vrijdag 4 augustus 2023

Hitflits: album Utopia eerste nummer 1 voor Travis Scott en single ‘(It Goes Like) Nanana’ voor Peggy Gou

Met een tweede plaats in 2018 voor zijn album Astroworld zat Travis Scott al heel dichtbij de eerste plaats. Het album werd destijds van de eerste plaats gehouden door We Moeten Door 2 van Broederliefde. Dit keer lukt het de 32-jarige Amerikaanse rapper wel, want Utopia, zijn vierde studioalbum, komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.
Aan Utopia doen diverse muzikanten mee, waaronder the Weeknd, Beyoncé, James Blake, Bon Iver en zelfs John Mayer, die gitaar speelt op ‘Sirens’. Naast Utopia staat Travis Scott ook nog met zijn vorige album Astroworld genoteerd, op 57 gestegen van 79.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Travis Scott: Utopia (0)         *** eerste week op nummer 1 ***
2. EW  Post Malone: Austin (40), op 33,27%
Na twee nummer 1 albums en een nummer 2 album, loopt Post Malone opnieuw de eerste plaats mis in de Album Top 100. In de Vinyl 33 pakt hij deze wel met zijn album Austin. Daar is Utopia van Travis Scott niet te vinden, want dat album is vooralsnog alleen digitaal verkrijgbaar
3. (1)   Soundtrack: Barbie The Album (20)
4. (4)   Taylor Swift: Midnights (19)
5. (3)   Harry Styles: Harry’s House (23)
 
Buiten de top 2 zijn er geen echt nieuwe noteringen deze week. Er gaan wel zes albums op herhaling, waaronder Forty Licks (100) van the Rolling Stones op nummer 45. Dit verzamelalbum uit 2002 is nu voor het eerst uitgebracht op vinyl en pakt de tweede plaats in de Vinyl 33. In de Album Top 100 stond de cd/mc vier weken op de tweede plaats, twee keer in 2002 en twee keer in 2003, met de release van Tour Edition.

 
SINGLES
 
Het heeft even geduurd, maar in de zevende week pakt Peggy Gou met ‘(It Goes Like) Nanana’ de eerste plaats in de Single Top 100. Het is haar eerste notering en met die eerste plaats mag Gou zich scharen in het rijtje van andere vrouwen die dit ook presteerden, als Anita Meyer, Britney Spears, Alicia Keys, Birdy en Meau.
 
niet alleen K-Pop
 
Kim Min-ji, echte naam van Peggy Gou, is geboren in Incheon, Zuid-Korea. Zij is pas de tweede act uit dit land dat de eerste plaats bereikt. De eerste was Psy met ‘Gangnam Style’, dat in 2012 zes weken nodig had om die te bereiken en daar twee weken stond. Psy was toen bijna 35 jaar oud, Gou werd op 3 juli 32 jaar. Net als Psy, bewijst Peggy Gou met haar nummer 1 notering ‘(It Goes Like) Nanana’, dat er niet alleen K-Pop uit Zuid-Korea komt.

Over ‘(It Goes Like) Nanana’, haar achtste single zegt ze: “Er is een gevoel dat we allemaal kennen maar dat moeilijk te beschrijven is, dat gevoel van liefde, warmte en opwinding wanneer je omringd bent door vrienden en geliefden en de energie spreekt voor zich. Het is moeilijk onder woorden te brengen, maar voor mij gaat het  ‘nanana!’!'"
 
‘(It Goes Like) Nanana’ van Peggy Gou leunt op ‘9PM (Till I Come)’ van ATB (nummer 12 in 1999).
 
SINGLE TOP 5
 
1. (3)   Peggy Gou: (It Goes Like) Nanana
2. (1)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder, op 1,08%
3. (2)   Libianca: People
4. (5)   Kris Kross Amsterdam, Sofía Reyes & Tinie Tempah: How You Samba
5. (4)   Dave & Central Cee: Sprinter
 
Het succes van de film Barbie is ongekend. Stond vorige week de opbrengst wereldwijd al op 400 miljoen dollar, deze week is dat 800 miljoen dollar = 726 miljoen Euro’s! Barbie The Album, de soundtrack vaart daar goed bij. Het album knalde vorige week binnen op de eerste plaats. Twee nummers daarvan bereiken deze week de top 10:
#6 (23) Billie Eilish: What Was I Made For?
#7 (11) Dua Lipa: Dance The Night
 
‘Barbie World’ van Nicki Minage & Ice Spice feat. Aqua stijgt van de 53e naar de 44e plaats.

Drie nummers van Utopia, het nummer 1 album van Travis Scott, krijgen een notering:
#30 Meltdown, feat. Drake
#33 Fe!n feat. Playboy Carti
#50 (49) K-Pop met Bad Bunny & the Weeknd
 
Sluiten we af met de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#39 Floris Keijzer: Een Chick Als (Jade)
Precies een jaar geleden, op 6 augustus 2022, stond ‘Criminal’ van Stevy feat. Floris Keijzer, Yami & Berra K voor het laatst genoteerd. In vier weken tijd was het nummer niet hoger gekomen dan de 89 plaats en dan ook nog in drie verschillende hitruns!
 
Dan doet Floris de Keijzer, zoals hij volledig heet, het alleen stukken beter, want zijn ‘Een Chick Als (Jade)’ staat nu al op de 39e plaats. Keijzer, 23, afkomstig uit Amstelveen, begon op zijn negentiende op zijn zolderkamer met het maken van beats, schrijven en zingen/rappen. In dat jaar bracht hij het nummer ‘SIT DOWN AMIGO’ uit.
 
Momenteel studeert Keijzer Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam en is hij bezig met de minor ‘The business of Sports & Entertainment’. Qua sport zit het wel goed, want hij maakt deel uit van de voetbalvereniging Sporting Martinus uit Amstelveen. Als er meerdere hits volgen, komt het met de entertainment ook wel goed.
 
#67 Calvin Harris & Sam Smith: Desire
Na ‘Promises’ (nummer 4 in 2018) en ‘I’m Not Here To Make Friends’ met Jessie Reyez (nummer 64 in februari van dit jaar), is ‘Desire’ de derde hit die Calvin Harris met Sam Smith scoort. De afgelopen week werd het nummer al verkozen tot Alarmschijf (op Q-Music), Favorite (op Radio 538) en Grand Slam (op Slam FM). De komende week heeft 3FM het ook nog eens uitgeroepen tot Megahit. Als het nu geen grote hit wordt …
 
#79 Yes-R feat. Koen: Gek Op Jou
#87 Drake & Central Cee: On The Radar Freestyle
#92 Dmitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros with Akon: She Knows
#95 Post Malone: Enough Is Enough
 
Een week naar haar overlijden zijn de nummers en albums van Sinéad ‘O Connor veel gedownload en gestreamd, maar niet voldoende voor een postume notering.