vrijdag 19 september 2008

Hitflits: Metallica overtuigend #1

Voor de derde week voert Marco Borsato met ‘Stop de tijd’ de Single Top 100 aan. Het verschil met de #2, ‘Sweet about me’, de voormalige #1-hit van Gabriella Cilmi is in vergelijking met de vorige week geslonken van 50% naar 11%. Vlak daarachter zitten Lionel Richie & Trijntje Oosterhuis met ‘Face in the crowd’.

De binnenkomers bij de bovenste 50 komen alle uit Nederland. De hoogste op #9, is ‘Forgiven’ van Within temptation. Drie plaatsen lager komen Frans Bauer & Marianne Weber binnen met ‘Als ik met jou op wolken zweef’. De dubbele hitsingle ‘If I go/With you’ van Anouk staat op #30, Monique Smit met ‘Vrouwenalfabet’ op #33, Rowwen Hèze met ‘Vur altied is vurbeej’ op #35, Rigby met ‘Pass you by’ op #38 en tien plaatsen lager, op #48, komen de Bad brothers binnen met ‘Ik heb jou niets te zeggen’. Van de overige binnenkomers noemen we nog Amy MacDonald die op de tiende plaats op herhaling gaat met ‘Mr. rock & roll’.


In de top 10 van de Album Top 100 komen maar liefst vier nummers binnen. ‘The cosmos rocks’ van Queen+Paul Rodgers op #9, Guus Meeuwis met ‘Groots met een zachte G’ op #4, Jannes met ‘Meer dan een vriend’ op #2 en de bovenste beste is Metallica met ‘Death magnetic’ op #1, die daarmee hun tweede #1-album scoren. Hun album verkoopt meer dan 2x zoveel als dat van Jannes.

Verderop zijn het vooral de vrouwen die de dienst uitmaken. ‘One of the boys’ van Katy Perry op #32, Joan Baez met ‘Day after tomorrow’ op #70, Stephany McKay met ‘Tell it like it is’ op #91 en Emiliana Torrini met ‘Me and armini’ op #94.

De rest van de binnenkomers en alle feitjes daarover lees je aanstaande maandag weer in een nieuwe Megaman.

dinsdag 16 september 2008

Midweek: Marco houdt nog stand, Metallica raast Jannes en Jan Smit voorbij

En weer verkopen Nick en Simon de meeste singles van ‘Hoe lang’, maar door het ontbreken van de download, loopt Marco Borsato met ‘Stop de tijd’ met de winst weg. Hoge binnenkomers in de top 10 zijn te verwachten van Within temptation met ‘Forgiven’ en Frans Bauer & Marianne Weber met ‘Als ik met jou op wolken zweef’. Daarnaast wordt ‘Mr. Rock & roll’ van Amy MacDonald eindelijk een echte hit en wordt het ‘Vrouwenalfabet’ vertolkt door Monique Smit.


In de Album Top 100 komt de bedreiging voor Jan Smit zijn eerste plaats niet van Jannes, maar van Metallica! Hun album ‘Death magnetic’ kun je vrijdag zeker op #1 verwachten. Daar kan zelfs Jannes niets meer veranderen met zijn nieuwste album ‘Meer dan een vriend’. Een andere hoge binnenkomer is ‘The cosmic rocks’ van Queen+Paul Rodgers.

Het #1-album voor Metallica is zo goed als zeker. Maar hoe zit het met Marco Borsato, blijft hij de #1? Of vormt Within temptation een bedreiging? Vrijdag weten we het en berichten we je het in een nieuwe Hitflits.

maandag 15 september 2008

Megaman bij week 37 – 13 september 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Marco de eerste plaats herovert, Symphonica internationaal gaat, FC Twente een nieuw clublied heeft, Maria Mena weer kan schrijven, Sandy Dane doorbreekt dankzij MySpace en Gerard Joling zijn vijftigste hit scoort. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100

In de Album Top 100 houdt Jan Smit vol met ‘Stilte in de storm’. De vraag is alleen hoe lang nog? Lees in de albumsnippers wie Jan bedreigt.

zondag 14 september 2008

Marco Borsato terug aan de top

Gelukkig, het rijk van Borsato is nog niet ineengestort! Marco werd vorige week al meteen in de week na binnenkomst verdrongen van de toppositie, maar neemt deze week gelukkig opnieuw het roer in handen. Nick & Simon hebben het maar een weekje volgehouden bovenaan, dus Borsato laat zien dat hij nog altijd de populairste zanger van Nederland is: hij keert terug naar de top. ‘Stop de tijd’ is de 27e hit die terugklimt naar #1 sinds het begin van deze hitparade in 1969. Het is de tweede keer dat een #1-hit van Marco terugstijgt. De eerste keer was op 23 oktober 2004 met ‘Wat zou je doen’, zijn duet met Ali B. Dat nummer was op 1 oktober gezakt van de eerste naar de tweede plaats. Maar na drie weken heroverde het duo de eerste plaats op ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes. ‘Wat zou je doen’ stond nog twee weken op de eerste plaats.

dankzij de download

‘Stop de tijd’ doet dat zelfs bijzonder overtuigend: de single verkoopt maar liefst twee keer zoveel exemplaren als de nummer 2, ‘Sweet about me’ van Gabriella Cilmi. Gabriella stond ook al eens op #1, was al weggezakt naar 3, maar klimt deze week naar #2 terug. Marco boekt deze winst dankzij de download van ‘Stop de tijd’, want fysiek gezien staan Nick & Simon nog steeds op de eerste plaats van de Single Top 100 met ‘Hoe lang’.

sstt! geheim

Deze week komen op Radio 2 alle tracks van zijn album ‘Wit licht’ langs. De zender heeft de primeur van zijn album. Tevens organiseert Radio 2 een geheim concert in november. Voor meer informatie ga naar geheim concert.

Symphonica in rosso gaat internationaal

Lionel Richie & Trijntje Oosterhuis: Face in the crowd (3)

Afgelopen dinsdag, 9 september, toog de Megaman naar Arnhem voor één van de vier Symphonica in rosso concerten van Lionel Richie in het Gelredome. Het was de avond dat Lionel samen met zijn publiek de clip opnam van het nummer ‘I’m not o.k.’, die op zijn nieuwe DVD komt te staan. Even voor de geïnteresseerden als je de clip te zijner tijd ziet: je Megaman zat in het rechtervak, gekleurd in het rood!

Zo’n twee en half uur werden we vermaakt met hits van the Commodores en zijn solohits. Daar tussendoor waren er optredens van Candy Dulfer (kwam vier keer langs), Alain & Dane Clark en Trijntje Oosterhuis. Natuurlijk zong Lionel met haar het nummer ‘Face in the crowd’, waarbij opviel dat de stem van Trijntje veel harder klonk dan die van hem en zelfs overstuurd klonk. Opvallend, want dit euvel deed zich ook al voor tijdens het eerste concert op zaterdag. Dan verwacht je op dinsdag toch dat zoiets is opgelost? Vergeet het maar, ook toen kwam het duet niet goed uit de verf. Daarna bracht Trijntje nog drie andere nummers alleen, en toen klonk het geluid wel goed, waaronder twee nummers uit haar Total touch tijd.

Tijdens deze avond hebben we weinig stilgezeten, met swingende nummers als ‘All night long (all night)’ en ‘Dancing on the ceiling’. Alleen tijdens de ballads, waarin Lionel het beste klonk, konden we even bijkomen in een zeer verhit Gelredome. Het meest spectaculaire was het nummer ‘Three times a lady’, waarbij Lionel compleet met piano uit de vloer komt zetten. De drie ladys in lange jurken en met lange pruiken, worden tijdens het nummer omhoog gehesen aan een touw. Afijn, de beelden op YouTube speken voor zich.

internationaal

Na afloop van de vier concerten, waar zo’n 120.000 mensen op afkwamen, liet Lionel Richie weten, met Symphonica in rosso op tournee te willen gaan. Het concept leent zich daarvoor, volgens organisator the Entertainment group. Die zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor 2009, wanneer opnieuw een internationale artiest het Gelredome zal rood kleuren. Gloria Estafan schijnt genoemd te zijn. Want in eigen land schijnt geen artiest van dit kaliber rond te lopen.

toch top 10

Nog even terug naar het duet van Lionel met Trijntje. ‘Face in the crowd’ stijgt in de achtste week door naar de derde plaats in de Single Top 100. Waarmee dit anthem na ‘Rood’ van Marco Borsato (#1 in 2006), ‘Blijf (tot de zon je komt halen)’ van Paul de Leeuw (#8 in 2007), alsnog een ruime top 10-positie verovert. Aanvankelijk leek het er helemaal niet op dat dat nog zou gebeuren. Het nummer kwam acht weken geleden binnen op #23, steeg hoopvol naar #13 en bleef daar staan. Vervolgens steeg het nummer door naar #11, maar zakte via #12 en #13, vorige week naar #18.

En toen was er de week in de aanloop naar de concerten. In die week is ‘Face in the crowd’ vele malen gedownload, waardoor het nummer van #20 naar de derde plaats stijgt in de Download Top 50. In combinatie met ook toegenomen fysieke verkopen, levert het nummer een derde plek op in de Single Top 100. Voor Trijntje is het haar vijfde top 10-notering (alleen solohits) en evenaart ze ‘Een wereld zonder jou’, haar duet met Marco Borsato uit 1997 dat ook tot #3 kwam. Lionel is met ‘Face in the crowd’ toe aan zijn negende top 10-notering. Daar onder vier #1-hits: ‘All night long (all night)’ (1983), ‘Hello’ (1984), ‘Say you, say me’ (1985) en ‘My destiny’ (1992).

Nick en Simon houden het maar kort vol

Nick en Simon: Hoe lang (4)

‘Hoe lang’? Nou, één week dus... Zo lang hield de single van Nick & Simon het bovenaan uit en da’s maar goed ook. De twee Volendammers hadden er een verkoopstunt voor nodig om de bovenste plek te verkrijgen, maar nu alle versies van hun single in de winkel liggen en de fans hun inkopen hebben gedaan, storten de verkopen weer in: Nick & Simon vallen terug naar #4. Het moet gezegd: het zit allemaal vlak bij elkaar bovenin: de nummer 2, Gabriella Cilmi, verkoopt maar 4 procentjes meer dan de nummer 4.

Nick & Simon zijn niet de enige Volendammers die zakken: ook Jan Smit (van 10 naar #13 met ‘Stilte in de storm’) en de 3J’s (van 4 naar #30 met ‘Hou van mij’) leveren flink in. Ironisch genoeg is de enige Volendammer die stijgt de relatief onbekende Jeff –nota bene nog import ook– met ‘Als een paling boven water’: van 94 naar #62.

Guru Josh nadert origineel

Guru Josh project: Infinity 2008 (6)

De meeste bewerkingen dan wel remixen van oude hits halen hun hoogste plaats meestal in de eerste week. Paul Walden, alias Guru Josh project doet dat anders. ‘Infinity 2008’ kwam vier weken geleden op #53 binnen. Vervolgens steeg het nummer naar #18 en belandt deze week via #15, de zesde plek. Daarmee komt het nummer angstvallig dichtbij de derde plek in 1990 van het origineel getiteld ‘Infinity 1990's... time for the guru’.

FC Twente gaat voor #1

Bert ter Brugge: Rood hart (15) *** hoogste eersteweeks ***

Het had een feest moeten worden. Afgelopen zaterdag, 13 september, de eerste wedstrijd in ‘De Grolsch veste Enschede’, het verbouwde stadion van FC Twente. Maar in plaats van een glorieuze overwinning op NEC, werd het een gelijkspel met de stand 1-1. Een schrale troost voor de ploeg uit Enschede, dat ‘Rood hart’, hun nieuwe clublied, de hoogste eersteweeks is op de vijftiende plaats. Overigens luidt de eerste regel: ‘Ik weet nog goed hoe het begon, het was Twente – NEC’…

nieuw clublied

‘Rood hart’ is geschreven door Willy Berends en Toon Heupink. Het idee voor een nieuw clublied kreeg Willy toen hij met enkele anderen bezig was met de invulling van de festiviteiten rondom de opening van het verbouwde stadion. In de zoektocht naar een muzikale act kwam hij op de gedachte om een zanger uit de regio (Bert ter Brugge) te laten optreden met een nieuw Twentelied. Daarop schreven Willy en Toon de tekst op de melodie van ‘You’re in my heart’ (#8 in 1977) van Rod Stewart. Zanger Bert ter Brugge, afkomstig uit Enschede, heeft een krachtige rauwe stem, vergelijkbaar met die van Rod Stewart. Bert was zanger van Highway 61 en Permanent strangers en is te horen op ‘Regrets’, de allerlaatste single van Teach in (#31 in 1980).

Op naar #1? ‘Rood hart’ moet over een paar weken de nieuwe #1 worden in de Single Top 100. Daarvoor wordt alles uit de kast gehaald. Zo’n 120 radiostations kregen het nummer toegestuurd. Er is een clip gemaakt. De gehele aanhang wordt nu gevraagd om het nummer massaal te downloaden, met als voorlopige resultaat #8 in de Download Top 50. Vervolgens kan vanaf 22 september met het bewijs van de download de fysieke cd-single, waaronder het optreden van Bert op 13 september, aangeschaft worden voor € 2,25. De aanhang wordt dus gevraagd om hetzelfde nummer twee keer aan te schaffen, met het doel de Twentenaren aan een #1-hit te helpen. De komende weken zullen we zien wat daarvan terecht komt.

P!nk succesvol in Australië

P!nk: So what (18)

In 2000 debuteerde ze met ‘There you go’ (#10). Haar grootste hit was ‘Lady Marmalade’, samen met Christina Aguilera, Mya en Lil’ Kim (#2 in 2001). En haar grootste eigen hit was ‘Get the party started’ (#5 in 2001). Wereldwijd verkocht ze 22 miljoen albums en in 2006/2007 was ze de best verkochte artiest in … Australië! Haar vijfde album ‘Funhouse’ verschijnt op 25 oktober, waarvan ‘So what’, haar achttiende hitsingle is, en binnenkomt op #18. Het nummer schreef ze samen met Max Martin, waarmee ze al samenwerkte op ‘Who knew’ (#47) en ‘U + ur hand’ (#37), beide in 2006. We hebben het over Alecia Beth Moore (Doylestown, Pennsylvania, 8 september 1979), oftewel P!nk.

Ian Carey bezingt zijn favoriete stukje Amsterdam

Ian Carey: Redlight (28)

In januari van dit jaar reikte de Amerikaanse poducer Ian Carey nog tot #16 met ‘Keep on rising’, een remake van de hit ‘Rise’ van de Soul providers, waarvan hij ook deel uitmaakte. We zijn ruim een half jaar verder en de producer is terug, en wel met ‘Redlight’. Je kunt aan de titel wel horen waar hij tegenwoordig woont; inderdaad in Amsterdam!

Oorspronkelijk komt Carey uit een klein dorpje in de staat Maryland, zo’n twee uur van de hoofdstad Washington vandaan. Z’n vader stond al achter de knoppen bij groepen als Kool & the Gang en het Duke Ellington orkest en z’n moeder speelde gitaar, maar dan als hobby. Ian zelf begon als graffiti-artiest, maar schakelde al snel over op de draaitafels. Z’n eerste productie met de Soul providers was meteen raak, waarna Carey naar Europa verhuisde, want daar moet je zijn als het om housemuziek gaat.

Vanuit Amsterdam scoorde Ian vervolgens het minihitje ‘Say what you want’ (#96 in 2006), waarna hij zich dit jaar revancheerde met ‘Keep on rising’ en ‘Redlight’.

Vrije val voor de 3Js

3Js: Hou van mij (30)

Van de zes hitsingles van de 3Js is er nog maar eentje in geslaagd om in de tweede week te stijgen. ‘Hou van mij’ hoort daar in ieder geval niet bij. Vorige week was het, met een binnenkomst op #4, nog hun grootste hit, maar deze week vallen ze harder dan ze ooit gevallen zijn en duikelen in de tweede week terug naar #30.

Ga eens na: ‘Kom’ ging vorig jaar in de tweede week van 29 naar #33, daarna ging ‘Net alsof’ van 10 naar #28 en ‘Één met de bomen’ van 16 naar #53. Dit jaar ging het in februari wat beter, toen ‘Watermensen’ in de tweede week van 8 naar #7 steeg. Maar dat ging de week daarop meteen weer fout, toen de single naar #23 zakte. Vervolgens ging wiegelied van 8 naar #33, waarna ‘Hou van mij’ er zelfs 26 zakt van 4 naar #30.

Sandy Dane breekt door via Myspace

Sandy Dane: Peace, love & icecream (52)

Sandy Danny? Leeft die nog? Oh nee, Sandy Dane! Sandy Danny was een Britse folkzangeres die stierf na een val van de trap in haar huis. Sandy Dane komt uit Almere, is 22 jaar oud en verwierf haar faam via Myspace. Haar site kwam onder de aandacht van producer Tony Cornelissen, de man achter hits van onder meer Di-rect en Do.

Als jong meisje werd Sandy Dane al gegrepen door het zangvirus, en zong ze in een aantal schoolmusicals. Nadat ze, na haar school te hebben afgemaakt, twee jaar in Florida en Mallorca had gewerkt, deed ze terug in Nederland de ene auditie na de andere. Ze werd onder andere gevraagd de zanglijnen in te zingen voor een aantal trance nummers, een genre dat ver af ligt van haar eigen muziek. “Dance is een makkelijke manier om te beginnen, omdat er altijd mensen worden gezocht om liedjes in te zingen.”

Pas anderhalf jaar geleden besloot ze zich volledig te richten op het schrijven van haar eigen liedjes. Dat deed ze samen met gitarist René van Mierlo, die onder andere Edsilia Rombley en Stef Bos begeleidt. Dat ze binnen een jaar zou worden getekend door een groot platenlabel had ze nooit verwacht. “Dat mijn droom zo snel zou uitkomen, daar heb ik nooit bij stil gestaan!”

Maria Mena kan weer schrijven

Maria Mena: All this time (51)

In juli 2004 was ze er ineens: de Noorse zangeres Maria Viktoria (Oslo, 19 februari 1986), die wij beter kennen als Maria Mena. Ze scoorde drie hits: ‘You're the only one’ (#19 in 2004), ‘Just hold me’ (#7 in 2006, dat 41 weken genoteerd stond!) en ‘Miss you love’ (#61 in 2007). De eerste hit was afkomstig van het album ‘White turns blue’ (2004), de andere twee van ‘Apparently affected’ (2005). Het plotselinge succes was mooi, maar eiste ook haar tol. Vier maanden lang had ze een writersblock, waardoor ze uiteindelijk ruim drie jaar heeft gedaan over ‘Cause and effect’, het vierde studioalbum. Op haar eigen site kun je alvast alle nummers beluisteren. Het album ligt eind deze week in de winkels. Volgende week zaterdag, 27 september, komt ze in het 3FM programma ‘That’s live’ langs om daarvan enige nummers te laten horen. Als je daarbij wilt zijn, dan kun je aanmelden via het email adres thatslive@bnn.nl. Maar wacht niet te lang, want er kunnen maar een beperkt aantal mensen bij zijn, vol = vol!

Mocht je dat toch missen, geen nood. In november komt Maria terug voor optredens. Op 3 november staat ze in het Paard van Troje in ’s-Gravenhage, de twee dagen daarna in Paradiso in Amsterdam en het laatste concert is op 7 november in de Oosterpoort in Groningen.

Domineeszoons zingen over sex

Kings of Leon: Sex on fire (71)

Presentator Eric Corton van zowel ‘3 voor 12’ (ma-vr 22.00-24.0 uur) als ‘That’s live’ (za 18.00-20.00 uur), beide op 3FM, zal zeer blij zijn dat ‘Sex on fire’ van Kings of Leon deze week binnenkomt. Hij draait het nummer al weken in zijn programma’s en riep het uit ‘Eric knockout plaat’, zijn persoonlijke hittip dus. Zanger/componist Caleb Followill zegt over ‘Sex on fire van het album ‘Only By The Night’: “Op dit album schreef ik één liedje over sex, dan hoef ik de rest niet meer te doen”.

Kings of Leon is afkomstig uit Tennessee en bracht in 2003 het debuutalbum ‘Youth and young manhood’ uit. De groep is een volledige familieaangelegenheid en bestaat uit de drie domineeszoons Cameron Matthew (Oklahoma city , 10 september 1984), Antony Caleb (14 januari 1982) en Michael Jared (Memphis, Tennessee, 20 november 1986) en hun neef Ivan Nathaniel (Oklahoma city, 26 juni 1979), allen met de achternaam Followill. De naam Kings of Leon komt van hun vader en grootvader, die beiden Leon heetten. Hun populariteit steeg toen ze gevraagd werden te touren met the Strokes en U2. Inmiddels zijn Kings of Leon de hoofdact en staan ze op diverse festivals deze (na)zomer. ‘Only by night’, hun vierde album, ligt eind deze week in de winkel.

Gerard Joling lust er wel pap van

Gerard Joling: Ik hou d’r zo van (72)

Wat Gerard Joling betreft kan deze tekst over alles gaan, echter als je de tekst volgt, dan gaat het over een drankje in het café. Hoe het ook zij, wat hij ook zingt, het wordt een succes. Na zijn twee optredens in het eerste weekend van september in Spaarnewoude, heeft de zanger-entertainer al weer een nieuwe serie concerten in de planning. Zijn ‘Stout & Nieuw’ uit 2007 krijgt een vervolg, ‘Stout en nieuw 2008’, waarmee hij op 12, 13 en 14 december opnieuw in Ahoy in Rotterdam staat.

50x Gerard Joling Gerard Jan Joling (Alkmaar, 29 april 1960) maakt begin jaren ’80 deel uit van Kids ’n cats, waarmee hij de single ‘Friday night party’ opneemt. Maar het succes komt als hij in 1985 met ‘Crying’ van Don McLean deel neemt aan de Soundmix Show. Glenda Peeters wint deze, en Gerard wordt derde. Vervolgens neemt hij het nummer ‘Love is in your eyes’ op, dat in juni 1985 een weekje op #2 staat. De opvolger, ‘Ticket to the tropics’ doet het nog beter, en wordt zijn eerste van vier #1-hits. De andere waren ‘No more bolero’s’ (1989), ‘Maak me gek’ en ‘Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren)’ met André Hazes (beide in 2007). In 1988 doet hij mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Shangri-la’ en eindigt als negende. Hij presenteert diverse tv-programma’s en zingt daarvan ook nog de melodie die hem weer een hit oplevert. Duetten vormt hij met Randy Crawford, Julian Hartman, Tatajana, Shirley Zwerus, Jan Rietman, the Cooldown café en met Gordon en René Froger vormt hij de Toppers. Sinds ‘Love is in your eyes’ in 1980 heeft hij met uitzondering van de jaren 1993 en 2001, elk jaar één of meerdere hits gescoord. Waarvan dit jaar ‘Ik hou d’r zo van’ al zijn derde is en tevens de 50ste hitnotering, waarmee proficiat!

De obsessie van Queen + Paul Rodgers

Queen + Paul Rodgers: C-lebrity (80)

‘The cosmos rocks’, zo heet het album van Queen met de nieuwe zanger Paul Rodgers. Omdat Rodgers heus wel weet dat hij heel anders is dan Freddy Mercury, wordt de ex-zanger van the Free nog altijd apart genoemd, terwijl hij toch al drie jaar bij Queen zingt.

‘C-lebrity’ is de tweede single van ‘The cosmos rocks’. Het nummer gaat over de obsessie om beroemd te zijn en levert kritiek op de maatschappij waar het belangrijker lijkt vaak op tv te komen dan daadwerkelijk talent te hebben. Het nummer is geschreven door Brian May, Roger Taylor en Paul Rodgers, naar een idee van Taylor. Foo fighter Taylor Hawkins zingt mee op de achtergrond.

Alicia Keys is zakenvrouw en astronaute tegelijk

Alicia Keys: Superwoman (93)

‘As I am’, het vierde album van Alicia Keys, stamt al weer uit 2007. ‘Superwoman’ is daarvan de vierde en laatste single. Alicia schreef het samen met Linda Perry (je weet wel, de zangeres van 4 non blondes) en Steve Mostyn. In de clip beeldt Keys een hele serie vrouwelijke rolmodellen uit, zoals een jonge moeder die gaat studeren, een Afrikaanse vrouw, een zakenvrouw, een Cleopatra-achtige farao en een astronaute. En een zangeres natuurlijk, want dat is ze zelf.

bondgirl

Kort na het succes van ‘Superwoman’ kruipt Alicia in de huid van bondgirl. Op 6 november gaat de James Bond film ‘Quantum of solace’ in première. Alicia heeft samen met Jack White van the White stripes, het thema van de nieuwste James Bond film opgenomen. Het is de eerste keer dat dit een duet is.

Dive kan niet zonder publiek

Dive: Relaxed fella (98)

Een optreden van Dive moet er voor zorgen dat je eens lekker uit je dak kunt gaan. En getuige de reacties op hun optredens, vooral op scholen, lukt hen dat al aardig. Het publiek werkt als een drijfveer voor Dive en inspiratie en garantie dat de muzikale bron productief blijft. Voor Dive is contact met het publiek dan ook van levensbelang. Dat publiek beloont Dive deze week met een notering van ‘Relaxed fella’ op #98.

Dive is Raymond Dreesen (Walker) en René Lenting (Whitehead). René, zanger, componist, toetsenist en producer, is als wereldreiziger (hij woonde in tropische landen al Curaçao, Iran, Zuid Afrika en Maleisië) met veel muziek in aanraking gekomen. Al op zijn dertiende begon René met het schrijven van liedjes, deed mee aan talentenjachten, en speelde in diverse cafés. Hij richtte de band 20 brothers op, die in 1993 ‘De grote prijs van Nederland’ wonnen. Het grote succes bleef echter uit. Een aantal jaren geleden begon hij samen met Raymond Dreesen, Dive. In 2005 maakten ze de leader voor de tv-serie ‘Meiden van de Wit’ en een jaar later die van ‘Big brother’. Daarnaast maakten ze muziek voor diverse commercials, onder andere voor KPN Telecom en TNT 2007.

Raymond was elf toen hij voor het eerst achter het drumstel kroop. Op zijn zestiende speelde hij in (jazz) bands. Hij verhuisde van Limburg naar Alkmaar, omdat daar de muziekscène meer mogelijkheden bood. Tevens volgde hij daar een opleiding aan het conservatorium.

Giovanca is populair (tot) in Japan

Giovanca: On my way (99)

Het heeft even geduurd voor ‘On my way’ van Liedewij Loorbach Giovanca (Alkmaar, 22 maart 1977), kortweg Giovanca. Dit nummer is al enkele maanden uit en werd vooral rond North Sea Jazz in juli, waar ze optrad, veel gedraaid. Maar opeens, midden september 2008, komt het nummer de Single Top 100 binnen op #99. Toch is deze binnenkomst niet geheel toevallig. Het nummer is namelijk sinds kort een dikke top 10-hit in Tokyo! Ook haar album ‘Subway silence’ is daar zeer goed ontvangen. En dus gaat ze van 11 tot en met 16 oktober op tournee door Japan, waarbij ze begeleid wordt door haar producer Benny Sings (= Tim van Berkestijn). Giovanca zou je nog het beste kunnen kennen van ‘As long as long as we’re in love’ (#58 begin dit jaar), het vrolijke liefdesduet met Wouter Hamel. Bij ons gaat haar album ‘Subway silence’ deze week op herhaling op #87.

Album Top 100: Barry Hay draagt album op aan zijn vader

In de Album Top 100 blijft Jan Smit de boventoon voeren, pakt Barry Hay uit met een complete big band, boekt Kempi succes vanuit de gevangenis en werkt Rick de Leeuw samen met een Vlaamse radiobaas.

Jan Smit: Stilte in de storm (1) *** tweede week op #1 ***
In Vlaanderen is ‘Stilte in de storm’ de zevende albumnotering en tweede top 10-notering na ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ uit 1997 dat daar ook #1 kwam. Bij ons staat de teller op elf en is het zijn zevende top 10-notering. Jan staat met zijn vier #1-albums nu voor de zeventiende week op de eerste plaats. En het zou wel eens (tijdelijk) zijn laatste week kunnen zijn. Vandaag, 15 september, is ‘Meer dan een vriend’, het achtste album uitgebracht van Jannes.

Barry Hay: The big band theory (2) *** hoogste eersteweeks ***
Na Herman Brood (‘Back on the corner’, #5 in 1999), is Barry Andrew Hay (Fyzabad, India, 16 augustus 1948), de tweede Nederlandse artiest die een Big band album opneemt. En Barry is direct al succesvoller als Herman, want ‘The big band theory’ van Barry komt binnen op de tweede plek. Het was geen eigen idee van Barry om dit album met het de Metropole big band, onderdeel van het Metropole orkest. Hij werd benaderd door mensen van het befaamde jazzlabel Blue note, met het idee voor het album. Barry: “Ik weet niet waarom ze aan mij hebben gedacht, ik ben er ook helemaal niet achteraan geweest. Maar ik vond het allang mooi en ik had al wel vaker met de bigband van het Metropole orkest gespeeld. In Paradiso, met dirigent Dick Bakker. En de meeste jongens kende ik wel van de studio’s. Veel van die gasten zijn sessiemuzikant.”

De dertien nummers op het album zijn geen traditionele jazz-nummers, maar speciaal voor Barry geschreven arrangementen door Patrick Williams van popsongs. Daaronder zitten nummers van Style council (‘Walls come tumbling down’), twee keer the Rolling Stones (‘Let's spend the night together’ en Barry’s eigen keuze ‘Waiting on a friend’) en eentje van the Golden earring (‘Johnny make believe’). Barry toog met de originele opnames naar Los Angeles om alles door te spreken met de arrangeur.

Het album is opgenomen in zes dagen. Barry: “We zaten 's ochtends om tien uur in de studio tot een uur of drie. Een aantal dingen heb ik live met het orkest ingezongen, maar ik zing zo slecht dat ik die gasten ongelooflijk afleid. Meestal begon ik, als het orkest opgenomen was, om een uur of vier met zingen. Naar behoren dan, zo goed en zo kwaad als het dan ging. En ik heb heel veel geleerd”.

Het album heeft hij opgedragen aan zijn vader. “Ik kan me herinneren dat hij platen van Blue note draaide en meezong. Ik weet vrij zeker dat hij veel beter kan zingen dan ik overigens. Maar hij zou erg trots op me zijn geweest.” Muziek van big bands is altijd een voorliefde van Barry. “In mijn top drie staat Frank Sinatra met The Quincy Jones Orchestra ‘Live in New York’. Als ik dat hoor, kun je me wegdragen”.

Kempi: Du zoon (7)
Het zag er allemaal zo mooi uit voor rapper Kempi uit Eindhoven. In 2006 kwam hij na een half jaar te hebben gezeten, vrij door gebrek aan bewijs. Vervolgens sloot Kees de Koning van platenlabel Top Notch een contract met de rapper voor het opnemen van een album. Ook kwamen de optredens, en werd hij met ‘Zoveel stress’ genomineerd voor een BNN Urban award in de categorie ‘bestgedownloade nummer’. Vanwege het groeiende succes werd hij door verschillende rappers gedist: hij zou zich vervreemden van zijn roots. Kempi voelde zich dan ook bedreigd en schafte een wapen aan, en dat werd hem uiteindelijk fataal.

opnieuw de fout in

Op 22 maart 2008 ging het fout: tijdens een controle bleek dat hij met een valse OV-kaart reisde. Daarop bedreigde hij de controleurs met een vuurwapen. Een paar dagen later raakte hij betrokken bij een vechtpartij in Eindhoven, waarbij ook een wapen werd gebruikt. Al met al genoeg aanleiding om hem voor te laten komen. De uitspraak van de rechter: 12 maanden de gevangenis in. Op zaterdag 6 september zond BNN de documentaire ‘Free Kempi’ uit, waarin Kempi gevolgd wordt in de tijd dat hij niet in de gevangenis zat. Bij de cd ‘Du zoon’ wordt ook een DVD geleverd met daarop deze documentaire.

zo vader zo zoon?

Het album ‘Du zoon’, slaat op zijn relatie met zijn vader, die ook in het criminele circuit belandde, maar ook op die met zijn eigen zoon Jahvensley bij zijn ex Priscilla. Volgend jaar juni komt Kempi vrij. Iedereen die het album ‘Du zoon’ de afgelopen week heeft aangeschaft in een filiaal van de Free record shop, kreeg daarbij gratis een concertkaartje. Dat album komt op een zevende plaats binnen van de Album Top 100. Het lijkt ons dan ook dat het eerste concert (bijna) is uitverkocht.

Calexico: carried to dust (34)
Er zit een stijgende lijn in de noteringen van de albums van Calexico, de zeskoppige band uit Tucson, Arizona. De band bestaat al sinds 1996, maar krijgt pas in 2003 vaste grond in Nederland met het album ‘Feast of wire’ dat tot #41 komt. Het volgende album ‘Garden ruin’ laat drie jaar op zich wachten, maar komt tot #36. ‘Carried to dust’ start twee plaatsen hoger, op #34, dus dat is al winst. De basis voor Calexico werd in 1990 gelegd door Joey Burns (zang/gitaar), die toen studeerde aan de universiteit van California. Daar ontmoette hij John Convertino (drums/percussie). Nadat de twee in diverse bandjes zaten, begonnen ze midden jaren ’90 Calexico. Naast Joey en John, bestaat de band nog uit Paul Niehaus (steelgitaar), Jacob Valenzuela (keyboards/trompet/vibrafoon), Martin Wenk (accordeon/gitaar/synthesizer/trompet/vibrafoon) en Volker Zander (standup bas). ‘Carried to dust’ is het zesde studioalbum van Calexico, waarbij ze je op een zwerftocht meenemen door Zuid-Amerika. Voor een deel is het een conceptalbum over een schrijver met een writer’s block die op een oude kaart een vooraf uitgestippelde route volgt

Iced earth: The crucible of man (something wicked part 2) (71)
Kan nog kwaad, een wekelijkse portie hardrock in de Album Top 100. Deze week is het de beurt aan de Amerikaanse groep Iced earth met hun tiende album, ‘The crucible of man’. Het is het vervolg op ‘Framing armageddon (something wicked part 1)’ van september vorig jaar. Gezellig verhaal: het album gaat over Set Abominae, die voorbestemd is als de antichrist. Hij vangt z’n werk aan met de moord op Jesus Christus en gaat daarna vrolijk verder met het omleggen van vele leiders, profeten en koninkrijken. Tot Set tot het inzicht komt dat de mensheid zo slecht nog niet is; hij besluit z’n missie af te breken en de mensheid niet te vernietigen. Nou, dan weet je ook zo ongeveer wat voor muziek je kunt verwachten…

Hautekiet en De Leeuw: Waar (79)
Nee, niet Paul de leeuw, dit is Rick de Leeuw! De ex-zanger van Tröckener kecks maakt de laatste jaren, na het stoppen van zijn band, vooral furore als vaste gast en dichter in een Vlaamse talkshow. Ongetwijfeld kent hij daar Jan Hautekiet van, want die is hoofd radio bij de VRT, maar verder ook presentator van tv-programma’s, producer, muzikant en theatermaker. Sinds 2002 spelen Hautekiet en De Leeuw samen in het theater. Na drie gezamenlijke shows met verhalen, gedichten en songs, is het nu tijd voor een gezamenlijk debuutalbum.

Woven hand: Ten stones (85)
Woven hand is het alter ego van David Eugene Edwards. En die kennen we vooral dan weer als zanger van de band 16 horsepower. Sterker nog: de Megaman en David Eugene Edwards kennen elkaar zelfs persoonlijk! Dat wil zeggen, ze hebben ooit een keer een gesprek gevoerd samen. Nou ja, gesprek, ’t was meer een vraag. Van Edwards. Hij vroeg “Could you tell me where the toilets are?” Aan de Megaman, dat dan weer wel. Tot nu toe was dat de Megamans enige close encounter met een beroemde Amerikaanse ster… Woven hand begon een jaar of vijf terug als eenmansproject van Edwards, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige groep, met Ordy Garrison (drums), de Belg Peter van Laerhoven (gitaar) en ex-16 horsepower-lid Pascal Humbert (bas) uit Frankrijk.

Staind: The illusion of progress (90)
Bij ons zijn ze al aardig aan het wegzakken in de vergetelheid, maar in Amerika zijn de mannen van Staind nog altijd grote namen. Hun zesde album kwam op #3 binnen in de Billboard Album Top 200 en de debuutsingle daarvan, ‘Believe’, kwam op #1 in de Modern rock tracks chart. En dat viel nóg tegen, want hun vorige drie albums debuteerden op #1 in de VS. Op staind.com was de totstandkoming van het album te zien. De groep heeft wereldwijd al ruim 15 miljoen platen verkocht.