woensdag 6 januari 2021

Megajaarman 2020: the Weeknd scoort met Blinding Lights track van het jaar; album van het jaar is postuum voor Pop Smoke

Voerden in 2019 nog Nederlandse acts de boventoon: ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey (single) en Francis van Frenna (album). In 2020  zijn het de Canadese the Weeknd met de single, ‘Blinding Lights’ en de Amerikaanse rapper Pop Smoke, met het album Shooting For The Stars Aim For The Moon. Dat laatste is zeer bijzonder, want de rapper is eerder dit jaar overleden na een overval in zijn huis.
 
Elk kwartaal hebben we voorlopige jaaroverzichten gemaakt. Dat waren echter geen officiële overzichten, maar voorspellingen, gebaseerd op rekenmethodes ontwikkeld door rekenmeesters, Gerrit Schotman (albums) en Rudy van Vliet (singles). In de officiële overzichten, die vandaag, 5 januari, bekend zijn gemaakt door GfK Dutch Charts, hebben we bij de werkelijke jaarcijfers dan ook hun ‘voorspelling’ vermeld.
Nog één ding voordat we de jaarlijsten 2020 aan je presenteren. Deze lijsten geven de verkopen weer van singles en albums, gemeten in de periode lopend van vrijdag 27 december 2019 (week 1) tot en met dinsdag 29 december 2020 (week 53). Net iets meer dan een jaar dus. Sinds 1978 worden voor de jaarlijsten alleen verkochte aantallen geteld in plaats van punten. Dat jaar is dan ook de basis voor alle vergelijkingen die we in deze Megajaarflits trekken.
 
SINGLES
 
Single Top 10 over 2020, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1
 
#1 [1] the Weeknd: Blinding Lights (100)
#2 [2] Saint Jhn: Roses (Imanbek remix) (72)
#3 [3] Tones And I: Dance Monkey (61) / #10 in 2019
#4 [4] Emma Heesters & Rolf Sanchez: Pa Olvidarte (60) NL / #55 in 2019
#5 [5] Dababy feat. Roddy Ricch: Rockstar (57)
#6 [7] YXNG Le & Frenna: Wat Is Je Naam (55) NL
#7 [6] Lewis Capaldi: Before You Go (55)
#8 [9] Snelle: Smoorverliefd (52) NL
#9 [8] Topic feat. A75: Breaking Me (52)
#10 [10] Danny Vera: Roller Coaster (49) NL /  #39 in 2019
 
‘Blinding Lights’ van the Weeknd stond in december 2019 vier weken genoteerd (#33,  #14 en twee  keer #8) en bereikte pas op 11 januari de eerste plaats. Al na één week was hij die kwijt aan Snelle met ‘Smoorverliefd’, maar na vier weken steeg ‘Blinding Lights’ terug naar de eerste plaats, om daar nog zes weken te blijven.
Al vanaf het eerste kwartaal is ‘Blinding Lights’ van the Weeknd het meest gedownload en gestreamd. Zowel Snelle met ‘Smoorverliefd’ (#2 over het eerste halfjaar) en ‘Roses (Imanbek remix)’ van Saint Jhn (#2 over het derde kwartaal), deden een poging ‘Blinding Lights’ in te halen, maar kwamen qua streams niet eens in de buurt.
 
Over het hele jaar is ‘Blinding Lights’ van the Weeknd ruim 60 miljoen keer gestreamd, zo’n 20 miljoen meer dan ‘Roses (Imanbek remix)’ van Saint John (op #2)  en 25 miljoen meer dan ‘Dance Monkey’ van Tones And I (op #3).

radiovriendelijk
 
Hoewel airplay niet meetelt voor de wekelijkse Single Top 100 en dus ook niet voor de jaarlijst, kan het aantal keren dat een nummer wordt gedraaid wel indirect van invloed zijn op een notering. Immers, je hoort een nummer dat je leuk vind en vaker wilt horen, dus ga je het streamen en dat telt wel mee.
 
Het afgelopen jaar is ‘Blinding Lights’ van the Weeknd naast het meest gestreamde nummer, ook nog eens het meest gedraaid op de Nederlandse radiostations, meer dan 5880 keer! Dit blijkt uit gegevens van SoundAware, dat al die data verzamelt. ‘Soldier On’ van Di-rect, #40 in het jaaroverzicht, werd meer dan 4270 keer gedraaid.
 
vierde Canadees met single van het jaar
 
Vijf keer eerder (vier keer in 2015 en één keer in 2016), stond Abel Makkonen Tesfaye ofwel the Weeknd in een jaarlijst. Het hoogste kwam hij met ‘Can’t Feel My Love’: #20 in 2015. Na vijf jaar bereikt hij niet alleen de top 10, maar zelfs de bovenste plek. Hij is daarmee nog maar de vierde Canadese act die dat lukt. De andere drie waren:
2016: Drake: One Dance feat. Wizkid & Kyla (14x)
1991: Bryan Adams: (Everything I Do) I Do It For You (12x)
1998: Celine Díon: My Heart Will Go On (11x)
 
In  2016, het jaar dat Drake feat. Wizkid & Kyla met ‘One Dance’ de hit van het jaar scoorde, stond ‘Starboy’ van the Weeknd & Daft Punk op #58. 2016 was dan ook het beste jaar
waar het Canadees succes betreft. Niet minder dan twaalf nummers van Canadese acts
stonden in de jaarlijst. In 2019 waren dat er nog maar twee, maar dit jaar staat de teller alweer op zeven, waaronder nog een notering voor the Weeknd: ‘In Your Eyes’ op #46.
 
Roller Coaster gaat al twee jaar mee
 
Op 20 april 2019 kwam ‘Roller Coaster’ van Danny Vera de Single Top 100 binnen op #89 en is sindsdien niet meer weggeweest. In 2019 is het nummer zo’n 17 miljoen keer gestreamd, goed voor platina en eindigde in de jaarlijst op de 39e plaats. Einde verhaal? Wij dachten het niet!
 
Nadat Danny Vera het nummer had gezongen in het tv-programma Top 2000 a-gogo, dat tussen kerst en nieuwjaar werd uitgezonden, steeg het op 4 januari van dit jaar naar de achtste plaats, wat hem zijn eerste top 10-notering opleverde. Maar ook daarmee was het nog niet klaar.
 
2020 was vooral vanwege corona een raar jaar. Velen hadden steun bij het nummer van Danny Vera, en zorgden dat het ook in 2020 een notering kreeg, tussen #50 en #86. Maar op 12 december dook ‘Roller Coaster’ opnieuw de top 10 in en belandde op de negende plaats. Aanleiding was opnieuw de Top 2000, met de bekendmaking dat ‘Roller Coaster’ de nieuwe #1 is.
 
Met de 27 miljoen streams van ‘Roller Coaster’ in 2020 komt het totaal aantal uit op 44 miljoen! Goed voor dubbelplatina. In de jaarlijst van 2020 eindigt ‘Roller Coaster’ van Danny Vera dan ook op een verdiende tiende plaats.
meest hitgevoelige seizoen voor Beste Zangers
 
Het dertiende seizoen van het muziektv-programma ‘Beste Zangers’ leverde nog nooit zoveel hits op. Niet minder dan 18 (!) nummers (incl. vijf duetten) door Suzan & Freek (6/1), Tabitha (6/2), Milow (5/3), Miss Montreal (3/2), Diggy Dex (1/1), Stef Bos (1/1) en Wulf (1) vonden hun weg in één of meerdere weken naar de Single Top 100.
 
Slechts één daarvan heeft de jaarlijst van 2020 bereikt: ‘Door De Wind’ van Miss Montreal op #84. Overigens levert het twaalfde seizoen, dat in 2019 werd uitgezonden, ook nog een hit op in 2020: ‘Pa Olvidarte’ van Emma Heesters & Rolf Sanchez, op #4. In 2019 eindigde dat nummer op de 55e plaats.
 
Coronahits
 
2020 was voor veel artiesten een moeilijk jaar. Festivals gingen niet door, de paar optredens die wel doorgingen, vonden plaats voor een beperkt publiek. Nieuwe liedjes werden middels streams gepresenteerd, alleen videoclips konden nog dienen als promotie. Wel waren er veel livestreams, zodat je met die artiest nog een beetje het live-gevoel kon benaderen.
 
Diverse artiesten namen met een aangepaste tekst nieuwe versies op van hun bekende nummers. Neil Diamond paste de tekst aan van zijn ‘Sweet Caroline’. In april vond ‘One World: Together At Home’ plaats met optredens (vanuit de huiskamer) en toespraken.
 
Maar daarnaast werden er ook echte coronahits gescoord. Zo namen diverse Britse artiesten onder de naam Live Lounge All Stars het nummer ‘Times Like These’ op en scoorden daar in de Britse hitparade een #1-hit mee.
 
Bij ons werd dat geprobeerd door zo’n honderd artiesten, influencers en bn-ers met het nummer ‘Zon’. Dat viel echter niet zo in de smaak en kreeg dan ook geen notering. Een van de leukste coronanummers was toch wel ‘Ik **** je op afstand’ van Arjen Lubach en Merol, maar flopte ook.
 
Toch lukte het zeven coronanummers wel, waarvan twee de top 10 haalden. ‘Anderhalf’ van Ali B feat. Poke & Judeska (#5 in april) en ’17 Miljoen Mensen’ van Davina Michelle & Snelle (#1 in maart en april). ‘Anderhalf’ eindigt rond plek #160, ’17 Miljoen Mensen’ doet het beter, want het staat op de 23e plaats.
 
Aanleiding voor ’17 Miljoen Mensen’ van Davina Michelle & Snelle, was het niet doorgaan van de concerten van Davina Michelle op 26 en 27 maart in de AFAS Live. Michelle ging niet bij de pakken neerzitten, maar wilde met haar team kijken ‘hoe uit deze situatie toch een klein sprankje positiviteit te kunnen halen’.
 
Dit mondde uit in vier concerten in Ahoy Rotterdam (het Eurovisie Songfestival ging toch niet door), zonder publiek, maar met gastoptredens. Het eerste concert was met Di-rect en Snelle. Ieder concert werd afgesloten met het lied ‘17 miljoen mensen’, een variant op ‘15 miljoen mensen’, de #1-hit van Fluitsma & Van Tijn uit 1996.
Davina en Snelle droegen de nieuwe versie op aan hulpverleners, leraren, vakkenvullers en álle andere 17 miljoen mensen van Nederland. Davina: “Ik ben ongelofelijk trots op Snelle (die het nummer de avond voor het optreden schreef) voor deze briljante tekst en op mijn team voor het helpen realiseren van ‘17 Miljoen Mensen’”. Toen het nummer uitkwam, werd het massaal gedownload en gestreamd en stond vijf weken op de eerste plaats van de Single Top 100.
 
Niet echte coronahits, maar wel indirect daarmee verbonden, zijn vanwege de tekst of een dansje door verplegend personeel zijn:
#10 Danny Vera: Roller Coaster
#28 Master KG & Nomcebo Zikode feat. Burny Boy: Jeruzalema
#44 Di-rect: Soldier On
#84 Miss Montreal: Door De Wind
 
Statistieken
 
SINGLES
 
Was het in 2019 een collectief, Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey met ‘Hij Is Van Mij’, dat de eerste plaats opeiste in de jaarlijst. Dit jaar is het weer een zanger, the Weeknd met ‘Blinding Lights’.
 
mannen lopen verder uit
 
Het is sinds 1978 (het eerste jaar dat alleen verkochte aantallen tellen voor de jaarlijsten in plaats van punten), de achttiende keer dat mannen de hit van het jaar scoren. De heren lopen verder uit op de vrouwen, die dat nog maar acht keer lukten. Kom op dames, dat kan beter! De voorlaatste keer was in 2011, Adele met ‘Rolling In The Deep’. In 2021 zal het langverwachte album van Adele dan eindelijk uitkomen met misschien wel weer de hit van het jaar daarop.
 
#1-noteringen
 
Het aantal #1-hits in 2020 is met 18 drie meer dan in 2019. Vier van de 18 stonden vijf of meer weken bovenaan de Single Top 100. Het meeste aantal weken, 11, werd behaald door ‘Mood’ dat in twee versies genoteerd stond. De eerste zeven weken door 24Golnd & Iann Dior  en de andere vier inclusief de remix met J. Balvin & Justin Bieber. Het levert ‘Mood’ een zeventiende plek op in de jaarlijst.
 
(net) niet
 
Van de zestien #1-hits hebben vier niet de bovenste 100 van de jaarlijst gehaald. Het zijn:
Kevin: Gordelweg (#1 op 30 mei)
Boef: Treinstation (#1 op 6 juni en na zes weken verdwenen)
Yssi SB, Qlas & Blacka, Ashafar feat. ADF Samski: Scooter (#1 in oktober en november)
Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You (#1 vanaf 12 december)
 
De meeste hits
 
In 2019 waren de meeste noteringen van een act afhankelijk van het aantal albumtracks die een notering kregen. Met 33 hits scoorde Frenna het hoogste aantal. Met ingang van 2020 zijn de regels aangepast en kunnen niet meer dan drie tracks van een album een notering krijgen. Hierdoor komt er ruimte vrij voor andere nummers.
 
Toch werden de meeste hits in 2020 gescoord door een Nederlandse rapper. Josylvio scoorde er 15, waarvan 4 op nummers van anderen. Maar geen van de 15 heeft de bovenste 100 gehaald. Frenna bleef dit jaar steken bij 10 noteringen, waarvan 6 met anderen. Alleen de track ‘Wat Is Je Naam’ met Yxng Le haalde de jaarlijst, en staat op #6.
 
De meeste hits bij de bovenste 100 staan op naam van Snelle. Van de 14 hits, waaronder 5 met anderen, haalden 6 de jaarlijst. In 2019 waren dat er 4.
 
En daarmee komen we bij de Nederlandse producties in 2020. Dat zijn er door het ontbreken van (grote) hiphop hits, een stuk minder. In 2019 kwamen nog 53 hits uit Nederland, waaronder 31 door hiphoppers. In 2020 waren dat er nog maar 34, waarvan 13 door hiphoppers. Bij de bovenste tien staan slechts vier Nederlandse producties, vorig jaar zes.
 
herkomst
 
34x: Nederland (53)
28x: V.S. (22)
12x: Groot-Brittannië (9)
7x: Canada (2),
3x: Duitsland (1)
2x: Australië (2), Nieuw-Zeeland (-)
1x: Frankrijk (2), Noorwegen (1), België (1), Italië (1), Kosovo (1), Zweden (1), Zuid-Afrika (-), Columbia (-), Jamaica (-), Zuid-Korea (-), Mali (-), Zimbabwe (-)
 
talen
 
Ondanks dat de meeste producties uit Nederland komen, is de meest gebruikte taal nog altijd Engels. Met een verlies van bijna 20 Nederlandse producties, neem het aandeel van de Nederlandse taal dan ook flink af. De verdeling is nu als volgt:
69x: Engels (52)
28x: Nederlands (42), waaronder twee nummers die tweetalig werden gezongen
1x: Frans (-), Duala, taal in Kameroen (-), Zulu (-), taal in Zuid-Afrika
 
Tot slot vermelden we nog dat ‘Duurt Te Lang’ van Davina Michelle al voor het derde jaar een notering krijgt in de jaarlijst. In 2018 stond het op #10, in 2019 op #6 en dit jaar op #83. 
 
ALBUMS
 
In 2019 was het Frenna met Francis dat When We All Fall Asleep, Where Do We Go? van Billie Eilsh van de eerste plaats hield. Maar 2020 begon goed voor haar, want al in het eerste kwartaal voerde ze de voorlopige jaarlijst aan. En ook in het tweede en derde kwartaal leek er geen foutje aan de lucht. Wel voelde ze in het derde kwartaal de hete adem in de nek van the Weeknd met After Hours, dat in één kwartaal twee plaatsen was opgeschoven. Wellicht dan weer geen eerste, maar een tweede plek, net als in 2019, moest er dit jaar toch wel inzitten. Het liep echter anders af, want When We All Fall Asleep, Where Do We Go? eindigt op de zesde plaats.
 
Hoewel dit jaar alles anders is, is het laatste kwartaal nog steeds het kwartaal waarin de meeste albums worden verkocht/gestreamd. Niet zo gek, want daarin zitten Sinterklaas en Kerst, geschenkmomenten bij uitstek.
 
Ondanks meerdere singles van het album, waaronder de jaarhit ‘Blinding Lights’, redt the Weeknd het niet met zijn album After Hours, dat drie weken bovenaan stond. Het is wijlen Bashar Jackson, ofwel rapper Pop Smoke, die met zijn album Shooting For The Stars Aim For The Moon het album van het jaar scoort. Na twee jaren waarin Nederlandse rappers de boventoon voerden, Josylvio in 2018 met Hella Cash en Frenna in 2019 met Francis, is het een Amerikaanse rapper die met de eer strijkt en dat is voor het eerst.
 
Shooting For The Stars Aim For The Moon
van Pop Smoke kwam op 11 juli binnen op de eerste plaats en verbleef daarna in de top 3. Op 22 augustus steeg het album terug naar de eerste plaats dankzij een deluxe edition met 15 extra tracks. Daar bleef het echter niet bij, want op 17 oktober steeg het album opnieuw terug naar de eerste plaats en verbleef daar twee weken. Aanleiding was toen het viral gaan van het nummer ‘What You Know About Love’.
 
3x postuum
 
Het bijzondere aan deze noteringen, is dat Bashar Jackson, ofwel Pop Smoke, op 19 februari 2020 overleed aan de gevolgen van een overval in zijn eigen huis. Alle #1-weken zijn dus postume weken. Pop Smoke is één van zeven acts die postuum een #1-album scoren, maar de enige die dat drie keer lukt met hetzelfde album! Shooting For The Stars Aim For The Moon van Pop Smoke staat een half jaar genoteerd en is in die weken niet buiten de top 10 geweest. Een verdiende eerste plek dus in de jaarlijst van 2020.
 
Album Top 10 over 2020, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1.
 
#1 [2] Pop Smoke: Shooting For The Stars Aim For The Moon (100)
#2 [1] the Weeknd: After Hours (97)
#3 [5] Dua Lipa: Future Nostalgia (89)
#4 [8] Lil Kleine: Jongen Van De Straat (88) NL
#5 [4] Harry Styles: Fine Line (86)
#6 [3] Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (82)
#7 [12] Boef: Allemaal Een Droom (80) NL
#8 [6] Ed Sheeran: No. 6 Collaborations Project (74)
#9 [7] Snelle: Vierentwintig (70) NL
#10 [9] Post Malone: Hollywood’s Bleeding (67)
  
Slechts drie Nederlandse producties staan er bij de bovenste tien. In 2019 waren dat er nog zes, met een eerste plaats voor Francis van Frenna.
 
Ed Sheeran heeft geen hits nodig
 
Voor het tweede achtereenvolgende jaar staat het album No. 6 Collaborations Project van Ed  Sheeran bij de bovenste tien. Dat is opmerkelijk, want het afgelopen jaar scoorden hij geen hits van het album. Alleen de track ‘I Don’t Care’ met Justin Bieber (#1 in mei 2019!) stond nog tot juli 2020 genoteerd en staat op #99 in de jaarlijst. Of Sheeran in 2021 met een nieuw album zal komen, is nog onduidelijk. Single ‘Afterglow’, net uit, zal daar niet op komen te staan.

Overigens staat Ed Sheeran ook nog met de album Divide (op #21) en X (op #82) genoteerd. De eerste al sinds 2017, de tweede sinds 2014!
 
Harry Styles doet het alleen beter (dan zijn maatjes)
 
Met ‘Watermelon Sugar’ scoorde Harry Styles in 2020 zijn eerste top 10-hit (#4 in augustus). Het nummer kreeg eind 2019 al een notering, toen nog als track van het album Fine Line dat de eerste plaats veroverde en hem zijn tweede #1-album opleverde. Pas toen in mei de clip bij ‘Watermelon Sugar’ werd vrijgegeven, ging het nummer op herhaling en stond negen weken in de top 10.
Ook het album Fine Line profiteerde daar van en steeg terug de top 10 in en vinden we terug op een vijfde plaats in de jaarlijst. hij is daarmee het eerste (voormalige) lid van One Direction dat zo hoog eindigt. Zelfs met One Direction kwam hij nooit zo hoog;  Take Me Home eindigde in 2011 op #11.
 
ook albumsucces voor Danny Vera
 
Behalve een tiende plaats voor zijn single ‘Roller Coaster’, staat Danny Vera ook met meerdere albums genoteerd. Pressure Makes Diamonds 1 & 2 (#4 in december) staat op #11 en zijn nieuwste album The New Now (#1 in november en december) prijkt op #19 en is tevens het bestverkochte vinylalbum van 2020.
 
statistieken
 
Net als bij de singles, hebben we ook enkele noteringen op een rijtje gezet in de album statistieken
 
#1-noteringen
 
Bereikten in 2019 maar 23 albums de eerste plaats, in 2020 waren dat er 32 (inclusief Christmas van Michael Bublé in week 53). Evenveel als in 2018 en nog altijd vier onder het record van 2015, toen 36 albums de top bereikten.
 
Vanwege het hoge aantal van 32 (gemiddeld om de 1½ week een nieuwe #1), waren er maar vier albums die het langer dan drie weken volhielden. Drie met vier weken: Jongen Van De Straat – Lil Kleine, Allemaal Een Droom – Boef en Shoot For The Stars Aim For The Moon. Maar het meeste aantal weken, vijf, werd bereikt door Danny Vera met The New Now.
 
De meeste #1-albums komen daarop binnen en zakken daarna weer. Slechts twee van de 32 #1-albums hadden een week langer om de top te bereiken: Animal Stories van Kevin en Letter To You van Bruce Springsteen, beide twee weken.
 
grootste zakker(s)
 
Tot 2020 was The Source van Ayreon de grootste zakker vanaf de eerste plaats in de tweede week. Dat album viel op 13 mei 2017 naar plek 39. Dit jaar werd dat record twee keer verbroken … door dezelfde act
 
Op 11 april 2020 zakte Electric Castle Live And Other Trails van Ayreon naar de 54e plaats. Zes maanden later, op 10 oktober donderde Transitus van hetzelfde Ayreon, naar de 60e plaats! Opvallend genoeg haalt dat album nog wel de jaarlijst, op #86, maar het andere album, zoals verwacht niet. Dat geldt overigens ook voor nog zeven andere #1-albums.
 
(net) niet
 
In totaal halen 7 van de 32 #1-albums de bovenste 100 van 2020 niet. Hier zijn ze met tussen haakjes de datum dat het album op #1 kwam:
3js: De Aard Van Het Best (23 mei)
Guus Meeuwis: Deel Zoveel (8 augustus)
Metallica: S&M2 (5 september)
André Hazes Jnr.: Thuis (26 september)
Spinvis: 6.76.9 (10 oktober)
Paul McCartney: III (24 december)
Ayreon: Electric Castle Live And Other Trails (4 april)

mannen vergroten voorsprong
 
In 2019 haalden de mannen de vrouwen in door één album van het jaar meer te scoren. Met After Hours van the Weeknd als album van het jaar 2020, staan de mannen nu op 17 en de vrouwen op 15. Volgend jaar weer een vrouw, Adele?
 
herkomst
 
Van de bovenste 100 albums die genoteerd stonden in 2020, werden er slechts 39 geleverd door Nederlandse acts. Dat zijn er 11 minder dan in 2019. Toch maakten rap/hiphop het merendeel daarvan uit: 22 stuks (in 2019: 35 van de 50).
 
Eens even kijken welke landen nog maar scoorden in 2029, met tussen haakjes het aantal in 2019:
39x: Nederland (50)
36x: Verenigde Staten van Amerika (26)
14x: Groot-Brittannië (14)
5x: Canada (3)
1x: Zuid-Korea (1), Australië (1), Zuid-Afrika (-), Nigeria (1), Mali (1), Cuba (-)
 
talen
 
Doordat het aandeel Nederlandse producties flink is afgenomen, moet de Nederlandse taal daar ook aan geloven. Van de 39 worden er nog 32 in het Nederlands gezongen/gerapt. En dus is het Engels aan een opmars bezig. De verdeling is als volgt:
66x Engels (59)
32x Nederlands (45)
1x: Frans (-), Zulu (-)
 
Voordat we het Nederlandse deel afsluiten, volgt hier nog de Vinyl Top 10 van 2020, met tussen spekhaakjes, de stand in 2019. Achteraan staat tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1.
 
#1 Danny Vera: The New Now (100) NL
#2 Harry Styles: Fine Line (63)
#3 Tame Impala: The Slow Rush (58)
#4 [5] Fleetwood Mac: Rumours (56)
#5 Bruce Springsteen: Letter To You (53)
#6 [2] Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (51)
#7 Rolling Stones: Totally Stripped – Live At The Paradiso Amsterdam 1995 (47)
#8 [8] Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon (46)
#9 [7] Danny Vera: Pressure Makes Diamonds 1 & 2 (45) NL
#10 [30] Tyler, the Creator: Igor (41)

Buitenland
 
Net als in ons land zijn in een aantal andere landen deze week de jaarlijsten bekendgemaakt, die net als bij ons, gebaseerd zijn op verkochte aantallen, fysiek en digitaal.
 
Verenigd Koninkrijk
 
In Groot-Brittannië is het de O(fficial) C(harts) C(ompany) dat de verkopen bijhoudt. Bij de jaarlijsten worden vaak ook enkele aantallen vrijgegeven. Waar albums ook in 2019 een notering kregen, vermelden we dat tussen haakjes.
 
Top 10 Singles (incl. streams), aantallen
 
1 weeknd - blinding lights (2,208.733: 250 miljoen streams / 195.000 downloads)
2 (8) tones & i - dance monkey (1,594.532)
3 saint jhn - roses
4 lewis capaldi - before you go
5 joel corry ft mnek - head & heart (1,22 miljoen: 149 miljoen streams)
6 dua lipa - don't start now
7 dababy ft roddy ricch - rockstar
8 (1) lewis capaldi - someone you loved
9 stormzy/ed sheeran/burna boy - own it
10 harry styles - watermelon sugar
 
Top 10 Streams, aantallen in miljoenen
 
1 weeknd - blinding lights (250)
2 tones & i - dance monkey
3 saint jhn - roses
4 dababy ft roddy ricch - rockstar
5 lewis capaldi - before you go
6 joel corry ft mnek - head & heart (149)
7 dua lipa - don't start now
8 lewis capaldi - someone you loved
9 roddy ricch - the box
10 future ft drake - life is good
 
Het zal je niet verbazen dat streams een flink aandeel in de totale verkoop van nummers nemen. In 2020 waren dat er 139 miljard stuks, een stijging van 22% ten opzichte van 2019. Zo’n 200 acts streamden meer dan 100 miljoen keer.
 
Top 10 Downloads
 
1 weeknd - blinding lights
2 ladbaby - don't stop me eatin'
3 live lounge allstars - times like these (bbc radio 1 stay home)
4 michael ball/captain tom moore - you'll never walk alone
5 tones & i - dance monkey
6 joel corry ft mnek - head & heart
7 saint jhn - roses
8 jawsh 685 & jason derulo - savage love (laxed - siren beat)
9 lewis capaldi - before you go
10 dua lipa – physical
 
Top 10 Albums (incl. streams), aantallen in duizenden
 
1 (1) lewis capaldi - divinely uninspired to a hellish extent (455.914)
2 harry styles - fine line (293.435)
3 dua lipa - future nostalgia (265.042)
4 (4) billie eilish - when we all fall asleep where do we go
5 stormzy - heavy is the head (222.791)
6 pop smoke - shoot for the stars aim for the moon (222)
7 (2) ed sheeran - no 6 collaborations project (217.938)
8 queen - greatest hits (193.496)
9 elton john – diamonds (189.752)
10 fleetwood mac - 50 years - don’t stop (186.068)
Voor het tweede achtereenvolgende jaar scoort de Schot Lewis Capaldi met Divinely Uninspired To A Hellish Extent, het album van het jaar. Wel zijn de aantallen flink minder. In 2019 ging het album nog 641.000 keer over de Britse toonbanken, in 2020 waren dat er nog 456.000. Er was in 2020 geen album waarvan in één jaar meer dan 1 miljoen stuks werden verkocht en dat is voor het eerst. Sowieso neemt het aandeel fysieke albums al jaren af, in 2020 met 13,6%.
 
Vinyl Album Top 10, met aantallen in duizenden
 
1 (3) fleetwood mac – rumours (32,5)
2 oasis - what's the story morning glory
3 amy winehouse - back to black
4 nirvana - nevermind
5 harry styles - fine line (22.368)
6 kylie minogue – disco (21,5)
7 (4) queen - greatest hits
8 ac/dc - power up
9 arctic monkeys - live at the royal albert hall
10 idles - ultra mono
 
Het aantal vinylexemplaren neemt nog steeds toe en dat al veertien jaar achter elkaar! In 2020 was de stijging 11,5% tot 4,8 miljoen verkochte elpees.
 
Vinyl Single Top 10, met aantallen in duizenden
 
1 liam gallagher - all you're dreaming of (11,6)
2 joy division - love will tear us apart
3 rolling stones - living in a ghost town
4 joy division - atmosphere
5 billie eilish - no time to die
6 new order - blue monday
7 joy division - transmission
8 noel gallagher's high flying - blue moon rising
9 coldplay - christmas lights
10 kylie minogue - say something
 
Cassette Top 10, aantallen in duizenden
 
1 lady gaga – chromatica (14)
2 5 seconds of summer – calm (13)
3 yungblud – weird (7,7)
4 1975 - notes on a conditional form
5 blackpink - the album
6 selena gomez - rare
7 kylie minogue - disco
8 dua lipa - future nostalgia
9 haim - women in music - pt 3
10 streets - none of us are getting out of this life
 
Net als acht voorgaande jaren werden er in 2020 ook weer cassetteverkopen gedaan dan het jaar daarvoor. In 2020 zijn de verkopen hiervan zelfs bijna verdubbeld! Het totaal ligt op 156.542 cassettealbums, het hoogste aantal sinds 2003.
 
Verenigde Staten van Amerika (bron: Soundscan)
 
De jaarlijsten die het Amerikaanse muziekmagazine Billboard jaarlijks eind november  publiceert, zijn gebaseerd op het aloude puntensysteem. Gelukkig stelt MRC Data (voorheen
Soundscan), dat de data levert aan Billboard, ook jaarlijsten samen op basis van verkoopcijfers. Onderstaande overzichten zijn de verkopen gemeten over de periode 3 januari 2020 tot en met 31 december 2020.
 
Top 10 Albums (incl. streams vs cd-verkopen), aantallen in miljoenen
 
1. Lil Baby, My Turn (2.632)
2. Taylor Swift, Folklore (2.204)
3. Pop Smoke, Shoot for the Stars Aim for the Moon (2.198)
4. The Weeknd, After Hours (2.032)
5. Juice Wrld, Legends Never Die (1.990)
6. Post Malone, Hollywood’s Bleeding (1.89)
7. Lil Uzi Vert, Eternal Atake (1.860)
8. Roddy Ricch, Please Excuse Me for Being Antisocial (1.792)
9. Harry Styles, Fine Line (1.522)
10. Luke Combs, What You See Is What You Get (1.475)
 
Het is het derde achtereenvolgende jaar dat er van een rap-album de meeste aantallen zijn verkocht. Na Scorpion van Drake (3,91 miljoen in 2018) en Hollywood’s Bleeding van Post Malone  (3 miljoen in 2019), pakt in 2020 rapper Lil Baby met My Turn het album van het jaar met 2,63 miljoen stuks. Natuurlijk is het merendeel daarvan streams: 2,59 miljoen (gelijk aan 3,39 miljard streams). Van het fysieke album zijn slechts 40.000 verkocht.
 
Top 10 Albums (alleen fysieke verkopen) aantallen in duizenden
 
1. Taylor Swift, Folklore (1.276 miljoen)
2. BTS, Map of the Soul: 7 (674,009)
3. The Weeknd, After Hours (480)
4. Harry Styles, Fine Line (420)
5. Billie Eilish, When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (348)
6. Lady Gaga, Chromatica (331)
7. Juice WRLD, Legends Never Die (301)
8. Halsey, Manic (301)
9. Eminem, Music to Be Murdered By (287)
10. Taylor Swift, Evermore (283)
 
Voor het derde achtereenvolgende jaar levert Taylor Swift het bestverkochte fysieke album van het jaar. In 2018 met Reputation, in 2019 Lover en in 2020 met Folklore. Ook Evermore dat ze in 2020 uitbracht staat in de top 10. Fysieke verkopen (cd-lp-cassette) nemen al jaren af, in 2020 met 9,2% tot 68,1 miljoen stuks.
 
Top 10 Vinylalbums, in duizendtallen, met tussen haakjes de stand in 2019
 
1. Harry Styles, Fine Line (232)
2. (2) Billie Eilish, When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (196)
3. (3) Queen, Greatest Hits (176)
4. (1) The Beatles, Abbey Road (161)
5. (4) Soundtrack, Guardians of the Galaxy, Awesome Mix, Vol. 1 (152)
6. (9) Bob Marley and The Wailers, Legend: The Best Of… (148)
7. (10) Fleetwood Mac, Rumours (138)
8. Billie Eilish, Dont Smile at Me (126)
9. (8) Michael Jackson, Thriller (125)
10. Kendrick Lamar, Good Kid, M.A.A.D City (117)
 
Voor het vijfde achtereenvolgende jaar zit de verkoop van vinyl in de lift. In 2020 met 26,9% tot 27,54 miljoen stuks. Dat staat voor 40,5% van de totale fysieke albumverkopen.
 
Volgen tot slot nog de overzichten van de losse tracks
 
Top 10 Streams, audio + video, aantallen in miljoenen
 
1. Roddy Ricch, “The Box” (1.32 miljard, 940,42 audio + 399,22 video)
2. Future featuring Drake, “Life Is Good” (1.035 miljard)
3. DaBaby featuring Roddy Ricch, “Rockstar” (863.95 )
4. The Weeknd, “Blinding Lights” (821.12)
5. Jack Harlow, “Whats Poppin” (788.74)
6. Cardi B featuring Megan Thee Stallion, “WAP” (732.7)
7. Megan Thee Stallion, “Savage” (612.03)
8. Lil Mosey, “Blueberry Faygo” (593.01)
9. Tones and I, “Dance Monkey” (570.48)
10. Doja Cat, “Say So” (562.38)
 
Top 10 Streams, alleen audio, aantallen in miljoenen
 
1. Roddy Ricch, “The Box” (920.42)
2. The Weeknd, “Blinding Lights” (691.5)
3. DaBaby featuring Roddy Ricch, “Rockstar” (673.98)
4. Future featuring Drake, “Life Is Good” (651.34)
5. Jack Harlow, “Whats Poppin” (643.67)
6. Cardi B featuring Megan Thee Stallion, “WAP” (492.24)
7. Megan Thee Stallion, “Savage” (492.05)
8. Lil Mosey, “Blueberry Faygo” (490.75)
9. Post Malone, “Circles” (456.85)
10. Saint Jhn, “Roses” (454.85)
 
Het aandeel R&B/hip-hop is gelijk aan dat 2019: 30,7%, dat staat voor 267,55 miljoen streams. Rock nam 16,2% in, 142,15 miljoen streams.
 
Top 10 Streams, alleen video, aantallen in miljoenen
 
1. Roddy Ricch, “The Box” (399.22)
2. Future featuring Drake, “Life Is Good” (383.57)
3. Cardi B featuring Megan Thee Stallion, “WAP” (240.45)
4. Pinkfong, “Baby Shark” (207.95)
5. DaBaby featuring Roddy Ricch, “Rockstar” (189.97)
6. Lil Nas X featuring Billy Ray Cyrus, “Old Town Road” (168.45)
7. Eminem featuring Juice WRLD, “Godzilla” (161.33)
8. Jack Harlow, “Whats Poppin” (145.06)
9. Tones and I, “Dance Monkey” (143.46)
10. 6ix9ine, “Gooba” (132.81)
 
Top 10 Downloads. aantallen in duizenden
 
1. BTS, “Dynamite” (1.26 miljoen)
2. The Weeknd, “Blinding Lights” (580)
3. Gabby Barrett, “I Hope” (351)
4. Tones and I, “Dance Monkey” (339)
5. Megan Thee Stallion, “Savage” (336)
6. Cardi B featuring Megan Thee Stallion, “WAP” (300)
7. Jawsh 685 x Jason Derulo, “Savage Love (Laxed – Siren Beat)” (299)
8. Blake Shelton Duet With Gwen Stefani, “Nobody But You” (288)
9. Post Malone, “Circles” (281)
10. Maroon 5, “Memories” (264)
 
Deze Megajaarman 2020 vervangt de Megajaarflits van 5 januari 2021.
Laatste update: 10 januari 2021 - aangevuld: analyses, statistieken, buitenlandse jaarlijsten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten