vrijdag 2 augustus 2019

Hitflits: Ed Sheeran & Co ook te sterk voor album van Sevn Alias

Als we naar de top van de lijsten van deze week kijken is er niets veranderd in vergelijking met twee weken: Ed Sheeran & Co blijven, nu voor de derde week, met hun No.6 Collaborations Project de bovenste beste in de Album Top 100. In de Single Top 100 zijn dat Shawn Mendes & Camila Cabello met hun zomerhit ‘Señorita’, inmiddels voor de vijfde week. Dus in die vakantieweek hebben wij niets gemist. Ha ha.

Vanaf deze week zijn we er weer iedere week met de Hitflits, met alle nieuwe standen. In week 31 blijkt na Lijpe (twee weken achtereen), ook Sevn Alias met Sirius niet opgewassen te zijn tegen de hegemonie van Ed Sheeran & Co.

Het is al de derde keer dan Sevn Alias de eerste plaats mist. In april 2018 was dat met Oakinn, dat van de eerste plaats werd gehouden door Waylon met The World Can Wait. In september door Eminem met Kamikaze. Beide #1-albums waren ook fysiek verkrijgbaar, dit in tegenstelling tot de albums van Sevn Alias.

De komende drie weken staan er niet echt grote releases op stapel, dus als hiphoppers nog een aanval willen doen op de eerste plaats, door bijvoorbeeld te komen met extra tracks of zelfs een fysiek album, moeten ze dat nu doen. Want op 23 augustus verschijnt Lover van Taylor Swift. en daar kan zelfs Ed Sheeran niet tegenop!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: No.6 Collaborations Project (derde week op #1)
2. EW  Sevn Alias: Sirius (op ruim 25%)
3. (2)   Lijpe: Fastlife
4. (4)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
5. (5)   Dopebwoy: Forever Lit (deluxe edition)

Hoewel de aantallen van Sevn Alias niet vergelijkbaar zijn, pakt een andere hiphopformatie, de Osdorp Posse met hun Kernramp wel even de eerste plaats in de Vinyl 33. De Posse wordt beschouwd als de grondleggers van de Nederlandstalige hiphop. Het album stamt uit 2000, werd destijds alleen op cd uitgebracht en behaalde de 38e plaats in de Album Top 100.

Over naar de andere nieuwe noteringen in de Album Top 100 van deze week:
#6 NF: The Search
#12 Burna Boy: African Giant (= Damini EbuOluwa Ogulu, 28 jaar, uit Nigeria. Op 24 oktober staat Burna Boy in de AFAS Live in Amsterdam)
#16 Chance the Rapper: The Big Day
#23 DJ Snake: Carte Blanche
#24 Soundtrack / BTS: BTS World
#25 YBN Cordae: The Lost Boy (= Cordae Dunston, uit Raleigh, Noord Carolina. Op 26 augustus viert hij zijn 22e verjaardag)
#32 Riffi: Hittegolf
#76 Comethazine: Bawskee 3.5 (achter rapper Comethazine gaat de 21-jarige Frank Childress uit East Sint Louis, Illinois schuil)
#89 Rich Brian: The Sailor
#91 Jayboogz x Navi: 4 The Streets
Juf Roos’ is een kinderserie die werd uitgezonden in het programma Telekids op RTL. De afleveringen  staan ook allemaal op YouTube. De liedjes komen uit de kindertijd van de ouders van de peuters, zoals ‘Twee Emmertjes Water Halen’ en ‘Ik Zag Twee Beren Broodjes Smeren’. Juf Roos wordt gespeeld door de 34-jarige Melissa Drost uit Schagen, die wordt geassisteerd door Gijs (Jörgen Scholtens). Het album  Kinderliedjes Deel 1 is de hekkensluiter op #100. Sinds deze week is er ook een film van Juf Roos: Mijn Allereerste Film.

SINGLES

In de Album Top 100 loopt Sevn Alias met Sirius zijn tweede #1-album mis (zie daar). Van de zestien tracks krijgen slechts zeven een notering in de Single Top 100. De hoogste vinden we pas op #58: ‘Gangsta Born’ feat. Josylvio & F.I. Ook Broederliefde stelt teleur. Het collectief uit de Rotterdamse wijk Spangen, bracht twee nieuwe tracks uit, maar scoren niet hoger dan de 20e  plaats met ‘Hoelang’; ‘Suave’ komt binnen op #42.

SINGLE TOP 6

1. (1)   Shawn Mendes & Camila Cabello: Señorita (zesde week op #1)
2. (4)   Lil Nas X: Old Town Road / remix feat. Billy Ray Cyrus (op bijna 24%)
3. (2)   Marco Borsato, Armin van Buuren & Davina Michelle: Hoe Het Danst
4. (3)   Ed Sheeran & Justin Bieber: I Don’t Care
5. (5)   Henkie T feat. Jonna Fraser: DomDoen

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Loco Contigo’ van DJ Snake & J Balvin feat. Tyga, dat in de zevende week van de zeventiende naar de negende plaats stijgt. Het nummer was afgelopen week de Dance Smash op Radio 538. Daarnaast bracht DJ Snake het album Carte Blanche uit, dat binnenkomt op de 23e plaats van de Album Top 100.

En dan nog de overige nieuwe noteringen van deze week:
#29 Frenna feat. D-Block Europe: Abloh
#69 Kriss Kross Amsterdam & Nielson: Ik Sta Jou Beter
#83 Anuel AA, Daddy Yankee & Karol G feat. J Balvin & Ozuna: China