vrijdag 16 december 2011

Hitflits: Michael Bublé scoort vroegste kerst #1-album

Over een week is het kerst, maar in de hitparades is het dat deze week al volop! In de Single Top 100 staan niet minder dan 16 kerstnummers en in de Album Top 100 zijn het er 7,25 (in plaats van 6,25). Daaronder de #1, ‘Christmas’ van Michael Bublé, dat in de achtste week van 4 naar 1 stijgt. Het album verkoopt bijna twee keer zoveel als ‘Lioness: hidden treasures’ van Amy Winehouse, dat vorige week op #1 binnenkwam. Bublé heeft de #1-notering mede te danken aan zijn optreden in ‘The voice of Holland’, vorige week vrijdag.

‘Christmas’ is na ‘Call me irresponsible’ (9x in 2007) het tweede #1-album van Michael Bublé. Hij is echter niet de eerste artiest die een kerstalbum uitbrengt dat #1 komt. Vier keer eerder bereikte een kerstalbum de eerste plaats, waarvan één album zelfs twee keer. Hier volgen alle kerst #1-albums:
1981: BZN: We wish you a merry christmas (3x)
1982: BZN: We wish you a merry christmas (3x)
1986: BZN: Christmas with … (1x)
1999: Andrea Bocelli: Aries acre (1x)
2011: Michael Bublé: Christmas
Bublé is wel de artiest die het vroegst een #1-kerstalbum scoort, al op 17 december. Met uitzondering van ‘Christmas with …’ van BZN, dat pas op 4 januari 1986 naar #1 steeg, stonden de andere kerstalbums op 25 respectievelijk 26 december op #1. Volgende week is de laatste lijst voor de kerst en zullen we zien of ‘Christmas’ van Michael Bublé ook in de kerstlijst op #1 staat. Wat is mooier, dan een kerst #1?

Nog even over het album dat maar voor een kwart meetelt in het aantal kerstalbums. Het betreft The giftbox’ van Los Angeles the voices, binnen op #56. In deze box zitten vier cd’s, waaronder het laatste kerstalbum ‘A christmas spectacular’, dat ook een losse notering kent op #11. Tja, als je voor zo’n box maar € 30,-- hoeft neer te tellen, dan ben je gek als je de albums los koopt!

En dan de overige eersteweeks noteringen van deze week:
#18 Diverse artiesten: The songs 2011 uit The voice of Holland, dubbelcd met alle liedjes uit de eerste twee liveshows, opgenomen in een platenstudio
#86 Do: Bubbles and bells (haar eerste kerstalbum, maar zonder kerstbellen, opgenomen in zeven dagen)
#93 Various artists: So this is christmas!
#98 Original soundtrack: Nitro
#99 Henk Damen: Het beste van

Het album ‘Christmas duets - Back to the old days of christmas!’ door Nederlandse artiesten die postuum een duet aangaan met legends, stijgt van 20 naar #8.

In de Single Top 100 blijft ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel de bovenste beste, nu in totaal voor de vijfde week. Hoewel ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra (afgelopen donderdag ‘Song van het jaar’ bij 3voor12), terugstijgt naar de tweede plaats, is de afstand tussen beide nummers nog flink: zo’n 16% Daaronder op #3, staat ‘Skinny love’ van Birdy, twee weken geleden nog de #1. De #4 komt met een sneltrein, vanaf #50: ‘Epic’ van Sandro Silva & Quintino en verkoopt iets meer dan de helft van ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel. ‘Epic’ was afgelopen week de Grand Slam op Slam FM, dus het is de vraag of het nummer nog veel winst zal boeken. Ook winst boekt ‘Ode to the bouncer’ van Studio killers dat in de vierde week van 16 naar #9 gaat.

Vorige week steeg ‘Paradise’ terug de top 10 in, van 17 naar #9. Deze week zet de stijging door, want het nummer staat nu op de vijfde plaats. De stijging van de afgelopen weken komt door de aandacht rond het concert dat de band morgen, zaterdag 17 december 2011, geeft in Ahoy in Rotterdam.

Aan de rand van de top 10 staat ‘Jingle bell rock’ van Dean Saunders & Bobby Helms op #11, gestegen vanaf #21 en is daarmee de hoogste van 16 kersthits deze week. Ook ‘Sleigh ride’ van René Froger & Ella Fitzgerald gaat richting top 10, en stijgt van 25 naar #15. En als we bij de kersthits blijven, dient ‘All I want for christmas’ van Mariah Carey ook te worden genoemd, want dat stijgt van 46 naar #21 en natuurlijk ‘Last christmas’ van Wham!, gestegen van 85 naar #51.

Kersthits op herhaling, en dat geldt ook voor ‘No X-mas without you’ van Byentl & daughter (op #45), ‘Christmas lights’ van Coldplay (op #68), ‘Driving home for christmas’ van Chris Rea (op #69), ‘Do they know it’s christmas’ van Band aid (op #91) en ‘Why couldn’t it be Christmas everyday?’ van Bianca Ryan (op #92).

Eersteweeks kersthits zijn er ook deze week: the Gospel queens met ‘Oh holy night (december ’93)’ (op #61), ‘Christmas (baby please come home)’ van Michael Bublé (op #71) en, misschien wel één van de leukste kersthits dit jaar, ‘You put the x in X-mas’ van Tiny little bigband (op #86).

Vorige week leverde The voice of Holland II, de eerste drie hits op. Daarvan is alleen ‘Have a little faith in me’ van Charly Luske overgebleven, op #96, gezakt vanaf #19. Deze week zijn er slechts twee deelnemers aan de liveshow van vorige week die de Single Top 100 halen: Iris Kroes met ‘Foolish games’ (op #79) en Paul Turner met ‘Thunder in my heart’ (op #90). Vanavond is de derde liveshow, waarin ook Charly Luske zich van zijn beste kant moet laten zien én horen. We zijn benieuwd hoe hoog de deelnemers volgende week binnenkomen. Zeker is dat ‘Up’ van James Morrison feat. Jessie J daarbij zal zitten, want dit duo is vanavond te gast.

Het restant eersteweeks noteringen volgt nu:
#38 Gers Pardoel feat. Sef: Bagagedrager
#78 Michel Telo: Ai si eu te pego!
#80 Selah Sue & Tom Barman vs the Subs: Zanna (music for live)
#88 Armin van Buuren feat. Adam Young: Youtopia
#97 Adele: Turning tables

Na het weekend staan we weer stil bij de hits van deze week in een nieuwe Megaman en ja, daar zitten ook weer kersthits tussen!

maandag 12 december 2011

Megaman bij week 50 – 10 december 2011

Het was een heftig hitweekend waarin niet minder dan achttien eersteweeks binnenkwamen, de (postume) kersthits oprukken en the Voice II de eerste hits oplevert. Maar ook nog:
- ‘Ik neem je mee’ terug op #1 en onderweg naar platina
- Amy Winehouse postuum op de reggae tour
- John de Bever haalt hit uit België
- Lenny Kravitz zingt over zijn ouders
- Wim Rijken brengt ode aan de vrouw
- Hollandse sterren steunen stichting Doe een wens én Radio NL
- Ronnie Ruysdael wil mensen een hart onder de riem steken
Dat alles en meer over de noteringen in de Single Top 100 in de Megaman van deze week.

En er is meer. Wil je niets meer missen van de Megaman, volg hem dan vanaf nu op Twitter: Megamuziekman.

‘Ik neem je mee’ onderweg naar platina

Gers Pardoel: Ik neem je mee (1) *** terug op #1 / vierde week op #1 ***

Begint Gers Pardoel, die met ‘Ik neem je mee’ terugstijgt naar de eerste plaats, aan een nieuwe run van meerdere weken? In oktober en november stond het nummer al drie weken achtereen op de eerste plaats, maar moest drie weken lang andere toppers boven zich dulden. Inmiddels is ‘Ik neem je mee’, dat begin november de gouden status bereikte (= 10.000 downloads), hard op weg naar de status van platina, goed voor een verkoop van meer dan 20.000 downloads.

Nederlandse Birdy in januari bekend

Birdy: Skinny love (2)

Het ziet er niet naar uit dat ‘Skinny love’ van Birdy de kersthit van 2011 wordt. Het nummer kwam binnen dankzij het gebruik daarvan in ‘So you think you can dance’ en steeg dankzij hetzelfde programma, waar Birdy te gast was, vorige week naar de eerste plaats. Zonder het programma blijkt de concurrentie echter sterker en moet ze genoegen nemen met een tweede plaats, op een afstand van ruim 15% van ‘Ik neem je mee’.

Nederlandse Birdy

Vorige week meldden we al over de zoektocht van 3FM dj Giel Beelen naar de Nederlandse Birdy, een meisje rond de 15 die minstens zo goed kan zingen. De afgelopen week kon er gestemd worden op 362 kanshebbers. Daaruit komen 5 finalisten, 1 uit de poll en 4 favorieten van de jury. Daarnaast zijn er drie wildcards te verdelen, die gekozen kunnen worden uit de shortlist van 25 kandidaten. De beste 3 mogen komen optreden in de tweede finaleweek, vanaf 9 januari 2012. Op donderdag 12 januari is de finale.

Nog een Nederlandse Birdy

Je wist het misschien niet, maar we hebben al een Nederlandse Birdy! Alleen is de spelling anders, Burdy en het is een man. De tip kregen we van Frank uit het Noorden van het land. Deze Burdy heet in het dagelijks leven Bert Schaap en staat bekend als de zingende melkboer.
Afgelopen maandag, 5 december, maakte hij bekend eind dit jaar te stoppen … als melkboer. Door de slechte economische omstandigheden kan het niet meer uit. Na dertig jaar verdwijnt de zingende melkboer uit Ulrum. Maar zingen blijft Bert vast wel.

Byentl gaat weer voor een kersthit

Byentl: Jingle all the way (15) *** hoogste eersteweeks ***

Vorig jaar nam Marjorie Lammerts, alias zangeres Byentl, het kerstnummer ‘No x-mas without you’ op met dochter Yentl. Het nummer was gemaakt voor Serious Request, de jaarlijkse actieweek van 3FM, om geld in te zamelen voor een verborgen ramp. Vorig jaar was dat voor kinderen met HIV/Aids in Afrika. De opbrengst van de single ging volledig naar de actie en bracht tezamen met andere acties die Byentl had georganiseerd, € 8490,-- op. Dit jaar is de actie van 3FM gericht op de Mama’s in Afrika en staat het Glazen Huis vanaf aanstaande zondag, 18 december 2011, in Leiden. De opening (of sluiting voor de drie dj’s Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin), zal verricht worden door Gary Lightbody, zanger van Snow patrol, dat tevens de openingsact is.
Ook dit jaar is Byentl weer van de partij, met een kerstsingle wel te verstaan. Samen met het team van the Future’s president nam ze het nummer ‘Jingle all the way’ op, dat haar twaalfde notering is. Als je de fysieke cd-single bestelt (via singlecd), krijg je er de kerstgroeten bij en de twee hits ‘Miracle’ (#10 in 2009) en ‘No X-mas without you’ (#12 in 2010).

Postume kerstduetten doen het goed

Dean Saunders & Bobby Helms: Jingle bell rock (21)
Ruth Jacott & Dean Martin: The christmas blues (24)
René Froger & Ella Fitzgerald: Sleigh ride (25)


Zonet op #15 hadden we ‘Jingle all the way’ van Byentl, tot nu toe de hoogst genoteerde kersthit van dit jaar en ook nog een nieuw nummer. Dat kunnen we niet zeggen van de drie kersthits die binnenkomen op #21, #24 en #25. Dat zijn allen covers van artiesten die er niet meer zijn, maar naar deze tijd gehaald zijn door ze te combineren met een Nederlandse artiest van nu. Daarnaast zijn alle drie de nummers afkomstig van het album ‘Christmas duets – Back to the old days of Christmas!’, deze week op #20.

De eerste van de drie is Dean Saunders die het nummer ‘Jingle bell rock’ inzong, dat in 1957 werd opgenomen door Bobby Helms. Helms, volledig Robert Lee Helms (15 augustus 1933 – 19 juni 1997) kwam uit een muzikale familie en vormde samen met zijn broer Freddie een duo. Helms werd een populaire countryzanger en scoorde diverse hits. Zijn doorbraak naar de popliedjes kwam met het nummer ‘My special angel’, met in het koor de Anita Kerr singers.

Ruth Jacott is de tweede in de rij, die op ‘The christmas blues’ een duet aangaat met Dean Martin. Dean was niet de eerste die dit nummer opnam in 1953, maar zangeres Jo Staford. Dean Martin (7 juni 1917 – 25 december 1995) heette eigenlijk Dino Paul Crocetti en had Italiaanse ouders. Alvorens hij in de muziek dook, was Dino een tijdje boxer onder de naam ‘Kid Crochet’. Zijn naam Dean Martin is afgeleid van Dino Martini naar de opera tenor Nino Martin. Naast zanger (‘Everybody loves somebody’, ‘Memories are made of this’), was Dean Martin ook acteur voor tv en film (‘Rio bravo’, ‘Ocean’s eleven’) en komediant.

De laatste van de drie postume kersthits is ‘Sleigh ride’ van René Froger & Ella Fitzgerald. Ook Ella Jane Fitzgerald is niet meer onder ons, zij leefde van 25 april 1917 – 15 juni 1996 en is dus 79 jaar geworden. Toen Ella jong was, droomde ze er van danseres te worden.

Haar zangdebuut maakte ze op haar zeventiende in het Apollo theater in New York. Aanvankelijk was ze van plan om daar te gaan dansen, maar het dansduo the Edwards sisters intimideerde haar, waarop ze twee nummers zong van the Boswell sisters en daar de eerste prijs mee won: $25,--! Het was het begin van een lange zangcarrière die haar de bijnaam ‘First lady of song’ opleverde, met een bereik van drie octaven. Het nummer ‘Ella elle l’a’ (Ella, heeft het!) van de Franse zangeres France Gall (#38 in 1988) is een eerbetoon aan haar.

Sleigh ride’ nam Ella Fitzgerald in de zomer van 1960 op met het orkest van Frank DeVol. Van origine is het een instrumentaal nummer, geschreven door Leroy Anderson, arrangeur bij the Boston pops orchestra, dat het in 1949 voor het eerst uitvoerde. De tekst zoals we die nu kennen, kwam een jaar later en is van Mitchell Parish. Hoewel ‘Sleigh ride’ één van de populairste kerstliedjes is, is het eigenlijk geen kerstnummer. De tekst verwoord namelijk nergens over de kersttijd, kerstvakantie of godsdienst. Sterker nog, de woorden ‘pumpkin pie’ leggen eerder een verband met Thanksgiving (bij ons dankdag), de vierde donderdag in oktober.

Behalve de drie bovengenoemde kerstcombinaties, is Caro Emerald de vierde die een combinatie aangaat met een overleden artiest. Haar ‘You’re all I want for christmas’, samen met Brook Benton, is na een weekje afwezigheid, terug en staat nu op #67. Deze herhalingsoefening heeft Caro voor het overgrote deel te danken aan een optreden in De Wereld Draait Door. Daarnaast is er nu ook een videoclip beschikbaar van ‘You’re all I want for christmas’, maar dan alleen door Caro Emerald én live (!) gezongen.

Buiten het album ‘Christmas duets – Back to the old days of Christmas!’, is er nog een kerstalbum waarop wél nieuwe kerstnummers staan .‘So this is christmas’ heet het, met Nederlandse artiesten als Marike Jager en the Medics, die oude én nieuwe kerstnummers brengen. Deze week komen vijf van die acts langs bij Giel op 3FM.

The voice of Holland II levert eerste hits

The voice of Holland II– de liveshows (1)

Een jaar geleden waren er in deze week al drie liveshows van The voice of Holland geweest en had de derde de eerste #1-hit opgeleverd voor Ben Saunders met ‘If you don’t know me by now’. De eerste liveshow vorig jaar, op 12 november, leverde drie hits op, en ook dit jaar is dat het geval. Toch valt dat aantal tegen, omdat dit jaar van alle 12 kandidaten de versie die ze eerder in de week opnamen, beschikbaar komt als download. Vorig jaar was dat nog de helft.
De eerste liveshow levert dus die hits op van de twaalf nummers, en dat zijn:

Charly Luske: Have a little faith in me (19)

Charly Luske (Amsterdam, 19 september 1978) werd op zijn twaalfde aangespoord door zijn vader, om klassieke zanglessen te nemen. In 1997, nog voor zijn negentiende scoorde hij met de boyband Velvet een hit met ‘Weg van jou’ (#72). Na het uiteengaan van Velvet speelde Luske in de musical ‘Boyband’ en er zouden nog vele musicals volgen, waar hij veel zangervaring opdeed, onder andere in ‘Turks fruit en ‘The Wiz’.
Naast zingen acteerde Luske in ‘Meiden van de Wit’, ‘Costa!’ en Zoop! Hij deed al eerder mee met een zangcompetitie: het Nationaal Songfestival in 2004 met het nummer ‘She’ll take your breath away’, waarmee hij de vierde plaats haalde. Charly Luske is getrouwd met Tanja Jess en is vader van twee zoons Billy (2003) en Bobby (2007).

Tijdens de blind auditions op 23 september 2011 zong Luske het nummer ‘It’s a man man’s world’ van James Brown, waarop alle coaches hun stoel omdraaiden. Uiteindelijk koos hij voor Nick & Simon. In the battle op 4 november won hij van Tom Wesselink met het nummer ‘For the first time’.

Have a little faith in me’ is origineel van John Hiatt (#14 in 1989). Even leek het er op dat die uitvoering op herhaling zou gaan. Het zat er echter net niet in, want John Hiatt staat op #108 in de Bubbling Under Single Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100

Chris Hordijk: Drops of Jupiter (87)

Christiaan Hordijk (Wageningen, 2 september 1983), komt uit een muzikale famlie. Zijn zus Lisa won in 2009 X factor en samen maakten ze deel uit van de band Left Lane Lisa. Naast zingen, drumt Chris bij BackAlive, tributeband van Pearl jam. Samen met Wesley Glasmacher schrijft hij liedjes onder de naam Orangetrack. In december 2010 stonden ze in de finale van het Radio 538 Demo Duel, dat gewonnen werd door Earl S. En als de tijd het toelaat is Chris ook nog medewerker bij de Gemeente Rhenen. Maar hoe verder hij komt in the Voice, des te minder zullen zijn collega’s hem zien!
Op 30 september 2010 deed Chris auditie met ‘Waiting on the world to change’ van John Mayer. Met uitzondering van Roel van Velzen, draaiden alle coaches hun stoel. Nick & Simon coachen hem sindsdien. In the batlle won hij met ‘Not over you’ van Sakina Dalal

Drops of Jupiter’ is een cover van Train (#5 in 2001).

Danjil Tuhumena: Another day (96)

Ook Danjil Tuhumena (Alphen aan de Rijn, 3 december 1973) heeft het zingen niet van een vreemde. Zijn vader Marcus richtte een familieband op, the Family song, waar Danjil als driejarige de drumstokjes roerde. Zo’n 20 jaar trad de familieband door heel Nederland op.
In 1995 overleed zijn vader en dat betekende tevens het einde van de familieband. Vervolgens is Danjil bij de Molukse band Foco gaan spelen en schreef hij het nummer ‘Bapa’ (papa), ter ere van zijn vader. In 1999 richtte Danjil samen met Maurice Tahapary de band Djanecy op, die tot 2007 bleef bestaan. Daarna is hij nummers blijven schrijven, in meerdere talen, Engels, Maleis en Nederlands, voor zijn album. Alleen dat zal nog moeten wachten.

Tijdens de derde blind audition op 7 oktober speelde en zong Danjil ‘Waiting on the world to change’ van John Mayer. Op zijn ruim 1 minuut durende optreden reageerden Marco Borsato en Nick & Simon. En ook Danjil koos voor Nick & Simon. Tijdens de battle nam hij op tegen Jeevan Chopra met het nummer ‘Father and friend’.

Another day’ door Danjil Tuhumena, is origineel een nummer van Buckshot lefonque (#5 in 1997). Vorig jaar werd het nummer ook al gecoverd door Johnny Rosenberg die het in de derde liveshow zong. De week daarna kwam zijn uitvoering binnen op #79. Rosenberg viel af na de vijfde liveshow.

Waar is Erwin Nyhoff?

In de eerste liveshow zong Erwin Nyhoff, net hersteld van een fikse keelinfectie, ‘Go your own way’ van Fleetwood mac. Daardoor kwam hij minder overtuigend over dan tijdens eerdere optredens in The Voice. Tijdens de blind auditions deed Erwin het nummer ‘The river’ van Bruce Springsteen, wat, bij gebrek aan een download van Erwin, er voor zorgde dat het origineel wel flink gedownload werd. Dit jaar zijn alle nummers die tijdens de liveshows worden gezongen, te downloaden. De versie van ‘Go your own way’ door Erwin Nyhoff stond er echter niet bij, zijn versie van ‘The river’ wel, dat net de Single Top 100 niet haalde. Het nummer staat #101 in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100.

Pitbull scherpt jaarrecord aan

RJ feat. Pitbull: U know it ain’t love (34)

Een maand geleden schreven we bij de binnenkomst van ‘International love’ van Pitbull feat. Chris Brown, dat Pitbull daarmee de meeste hits dit jaar wist te scoren. Hij weet echter van geen ophouden, want ook op ‘U know it ain’t love’ is de Amerikaanse rapper weer te horen, en dat levert hem in één hitjaar een achtste notering op! Dit keer lift hij mee op een nummer van ene RJ.

Amy Winehouse postuum op de reggae tour

Amy Winehouse: Our day will come (52)

In de Album Top 100 komt geheel volgens verwachting het album ‘Lioness: hidden treasures’ van Amy Winehouse binnen op de eerste plaats. Op het album staan twaalf nummers, variërend van covers, (opgeleukte) demo’s, niet eerder uitgebrachte nummers tot een enkel nieuw nummer. Op twee liedjes na, zijn het nummers van voor de opnames van ‘Frank’ uit 2002 en daarna, tot haar dood op 23 juli, waar ze mee bezig was.
Het album is dan ook voornamelijk een productie van Salaam Remi, die ook haar album ‘Frank’ produceerde. Bij de release van ‘Lioness: hidden treasures’ verklaarde Salaam dat het hier waarschijnlijk bij blijft, want voor haar dood heeft Amy weinig nieuw werk opgenomen. Opvallend is de demoversie van ‘Valerie’, die veel minder vlot is als de versie die in 2008 de eerste plaats bereikte.

Our day will come’ was bestemd voor het album ‘Frank’, maar bleef destijds op de plank liggen. Het origineel stamt uit 1963 en werd voor het eerst opgenomen door de groep Ruby & the Romantics, vernoemd naar de zangeres Ruby Nash Curtis, die er de eerste plaats mee haalden van de Amerikaanse hitparade. Daarna is het door diverse artiesten gecoverd, onder andere door Trini Lopez, Cliff Richard, the Supremes en Christina Aguilera. ‘Our day will come’ is de tweede postume hit voor Amy Winehouse, na ‘Body and soul’ met Tony Bennett (#9 in september).

Rachel houdt van lol maken

Rachel: Ik ben een teenager (54)

Op 5 januari 2012 moet duidelijk worden welke artiesten meedoen aan het Nationaal Songfestival op 26 februari, waar uiteindelijk bepaalt wordt wie ons land in mei mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Bakou in Azerbeidzjan. Aanvankelijk zou de keuze eind november vallen, maar vanwege het grote aantal inzendingen (bijna 500), blijkt de selectie moeilijker dan gedacht.

Wellicht moeten ze eens goed kijken hoe het gaat bij het Junior Eurovisiesongfestival. In 2005 sleepte Tess met ‘Stupid’ de zevende plaats in de wacht, in 2009 won Ralf Mackenbach met ‘Click clack’ en dit jaar eindigde Rachel Traets met ‘Teenager’ op de tweede plaats. Eerste werd op 3 december ‘Candy music’ van de vijfkoppige groep Candy voor Georgië, met 108 punten, 3 meer als Rachel. Inderdaad, (ook) bij de kids wint een land uit het Oostblok, maar met die tweede plaats heeft Rachel bewezen dat Nederland ook hoog kan eindigen!

Rachel Traets (Wouw, 16 augustus 1998) begon al op haar vierde met het meezingen van liedjes op de radio. Op haar negende nam ze zangles bij de Roosendaalse Petra Honing. Later nam haar oom Riccardo Schuengel het over. Rachel heeft dan ook één droom en dat is zangeres worden. Haar grote voorbeelden zijn Beyoncé, Rihanna en Glennis Grace. Maar eerst moet ze de havo in Roosendaal afmaken. Daarna gaat ze misschien naar de Rock academy in Tilburg.
Sinds haar geboorte heeft Rachel in haar linkerarm een erbse parese, dat is een zenuw die afgescheurd en daardoor gedeeltelijk verlamd is. Ze heeft er niet veel last van, ze kan alleen soms met haar linkerhand dingen niet goed vastpakken, en haar arm blijft vaak naar beneden hangen.

Over haar prestatie tijdens het ESF zegt ze: “Het was gek en leuk tegelijk. Ik ben trots, maar ook een beetje teleurgesteld, want ik had mijn zinnen op de eerste plaats gezet.” Alle aandacht van de camera’s en het herkend worden op straat zijn Rachel – zo zegt ze – nog niet naar de bol gestegen: “Ik ben en blijf gewoon een gezellig meisje uit Brabant.”

Voor Miss Montreal komt het wel goed dit jaar (met kerst)

Miss Montreal: I know I will be fine this year (68)

Drie jaar geleden kwam Sanne Hans (Miss Montreal) met het kerstnummer ‘Being alone at christmas’, dat de 7e plaats bereikte. Met het nummer wilde ze aangeven dat het helemaal niet erg is dat je alleen bent met kerst, want dat was ze zelf ook. Wel zou ze even bij haar vader langsgaan. Hoe de kerst dit jaar voor Sanne zal verlopen, laat ze zich (nog) niet over uit. Zeker is wel dat ze er van overtuigd is dat het voor haar allemaal wel goed zit, getuige haar nieuwe hit ‘I know I will be fine this year’, binnen op #68 en haar achtste notering. Fijne kerst Sanne!

John de Bever haalt hit uit België

John de Bever: Wanneer, wanneer, wanneer (72)

De ster van John de Bever is rijzende. Sinds hij in 2006, na een afwezigheid van ruim 26 jaar, weer een hit scoorde, ‘Toen kwam jij’ met Anny Schilder (#80), scoort hij de ene na de andere hit. Was het in 2008 nog één notering, het jaar daarop waren het er twee, vorig jaar drie en dit jaar zijn het er al vijf!

Voor die vijfde hit dit jaar grijpt John de Bever terug op een nummer dat hij in 2002 al op single uitbracht: ‘Wanneer, wanneer, wanneer’, maar dat niets heeft gedaan. Bever hoorde het nummer het jaar daarvoor toen hij in Spanje was, in de tijd dat hij nog prof voetballer was. En toen wist hij het: “dit wil ik zingen, deze gevoelige en oprechte muziek wil ik overbrengen op mijn publiek.” De versie die hij hoorde was van Luc Julia Nicholas Steeno, beter bekend als de Vlaamse zanger Luc Steeno die het nummer, simpelweg ‘Wanneer’ (één keer dus), in 1999 opnam voor zijn verzamelalbum ‘Elke dag denk ik aan jou’ (1999).

Drie jaar later nam John de Bever het nummer op, dat belandde op twee van zijn albums: ‘De Bever dit ben ik’ en ‘Samen door het leven’. John liep al langer met het idee om het nummer opnieuw uit te brengen, alleen dan moest het wel wat worden veranderd.
Producent Adrie van den Berk (van Berk Music) en Waylon van der Heijden (alias DJ Goldfinger), wisten er wel raad mee. En dit keer heeft John er wel succes mee, want de nieuwe versie komt binnen op #72. Vorig jaar probeerde Willem Barth nog een hit te scoren met ‘Wanneer, wanneer, wanneer’, geënt op de uitvoering van John de Bever.

Het Feestteam neemt je mee in de après-ski

het Feestteam: Ik neem je mee (76)

Het zat er natuurlijk dik in dat van een populair nummer als ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel (deze week terug op #1), een cover zou verschijnen. Nu is het nummer al Nederlands, dus een vertaling of bewerking is niet nodig. En met het oog op het carnaval maar meer nog op de diverse après-ski feesten die de komende maanden volgen, moet je niet te moeilijk doen. Gewoon een bestaand populair nummer voorzien van een feestuitvoering en de meute host er wel achteraan. Dat hebben Stan van den Dobbelsteen en Peter Barendregt van het Feestteam dan ook gedaan, kompleet met een hilarische videoclip.

Feestpiraten kijken al vooruit naar het sportjaar 2012

Feestlift: Feestpiraten (78)

In april verscheen ‘Vannacht doen we hier het licht wel uit’, de eerste single van het duo Feestlift, geschreven door Edwin van Hoevelaak. Met het oog op het carnaval en natuurlijk de talloze après-ski feesten in binnen en buitenland, komen de twee nu met het nummer ‘Feestpiraten’, dat allesbehalve een origineel nummer is. Maar daarover zo dadelijk meer.

Feestlift bestaat uit Marco ten Kate en Frank Kleine Schaars. De zangcarrière van Marco, Zwollenaar en in het dagelijks leven verzekeringsadviseur bij de Rabobank Salland in het Overijsselse Heeten, begon onder de douche, toen hij keeper was van het eerste elftal. Vervolgens pakte hij bij recepties ook de microfoon en in 2007 zong hij onaangekondigd een paar nummers tijdens het Wijhese tentfeest. Daarnaast in hij stand-in-speaker van FC Zwolle.
Ook Frank Kleine Schaars zit in de verzekeringen en werkt bij dezelfde vestiging van Rabobank Salland als Marco. Frank deed zijn muziekervaring op als leadzanger van de coverband Spellbound, dat nummers speelt van onder anderen Jimi Hendrix, Elvis Presley, Beatles en AC/DC. Iets heel anders dus dan de feestnummers die hij nu zingt in Feestlift!

In 2009 besloten de twee collega’s, beide 41 met een week verschil, om hun muzikale kwaliteiten te bundelen in Feestlift. Sindsdien maken ze menige kroeg onveilig met hun repertoire, voornamelijk Nederlandstalig met af en toe een vette Duitse schlager. Marco en Frank (en hun producer Edwin van Hoevelaak) kijken vooruit, want als tweede track op hun cd-single staat de oranjeversie van ‘Feestpiraten’. Dit met het oog op het sportjaar 2012 met evenementen als het EK voetbal en de Olympische Spelen.

anti oorlogslied

Zoals gezegd, ‘Feestpiraten’ is geen origineel nummer. Muzikaal is het nummer afgeleid van ‘Vannacht’ van Pater Moeskroen uit 2001. Maar ook zij hadden het niet van zichzelf. De oorsprong van het nummer ligt in de negentiende eeuw bij het Ierse anti-oorlogslied ‘Johnny I hardly knew ye’ uit begin 1820. Dat nummer werd in 1863 de basis voor ‘When Johnny comes marching home’, geschreven door de Ierse componist en bandleider Patrick Sarsfield Gilmore onder het pseudoniem Louis Lambert. Gilmore schreef de tekst toen hij zelf in het leger zat, voor zijn zuster Annie, die bad voor de terugkeer van haar verloofde John o' Rourke.

In 1978 nam de Britse punkgroep the Clash het nummer ‘English civil war’ op voor hun tweede lp ‘Give ‘em enough rope’, waarvoor ook de melodie werd gebruikt van ‘When Johnny comes marching home’. Ironisch genoeg, wordt dezelfde melodie ook gebruikt voor de kinderliedjes ‘The ants go marching one by one’ en ‘The animals went in two by two’.

Lenny Kravitz zingt over zijn ouders

Lenny Kravitz: Black and white America (92)

Jomy Boky en Laura Estévez hadden tijdens de eerste liveshow van The voice of Holland, dé avond van hun leven. Zij mochten samen met Lenny Kravitz de opening verzorgen met zijn klassieker ‘Are you gonna go my way’, en dat is niet iedere deelnemer aan een talentenshow vergeven. Helaas pakte de rest van de avond anders uit voor Jomy, want zij kreeg niet genoeg stemmen om door te gaan naar de volgende ronde. Ook boven Laura hingen even donkere wolken toen ze in de sing off belandde. Haar coach Angela Groothuizen gaf haar echter het voordeel boven Daniël van der Zee.

Als je een artiest als Lenny Kravitz uitnodigt voor een show waar meer dan drie miljoen mensen naar kijken, dan laat je hem niet alleen een oud nummer doen. En dus mocht Lenny tegen het einde van de show zijn nieuwe single zingen. ‘Black and white America’, tevens titel van zijn negende studioalbum, is geen nummer over rassenscheiding in de Verenigde Staten van Amerika, maar gaat over zijn ouders. Zijn vader was blank, zijn moeder zwart.

Wim Rijken brengt ode aan de vrouw

Wim Rijken: Zij is de liefste (93)

‘Zij is de liefste’ is nog maar de zesde notering voor Wim Rijken. Zijn eerste twee hits waren: ‘Wie weet wat liefde is?’(#45 in 1988) en ‘Stapelgek op jou’ (#68 in 1989), beide met Conny Vandenbos, zijn ontdekker. Die ontdekking was puur toeval, want toen Wim in 1987 meedeed aan een musicalitem, bleek hij ook nog te kunnen zingen!

Wim Rijken (Kinderdijk, Alblasserdam, 3 augustus 1958), is van alle markten thuis, maar vooral acteur. Je zou hem kunnen kennen van tv-series als ‘De brug’, ‘Vrienden voor het leven’, ‘SamSam’, ‘Oppassen’ en ‘Goede tijden, slechte tijden’. Tevens speelde Wim voor Sinterklaas in de Sinterklaasfilms ‘Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot’, ‘Sinterklaas en het pakjes mysterie’ en ‘Sinterklaas en het raadsel van 5 december’. Daarnaast is Wim veel te horen in musicals. Bij ‘In the mood’ nam hij zelfs alle acht mannenrollen voor zijn rekening.

Wim Rijken stond als oprichter, manager en songwriter, aan de voet van de popact Wickit, dat drie hits scoorde. Samen met Alain Hulspad vormde hij het duo Vak-A, dat met het WK-lied ‘Holland Holland’ een hit scoorde (#33 in 2006). Voor ‘Zij is de liefste’, dat een ode is aan de vrouw, schreef Wim zelf de tekst. De muziek is van Hans Rusche.

Hollandse (kerst)sterren steunen stichting Doe een wens én Radio NL

Hollandse kerst sterren: Onze kracht (98)

Kersttijd is een tijd van bezinning en verbondenheid. En wat is er dan mooier als je dan ook nog iets voor een ander kunt betekenen? Dat is vast het idee geweest achter het nummer ‘Onze kracht’ van de Hollandse kerststerren, waarvan de opbrengst van de fysieke cd-single volledig gaat naar de stichting ‘Doe een wens’.
Deze stichting vervult de liefste wens van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Een mooi doel en bewonderenswaardig dat Django Wagner, Marianne Weber, Sieneke, Jannes, Henk Wijngaard, Helemaal Hollands, Vinzzent, Jacques Herb, Ronnie Ruysdael, Stef Ekkel en Bert Koops van Mooi wark zich daarvoor inzetten.

met bijbedoeling

Alleen jammer dat er aan het nummer een luchtje zit. ‘Onze kracht’ is ontstaan bij Radio NL, het station dat veel Nederlandstalige nummers draait. Nog niets mis mee. Maar als de artiesten zingen:
‘Onze kracht Is het Nederlandse lied
Om bij te feesten of te troosten bij verdriet
Het geeft een soort van warmte
’t is je eigen moedertaal
Ik luister Hollands
Dat verstaan we allemaal’
dan blijkt dat er achter het nummer (nog) een andere bedoeling steekt en dat is het promoten van het Nederlandstalige lied. Ook niets mis mee, maar doe dat dan niet onder het mom van een plaatje voor een goed doel! Kom dan met een tekst die geen andere bedoelingen heeft. Zoals ‘Geef jouw lach’, het origineel van ‘Onze kracht’ van Vinzzent & Big, black & beautiful, dat drie weken genoteerd stond met als hoogste plaats #77.

zonder bijbedoeling

Bijna twee jaar geleden schreven we daarover het volgende:
‘Vinzzent. “Ik las op een ochtend in de opnamestudio in de krant dat de voedselbank weer enorm gegroeid was en dat gezinnen met 120 euro per maand moeten rondkomen. Dit is me de hele dag bijgebleven. Later op de dag heb ik mijn manager gebeld met de vraag wat we hieraan konden doen. En zo ontstond het idee voor de single.” Voor de tekst riep hij de hulp in van Emile Hartkamp en Norus Padidar. Zij schreven, zonder bijbedoeling, de volgende tekst:
‘Geef jouw lach geef jouw tranen aan mij
Neem mijn schouder als je wilt er ook nog bij
Want ik zal je goed omarmen
Dwaal je door het labyrint
Zweef met mij op de vleugels van de wind’
De opbrengst van ‘Geef jouw lach’ ging naar de multiculturele kerkgemeenschap in Hoogvliet. Het geld is gebruikt om arme gezinnen in de Rotterdamse deelgemeente te voorzien van een kerstmaaltijd of voor het kopen van een cadeau voor onder de kerstboom.

De melodie van ‘Geef jouw lach’ en dus ook ‘Onze kracht’ is geleend van ‘Che sarà’ van Ricchi e Poveri uit 1971, die het zongen op het San Remo festival. De bekendste uitvoering van ‘Che sarà’ is van Jose Felicano die er in 1971 een #1-hit mee scoorde.

Ronnie Ruysdael wil mensen een hart onder de riem steken

Ronnie Ruysdael voorheen van de Sjonnies: Dikke doe da (100)

Het is nog steeds wennen als Ronnie Ruysdael (=Jan Rabbers) een nieuwe hit scoort. Ondanks dat hij in december 2009 uit de Sjonnies stapte, laat hij zich sindsdien Ronnie Ruysdael voorheen van de Sjonnies noemen. Dat is niet om zijn voormalige maatjes van de Sjonnies te pesten, maar zo kan hij de liedjes die hij maakte met de Sjonnies blijven zingen.
‘Dikke doe da’ is inmiddels de zesde notering als Ronnie Ruysdael voorheen van de Sjonnies. En de zevende komt er aan, kijk maar onder #98! Met deze single wil Ronnie mensen wat positiever in het leven laten staan. ‘Hopsa, hoofd omhoog en doorgaan als het effe tegenzit. Je hebt van die dagen dat je wordt ontslagen. Dan zit het even niet mee, maar je moet positief zijn. Vanaf nu ben ik dan ook officieel positiviteitsgoeroe!’.