vrijdag 2 augustus 2024

Hitflits: Pink Summer van Frenna en Gaan We Weg? van Roxy Dekker feat. Ronnie Flex houden stand

Eerst even een aanvulling:
Vorige week meldden we dat Frenna met Pink Summer zijn derde nummer 1-album scoorde. Dat wil zeggen als soloartiest, alleen hadden we dat er niet bij vermeld. Naast deze drie nummer-1-albums, stond Frenna ook nog samen met SFB, waar hij tot 2022 deel van uitmaakte op de eerste plaats. Dat was met de albums 77 Nachten (in 2017) en Reset The Level III (in 2018). Daarmee is Pink Summer dus het vijfde nummer 1-album waar Frenna aan meewerkte.
En we hebben goed nieuws, want Pink Summer van Frenna voert ook deze week de Album Top 100 aan. Voor de derde week blijft Hit Me Hard And Soft van Billie Eilish hangen op de tweede plaats. Sowieso is het erg rustig in Megaland. Het lijkt er op dat de zomer nu echt op stoom is gekomen (zie de singles).
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Frenna: Pink Summer (0)       *** tweede week op nummer 1 ***
2. (2)   Billie Eislish: Hit Me Hard And Soft (15), op 19,57%
3. (6)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (23)
4. (5)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (18)
5. (3)   Eminem: The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) (0)
 
Kijken we wat er tussen de nieuwe noteringen van deze week zit. Dat zijn:
#8 Original Soundtrack / Ghost: Rite Here Rite Now (93)
De Zweedse rockgroep Ghost scoorde al een hitje met ‘Mary On A Cross’ (93 in 2022) en 4 keer een album, waaronder een nummer 2 voor Impera in 2022. Rite Here Rite Now is een concertfilm, met het optreden van de band in the Kia Forum in Inglewood, California op 11 en 12 september 2023 tijdens hun Noord-Amerikaanse ‘Re-Imperatour concert tour’.
Rode draad is een fictief verhaal rond de band. Jim Parsons schoot de opnames, die hij samen met de Zweedse muzikant/acteur Tobias Forge en de Amerikaanse acteur Alex Ross Perry, beiden  filmmakers, regisseerde. In de Vinyl 33 komt Rite Here Rite Now van Ghost binnen op de eerste plaats.

#14 the Police: Synchronicity – Deluxe Edition (72)
Dit vijfde en laatste studioalbum van the Police, kwam eind juni 1983 binnen op de derde plaats van de toenmalige Elpee Top 50 en stond naderhand nog 2 weken op de tweede plaats. Commercieel gezien was het wereldwijd met 15 miljoen exemplaren het meest succesvolle album van het trio Summers-Copeland-Sting. Van de 4 singles, bereikte ‘Everybreath You Take’ bij ons de derde plaats.
 
Synchronicity is opgenomen in de AIR Studio’s op het eiland Montserrat in de Caribbean, waar George Martin (producer van the Beatles) een eigen studio had laten bouwen, die al door menige artiest was gebruikt. De opnames van Synchronicity vonden gescheiden van elkaar plaats. Officieel omdat dit muzikaal beter uitkwam, maar in de documentaire ‘Under The Volcano’ is de werkelijke reden te horen: het boterde niet zo goed meer tussen de leden van the Police.
Hugh Padgham die hun vorige album Ghost In The Machine mede had geproduceerd, moest voortdurend optreden als scheidsrechter. Na 10 dagen was er nog niets opgenomen dat gebruikt kon worden. Uiteindelijk, maar pas toen de groep in Canada de opnames beluisterde, bleek dat het een zeer goed album was geworden.
 
Ter gelegenheid van de 40e verjaardag van Synchronicity, is er nu Deluxe Edition, een box met 6 cd’s / 4 elpees, met onder andere niet eerder uitgebrachte albumtracks en 36 demos / mixes.
 
#37 Talking Heads: Stop Making Sense – 40th Anniversary (97)
De concertfilm Stop Making Sense van Talking Heads verscheen in 1983 en is dus ook 40 jaar oud. Ter gelegenheid daarvan is deze opnieuw op vinyl uitgebracht en gaat in de Vinyl 33 dan ook op herhaling op nummer 6. Het originele album kwam in november 1984 binnen op 50 en zou pas in maart en april 1985 de tweede plaats bereiken.
 
#56 Powerwolf: Wake Up The Wicked (83)
De Duitse groep Powerwolf is een zogenaamde powermetalband. Dat is een metalgenre dat vooral in Europa succes heeft. Elegy en After Forever worden gezien als eerste vertegenwoordigers van het powermetalgenre in Nederland. In het buitenland zijn dat Helloween en Blind Guardian (Duitsland), Stratovarius en HammerFall (Scandinavië) en Rhapsody of Fire (Italië).
Powerwolf mag niet de eerste zijn. Na Helloween, uit bovengenoemd rijtje, is Powerwolf nog maar de tweede powermetalband die bij ons scoort. En dat werd wel een keertje tijd, want Wake Up The Wicked is al het tiende studioalbum van de band uit Saarbrücken. De band wordt gevormd door Benjamin "Matthew Greywolf" Buss (gitaar), David "Charles Greywolf" Vogt (basgitaar), Christian "Falk Maria Schlegel" Jost (keyboard), Karsten "Attila Dorn" Brill (zang) en Roel van Helden (drums). Op 5 oktober staat de band in de AFAS Live in Amsterdam.

#76 Johnny Blue Skies & Sturgill Simpson: Passage Du Desir (91)
Bij een nieuwe notering vragen ons altijd af of het om een nieuwe artiest gaat. Hoewel we Johnny Blue Skies nog niet eerder waren tegengekomen, is het toch geen nieuwe act. Hierachter zit namelijk de 46-jarige countryzanger Sturgill Simpson uit Jackson, Kentucky, die al 2 keer eerder een notering had. Met Metamodern Sounds In Country Music (100 in 2014) en A Sailor’s Guide To Earth (66 in 2016).
Nadat Simpson in 2021 zijn stemband had gescheurd, belandde hij in een depressie. Een reis naar Thailand en Parijs, waar hij nu woont, redde hem daarvan. Vervolgens nam hij het pseudoniem Johnny Blue Skies aan, dat hij al eens gebruikte in het tekstboekje bij zijn album A Sailor’s Guide To Earth. De bijnaam Johnny Blue Skies zou hem gegeven zijn door een barkeeper in Lexington, Kentucky, die hem introduceerde wanneer hij een open mic-set begon in de bar.
 
Over zijn inmiddels achtste album Passage Du Desir opgenomen in de Abbey Road Studios in London en Clement House Recording Studios in Nashville, Tennessee, zegt Simpson:  “Sturgill heeft zijn doel gediend, maar nu is hij dood”.
 
SINGLES     
 
Countryzanger Kane Allen Brown, 31 jaar, afkomstig uit Chattanooga, Tennessee, is in eigen land actief sinds 2014 en heeft sindsdien al 3 albums uitgebracht. Twee daarvan bereikte de eerste plaats van de countrylijsten en Experiment behaalde in 2019 zelfs die van de Billboard Album Top 200.Voorwaar geen beginneling.
Marshmello, de 32-jarige Christopher Comstock uit Philadelphia, Pennsylvania, die nog steeds optreedt met een witte helm, die lijkt op een marshmellow, scoorde al 14 keer. Beiden werkten in 2019 al samen op het nummer ‘One Thing Right’. Dat haalde destijds geen notering bij ons, wat ‘Miles On It’ nu wel doet, want het is deze week de hoogste eerste weeks op 78.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Roxy Dekker ‘Gaan We Weg?’ feat. Ronnie Flex   *** derde week op 1 ***
2. (2)   Yves Berendse: Terug In De Tijd, op 17,97%
3. (5)   Adam Port, Stryv, Keinemusik, Orso & Malachiii: Move
4. (3)   Bankzitters feat. Roxy Dekker: Huisfeestje
5. (7)   Robert van Hemert: Zoet, Zout, Zuur
Vorige week kreeg Robert een platinaplaat uitgereikt voor de meer dan 20 miljoen streams van ‘Zoet, Zout, Zuur’, sinds mei 2023.
 
Dat het nu volop zomer is, is vooral te zien aan de Single Top 100, waarin we slechts 3 eerste weeks noteringen mogen begroeten. Naast ‘Miles On It’ van Marshmello & Kane Brown op 78, zijn dat:
 
#92 Zerb & the Chainsmokers feat. Ink: Addicted
 
#99 Post Malone feat. Luke Combs: Guy For That
Luke Combs scoorde een wereldhit met de cover ‘Fast Car’, dat bij ons tot nummer 38 kwam. ‘Guy For That’ is geen cover, maar een nummer dat hij onder andere schreef met Post Malone en ook zingt. ‘Guy For That’ feat. Luke Combs is de voorloper van het album F-1 Trillion van Post Malone dat op 16 augustus uitkomt. Vorige week bracht hij al het nummer ‘Yours’ uit, dat gaat over zijn 2-jarige dochter, waarvan de naam vermoedelijk begint met een D, want op zijn voorhoofd staat DDP getatoeëerd.
 
Kijk voor alle noteringen op Dutch Charts.
 
Wijzen we je nog even op de Halfjaarflits, de terugblik op het eerste halfjaar. Je vindt deze  onder het kopje ‘Aanbevolen Post’.