vrijdag 28 december 2007

Megajaarman 2007

In deze speciale Megaman blikken we terug op het afgelopen hitjaar 2007. We doen dat aan de hand van drie jaarlijsten: de Single Top 100 (een combinatie van fysieke singles en downloads), de Download Top 100 en de Album Top 100. De cijfers werden verstrekt door GfK MegaCharts, die daarvoor de verkopen totaliseerde van week 1 tot en met week 51, lopende van 30 december 2006 tot en met 20 december 2007. Met dank aan Michel Admiraal voor de aanvullende gegevens. Onze selectie hieruit is verre van volledig en volstrekt willekeurig. Voor een volledige terugblik verwijzen we je graag naar de Megaman-edities zoals je ze terugvindt op onze blog. Voor een vergelijking met eerdere hitjaren hanteren we de jaarlijsten vanaf 1978. Vanaf dat jaar worden de jaarlijsten samengesteld op basis van de werkelijke winkelverkopen, in plaats van gebruik te maken van een puntensysteem.

SINGLES/DOWNLOADS

download?

2007 is het eerste jaar waarin downloads volledig zijn meegenomen in de jaarlijst. Dat heeft zijn weerslag op veel Nederlandse acts, die voorheen hun nummers hoger zagen eindigen. Vooral kinderacts ondervinden daar nadeel van. Maar in 2007 hebben ook veel acts de instore ontdekt, waarover zodadelijk meer.

In 2006 liet Lily Allen al zien zelf heel goed haar liedjes aan de man te brengen. In plaats van een platenmaatschappij te benaderen, zette ze haar liedjes op MySpace. Vervolgens deed de mond-tot-mondreclame (of moeten we zeggen site-on-site) de rest, waarna de platenmaatschappijen naar haar kwamen en niet andersom. Dit jaar waren er meerdere acts die eenzelfde methode hanteerden en succes oogstten. Denk maar aan Kate Nash, Rooney, Peter, Björn & John, OneRepublic en Colbie Caillat. Hyves, YouTube en MySpace zijn tegenwoordig de kanalen waar (nieuwe) acts hun materiaal uittesten. Radiozenders dienen daar dan ook de nieuwe acts te ontdekken, in plaats van te wachten tot de platenmaatschappijen hen de nieuwste platen komen brengen. Alleen danceplaten worden nog in de clubs gemaakt, maar ook dat is een kwestie van tijd. Inmiddels zijn er al heel veel dj’s die hun nieuwste mix op hun site zetten. Dit betekent ook dat de verkoop van cd’s verschuift van de cd-winkel naar de online winkel. Van elke vijf verkochte singles zijn er vier (!) via het internet aangeschaft. En dan hebben we het alleen maar over de legale verkoop. Meer over de downloads vind je onder 'Downloads'.

of toch de fysieke single?

Die voornamelijk Nederlandse acts die nog afhankelijk zijn van de fysieke drager, pakken het over het algemeen slim aan: zij doen instores. Een instore is een optreden van een artiest in combinatie met een signeersessie. Als een instore van tevoren is aangemeld bij GfK MegaCharts, de samensteller van de Single Top 100, dan worden deze verkopen (gesigneerde singles) meegeteld voor een notering. Dankzij een aantal instores kwamen ‘Ik kom er aan (Route du soleil)’ van Dries Roelvink en ‘Niet normaal’ van Wolter Kroes tot #4, waarmee beide artiesten de grootste hit in hun carrière scoorden. Jeroen van der Boom dankt daar zelfs zijn tweede #1-hit aan, door een aantal instores te doen bij filialen van de Free record shop.

Een andere methode is om de mogelijkheid bieden je singletje te bestellen via de site. En als deze dan uitkomt, worden al deze bestellingen direct als verkoop meegeteld. Nick & Simon deden dat met ‘Pak mijn hand’, het thema van de film ‘Jongens van Bontekoe’. Het resultaat was een #1-hit, maar doordat de actie geen vervolg kreeg de weken daarna, bleek de gewone verkoop de klap niet op te kunnen vangen; het nummer zakte naar de elfde plaats en die klap is het niet meer te boven gekomen. Zo moet het dus ook niet.

En tot slot schijnt er nog een methode te zijn om je plaatje hoog te krijgen: zoveel mogelijk downloads kopen! In augustus hebben we daar een heel artikel aan gewijd onder de titel ‘Een nummer één-hit is te koop’ .

Toch bleek dat er in 2007 nog best wel fysieke hits te scoren zijn, zonder afhankelijk te zijn van een instore. ‘Blijf bij mij’ van André Hazes & Gerard Joling is daar een voorbeeld van. Veel mensen wilden toch graag het fysieke singletje in plaats van een gebrande download. En dat geldt voor veel Nederlandstalige nummers, alleen de meeste daarvan weten geen groot publiek aan te spreken, waardoor een (langdurige) notering ontbreekt.

2007 was dan ook vooral het jaar van Gerard Joling en wijlen André Hazes. Van Gerard omdat hij twee #1- singlehits scoorde en een #1-album. Van André omdat de artiesten in de rij stonden om een duet met hem op te nemen. Zonder zijn medeweten, maar met de goedkeuring van Rachel, zijn vrouw, kwam er een heel duettenalbum. Het leverde André postuum twee #1-singles en een #1-album op.

Naast de grote Nederlandstalige hits (veertien #1-hits dit jaar) was 2007 ook het jaar van jumpstyle, een muziekstijl die door het duo Jeckyll & Hyde bekend werd, en door andere (jump)acts werd nagevolgd, tot Zwarte Piet toe!

ALBUMS

In 2006 bleek al dat de cd al lang niet meer heer en meester is op entertainmentgebied. Van veel artiesten wordt tegelijk met de cd ook een dvd uitgebracht. Het gevolg is dat de cd het één of meerdere weken goed doet, maar het daarna moet afleggen tegen de dvd. We zagen het met de cd van het ‘Reünieconcert 2007’ van de Dolly dots, dat na een weekje op #1 al gezakt was naar #9. De dvd daarentegen deed het stukken beter en eindigt dan ook op #13 in de Muziek-dvd-jaarlijst.

Opvallende albumhits waren er het afgelopen jaar van onder meer the Eagles (terug na 28 jaar) met ‘Long road out of Eden’, Paul Potts (winnaar van ‘Britain’s got talent’) met ‘One chance’, een Spaanstalig album van Gloria Estéfan,’90 millas’, Paolo Nutini met ‘These streets’, ‘Taking chances’ van Céline Dion (na haar Las Vegas-avontuur) én de terugkeer van Prince met ‘Planet earth’.

Kortom er viel weer veel te beleven in het afgelopen hitjaar. Een greep daaruit vind je in deze Megajaarman 2007. Veel plezier daarmee!

De Mega(jaar)man.

Het te gekke jaar van Gerard Joling

2007 was hét jaar van Gerard Joling. En niet alleen dankzij ‘Blijf bij mij’, het duet met André Hazes, dat de hit van het jaar geworden is. Daarvoor stond Gerard namelijk al op eigen kracht bovenaan met ‘Maak me gek’, dat tien weken nodig had om op #1 te komen. In eerste instantie leek het er ook niet op dat het nummer zo hoog zou komen, want in de vierde week zakte het van 22 naar #24. Maar dankzij het carnaval/après-ski-gebeuren steeg het nummer ineens naar #7, en belandde via 4 en drie keer 2 uiteindelijk op #1, twee weken lang. Na een verblijf van acht maanden in de Single Top 100 verdween het nummer begin september uit de lijst. Een gouden plak, meer dan 40.000 verkochte exemplaren, en een vijfde plek in het jaaroverzicht zijn de bekroning van een hit waarin bijna niemand geloofde.

De klapper maakte Gerard natuurlijk met ‘Blijf bij mij’, het duet met André Hazes. Toen André nog leefde, was het Gerards grote wens om eens wat samen te gaan doen. Gerard: “We kenden elkaar al zo’n twintig jaar toen ik vier jaar geleden met hem het nummer ‘Unchained melody’ zong in Ahoy. Het klikte tussen ons, en we hebben toen afgesproken om samen een nummer op te nemen. Waarschijnlijk was Rachel daarvan op de hoogte. Want toen ik haar toestemming vroeg om het nummer ‘Blijf bij mij’ in duetvorm op te nemen voor mijn nieuwste album, kreeg ik die. Ik ben haar echt eeuwig dankbaar. Ik denk dat ze het me gunt”, aldus een trotse Gerard. “Als kleine jongen was André al mijn grote voorbeeld. Ik heb altijd een enorm respect gehad voor die man. Hazes waardeerde op zijn beurt mijn uitgesprokenheid. En hij vond mij een topzanger die recht uit zijn hart zong”.

Voor het duet zijn de stem van André en Gerard, kort gezegd, samengevoegd. “Het is net alsof we naast elkaar in de studio hebben gestaan”. De Noord-Hollandse zanger is trots op het resultaat. “Toen ik het nummer aan mijn moeder liet horen, biggelden de tranen over haar wangen. Zo bijzonder vond ze het om haar zoon samen met Hazes te horen. Ik ben het helemaal met haar eens!”

Aanvankelijk was het helemaal niet de bedoeling om het nummer ook op single uit te brengen. Maar doordat het nummer veel werd aangevraagd, kon het niet uitblijven. Het bleek een gouden zet, want het nummer maakte in de tweede week een sprong van 43 naar #1, de op één na grootste sprong naar de top. De grootste sprong is al sinds 2001 voor ‘Angel’ van Shaggy featuring Rayvon, dat van 89 naar #1 steeg. ‘Blijf bij mij’ stond in vier verschillende sessies, twaalf weken in totaal, bovenaan de Single Top 100. Bovendien leidde het succes tot een heel duettenalbum (zie de album-analyse) en de #1-hit ‘Bedankt mijn vriend’, André in duet met zijn zoon André Jr, #17 in de jaarlijst, zie ‘Zo vader zo zoon’ onder 'Singleflitsen'.

‘Blijf bij mij’ nam André Hazes op in 1988 voor het album ‘Liefde, leven, geven’, waarop ook zijn #1-voetbalhit ‘Wij houden van Oranje’ staat. Het nummer was in dat jaar al een hit voor André zelf (#32 in juli), alleen toen heette het opmerkelijk genoeg 'Blijf maar hier' In de hele tekst komt die titel echter niet voor. Van origine is het een Italiaans nummer ’Forse’, geschreven door Enzo Ghinazzi, die het in 1979 opnam onder zijn pseudoniem 'Forse' . Ghinazzi is één van de drie oorspronkelijke componisten van ‘Forse’. Hij is geboren in 1955 in Florence en debuteerde in 1975 als artiest. Sindsdien heeft hij miljoenen albums verkocht in Italië en tegenwoordig is Enzo presentator bij de Italiaanse omroep RAI, waar hij de Italiaanse versie van ‘Miljoenenjacht’ presenteert, ‘Affari tuoi’. Het zijn geen miljoenen die Enzo met de hit van André Hazes & Gerard Joling verdient, maar € 25.000 zal hij er toch wel aan overgehouden hebben.

Sinds 1978, het eerste jaar waarin de jaarlijsten werden gebaseerd op de echte verkopen in plaats van een puntensysteem, is het de dertiende keer dat een Nederlandse act de bestverkochte single van het jaar op zijn/haar naam zet Het volledige overzicht van Nederlandse winnaars ziet er als volgt uit:
• 1981: Anita Meyer: ‘Why tell me why’
• 1983: Shorts: ‘Comment ça va’
• 1984: Danny de Munk: ‘Ik voel me zo verdomd alleen’
• 1987: Piet Veerman: ‘Sailin’ home’
• 1993: René Klijn: ‘Mr. blue’
• 1994: Marco Borsato: ‘Dromen zijn bedrog’
• 1995: Guus Meeuwis & Vagant: ‘Het is een nacht (levensecht)’
• 2000: Jody Bernal: ‘Que si, que no’
• 2001: Starmaker: ‘Damn (I think I love you)’
• 2003: Jamai: ‘Step right up’
• 2005: Artiesten voor Azië – giro 555: ‘Als je iets kan doen’
• 2006: Marco Borsato: ‘Rood’
• 2007: André Hazes & Gerard Joling: ‘Blijf bij mij’
Daarnaast is ‘Blijf bij mij’ de op één na bestverkochte download van 2007 (zie de Download Top 100 over 2007 ).

SINGLEFLITSEN

zo vader ... zo zoon

Het kon natuurlijk niet uitblijven na het succes van ‘Blijf bij mij’, het duet van André Hazes & Gerard Joling, dat meerdere artiesten wel een duet wilden met deze volkszanger. Allereerst zoon André Jr, die met zijn vader het nummer ‘Bedankt mijn vriend’ mocht inzingen. Hazes senior nam het al op zes jaar voordat Hazes junior geboren werd. In 1988 stond het op het album ‘Liefde, leven, geven’; Hazes schreef het destijds als eerbetoon aan zijn overleden producer Tim Griek, die in februari van dat jaar om het leven was gekomen bij een verkeersongeluk. Dré junior stond er in drie weken tijd mee op de eerste plaats en komt er in de jaarlijst tot #17 mee. Dré senior en Dré junior hebben daarmee de grootste vader-zoon-hit gescoord en verslaan Bing & Gary Crosby met ‘Down by the riverside’ (#5 in 1954).

EN

… zo dochter

Naast Dré Junior maakte ook zus Roxeanne haar debuut in 2007. Roxeanne deed mee aan de SBS6-talentenjacht ‘So you wanna be a popstar’, maar verloor in de sing-off van Sascha Visser. De week voordat ze moest opstappen, zong ze ‘Ik hou van jou’ als eerbetoon aan haar vader, die in 2004 overleed. Het is haar antwoord op ‘Wees zuinig op m’n meissie’, dat André speciaal voor haar opnam in 1996. Roxeanne kwam in juli met haar versie van ‘Ik hou van jou’, origineel van Maribelle, tot een elfde plek in de Single Top 100. Op het duettenalbum ‘Samen met Dré’ zingt ze samen met haar vader het nummer ‘Wees zuinig op m’n meissie’.

2007: een jaar in beweging

Of het een blijvend iets is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar zeker is dat 2007 de hitboeken in zal gaan als het jaar van de jumpstyle, hoewel het niet echt een nieuwe muziekstroming is. Jumpstyle is eigenlijk een heropleving van de jump die in 1999 door de Belgen Da boy Tommy en Da Rick bekend werd gemaakt. De jumpers van tegenwoordig luisteren naar muziek met een vrolijke melodie, een harde bas en vaak een sample uit een film. Ze dansen de ‘ski-move’ en horen er pas echt bij als ze een vest van Sergio Tacchini, een petje van Lacoste en kleding van De Puta Madre dragen.

De eerste succesvolle jumpstylers waren Jeckyll (Maarten Vorwerk) & Hyde (Ruud van IJperen) die al in 2006 succes oogstten met ‘Frozen flame’, dat vijftien weken genoteerd stond met als hoogste plaats #14. Na de jaarwisseling maakte het nummer een opleving door, steeg naar #10 en bleef nog zevenentwintig weken in de Single Top 100, met als resultaat #20 in de jaarlijst. Vervolgens kwamen de heren in maart met ‘Freefall’, dat na acht weken bovenaan kwam te staan, en pas na zevenentwintig weken de Single Top 100 verliet. In de jaarlijst staat ‘Freefall’ op #4.

Inmiddels was de jumpstyle ook tot andere acts doorgedrongen. Dj Porny wist er drie hits uit te slaan: ‘Je t’aime horny’, ‘Me so horny’, (#38) en ‘Still horny’. Vervolgens kwamen Patrick jumpen, Jumping jacks, Jumpers, Jump project, Jumpmasters en vele andere jumpacts met een plaatje. De meest verrassende jumpplaatjes waren wel ‘Hey jumpen’ van Hilbrand Nawijn (#45 in mei), ‘De jodel/PSV jump’ door de Zware jongens (#5 in mei), ‘Zirtaki jump’ door Dj Harmp3 (#46 in september), ‘Wilhelmus jumpstyle’ door Dennis van Oranje (#63 in mei) en ‘Sint’s jumpfeestje’ van Jump Piet (#54 in december). Op allerlei manieren is er geprobeerd een graantje van de jumpstylerage mee te pikken. We zijn benieuwd wat ons volgend jaar te wachten staat!

Mika: geen eendagsvlieg

Elk jaar weer kondigen nieuwe artiesten zich aan, scoren één of meerdere (grote) hits en verdwijnen dan weer. Want wat horen we nog van Guillermo & Tropical Danny (‘Toppertje’, op #8 in de jaarlijst van vorig jaar), Basshunter (‘Boten Anna’, vorig jaar op #9) of Henkie (‘Lief klein konijntje’ in 2006 op #24), om maar een paar succesvolle acts uit 2006 te noemen? Ook dit jaar blijft daar niet van gevrijwaard, hoewel we nu nog niet kunnen zeggen welke acts eendagsvliegen zijn. Zeker is wel dat we ook na 2007 meer zullen horen van Michael Holbrook Penniman, Mika dus. Zijn doorbraakhit ‘Grace Kelly’ schreef hij toen hij woedend was omdat platenmaatschappijen hem niet wilden hebben zoals hij was. Ze wilden een soort Robbie Williams van hem maken, waarop Mica besloot nog meer zichzelf te zijn. ‘Grace Kelly’ (#7 in het jaaroverzicht) kwam tot een vierde plek. De opvolger, ‘Relax, take it easy’ (#3), maakte het af en reikte tot de eerste plaats, vier weken lang. Het nummer stond tien weken op de eerste plaats van de Mega Download Top 50 en is zelfs de bestverkochte download van 2007; ‘Grace Kelly’ staat in dat jaaroverzicht op #4. Ook ‘Big girl (you are beautiful)’ scoort hoog bij de downloads (#58) en eindigt op #76 in de single jaarlijst. En hit nummer vier is onderweg: ‘Happy ending’. Allemaal nummers van zijn album ‘Life in cartoon motion’ dat eindigt op de zesde plek in het album-overzicht over 2007.

BZN stopt na 42 jaar, 3Js beginnen net

In 2007 nam BZN, na een carrière van 42 jaar, afscheid van het publiek met de single ‘Goodbye’ (#6 in april) en het album ‘Adieu BZN – the last show’ (#24 in de albumjaarlijst). Dat gat werd echter direct opgevuld door Monique Smit (zus van en dankzij ‘So you wanna be a popstar’ doorgebroken met ‘Wild’, #4 in juli en #33 in het jaaroverzicht). Maar 2007 betekende ook de definitieve doorbraak van Nick & Simon, die in 2006 al vier hits op hun naam brachten. Dit jaar scoorden ze er drie: ‘Herwinnen’ (#6 in februari), ‘Kijk omhoog’ (#2 in september en #24 in het jaaroverzicht) en ‘Pak maar m’n hand’ (#1 in november). Daarnaast deed een nieuwe Volendamse act zijn intrede in Megaland: de 3J’s, Jaap de Witte, Jaap Kwakman en Jan Dulles. Met niet minder dan drie hits, ‘Kom’ (#24 in april), ‘Net alsof’ (#10 in juni) en ‘Een met de bomen’ (#16 in september). Geen daarvan haalde de jaarlijst, maar dat gaat het komende jaar zeker veranderen. En natuurlijk was Jan Smit er, met niet minder dan vier hits, waaronder twee #1-hits: ‘Op weg naar geluk’ (#87) en ‘Dan volg je haar benen/Calypso (duet met John Denver)’ (#15 in het jaaroverzicht). In juni verschijnt Jans nieuwe album, ‘Stilte in de storm’ en dan zal hij letterlijk en figuurlijk weer van zich laten mogen horen.

2007: geen Idols, maar wel andere talentenjachten

In 2003 startte de serie Idols, die de winnaars Jamai (2003), Boris (2004) en Raffaëla (2006) opleverde. In 2005 lieten ze een jaartje verstek gaan en nam ‘Popstars – the rivals’ het stokje over, met Men2B als winnaars. Ook dit jaar was er geen Idols, maar moest X-factor het gat opvullen. De opzet was echter wel anders. In plaats van één categorie, zanger(es), waren er nu drie: zanggroepen, zangers en zangeressen tot 26 jaar en solo-artiesten ouder dan 26 jaar.

Winnaar werd op 24 februari Sharon Kips met het nummer ‘Heartbreak away’, in de categorie artiesten tot 26 jaar. In de eerste week kwam het liedje, eerder al opgenomen door Maj Farah, binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Drie weken hield ze het daar vol en na tien weken was het nummer al weer verdwenen. In de jaarlijst staat ‘Heartbreak away’ op #18. Dat is erg laag, want niet eerder viel een liedje uit een talentenjacht buiten de top 5 van de jaarlijst. Raffaëla kwam vorig jaar met ‘Right here right now’ tot #2, Boris in 2004 met ‘When you think of me’ tot #4 en Jamai was in 2003 zelfs de #1-single van het jaar.

Daarnaast was er nog een talentenjacht in 2007: ‘So you wanna be a popstar’ (SYWAP) van SBS6, waarbij bekende Nederlanders lieten horen en zien of ze een echter popstar waren. Erik Hulzebosch, schaatser en de man die een kortstondige (zang)carrière had tijdens het carnaval van 1997, won op 18 mei deze talentenjacht van Sascha Visser. Vervolgens scoorde Erik met ‘Extase (zonder jou)’ zijn grootste hit: #2 (#45 in het jaaroverzicht). Roxeanne Hazes eindigde op de vierde plaats en scoorde een hit met ‘Ik hou van jou’ (zie onder ‘zo vader zo dochter’).

SBS6 kon er blijkbaar geen genoeg van krijgen, want op 17 augustus startte een tweede serie van ‘SYWAP’. Nu niet met bekende Nederlanders, maar mensen die zich nog volledig moeten waarmaken. Op 27 oktober leverde het een finale op tussen Tessa en Maaike. Laatstgenoemde won, waarna haar single ‘Don’t look for me’ direct massaal werd gedownload, hetgeen haar net als Erik Hulzebosch, een #2-hit opleverde. Wegens leveringsproblemen kwam de fysieke single een week later uit, en toen was de hype al voor een groot deel voorbij. In de singlejaarlijst komt Maaike tot #49 en in de downloadjaarlijst tot #42. Op dit moment loopt het vierde seizoen van Idols waarvan in maart de winnaar bekend wordt.

2007: de teloorgang van kinderacts

Eind 2006 ‘waarschuwden’ we al dat de kinderacts het zwaar zouden krijgen in 2007, omdat downloads nu volledig worden meegeteld. Deze acts moeten het vooral hebben van de verkoop van fysieke singletjes, en veel minder van de downloads; omdat deze vaak later verkrijgbaar zijn. Daarom worden de fysieke singles ook vaak opgetuigd met extraatjes, om de jonge doelgroep de drempel over te helpen de single te kopen. Jan Smit heeft ook dit jaar weer bewezen dat hij met alleen een fysieke single een #1-hit kan scoren. Daarvoor moet je echter wel zorgen dat die single overal verkrijgbaar is, de doelgroep daarvan op de hoogte is en – vooral – dat de single wat extra’s bevat. Dan kun je opboksen tegen de downloads.

Dit jaar is meer dan eens gebleken dat de fysieke single van kinderacts niet sterk genoeg is om een hoge (blijvende) notering te garanderen. In voorgaande jaren zouden ‘Speelgoeddief’ van Coole Piet (#98 in het jaaroverzicht) en ‘Kusjesdag’ van K3 (#56) veel hoger zijn geëindigd. Coole Piet stond zelfs even op #1 in de midweek, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen de download van ‘Don’t stop the music’ van Rihanna. Indien er (tijdig) een download van was uitgebracht, hadden deze nummers zeker een hogere notering gehad.

Alleen de nummers uit het ‘Huis Anubis’ wisten een goede score te halen. Nienke bereikte met ‘Het huis Anubis’ zelfs de eerste plaats (#36 in het jaaroverzicht) en de cast van Het huis Anubis kwam met ‘Hij’ tot #2 (#50 over heel 2007).

kinderacts stoppen

En op de valreep van 2007 hebben vier kinderacts aangekondigd te stoppen. Het zijn Xyp, Bo & Monica, Topstars en Party’s cool. De laatste kinderact stopt omdat geldschieter Annita van der Hoeven de geldkraan
dichtdraait. “Het is leuk geweest, de meiden zijn weer een ervaring rijker”, licht manager Annette Wijdom toe.

Eerder dit jaar stapten Christon en Emma uit Xyp. “Vanwege verschillende redenen hebben we besloten om ieder onze eigen weg te gaan en afscheid te nemen van Xyp”, zo schrijven Bart, Craig, Iris en Tesni op hun site. Xyp scoorde in 2006/2007 vier hits waaronder drie top 10-noteringen. Twee daarvan haalden de jaarlijst: ‘Confessions’, #62 (#3 in maart) en ‘Body to body’, #16 (#2 in januari en februari).

Noi Pakon (Bo) en Ingrid Jansen (Monica), bekend van de tv-serie ‘TopStars’, kappen er mee, nu Z@pp heeft besloten de jeugdserie niet meer uit te zenden. Volgens een woordvoerder “was er geen draagvlak meer, en daardoor niet langer rendabel”. Vorig jaar scoorden ze drie hits, waaronder de top 4-notering ‘Gonna be a star’.

En tenslotte werd de band Topstars, bestaande uit Martijn Dijkstra, Marne Miesen, Aiko Letschert en Lieuwe Roonder, eind oktober al opgedoekt. “Een aantal jongens hadden andere ambities. Je kunt er dan voor kiezen om door te gaan met nieuwe jongens, maar net als bij Bo & Monica viel met het wegvallen van de serie TopStars het draagvlak voor de band weg”, aldus een woordvoerder. De jongens scoorden de afgelopen twee jaar vijf hits, waaronder de top 5-hit ‘Jong’.

Met Zoop gaat het ook niet meer zo goed. De derde Zoop-film, ‘Zoop in Zuid-Amerika’, leverde weliswaar twee hits op: ‘Baila mi tango’ (#63) en ‘De wereld ben jij’ door Thomas Berge (#35), beide in juli, maar daar blijft het ook bij. Althans als het aan regisseur Johan Nijenhuis ligt, want in juli liet hij weten dat er geen nieuwe afleveringen meer komen van de serie die door Nickelodeon wordt uitgezonden, en die de basis vormen van de films.

Ch!pz komt in dit rijtje (nog) niet voor. We kunnen echter niet zeggen dat ze het afgelopen jaar erg productief zijn geweest op het hitparadefront. ‘Studio 54’ stond in april weliswaar een weekje op #7, maar dat was het dan ook. Bovendien verkocht het nummer veel te weinig om tot de jaarlijst door te dringen. Vorig jaar stonden ze nog met twee nummers genoteerd in de jaarlijst: ‘One day when I grow up’ op #68 en ‘Gangstertown’ op #18. In 2007 zijn de leden vooral actief bezig geweest om in het buitenland voet aan de grond te krijgen. We weten inmiddels dat het in Groot-Brittannië (nog) niet echt lukt. In mei kregen de vier leden nog een onderscheiding voor de verkoop van meer dan 1,5 miljoen geluidsdragers in Europa. Tijdens de finale van het Junior Eurovisie Songfestival op 8 december bracht Ch!pz de nieuwe single, ‘Make a big splash’. Volgens de fanclub staan er al optredens geboekt voor oktober 2008. Nu de hits nog.

Dance in 2007

Na twee jaar levert Nederland weer de beste dj van de wereld, althans volgens de lezers van het Britse muziekblad ‘DJ Magazine’. Twee jaar lang stond de Duitse dj Paul van Dyk bovenaan, maar dit jaar wordt die plaats ingenomen door Armin van Buuren. Prompt kwam hij met een nieuwe versie van zijn ‘The sounds of goodbye’ uit 2001, één van de drie hits die hij dit jaar scoorde.

En ze waren er het afgelopen jaar allemaal weer: Ferry Corsten (4 hits), Tiësto (2 hits), Gregor Salto (3 hits), Don diablo (3 hits) , Sander van Doorn (3 hits) en Fedde Le Grand (2 hits). In de jaarlijst vinden we zo’n elf dancehits terug, waarvan de Deense Ida Corr met ‘Let me think about it’ het hoogste staat: #22.

Alle #1-hits:

In 2007 bereikten twintig nummers de eerste plaats,waarmee het record van 1980 en 1983 geëvenaard wordt. Van die twintig kwamen er zeven vanuit het niets op #1 binnen, eenzelfde aantal als in 2006, wat toen een record was, van in totaal achttien #1-hits. Hier volgt het overzicht van alle #1-hits van 2007, met de notering in de jaarlijst.

Van die twintig #1-hits, komen er zestien uit Nederland, waarvan veertien in het Nederlands zijn gezongen. Een ongelofelijke verbetering van het oude record, want dat werd, met negen #1-hits, twee jaar geleden gevestigd. In datzelfde jaar werd het hoogste aantal weken ooit met Nederlandstalige hits op #1 bereikt: 34 weken., en daar zitten we net eentje onder dit jaar. Vier van de zestien Nederlandse #1-hits dit jaar vinden we terug bij de bovenste tien van de jaarlijst (vorig jaar nog vijf). In totaal stonden de Nederlandse acts 38 weken bovenaan de Single Top 100, een teruggang van 5 weken vergeleken met 2006, maar nog altijd 2 weken beter dan in 2005. En dat komt niet door Nick & Simon …

door de mand gevallen

Want ondanks een #1-notering voor ‘Pak mijn hand’ van Nick & Simon, en vijf weken Single Top 100, staat het nummer niet bij de bovenste 100 van 2007. Op 24 november kwamen ze weliswaar binnen op #1, maar zakten de week daarna naar #11. Daarmee horen ze samen met ‘Eenzame kerst’ van André Hazes, dat in 1977 van 1 naar #17 zakte, tot de enige nummers die vanaf #1 buiten de top 10 vielen. En van ‘Eenzame kerst’ kunnen we het nog begrijpen. Na die #1-notering storten de verkopen van ‘Pak mijn hand’ volledig in, waardoor ze uiteindelijk buiten de top 100 van 2007 vallen. Navraag bij GfK Mega Charts leerde ons dat ze terecht komen op #115, terecht dus. Schrale troost voor de jongens dat de eerste TMF Marco Borsato award naar hen ging dit jaar.

Dubbele #1-hit

Vijf acts maakten dit jaar een dubbelslag, twee #1-hits in één hitjaar
- Jan Smit, met ‘Op weg naar geluk’ en ‘Dan volg je haar benen/Calypso (duet met John Denver)’
- Guus Meeuwis, met ‘Tranen gelachen’ en ‘Proosten’
- Gerard Joling, met ‘Maak me gek’ en Blijf bij mij’ (duet met André Hazes)
- André Hazes, met ‘Blijf bij mij’(duet met Gerard Joling) en ‘Bedankt mijn vriend’ (duet met zoon André Jr.)
- Jeroen van der Boom, met ‘Jij bent zo’ en ‘Een wereld’
Alleen Jan Smit slaagde erin om ook met beide singles vanuit het niets op #1 binnen te komen

Nederlandse producties

Het totaal aantal Nederlandse producties was 42, eentje meer dan in 2006. Daarvan zijn er 26 in het Nederlands gezongen, 14 in het Engels en 2 nummers zijn instrumentaal uitgevoerd. Het beste jaar voor Nederlandse producties blijft 2005, met 49 stuks, waarvan 5 in de top 10. Dit jaar zijn het er 4, waarvan de volledige top-2, en dat is al sinds 2005 zo.

De meeste van die 42 Nederlandse hits werden gescoord door Gerard Joling en Jan Smit. Beide wisten drie hits op hun naam te brengen, waarbij ‘Cupido’ van Jan Smit al uit 2006 stamt. Van die drie bereikten er dit jaar twee de eerste plaats: ‘Op weg naar geluk’ en ‘Dan volg je haar benen/Calypso (duet met John Denver)’. Gerard Joling bereikte ook met twee nummers de eerste plaats: ‘Maak me gek’ en ‘Blijf bij mij’, zijn duet met André Hazes. De derde hit ‘Maar vanavond’ kwam tot #5. Marco Borsato die vorig jaar de hit van het jaar had met ‘Rood’, heeft het afgelopen jaar niets van zich laten horen. Maar volgend jaar is hij zeker van de partij, want dan verschijnt zijn nieuwe album. En daarvan zullen ongetwijfeld een aantal nummers op single uitkomen, die zeker de eerste plaats zullen bereiken.

Buitenlandse producties

Met 58% hebben de buitenlandse producties, net als vorig jaar, flink de overhand in de jaarlijst van 2007. Onder die 58 hits zit nog één Nederlandstalig nummer: ‘Kusjesdag’ van K3 op #56. Maar ja, het zijn Belgen en dus vallen ze onder de buitenlandse producties. De verdeling naar land van herkomst van die 58 hits is als volgt:
- Verenigde Staten: 23
- Verenigd Koninkrijk: 14
- Canada: 3
- België, Columbia, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zweden : 2
- Jamaica, Ierland, Denemarken, Italië: 1

weer geen senior Eurovisiehit(s)

Weet jij nog wie het Eurovisie Songfestival op 12 mei heeft gewonnen? Of wie ons land heeft vertegenwoordigd in Helsinki? Laten we beginnen bij onze afvaardiging in de persoon van Edsilia Rombley, die ons in 1998 had vertegenwoordigd met ‘Hemel en aarde’ en op de vierde plek eindigde. Toen was er nog geen sprake van een voorronde die ze door moest om deel te nemen aan de finale. Sinds een aantal jaren is deze voorronde er wel, en ook dit jaar slaagde de Nederlandse deelnemer er niet in de finale te halen. Edsilia kreeg tijdens de halve finale op 10 mei, 38 punten voor ‘On top of the world’ en eindigde op #21.

En de winnaar van het 52ste Eurovisie Songfestival? Eerlijk gezegd waren wij het ook al weer vergeten. Winnares werd op 12 mei Marija Šerifovič voor Servië met het liedje ‘Molitva’, waarvan direct werd beweerd dat het plagiaat was. Dit keer was het een Albanees die beweerde dat ‘Ndarja’ van Soni Malaj, dat in 2006 derde werd op het jaarlijkse ‘Top fest’, een bekende liedjeswedstrijd in Albanië, geplagieerd wordt door ‘Molitva’. Na onderzoek kwam vast te staan dat de ‘opvallende overeenkomsten’ slechts twee noten betroffen. Bij vier noten zou er sprake kunnen zijn van plagiaat. Het nummer ‘Molitva’ heeft geen notering behaald, omdat het niet in Nederland is uitgebracht, noch op single noch als download. Op die manier raak je wel heel snel in de vergetelheid! Ook Edsilia staat met haar inzending ‘Nooit meer zonder jou/On top of the world’ niet in de jaarlijst. In de weeklijsten bereikte ze in vijftien weken de veertiende plek. In 2008 zullen alle deelnemende landen, behalve de grote vijf (geldschieters), moeten deelnemen aan twee voorrondes. Zangeres Hind zal ons land dan vertegenwoordigen met een liedje dat in februari zal worden gekozen.

en ook geen junior!

Sinds vijf jaar is er ook een Europees Junior Songfestival, waarvoor geen voorrondes bestaan. Nederland werd op 8 december vertegenwoordigd door Amy, Lisa & Shelley uit Fijnaard met het zelfgeschreven liedje ‘Adem in, adem uit’, waarmee ze tot de elfde plaats kwamen. Winnaar werd de 11-jarige Aliaksei Zhyhalkovich voor Wit-Rusland met het liedje ’S druz’ jami’, wat ‘Met vrienden’ betekent. De single van Amy, Lisa & Shelly staat nog in de Single Top 100, en heeft in zeven weken de 55ste plek bereikt.

De meeste hits

Na 2005 is ook 2007 het jaar van Elvis Presley, want hij scoorde de meeste hits. In 2005 werden al zijn achttien Britse #1-hits opnieuw uitgebracht ter gelegenheid van zijn zeventigste geboortedag. Ware het niet dat hij in 1977 is overleden, dit jaar dus precies dertig jaar geleden. En dus werden ook dit jaar achttien Elvis nummers opnieuw uitgebracht. Zeventien daarvan bereikten de Single Top 100, waarmee zijn totaal aantal hits op precies 100 uitkomt. Bij het bereiken daarvan hebben we daar een special aangewijd, die je hier nog eens kunt teruglezen.

Als we kijken naar nog levende artiesten, dan blijkt dat de meeste hits in 2007 in de Single Top 100 weeklijst werden gescoord door zowel Nelly Furtado als Roy Gates. Beide scoorden zes hits, en beide liepen ook al mee in 2006. Nelly is daarvan de succesvolste in de jaarlijst met vier noteringen: ‘All good things (come to an end)’ op #9, ‘Say it right’ op #12, 'Give it to me' (samen met Timbaland en Justin Timberlake) op #48 en ‘Te busque’, feat. Juanes op #91.

Ook Jan Smit en Gerard Joling eindigden met 3 nummers in de jaarlijst. Jan Smit met ‘Dan volg je haar benen/Calypso (duet met John Denver)’ op #15, ‘Cupido/Kerst voor iedereen (duet met Monique Smit)’ op #26 en ‘Op weg naar geluk’ op #87. Gerard Joling met ‘Maar vanavond’ op #65, ‘Maak me gek’ op #5 en ‘Blijf bij mij’, zijn duet met André Hazes op #1.

Daarnaast scoorden de volgende drie acts ook drie hits in de jaarlijst van 2007:
- Mika: 'Relax, take it easy' (#3), 'Grace Kelly' (#7) en 'Big girl (you are)' (#98)
- Rihanna: 'Umbrella', met Jay-Z (#6), 'Shut up and drive' (#55) en 'Don't stop the
music' (#93)
- Justin Timberlake: 'What goes around ... comes around' (#47), 'Give it to me',
samen met Timbaland en Nelly Furtado (#48) en 'Lovestoned' (#61).

net niet

Het is altijd spannend wie de hekkensluiter vormt van de Single Top 100 jaarlijst. Want deze act heeft het net gered. Dit jaar is dat ‘What I want’ van Bob Sinclair presents Fireball dat op #100 eindigt. Diezelfde Bob Sinclair & Cutee B staat met ‘Sound of freedom’ op #101, en valt dus net buiten de boot. Het zal Bob echter een zorg zijn, want hij staat immers met een ander plaatje op #100!

DOWNLOADS

In de inleiding gaven we al aan dat de download een belangrijk onderdeel uitmaakt van de Single Top 100: op elke vijf singles is er eentje nog een fysieke single! Hier gaan we dieper in op de Download Top 100 , voor die noteringen die daarin anders/beter scoren dan in de totale singlejaarlijst. In de lijst hebben we een kolom toegevoegd waarin de notering in de singlejaarlijst staat. Daarnaast hebben we alle nummers die geen notering in de downloadlijst kregen, onderaan toegevoegd.

Daarbij valt op dat een kleine dertig nummers het vooral van hun download moeten hebben: nummers waarbij de notering meer dan tien plaatsen afwijkt. Als we het beperken tot nummers waarbij het verschil minimaal 25 plaatsen is, blijven de volgende nummers over. Tussen haakjes staat de notering in de download en in de single jaarlijst:
- (26-51) Kaiser chiefs: ‘Ruby’
- (29-57) Alex Gaudino ft. Chrystal Waters: ‘Destination calabria’
- (30-74) John Legend: ‘P.d.a. (we just don’t care)’
- (32-61) Maroon 5: ‘Makes me wonder’
- (40-70) Amy Winehouse: ‘Rehab’
- (41-92) John Legend: ‘Save room’
- (46-77) Scissor sisters: ‘I don’t feel like dancing’
- (48-73) Shakira ft. Carlos Santana: ‘Illegal’
- (50-89) Simon Webbe: ‘Coming around again’
- (60-90) Mason vs Princess superstarr: ‘Perfect (exceeder)’
- (62-97) Mutya Buena: ‘Real girl’
- (65-93) Jumpmasters: ‘Taste of summer’

Maar het kunt het ook omdraaien: noteringen die minstens 25 plaatsen verschillen, maar dan bekeken vanuit de Single Top 100. En dus het meer van de fysieke single moeten hebben dan de download:
- (15-87) Jan Smit: ‘Dan volg je haar benen/Calypso (duet met John Denver)’
- (16-64) Xyp: ‘Body to body’
- (17-73) André Hazes & André Hazes Junior: ‘Bedankt mijn vriend’
- (24-71) Nick & Simon: ‘Kijk omhoog’
- (25-75) Guus Meeuwis: ‘Proosten’
- (58-83) Cascada: ‘Miracle’
Van ‘Proosten’ van Guus Meeuwis was een drieluik te koop: drie verschillende versies van hetzelfde nummer met extraatjes als live nummers, allemaal mooi te bewaren in een slimcase.Met uitzondering van Cascada, zijn de andere vijf nummers van Nederlandse acts, waarvan vier Nederlandstalig.

Dan hebben we ook nog een lijstje van nummers die de singlejaarlijst wel hebben gehaald, maar de download top 100 niet. Nummers dus die het echt van de fysieke single moeten hebben. Het zijn er achttien, waarbij hierbij de meest opvallende:
- (18) Sharon Kips:’Heartbreak away’
- (33) Monique Smit: ‘Wild’
- (36) Nienke: ‘Het huis Anubis’
- (39) Jannes: ‘Laat de zon maar schijnen’
- (44) Patrick Jumpen: ‘Holiday’
- (45) Erik Hulzebosch: ‘Extase (zonder jou)’
- (50) Het huis Anubis: ‘Hij’
- (52) U2: ‘Window in the skies’
- (56) K3: ‘Kusjesdag’

Meest opvallende is wel het ontbreken van Sharon Kips, winnares van ‘X-factor’ met ‘Heartbreak away’. Na de finale werd de track flink gedownload hetgeen een tweede plaats opleverde in de Download Top 50. Daarna ging het echter snel bergafwaarts: via 9, 23,18, 31 en #42, stond Sharon Kip al weer buiten met haar plaatje. Al met al niet genoeg voor een jaarnotering in de downloadlijst!

‘Laat de zon maar schijnen’ van Jannes (op #39) en het huis Anubis met ‘Hij’ (op #50), hebben zelfs helemaal niet in de Mega Download Top 50 hebben gestaan.

Rest ons nog een nummer te noemen dat een verrassend hoge notering in beide lijsten heeft: ‘Chasing cars’ van Snow patrol. Het nummer stond in 2006 al negentien weken genoteerd met als hoogste notering #21. Maar het nummer bleef verkopen, ook nadat eind januari de fysieke single had afgehaakt. De download hield het toen nog vol tot eind september, dat zijn negenendertig weken! In de singlejaarlijst staat het nummer op #32, in de downloadlijst zelfs op #18! Dankzij die lange adem is ‘Chasing cars’ met 58 weken de op één na langst genoteerde plaat aller tijden. Het hoogste aantal weken staat op naam van ‘Kabouterdans’ van Plop, dat het 66 weken volhield.

ALBUMS

Katie Melua opnieuw de beste

Wederom was het spannend dit jaar. Lange tijd was ‘Call me irresponsible’ van de Canadese zanger Michael Bublé, dé belangrijkste kanshebber voor het bestverkochte album. Toen echter Karie Melua in november met haar nieuwe album ‘Pictures’ kwam, waren de kaarten snel geschud. Voor de Sinterklaas al nam zij de leiding over van Michael en die voorsprong heeft ze niet meer uit handen gegeven. Even leek het nog dat ‘Symphonica in rosso’ van Paul de Leeuw, dat als warme broodjes over de toonbank ging, een bedreiging voor haar zou vormen. Echter doordat het album van Paul te laat is uitgebracht, was daar geen sprake meer van, en moet Paul uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plek. En dus zegeviert Katie met een verschil van bijna 14% op Michael Bublé.

voor de tweede keer de bovenste beste

‘Pictures’ is het derde album van Katie Melua, en het tweede dat haar het bestverkochte album van het jaar oplevert. In 2005 was dat ‘Piece by piece’, dat aanvankelijk ook op een tweede plan stond. Onze eigen Anouk met het album ‘Hotel New York’ was lange tijd het bestverkochte album van 2005. Toen waren het juist de Sinterklaas en kerstinkopen die ‘Piece by piece’ net dat zetje gaven die het nodig had om #1 te komen.

Als er van je eerste twee albums wereldwijd zo’n 7,5 miljoen stuks worden verkocht, dan heb je niet sterk de neiging om het op je volgende album anders aan te gaan pakken, toch? En dus nam Katie Melua wederom samen met haar ontdekker Mike Batt het album ‘Pictures’ op. En de formule werkt nog steeds, want het album stond in no-time overal op de eerste plaats. Bij ons kwam het op 6 oktober op #1 binnen, en pas na vier weken gaf het die plek op. Momenteel hijgt ze Paul de Leeuw in de nek die met ‘Symphonica in rosso’ op #1 staat.

vrouwen aan de macht

Dit jaar dus weer een vrouw aan kop! Katie is pas de zevende vrouw die dat lukt, maar de eerste die het twee keer lukt! Hier zijn ze allemaal:
- 1981: Timi Yuro: ‘All alone am I’
- 1986: Madonna: ‘True blue’
- 1989: Gloria Estefan & Miami sound machine: ‘Anything for you’
- 1994: Mariah Carey: ‘Music box’
- 1996: Celine Dion: ‘Falling into you’
- 2004: Norah Jones: ‘Feels like home’
- 2005: Katie Melua: ‘Piece by piece’
- 2007: Katie Melua: ‘Pictures’
Zoals je ziet is er nog geen Nederlandse vrouw in geslaagd om met haar album de #1 van het jaar te worden. In de andere jaren (vanaf 1978), werd de jaartop twaalf keer aangevoerd door mannen, stonden acht groepen op de eerste plaats, en haalden twee soundtracks de jaartop.

Katie weet van geen wijken

Katie staat nu al drie jaar achtereen in de top 100 van bestverkochte albums met hetzelfde album. In 2005 stond ‘Piece by piece’ op #1, vorig jaar op #3 en dit jaar op #41. Dit jaar is het laatste jaar, want het album is meer dan twee jaar oud en telt niet meer mee voor de Mega Album Top 100. Je vindt het album nu terug in de Back Catalog Top 50, waar het – ook daar – bovenaan staat.

ALBUMFLITSEN

Alle #1-albums

Dit jaar stonden 27 albums op de eerste plaats van de Mega Album Top 100. Daarmee wordt het record van 1997 verbroken, dat op 21 stuks stond. Ook het aantal albums dat vanuit het niets op #1 binnenkwam, 19 stuks, is een nieuw record. Vorig jaar was dat 15 op 21 albums en dat was al een nieuw record. Hier volgen ze alle 27.

Laag en hoog

Van de 27 #1-albums stonden 14 al na één week een treetje lager. Met andere woorden, de meeste #1-albums zijn het gevolg van impulsinkopen in de eerste week. De grootste zakker vanaf #1 was het ‘Reünieconcert Ahoy 2007’ van de Dolly dots dat op 14 juli naar #9 zakte. Dat album zul je dan ook tevergeefs zoeken in de jaarlijst, want het verdween al na tien weken uit de Mega Album Top 100 en mag nog blij zijn met #123.

Ook Marianne Weber kon er wat van met haar album ‘Tranen van geluk’, want dat steeg op 8 september van 29 naar #1, maar zakte de week daarna naar #8. Haar album staat echter nog steeds genoteerd en haalt de jaarlijst ruim: #76. En tenslotte Roel van Velzen: zijn album ‘Unwind’ zakte op 31 maart in de tweede week naar de zesde plaats, maar hield het ook stukken langer vol dan zowel de Dots als Marianne Weber: 32 weken, met #39 als resultaat in het jaaroverzicht.

Overigens kwam de grootste stijger dit jaar van Tiësto die op 14 april met zijn album ‘Elements of life’ van 89 naar #1 steeg. Dat was de op één na grootste stijger naar de eerste plek van de albumlijst. De grootste stijger is nog altijd Frans Bauer met zijn album ‘Weil ich dich liebe’, dat op 11 oktober 1997 een sprong maakte vanaf 93 naar #1.

in duet met André Hazes

Na het succes van de single ‘Blijf bij mij’ van André Hazes & Gerard Joling, kon een duettenalbum niet uitblijven. Zoon Dré was de eerste in de rij met ‘Bedankt mijn vriend’ (zie onder ‘Zo vader zo zoon’), gevolgd door Roxeanne, zijn zuster. Daarna volgden Xander de Buisonjé, Marianne Weber, René Froger, Frans Bauer, Paul de Leeuw, Trijntje Oosterhuis, Peter Beense, Karin Bloemen, Wolter Kroes, Dana Winner en Guus Meeuwis, waarmee André Hazes postuum te horen is op zijn duettenalbum ‘Samen met Dré’. Zoals verwacht kwam het album binnen op de eerste plaats. Met een oplage van ruim 70.000 geleverde exemplaren is het ruim platina, wat bekroond wordt met een derde plek in het albumjaaroverzicht. Het succes is zo groot, dat er al wordt gesproken over een tweede duettenalbum...

Paul de Leeuw heeft meer succes met cd dan Marco Borsato met dvd

In 2006 zorgde Marco Borsato ervoor dat Arnhem gedurende tien dagen ‘Rood’ was gekleurd vanwege zijn concertreeks ‘Symphonica in rosso’. Dit jaar werd het stokje overgedragen aan Paul de Leeuw. En hoewel hij ‘slechts’ vijf dagen in het Gelredome stond, boekt Paul commercieel gezien meer succes dan Marco. Zijn cd staat nog steeds op de eerste plaats van de Mega Album Top 100, terwijl Marco het vorig jaar met zijn cd slechts één week bovenaan volhield, en tot #11 kwam in het jaaroverzicht. Paul scoort dit jaar beter, want zijn album staat in drie weken tijd al op #5. Het album van Marco haalt ook dit jaar het jaaroverzicht: #17.

Van beide artiesten kwam gelijktijdig met het album een dvd uit, die beide op #1 belandden. De dvd van Paul staat in de Muziek DVD Top 50 over 2007 op #4, Marco op #1, en vorig jaar ook al … Met andere woorden, Marco blijkt op dvd populairder dan Paul op cd.

de meeste albumnoteringen: Frans Bauer verslagen

Drie jaar lang was Frans Bauer de artiest met de meeste noteringen in de jaarlijst: drie stuks. Vorig jaar moest hij die eer echter delen met il Divo. Dit jaar komen we beide acts maar één keer tegen, Frans op #94 met ‘Live in Ahoy 2006’ en il Divo met ‘Siempre’ op #18 (die stond vorig jaar op #17). Er is dit jaar geen enkele act die met meer dan twee albums genoteerd staat. Niet minder dan acht acts scoren dit jaar met twee albums in de jaarlijst: Bløf, Bruce Springsteen, Gerard Joling, Ilse Delange, Katie Melua, Nick & Simon, Paul de Leeuw en Trijntje Oosterhuis.

Als we kijken naar alle 51 albumlijsten in 2007, dan zijn er negen acts die elk drie albumnoteringen hebben: Bløf, Bruce Springsteen, Frans Bauer, Gerard Joling, Gordon, René Froger, Guus Meeuwis, Kinderen voor kinderen en Van Morrison. Daarvan halen Bløf, Bruce Springsteen en Gerard Joling met twee van de drie ook de eindlijst.

nieuwe start voor Kinderen voor kinderen

In augustus verscheen de box ‘1 - 27 compleet’, met alle voorgaande 27 albums op 16 cd’s. De box bereikte dankzij een stuntprijs tijdens het prijzencircus van V&D een negende plek. Genoeg aanleiding voor een terugblik op het fenomeen Kinderen voor kinderen.

Traditiegetrouw verscheen in oktober een nieuw Kinderen voor kinderen album: ‘De gamer’, De albums verkopen echter al jaren niet meer die aantallen als voorheen. Het is dan ook al meer dan tien jaar geleden dat een Kinderen voor kinderen-album de jaarlijst haalde. Ondanks een nieuwe start met ‘De gamer’, spreekt ook dit album niet genoeg kinderen aan; de hoogste notering in de weeklijst was #27 op 24 november.

Nederlandse producties

40% van de albums in de jaarlijst komt uit Nederland, 8% meer dan in 2006. Daarmee evenaart 2007 het jaar 1995. Van de beste 10 komen er 5 uit Nederland, evenveel als vorig jaar. Waarbij opvalt dat Trijntje Oosterhuis & MPO ook dit jaar weer bij de bovenste tien staan met ‘The look of love (Burt Bacharach songbook)’. Vorig jaar stond het album op #8, dit jaar op #10. Dus je zou denken als je die verkopen nu bij elkaar telt, dan zou het misschien wel op #1 staan? Dat zou je dan ook met andere albums moeten doen, en dan krijg je een heel andere lijst. Helaas pindakaas, maar zo werkt het niet met een jaarlijst.

Van die 40 Nederlandse albums zijn er 22 volledig in het Nederlands gezongen en 2 deels: ‘Toppers in concert 2007’ van de Toppers en ‘Adieu BZN – the last show’ van BZN. Blijven er 16 over, 13 volledig Engelstalig, eentje Engelstalig/instrumentaal (‘Elements of life’ van Tiësto) en twee volledig instrumentaal (‘The album’ van Jeckyll & Hyde en ‘Bach: inventions & partia’ van Janine Jansen).

Qua buitenlandse producties, 60 stuks, is de verdeling naar land als volgt:
- Groot-Brittannië : 25
- Amerika: 23
- Canada, Italië: 3
- België, Cuba, Duitsland, Ierland, Noorwegen, Spanje: 1
il Divo, bestaande uit een Spaanse, Zwitserse, Franse en Amerikaanse zanger, hebben we als Britse act meegeteld, omdat Simon Cowell de man is die de vier zangers bij elkaar gebracht heeft.

net niet

Ook bij de albums is er altijd eentje dat net buiten de boot valt, omdat we nou eenmaal alleen naar de bovenste 100 kijken. Sneu dus voor ‘Away from here’ van Stevie Ann, want dat is de #101 van 2007. Stevie zal je daar vast niet over horen klagen, want het album reikte vorig jaar na twintig weken tot #57. Bovendien scoort ze dit jaar heel goed met haar tweede album ‘Closer to the heart’ op #75, en dat is nog maar drie maanden uit. Dus Stevie zullen we zeker in 2008 weer tegenkomen.

de laatste lijsten van 2007: oude kersthits terug aan de top!

We sluiten 2007 af met de laatste Single Top 100 en Album Top 100 van dit jaar. Niet verrassend is dat in de Single Top 100 Rihanna de koploopster blijft met 'Don't stop the music'. Wél verrassend is dat twee oude kersthits met reuzensprongen terugkeren aan de top! 'All I want for Christmas is you' van Mariah Carey klimt maar liefst van 11 naar #2 en heeft een achterstand van 23% op Rihanna. En 'Last Christmas' van Wham! stijgt van 19 naar #6. Beide hits zijn alleen als betaalde download verkrijgbaar en niet op single in de winkel te koop. En dat downloaden gebeurt massaal. Houd er daarbij rekening mee dat in de platenzaken nauwelijks iets verkocht wordt tussen kerst en oud en nieuw, en dat daardoor de downloads alleen maar harder meetellen, en zie hier het resultaat. Nog zo'n oude (maar een iets minder bekende) kersthit is 'Why couldn't it be Christmas every day' van Bianca Ryan; die stijgt van 94 naar #32. Een nieuwe kersthit, 'Christmas is here' van Bearforce 1, is daarentegen al weer snel op de terugweg en zakt van 9 naar #16.

Met de 'Goeiemoggel's gaat het nog steeds goed: the Happy hour crew stijgt naar #17 en de SMS'ers naar #42. Ook snel gaan Bart Claessen & Simon met 'First light' (naar #18), Cliff Jones met 'Don't f*ck it up' (dik veertig plaatsen winst naar #50) en het 'Bussie vol met Polen' van Johan Vlemmix (bijna veertig plaatsen winst naar #59).

Hoogste nieuwe is de 'Onderweg naar morgen'-crew met 'Je stroomt door mijn lijf'; voor het goede doel: gekoppeld aan de 'schoon drinkwater'-actie van het glazen huis van 3FM. Ook hoog binnen zijn Booty luv met 'Some kinda rush' op #45 en Lenny Kravitz met 'I'll be waiting' op #46.

In de Album Top 100 houdt Paul de Leeuw het vol tot het eind van het jaar. 'Symphonica in rosso' verkoopt een derde meer dan het Hazes-duettenalbum, dat naar #2 terugstijgt. Verder treffen we in de hele Album Top 100 slechts twee nieuwkomers aan; beide Nederlandstalig. Youp van 't Hek is binnen op #56 met de cd-weergave van zijn voorstelling 'Schreeuwstorm' en Rob de Nijs staat nieuw op #95 met 'Rob 100'. Vreemd, hij ziet er nog een stuk jonger uit...

maandag 24 december 2007

Megaman week 51

Welkom bij de nieuwe Megaman, waarin Rihanna terugkeert aan de top, de kersthits ons om de oren vliegen, en zowel Mai tai als Jelmer in hun blootje te bewonderen zijn. Dit en nog veel meer in een actuele en uitgebreide Megaman.

Rihanna terug op #1

Rihanna: Don’t stop the music (1)

Daar is ze weer! Rihanna klimt terug naar de top, na een weekje afwezigheid. ‘Don’t stop the music’ werd vorige week verdrongen door ‘Één wereld’ van Jeroen van der Boom, maar deze week zijn de rollen omgedraaid. Van der Boom is zelfs teruggevallen naar #3, met 13% achterstand op Rihanna. Daartussenin heeft Timbaland zich genesteld met zijn ontdekking, de groep OneRepublic. Met z’n tweeën hebben ze 13% achterstand op Rihanna.

Terugstijgen naar #1, het lijkt wel eerder regel te zijn dan uitzondering dit jaar! Het is al de zevende keer in 2007 dat een ex-nummer één weer terugstijgt naar de bovenste plek. Het lijstje begon al met de eerste #1 van het jaar, ‘All good things (come to an end)’ van Nelly Furtado. Vervolgens stegen Hazes en Joling maar liefst drie keer terug naar de top met ‘Blijf bij mij’. En daartussendoor klommen Jeroen van der Boom (‘Jij bent zo’) en Mika (‘Relax take it easy’) ook terug naar #1. Rihanna gaat haar derde week op kop van de Single Top 100 in.

Bearforce 1 scoort kersthit van het jaar

Bearforce 1: Christmas is here (7)

De grootste kersthit van het jaar is voor Bearforce 1. De beren scoren hun tweede hit met deze medley van kersthits en schoppen het zelfs tot in de top 10. Vier bekende nummers zijn erin verwerkt: ‘Sleighride’, ‘Santa Claus is coming to town’, ‘Winter wonderland’ en ‘We wish you a merry Christmas’; vier echte kerstklassiekers.

‘Sleighride’ dateert van 1946 en werd oorspronkelijk geschreven als instrumentaal orkeststuk door Leroy Anderson. Pas later werd er ook tekst aan toegevoegd. In 1949 werd het voor het eerst op de plaat gezet, toen nog zonder tekst, door Arthur Fiedler & The Boston pops orchestra. In 1950 namen de Andrews sisters de eerste gezongen versie op. Alhoewel in de tekst geen enkele verwijzing naar kerstmis wordt gemaakt, geldt het toch (waarschijnlijk door de rinkelende sleebelletjes) als een echte kersthit.

‘Santa Claus is coming to town’ is nog wat ouder. Het nummer, geschreven door J. Fred Coots en Haven Gillespie, werd voor het eerst gezongen door Eddie Cantor in november 1934 in zijn radioshow. Het nummer was direct een enorme hit: de volgende dag waren er al 100.000 bestellingen voor de bladmuziek binnen en tegen de kerst liepen de aantallen op tot ruim 400.000. Sindsdien heeft de halve wereld het kerstnummer opgenomen; de Megaman is zelf het meest onder de indruk van de live-uitvoering die Bruce Springsteen brengt.

‘Winter wonderland’ komt opvallend genoeg ook uit 1934. Ook in dit nummer is er geen enkele directe verwijzing naar kerstmis; het is, net als ‘Sleighride’, eerder een winterliedje dan een kerstliedje. Felix Bernard schreef de muziek van het nummer, Richard B. Smith de tekst. Smith werd daarbij geïnspireerd door de winterse aanblik van een ondergesneeuwd park in zijn woonplaats Honesdale.

‘We wish you a merry Christmas’ tenslotte is een échte traditional. De compositie stamt al uit de zestiende eeuw en vindt zijn oorsprong in de West Country van Engeland. Een écht kerstliedje, en nog een nieuwjaarsliedje bovendien; het komt niet vaak voor dat ook de jaarwisseling langskomt in een kersthit.

Enkele van de kersthits die nu in de versie van Bearforce 1 zitten, zijn al eens eerder langsgekomen in andere kerst-medleys. Zo zong het Feestteam eind 2003 de ‘Christmix’, met daarin ‘Winter wonderland’ en ‘Santa Claus is coming to town’ en kwam Willie Batenburg kerst 1994 met ‘Willie’s kerstfeest’, met daarin bewerkingen van ‘Sleighride’ en ‘Santa Claus is coming to town’. ‘Winter wonderland’ was begin 2005 al een zelfstandige hit voor Cooldown café, en eind 2005 nogmaals, maar dan in de versie van Rob de Nijs.

September breekt door

September: Cry for you (10)

Op haar twaalfde stond ze al in de platenstudio, op haar zeventiende zong ze in een rockband, op haar achttiende scoorde ze haar eerste hits in Zweden en op haar tweeëntwintigste bereikt ze de top 10 van de Nederlandse Single Top 100: Petra Marklund, ofwel September. ‘Cry for you’ was eerder dit jaar al een grote clubhit in Amerika; het nummer stond drie weken op #1 in de Hot dance airplay-lijst.

‘Cry for you’ is afkomstig van Septembers tweede album, ‘In orbit’. Inmiddels heeft September al een nieuw album uit, getiteld ‘Dancing shoes’. En daarvan zijn in Zweden ook al twee singles geplukt, ‘Can’t get over’ en ‘Until I die’. Beide nummers bereikten een vijfde plek in Septembers vaderland (en dat is nog altijd een plekje hoger dan ‘Cry for you’, want dat kwam in Zweden niet verder dan plek #6).

‘Last Christmas’ populairste kerstplaat ooit

Wham!: Last Christmas (19)

Dé kerstklassieker in de pop-periode is toch wel ‘Last Christmas’ van Wham! Het nummer is nu al voor de tiende keer een hit en scoort nog altijd goed; ook dit jaar is er weer een top 20-notering weggelegd voor het nummer van George Michael en Andrew Ridgeley. ‘Last Christmas’ lijkt het land in tweeën te delen; het nummer is door velen gehaat, maar door net zovelen geliefd.

In de Winterse 50, die jaarlijks aan het eind van het jaar wordt samengesteld door internetstemmers en die op tientallen lokale omroepen wordt uitgezonden, staat ‘Last Christmas’ opnieuw op #1; de plaat staat al bovenaan die lijst sinds de eerste editie in 2002. Veruit de populairste plaat in de donkere dagen dus. Mariah Carey, deze week in de Single Top 100 op #11 met ‘All I want for Christmas is you’, stond in die Winterse 50 vorig jaar op #2, maar moet in de nieuwe editie twee plaatsen terug; ze is voorbijgestreefd door Chris Rea en Band aid.

Oliver en Shantel: Balkan beat van Duitse dj’s

Ian Oliver feat. Shantel: Bucovina (20)

Twee Duitse dj’s komen deze week als hoogste nieuwen binnen. Op #20 debuteren ze deze week met ‘Bucovina’. Ian Oliver heet in het echt Jan Winkler en hij komt uit Darmstadt. Dat klinkt allemaal niet zo erg hip, vandaar zijn artiestennaam en zijn verhuizing naar Berlijn eerder dit jaar. Sinds ‘Heater’ van Samim is de Balkan beat helemaal in en Ian Oliver profiteert daar meteen van. Oliver moest daarvoor wel de handen ineen slaan met Shantel.

Shantel heet eigenlijk Stefan Hantel, is in 1968 geboren in Frankfurt en is een typische vertegenwoordiger van de Balkan beat. Hij speelt met zijn Bucovina club orkestar en wordt zelfs al de koning van de Balkanpop genoemd. Shantel over zijn muziek: “Balkan beat is een huwelijk van anarchie en romantiek. Wat me wel opvalt, dat is bijvoorbeeld dat er in Istanbul heel creatief gedanst wordt. En dat het Londense publiek nogal verward reageert. Ze voelen wel de energie tijdens het concert, maar ze snappen er nauwelijks iets van. Hopelijk ontdekken ze straks dat deze vreemde muziek meer is dan de soundtrack van Borat.”

Bucovina is overigens een landstreek die ligt in het huidige Roemenië en Oekraïne. Het is een cultuurhistorisch rijke landstreek, die achtereenvolgens tot het Ottomaanse rijk, de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie en de Sovjet-Unie behoorde. Nu ligt dit voormalige kroongebied van de Donaumonarchie deels op Roemeens, deels op Oekraïens grondgebied. De familie van Shantels moeder komt uit Czernowitz, de voormalige hoofdstad van de Bukovina.

Is ook schitterend gratis te downloaden

Is ook schitterend: Hoofd onder water (29)

De vraag is: zijn de platenkopers geïnteresseerd in ‘Hoofd onder water’ van Is ook schitterend, of in het nummer dat gratis te downloaden is als je ‘Hoofd onder water’ hebt aangeschaft? Onder de fans was al maandenlang veel vraag naar het nummer ‘Zoveel meer’, dat gebruikt wordt in de reclame voor de Staatsloterij. Is ook schitterend heeft het nummer echter nooit uitgebracht. Daar kwam vorige week echter verandering in: bij een betaalde download van ‘Hoofd onder water’ (het nummer is niet als cd-single te koop, maar alleen te downloaden) krijg je ‘Zoveel meer’ er gratis bij. De aanbieding gold slechts voor één week, dus de fans waren er dus als de kippen bij om hun slag te slaan; vandaar dat het nummer ineens op #29 binnenkomt. Wegens het grote succes wordt de actie echter een week verlengd: tot na de kerst (27 december) zijn ‘Hoofd onder water’ en ‘Zoveel meer’ met z’n tweeën te koop voor de prijs van één.

In februari gaan de heren van Is ook schitterend op pad voor een kort maar krachtige clubtour. Tussen 20 februari en 8 maart treden ze acht keer op in Leeuwarden, Utrecht, Haarlem, Den Haag, Hellendoorn, Tilburg, Apeldoorn en Oss.

Jelmer ondersteunt het glazen huis

Jelmer: Klein stoer en boer (37)

De ‘Serious request’-actie van 3FM staat dit jaar in het teken van schoon drinkwater in de derde wereld. De 3FM-dj’s Rob Stenders, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra lieten zich op 19 december door kroonprins Willem-Alexander opsluiten in het glazen huis, dat dit jaar op Het Plein in Den Haag staat en ze komen er pas vandaag weer uit. Zonder eten proberen ze het al radiomakend vol te houden voor het Rode Kruis.

Naast de ‘glazen huis’-stunt zijn er nog veel meer acties om geld in te zamelen voor schoon drinkwater. Zo hebben de twee sidekicks van Rob Stenders in diens programma ‘Stenders eetvermaak’, Jelmer Gussinklo en Leon ‘notaris’ Polman, een weddenschap lopen om in december zoveel mogelijk singles te verkopen. Voorlopig is Jelmer de grandioze winnaar, want hij is de enige van de twee met een hitnotering.

Jelmer neemt in ‘Klein stoer en boer’ met een oostelijke tongval het nummer ‘Dom, lomp & famous’ op de hak. Hij bedacht een nieuwe tekst op dat nummer van the Opposites (#23 in oktober), maar liet de muziek intact. Die muziek is trouwens niet van the Opposites zelf; zij gebruikten het instrumentale gedeelte uit ‘Liar liar’ van the Castaways; dat nummer stond #12 in Amerika in 1965, maar je kunt het ook kennen van bijvoorbeeld de soundtrack van ‘Good morning Vietnam’ of ‘A lock, a stock & two smoking barrels’.

Jelmer haalde in januari al het nieuws toen hij in z’n blote billen over het veld liep tijdens de voetbalwedstrijd Sparta - NEC Nijmegen. Toen was hij ook al de sidekick van Stenders, maar waren beide nog in dienst van Yorin.FM en maakten ze het programma ‘Stenders vroeg op’. Als stunt sprintte Gussinklo als streaker over het veld; het leverde hem een boete op van 10.450 euro; 450 euro van de KNVB (een standaardboete voor mensen die tijdens een wedstrijd het veld betreden) en nog eens 10.000 van Sparta. Bovendien mag Jelmer vijf jaar lang geen wedstrijd van de KNVB meer bijwonen.