zaterdag 16 augustus 2014

Megaman bij week 33 – 16 augustus 2014

Frans record voor Lilly Wood & the Prick

En verder in deze Megaman:
Jan Smit loopt twintigste #1-hit mis, Ruth Jacott komt na vijf jaar met nieuw album, Ariana Grande heeft een kadootje voor trouwe fans en Pieter van der Zweep wilde keeper worden.

In de Album Top 100 pakt Kensington de eerste plaats en gaat Feis zelf de boer op. Waarom, je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Frans record voor Lilly Wood & the Prick

#1 Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)  *** zesde week op #1 ***

Ha ha, zaten wij er mooi naast met onze voorspelling dat ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ van Lilly Wood & the Prick hun eerste plaats zouden kwijtraken aan ‘Jij en ik’ van Jan Smit! Waarom Jan ‘ons’ in de steek heeft gelaten, lees je onder #2.

Frans record

Dit alles betekent wel dat ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ voor de zesde week de Single Top 100 aanvoert. Voor een Franse act, dat Lilly Wood & the Prick is, is dat een nieuw record. Sinds 2011 was dat met vijf weken in handen van ‘Danza kaduro’ van Lucenzo. Zowel de Franstalige versie feat. Don Omar (uit Porto Rico), als de Portugese versie feat. Big Ali (Amerikaanse MC). Als ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ er ook nog een zevende week bij aanplakt wordt een Duits record geëvenaard, want Robin Schulz die de remix maakte, komt uit Duitsland. Daarover volgende week meer.

Streams houden Jan Smit van twintigste #1-hit af

#2 Jan Smit: Jij en ik                       *** hoogste eerste weeks ***

Natuurlijk zal Jan Smit blij zijn met een tweede plaats voor ‘Jij en ik’. Hij zal wel moeten, want meer zat er deze week niet in. Begin deze week voerde het nummer nog de voorlopige Single Top 100 aan, met een voorsprong van meer dan 25% op ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ van Lilly Wood & the Prick. Op woensdag waren de rollen omgedraaid en dat is daarna niet meer veranderd. Het uiteindelijke verschil tussen beide nummers is bijna 5%.

waar ging het fout?

Twee instores (in Utrecht en Rotterdam) en een optreden op ‘Dutch Valley’, afgelopen zaterdag, waren voldoende om #1 te komen. Echter niet om #1 te blijven, daar had Jan meer instores voor moeten doen. Want met deze verkopen (download én fysiek) alleen kom je er niet, of je moet Gerard Joling heten natuurlijk, die de downloads overal wegplukt…

Ter vergelijking: ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ van Lilly Wood & the Prick is in de hele week zo’n 1500-2000 keer gedownload, te weinig om ‘Jij en ik’ tegen te houden, Daar waren in de eerste twee dagen alleen al meer dan 1500 stuks van gedownload. Sinds juli 2013 wordt een notering in de Single Top 100 echter mede bepaald door streams. ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ is meer dan een half miljoen keer gestreamd, ‘Jij en ik’ mag blij zijn met een paar duizend.

Nick & Simon gingen Jan voor

Jan Smit is niet de eerste die tegen het ontbreken van streams aanloopt. Tien weken geleden, in de lijst van 7 juni 2014, overkwam het zijn dorpsgenoten Nick & Simon ook al met ‘De horizon’. Zij hadden ook alles uit de kast gehaald: optreden in RTL Late Night, vier instores, maar geen streams. Met hun single liep het nog slechter af dan die van Jan, want ‘De horizon’ kwam slechts binnen op de elfde plaats! De week daarop was het nummer zelfs helemaal verdwenen. Dat zal Jan niet overkomen!

Turkije

Komende woensdag vertrekt Jan samen met 50 fans naar Marmaris in Turkije. Daar vind de presentatie plaats van zijn album  Jij En Ik. Jan: “Turkije is het meest populaire vakantieland onder de Nederlanders. Veel mensen zijn op vakantie, ik wilde wat speciaals doen voor de fans, dus waarom niet voor de presentatie naar Turkije? Door de fans mee te nemen creeer je een persoonlijke band met hen”. Ik En Jij komt vrijdag uit.

Ruth Jacott komt na 5 jaar met nieuw album

#38 Ruth Jacott: Verliefd verward

Als we ‘Hou me vast – Live 2013’ (#35 in 2013) buiten beschouwing laten, is ‘Verliefd verward’, weer een nummer dat Ruth Jacott alleen zingt. Het is haar eerste eigen hit sinds ‘Leun op mij’ (#13 in 1999), 15 jaar geleden dus. Al ten tijde van ‘Uit het oog niet uit mijn hart’, het duet met Edsilia in 2011, liet Ruth weten bezig te zijn met een Nederlandstalig album. Vanwege de musical over Billie Holiday, de theaterproductie ‘Simply the best’ en ‘Lady on stage’, kwam het er maar niet van. Eind september gaat het nu echt gebeuren, ‘Verliefd verward’, geproduceerd door Ellert Driessen en Tom Peters, is de eerste single.

Ariana Grande heeft een kadootje voor trouwe fans

#67 Ariana Grande feat. Big Sean: Best mistake

Aanstaande vrijdag is het eindelijk zover, dan verschijnt My Everything, het tweede album van actrice/zangeres Ariana Grande. ‘Problem’ feat. Iggy Azalea (op #12) en ‘Break free’ feat. Zedd (op #17) kennen we al. In de aanloop naar het album komt Ariana met nog een track, ‘Best mistake’ feat. Big Sean. Het nummer is een kadootje van Ariana aan al die fans die het album al hebben besteld. Die krijgen het nummer gratis, anderen moeten het gewoon dowloaden en gezien de notering op #67, is dat ook gedaan.

Pieter van der Zweep: van keeper tot zanger

#78 Pieter van der Zweep: Je neemt me mee

In 2011 maakten we voor het eerst kennis met Pieter van der Zweep. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van 100%NL, nam hij samen met zangeres Do het nummer ‘Vijf jaar’ op dat een weekje op #84 stond. Toen werkte Pieter al aan een eigen album, dat er nu echt aan zit te komen, begin 2015. ‘Je neemt me mee’ is daarvan de eerste single.

Delfzijl

Alle biografiën van Pieter van der Zweep melden dat hij uit Groningen komt. Dat is gedeeltelijk waar, want als provincie klopt het, als geboorteplaats echter niet. Pieter is geboren op 9 januari 1989 in Delfzijl, boven in Groningen (dus er gaat wél wat boven Groningen).

zingende keeper

In eerste instantie denkt Pieter meer aan een voetbalcarrière dan aan een zangcarrière, als hij zich op 6-jarige leeftijd aanmeld als keeper bij de plaatselijke voetbalclub. Het keepen valt echter zwaar tegen, omdat hij zijn hoofd meer bezig is met zingen dan met keepen. Als hij op 16-jarige leeftijd in de discotheek van zijn ouders staat te zingen, geeft zijn broer hem op voor een talentenjacht. Deze wint hij niet, maar na diverse complimenten gaat hij wel verder met zingen.

In 2008 neemt Pieter zangles bij José Zwerink, die hem de kneepjes van het vak leert. Diverse talentenjachten (onder andere ‘Demo Duel’ van Radio 538) en optredens volgen. Vorig jaar nam Pieter voor de film ‘Smoorverliefd’ het gelijknamige nummer op. Begin dit jaar verscheen daarvan een nieuwe versie met de Vlaamse zangeres Tyana.

Nederlandstalig dancenummer

‘Je neemt me mee’ nam Pieter eerst in zijn eentje op. Toen hij en zijn producer Rob Dorn merkten dat het nummer meer en meer de dance richting opging, hebben ze Jasper Kuijper, alias dj Jaz von D erbij gehaald. Hij zorgde er voor dat het nu ook echt een dancenummer is geworden.

terug naar het begin

De presentatie van ‘Je neemt me mee’ vond plaats in Delfzijl, in de discotheek dat onderdeel is van zijn familiebedrijf Partycentrum De Bolder. Pieter: “Ik ben daar ook ooit begonnen met zingen dus het voelt als de uitgelezen locatie om live met mijn band de nieuwe single ten gehore te gaan brengen, waarbij ik ook een voorproefje geef van de nummers op mijn aanstaande debuutalbum.”

toekomst

Hoewel hij alles doet voor een toekomst in de muziek, is Pieter ook realistisch genoeg. Voor zijn studie bachelor Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen, heeft hij pas geleden zijn scriptie ingeleverd. Er moet immers wel brood op de plank komen!

Britse Kyla La Grange breekt door dankzij Noorse remix

#96 Kyla la Grange: Cut your teeth (Kygo remix)

Hoewel ‘Cutyour teeth’ van Kyla La Grange in Zweden een hit werd, kiest de rest van Europa voor de remix, gemaakt door de Noorse Kyrre Gørvell-Dahll, beter bekend als Kygo. Zijn remix is het dan ook die, op voorspraak door 3FM dj Paul Rabbering, verkozen is tot Megahit.

Geen remix zonder origineel en dat is dus van Kyla La Grange (Watford, Noord westen van Londen, 25 juli 1986). Kyla is van Afrikaanse oorsprong, haar vader komt uit Zimbabwe, haar moeder uit Zuid-Afrika. Kyla is afgestudeerd in filosofie. In 2012 bracht ze het album Ashes uit, dat dit jaar werd opgevolgd door Cut Your Teeth.

Snollebollekes lusten er ook in de zomer pap van

#98 Snollebollekes: Bam bam (bam)

We dachten toch zeker dat we tot november (elfde van de elfde) gespaard zouden blijven voor de liedjes van de Snollebollekes. Want het zijn toch vooral liedjes voor de carnaval en de après-ski. Maar nee, zelfs in de zomer gaan ze door, wat blijkt uit de binnenkomst van ‘Bam bam (bam)’ op #98. Lang zal dit feest voor Jurjen Gofers en DJ Maurice, die achter Snollebollekes zitten, niet duren, een schrale troost dus.

vrijdag 15 augustus 2014

Hitflits: Rivals, eerste #1-album voor Kensington; Jan Smit loopt 20e #1-hit mis

Vorige week hadden we het al een beetje aangekondigd, maar deze week is het officieel. Rivals van Kensington is de nieuwe #1 in de Album Top 100! Vorige week donderdag, de dag voordat het derde album uitkwam, kreeg de band een gouden plak voor Vultures, hun vorige album, waarvan meer dan 25.000 stuks zijn verkocht. Vultures, deze week op #14, had daar twee jaar voor nodig. We schatten dat Rivals in dezelfde tijd de platinastatus zal bereiken. Dit weekend staat Kensington op Lowlands.

TOP 5

  1. e.w.     Kensington: Rivals
  2. (1)       Eric Clapton & Friends: The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale
  3. (2)       Stromae: Racine Carrée
  4. (4)       Coldplay: Ghost Stories
  5. (3)       Soundtrack: Frozen
De andere eerste weeks noteringen op een rijtje:
#18 Sinéad O’Connor: I’m Not Bossy, I’m The Boss
#19 Gaslight Anthem: Get Hurt
#47 Nikolaus Harnoncourt & Concentus Musicus Wien: Mozart: Symphonies Nos. 39, 40 & 41
#60 FKA Twigs: LP1
#74 Feis: Gebouwd Voor Dit
#80 Original Soundtrack: Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1
#84 Brian Setzer: Rockabilly Riot! All Original
#96 Porter Robinson: Worlds
#97 Laura Mvula with Metropole Orkest: Laura Mvula with Metropole Orkest

SINGLES

Hij heeft er alles aan gedaan, maar het is ‘m (nog) niet gelukt. ‘Ik en jij’, lange tijd het meest gedownload de afgelopen week, pakt net niet (scheelt bijna 5%) de eerste plaats in de Single Top 100. Ondanks instores en een bonus op de cd-single, weegt die verkoop niet voldoende op tegen die van ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ van Lilly Wood & the Prick die ook nog veel wordt gestreamd. Want dat is waarom Jan zijn twintigste #1-hit misloopt: het ontbreken van voldoende streams. Had Jan toch kunnen weten van zijn dorpsgenoten Nick & Simon, die dat eerder dit jaar ook overkwam. Daarover meer in de nieuwe Megaman.

 TOP 5

  1. (1)       Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix) (zesde week )
  2. e.w.     Jan Smit: Jij en ik
  3. (3)       Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente DeZona / Descemer Bueno: Bailando
  4. (2)       Anders Nilsen: Salsa tequila
  5. (6)       Sam Smith: Stay with me
De enige nieuwe bij de bovenste tien is ‘Fireball’ van Pitbull feat. John Ryan, dat in de derde week van 15 naar #9 stijgt.

Er zijn weer weinig nieuwe noteringen, dus eerst een rondje langs grote stijgers
#35 (58) Kensington: Streets
#47 (81) John de Bever: Meer hoef ik niet
#60 (74) Charlie XCX: Boom clap
#61 (98) Kensington: All or nothing
#68 (91) Train: Angel in blue jeans
#69 (86) Becky G: Shower

De eerste weeks noteringen:
#46 Ruth Jacott: Verliefd verward
#67 Ariana Grande feat. Big Sean: Best mistake
#78 Pieter van der Zweep: Je neemt me mee
#96 Kygo & Kyla la Grange: Cut your teeth (komende week 3FM Megahit)
#98 Snollebollekes: Bam bam (bam)

Naast de zes eerste weeks, gaat er één nummer op herhaling: Bløf met de EP ‘Open ogen’ op #65. Twee weken geleden bereikte de download van ‘Open ogen’ al de 60e plaats. Vorige week vrijdag verscheen de fysieke EP en die zorgt dat ‘Open ogen’ opnieuw een notering krijgt.

Zoals je van ons gewend bent, krijg je morgen op de nieuwspagina van 3FM de albumsnippers en na het weekend volgt een nieuwe Megaman.

maandag 11 augustus 2014

Megaman bij week 32 – 9 augustus 2014

(voorlopig) Laatste week voor Lilly Wood & the Prick.

En verder in deze Megaman:
Oliver Heldens is een echte dierenliefhebber, Mapei vond inspiratie in Brazilië en Jake van Rixton scoort hoger dan zijn moeder.

Ook in de Album Top 100 zijn maar drie eerste weeks noteringen. Welke lees je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

(voorlopig) Laatste week voor Lilly Wood & the Prick

#1 Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)            *** vijfde week op #1 ***

Voor de vijfde week voeren Lilly Wood & the Prick de Single Top 100 aan met ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’. Naast Nederland staat het nummer ook op de eerste plaats in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië en Zweden.

Frans

Hoewel Nili Hadida (Lilly Wood) geboren is in Israël, behoort ze door haar samenwerking met Benjamin Cotto (the Prick) tot een Frans duo. Daarmee is ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ de langst genoteerde #1 door een Franse act sinds ‘Danza kaduro’ van Lucenzo in 2011. Ook dat was geen zuivere Franse #1.  Er waren twee versies van het nummer, die bij elkaar werden geteld en de Franse Lucenzo was bij beide betrokken. De eerste was de Franstalige versie, ‘Danza kaduro’ feat. Don Omar (uit Porto Rico), de tweede, de Portugese versie, feat. Big Ali (Amerikaanse MC).

… maar ook Duits

Naast het Franse duo, is ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ ook een product van de Duitse dj/producer Robin Schulz. Met vijf weken bovenaan de Single Top 100 is het nummer de langst genoteerde #1 door een Duitse act sinds ‘Summer jam 2003’ van the Underdog project vs the Sunclub dat in 2003 de eerste plaats zeven weken bezet hield. Net als bij ‘Danza kaduro’ gaat het ook hier om een niet geheel zuivere act. Sterker, alleen de Canadese zangers Vic Krishna en Craig Smart worden als Duitser bestempeld omdat ze zich hadden gevestigd in Duitsland.

(voorlopig) laatste week

Die zeven weken gaat ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ vast niet redden. Afgelopen vrijdag is ‘‘Jij en ik’, de nieuwste single van Jan Smit uitgebracht. Nog diezelfde ochtend voerde het nummer de downloadlijsten aan. Downloads alleen zijn echter niet meer genoeg om #1 te komen. Aangezien Jan het niet van streaming hoeft te hebben, speelt hij zijn belangrijkste troef uit: de fysieke single! Naast het titelnummer staat daar een video op van 10 minuten met beelden uit de docusoap, aangevuld met niet gebruikt material. Als Jan er dan ook nog een paar instores tegenaan gaat, staat niets zijn twintigste #1 meer in de weg!

Oliver Heldens is een dierenliefhebber

#44 Oliver Heldens: Koala   *** hoogste eerste weeks ***

‘Gecko (overdrive)’ van Oliver Heldens x Becky Hill zakt in de zesde week naar #67. Maar de nieuwe hit van Oliver staat al weer klaar: ‘Koala’. Opnieuw dus een nummer over een dier. ‘Gecko’ ging over een hagedis, ‘Koala’ over het gelijknamige buideldier dat vooral voorkomt in het oosten van Australië.

De naam Koala komt uit het Dharuk, een uitgestorven aboriginaltaal die rond Sydney werd gesproken. De betekenis komt neer op ‘drinkt niet’, en dat verwijst naar de koala die zelden drinkt. De koala speelt zoals vele andere inheemse Australische dieren, een belangrijke rol in de aboriginal-mythe over het ontstaan van de wereld.

opnieuw evenaring

‘Koala’ van Oliver Heldens op #44 is de derde en hoogste eerste weeks deze week. Nog maar drie  weken geleden waren er ook slechts drie nieuwe noteringen, waarbij ‘Skinny dipping’ van the Him op #58 binnenkwam. Die drie noteringen was een evenaring van het laagterecord van 2 januari 2010 toen er ook maar drie eerste weeks waren. ‘Hey’ van Waylon was toen op #84 de hoogste. Er zit dus een opgaande lijn in de weken van drie eerste weeks noteringen!

Mapei vond inspiratie in Brazilië

#88 Mapei: Don’t wait

Het was een kwestie van het juiste moment. Twee weken geleden was ‘Don’t wait’ van Mapei acht minuten Megahit tot de stemming oversloeg en the Script het voordeel kreeg met ‘Superheroes’. Vorige week was er geen directe concurrentie en werd tijdens het wekelijkse dj-overleg op woensdagmiddag, ‘Don’t wait’ alsnog tot 3FM Megahit gekozen.

Voluit heet ze Jacqueline Mapei Cummings. Mapei is geboren op 20 december 1983 in Providence, Rhode Island. Rond haar tiende scheidden haar ouders en verhuisde ze met haar Liberiaanse moeder en Zweedse stiefvader naar Zweden, waardoor ze afwisselend woonde in Amerika (in de zomer) en Zweden (gedurende de schooltijd).

rapper

Rond 2008 maakte Mapei deel uit van de ondergrondse hip-hop scène in Stockholm. Tijdens die periode als rapper, was ze al geobsedeerd van het maken van popliedjes. De Zweedse indierock scène was echter te dominant, en Mapei zelf was nog te bang om te zingen.
Vanwege haar talent als tekstschrijver kreeg ze wel een contract bij Downtown Records, dat ook de platen uitbrengt van Santigold en Gnarls Barkley.

voodoo

Het bleef echter kriebelen, ze wilde zelf zingen, maar miste de inspiratie voor het schrijven van liedjes. Daarop liet ze Zweden achter zich, leefde een tijdje in Tunesië en Portugal en langere tijd in Brazilië. Daar kwam ze in aanraking met voodoo, waardoor ze zich meer op haar gemak voelde. Na haar thuiskomst in Stockholm, dook ze gelijk de studio in, samen met producer Magnus Lidehall, bekend van zijn werk voor onder andere Britney Spears. In 2009 verscheen de EP The Cocoa Butter Diaries.

Kort nadat Mapei het nummer ‘Don’t wait’ in oktober 2013 op Soundcloud had gezet, was het één van de meest besproken nummers van het moment. Komend weekend staat Mapei op Lowlands en volgende maand komt haar debuutalbum Hey Hey uit.

Jake van Rixton scoort hoger dan zijn moeder

#96 Rixton: Me and my broken heart

Rixton is een boyband afkomstig uit het Britse Manchester. De band wordt gevormd door Jake Roche (zang, rhythm gitaar), Charley Bagnall (zang), Danny Wilkin (bas, keyboards) en Lewi Morgan (drums). Jake heeft de liefde voor muziek niet van een vreemde, want zijn moeder is Coleen Nolan. Zij maakte in de jaren ’80 deel uit van the Nolan sisters die hits scoorden met ‘I’m in the mood for dancing’ (#3 in 1980) en ‘Attention to me’ (#7 in 1981).

talentscout

Drie jaar voordat Rixton ontstond, begonnen Jake en Danny met het schrijven van liedjes in een caravan van Danny zijn ouders. Charley, een gezamenlijke vriend, voegde zich bij het tweetal en via de vriendin van Danny, kwam Lewi bij de band. Eerst noemden ze zich nog Relics, maar dat werd eind 2012 verandert in Rixton. Daarna zetten de vier filmpjes met coverversies op YouTube. Dat werd opgemerkt door de Amerikaanse talentscout Scooter Braun, die het viertal een contract aanbood.

zoon populairder dan moeder

Wat Coleen Nolan destijds niet lukte, voet aan de grond krijgen in Amerika en een #1-notering in eigen land, lukt haar zoon Jake nu wel met zijn band Rixton en het nummer ‘Me and my broken heart’. Dat nummer bevat een sample van ‘Lonely no more’ van de Amerikaanse zanger Rob Thomas uit 2005. Het was destijds de eerste solosingle van Rob Thomas, zanger van Matchbox twenty, dat bij ons tot #39 kwam en in eigen land tot #6. De versie van Rixton kwam daar tot #14.