vrijdag 1 april 2011

Hitflits: Adele te sterk voor Within temptation, maar verliest eerste plaats aan Alexis Jordan

Ook ‘The unforgiving’, het nieuwste album van Within temptation vormt geen bedreiging voor ‘21’ van Adele. Het vijfde studioalbum van de groep van Sharon den Andel (donderdag bevallen van zoon Logan Arwin, 2515 gram en 47 cm), komt weliswaar op #2 binnen, waarmee ze hun zesde top 10-album scoren, maar het album verkoopt een derde minder dan ‘21’, wat dus de bovenste beste blijft in de nieuwe Album Top 100. Overigens is ‘The unforgiving’ van Within temptation in niet minder dan 48 landen uitgebracht. In de Britse en Amerikaanse iTuneslijst is het op #1 binnengekomen.

‘21’ van Adele staat nu tien weken op de eerste plaats. Daarmee komt ze in de buurt van de twaalf weken dat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald vorig jaar op #1 stond. Helaas zijn die tien weken van ‘21’ niet onafgebroken (na vijf weken nam Bløf voor een weekje de eerste plaats over met ‘Alles blijft anders’), want dan zou Adele de Dire straits hebben geëvenaard. Die kwamen op 21 september 1991 op #1 binnen met ‘On every street’ en hielden het precies tien weken vol.
De verwachting is dat ‘21’ van Adele aanstaande zondag ook nog #1 staat in de Britse albumlijst. Dat zou dan ook voor de tiende keer zijn, waarmee ze wel de Dire straits evenaart, alleen niet met ‘On every street’ maar met ‘Brothers in arms’ uit 1986 dat ook tien weken onafgebroken bovenaan stond. Alleen was dat niet in de eerst run. Voor een album dat vanaf de eerste week tien of meer weken op #1 stond, moeten de Britten nog twee jaar verder terug. In 1984 hield ‘Legend’ van Bob Marley & the Wailers het twaalf weken onafgebroken vol bovenaan de Britse albumlijst. Adele heeft dus nog even te gaan!

Behalve ‘The unforgiving’ van Within temptation (op #2), stormen er nog drie albums onze top 10 binnen. Dat zijn: ‘The king of limbs’ van Radiohead (op #3), ‘Alice in wonderland’ van K3 (Op #4) en ‘Femme fatale’ van Britney Spears (op #7).

Verderop in de Album Top 100 debuteren Handsome poets met ‘Handsome poets’ (op #24), Tom Trago met ‘Iris’ (op #43), Ivan Lins & the Metropole orchestra (op #59) en ‘Intimate’ van Ivan Lins solo (op #84), Kensington met ‘Borders’ (op #85), de cast van de NCRV-serie het ‘Levenslied met Levenslied (op #87) en William Fritzsimmons met ‘Gold in the shadow’ (op #96).

Oude bekenden zijn:
#29 Simon & Garfunkel: Bridge over troubled water, n.a.v. de VPRO-serie ‘Classic albums’
#31 Blackfield: Welcome to my dna
#42 Whitesnake: Forevermore
#54 Face tomorrow: Face tomorrow
#62 Amon Amarth: Surtur rising
#73 Raphael Saadiq: Stone rollin’
#74 Cavalero conspiracy: Blunt force trauma
#100 Sum41: Screaming bloody murder

Over naar de nieuwe Single Top 100, waarin Adele opnieuw haar eerste plaats moet inleveren. Dit keer zijn het niet 3js die er voor zorgen dat ‘Set fire to the rain’ al na één weekje een stapje terug moet doen. Nee, het is Alexis Jordan die in de achtste week met ‘Happiness’ naar #1 stijgt en het wel eens langer dan één week kan volhouden. Met haar bijna 19 jaar (aanstaande donderdag 7 april is ze jarig), is Alexis de jongste met een #1-hit op zak sinds ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ van Sieneke op 20 februari 2010, die op dat moment 17,9 jaar jong was.

Kijken wat er verder in de top 10 gebeurt. ‘Rolling in the deep’ van Adele zakt naar #3, ‘Hou je morgen nog steeds van mij’ van Gerard Joling blijft op #4 en ook ‘On the floor’ van Jennifer Lopez feat. Pitbull blijft zitten op #5. Nieuw bij de bovenste tien zijn Snoop dogg vs David Guetta met ‘Sweat’ (van 18 naar #6) en Inna met ‘Sun is up’ (van 14 naar #7).

Nog even een paar grote stijgers: Django Wagner met ‘Die mooie ogen (hebben mij bedrogen)’ (van 36 naar #15), ‘The lazy song’ van Bruno Mars (van 38 naar #23) en vorige week even teruggevallen, maar deze week flink opgekrabbeld is ‘You and me (in my pocket)’ van Milow (van 46 naar #24). O ja, ‘Je vecht nooit alleen/Never alone’ van 3js, dat vorige week van #1 naar #24 zakte, hoeft deze week slechts zes plaatsen in te leveren en komt in de negende week uit op #30.

Qua eerstseweeks noteringen gebeurt er niet zo veel, want dat zijn er slechts acht. Hier volgen ze allemaal:
#28 Jim Bakkum: Feel your love
#36 Xander de Buisonjé: Dit is jouw dag
#45 Alexandra Stan: Mr saxobeat
#58 Justice: Civilization
#63 Alma Nieto: Ik was van jou
#65 Dewi: My neighourhood
#92 Rinus Werrens: Kun je me zeggen
#97 Julian Perretta: Wonder why

Inna had het al goed in de gaten: ‘Sun is up’. Zeker morgen wanneer het kwik gemiddeld wel eens de 22 graden kan bereiken! Geniet er van, want zondag wordt het weer nat. En dat is dan een mooie dag om de Megaman af te ronden, die na het weekend weer voor je klaar staat.

maandag 28 maart 2011

Megaman bij week 13 – 26 maart 2011

Alvorens we aan de Megaman van deze week beginnen, een dankwoord aan de Megameester. Zonder dat je het wellicht doorhad, zijn de edities van de afgelopen twee weken door hem verzorgd, zodat jij geen enkele week zonder de Megaman hoefde te zijn!

Vanaf deze week pakken we de draad weer op met een lijst waarin Adele opnieuw de eerste plaats kaapt van 3js, Gerard Joling weer boordebvol plannen zit, Anita Meyer zelf toestemming gaf voor remix, Snoop dogg een nummer schreef voor Prins William en Milow gokt op twee hitsingles. Dat en meer over de dertien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Adele pakt voor tweede keer eerste plaats terug van 3js

Adele: Set fire to the rain (1) *** eerste week op #1 ***

Niet ‘Rolling in the deep’ herovert de eerste plaats op de 3js, maar Adele zet haar tweede troef in: ‘Set fire tot the rain’, dat in de vijfde week naar de top van de Single Top 100 doorstijgt. Het levert haar na ‘Make you feel my love’ (#1 in 2008) en ‘Rolling in the deep’ (4x #1 in 2010/2011) haar derde #1-hit op.

‘Rolling in the deep’ blijft op de tweede plaats staan en daarmee bezet Adele in totaal voor de vierde week de eerste en de tweede plaats. In aantal weken is dat een record, maar het is niet aaneengesloten. Dat record staat op naam van Olivia Newton-John. Zij stond van 14 oktober tot en met 4 november 1978 op de eerste en tweede plaats, drie weken met ‘Hopelessly devoted to you’ en één week met ‘Summer nights’, een duet met John Travolta en the Cast van ‘Grèase’.

opeisen

Adele eist dus weer de eerste plaats op, en voor de tweede keer doet ze dat bij de 3js én met hun zelfde nummer. Op 19 februari stootte ze het trio van de eerste plaats met het nummer ‘Je vecht nooit alleen’ en dit keer doet ze dat weer. Alleen nu is de Engelstalige versie ‘Never alone’ er bij gekomen. Die downloadtrack steeg vorige week van 75 naar #1, maar zonder de fysieke cd-single van ‘Je vecht nooit alleen’ was het nummer niet #1 gekomen.

stuivertje wisselen

Het is één keer eerder voorgekomen dat een act twee maal de eerste plaats opeiste van dezelfde act met hetzelfde nummer. Op 6 juli 1985 werd ‘19’ van Paul Hardcastle van de eerste plaats verdreven door ‘I’m on fire’ van Bruce Springsteen. Twee weken later, op 20 juli pakte Hardcastle die eerste plaats weer terug. Vervolgens liet ook Bruce het er niet opzitten en gooide op 27 juli 1985, Hardcastle weer van de eerste plaats.

In de Britse hitparade is ‘Someone like you’ van Adele weer teruggestegen naar de eerste plaats; er zijn er daar nu meer dan 600.000 stuks van verkocht en dat is meer dan van ‘Make you feel my love’ in 2008. In de Britse albumlijst blijft ze op #1 met ‘21’ (voor de negende achtereenvolgende week) en op #2 met ‘19’.

Grote val, maar niet de grootste

De 3js schreven vorige week hitgeschiedenis door met hetzelfde nummer in twee verschillende talen de eerste plaats te halen. Bijna schreven ze ook deze week nog hitgeschiedenis door diep te vallen. ‘Je vecht nooit alleen/Never alone’ zakt van de eerste naar de 24ste plaats. Een dieptepunt dus, maar nog lang geen diepterecord. De top 5 grootste zakkers vanaf #1 is de volgende, met de aanleiding
- 74 : P3: Powned! (4 april 2009), eenmalige actie van Geen Stijl om #1 te komen
- 52: Wolter Kroes: Viva Hollandia (5 juli 2008), uitschakeling Nederlands elftal
- 33: Hero: Toen ik je zag (23 oktober 2010), re-release naar aanleiding van het overlijden van Antonie Kamerling
- 24: 3js: Je vecht nooit alleen/Never alone (26 maart 2011), Engelse versie van Songfestivallied alleen te downloaden
- 22: Jan Smit: je naam in de sterren (28 maart 2009), na vier weken waren de configuraties op en zakte het nummer als een baksteen

Overigens is afgelopen vrijdag alsnog de fysieke cd-single van ‘Never alone’ van 3js uitgekomen tezamen met de karaoke versie en de videoclip. We zijn benieuwd waartoe dat volledige week leidt!

Gerard Joling zit weer boordevol plannen

Gerard Joling: Hou je morgen nog steeds van mij (4) *** hoogste eersteweeks ***

Vorig jaar zat Gerard Joling 25 jaar in het vak, werd hij 50 en raakte overwerkt. Inmiddels is Gerard weer de oude en klaar voor een nieuwe serie hits en tv-programma’s. Hij schijnt zelfs een film te gaan maken met Gordon! Alleen John de Mol, eigenaar van het concept ‘Joling en Gordon over de vloer’ moet daar nog z’n fiat aangeven.

De aftrap van Gerard Joling zijn 26ste jaar als artiest wordt gegeven met het nummer ‘Hou je morgen nog steeds van mij’. Het nummer, zijn 57ste notering en 23ste top 10-notering, is de voorloper van het album ‘Gewoon Gerard’, dat op 22 april wordt uitgebracht. Daarop staan twaalf Nederlandstalige nummers, waaronder een duet met een andere zanger.

Anita Meyer gaf zelf toestemming voor remix

Guilliano vs Anita Meyer: Why tell me why (17)

Guilliano, echte naam Jeroen Stoop, was in 1981 nog helemaal niet in de gedachten van zijn ouders toen Anita Meyer de eerste plaats bereikte met ‘Why tell me why’. Jeroen is namelijk geboren op 28 juni 1989 in Velserbroek en toen was Anita, qua hits, al over haar hoogtepunt heen.

Maar ‘Why tell me why’, dat destijds zeven weken de toenmalige Nationale Hitparade Top 50 aanvoerde, voorloper van de huidige Single Top 100 en de bestverkochte single van het jaar was, is van alle tijden. Dat blijkt wel uit de #1-positie in de Homo 100 van 2010, de instrumentale remix die de Belgische dj F.r.a.n.k. er van maakte (‘Discotex! (Yah!)’, deze week op #45) en nu dus de remix van ‘Why tell me why’ door Guilliano waarvoor Anita Meyer persoonlijk toestemming heeft gegeven. Hij maakte er direct zes!

Guilliano timmert al sinds 2005 aan de muzikale weg en maakte al diverse mixtapes. Zijn naam kreeg faam nadat hij was gevraagd voor de befaamde Porn-star evenementen. Zijn producties bleven niet onbekend, en zijn opgepakt door onder anderen Laidback Luke, Hardwell en Roger Sanchez. Guilliano wordt veel gevraagd om in het buitenland dansfeesten met bekende Nederlandse dj’s te organiseren. Natuurlijk draait Guilliano zelf ook veel in het buitenland.

De kans is groot dat het nummer ‘Why tell me why’ binnenkort een derde notering krijgt, want Anita heeft het nummer opnieuw opgenomen samen met Lange Frans voor het tv-programma ‘De beste zangers van Nederland’.

Snoop dogg schreef nummer voor Prins William

Snoop dogg vs David Guetta: Sweat (18)

Oorspronkelijk heet het nummer ‘Wet’, afkomstig van het elfde studioalbum ‘Doggumentary’ van Snoop dogg dat de komende week verschijnt. Volgens Snoop (pseudoniem van Calvin Broadus Jr.) is ‘Wet’ speciaal geschreven voor het vrijgezellenfeest van de Britse prins William, waarvoor Snoop is uitgenodigd. Op 29 april 2011 trouwt de prins met Kate Middleton.

Maar ‘Wet’ zal niet veel gedraaid worden in het Britse paleis, en dus is er voor de Europese en Australische markt een remix gemaakt van ‘Wet’, getiteld ‘Sweat’, door de #1 producer van dit moment, David Guetta.

Wasbeertjes ontwaken uit lange winterslaap

Racoon: No mercy (33)

Het leek wel of ze van de (Zeeuwse) aardbodem waren verdwenen: de band Racoon uit Goes. Hun laatste hitfeit dateert uit 2008, ‘Clean again’ dat niet verder kwam dan #65. Dat nummer was afkomstig van het album ‘Before you leave’, eveneens uit 2008. Een toepasselijker titel hadden ze niet kunnen kiezen, want daarna laste de band een sabbattical in. Wel verscheen eind 2009 nog het live album ‘Live at the Chassé theatre Breda’ (#64).

Maar Bart van der Weide en zijn mannen van Racoon hebben niet stilgezeten. Ze vertrokken naar Liverpool om daar in de vermaarde Abbey road studio arrangementen op te nemen voor het vijfde studioalbum ‘Liverpool rain’, samen met the London Chamber Orchestra, waaronder de single ‘No mercy’.

Van het album dat in mei verschijnt, komt ook een vinylversie van 180 gram en een deluxe editie, waarin naast de cd, ook een bonuscd met vijf akoestische nummers die de band opnam voor de ‘Twee meter sessies’ van Jan Douwe Kroeske. De wasbeertjes (de betekenis van Racoon) leven dus nog steeds!

Django Wagner komt met nieuw album

Django Wagner: Die mooie ogen (hebben mij bedrogen) (36)

Die mooie ogen (hebben mij bedrogen)’ is de zevende notering voor Django Wagner. Van de voorgaande zes hits, bereikten vijf de top 20, waaronder twee top 10-hits: ‘Mooie blauwe ogen’ (#9 in 2009) en ‘Mijn naam dat is Marina’ (#5 in 2010). Met uitzondering van de kersthit ‘Ik kom naar huis (met kerstmis)’ (#15), waren de voorgaande hits allen afkomstig van zijn debuutalbum ‘Kali’. Tijd dus voor een nieuw album en dus zijn Django en zijn team, bestaande uit Waylon van der Heijden en Frank van Weert, de studio ingedoken. Half april kun je daarvan het resultaat verwachten, getiteld ‘Mijn gevoel’. In oktober geeft Django een concert in de Rijnhal in Amsterdam.

Bruno Mars komt terug naar Nederland

Bruno Mars: The lazy song (38)

Cee lo Green, Far * east movement, K’naan, Travie McCoy, B.o.b. en Sean Kingston. Het is slechts een deel van de artiesten waar Bruno Mars voor schrijft en/of produceert. Dus mocht er een einde komen aan zijn eigen carrière, dan hoeft hij niet lang stil te zitten! Maar zover is het nog lang niet, want met ‘The lazy song’ scoort hij zijn derde solohit. ‘Grenade’ staat op #6 en de voormalige #1-hit ‘Just the way you are’ op #26. Zijn #1-album ‘Doowop & hooligans’ stijgt deze week terug naar de tweede plaats. Op 5 maart stond Bruno nog in een uitverkocht Paradiso, maar dat bleek veel te klein voor hem. En dus komt hij terug naar Nederland. Niet naar Paradiso, maar naar de Heineken Music Hall in Amsterdam op 5 juli.

Alain Clark houdt niet van koffie uit een Senseo

Jacqueline Govaert & Alain Clark: Wherever I go (70)

‘En dan is er koffie’, is een bekende uitspraak uit de jaren ’70 uit een reclamespotje van Douwe Egberts (DE). Toen waren er nog (gemalen) koffiebonen nodig voor een kopje koffie. Maar DE is met zijn tijd mee gegaan en kwam tien jaar geleden met de Senseo, het koffiezetapparaat waarvoor alleen nog maar koffiepads nodig zijn. De Senseo is allang niet meer het enige koffieapparaat met padjes en/of cupjes. Kortom de concurrentie heeft ook niet stilgezeten.

En om het tienjarig bestaan van de Senseo niet ongemerkt voorbij te laten gaan, bedacht het reclamebureau de actie ‘combineren van verschillende smaken’, en daar passen natuurlijk twee verschillende (smaak)artiesten bij. Ze belden Alain Clark en Jacqueline Govaert, die elkaar onder andere kennen van optredens tijdens ‘De vrienden van Aemstel live’ en die hadden daar wel oren naar. Maar dan wel onder hun eigen voorwaarden, en dat was dat ze zelf een liedje mochten schrijven.
In eerste instantie werd het nummer natuurlijk alleen voor de reclame opgenomen, maar in het achterhoofd speelde zeker de gedachte dat, indien het populair genoeg zou worden, er ook een volledige versie van moest komen. Nu de meeste mensen de spot kennen, is die single er dan ook: ‘Wherever I go’, gezongen door Alain Clark en Jacqueline Govaert. Achteraf verklaarde Alain helemaal niet van koffie uit een Senseo te houden, maar dat de sfeer er om heen hem zo aanspreekt (koekjes en de gezelligheid).

Ook nog even goed nieuws rond Alain, want zijn album ‘Colorblind’ is platina en daar dus komt daar de komende week een platina editie van uit. Kompleet met ‘Foxy lady’ (titelsong ‘Gooise vrouwen’ en gezakt van 51 naar #65) en het (koffie) duet met Jacqueline. En ook over haar is er goed nieuws, want haar soloalbum ‘Good life’ krijgt een vervolg!

Kensington neemt album op in buitenland

Kensington: Let go (74)

Met ‘Youth’ had de Utrechtse band Kensington vier weken nodig om de 78ste plaats te bereiken. Dan doen ze het met ‘Let go’ stukken beter, want dat staat in de eerste week al op #74! We kunnen dus wel zeggen, dat de band van Eloi Youssef, Casper Starreveld (beide zang/gitaar), Niles Vanderberg (drums) en Jan Haker (bas), gegroeid is. Ook in het buitenland (onder andere Duitsland, België en Frankrijk), zijn het graag geziene gasten. Voor hun tweede album (‘Borders’ opgenomen in Leeds, verscheen in juli 2010), zoeken ze Berlijn op om samen te werken met een producer die ze al goed kennen.

Morning parade is op school ontstaan

Morning parade: Under the stars (75)

Sinds 2007 bestaat de uit Harlow in Sussex, komende band Morning parade. Zoals zoveel jongensbandjes, is ook Morning parade op school ontstaan. Zanger/gitarist Steve Sparrow, bassist Phil Titus en gitarist Chad Thomas volgden tussen 2000 – 2004 hetzelfde college en maakten deel uit van de band Anotherstory. In 2007 stopte die band.

Steve was intussen al solo bezig onder de naam Steve Sparrow club bub en zette diverse liedjes op YouTube. Via via kwamen ze in contact met Ben Giddings (piano/synthesizer) en Adrew Hayes (drums) en daarmee was Morning parade een feit. Ze sloten een contract met Parlophone, waar ook Coldplay en Kylie Minogue hun albums uitbrengen.
De naam Morning parade is afgeleid uit de tijd dat Phil en Steve elke morgen vroeg op moesten om naar hun werk te gaan, wat ze de naam Morning parade meegaven. Tevens refereert de naam naar de verandering van nacht in dag. ‘Under the stars’ is de voorloper van een album dat later dit jaar moet verschijnen.

Debuutalbum Handsome poets uit

Handsome poets: (We can’t be) Saints (86)

(We can’t be) Saints’ van Handsome poets is hun derde notering in nog geen half jaar. Het nummer was woensdagmorgen voor het eerst te horen op 3FM in ‘BNN at work’ en komt nu al binnen op #86. Afgelopen vrijdag, 25 maart 2011, is ‘Handsome poets’, het debuutalbum van Tim van Esch (zang), Gerard Trouborst (gitaar), Ruben Trouborst (bas), Nils Davidse (toetsen) en Daniel Smit (drums) uitgekomen.

Milow gokt op twee hitsingles

Milow: Little in the middle (87)

Terwijl ‘You and me (in my pocket)’ in de tweede week een lichte terugval beleeft (van 43 naar #46), komt Milow al weer aan met de opvolger: ‘Little in the middle’, binnen op #87. En als we de internetflora mogen geloven, valt dat nummer meer in de smaak dan ‘You and me (in my pocket)’. Milow gokt daarbij niet op één nummer, maar op twee tegelijk! En dat kan in deze tijd van downloads, want beide nummers zijn los verkrijgbaar. Aanstaande vrijdag verschijnt zijn nieuwe album ‘North & South’.

Radical face is een eenmansband

Radical face: Welcome home (90)

Je vraagt je vast wel eens af waar bepaalde nummers ineens vandaan komen? Dat geldt zeker voor ‘Welcome home’ van de Amerikaanse groep Radical face. Een nummer dat je niet of nauwelijks op de radio hoort, maar toch (her)kent. En dat allemaal dankzij een reclamespotje voor de nieuwe Nikon D5000, waarin ‘Welcome home’ te horen is. De beelden, een kindje dat zijn eerste stappen zet en een shot waarin Robbie Williams is te zien, maakte mensen nieuwsgierig naar het liedje en zijn dat gaan downloaden.
Het resultaat: een eerste hitje voor de 24-jarige Ben Cooper uit Jacksonville, Florida, want hij is de man achter Radical face. Op ‘Welcome home’ krijgt hij wel hulp van Mark Hubbard op drums. Het nummer is afkomstig van het album ‘Ghost’ uit 2007 en heet volledig ‘Welcome home, sun’. Ben werkt al een tijdje aan het album ‘The roots’, dat wellicht met dit hitje, er nu echt aankomt.

Lenny covert zijn coach

Lenny Keylard: Baby get higher (98)

In de derde live show van ‘The voice of Holland’ op 26 november 2010 zong Lenny KeylardBaby get higher’. Het publiek stelde hem veilig en Lenny bleef nog een paar rondes in de race. Uiteindelijk viel hij in de zevende live show alsnog af. Maar Nederland had inmiddels kennis gemaakt met een bijzondere zanger die de reggae een warm hart toedraagt. In plaats van een nieuw nummer, na drie eerdere covers, komt Lenny ook nu weer met een cover: ‘Baby get higher’, in 2006 de eerste hit voor zijn coach VanVelzen (#26).

Dankzij zijn optredens in The voice of Holland, hebben de festivals hem nu ook ontdekt. Op 14 mei zal Lenny samen met liveband optreden op het ‘ReggaeFèr’ in Raamsdonksveer.