vrijdag 15 juli 2011

Hitflits: Spaanse dj blijft Franse dj voor; Lenny Keylard, eerste ‘Voice-kandidaat’ met album

Nu de zon het al geruime tijd laat afweten, zoeken we het in muziek die ons kan verwarmen. En wat komt het dan mooi uit dat we de keuze hebben uit twee versies van hetzelfde nummer van de Franse dj Lucenzo!

De eerste, ‘Vem dancar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali kwam vorige week al binnen op de twaalfde plaats. Deze week komt ‘Danza Kuduro’, dat Lucenzo maakte met Don Omar, daarbij en samen verkopen ze genoeg voor de tweede plaats in de nieuwe Single Top 100. Ze komen net 2% tekort om ‘Loca people (la gente esta muy loka)’ van de Spaanse dj Sak Noel te verdrijven, dat nu voor de derde week de singlelijst aanvoert. Gestegen van de vierde naar de derde plaats is ‘Moves like Jagger’ van Maroon 5 feat. Christina Aguilera, waarmee Maroon 5 haar eerste top 3-notering scoort.

Er zijn drie nummers uit de top 10 gevallen en dus komen er ook drie voor terug. Die van Lucenzo op #2 weet je al. De anderen staan op #7 respectievelijk #10. Naar #7 stijgt ‘Laat de zomer in je hart’ van Wolter Kroes, dat vanaf #33 komt. Het levert Kroes niet alleen zijn achtste top 10-hit op, maar het nummer scoort ook nog eens negentien plaatsen hoger dan het origineel. ‘Lass die Sonne in dein Herz’ van de Duitse formatie Wind, kwam in 1987 niet verder dan de 26ste plaats. De andere nieuwe in de top 10, is ‘Zakka zakka’ van Arjon feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas, dat sprint van #78 naar #10. Net buiten de top 10 staat ‘I am no superman’ van Jeronimo feat. Stay-c, dat vanaf de zestiende plaats komt.

Op 4 juni viel ‘Happiness’ van Jonathan Jeremiah na acht weken uit de Single Top 100, met als hoogste plaats #38. Deze week gaat het nummer op herhaling op #52 en dat dankt Jonathan aan zijn optreden vorig weekend op North Sea Jazz (NSJ). Zijn album ‘A solitary man’ stijgt van 37 naar #3 en bereikt daarmee een nieuwe mijlpaal. Meer daarover en andere acts van NSJ, onder de Album Top 100.

Nu een overzicht van de echte nieuwelingen, de zogenaamde eersteweeks noteringen:
#19 Sjoerd, Rikki, Lucas & Edwin: Jij
#40 Brooke Fraser: Something in the water
#73 Rolf Sanchez: Ave Maria
#74 Superheavy: Miracle worker
#79 Young the giant: My body
#86 Jessie J: Nobody’s perfect
#89 Cee lo Green: I want you
#90 Jamie Woon: Night air

Voordat we overgaan naar de nieuwe Album Top 100, nog even een paar opvallende verschuivingen. ‘Hé wat doe jij/De Tour de France’ van Dries Roelvink gaat van 96 naar #20. Daarentegen gaan ‘Koko’ van Sander van Doorn (van 10 naar #27) en ‘Wish I could’ van Miss Montreal (van 31 naar #94) flink onderuit. Na 107 weken maakt ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas, een lichte terugval en zakt van 61 naar #64. Tenslotte stijgt ‘Welcome home’ van Radical face (je weet wel, dat nummer uit de Nikon reclame), in de tiende week van 39 naar #31. Het nummer zit voor de derde week in de lift (79,62,39) en is de komende week Megahit op 3FM.

Vanaf vandaag, vrijdag 15 juli 2011, ligt ‘Mannen van staal’, het dubbelalbum van Rowwen hèze, in de winkels. De ‘Limbos’ hebben een grote schare fans en die zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat er een voorlopig einde komt aan de hegemonie van ‘21’ van Adele in de Album Top 100. Want ook deze week voert ‘21’ de albumlijst aan, inmiddels voor de eenentwintigste week. Het album verkoopt het #2 album meer dan twee keer uit (46%). Overigens is Rowwen hèze morgenmiddag een uur lang te gast in het TROS Muziek Café, dat nog meer verkopen zal genereren.

Die #2 is tevens de hoogste eersteweeks: ‘Lach, leef en geniet’ van Jannes, waarmee hij zijn achtste top 10-album scoort. Er is twee jaar gewerkt aan het album, dat op 7 juli werd gepresenteerd op de nieuwe achtbaan ‘Speed of sound’ in Walibi pretpark. Bezoekers kregen tijdens de rit nummers van het album te horen (kan dat wel, met zo’n snelheid en al die krijsende mensen??). De officiële presentatie is op 30 juli in Assen, na zijn vakantie die dit jaar in Spanje wordt doorgebracht. In de vakantie zwemt Jannes vooral veel met de kinderen, houdt hij van lekker eten en wandelen over de boulevard. Daarna moet Jannes weer zo’n 200x aan de bak voor het weer vakantie is. En dat is al 100x minder dan voorheen, want Jannes wil het al jaren wat kalmer aandoen!

‘Lach, leef en geniet’ is zijn elfde studioalbum. Jannes: “Iedere plaat is weer een uitdaging, met een andere insteek. Ditmaal wilde ik geluk uitstralen, zoals de titel al meteen aangeeft.” Na ‘Meer dan een vriend’ (in 2008) en ‘Het beste van’ (in 2010), is het de derde keer dat een album van hem binnenkomt op de tweede plaats. Daarnaast bereikte Jannes vier keer de eerste plaats.

“Nu kan ik echt mijn eigen ding gaan doen”, zei Lenny Ryan Keylard in januari, toen hij The voice of Holland moest verlaten. “Ik ben blij met de kans die ik heb gekregen in The voice of Holland, om reggae op de kaart te kunnen zetten. Het is wel tof om te zien dat dit programma geschikt is voor mensen met een eigen stijl. The voice of Holland heeft echt een hart voor reggae gehad.”

De afgelopen tijd heeft Lenny Keylard met mensen van het team van Roel van Velzen, zijn coach, gewerkt aan zijn debuutalbum. Vorige week verscheen ‘Jah is the remedy love is the cure’ en deze week knalt het binnen op de zevende plaats. Lenny is na Ben Saunders, winnaar van The voice of Holland 2011, met zijn album ‘You thought you knew me by now’, de eerste deelnemer die met een heel album komt. De volgende twee Voice acts, die met een album komen, zijn Jennifer Ewbank en Pearl Jozefzoon, beide in september. Jennifer gaat op de Engelstalige tour, Pearl zingt volledig in het Nederlands. Beide zangeressen werden gecoacht door Nick & Simon.

Nog even terug naar Adele. Want het ziet er naar uit dat ‘21’ aanstaande zondag in de Britse albumlijst terugstijgt naar #1. Het album stond voor het laatst in mei op de eerste plaats, maar ziet kans om de eerste plaats terug te pakken. Dat betekent dat het album een zeventiende week ingaat op #1.

North Sea Jazz 2011

We maakten er al even melding van bij de singles, waar ‘Happiness’ van Jonathan Jeremiah op herhaling ging op #52. Zijn album ‘A solitary man’ gaat ook een beetje op herhaling, want het belandt opnieuw in de top 10, door te stijgen van 37 naar #3. Het album heeft nog niet eerder zo hoog gestaan; de hoogste plaats was #7, op 9 april, in de week van binnenkomst. De reden van de stijging is zijn optreden vorig weekend op North Sea Jazz, samen met het Metropole Orkest.

Andere acts die ook garen spinnen bij een optreden op NSJ zijn de volgende. Tussen haakjes staat de notering van vorige week, of wanneer het album voor het laatst genoteerd stond, die datum met daarbij de hoogste plaats:
#6 Selah Sue: Selah Sue (10)
#9 Ben l’Oncle Soul: Ben l’Oncle Soul (14 mei/#29)
#17 Kytecrash (Colin Benders & Eric Vloeimans): Kytecrash, (2 juli/#5)
#38 Raphael Saadiq: Stone rollin’, (7 mei/#60)
#44 Paul Simon: So beautiful or so what (61)
#45 Marcus Miller: Tutu revisited
#46 Ruben Hein: Loose fit, herhaling (9 april/#16)
#50 Esperanza Spalding: Chamber music society
#62 Jungle by night: Jungle by night (23 april/#93)
#64 Charles Bradley: No time for dreaming (12 maart/#68)
#65 Janelle Monáe: The archandroid (18 september/#95)
#73 James Blake: James Blake (7 mei/#6)
#81 Madeleine Peyroux: Standing on the rooftop
#100 Gregory Porter: Water (19 maart/#47)

Onder de NSJ-noteringen zitten al een paar eersteweeks noteringen (daar waar niets achter staat). De andere krijg je nu:
#20 Various artists: Fryske Cash
#27 Vinzzent: Droomwereld
#51 Incubus: If not now, when?
#55 Colbie Caillat: All of you
#83 Tedeschi trucks band: Revelator

Prince

Hij stuurde zelf een mailtje naar de organisatie van North Sea Jazz, of ze het niet een goed idee vonden als hij een paar concerten kwam geven. Dat vonden ze zeker en dus werd hij voor drie concerten ingeroosterd, nachtconcerten die rond half één begonnen en duurden tot een uur of vier! Concerten waarop niet zijn muziek in het middelpunt stond, maar dat van en met anderen.

Natuurlijk hebben we het over His Royal Badness oftewel Prince. Alle publiciteit en de drie optredens hebben samen een ware run op zijn materiaal tot gevolg gehad, dat valt af te lezen uit de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums. Hoewel Adele ook daar bovenaan staat, met ‘19’, is het verschil met de #2 aanzienlijk kleiner dan de afgelopen weken, ongeveer een derde nu tegen tweederde toen.

Die #2 is ‘Ultmate’ van Prince dat van 4 naar #2 stijgt. Het album is één van vier van Prince deze week. Op #7 komt ‘The hits/The b-sides’ binnen en op #34 ‘Sign ‘o’ the times’. Tenslotte gaat op #48 ‘The very best of’ op herhaling. Op 26 juli doet Prince opnieuw ons land aan, dan voor een ‘gewoon’ concert in de Rotterdamse Ahoy.

En tot zover deze Hitflits. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

zondag 10 juli 2011

Megaman bij week 28 – 9 juli 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Esther Sarita een vervolg wil op ‘Loca people (la gente esta muy loka)’, Lucenzo feat. Big Ali ons de ‘harde kont’ willen laten dansen en zanger Arjon met twee dj’s door de knieën gaat, Miss Montreal in haar eentje danst, Matthijs Koning met 3js wil samenwerken en Dries Roelvink een eerbetoon brengt aan Theo Koomen. Dat en meer over de acht eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Esther Sarita heeft de smaak te pakken

Sak Noel: Loca people (la gente esta muy loka) (1) *** tweede week op #1 ***

Kwam de zomerhit in 2010 nog uit Australië, die van 2011 komt sowieso uit Europa. Voorlopig is dat ‘Loca people (la gente esta muy loka)’ van de Spaanse dj Sak Noel, dat voor de tweede week de Single Top 100 aanvoert. Maar het zou over een paar weken zomaar een ander nummer kunnen zijn, wat te denken van ‘Vem dançar kuduro’ van de Franse dj Lucenzo feat. Big Ali, hoogste eersteweeks op #12?

ex-vriendje

Zoals je weet wordt Sak Noel op ‘Loca people (la gente esta muy loka)’ bijgestaan door de 20-jarige Helmondse Esther Sarita. Vorig jaar zomer sprak zij een paar woorden voor hem in toen ze samen met een vriendin bij hem op bezoek was in Girona, waar Sak zijn studio heeft. Lange tijd bestond het idee dat Ester, die een a achter haar naam plakte, omdat Esthera Sarita meer Spaans klinkt, uit Bosnië komt. Hoewel ze dat fabeltje op diverse sites direct heeft ontkracht, is het een eigen leven gaan leiden. En niet zonder reden, want Esther heeft een vriendje uit Bosnië gehad en daar wil ze liever niet meer aan herinnerd worden. Haar bosnaprinceza.hyves heeft ze dan ook opgeheven. Dus vanaf nu hebben wij het er hier ook niet meer over.

vervolg

‘Loca people (la gente esta muy loka)’ heeft haar leven ook op een andere manier veranderd. Esther: “Ineens ben je bekend. Mensen roepen nu ‘Hey Johnny’ als ik over straat loop, en dan willen ze foto’s en handtekeningen. Het is wennen, maar het is natuurlijk wel supervet. Ik geniet er elke dag van.” Na optredens in Spanje en Cyprus gaat ze met Sak Noel naar Libanon. Als het aan Esther ligt, krijgt het succes zeker een vervolg: “Ik ga er gewoon voor knokken en dan komt het allemaal wel goed. Hier in Nederland begint het nu te komen, maar in Spanje kan ik niet meer normaal over straat.” Vind je het gek als je op straat ‘la gente esta muy loka’ roept, wat ‘die mensen zijn gek’ betekent!

Lucenzo feat. Big Ali laten ons de ‘harde kont’ dansen

Lucenzo feat. Big Ali: Vem dançar kuduro (12) *** hoogste eersteweeks ***

Danza Kuduro’ van Don Omar & Lucenzo was in augustus 2010 vooral in de Latijns-Amerikaanse landen een grote hit. Het nummer is min of meer de Spaanstalige versie van ‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali, dat tweetalig is, Portugees en Engels, en al in januari 2010 verscheen. Alleen Frankrijk ging vorig jaar voor het nummer, waar het de tweede plaats bereikte. Nu, ruim een jaar later is de rest van Europa aan de beurt!

Verantwoordelijk voor beide nummers is Lucenzo, dat is het alter ego van de Franse Filipe Oliveira (Bordeaux, 27 mei 1983). Op zijn zesde leerde hij piano spelen en toen hij vijftien was, zette hij de eerste schreden in de hiphop. Hij nam een album op, dat vanwege geldgebrek nooit is uitgebracht. Beter verging het Lucenzo vanaf 2007, toen er wel geld genoeg was om ‘Emigrante del mundo’ zijn eerste single, uit te brengen. Met de opvolger ‘Dame reggaeton’ kreeg hij erkenning in Reggaeton latin hoek. Zijn grote doorbraak kwam vorig jaar met het eerder genoemde ‘Danza Kuduro’, samen met Omar. Met ‘Vem dançar kuduro’ wordt dat succes nog groter. En daarna volgt ‘Baila morena’.

Vem dançar kuduro’ maakte Lucenzo niet alleen, maar samen met producer Faouze Barkati en Big Ali, die ons, vanwege zijn schreeuwen, doet denken aan Fatman Scoop. Niet verwonderlijk dus dat de twee met elkaar bevriend zijn! Big Ali is een MC, geboren in Queens in New York, dat volgens hem de hiphopstad van de wereld is. Al op zijn achtste schreef hij zijn eerste teksten. Met vier andere dj’s vormt hij The World famous vinyl squad. En sinds 2001 woont hij in Parijs en werkt samen met onder andere Bob Sinclar. Je zou Big Ali dan ook al kunnen kennen van de #12-hit ‘Rock this party (everybody dance now)’ uit 2006, van Bob Sinclar & Cutee-B feat. Dollarman & Big Ali & Makedah. Daarnaast is hij ook te horen (wat zeg je???, je schreeuwt zo!) op nummers van onder anderen Kat Deluna en Beenie Man.

dans

Op ‘Vem dançar kuduro’ wordt iedereen opgeroepen om de Kuduro te dansen. Van oorsprong is Kuduro een muziekstroming afkomstig uit Angola in Afrika in de jaren ’80. Producers uit Luanda, mixten samples van Afrikaanse ritmes met calypso en soca ritmes en noemden het Batida. Toen ook in Angola de Europese en Amerikaanse elektronische muziek zijn intrede deed, mixten de muzikanten dat met hun eigen muziekstijl. Kuduro, dat letterlijk ‘harde kont’ betekent in het Kimbunda, de meest gesproken taal in Angola, waaide over naar Portugal en sindsdien hebben de Portugezen het geclaimd en behoort het tot de Portugese traditie.

Nu ‘Vem dançar kuduro’ ook doorbreekt in Nederland, is er snel een Nederlandstalige versie van gemaakt door Dennis Bax feat. Def Rhymz, getiteld ‘Fiësta Holanda (Oy Oy Oy)’. Daarover volgende week meer (als het nummer binnenkomt natuurlijk).

Miss Montreal neemt album op in Nashville

Miss Montreal: Wish I could (31)

Ook Sanne Hans, Miss Montreal dus, heeft een extraatje voor haar fans als je haar nieuwe single ‘Wish I could’ download. Geen High tea (zoals bij Marco de Hollander, zie onder #90), maar kaarten voor een nog geheim exclusief concert. Alleen downloads via iTunes gelden en afgelopen donderdag waren er nog zo’n 400 kaarten over. Dus wees er snel bij, want op = op!

De fans hebben gehoor gegeven aan haar oproep en begin deze week leek het er even op dat ‘Wish I could’ binnen zou komen in de Top 20. Uiteindelijk is het een 31ste plaats geworden, ook niet slecht. En het werd wel een keer tijd voor een hit voor Miss Montreal, want de voorlaatste dateert van juni 2010: ‘Swing the night away’, dat tot #23 kwam. ‘Wish I could’ schreef Sanne in maart nadat haar verkering uitging en ze het even niet meer wist. ‘Wish I could’, ik wou dat ik het wist, ontstond toen en schreef ze met een vriend uit Amerika.

Nashville

In mei heeft ze het nummer in Nashville opgenomen. En het blijft niet bij een single, want Sanne is druk bezig met het derde album, dat half januari wordt uitgebracht. Daarvoor gaat ze met haar groep in november naar Nashville om het daar op te nemen. Voor januari verschijnt nog een single, en dat wordt waarschijnlijk niet ‘I am a hunter’, dat te horen was bij ‘Giel’.

Wolter Kroes maakt een nieuwe start

Wolter Kroes: Laat de zomer in je hart (33)

Na ‘Ik ben je prooi 2010’ (#10 in april 2010), is er van Wolter Kroes geen nieuw werk meer verschenen. Natuurlijk was er nog de voetbalhit ‘Viva Hollandia WK 2010’ dat de derde plaats bereikte, maar ook dat was geen nieuw nummer. De reden van het uitblijven van nieuw werk van Wolter, is dat hij van label is verhuisd. Niet langer Red Bullet brengt zijn nummers uit, maar Tribe Music. ‘Laat de zomer in je hart’ is het eerste nieuwe werk (ook al is het een cover) en de voorloper van een nieuw album dat op 2 september verschijnt. Wolter is daarvoor een samenwerking aangegaan met de Duitse producer/componist Ralf Ralle Rudnik, die ook ‘Viva Hollandia’ (#1 in 2008) schreef. Op 17 december geeft Wolter een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

 ‘Laat de zomer in je hart’ is de 28ste notering voor Wolter, die in 1995 zijn eerste succes boekte met ‘Laat me los’ dat tot #35 kwam. Pas in 2007 scoorde hij met ‘Een heerlijke dag’ zijn eerste top 10-notering: #7. Er zouden er nog vijf volgen, waaronder een #1-hit voor ‘Viva Hollandia’, naar aanleiding van het EK 2008. Al zijn hits zijn terug te vinden op ‘Feest met Wolter’, een box met 3 cd’s + 2 DVD’s, uitgebracht door zijn oude platenmaatschappij Red Bullet.

Onder die 28 hits zitten een aantal covers. Direct zijn eerste hit ‘Laat me los’ was een cover van ‘Nella fantasia’ van Ennio Morricone, waarbij Theun de Winter de Nederlandse tekst schreef. En ook ‘Laat de zomer in je hart’ is een cover, van het Duitstalige ‘Lass die Sonne in dein Herz’ van de groep Wind (#26 in 1987), dat tweede werd op het Eurovisie Songfestival na Johnny Logan met ‘Hold me now’. Wolter schreef zelf de tekst van ‘Laat de zomer in je hart’. Nou ja, schreef, er zijn delen letterlijk vertaald en daarnaast heeft hij er een eigen draai aangegeven.

Wolter is niet de eerste die een Nederlandstalige bewerking maakt van de hit van Wind. In 1990 maakte Tom Peters een bijna letterlijke vertaling van ‘Lass die Sonne in dein Herz’ en gaf het de titel ‘Lekker zonnen’ mee. Het nummer werd door Arne Jansen opgenomen, op single uitgebracht en een jaar later kwam het op zijn elpee ‘Dromen over liefde’ te staan.

Matthijs Koning wil met 3js samenwerken

Matthijs Koning: Wees niet bang (64)

Vorig jaar deed Matthijs Koning (Oosterhout, 1992) mee aan de talentenjacht ‘Oosterhout Live’, die gewonnen werd door Wesley Ponsen. Producer Edwin van Hoevelaak, tevens jurylid, dook daarop met Matthijs de studio in en inmiddels heeft hij al twee hits op zijn naam staan: ‘Dans met mij’ als Matthijs (#35 in 2010) en ‘Sleutel van jouw hart’ (#32 in maart). ‘Wees niet bang’’ is zijn derde single en wederom geschreven door zijn broer Bram, die ook ‘Hé wat doe jij’ voor Dries Roelvink schreef (zie onder #96).

Matthijs heeft het zingen van zijn opa, Cor Koning, die deel uitmaakte van Duo Koning en de Sunny boys. Matthijs komt, in tegenstelling tot zijn opa, niet uit Volendam, maar uit Oosterhout en is een echte ‘Wosterhouter’. Hij studeert nog aan de Pabo in Tilburg en gaat binnenkort op vakantie naar Italië. In september komt Matthijs met een heel album, waarvan de meeste teksten worden geschreven door zijn broer Bram. Naast een #1-hit (wie wil dat niet?), wil Matthijs nog samenwerken met de 3js, want zij zijn toch wel een voorbeeld van hoe het kan lopen.

Zanger Arjon gaat met twee dj’s door de knieën

Arjon ft. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas: Zakka zakka (78)

Zakka zakka’ is de eerste van drie nummers die Arjon dit jaar zal uitbrengen. Die afspraak heeft hij eerder dit jaar gemaakt met Berk Music, nadat hij in de clubs veel succes had met het nummer ‘Ik hou van alle vrouwen’, origineel van Hans de Booy.

Daarvoor had Arjon Oostrum (Sleeuwijk, 26 september 1979), zoals hij volledig heet, al zo’n vijf singles uitgebracht. Arjon is begonnen met zingen op een verjaardagsfeest en kwam via via in contact met producer/componist Kees Tel, die een aantal nummers voor hem schreef. In 2005 resulteerde dat in het nummer ‘Sla je slag’. Daarna heeft Arjon ook zelf nummers geschreven, waaronder het lied van de voetbalclub ‘Good luck’.

De samenwerking met Feest DJ Bas is voor het eerst, maar met DJ Willem de Wijs, alias DJ Willem de V, nam Arjon vorig jaar de kraker ‘Daar aan die Costa É É É’ op. Willem de Wijs (Raamsdonksveer,10 augustus 1986) wilde al op jonge leeftijd de muziek in. Dat kwam door zijn vader, zijn grote voorbeeld, die ook in de muziek zit. Op zijn veertiende werd Willem gevraagd om bij alle thuiswedstrijden van de voetbalvereniging te komen draaien. Daarna volgden diverse cafés en discotheken. Inmiddels is hij één van de vaste dj’s in ‘Hof van Holland’ op Kreta.

In diezelfde discotheek zal je ook Feest DJ Bas tegenkomen, die eigenlijk gewoon Basjan Munten heet, geboren op 28 oktober 1983 in Papendrecht. Basjan is al vanaf zijn elfde bezig met muziek, dat begon met een koptelefoon, een cassetterecorder en een microfoon. Twee jaar later draaide hij de plaatjes op schoolfeesten en het kon dus niet uitblijven dat ook hij in menige kroeg, café en discotheek belandde. Dat was slechts een springplank naar het grote werk: resident dj in ‘Hollywood Music hall’ in Rotterdam. Sinds 2007 heeft Feest DJ Bas zijn eigen bedrijf. Daarnaast is hij een verdienstelijk keeper in het zaterdagvoetbal, en zal hij het komende seizoen spelen voor VVV Kozakkenboys. In de zomer wordt er toch niet gevoetbald en kan hij met zijn vrienden draaien op Kreta.

Henk Damen klinkt als Frans Bauer

Henk Damen: Morgenvroeg dan kus ik jou (87)

Begin 2004 zong Henk Damen ‘Morgen krijg je een ontbijt van mij’, dat tot #72 kwam. Of ‘Morgenvroeg dan kus ik jou’, binnen op #87, nog steeds aan dezelfde dame is gericht, weten wij niet. Wel dat hij op zijn vijftiende notering meer als Frans Bauer gaat klinken. Die heeft al dertien top 10-noteringen op zijn naam staan. Henk nog geen een, maar hij was er wel twee keer heel dichtbij. Met ‘Ik wil jou voor altijd’ en ‘Zij valt op de dj’, beide #11 in 2008. Wellicht dat het nu gaat gebeuren met ‘Morgenvroeg dan kus ik jou’.

Marco de Hollander laat fans High tea party zelf betalen

Marco de Hollander: Laat ons proosten (90)

Rob van Daal zong al tijdens het carnaval 2009 ‘Laat ons proosten’ en nu doet Marco de Hollander het nog een keer. Toch zijn het niet dezelfde nummers, maar de strekking is wel hetzelfde: genieten van het leven. Marco de Hollander (Ter Aar, 4 februari 1982), zat als kleine jongen achter de microfoon van ‘Disco Henkie’, het piratenstation van zijn vader. Toch werd Marco geen presentator, maar zanger. Op zijn negentiende bracht hij ‘ Hart van L.O.T.’, zijn eerste single uit, waarbij L.O.T. stond voor Radio L.O.T., en anno 2011 RTV Hollands Midden heet.

oproep

Inmiddels is Marco tien jaar , een tiental singles en vijf albums verder en wil hij ook wel eens een hit scoren. Fysieke cd-singles worden er amper meer verkocht, dus moet hij het van de downloads moeten hebben. Om dat te bereiken, bedacht hij de volgende actie: ‘download in de periode 26 juni tot 9 juli, twee weken lang dus, minimaal één keer per dag (!) ‘Laat ons proosten’ en je maakt kans op één van de veertien plekken aan de High Tea met Marco in de Intratuin in Ter Aar’. Met een gemiddelde prijs van € 1,30 per download, is een fan die gehoor geeft aan deze oproep, minimaal 14 x € 1,30 = € 18,20 kwijt aan een High tea met Marco. Daarmee is de High tea dus al zo’n beetje betaald. Maar ja, je bent fan of niet?!

Dries Roelvink brengt eerbetoon aan Theo Koomen

Dries Roelvink: Hé wat doe jij / De Tour de France (96)

 Tijdens het WK 2010 bleek het programma ‘VI Oranje’ van RTL7 een schot in de roos. Het programma was zeer populair en bleek een goede concurrent van ‘NOS Studio Sportzomer’. Dit jaar is het min of meer een sportloos jaar, geen voetbal en geen Olympische spelen. Wat er wel elk jaar is, is de Tour de France en daar maakt de NOS sinds 2003 dagelijks een programma over, getiteld ‘De Avondetappe’, dat gepresenteerd wordt door Mart Smeets.

Tot dit jaar had ‘De Avondetappe’ een monopolie op de Tour de France. Dit jaar komt RTL7 met ‘Tour du jour’, dat op primetime, rond half negen, wordt uitgezonden. De formule is min of meer hetzelfde als ‘VI Oranje’: presentator is Wilfred Genee en er zijn twee analisten (Gert Jakobs en Danny Nelissen). Natuurlijk is ook Johan Derksen van de partij, om onder andere het laatste voetbalnieuws te melden. Daarnaast komen er elke avond één of meerdere gasten langs die ook iets met de sport te maken hebben of denken daar wat over te kunnen/moeten melden.

Wat ook gebleven is, is de huisband en dat is dezelfde als bij ‘VI Oranje’: Danny Vera & the Ordinary men. Vera sleepte er vorig jaar nog een hit uit met ‘Orange glow’ (#77). Naast Vera mag niemand anders dan Dries Roelvink het nummer ‘De Tour de France’ zingen, waarvan de tekst iedere avond wordt aangepast aan het programma. Het is wel aan het einde van het programma, zo tegen de aftiteling …

‘De Tour de France’ is een aangepaste versie van zijn single ‘Hé wat doe jij’, waarvoor hijzelf mede de tekst heeft geschreven. Dries: “De single gaat over de gouden tijden in de jaren zeventig waarin de Nederlandse renners heersten.” ‘De Tour de France’ is dan ook vooral gericht op Radio Tour de France (iedere middag van 2-6 op Radio 1), met fragmenten van de legendarische verslaggever Theo Koomen. De fragmenten heeft Dries dankzij dochter Nelly Koomen mogen gebruiken.