zondag 30 maart 2014

Megaman bij week 13 – 29 maart 2014

Rather be voor langere tijd terug op #1.

En verder in deze Megaman:  5 seconds of summer komt in juni naar Nederland, Family of the year niet altijd een happy family, Vance Joy teste ‘Riptide’ op Facebook, Simple life was niet makkelijk om te schrijven en Sia werkt aan nieuw album.

In de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM lees je alles over de eerste solo #1 van Jacqueline Govaert en waarom het album van Aloe Blacc nu pas binnenkomt. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Rather be voor langere tijd terug op #1

#1 Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be                                    *** terug op #1 / vierde week ***

Zoals vorige week al min of meer aangekondigd, stijgt ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne terug naar de eerste plaats. Vorige week moesten de Britten de eerste plaats afstaan aan ‘Calm after the storm’ van the Common linnets, onze inzending voor het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen.

Maar zoals het al onze inzendingen betreft, houdt ook dit nummer het niet langer dan één week bovenaan vol, waarover zo dadelijk meer. Eerst even antwoord op de vraag of ‘Rather be’ het ook een vijfde week bovenaan zal redden? Wij denken van wel, ondanks de versie die de Edwin Evers band maakte van ‘Ik meen het’, tijdens het evenement ‘Holland zingt Hazes’ afgelopen weekend en daarmee de downloadlijsten aanvoert. Zeker is dat het ‘Spijt heb je morgen maar’ van Bløf niet wordt, want dat blijft ver achter bij de verwachtingen. Vrijdag weten we het!

The Common linnets gaat voorgaande Eurovisie #1-hits achterna

#11 the Common linnets: Calm after the storm

Al na één week moet ‘Calm after the storm’ van the Common linnets de eerste plaats opgeven. In de tweede week zakt het nummer naar de elfde plaats en schaart zich bij de andere vier Nederlandse Eurovisie #1-hits sinds 2010, die ook niet verder kwamen dan één week  bovenaan de Single Top 100. Hier volgen ze alle vijf met vooraan de positie waar het naar zakt en achteraan, tussen haakjes, de week waarin dat gebeurde:
#2: Sieneke: Ik ben verliefd (Sha-la-lie), (3e)
#6/#24 3js: Je vecht nooit alleen (3e) / Never alone (8e)
#3 Joan Franka: You and me (2e)
#12 Anouk: Birds (11e)
#11 the Common linnets: Calm after the storm (2e)

De komende weken zal ‘Calm after the storm’ nog verder zakken. Op 6 mei zal het duo hun liedje als veertiende zingen tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Tegen die tijd zal het nummer dan ook wel weer in de lift zitten. Of er opnieuw een eerste plaats inzit, hangt af of het liedje de finale haalt.

5 seconds of summer komt naar Nederland

#13 5 seconds of summer: She looks so perfect                               **** hoogste eerste weeks ***

Als One direction zegt fan van je te zijn en je vraagt voor hun voorprogramma, dan ben je bij voorbaat verzekerd van success. Zo ook 5 seconds of summer, de nieuwste boyband uit Australië. Sinds 23 februari 2013 zijn ze met One direction onderweg tijdens de ‘Take me home tour’ en ‘When we are tour’. Dat betekent dus ook dat ze te zien en te horen zijn op 24 juni wanneer One direction de Amsterdam Arena aandoet.
Eind 2011 begonnen zanger Luke Hemmings (7), gitarist Michael Clifford (18) en basgitarist Calum Hood (18) , die elkaar kennen van het  Norwest Christian College, met het plaatsen van video’s op YouTube van covers van Adele, Ed Sheeran en Bruno Mars. Michael kwam met de naam 5 seconds of summer aanzetten. Hij wilde een naam die iedereen zou kunnen aanvullen met zijn eigen naam, bijvoorbeeld 5 seconds of … de Megaman! De anderen vonden het een raar idee, maar accepteerden de naam

eigen label

Kort daarna voegde drummer Ashton Irwin (19) zich bij de drie. Met meer dan 5 miljoen kijkers, trok dit de aandacht van platenmaatschappijen, want wie wil nou niet de nieuwe One direction onder contract? Sinds November 2013 staan ze onder contract bij Capitol Records. Daarnaast hebben de jongens hun eigen label, Hi Or Hey Records. Hoezo een gekke naam?

Ze hebben al meer dan 100 nummers geschreven, onder andere met Mcfly en Scouting for girls. ‘She looks so perfect’, de eerste single van 5 seconds of summer, schreven de leden Michael en Ashton samen met Jake Sinclair, die het ook produceerde. Sinclair schreef  nummers voor onder andere P!nk en Daughtry. 

Niet alleen bij ons is ‘She looks so perfect’ de hoogste eerste weeks (op #13), maar ook in de Britse hitparade. Alleen kwam het daar dit weekend binnen op de eerste plaats. Het nummer laat ‘Ì got u’ van Duke Dumont feat. Jax Jones, vorige week #1, ver achter zich. ‘Wizard’ van Martin Garrix feat. Jay Hardway komt binnen op een zevende plaats.

Family of the year niet altijd een happy family

#58 Family of the year: Hero

Iedere keer als we ‘Hero’ van Family of the year horen, denken we te maken te hebben met de Californische band Venice, die in ons land een grote schare fans heeft. In tegenstelling tot Venice dat een echte familieband is, is Family of the year dat niet. Joseph (zang) en Sebastian Keefe (drums) zijn broers, maar daar houdt het ook op. Zij komen uit Massachusetts, groeiden op in Wales en gingen terug naar Massachusetts. Vanuit Boston zetten ze het rocktrio Unbusted op.

geen happy family

Na vijf jaar hielden de broers het bij Unbusted voor gezien en startten in 2009 Family of the year, dat niet altijd één grote familie is geweest: van de zes leden zijn er nu nog vier over. Naast de broers zijn dat James Buckley (gitaar) uit Jacksonville, Florida en Christina Schroeter (toetsen) uit Orange County, Californië. Tussen 2009 en 2012 brachten de band vier EP’s uit. Twee jaar geleden verscheen het eerste album ‘Loma vista’, waarvan ‘Hero’ de single is. In Canada werd het nummer meer dan 40.000 keer gedownload, goed voor goud daar. ‘Hero’ is gebruikt in diverse tv-series en zit in de Iphone app ‘Starmaker’.

Vance Joy teste ‘Riptide’ op Facebook

#89 Vance Joy: Riptide

Vance Joy is het alter ego van James Keogh (25), afkomstig uit Melbourne, Australië. Keogh leerde al vroeg piano spleen en als tiener gitaar. Het thema van ‘Mission Impossible’ was één van zijn favoreiete nummers om te spelen. Een carrière in de rechtspraak lag voor hem klaar (Keogh is afgestudeerd in de rechten), maar hij koos aan het eind van de zeroes voor de muziek.
Gewapend met een ukulele en een gitaar ging hij de bars en clubs in Melbourne af om te spelen. Om een scheiding aan te brengen tussen zijn privé leven en dat als muzikant, koos hij voor de naam Vance Joy, naar de verteller uit de roman ‘Bliss’ van de schrijver Peter Carey uit 1981, dat in 1985 is verfilmd.

test op Facebook

‘Riptide’ is reeds een hit geweest in Australië (3x platina), Ierland en Groot-Brittannië. De basis van het nummer schreef Vance al in 2008, maar pas in 2012 werkte hij het verder uit. Vervolgens zette hij een ruwe versie op Facebook om de reacties te testen. Deze waren lovend, waarop hij het nummer verder uitwerkte. 

Een jaar geleden werd het in Australië uitgebracht waar het pas begin dit jaar de 6e plaats bereikte en driedubbel platina werd. Het nummer staat op de EP ‘God loves you when you’re dancing’. Het optreden in 2013 op het festival South by Southwest, leverde hem een platencontract op bij Atlantic Records voor 5 albums! De eerste wordt deze zomer verwacht.

remix

De titel ‘Riptide’ ontleende Vance Joy aan de naam van een motel waar hij vroeger vaak verbleef met zijn familie. ‘Riptide’ is al een tijdje bij ons uit, maar miste telkens de Single Top 100. Deze week lukt het wel en dat dankt hij vooral aan de Flic Flac remix van ‘Riptide’. Flic Flac is het duo Kevin Richi en Max Gain uit Wenen, Oostenrijk. De twee kennen elkaar sinds een ontmoeting op Ibiza, waar ze er achter kwamen dezelfde passie voor muziek te hebben.

Simple life was niet makkelijk om te schrijven

#92 Jacqueline Govaert: Simple life

“Dit is een hele belangrijke plaat voor mij, ik heb er lang en intensief aan gewerkt. Het is het beste wat ik nu had kunnen maken en dan is het echt fantastisch om ‘m zo bovenaan de lijst te zien prijken!” Aldus Jacqueline Govaert afgelopen vrijdag toen ze hoorde dat ‘Songs to soothe’, haar tweede soloalbum, binnenkwam op de eerste plaats van de Album Top 100 (zie ook de albumsnippers).

Tijdens het schrijfproces van ‘Simple life’ kwam Jacqueline er achter dat het nog niet zo makkelijk is om het zo simpel mogelijk te houden. Er waren uiteindelijk dan ook drie versies nodig om het nummer te krijgen zoals het nu is. Voor Jacqueline betekent ‘Simple life’: wijntje, sigaretje, familie., een goed gesprek met vrienden. Op 20 september staat ze in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam.

Sia werkt aan nieuw album

#93 Sia: Chandelier

De drie voorlaatste hits van Sia, waren met anderen. ‘Titanium’ (#4 in 2011) en ‘She wolf (falling to pieces)’ (#6 in 2012) deed ze met David Guetta, ‘Wild ones’ (#15 in 2012) met Flo Rida. Sia schrijft ook nummers voor anderen, zoals Britney Spears, Rihanna en Beyoncé. Maar ‘Chandelier’ schreef ze voor zichzelf.

Het nummer ontstond tijdens een jam sessie van Sia met tekstdichter Jesse Shatkin tijdens het werken aan haar nieuwe album met producer Greg Kurstin (Shakira, Kylie Minogue, Katy Perry en P!nk). Sia had al wat akkoorden van het nummer klaar en die aan Jesse Shatkin laten horen, die er samen met haar een tekst bijschreef.