vrijdag 21 april 2023

Hitflits: 72 Reasons, vijfde nummer 1 album voor Metallica; David Kusher verrast met nummer 1 hit ‘Daylight’

In de Britse albumlijst is Metallica met 72 Reasons al toe aan hun elfde nummer 1 album, bij ons is het nog maar hun vijfde. Pas in 1996 met Load was het hier voor de eerste keer raak, in tegenstelling tot de Britten, waar de band al in 1993 met het album Metallica de eerste plaats haalde. Volgende week donderdag, Koningsdag en twee dagen later, op zaterdag trapt Metallica hun ‘M72 World Tour’ af met twee concerten in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

ALBUM TOP 7, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Metallica: 72 Reasons (89)     *** eerste week op nummer 1 én in de Vinyl 33 ***
2. (8)   SZA: SOS (0), op 85,36%
3. EW  Joe Bonamassa: Tales Of Time (100)
4. (7)   Metro Boomin: Heroes & Villains (0)
5. (6)   Flemming: Flemming (5)

6. HH  de Jeugd van Tegenwoordig: De Lachende Derde (100)
De zesde plaats voor De Lachende Derde, het derde album van de Jeugd van Tegenwoordig uit 2010, is dezelfde positie waarop het album in 2010 binnenkwam in de Album Top 100. Maar ook dezelfde positive in de Vinyl 33 in 2018. In de laatste lijst gaat het album deze week op herhaling op de zesde plaats, dankzij de release van het oranje gekleurde vinylexemplaar dat deze week verscheen in een gelimiteerde oplage.
 
#7 (1)  NF: Hope (8)
 
Gaan we door met de andere nieuwe noteringen en dat zijn de volgende twee:
#26 Natalie Merchant: Keep Your Courage (90)
#67 Neil Young with the Santa Monica Flyers: Somewhere Under The Rainbow (100)

SINGLES
 
Vanuit het niets knalt ‘Daylight’ van David Kushner binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Zo lijkt het misschien, maar begin 2022 debuteerde hij al met ‘Miserable Man’, dat een weekje op nummer 57 stond. Kushner, 22, afkomstig uit Chicago, Illinois, heeft vele volgers op TikTok, waar hij sinds 2019 zijn liedjes plaatst. David Kushner komt uit een muzikale familie en begon al op zijn zesde met zingen.
 
SINGLE TOP 5
 
1. EW  David Kushner: Daylight       *** hoogste eersteweeks / eerste week op nummer 1 ***
2. (3)   Libianca: People, op 8,49%
3. (2)   Maan feat, Goldband: Stiekum
4. (1)   Miley Cyrus: Flowers
5. (5)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder
 
‘Padellen’ van Turfy Gang & LA$$A stuift de top 10 in. Het nummer kwam drie weken geleden binnen op plek 50, steeg vorige week naar nummer 23 en stoot nu door naar de negende plaats. Voor de Turfy Gang uit Maarssen is het hun eerste, voor rapper LA$$A (= Yves Lassally) de tweede top 10 notering. Hij scoorde vorig jaar een achtste plaats met ‘1234’, samen met Cristian D & Bilal Wahib.
 
Sluiten we af met de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#23 Goldband: Rommel
Dit is één van de drie nummers van de EP Rommel. ‘Paniekaanval’ staat op nummer 16 van de Tip 30 en het derde nummer is ‘Het Gesprek’.
 
#39 Post Malone: Chemical
#41 Flemming: Verleden Tijd
 
#51 Kinderen voor Kinderen: ZiggZagg
‘ZiggZagg’ is het themanummer voor de jaarlijkse Koningsspelen. Vanwege het Suikerfeest op vrijdag, waren de spelen niet op één, maar op twee dagen. Gisteren, donderdag 20 april en vandaag, vrijdag 21 april. De bijna jarige Koning Willem Alexander nam vanochtend deel aan het Koningsontbijt, dat dit keer geserveerd werd in Sportcentrum ‘De Scheg’ in Deventer.
 
#60 Labrinth: Never Felt So Alone
 
#65 Fifty Fifty: Cupid
Fifty Fifty is een Zuid-Koreaanse meidengroep bestaande uit Saena, Aran, Keena en Sio. Zoals meerdere K-Pop groepen, is Fifty Fifty in de markt gezet door een platenblabel, in dit geval Attrakt Records. Van de vier meiden heeft alleen Keena een tekstbijdrage geleverd aan het nummer ‘Cupid’.
 
#87 Jax Jones, Calum Scott: Whistle
#90 Lewis Capaldi: Wish You The Best
#100 Di-rect: How My Heart Was Won

Wijzen we je nog even op de kwartaalflits met een overzicht van de meest verkochte albums en singletracks, fysiek en digital in binnen en buitenland. Je vind deze onder het kopje ‘Aanbevolen Post’.