maandag 12 mei 2014

Megaman bij week 19 – 10 mei 2014

Common linnets houden Coldplay van #1 af.

En verder in deze Megaman: Grootste hit voor Michael Jackson in 13 jaar, Justin Timberlake kort zichzelf in, na acht jaar is er weer een Sensation-anthem en Wyke van Weelden steunt Giel Beelen bij zijn recordpoging.

In de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM kun je lezen dat Blof er nog een weekje aan vast plakt. Tot vrijdag want dan neemt the Common linnets het over. Dan melden wij ons ook weer met een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Platina voor ‘Calm after the storm’

#1 the Common linnets: Calm after the storm                                *** terug op #1 / tweede week ***

Nadat the Common linnets dinsdag verzekerd was van een plaats in de finale van het Eurovisie Songfestival (met 150 punten was ‘Calm after the storm’ zelfs het populairste liedje), is het nummer de dagen daarna enorm gedownload. In combinatie met streaming zorgt dat er voor dat het nummer terug stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100. Op 22 maart knalde ‘Calm after the storm’ al op #1 binnen, maar zakte daarna, waarbij vorige week het dieptepunt werd bereikt: #49. Deze week maakt het één van de grootste sprongen naar #1 (waarover zo dadelijk meer).

in 40 jaar niet zo hoog

Winnaar werd zaterdagavond Conchita Wurst uit Oostenrijk met ‘Rise like a phoenix’ met 290 punten. The Common linnets eindigde tweede met 238 punten. Zo’n hoge notering voor een Nederlandse inzending is niet meer voorgekomen sinds 1975, toen Teach in won met ‘Ding a dong’.

tweede keer tweede

Formeel is een tweede plek voor Nederland nog niet eerder voorgekomen, dat wil zeggen erkend door de E(uropean) B(roadcasting) U(nion), de Europese Radio Unie. Informeel echter, schijnt Nederland in 1956 tweede te zijn geworden, achter Lys Assia uit Zwitserland, die het eerste Eurovisie Songfestival won (informatie met dank aan A.A.T. Hout).

#2 en platina

Sinds de finale wordt niet het winnende liedje massaal gedownload, maar de #2, ‘Calm after the storm’, in aantallen die normaal in één week worden bereikt! In april waren er al 10.000 van gedownload, nu zit dat aantal zeker boven of in de buurt van de 20.000, goed voor platina dus! Edelmetaal dat Waylon & Ilse de komende week wel uitgereikt zullen krijgen. Kunnen ze direct een gouden plak meenemen voor het album van the Common linnets, want dat zit er zeker in!
De gehele week zat ‘Calm after the storm’, relatief ten opzichte van de #1, in de lift. Dat zien we aan de voorlopige Single Top 100, die dagelijks wordt samengesteld en waarin streaming volgens een bepaalde wegingsfactor wordt meegenomen. De dagstanden, met tussen haakjes het percentage, zijn:
Ma: #14 (15%)
Di: #18 (20)
Wo: #5 (43)
Do: #2 (88)
Die #1 in de weeklijst kon het duo dus niet meer ontgaan.

opnieuw naar #1

The Common linnets zijn de tweede Eurovisie act dat terug stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100. In 2011 deed 3js mee met ‘Je vecht nooit alleen’, dat in de tweede week op  #1 kwam. Vervolgens nam het trio een Engelstalige versie op, ‘Never alone’ dat i.c.m. de eerste versie vijf weken later naar #1 steeg (vanaf #75). ‘Calm after the storm’ van the Common linnets (dat vanaf #49 komt) is nog steeds dezelfde versie. Daarnaast hadden Waylon & Ilse een weekje langer nodig om terug te komen op #1 en zullen in tegenstelling tot 3js ook langer bovenaan blijven staan.

Terug stijgen naar #1 is dus niet uniek, maar van buiten de top 10 komt het niet vaak voor.  Dan blijkt ‘Calm after the storm’ nog maar het derde liedje te zijn. Naast 3js lukte dat ook nog met ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter dat op 24 augustus 2013 vanaf #34 terug steeg naar #1. De aanleiding was toen minder plezierig: het overlijden van Prins Friso.

Coldplay loopt derde #1-hit mis

#2 Coldplay: A sky full of stars      *** hoogste eerste weeks ***

Tot woensdag leek het er op dat ‘A sky full of stars’ de derde #1-hit voor Coldplay zou worden. Het nummer bleef ‘Love never felt so good’ van Michael Jackson & Justin Timberlake ver voor en niets leek daar nog verandering in te kunnen brengen. Totdat een zeker duo zich van de beste kant liet zien en horen en in snel trein vaart inliep op beide nummers. Op vrijdag was Coldplay een illusie armer: ‘Calm after the storm’ van the Common linnets had hen ingehaald en Coldplay mist daardoor hun derde #1-hit.

geen credit

‘A sky full of stars’ is inmiddels de derde track van het album ‘Ghost stories’ dat vanaf aanstaande vrijdag te koop is. ‘Magic’ (#5) en ‘Midnight (inclusief Giorgio remix)’ (#31) gingen het nummer voor. Op ‘A sky full of stars’ speelt Avicii piano, die het ook deels produceerde. Hij krijgt daar echter geen credit voor; iets dat de Zweedse dj regelmatig doet met zijn eigen tracks, waarop anderen meedoen. Toen Coldplay het nummer opnam, vertelde zanger Chris Martin zijn bandleden niet dat Avicii het pianogedeelte had ingespeeld in plaats van hijzelf.

Grootste hit voor Michael Jackson in dertien jaar

#3 Michael Jackson & Justin Timberlake: Love never felt so good

Op 25 juni is het vijf jaar geleden dat Michael Jackson overleed. In December 2010, anderhalf jaar na zijn overlijden,  verscheen het album ‘Michael’ met nooit eerder uitgebrachte nummers. Tot op de dag van vandaag is er twijfel of alle nummers wel door Michael Jackson zijn ingezongen.

postuum

Afgelopen vrijdag is ‘Xscape’ uitgebracht, het tweede postume album van Michel. Logisch dus dat dit album met enige argwaan is ontvangen. Bij het beluisteren van de nummers hoeft daar echter geen twijfel meer over te bestaan, het is Michael Jackson die zingt. Waar wel vraagtekens over worden gesteld, is de productie van de nummers, waar onder andere Rodney Jerkins, LA Reid en Babyface voor werden gevraagd.

demo

Love neverfelt so good’ van Michael Jackson & Justin Timberlake is een nummer dat Paul Anka en Michael Jackson schreven en opnamen in 1983. De demo was bedoeld voor een album van Michael, maar haalde dat niet. De eerste plaatopname van ‘Love never felt so good’ stamt uit 1984, niet van Michael, maar van Johnny Mathis op zijn album A Special Part Of Me.

duet

Al in 2010 kregen producer Giorgio Tuinford en arrangeur Franck van der Heijen het verzoek van SONY, de platenmaatschappij van Michael, om met de demo aan de gang te gaan. Toch duurde het nog tot dit jaar dat die bewerkte versie naar buiten kwam. Maar eerst werd daar nog de zang van Justin Timberlake aan toegevoegd. Op Xscape staan drie versies van ‘Love never felt so good’.

‘Love never felt so good’, binnen op #3, is de grootste hit van Michael Jackson sinds ‘You rock my world’ (#2 in 2001). Let wel: wat nieuw werk betreft, want de #3-notering van ‘Billie Jean’ in juli 2009, was een heruitgave van het nummer uit 1983, naar aanleiding van zijn overlijden.

Tiësto komt met nieuw album

#44 Tiësto feat. Matthew Koma: Wasted

In de 19e week zakt ‘Red lights’ van Tiësto naar #53. Hoogste plaats was #42, een maand geleden. Sinds ‘Zero 76’ met Hardwell (#19 in 2011) is een nummer van Tiësto niet meer zo hoog geëindigd. Gezien de reacties op ‘Wasted’ feat. Matthew Koma, zou dat er wel weer in kunnen zitten. Grootste hits voor Tiësto tot nu toe: #1 voor ‘Traffic’ in 2003

Op 13 juni brengt Tiësto het album A Town Called Paradise uit, waarop hij samenwerkt met Christian Burns, Icona Pop, Ladyhawke, de producers DJ Hardwell en Firebeatz en zanger  Matthew Koma. Koma, echte naam Matthew Bair, zanger op ‘Wasted’, heeft de liefde voor muziek van huis uit meegekregen. Zijn vader Gerald Bair, is ook liedjesschrijver.

Justin Timberlake kort zichzelf in

#46 Justin Timberlake: Not a bad thing

In de week dat ‘Love never felt so good’ van Michael Jackson, waarop hij ook is te horen, binnenkomt op #3 (zie ook daar), scoort Justin Timberlake ook met ‘Not a bad thing’. Het nummer is afkomstig van het album The 20/20 Experience – 2 Of 2, dat in oktober verscheen. Aangezien de albumtrack ruim 11 minuten duurt (11:28!), is er voor de radiostations een radio edit van gemaakt, die nog 4:26 minuten duurt.

Na acht jaar weer een Sensation-anthem

#61 Dimitri Vegas & Martin Garrix & Like Mike: Tremor (Sensation 2014 anthem)

Op 5 juli vind in de Amsterdam ArenA de vijftiende editie van het dance evenement Sensation plaats. Bij de eerste editie in 2000 was het nog niet geheel uitverkocht, maar dat is sinds jaren wel het geval. Sinds 2005 wordt het dancefeest ook in Duitsland en België  gehouden en inmiddels is het concept overgewaaid naar Australië, Zuid Amerika en Azië.

Drie ‘hete’ dj’s van dit moment verzorgen het anthem van dit jaar, dat als thema kreeg ‘Welcome to the pleasuredome’. Die drie zijn Dimitri Vegas, Martin Garrix & Like Mike met het nummer ‘Tremor’, dat het zevende Sensation-anthem is dat een notering krijgt. En die andere acht dan? Die zijn er niet! ‘Tremor’ is pas het eerste anthem sinds ‘This is Sensation’ van Sander Kleinenberg (#19) uit 2006.

De broers Dimitri Vegas en Like Mike (echte namen : Dimitri en Michael Thivaios, geboren in Griekenland, maar opgegroeid in Willebroek, België), werken sinds het midden van de ‘00  samen. Het is niet de eerste keer dat ze betrokken zijn bij een anthem. In 2012 maakten de broers met Kelis het anthem van ‘Tomorrowland’, een dancefestival in Chattahoochee hills in de Amerikaanse staat Georgia. Vorig jaar scoorden de broers hun eerste hit met ‘Mammoth’ samen met Moguai (#89).

Martin Garrix (= Martin Garritsen), aanstaande woensdag wordt hij 18 jaar, brak wereldwijd door met ‘Animals’. Daarna scoorde hij nog twee hits, maar de echte opvolger van ‘Animals’ zat daar nog niet bij. Naast Sensation zul je Martin dit festivalseizoen onder andere tegenkomen op Mysteryland, dat op 23 augustus wordt gehouden op de voormalige Floriade in Haarlemmermeer.

weer Britse #1

Garrix was vorig jaar de derde Nederlander in één jaar die een #1-hit scoorde in de Britse hitparade. Twee weken geleden bereikte Mr. Probz daar ook de eerste plaats met ‘Waves (Robin Schulz remix)’, maar moest die plek vorige week afstaan aan ‘Summer’ van Calvin Harris. Ook Harris moet deze week inleveren, en daar maakt Mr. Probz weer gebruik van, want zijn nummer stijgt terug naar de top van de Britse hitparade. Van de remix van ‘Waves’ zijn de afgelopen week meer dan 25.000 meer verkocht dan van ‘Summer’ van Calvin Harris. Proficiat!

zondag 11 mei 2014

Jeronimo op de Nederlandstalige tour

#67 Jeronimo: Denk denk denk

Na vier Engelstalige singles, waarvan ‘! Am no superman’ feat. Stay-C het verst kwam (#11 in 2011), gaat de in Brazilië geboren Jeronimo van Ballegoijen over op het Nederlands. Dat betekent niet dat de 24-jarige Jeronimo daarmee afscheid neemt van de Engelse taal, want hij is tamelijk populair in Singapore en op de Filippijnen en hoeft daar vast niet met Nederlandstalige nummers aan te komen.

Hoewel ‘Denk denk denk’ zijn eerste Nederlandstalige single is, zingt Jeronimo al langer in het Nederlands. In 2012 zong hij het nummer ‘Gi-Ga-Gantisch’, de titelsong van de musical ‘ De Sprookjesboom’ in De Efteling.

Jason Derulo komt met opvolger van ‘Trumpets’

#70 Jason Derulo feat. Snoop dogg: Wiggle

Volgende week staat ‘Trumpets’ van Jason Derulo een half jaar genoteerd. Dat weten we nu al, want het nummer zakt maar langzaam en komt deze week uit op de 60e plaats. Vanaf volgende week kan hij dus met twee nummers genoteerd staan, want op #70 komt ‘Wiggle’ feat. Snoop dogg binnen. Tenzij dat nummer er al na de eerste week uitvalt.

Voor Calvin Cordozar Broadus Jr., ofwel Snoop dogg, is ‘Wiggle’ een weerzien met de Single Top 100 sinds 12 mei 2012, toen ‘Young, wild & free’ met Wiz Khalifa feat. Bruno Mars voor het laatst genoteerd stond. Dat nummer bereikte de 11e plaats eind 2011. Zo ver zien we ‘Wiggle’ niet komen.

Miley Cyrus hervat Europese tournee

#83 Miley Cyrus feat. Nelly: 4x4

Een nummer waaraan Pharrell Williams meewerkt, maar zonder er aan mee te werken. Huh? ‘4x4’ van Miley Cyrus feat. Nelly is geproduceerd en mede geschreven door Pharrell, de man met de gouden handjes. Toch is hij niet op het nummer te horen en dat komt omdat het al ruim een jaar oud is, dus voordat Pharrell zijn grote successen boekte (‘Blurred lines’, ‘Get lucky’). Op ‘4x4’ wordt Miley ondersteund door de rap van Nelly, die daarmee zijn eerste notering scoort sinds ‘Lose control’ van Keri Hilson (#50 in 2011).

Afgelopen dinsdag, 6 mei, heeft Miley Cyrus haar ‘Bangerz-tour’ hervat met een concert in Londen. De Europese tournee was tijdelijk stilgelegd doordat ze in april met vermoeidheidsverschijnselen en een allergische reactie op een antibioticakuur in het ziekenhuis belandde. Het concert dat de 21-jarige zangeres op 2 mei zou geven in de Amsterdamse Ziggo Dome is verplaatst naar 22 juni.

Joey Hartkamp neemt de tijd

#86 Joey Hartkamp: Ik wil je

Alvorens we een stukje schrijven, luisteren (of kijken) we naar het betreffende nummer. Bij ‘Ik wil je’ van Joey Hartkamp viel ons op dat het ongeveer 1 minuut duurt eer de in Arnhem geboren zanger begint te zingen. We weten niet of dat – in deze tijd, van alles moet snel – zo slim is. Evenals ‘Geen nacht meer zonder jou’ (#13 in 2013) is ‘Ik wil je’ geschreven door  Emile Hartkamp (zijn vader) en Norus Padidar.

Wyke van Weelden steunt Giel Beelen bij zijn recordpoging

#99 Wyke van Weelden: Make you mine

Afgelopen vrijdagmorgen stond Wyke van Weelden op de speelplaats van 3FM om haar single ‘World of blue’ te doen. Het nummer hoort bij de ‘Sea Stars-campagne’ van het Wereld Natuur Fonds en stijgt in de tweede week van 77 naar #49. Tevens deed Wyke – in het kader van de Mega Top 50 cover – haar versie van ‘Calm after the storm’, de #1-hit van the Common linnets

De komende week gaat Wyke elke dag even langs bij Giel, die zich waagt aan het verbreken van het wereldrecord radiomaken. Hij moet daarvoor 190 uur aan de bak, dus dan is het wel leuk als er af en toe iemand langskomt om muziek te maken. Wyke zal dan zeker het nummer ‘Make you mine’ zingen.

‘Make you mine’ is al het tweede lied dit jaar dat Wyke zingt dat bij een film hoort. In maart zong ze  ‘Kenau’, waarna dezelfde productiemaatschappij haar vroeg voor ‘De Poel’. Voor ‘Kenau’ schreef ze deels de muziek, ‘Make you mine’ is geschreven en geproduceerd door Nando Eweg & Peter Kvint. Nando was ook de producer van ‘Kenau’.

Na Nielson, Douwe Bob, Mattanja Joy Bradley, Maaike Ouboter en Michael Prins is Wyke van Weelden de zesde die na deelname aan De Beste Singer-SongWriter van Nederland (DBSSW) een hit scoort.