zaterdag 31 augustus 2024

Hitflits: dubbelslag voor Sabrina Carpenter: Short ‘n’ Sweet nummer 1 in Album Top 100 én Vinyl 33

Het album Emails I Can’t Send uit 2022 betekende de doorbraak van de 25-jarige Amerikaanse actrice/zangeres Sabrina Carpenter. Met een negentiende plek in mei van dit jaar  in onze albumlijst, was het zelfs haar hoogst genoteerde album wereldwijd. Deze week staat het album op nummer 46.
Die negentiende notering smelt als sneeuw voor de zon, met Short ‘n’ Sweet, haar zesde studioalbum, dat binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100 én Vinyl 33. Niet alleen in ons land, maar wereldwijd pakt het de eerste plaats. Op 23 september start haar wereldtournee ‘The Short ‘n’ Sweet’, die haar op 23 maart 2025 naar de Ziggo Dome in Amsterdam brengt.
 
Brits record
 
In de Britse hitlijsten scoort Sabrina Carpenter zelfs een bijzonder record. Daar staat ze niet alleen met haar album Short ‘N’ Sweet bovenaan, maar bezet ze ook nog de volledige single top 3 met ‘Espresso’ (op  3), ‘Please Please Please’ (op 2) en ‘Taste’ (op 1). Daarmee is ze de eerste zangeres die dat presteert. Bij de zangers lukte dat Ed Sheeran en Harry Styles eerder ook. Justin Bieber had in 2016 ook de volledig top 3 in handen, maar miste toen met zijn album Purpose de eerste plaats.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Sabrina Carpenter: Short ‘n’ Sweet (74)        *** eerste week op 1 ***
2. EW  Fontaines D.C.: Romance (81), op 69,87%
Na Skinty Fia in 2022, scoort de Ierse groep opnieuw een tweede plaats met Romance.
3. (2)   Billie Eislish: Hit Me Hard And Soft (15)
4. (1)   Post Malone: F-1 Trillion (23)
5. (3)   Frenna: Pink Summer (0)

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#6 Djaga Djaga x Lijpe: Geen Spijt Meer (0)
#8 Louis Tomlinson: Live (100)
 
#11 Simone Simons: Vermillion (96)
Tussen 2002 – 2022 behaalde de metalband Epica zestien keer de albumlijst. The Quantum Enigma (in 2014) en The Holographic Principle (in 2016) scoorden het hoogst: beiden nummer 4. Het voorlaatste wapenfeit van Enigma was het album The Alchemy Project (40 in 2022). De groep werkt momenteel aan het negentiende studioalbum.
Maar eerst komt de 39-jarige Simone Johanna Maria Simons, geboren in Hoensbroek, maar wonend in Duitsland, de frontvrouw van Epica, met haar eerste soloalbum, Vermillion. Aan het album werkte onder andere Arjen Lucassen mee. Niet vreemd, want Simons is op menig Ayreon-album van hem te horen. Daarnaast levert Alissa White-Gluz van Arch Enemy een gastbijdrage aan het album.
#55 Mark Lanegan: Bubblegum XX (
#80 Ray Lamontagne: Long Way Home (
 
Langverwachte reünie
 
Voordat we overgaan naar de singles, even aandacht voor de broertjes Gallagher, ofwel de Britse groep Oasis. Afgelopen week maakten Liam en Noel bekend hun ruzie te hebben bijgelegd (Oasis ging in 2009 uit elkaar), en in 2025 een concerttournee door het Verenigd Koninkrijk te zullen doen. Daar, maar ook elders zorgde dat voor het veelvuldig downloaden en streamen van hun nummers.
Bij ons resulteert het nieuwsbericht in een herhalingsoefening op 29 voor het album (What’s The Story) Morning Glory?. Het album uit 1995, dat in 1996 twee keer de vierde plaats bereikte, stond in 2014 voor het laatst genoteerd.
 
In de Britse albumlijst boeken de broers een persoonlijk record met 3 albums in de top 5:
#3 (24) Time Flies 1994-2009
#4 (41) (What’s The Story) Morning Glory?
#5 (49) Definitely Maybe
 
Drie van hun hits bereiken opnieuw de Britse Single Top 100:
#16 Don’t Look Back In Anger
#17 Wonderwall
#19 Live Forever

SINGLES
 
Op zaterdag 29 juni sloot de Britse band Coldplay het Glastonbury Festival af. Tijdens dit optreden speelde de groep voor het eerst het nummer ‘We Pray’, samen met rapster Little Simz en zangeres Elyanna. Op een scherm was de bijdrage van rapper Burna Boy te zien. TINI, de 27-jarige Martina Stoessel uit Buenos Aires, Argentinië ontbrak.
‘We Pray’, binnen op 66, is de opvolger van ‘Feelslikeimfallinginlove’, dat eerder deze maand op 35 stond en deze week op 36 een tiende week ingaat. Beide nummers staan op Moon Music, het tiende studioalbum van Coldplay dat op 4 oktober uitkomt.
 
Zowel Coldplay, Little Simz, Burna Boy als TINI, zagen we eerder in de Single Top 100. Zangeres Elyanna nog niet eerder, dus volgt nu een korte kennismaking. Voluit heet ze Elian Marjieh, geboren in Nazareth, Israël. Al op jonge leeftijd droomt ze van een carrière in de muziek. Op haar vijftiende verhuist ze met de familie naar San Diego, California en zet ze covers op Instagram.
 
Kort daarna wordt Elyanna ontdekt door Grammy-zangeres Nasri Atweh, die haar in contact brengt met Wassim ‘Sal’ Slaiby. Hij houdt zich onder andere bezig met het promoten van Arabische muziek op de Amerikaanse radio. Met Elyanna, zijn eerste artiest op een nieuw label, die popster wil worden in de stijl van Rihanna of Ariana Grande, lukt dat. Op 26 november staat de 22-jarige Elyanna in Paradiso, Amsterdam.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Yves Berendse: Terug In De Tijd      *** vierde week op 1 ***
2. (3)   Adam Port, Stryv, Keinemusik, Orso & Malachiii: Move, op 11,12%
3. (2)   Roxy Dekker ‘Gaan We Weg?’ feat. Ronnie Flex
4. (19) Lady Gaga & Bruno Mars: Die With A Smile
5. (7)   Sabrina Carpenter: Espresso
 
Drie nummers van Short ‘n’ Sweet, het nummer 1-album van Sabrina Carpenter krijgen ook een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#5 (7) Espresso
#6 (23) Please Please Please
#12 Taste
 
Volgen tot slot nog 3 eerste weeks noteringen van deze week:
#77 Bl3ss x Camrinwatsin feat. Bbyclose: Kisses
De 22-jarige producer Camrinwatsin komt uit Robertstown, Kildare in Ierland. Samen met  Bl3ss en zangeres Bbyclose (= de 29-jarige Sarah Elisabeth Close uit Isle of Wight)  maakte hij het nummer ‘Kisses’. Het Britse Punctual (= Will Lansley & John Morgan) schreef mee aan het nummer.
 
#92 Moblack, Salif Këita feat. Cesária Evora, Benja & Franc Fala: Yamore
Dj/producer MoBlack (= Mimmo Falcone) komt uit Italië en woonde 10 jaar in Ghana. Benja en Franc Fala (= Stijn Wind) komen uit Nederland. Deze drie heren bewerkten het nummer ‘Yamore’ uit 2002 van Salif Keita uit Mali en Cesaria Evora uit Kaapverdië. Zij zong het nummer in 4 talen: Engels, Frans, Creools en Malinees, maar het klinkt als één taal.

Kijk voor alle noteringen op Dutch Charts.
 
Volgende week is er geen Hitflits, Wij melden ons over twee weken weer.