje Simon Keizer als Nick & Simon al acht #1-hits, VanVelzen kwam met ‘When summer ends’ niet hoger dan de zesde plaats, maar als coach van Ben Saunders, werkte hij wel mee aan zijn drie #1-hits. ‘Morgen is pas morgen’ schreven Nick & Roel tussen hun drukke werkzaamheden door voor ‘The voice of Holland’. Frans hoorde daarvan toen hij de twee ontmoette tijdens ‘De vrienden van Amstel live!’. Voor Frans kwam het nummer als geroepen, want voor het Waalkadefeest op zaterdag 28 mei, wanneer de zanger zijn eerste eigen openluchtconcert in zijn woonplaats Tiel zal geven, was hij nog op zoek naar een nummer. Volgens Frans is ‘Morgen is pas morgen’ een nummer wat daar echt bij past.

lookalike

Frans Duijts is ooit begonnen als lookalike van André Hazes. In 2007 nam hij ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’ op. Het nummer, geschreven door Pierre Kartner, nam André Hazes in 1987 op voor zijn album ‘Jij bent alles’. De versie van Frans flopte echter, misschien wel juist omdat hij een lookalike van Hazes was en dat niet iedereen dit waardeerde. Dus kwam Frans een jaar daarop met ‘Samen op het strand’, waaraan hij zelf had meegeschreven. Het nummer kwam in twee weken tijd niet verder dan de 82ste plaats.

herkansing

Daarna werd ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’ opnieuw uitgebracht en nu sloeg het wel aan. Het nummer stond een half jaar genoteerd en bereikte de 32ste plaats. Daarna is Frans zich meer op zijn eigen carrière gaan richten en scoorde de ene na de andere hit. André Hazes flikte het direct met zijn eerste hit ‘Eenzame kerst’ in 1977, Frans had er tien voor nodig, maar staat nu dan eindelijk op de eerste plaats. En het zal niet z’n laatste zijn! Hazes scoorde er zeven (waarvan vier tijdens zijn leven), dus Frans heeft nog wel even te gaan.

Lady Gaga wil confronteren (net als haar grote voorbeeld Madonna destijds)

Lady Gaga: Judas (5)

Nog een maand en dan ligt ‘Born this way’, het tweede album van Lady Gaga in de (digitale) winkels. Het gelijknamige nummer knalde in februari binnen op de eerste plaats en staat na tien weken op #26. Nu komt Gaga met ‘Judas’, een nummer dat gezien de titel (Judas verraadde Jezus), al diverse heftige reacties opriep. Dat is natuurlijk bewust gedaan, want ze had ook een andere titel/naam kunnen verzinnen voor een liedje dat gaat over iemand die de ander heeft bedrogen (hoe vaak komt dat thema niet voor in een liedje?). Muzikaal gezien wordt het nummer door velen al ‘Bad romance part 2’ genoemd, omdat ‘Judas’ daar veel op zou lijken.

voorbeeld

Lady Gaga zou Lady Gaga niet zijn, als ze er niet nog een schepje bovenop zou gooien. En dus zit er in de clip, waarvan de première is aangekondigd op Paaszondag (!), een scene waarin ze Maria Magdalena speelt (een volgelinge van Jezus) en acteur Norman Reedus, Judas. Hebben we dat niet al eerder gezien, Bijbelse personages in een videoclip? Inderdaad, Madonna ging haar in 1989 al voor met ‘Like a prayer’ waarin ze in de videoclip de voeten van Jezus, hangend aan het kruis, kust.

Wat je er ook van mag vinden, duidelijk is dat Lady Gaga zich al meer en meer vereenzelvigt met haar grote voorbeeld Madonna. Niet alleen meer muzikaal zoals in ‘Born this way’ (naar ‘Express yourself’), maar ook in de videoclip van ‘Judas’ (naar ‘Like a prayer’). In tegenstelling tot ‘Like a prayer’ dat in 1989 drie weken op #1 stond, zal ‘Judas’ echter die positie niet halen. Daar verandert de Alarmschijf deze week ook niets aan.

Jan Smit schrijft duet voor zus Monique

Monique Smit & Tim Douwsma: Een zomeravond met jou (15)

Hoewel je het met de huidige temperaturen niet zou zeggen (1ste Paasdag 25 graden in de Bilt), begint de zomer officieel pas over twee maanden, op 21 juni. Of ‘Een zomeravond met jou’ van Monique Smit & Tim Douwsma dan nog in de Single Top 100 zal staan? Voorlopig scoren de twee een leuk duet dat binnenkomt op de vijftiende plaats. En dat danken ze aan Jan Smit, de broer van Monique die de Nederlandse tekst schreef op ‘Sarà perché ti amo’ van het Italiaanse trio Ricchi e Poveri uit 1981. Hij vond dat Monique en Tim het nummer
Een zomeravond met jou’ samen moesten opnemen.

Richi e Poveri (letterlijk de rijken en de armen) namen in 1981 met ‘Sarà perché ti amo’ deel aan het San Remo festival (Italiaanse voorronde voor het Eurovisie Songfestival) en bereikten de vijfde plaats. Hoewel het nummer nooit een hit is geweest in ons land, bereikte het in Zwitserland de tweede, in Oostenrijk de zevende en in eigen land de vijftiende plaats. Daarnaast werd er voor de Latijns Amerikaanse landen een Spaanstalige versie opgenomen, getiteld ‘Será porque te amo’ dat in die landen een grote hit was. Ricchi e Poveri treden nog steeds op en zijn vooral populair in de Zuid-Europese landen. Er bestaan diverse covers van ‘Sarà perché ti amo’.

‘Sarà perché ti amo’ is geschreven door Daniele Pace, Enzo Ghinazzi en Dario Farina. Met uitzondering van Dario Farina zijn Pace en Ghinazzi, samen met Paolo Barabani verantwoordelijk voor één van de grootste hits van zowel André Hazes als Gerard Joling. Dit drietal schreef namelijk in 1979 het nummer ‘Forse’ voor Pupo, dat een pseudoniem was voor … Enzo Ghinazzi. En wat is nu de connectie met Joling en Hazes? Hazes nam in 1988 het nummer ‘Blijf bij mij’ op, dat een Nederlandstalige versie is van ‘Forse’. In 2007 nam Gerard Joling postuum dat nummer met André Hazes op, dat de titel ‘Blijf bij mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren)’ kreeg, twaalf weken op #1 stond en de single van het jaar was.

Dertigste hit voor R. Kelly

R. Kelly: When a woman loves (38)

Een optreden vorige week vrijdag in X-factor en een optreden afgelopen dinsdag in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Kortom: na vier jaar afwezigheid is R. Kelly weer terug!

Tijdens deze shows zong R. KellyWhen a woman loves’, de eerste hitsingle van zijn album ‘Love letter’ dat begin dit jaar uitkwam en tijdens twee hitruns niet hoger kwam dan #56. Deze week gaat het album, dankzij de optredens, op herhaling op #26. Zo zie je maar, ook R. Kelly kan niet zonder (tv)promotie!

Dat was wel anders in 1991 toen zijn nummers nog dankzij de radio een hitparadepositie kregen. Zijn eerste hit was destijds ‘She’s got that vibe’, toen nog als R. Kelly & Public announcement, goed voor een vijftiende plaats. Daarna volgden nog 28 hits, waaronder in 1999 de #1-hit ‘If I could turn back the hands of time’. En dat betekent dus dat de 44-jarige Robert Sylvester Kelly (zoals hij volledig heet), met ‘When a woman loves’ zijn dertigste hit scoort.

Chris Brown & Benny Benassi gaan voor hun grootste hit

Chris Brown feat. Benny Benassi: Beautiful people (42)

Benny (Benjamin) Benassi scoorde met ‘Satisfaction’ al in 2003 zijn eerste hit, direct goed voor een tiende plaats. Drie jaar na Benassi, in 2006, was ‘Run it! voor Chris Brown feat. Juelz Santana zijn eerste notering, dat de negende plaats bereikte. Voor beiden is het nog steeds hun grootste hit.
Op ‘Beautiful people’ combineren beide artiesten hun krachten en dat zou voor beide ook wel eens hun grootst hit kunnen worden. Het nummer staat zowel op ‘F.am.e.’ van Chris Brown als ‘Spaceship’ het nieuwe album van Benny Benassi.

Nieuwe single Beyoncé krijgt eerste notering in Nederland

Beyoncé: Run the world (girls) (60)

En ineens was daar op donderdagmorgen op alle radiozenders, ‘Run the world (girls)’, de nieuwe single van Beyoncé. Op basis van slechts één downloaddag komt het nummer, haar 21ste notering, binnen op #60. Nederland is daarmee het eerste land waar het nummer een notering krijgt.

‘Run to the world (girls)’ is de voorloper van haar vierde studioalbum dat later dit jaar verschijnt. Naast een herstart van haar muziekcarrière (haar laatste album ‘I am … Sasha Fierce’ dateert uit 2008), gaat Beyoncé ook weer films maken. Volgend jaar zal ze te zien zijn in de vierde remake van de musical ‘A star is born’, waarvan de eerste versie uit 1937 stamt.

Nederlands aandeel

Run the world (girls)’ bevat een sample van het nummer ‘Pon de Floor’ uit 2009 van Major Lazer (dat zijn de DJ/Producers Diplo en Switch), Afrojack (=Nick van de Wall) en zangeres Vybz Kartel (=Adidja Palmer). En zo zit er een Nederlands tintje aan de nieuwe single van Beyoncé.

Jacky werd ontdekt door de buurman

Jacky: Leven op ‘t plein (76)

Hij bewondert Frans Bauer, maar zingt een lied van André Hazes. Wie? Jacky, die het nummer ‘Leven op het plein’ van André Hazes (#35 in 1995) op zijn repertoire heeft gezet. Hazes nam het nummer op voor zijn elpee ‘Onder de mensen’, in de studio van Hans Aalbers in Nederhorst den Berg, die voor de gelegenheid was ingericht als kroeg. Het aanwezige publiek was het personeel van z’n platenmaatschappij, dat uit volle borst meezong.
Jacky van den Acker is geen Amsterdammer, maar geboren op 1 november 1985 in het Brabantse Oss. Jacky zong altijd onder de douche en het verhaal gaat dat z’n buurman, die zelf in een band zat, hem een keer hoorde zingen en tegen Jacky zei dat hij dát moest gaan doen: zingen dus. Dat is Jacky toen gaan doen en inmiddels is ‘Leven op het plein’ zijn derde single.

Krystl werkt aan album

Krystl: Bottles (77)

Tijdens de 3FM Awards op 14 april won Krystl er eentje in de categorie ‘beste nieuwkomer’. Vier dagen later, op 18 april, werd ze genomineerd voor een TMF Borsato Award, naast MakeBelieve, Ben Saunders en Go back to the zoo. Op 12 juni wordt tijdens het TMF Awards Festival in Amsterdam bekend wie deze award wint. Met ‘Golden days’ (#23 in 2010), liet Krystl, voormalig Serious talent, al een leuk visitekaartje achter. Op ‘Bottles’ laat ze horen wat ze meer in huis heeft en dat maakt ons nieuwsgierig naar een heel album, waarmee ze bezig is.

ruzie

In oktober 2009 stopte Krystl met haar eerste bandje L.i.n.e.. Twee jaar daarvoor deed ze met haar band mee aan de ‘Car classic composition competition’, een wedstrijd van ‘Knooppunt Kranenbarg’ voor de beste ‘car classic’. Winnaar werd toen de Amsterdamse band Simon met het nummer ‘Superstitious’. L.i.n.e. eindigde tweede. Ter gelegenheid van het tienjarig bestand van het Radio 2 programma ‘Knooppunt Kranenbarg’ op vrijdag 13 mei, zal Krystl te gast zijn. Naast een terugblik op de competitie, zal ze zeker ‘Bottles’ laten horen. Een nummer dat gaat over een oude liefde, waarmee ze ruzie had. Maar zo vaak als dat gaat wisten de ‘lovers’ niet meer waar ze ruzie over hadden. Zeker is wel dat er veel ‘Bottles’ kapot zijn gegaan.

Moke: vrijheid betekent dat je kunt zijn wie je wilt zijn

Moke: Grace of God (78)

Tot en met 1999 was het gebruikelijk om jaarlijks een nummer uit te brengen in het kader van ‘Vier vijf mei – vier je vrijheid’. Dan werd in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een act aangewezen om met een (bestaand of speciaal geschreven) nummer te komen, dat op single werd uitgebracht.

In 2005, het jaar dat het 60 jaar geleden was dat Nederland bevrijd was, werd die ‘traditie’ in ere hersteld, met het nummer ‘In vrijheid’ van Thé Lau. Sindsdien is dit nummer ‘Het lied van de vrijheid’ en wordt het elk jaar in verschillende arrangementen gespeeld. Op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei kun je de bladmuziek downloaden en je eigen draai aan het nummer geven. De bedoeling daarvan is dat het nummer als muzikale rode draad door alle lokale en nationale activiteiten op 5 mei loopt.

ambassadeurs van de vrijheid

In 1990 werd 5 mei officieel uitgeroepen tot een Nationale Feestdag en besloot het Nationaal Comité om in elke provincie een bevrijdingsfestival te organiseren. Sinds 1994 worden er op 5 mei in alle provincies en in de hoofdstad, in totaal veertien, op jongeren gerichte muziekfestivals georganiseerd. Door de jaren heen zijn artiesten gevraagd om op die dag ambassadeur van de vrijheid te zijn. Deze ambassadeurs gaan dan die dag per helikopter een aantal van de festivals af en vieren met de bezoekers de dag van de vrijheid. Dit jaar zijn de ambassadeurs Waylon, the Opposites & Partysquad! en Moke.

zonder angst leven

Voor Moke betekent vrijheid dat je kunt zijn wie je wilt zijn. Dat je bijvoorbeeld op straat kunt lopen en je geen zorgen hoeft te maken. Dat je kunt leven zonder angst, angst beperkt namelijk je bewegingsvrijheid.
Onlangs heeft de band op uitnodiging van de Nederlandse ambassade en de organisatie van het HIFA-festival in Harare een bezoek gebracht aan Zimbabwe en het HIFA-festival headlinen. In het kader van het onderwijsproject ‘Wat zou ik doen’ van de vereniging van Ex-Politiek Gevangenen uit de Bezettingstijd (EXPOGE) over vrijheid en verzet, heeft Moke het nummer ‘Grace of God’ uitgebracht. Door middel van een cd/dvd met liedjes van diverse Nederlandse artiesten (Freek de Jonge, Maarten Peters, Liesbeth List, Extince) wil dit project het gedachtengoed van EXPOGE overbrengen op de huidige generatie. De opbrengsten van ‘Grace of God’ gaan naar het Herinneringskamp Westerbork.

afsluiting

Op 4 mei zal Moke aanwezig zijn bij de herdenkingsplechtigheden in De Nieuwe Kerk en op De Dam. De dag daarop gaat de band vier bevrijdingsfestivals af, in Leeuwarden, Assen, Groningen en Zwolle. In Zwolle zal de groep het festival afsluiten samen met het 50-koppig Metropole Orkest, waarmee ze eerder al optraden op Pinkpop en in de Heineken Music Hall.

Ambassadeur(hit)

Tenslotte volgt hieronder nog een overzicht van alle artiesten die als ambassadeurs van de vrijheid optraden op de diverse festivals met hun bevrijdingslied:

1991 Hessel: Somebody told me (#25)
1992 Pia Douwes: Hier sta ik (geen notering)
1994 Jazzpolitie: Bommen en granaten (geen notering)
1996 Marco Borsato: Vrij zijn (#34)
1997 Total touch: Standing strong together (#32)
1998 de Kast: Zo jong/Iedereen (#27)
1999 Skik: Als ik wil … (#74)
2005 Thé Lau : In vrijheid (#48)

Het thema dit jaar is ‘vrijheid ligt niet op straat’. Wees zuinig op je vrijheid, maar vier deze wel!!

Nieuwe single Tim Knol al een jaar oud

Tim Knol: Gonna get there (79)

2011 is een belangrijk jaar voor Tim Knol, want dit jaar verschijnt ‘Days’, de opvolger van zijn album ‘Tim Knol’. “Het is toch superspannend hoe die tweede plaat gaat vallen”, liet Tim eerder dit jaar weten, dus hij is niet de enige die er benieuwd naar is. ‘Gonna get there’, de opvolger van ‘Sam’ (#32 in 2010), is alvast een voorproefje van het album, waarop een ‘volwassener’ Tim klinkt, zoals hij het zelf uitdrukt. Het album zal ook meer gelaagd klinken, waarbij er een grotere rol is weggelegd voor zijn band. ‘Days’ zou eerst in april zou uitkomen, maar moet nu op 20 mei in de winkels liggen. Drie weken na de release, op zondag 12 juni staat Tim op Pinkpop. ‘Gonna get there’ is al een jaar oud, Tim speelde het nummer voor het eerst in ‘NachteGiel’ op 21 maart 2010.

Pascal de Vormer doorbreekt patroon

Pascal de Vormer: Drink rode wijn (80)

Pascal de Vormer schrijft al jaren nummers voor onder anderen Rob Ronalds en Rob Zorn. Vorig jaar nam hij zelf het nummer ‘Denk niet dat ik niet aan je denk’ (#60) op en begin dit jaar ‘Jacqueline’ (#87). Beide nummers zijn niet van zijn hand, maar van Peter de Wijn, zijn producer. Met ‘Drink rode wijn’ doorbreekt Pascal dat patroon, niet met een eigen nummer, maar met een cover.

In 1975 was het de enige hit voor de Belgische zanger Joe Harris. Joe, echte naam Georges Lisabeth en in 2003 overleden aan een hartstilstand, had het ook niet van zichzelf. Het origineel heet ‘Griechischer Wein’ en is van Udo Jürgens, die twee weken voordat Harris de achttiende plaats bereikte, er mee tot #3 kwam. De Nederlandse tekst is van de in 2008 overleden tv-regisseur en schrijver Nicolaas Hiltrop, die onder andere ook ‘Kant aan mijn broek’ schreef voor Rita Corita (#25 in 1979).

problematiek

Udo Jürgens schreef de muziek van ‘Griechischer Wein’ in twintig minuten tijdens een vakantie op het Griekse eiland Rhodos. Hij voelde direct dat het een grote hit zou kunnen worden. Het enige wat nog ontbrak was een tekst. Meerdere tekstschrijvers gingen er mee aan de gang, maar uiteindelijk viel die van Michael Kunze het meest op. Kunze betrok het Roergebied in het lied, waar in de jaren ’60 de eerste gastarbeiders uit Griekenland terecht kwamen. Udo nam het nummer in 1974 op en stond er in 1975 acht weken mee op de eerste plaats van de Duitse hitparade. Het was de op één na bestverkochte single van het jaar. #1 was, net als in Nederland, 'Paloma blanca' van de George Baker selection.

Vanwege het aansnijden van het thema van ‘de gastarbeidersproblematiek’ werd Udo samen met Michael door Kostas Karamanlis, de toenmalige premier van Griekenland, in Athene ontvangen. In Griekenland is het nummer onder de titel ‘Phile kerna krassi’ uitgegroeid tot
een nationaal volkslied. Diverse artiesten namen versies op van ‘Griechischer Wein’, waaronder Bing Crosby (‘Come share the wine’). Onlangs nog door Locomondo, een groep van zeven personen uit Athene, die reggae en ska verbindt met originele Griekse muziek. Het nummer staat op hun ‘Best of’ dat eerder dit jaar verscheen.

Frank Verkooyen gaat voor de popballad

Frank Verkooyen: Ze zeggen (82)

Na zeven min of meer uptempo nummers, gooit Frank Verkooyen het met ‘Ze zeggen’ over een andere boeg. In de eerste plaats is het een rustig nummer, maar daarnaast heeft het geen tekst van dertien in een dozijn. Nee, hiermee zou Frank wel eens een na drie jaar, eindelijk een echte hit kunnen bezorgen. Tot nu toe kwam hij met twee verschillende nummers niet hoger dan #36.

strijkkwartet

Met ‘Ze zeggen’ is dan ook niet over één nacht ijs gegaan. In de Galaxy studio in België vonden opnames plaats met een twintig koppig strijkkwartet. De productie van ‘Ze zeggen’ was in handen van een Belg, Steve Willaert die onder andere gewerkt heeft met Clouseau. Daarnaast speelt onze eigen Ton Dijkman drums op het nummer. ‘Ze zeggen’ is geschreven door Peter van Noort, die naast webdesigner, ook regelmatig liedjes schrijft. Het nummer is niet even een tussendoortje van Frank Verkooyen. Met ‘Ze zeggen’ gaat hij bewust een andere richting op, dat ook te horen zal zijn op het album ‘Meer van mij’, dat later dit jaar verschijnt.

Drie keer is scheepsrecht voor Sander Kwarten

Sander Kwarten: Hart van steen (86)

Sander Kwarten (Breda, 19 mei 1992) was nog niet geboren toen de uit Missouri afkomstige zangeres Donna Hightower in 1973 haar tweede en tevens grootste hit scoorde: ‘If you hold my hand’ (#8). De melodie van dat nummer is gebruikt voor ‘Hart van steen’ van Sander Kwarten. Donna werd in december 84 jaar en geniet hopelijk van de royalties van haar twee hits. Van ‘This World today is a mess’ (#13 in 1972), werden alleen in Europa al meer dan 7 miljoen stuks verkocht.

Sander Kwarten stond al jong op het podium te zingen. Zoals veel van zijn (jonge) collega’s deed hij ook aan diverse talentenjachten mee, waarvan hij menigeen won. Uiteindelijk leidde dat tot, onder productie van Manfred Jongenelis, de single ‘Leef vandaag’. Vorig jaar maakte Sander de overstap naar DJ Goldfinger (= Waylon van der Heijden), die al menig hit op zijn naam heeft staan. Met hem nam hij de single ‘Dromen’ op, dat het ook niet haalde. Maar met de keuze van een bekende cover (van Donna Hightower), ziet het er nu naar uit dat Sander succes boekt.

Nayer gepromoveerd van model tot zangeres

Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer: Give me everything (92)

Mede dankzij Jennifer Lopez, scoort Pitbull een vette top 10-hit met ‘On the floor’, dat terugstijgt naar de vierde plaats. Op dat nummer ondersteunde hij Lopez, op ‘Give me everything’ moet Pitbull (= Armando Christian Pérez) zelf de kar trekken en daarin zitten Ne-Yo (= Shaffer Chimere Smith), Afrojack (= Nick van de Wall) & Nayer. Het nummer is de voorloper van zijn zesde studioalbum ‘Planet Pit’ (voel je ‘m?). De eerste versie van ‘Give me everything’ is van Ne-Yo met Nayer, geproduceerd door Afrojack. Later heeft Pitbull zijn deel er aan toegevoegd.

Met uitzondering van Nayer kennen we de anderen op ‘Give me everything’ al een tijdje. Toch zou je haar al kunnen kennen van de videoclip ‘I know you want me (Calle ocho)’, de #2-hit van … Pitbull.

Voluit heet ze Nayer Regalado, geboren op 2 augustus 1985 in Miami, Florida. Ze zingt al sinds haar zevende en deed mee aan diverse talentenjachten. Sinds kort heeft ze een platencontract bij SONY, want hoewel ze haar geld verdient als model, is zingen haar grootste passie. Haar eigen idolen zijn Mariah Carey (vanwege haar enorme stembereik) en Madonna (vanwege haar optredens). Nayer is er vast van overtuigd dat alles wat er gebeurt een reden heeft, ook al hebben we daar geen verklaring voor.

Beastie boys komen met twee albums

Beastie boys: Make some noise (96)

Als je een concert bezoekt wordt vaak de kreet ‘Make some noise’ door de betreffende artiest geuit. Zelfs Nederlandse artiesten hebben daar een handje van. De Nederlandstalige variant is ‘waar blijven die handjes??’

Make some noise’ maken de Beastie boys al sinds 1979! Het duurde echter tot 1987 toen ze doorbraken met het album ‘Licensed to ill’, waarvan ‘(You gotta) Fight for your right (to party!) hun eerste hit was (#10) en nog steeds hun grootste. Het voorlaatste hitwerk van Mike D (= Michael Diamond, New York, 20 november 20, 1965), MCA (= Adam Nathaniel Yauch, Brooklyn, New York, 5 august 1964) en Ad-Rock (=Adam Keefe Horovitz, South Orange, New Jersey, 31 oktober 1966), was al weer zes jaar geleden. Toen boekte het hiphop trio een #17-hit met ‘An open letter to NYC’. Sindsdien verscheen nog het album ‘The mix-up’ (#84 in 2007), maar ze zijn terug …

twee albums

met twee albums! De eerste is ‘Hot sauce committee pt. 2’, dat al in 2009 zou verschijnen en de werktitel ‘Tadlock’s glasses’ droeg. Maar doordat er bij MCA kanker was geconstateerd, werd het album uitgesteld. Op de versie die nu verschijnt staan zestien nummers, waarvan ‘Make some noise’ de eerste single is en hun tiende notering is. De clip daarvan ging deze week in première en duurt maar liefst 22 minuten, verdeeld over drie delen. Het materiaal dat bedoeld was voor Hot sauce committee pt. 1’ verschijnt nu later.