vrijdag 19 juni 2020

Hitflits: Boef helpt Ashafar aan eerste #1-hit; Lijpe scoort derde #1-album

Opnieuw pakt Boef de eerste plaats in de Single Top 100, nu met ‘Nooit Thuis’, samen met Ashafar. Twee weken geleden stond hij daar ook al met ‘Treinstation’. Niet eerder volgden zijn #1-hits elkaar zo snel op.

Voor Boef is een #1-hit scoren niet meer bijzonder, ‘Nooit Thuis’ is zijn twaalfde. Maar voor de 21-jarige Zakaria Abouazzaoui, ofwel rapper Ashafar, is het zijn eerste. Tot deze week kwam hij niet hoger dan de achtste plaats. Dat was in 2019 met ‘Lamborghini’ feat. Josylvio.
Eigenlijk wilde Ashafar, geboren in Blaricum en opgegroeid in Naarden, profvoetballer worden; zijn neef is de Marokkaanse internationale voetballer Oussama Assaidi. Doordat Ashafar moeilijk tegen discipline kon, stopte hij met voetballen op zijn vijftiende en bracht veel tijd door op straat.

dief

 Twee jaar later ging hij, gesteund door zijn buurtvrienden, rappen. Uit die tijd stamt zijn naam Ashafar, dat ‘dief’ betekent in het Marokkaans. In 2017 debuteerde Ashafar met de EP Aanslag, dat op de twaalfde plaats binnenkwam van de Album Top 100. Daarna volgden meerdere EP’s en albums en scoorde hij twintig noteringen. ‘Nooit Thuis’ is zijn 21e notering.

SINGLE TOP 5

1. EW  Boef feat. Ashafar: Nooit Thuis (eerste week op #1)
2. (1)   Dababy feat. Roddy Ricch: Rockstar (op 15,33%)
3. (16) Conkarah feat. Shaggy: Banana
4. (3)   SAINt JHN: Roses (Imanbek Remix)
5. (9)   Surf Mesa feat. Emilee: Ily (I Love You Baby)

‘Banana’ van Conkarah feat. Shaggy gaat met zeven mijllaarzen door de Single Top 100. Via 90, 16 sprint het nummer deze week naar de derde plaats en is relatief gezien nog bijna een derde verwijderd van de eerste plaats. Vanaf zondag is het officieel zomer in Nederland en de komende week kan de temperatuur wel de dertig graden bereiken. Ideale temperaturen voor een nummer als ‘Banana’, dat nu al tot corona zomerhit is gebombardeerd.

Bananenlied

Zoals je weet is ‘Banana’ van Conkarah feat. Shaggy  een bewerking van het nummer ‘Day-O (The Banana Boat Song)’ van Harry Belafonte dat daarna diverse keren is gecoverd. De succesvolste cover/bewerking tot deze week was ‘Het Bananenlied’ van André van Duin, dat in 1972 de derde plaats bereikte. ‘Banana’ evenaart dus in ieder geval die versie.


Naast ‘Alleen Soms’ op #13 (van #10) en ‘Mijn Story’ op #23 (van #24), scoort Lijpe met nog een derde nummer van zijn #1-album Dagboek: ‘Alles Of Niks’ op #19.

Felix Jaehn doet het (weer)

‘Some Say’ van Nea stond in april een weekje op #98. Vanaf deze week doet het nummer weer mee in de hit carousel, nu op de 78e plaats, en vast niet voor één week. De Duitse producer Felix Jaehn maakte al begin dit jaar een remix van het nummer dat nu pas aanslaat.
Felix Jaehn heeft al meerdere keren bewezen met een remix hoger te scoren dan het origineel. Hij deed dat onder andere met ‘Cheerleader’ van Omi dat pas een hit werd na zijn remix. Wereldwijd werd zijn remix in 2015 een #1-hit.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#51 6IX9INE & Nicki Minaj: Trollz

'Laxed (Siren Beat)' van Jawsh 685 dateert al uit 2019, maar ging pas in april van dit jaar viral op TikTok. Daarop ging de Amerikaanse zanger Jason Derulo met de beat aan de haal, die het gebruikte voor zijn nummer ‘Savage Love’. Dat deed hij echter zonder vermelding van Jawsh 685 en dat werd hem niet in dank afgenomen. Vervolgens haalde Derulo bakzijl en vermelde alsnog de credits.
Inmiddels heeft Jawsh 685 (de 18-jarige Joshua Nanai uit Manurewa, Zuid Aucklang, Nieuw-Zeeland) het nummer opnieuw opgenomen met Jason Derulo, getiteld ‘Savage Love (Laxed – Siren Beat)’. Die versie haalt nog geen notering, die van Jawsh 685, ‘Laxed (Siren Beat)’, wel, deze week op #67.

#91 Young T & Bugsey feat. Headie One: Don’t Rush
Net als ‘Laxed (Siren Beat)’ van Jawsh 685, stamt ook ‘Don’t Rush’ van Young T & Bugsey feat. Headie One uit 2019. Begin dit jaar brak het nummer door in de Britse hitparade, waar het de 20e plaats bereikte. Dat het nu ook bij ons doorbreekt is mede te danken aan TikTok, waar het viral ging.

remix

Daarnaast verscheen vorige een tweede remix feat. rapper DaBaby, die een #1-hit scoorde met ‘Rockstar’. De uitvoerenden van ‘Don’t Rush’ zijn de 22-jarige Rashard Tucker uit Nottingham (Young T) en de 23-jarige Doyin Julius uit Ibadab, Nigeria (Bugsey) en de 25-jarige Irving Adjei uit Londen (rapper Headie One).

#93 FMG & LouiVos: Feestje

ALBUMS

Eigenlijk is het geen verrassing dat Dagboek van Lijpe binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100. Sinds 2016 waren zijn noteringen 2 (met Jackpot), 1 (Zandloper), 2 (Tijdloos x Ismo), 1 (Andere Leven) en 2 (Fastlife). Om deze reeks vol te houden, moest er dus wel weer een #1-album aankomen.

Op Dagboek, het achtste album van Abdel Achahbar ofwel Lijpe, staan twaalf nummers, die de afgelopen week veel gestreamd zijn, een kleine tien miljoen. Al die streams tellen mee voor de notering van het album, dat dan ook een overwicht heeft van bijna 70% op After Hours van the Weeknd! Een terechte #1 dus voor Dagboek.

ALBUM TOP 5

1. EW  Lijpe: Dagboek (eerste week op #1)
2. (1)   the Weeknd: After Hours (op 66,99%)
3. (2)   Dua Lipa: Future Nostalgia
4. (4)   DaBaby: Blame It On Baby
5. (3)   Lil Kleine: Jongen Van De Straat

Een opvallende #1 in de nieuwe Vinyl 33: Greatest Hits II van Queen. Het album (cd) verscheen in oktober 1991, een maand voordat zanger Freddie Mercury overleed aan de gevolgen van Aids. Een maand later steeg het album naar de eerste plaats van de Album Top 100 en bleef daar negen weken staan. In juni 1992 stond het album opnieuw bovenaan de albumlijst, nu voor twee weken. Over 1992 was Greatest Hits II van Queen het bestverkochte album. Het album stond met tussenpozen genoteerd, voor het laatst op 31 januari 1998.
In 2016 verscheen Greatest Hits II van Queen voor het eerst op vinyl, maar toen was er geen vinylhitparade meer. De Vinyl 33 werd in februari 2017 nieuw leven ingeblazen. Pas in december van dat jaar kreeg de vinylversie van Greatest Hits II van Queen een notering. In totaal stond het album 22 weken genoteerd met een tweede plaats als hoogste notering. Deze week bereikt de vinylversie van Greatest Hits II van Queen, in navolging van de cd, na 28 jaar ook de eerste plaats.

Terug naar de Album Top 100 met nog drie nieuwe noteringen:
#16 Norah Jones: Pick Me Up Off The Floor
#34 Liam Gallagher: MTV Unplugged – Live At Hull City Hall (opname van 3 augustus 2019)
#65 Spanker: Spanker Sessions