vrijdag 3 april 2015

Hitflits: nu wel #1-album voor Selah Sue; Major Lazer doorbreekt hegemonie OMI

Zowel in België als in Nederland knalde in 2011 het titelloze album van de Belgische Selah Sue binnen op de tweede plaats. Vervolgens zakte het album bij ons naar de derde plaats, maar steeg het bij onze zuiderburen naar de eerste plaats voor een verblijf van zes weken. Vier jaar later pakt Reason, de langverwachte opvolger, in beide landen wel in één keer de eerste plaats.
Met Reason scoort Selah Sue, wiens echte naam Sanne Putseys luidt, dus haar eerste #1-album in Nederland. Tevens is zij de eerste  Belgische zangeres met een #1-album. Weliswaar stond K3 met tien albums 24 weken bovenaan in Nederland en ook het Belgische Vaya Con Dios met zangeres Dani Klein voerde de Album Top 100 aan, maar Selah Sue doet het, in naam, in haar eentje!

TOP 5

1. EW  Selah Sue: Reason
2. EW  Prodigy: The Day Is My Enemy
3. EW  Nightwish: Endless Forms Most Beautiful
4. (1)   Mark Knopfler: Tracker
5. (4)   Racoon: All In Good Time

Gaan we direct over naar het restant eerste weeks:
#6 Sufjan Stevens: Carrie & Lowell
#7 Frank Van Etten: Niet Meer Die Man Van Toen
#13 Wieteke Van Dort: 40 Jaar Tante Lien met 10 Nieuwe Liedjes
#19 Balthazar: Thin Walls
#20 Buddy Holly: Collected

Even een bijzondere notering tussendoor: Ken Je Mij van Trijntje Oosterhuis. Het album stamt uit 2008 en bereikte in juli van dat jaar de 8e plaats. Deze week gaat het dubbel live album op herhaling op #28, omdat Trijntje het titelnummer zong tijdens een special over Marco Borsato, vorige week vrijdag in RTL Late Night. De gelijknamige single komt binnen op #20.


#31 Jonathan Jeremiah: Oh Desire
#40 Jose James: Yesterday I Had The Blues: The Music of Billy Holiday
#44 Orgel Vreten: Komrad
#45 Red Vultures: Damn Pretty
#48 Van Halen: Tokyo Dome In Concert
#49 Steve Hackett: Wolflight

#53 la Corneille: I Was A Bird
#59 Udo Jürgens mit dem Orchester Pepe Lienhard: Das Letzte Concert – Zurich 2014 Live
#62 Aly & Fila: The Chill Out
#74 Sazz Leonore: Reckless Smile
#79 Death Cab For Cutie: Kintsugi
#91 Boz Scaggs: A Fool To Care
#92 Ron Sexsmith: Carousel One
#95 Ringo Starr: Postcards From Paradise

Tot slot nog vijf albums die behoren tot dezelfde serie: Golden Years Of Duth Pop Music
#73 Golden Earrings
#81 Sandy Coast
#87 ZZ & de Maskers
#88 Earth & Fire
#90 Kayak

SINGLES

Anouk & Douwe Bob (‘Hold Me’) en Mark Ronson feat. Bruno Mars (‘Uptown Funk!’), beiden één week, Hozier (‘Take Me To Church’) en Rihanna, Kanye West & Paul McCartney (‘FourFiveSeconds’), twee weken en Ellie Goulding (‘Love Me Like You Do’), drie weken. Alle vier deden één of meerdere aanvallen op de eerste plaats van ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI, maar zonder succes.
Het wachten was op een nummer dat de hegemonie van OMI wél kon doorbreken, en die is er na tien weken! Want in de vierde week neemt  ‘Lean On’ van Major Lazer feat. DJ Snake & Mø  het stokje van OMI over. Major Lazer zijn voornamelijk Amerikanen, DJ Snake komt uit Frankrijk, maar Mø komt uit Denemarken. 'Lean On' is dan ook de eerste #1-hit waar een Deen aan meewerkt sinds 'Ode To The Bouncer' van Studio Killers in 2011.

Op 26 april komt Major Lazer naar Floor 17 in Amsterdam en een dag later naar Tivoli in Utrecht. Het zou mooi zijn als ‘Lean On’, eerste single van het album Peace Is The Mission dat in juni uitkomt, dan nog op #1 staat.

TOP 5

1. (2)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
2. (1)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)
3. (3)   Rihanna, Kanye West & Paul McCartney: FourFiveSeconds
4. (4)   Lost Frequencies: Are You With Me
5. (8)   Years & Years: King

De enige nieuwkomer bij de bovenste tien is ‘Stole The Show’ van Kygo feat. Parson James, dat in de tweede week van de negentiende naar de tiende plaats stijgt. Het is de tweede top 10-notering deze week voor Kygo. ‘Firestone’ feat. Conrad, in februari en maart op #4, staat deze week op #7.

De grootste stijgers:
#17 (85) Kenny B: Parijs
#21 (34) Lunchmoney Lewis: Bills
#24 (37) Carly Rae Jepsen: I Really Like You
#30 (44) Jason Derulo: Want You To Want Me
#34 (46) Martin Garrix feat. Usher: Don’t Look Down

‘Christine’ van Christine and the Queens boekt een plaatsje winst, van 45 naar #44. Het nummer was de afgelopen week Radio 2 Top Song, maar Radio 2 luisteraars zijn schijnbaar geen downloaders of streamers. Wellicht dat het Douwe Bob beter afgaat, want ‘Pass It On’ is de komende week de Top Song. Bovendien zit hij vanavond in De Wereld Draait Door, dus dat zit wel goed.

De eerste weeks noteringen op een rijtje
#20 Trijntje Oosterhuis: Ken Je Mij?
#79 Wibi Sourjadi: Undaunted
#82 Rihanna: Bith Better Have My Money
#87 Calvin Harris feat.Haim: Pray To God
#98 Jeffrey Heesen: Mag Ik De Zon Laten Schijnen

Tot zover deze Hitflits. Wij gaan een koud Paasweekend tegemoet, maar kunnen ons warmen aan de vele nieuwe albums. Daarover lees je alles in de albumsnippers, zaterdag op de nieuwspagina van 3FM. Later dit Paasweekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman. Verslik je niet in de eieren!

maandag 30 maart 2015

Megaman bij week 13 – 28 maart 2015

Nieuwe bedreiging voor Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI

En verder in deze Megaman:
-          Kygo steelt dit jaar de show
-          Martin Garrix wil onderdeel zijn van het opnameproces
-          Feder nu ook zelf ook in de remix
-          Vriendje Stokvis promoot Rotterdam
-          Nederlands record voor ‘Waves’
-          Kenny B blies Nederlandse platenbaas omver

Op het laatste nippertje loopt Toto de vierde #1 mis. Wie hem wel pakt? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

zondag 29 maart 2015

nieuwe bedreiging voor OMI

#1 OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)   *** tiende week op #1 ***

‘FourFiveSeconds’ van Rihanna, Kanye West & Paul McCartney vormt niet langer een bedreiging voor Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI, dat voor de tiende week de Single Top 100 aanvoert. Hoewel ‘FourFiveSeconds’ naar de derde plaats zakt, kan OMI niet onderuit gaan liggen, maar een nieuwe, serieuzer bedreiging, is onderweg. Daarover straks meer.

Tien weken staat Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI op de eerste plaats. het nummer doet dat in twee runs, 4+6 weken. Ook ‘Wake Me Up!’ van Avicii, het voorlaatste nummer dat tien weken bovenaan stond, had er in 2013 meerdere runs voor nodig: 8+2 weken. En daarna plakte hij er nog eentje aan vast. Met tien weken is Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI nu één van de vijftien nummers die tien weken of langer op #1 stonden. Hier volgen ze alle vijftien:

#
act
titel
naar #1
wkn
1
Jody Bernal
Que Si, Que No
8 jul 2000
15
2
Marco Borsato
Dromen Zijn Bedrog
24 sep 1994
13
3
Bryan Adams
(Everything I Do) I Do It For You
4 aug 1991
12

André Hazes & Gerard Joling
Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren)
19 mei 2007
12
5
Boney M.
Rivers Of Babylon
22 apr 1978
11

Celine Dion
My Heart Will Go On
21 feb 1998
11

O-zone
Dragostea Din Tei
10 jul 2004
11

Marco Borsato
Rood
13 mei 2006
11

Avicii
Wake Me Up!
31 aug 2013
11
10
Elton John
Nikita
1 dec 1985
10

4 non blondes
What's Up?
7 aug 1993
10

Shakira
Whenever Wherever
16 feb 2002
10

las Ketchup
The Ketchup Song (Asereje)
31 aug 2002
10

Lisa
Halleluja
16 mei 2009
10

OMI
Cheerleader (Felix Jaehn Remix)
17 jan 2015
10

De kans dat Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI er nog een elfde week aan vast plakt, is niet zo groot. Van ‘FourFiveSeconds’ van Rihanna, Kanye West & Paul McCartney gaat geen bedreiging meer uit. Die komt nu uit een toch wel onverwachte hoek. Vorige week steeg ‘Lean On’ van Major Lazer feat. DJ Snake & Mø van de 27e naar de 8e plaats en deze week zet het de opmars voort, want het nummer stijgt door naar de tweede plaats. Als iets OMI kan stoppen, dan is dat ‘Lean On’ wel. Aanstaande vrijdag weten we het!

Kygo steelt dit jaar de show

#19 Kygo feat. Parson James: Stole The Show                                              *** hoogste eerste weeks ***

Als er één artiest is die het laatste jaar veel van zich heeft laten horen, dan is het de Noorse producer Kygo wel. In oktober 2014 bereikte de remix die hij maakte van ‘Cut Your Teeth’ van Kyla La Grange de 21e plaats. Vervolgens nam hij met de Australische Conrad het nummer ‘Firestone’ op, dat tot #4 kwam en deze week op #6 staat. Ook maakte Kygo een remix van ‘Younger’ van Seinabo Sey (deze week op #25) en begin deze maand bereikte zijn ‘ID’ de 83e plaats.

Deze week boekt Kygo zijn vijfde notering, met ‘Stole The Show’ feat. Parson James. Samen stonden ze afgelopen weekend op het Ultra Music Festival in Miami, waarvoor Kygo het themanummer schreef (‘ID’). Parson James komt uit South Carolina, maar heeft zich gevestigd in Brooklyn, New York. Volgens eigen zeggen maakt hij muziek die ligt tussen pop en gospel.

Martin Garrix wil onderdeel zijn van het opnameproces

#46 Martin Garrix feat. Usher: Don’t Look Down

Dj’s werken veel samen met zangers en zangeressen. Bij de meesten is het een kwestie van een track opsturen, die dan wordt ingezongen en geretourneerd naar de dj. Zo niet Martin Garritsen alias Martin Garrix, #4-dj van de wereld. Martin tegenover 3FM dj Giel Beelen: “Ik haat het als je een track opneemt met iemand die niet in de studio zit. Ik vind het veel leuker om onderdeel te zijn van het proces: samen in de studio zitten, dan hoef je niet uit te leggen hoe je het wel hebben.” En dus zat hij begin januari in Los Angeles in de studio met Usher om samen  ‘Don’t Look Down’ op te nemen, waarmee hij deze week zijn tiende hit scoort.
In december, tijdens 3FM Serious Request, liet hij Giel al een versie horen van het nummer, toen nog met een zangeres. Toen vertelde hij aan Giel dat hij met iets bezig was. Onlangs bleek dat dus Usher te zijn. Het was echter niet Martin die Usher had benaderd, maar Usher die het nummer graag met hem wilde opnemen. In totaal heeft Martin zo’n 40 tracks liggen, waaronder een nummer met Ed Sheeran.. Eind augustus staat Martin op  Mysteryland.

Feder nu ook zelf in de remix

#50 Feder feat. Lyse: Goodbye

Feder (26) is een France dj, die al sinds zijn vijfde met muziek bezig is. Zijn echte naam luidt Hadrien Federiconi, Feder komt dan ook van Federiconi. Na zijn jeugd die hij in Nice doorbracht, verhuist Feder naar Parijs, waar hij in aanraking komt met deep house. In 2013 componeert Feder muziek bij de film J'aimerais que la terre s'arrête pour descendre. Eind 2013 zet hij zich op de kaart als hij met ‘Sixto’, een remix van ‘Can’t Get Away’, een eerbetoon brengt aan Sixto Rodriguez.
Maar de echte doorbraak volgt in juli 2014 met de lancering op Soundcloud van ‘Goodbye’, waarvan Lyse de weinige vocalen voor haar rekening neemt. Eind december sluit Feder een wereldwijde deal met Atlantic/ Warner en is de download beschikbaar. Begin 2015 bereikt ‘Goodbye’ de eerste plaats van de Turkse iTunes. Eind februari volgt de clip en gaat ook de rest van Europa om. Inmiddels zijn van ‘Goodbye’ diverse remixen verschenen, waardoor Fader nu zelf ook wordt gemixt.

Vriendje Stokvis promoot Rotterdam

#57 Simon Stokvis: Rotterdam Wordt Wakker

Op 3 juni 2009 stopte de KRO met de zeer succesvolle tv-serie Toen Was Geluk Heel Gewoon die speelde in de jaren ’50. Twee jaar daarna nam Sjoerd Pleijsier, die in de serie de rol speelt van Simon (Vriendje) Stokvis, journalist van De Bruine Rotterdammer, de cd Simon Stokvis Zingt 13 Onvergetelijke Sjansongs op, dat de 79e plaats bereikte.
Het idee van de cd was beroemde melodieën voorzien van een typische Stokvis tekst. ‘Il Est Cinq Heures, Paris ’s éveille’ van Jacques Dutronc (#3 in 1968) werd ‘Rotterdam Wordt Wakker’. Pleijsier zingt het nummer met actrice Natalie Edwardes (Waalwijk, 4 augustus 1978), die onder meer in Onderweg naar Morgen en Voetbalvrouwen speelde en in 2011 auditie deed voor The voice of Holland, maar niet door de auditieronde heen kwam.

Tv-serie en film

Van origine was Toen Was Geluk Heel Gewoon een bewerking van de Amerikaanse comedyserie The Honeymooners. Maar vanaf 1996 schreven Sjoerd Pieter Pleijsier (Vlaardingen, 15 januari 1954) en Gerard Cox (die de rol van buschauffeur Jaap Kooyman speelt) de afleveringen zelf. In 2014 verscheen ook een film van Toen Was Geluk Heel Gewoon, waarbij de titelsong werd gezongen door the Kik.

visitekaartje

In 2012 werd, op verzoek van de regionale omroep Radio Rijnmond, ‘Rotterdam Wordt Wakker’ verandert in ‘Rijnmond Wordt Wakker’. Pleijsier vond het een eer dat hij daarvoor werd gevraagd, en zong het nummer opnieuw in. De cd-single kon bij de omroep worden besteld. Sinds 2013 is Vriendje Stokvis voor € 40,-- te boeken voor een Rondje Rotterdam, een ludieke bus tour door de Maasstad.

Ons is echter niet duidelijk waar nu ineens de notering van ‘Rotterdam Wordt Wakker’ uit 2011 vandaan komt? Weet jij het, laat het ons dan ook weten!

John De Bever scoort weer met een cover

#65 John De Bever: Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht

‘Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht’, de 23e notering voor de bijna 50-jarige John de Bever,  is geschreven door Jeffrey Weber, zoon van Marianne Weber. In 2013 scoorde de Bever ook al met een nummer dat geschreven was door Jeffrey: ‘Ik Vergeef Je’ (#24). John de Bever is echter niet de eerste die scoort met ‘Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht’. Dat deed Lytse Hille al in 2013 (#90), maar ook hij is niet de eerste die het nummer opnam. Dat deed Winnie Adriaansz een jaar eerder, maar zonder succes. Overigens gebruikten beiden de titel ‘Die Lach Van Mijn Gezicht’.

Nederlands record voor ‘Waves’

#71 Mr. Probz: Waves         *** 100 weken genoteerd ***

Toen op 4 mei 2013 ‘Waves’ van Mr. Probz binnenkwam op de 59e plaats, had niemand kunnen denken, dat het 99 weken later nog steeds in de Single Top 100 zou staan. Deze week zakt het nummer drie plaatsen naar de 71e plaats en staat het voor de 100e week genoteerd.

Terug naar 2013. In drie weken bereikt ‘Waves’ de zesde plaats. Daarna zakt het nummer langzaam weg, maar herpakt zich weer en bereikt even later opnieuw de zesde plaats. Tot het einde van het jaar gaat het op en neer, waarbij het eind december opnieuw de top 10 bereikt. In de jaarlijst van 2013 prijkt ‘Waves’ op de dertiende plaats.

remix

In februari 2014 verscheen een remix van ‘Waves’, niet gemaakt door Mr. Probz zelf, maar door de Duitse dj Robin Schulz. Mr. Probz: “Er zijn veel remixen gemaakt van het nummer en bij deze hadden we het idee dat die het beste kon werken, dus we hebben hem op de single gezet. Hij is dus niet in opdracht van ons gemaakt, maar we hebben ons er wel achter geschaard.”

Succes over de grens (#1 in de Duitse iTuneslijst) zorgt er op 15 februari 2014 voor dat ‘Waves’ bij ons van 45 naar #5 stijgt en dus in één klap de hoogste plaats bereikt. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 van verkocht, goed voor vijf keer platina. Vervolgens bereikt de remix de eerste plaats van de Duitse, Oostenrijkse, Zwitserse en Britse hitparade.

nieuwe hoogte

Tot oktober 2014 gaan beide versies (de remix is ook in Nederland te koop) heen en weer in de Single Top 100. Als in oktober ‘Nothing Really Matters’ wordt uitgebracht en in drie weken de eerste plaats bereikt, trekt ‘Waves’ weer aan en bereikt zelfs nog even de tiende plaats. Daarna zakte het nummer langzaam naar beneden en is sinds februari 2015 niet meer boven de vijftig uitgekomen.

Nederlands record

100 weken is niet meer uniek, maar levert wel een Nederlands record op voor ‘Waves’, want niet eerder stond een Nederlandse act zolang in de Single Top 100. Twee nummers van buitenlandse acts bereikten al wel eerder die mijlpaal. ‘I Gotta Feeling’ van the Black Eyed Peas was op 28 mei 2011 het eerste nummer dat 100 weken genoteerd stond. Uiteindelijk kwamen daar nog 8 weken bij. Als de platenmaatschappij het nummer niet had teruggetrokken voor een notering (ze wilden een andere single van de groep niet voor de voeten lopen), had het nummer nog wel zeker 20 weken in de lijst gestaan. Anno 2011 ging het nog alleen om downloads. Met de aantallen van nu zou het echter geen notering meer opleveren, nu zijn streams bepalend.

En dat is een geluk voor Passenger, want daardoor staat zijn ‘Let Her Go’ nu al 127 weken genoteerd, deze week op #89. Sinds 13 juli 2013 bungelt het nummer in de onderste helft. De kans dat ‘Waves’ het record van ‘Let Her Go’ gaat verbeteren, is afhankelijk van een nieuwe single van Mr. Probz of als het nummer in één of andere talentenjacht opduikt. We houden het voor je in de gaten.

Kendrick Lamar brengt eerbetoon aan Kunta Kinte

#70 Kendrick Lamar: King Kunta

Het album To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar wordt door sommigen gezien als het beste hip-hop album sinds Ready To Die van Notorious B.I.G. en Illmatic van NAS, beide in 1994. Zeker is dat zijn derde album Lamar geen windeieren zal leggen, want hij scoort er zijn eerste #1 mee in de Amerikaanse hitparade. Bij ons bereikte het album vorige week de negende plaats.

shoppen

King Kunta’ is na ‘I’ (#82 in 2014), de tweede single van het album van Kedrick Lamar. Het nummer bevat een interpretatie van meerdere nummers: ‘Get Nekkid’ van Mausberg feat. DJ Quik uit 2000 plus ‘Smooth Criminal’ van Michael Jackson uit 1987. Daarnaast bevat ‘King Kunta’ ook nog delen van ‘The Payback’ van James Brown uit 1974. Tot slot zit er in ‘King Kunta’ een sample in van ‘We Want the Funk’ van Ahmad Lewis uit 1994. Lamar en zijn producer Mark Spears hebben dus aardig wat rond geshopt voor ‘King Kunta’!

We zouden bijna vergeten dat ‘King Kunta’ een eerbetoon van Kendrick Lamar is aan Kunta Kinte, een heroïsche slaaf van Gambiaanse afkomst die als basis diende voor de tv-miniserie Roots.

Kenny B blies Nederlandse platenbaas omver

#85 Kenny B: Parijs

Het grote voorbeeld voor Kenny B (=Kenneth Bron, Paramaribo, 1 november 1961) is zijn moeder. Zij zong altijd en overal en door haar is hij vanaf zijn achtste gaan zingen. Zijn muzikale held is als zovele reggaezangers, Bob Marley.
In Suriname scoorde Kenny B zo’n tien #1-hits maar rijk werd hij er niet van. Kenny B: “In Suriname verdien je als muzikant/artiest bijna niets. Je beurt bijna niets, omdat de verkochte cd’s vrijwel allemaal kopieën zijn. Daardoor richtte ik de SMO (Surinam Music Organisation) op, met als doel om de auteursrechten van muzikanten te beschermen.“ Naast muziek was Kenny B in Suriname ook actief in de politiek. In de tachtiger jaren diende hij als vredesonderhandelaar voor Desi Bouterse, de omstreden president van Suriname, en zijn rivaal Ronnie Brunswijk.

Nederlands

Sinds 1991 woont Kenny B in Tilburg, verzorgt shows en werkt samen met de reggaeband Beef, maar alleen in het Surinaams of Engels. Dat veranderde eind 2014 toen hij werd benaderd door Kees de Koning, platenbaas van het label Top-notch (bekend van onder andere Anouk, Opposites en Gers Pardoel).

vakantie

De Koning was op vakantie geweest in Suriname, waar hij alleen maar muziek hoorde van Kenny B. Ter plekke kocht de Koning al zijn cd’s en terug in Nederland zocht hij Kenny B. op, die het verzoek kreeg twee nummers van hem te vertalen naar het Nederlands. Na zes weken kreeg de Koning twee gloednieuwe liedjes opgestuurd, die hem omver bliezen. Een week later was de deal rond.

De Koning zag wel een markt voor Nederlandstalige reggae, met in het achterhoofd de #1-hit ‘Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)’ van Jan Smit & Damaru in 2009, ook uitgebracht door Top-notch. De deal resulteerde in het album Kenny B, dat 15 mei wordt uitgebracht. Daarop zingt Kenny B niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels en Aucaans, een Creoolse taal die in het oosten van Suriname en het westen van Frans-Guyana wordt gesproken.

Reggae in Zeeland

Op 17 februari was Kenny B te gast bij Giel op 3FM, voor het zingen van zijn eerste Nederlandstalige single ‘Als Je Gaat’. In het kader van de covers deed hij die ochtend ‘Dansen Aan Zee’ van Bløf, want ‘zanger Pascal Jacobsen is zijn favoriete Nederlandse artiest’. Giel belde Paskal en afgelopen donderdag kon hij melden dat Kenny B op 27 juni staat op Concert At Sea. Daar zullen zijn nummers, met de ondergaande zon, vast nog mooier zullen klinken.