vrijdag 4 januari 2019

Megajaarman: Calvin Harris & Dua Lipa (single One Kiss) en Josylvio (album Hella Cash) voeren jaarlijsten 2018 aan

Vrijdag 4 januari 2019, heeft GfK Dutch Charts de jaarlijsten van 2018 bekend gemaakt. In tegenstelling tot andere jaren waarin de lijsten voor de kerst werden samengesteld, is dat nu daarna gebeurd. Bijkomend voordeel is dat alle 52 hitweken van 2018 meetellen.

In deze Megajaarman duiken we in de single en albumnoteringen van 2018, halen bijzondere noteringen naar voren, geven een aantal statistieken en kijken we naar het buitenland. Met o.a.
-          Bløf evenaart zichzelf
-          beste zangeres is Davina Michelle
-          Aya Nakamura eerste Malinese act met #1-hit
-          XXXTentation hield 5 Seconds of Summer van #1
-          11x top 10 voor Kinderen voor Kinderen
-          Top 10 meest verkochte fysieke albums

geen punten maar echte verkopen

De voorlaatste keer dat alle hitweken van een jaar meetelden voor de jaarlijst, was in 1977. Dat was tevens het laatste jaar dat de rangorde bepaald werd aan de hand van het toekennen van punten: #1 krijgt 100 punten, #2 99 etc.. Sinds 1978 tellen alleen de verkopen van singles en albums mee voor de jaarlijsten en dat is ook ons startpunt voor alle vergelijkingen. Nu je dat weet, kunnen we over naar de overzichten, waarbij de data zijn gebruikt van vrijdag 29 december 2017 (week 1) tot en met donderdag 27 december 2018 (week 52).

voorspelling vs werkelijk

Het afgelopen jaar hebben we ieder kwartaal een voorlopige jaarlijst gepresenteerd. Dat deden we aan de hand van overzichten, gemaakt door Gerrit Schotman (voor de albums) en Rudy van Vliet (voor de singles). Zij hebben rekenmethodes ontwikkeld, waardoor hun overzichten de werkelijkheid heel dicht benaderen. Op basis van alle weeklijsten hebben deze rekenmeesters ook jaaroverzichten samengesteld. In onderstaande overzichten hebben we bij de werkelijke jaarcijfers dan ook hun ‘voorspelling’ vermeld.

SINGLES

In 2018 kende bijna elk kwartaal een andere lijstaanvoerder. Na Ronnie Flex feat. Maan met ‘Blijf Bij Mij’ in het eerste kwartaal, nam Drake het daarop over met ‘God’s Plan’. Aanvankelijk leek het er op dat Drake er nog een tweede kwartaal aan vast zou plakken. Maar in week 37, gedateerd op 15 september, moest hij de eerste plaats inleveren bij Calvin Harris & Dua Lipa, met hun ‘One Kiss’. Zij hielden ook stand in het vierde kwartaal en scoren daarmee de hit van het jaar, niet alleen bij ons, maar ook in Vlaanderen en Groot-Brittannië.

niet voor de eerste keer

Met een simpel berichtje op Twitter liet Calvin Harris begin 2018 aan Dua Lipa weten, een nummer met haar te willen opnemen. De twee kenden elkaar van een feestje in 2016 en hadden al eens een  nummer opgenomen. In april 2017 kondigde Harris dat het nummer, ‘Amenity’ geheten, zou worden uitgebracht. Dat is er echter (nog) niet van gekomen. Wellicht omdat hij al zo’n twee jaar lang een ander nummer had liggen, dat perfect bij Dua Lipa zou passen. Dat bleek ‘One Kiss’ te zijn, waarmee het duo wereldwijd de zomerhit van 2018 scoorde. Bij ons stond het nummer in mei en juni, zes weken bovenaan de Single Top 100.
Zowel Calvin Harris als Dua Lipa eindigden eerder bij de bovenste tien van een jaarlijst. Harris met ‘Summer’ (#8 in 2014) en Dua Lipa met Scared To Be Lonely’ (#10 in 2017), met Martin Garrix. Dit jaar staat Harris ook nog genoteerd met ‘Promises’ feat. Sam Smith, op #29.

Voor Dua Lipa was 2018 het beste jaar uit haar carrière. Naast ‘One Kiss’ (op #1), staat ze ook nog met ‘Idgaf’ (op #35), ‘New Rules’ (op #91) en ‘Electricity’ (op #93), met Silk City (= Diplo & Mark Ronson) genoteerd. ‘Homesick’ (#14 in februari) heeft de bovenste honderd niet gehaald. Maar met vier noteringen in de Top 100 van 2018, is Dua Lipa wel de meest succesvolle zangeres.

Single Top 10 over 2018, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1

#1 [1]   Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss (100)
#2 [2]   Frenna & Lil Kleine: Verleden Tijd (98) NL
#3 [3]   Bløf feat. Geike Arnaert: Zoutelande (87) NL
#4 [4]   Drake: God’s Plan (81)
#5 [7]   Aya Nakamura: Djadja (80)
#6 [5]   Ed Sheeran & Beyoncé: Perfect (76)
#7 [6]   Josylvio: Catch Up (75) NL
#8 [8]   Esko, Josylvio & Hansie: Hey Meisje (72) NL
#9 [9]   Bizzey & Boef: Drama (70) NL
#10 [12] Davina Michelle: Duurt Te Lang (67) NL

Dat Nederlandse hiphoppers het goed doen in de hitlijsten, zagen we vorig jaar al. In 2017 stonden er maar liefst vijf  hiphopnummers bij de bovenste tien. ‘Krantenwijk’ van Lil Kleine feat. Boef was toen op een derde plaats de hoogste hiphopnotering.
Dit jaar zijn het er vier, maar doen ze het wel beter dan in 2017. De grootste hiphop-hit van 2018 is ‘Verleden Tijd’ van Frenna & Lil Kleine, op een tweede plaats. Het verschil met de #1 is slechts 2,3%. Was het een jaar een paar weken langer geweest, dan hadden de hiphoppers er de plaat van het jaar mee gescoord! ‘Verleden Tijd’ van Frenna & Lil Kleine is een bewerking van ‘Onderweg’ van Abel uit 2000, dat destijds op de vierde plaats eindigde van het jaaroverzicht.

Bløf evenaart zichzelf

Maar het meest opvallende nummer bij de bovenste tien over 2018 is misschien wel  ‘Zoutelande’ van Bløf feat. Geike Arnaert op een derde plaats. Dat is een evenaring van de derde plaats voor ‘Holiday In Spain’ met Counting Crows in 2004, één van de vier #1-hits van Bløf.

‘Zoutelande’ is een Nederlandse bewerking van ‘Frankfurt Ode’ van de Duitse zanger Axel Bosse, afkomstig van zijn album Guten Morgen Spinner uit 2006. Bosse nam het nummer in 2011 nog een keer op met actrice/zangeres Anna Loos voor zijn album Wartesaal.

via Herbert Grönemeyer

Een aantal jaren geleden had Bløf regelmatig contact met de Duitse zanger Herbert Grönemeyer  (hit: ‘Halt Mich’, #24 in 1988). Met hem stonden ze in Ahoy in Rotterdam en verzorgden in Düsseldorf zijn voorprogramma. Met hem spraken ze over het opnemen van een Duits nummer. Grönemeyer stuurde een paar nummers op, waaronder ‘Frankfurt Oder’ van Bosse.

van tuinhuis naar strandhuis

‘Frankfurt Oder’ gaat over een mistroostige, verlaten plek. Peter Slager, bassist bij Bløf, maar ook vaste tekstschrijver, ging op zoek naar een plek dat hetzelfde gevoel zou geven. Hij kwam uit bij Zoutelande, een oud strandhuis, dat tot 2006 de ontmoetingsplek was voor de lokale jeugd van Zoutelande, een dorp in de Zeeuwse gemeente Veere. Toevallig bleek Zoutelande ook de plek te zijn waar Grönemeyer als kind met zijn ouders op vakantie ging.

meerdere versies

Slager: “ ‘Frankfurt Oder’ en ‘Zoutelande’ bekt min of meer hetzelfde. Ik heb daarop de situatie van een tuinhuisje naar een strandhuis verplaatst.“ Een eerdere versie van ‘Zoutelande’ was volgens Slager veel alternatiever en donkerder. Slager: “Het leek ons niet de juiste versie als we een radiohit wilden scoren.” Daarop vroeg de band hun producer, Ferdy van der Singel, om ‘de catchiness’ erin terug te brengen. Die versie kwam terecht op het album Aan (#2 in mei).

niet eerder Nederlandstalig

In Duitsland was ‘Frankfurt Oder’ een groot succes in de uitvoering van Bosse en Loos. Daarop bracht de platenmaatschappij van Bløf hen in contact met Geike Arnaert, van 1997 tot 2008 zangeres bij de Belgische groep Hooverphonic. Met haar scoorde de groep in ons land drie hits. Geike Arnaert verklaarde ‘wel schik te hebben in het nummer zoals Pascal het had ingezongen op Aan’. Voor Geike was het wel de eerste keer dat ze in het Nederlands zong.

geen #1

‘Zoutelande’  kwam op 2 december 2017 de Single Top 100 binnen op de 90e plaats. Na negen weken bereikte het nummer de top 10, waar het tien weken in verbleef. Hoger dan een derde plaats, drie weken achter elkaar, zat er echter niet in voor ‘Zoutelande’. Het nummer werd zowel de tweede als eerste plaats onthouden door ‘God’s Plan’ van Drake en ‘Catch Up’ van Josylvio, rappers dus. In tegenstelling tot die nummers, staat ‘Zoutelande’ nog steeds in de lijst, deze week op #92, gezakt vanaf #75 in de 57e week.

Blij dat je in Zoutelande bent

Met ruim 10.000 draaibeurten is ‘Zoutelande’ van Bløf feat. Geike Arnaert het op één na meest gedraaide liedje op de Nederlandse radio. Het populairste liedje was ‘Crazy’ van Lost Frequencies & Zonderlang. Dankzij ‘Zoutelande’, staat Zoutelande, een dorp van 1600 inwoners op het eiland Walcheren, op de kaart. De ondernemers speelden daar handig op in met sweaters en een oud strandhuis op het terras.

Als je Zoutelande, binnenrijdt, staat er een bord met het opschrift ‘Blij dat je hier bent’, een regel uit ‘Zoutelande’. Het zijn vooral Belgen die Zoutelande bezoeken, want ook in België was het nummer een grote hit en behaalde het de gouden status (= 10.000 stuks). Al met al draaiden de ondernemers 20 tot 30% meer omzet dan andere jaren, ook een beetje dankzij de warme zomer.

Overigens staat Bløf met nog een ander nummer genoteerd bij de bovenste 100 van 2018. Op #82 staat hun nummer ‘Omarm Me’ uit 2003 (toen ‘Omarm’), dat ze in 2018 opnamen met Ronnie Flex. De originele versie van Bløf stond in de jaarlijst van 2003 op de 83e plaats.

Malinese verrassing

Nog een verrassing in de lijst van 2018, op de vijfde plaats, is ‘Djadja’ van Aya Nakamura dat in augustus en september vier weken op de eerste plaats stond. En dan te bedenken dat het nummer het aanvankelijk helemaal niet zo goed deed: 90-36-27-20. Niet echt standen die er op duidden dat ‘Djadja’ op de eerste plaats afstevende. Maar opeens maakte het nummer de sprong van de twintigste naar de vijfde plaats. Daarna naar twee en de week daarop stond het nummer op de eerste plaats.

Nederland was het tweede land waar ‘Djadja’ van Aya Nakamura de eerste plaats bereikte. Het eerste land, al in mei, was Frankrijk. Daar stond het nummer twee weken bovenaan en werd met platina bekroond.

eerste Malinese zangeres met #1-hit

Niet vreemd het succes in Frankrijk, want op jonge leeftijd verhuisde de als Aya Danioko geboren zangeres met haar familie vanuit Bamako, in de Afrikaanse republiek Mali, naar Frankrijk. Daar volgde ze mode cursussen, belandde in de muziek en koos voor de naam Aya Nakamura, naar het character Hiro Nakamura uit de NBC-serie ‘Heroes’. In 2016 bracht ze in Frankrijk het album Journal Intime uit, dat daar de platinastatus haalde. ‘Djadja’ schreef ze samen met le Side, die het nummer ook produceerde.
Aya Nakamura is de eerste muzikant uit Mali die een #1-hit bij ons scoort. Salif Keita, ook uit Mali, kwam samen met de Franse dj Martin Solveig, in 2004 niet hoger dan de 87e plaats met ‘Madan’. Malinese acts die alleen met albums scoorden, zijn onder andere Amadou & Mariam, Oumou Sangare, Bassekou Kouyaté, Salif Keita, Vieux Farka Touré en Rokia Traoré.

Daarnaast is ‘Djadja’ van Aya Nakamura de eerste Franstalige #1-hit sinds ‘Alors On Dance’ van Stromae, in 2010. In totaal is ‘Djadja’ de dertiende Franstalige #1-hit. ‘Copines’, de opvolger van ‘Djadja’, verdween in de laatste wekelijkse singlelijst, na een verblijf van vijftien weken, met als hoogste notering #46. Over 2018 zou het nummer rond de 170e plaats eindigen.

beste zangeres is Davina Michelle

Na zeven jaar leverde het tv-programma ‘De Beste Zangers’ weer een #1-hit op: Davina Michelle met ‘Duurt Te Lang’. In 2010 was het Thomas Berge gelukt met ‘Kon Ik Maar even Bij Je Zijn’ en het jaar daarop bereikten Glennis Grace met ‘Afscheid’ en Do met ‘Hij Gelooft In Mij’ de eerste plaats. Daarna leverde het programma nog wel eens een hit op, maar een #1-notering zat er niet meer in.
29 september 2018 gaat de boeken in als de start van de zangcarrière van de toen 22-jarige Michelle Davina Hoogendoorn uit Rotterdam. In juni had ze samen met zeven Nederlandse zangers en zangeressen een week doorgebracht op Ibiza voor opnames van ‘De Beste Zangers’. In tegenstelling tot de anderen, had Michelle nog nooit een nummer uitgebracht.

covers

In  2016 had ze meegedaan aan ‘Idols’, maar viel af tijdens de duettenronde. Het jaar daarop startte ze onder de naam Davina Michelle haar eigen YouTube-kanaal, waarop ze wekelijks een cover plaatste. De Amerikaanse zangeres P!nk vond Michelle’s versie van ‘What About Us’ beter dan van haarzelf. Op 11 augustus 2019 mag Davina Michelle het voorprogramma verzorgen van P!nk die dan een concert geeft op het Malieveld in Den Haag.

En toen kwam ‘De Beste Zangers’. In de vijfde aflevering, uitgezonden op 29 september, zong ze ‘Duurt Te Lang’, een nummer van Glen Faria, één van de andere deelnemers. ‘Duurt Te Lang’ staat op het album Glen Faria (#21 in 2013), uitgebracht onder zijn artiestennaam Fit.

twijfel

Van tevoren twijfelde Michelle, die normaal gesproken in het Engels zingt, of ze wel in het Nederlands zou zingen. Achteraf vond Faria het een hele eer en was diep onder de indruk: “Oh my God, Davina is een wonderkind’. En dat ‘wonderkind’, zag op 10 november het nummer doorstijgen naar de eerste plaats van de Single Top 100. Daar verbleef het zes weken en heeft inmiddels de platinastatus bereikt. ‘Duurt Te Lang’ staat op de tiende plaats van de jaarlijst 2018. De hoogste plaats voor een deelnemer aan ‘De Beste Zangers’. Do eindigde met ‘Hij Gelooft In Mij’ op de 54e plaats, ‘Afscheid’ van Glennis Grace kwam tot #13, beide in 2011.

Alvorens we overgaan naar de jaarlijst albums, volgen eerst nog enkele single statistieken.

Statistieken

derde duet

In de 41 jaarlijsten sinds 1978, is het de tweede keer dat een duo van een zanger en een zangeres de hit van het jaar scoren. De eerste keer was in 1988, toen het echtpaar Womack & Womack met ‘Teardrops’ de hit van het jaar op hun naam zetten. Tussendoor, in 2007, was er ook nog een duet van twee mannen: wijlen André Hazes & Gerard Joling met ‘Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren)’. Womack & Womack was een vast duo, de andere twee gelegenheidsduo’s.

#1-noteringen

22x werd in 2018 van de eerste plaats gewisseld, negen keer meer dan in 2017. Toch gaat 2018 niet als een recordjaar, want dat was 2011. In dat jaar stonden maar liefst 30 (!) nummers op de eerste plaats van de Single Top 100. En toen was er nog geen hiphopper te bekennen! Anno 2018 is dat wel anders, want van de 22 #1-hits, zijn er 16 afkomstig van hiphoppers.

zelden alleen

Het meest opmerkelijke aan deze hiphop #1-noteringen, eigenlijk aan de hele hiphopscène, dat de meeste nummers niet door één hiphopper of rapper worden gemaakt, maar dat een heel collectief daaraan heeft meegewerkt.

De grootste samenwerking onder de #1-noteringen was dit jaar ‘Huts’ van the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeyAK & Young Ellens. Toen Mula B er zich ook nog tegenaan bemoeide met een remix, steeg het nummer naar de eerste plaats. Zoveel mensen, zoveel wensen en hoe krijgt ieder zijn deel? Ze doen het vast niet voor niks. Wel zie je ze vaak, als bedankje, terug op een nummer van de ander.

Zestien keer een hiphopnummer op de eerste plaats in 2018. Dat zullen er de komende jaren alleen maar meer horen, omdat deze nummers het meest worden gestreamd. In Groot-Brittannië maakten downloads in 2018 nog maar 5% uit van het totaal aantal exemplaren. Dat zal bij ons niet veel meer zijn.

#1-notering: geen garantie op een notering in de jaarlijst (1)

De Top 100 jaarlijst is natuurlijk maar een fractie van de 828 hits die er in 2018 werden gescoord. Maar drie #1-hits die buiten onze lijst vallen, willen we toch even noemen. En dankzij Dutch Charts weten we ook waar ze eindigen. Het zijn twee hiphopnummers en een kerstnummer:
#102 Boef: Antwoord (3 februari)
#123 Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You (29 december)
#138 Ronnie Flex: Non Stop (31 maart)

Het nummer dat de bovenste 100 net niet heeft gehaald, is 'Darkside' van Alan Walker feat. Au/Ra & Tomine Harket (#32 in november).

herkomst

40x: Nederland (34)
25x: V.S. (25)
13x: Groot-Brittannië (22)
2x: Australië (1), Duitsland (-), Puerto Rico (1)
5x: Canada (5), Frankrijk (2)
1x: Cuba (1), Israël (-), Jamaica (1), Litouwen (-), Noorwegen (1), Mali (-)

talen

Nog steeds is Engels de voertaal in hitparadeland, maar neemt wel af. Het Nederlands heeft daar enig profijt van. De verdeling is als volgt:
64x: Engels (67)
32x: Nederlands (30)
2x: Frans (-), Spaans (3)

ALBUMS

Had bij de singles bijna elke kwartaal een nieuwe lijstaanvoerder. Bij de albums is het hele jaar onveranderd gebleven. Al vanaf het eerste kwartaal is Hella Cash van Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib, ofwel rapper Josylvio, het meest gestreamd en gedownload. Al die kwartalen wist hij Ed Sheeran (met ÷ [Divide]) en Lil Kleine (met Alleen) op afstand te houden. De nummers van Josylvio zijn het afgelopen jaar meer dan 320 miljoen keer gestreamd.

Josylvio,, die alles zelf schrijft, zegt over Hella Cash: “De nummers gaan over waar ik altijd over heb gerapt, plus de dingen die ik de afgelopen paar jaar heb meegemaakt. De carrière die ik heb. Het is een hele andere lifestyle dan daarvoor.” Zijn moeder vindt het geweldig dat hij alsnog een weg in de muziek heeft gevonden. Josylvio: “Ik maak mijn moeder gelukkig door haar droom te leven.” Zijn moeder was zelf zangeres maar stopte daarmee toen ze zwanger werd.

Hella Cash van Josylvio, uitgebracht op zijn gelijknamige label, is niet te koop, maar alleen digitaal beschikbaar. En daarmee gaat 2018 de hitboeken in als het eerste jaar van het digitale #1-album. ÷ [Divide] van Ed Sheeran, in 2017 het meest verkochte album (wel fysiek verkrijgbaar), heeft Alleen van Lil Kleine nog ingehaald en eindigt dit jaar op de tweede plaats.

Album Top 10 over 2018, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1

#1 [1] Josylvio: Hella Cash (100) NL
#2 [2] Ed Sheeran: ÷ [Divide] (79)
#3 [3] Lil’ Kleine: Alleen (78) NL
#4 [4] Broederliefde: We Moeten Door 2 (63) NL
#5 [5] Post Malone: Beerbogns & Bentleys (61)
#6 [6] Drake: Scorpion (54)
#7 [7] Frenna: Francis (51) NL
#8 [8] Kinderen voor Kinderen: Kom Erbij! – 39 (49) NL
#9 [9] Shawn Mendes: Shawn Mendes (44)
#10 [10]  XXXTentacion: ? (44)

Niet alleen Nederlandse hiphoppers hebben succes (vier bij de bovenste tien), ook buitenlandse rappers scoorden goed in 2018. Bij de bovenste tien staan albums van Post Malone, Drake en wijlen XXXTentacion. Ed Sheeran, Kinderen voor Kinderen en Shawn Mendes complimenteren de top 10.

En over Ed Sheeran geproken. Zijn album ÷ [Divide] verscheen in maart 2017 en werd in dat jaar wereldwijd het bestverkochte album, ook bij ons. Het gehele hitjaar 2018 stond het album genoteerd en dankt dat naast optredens (in juni twee keer de Johan Cruijf ArenA), mede aan de tracks ‘Shape Of You’ (op #45, vorig jaar de hit van het jaar) en ‘Perfect’ (duet met Beyoncé) (op #6). Beide nummers stonden ook het hele jaar genoteerd. Op 13 januari 2018 keerde ‘Perfect’ terug naar de eerste plaats, waar het in 2017 ook al even had gestaan.
‘Perfect’ stond in 2018 slechts acht weken in de top 10, maar verder het hele jaar genoteerd tussen #13 en #96. Het mag dan ook bijzonder heten dat het nummer zo hoog, op een vijfde plaats, eindigt in het jaaroverzicht. De eerste weken moet het nummer wel heel veel gestreamd en gedownload zijn. Naast deze twee nummers staat Ed Sheeran ook nog dankzij een samenwerking met Eminem genoteerd met ‘River’, op #72.

11 keer top 10 voor Kinderen voor Kinderen

Dit jaar lukte het de Kinderen voor Kinderen niet om de eerste plaats te bereiken met Kom Erbij! - 39. Vijf weken stond het album op de tweede plaats, maar werd tegengehouden door achtereenvolgens het album van Lijpe, Jonna Fraser, Mumford & Sons en Frenna (twee weken). Bijna allemaal albums die het moeten hebben van streams, dit in tegenstelling tot Kinderen voor Kinderen, dat vooral fysiek goed verkoopt. Hopelijk lukt het ze volgend jaar weer wel als het thema van de Kinderboekenweek ‘reis mee’ is. Zou leuk zijn, want dat is het 40e album van Kinderen voor Kinderen.
Hoewel Kom Erbij! - 39 niet de eerste plaats haalde, bereikte het wel de gouden status en zijn er meer dan 30.000 van verkocht. In de jaarlijst staat het album op de achtste plaats, waarmee het koor voor de elfde keer in de jaarlijst een top 10-positie bereikt. Het hoogste kwam het eerste deel van Kinderen voor Kinderen, #2 in 1981. Sinds 2014 staat het koor jaarlijks met twee of soms drie albums genoteerd. Dit jaar ook met Gruwelijk Eng – 38, op #19.

toch nog #1 voor Kom Erbij! - 39

Ook al bereikte Kom Erbij! -39 niet de eerste plaats van de Album Top 100, toch staat het album op #1. Huh?! Het album is namelijk het bestverkochte fysieke album van 2018! GfK Dutch Charts die alle cijfers bijhoudt, heeft een top 10 gemaakt van albums die fysiek het meeste verkochten en daarin prijkt Kom Erbij! - 39 bovenaan. Hier volgt de top 10, waarbij de instantie ook vermeld hoe de verhouding cd – vinyl ligt. Voor Kom Erbij! - 39 ligt deze op 100/0.



#1, of toch niet

In de week van 23 juni stond niets in de weg voor de vier jongens van de Australische band 5 Seconds of Summer om een derde #1-notering te scoren met hun album Youngblood. Op de maandag stond het album op de eerste plaats van de voorlopige Album Top 100 met een ruime voorsprong van 40% op het voormalige #1-album van Shawn Mendes.

Maar toen kwam het bericht van de dood van de 20-jarige Jahseh Dwayne Onfroy, ofwel de Amerikaanse rapper XXXtentacion. Op maandagmiddag was hij in Miami neergeschoten, toen hij in zijn auto zat. Het vermoeden bestaat dat hij het slachtoffer was van twee roofovervallers die het niet speciaal op hem hadden gemunt.

Hoe populair de rapper wereldwijd was, bleek op de dinsdag, toen zijn nummer ‘Sad!’ een record brak op Spotify. Het nummer was op één dag 10,4 miljoen keer gestreamd en verbrak daarmee het record van ‘Look What You Made Me Do’ van Taylor Swift uit augustus 2017.

Ook bij ons bleek de impact van zijn dood. Zeven tracks van zijn album ? kregen die week (opnieuw) een notering, waaronder ‘Sad!’ Aan het einde van die week sprintte het album, dat daarvoor nooit hoger was gekomen dan de tweede plaats, van de 41e naar de 1e plaats.

XXXTentacion was daarmee de vijfde artiest die postuum een #1-album scoorde en de eerste voor wie het zijn eerste #1-notering was. Maar door de dood van de rapper, moest 5 Seconds of Summer wel genoegen nemen met een tweede plek voor hun album Youngblood. En de jaarlijst heeft het album ook al niet gehaald, in tegenstelling tot ? van XXXTentacion dat op de tiende plaats staat.

Statistieken

Net als bij de singles, hebben we ook enkele noteringen op een rijtje gezet in de album statistieken.

#1-noteringen

In 2018 stonden 32 albums één of meerdere weken op de eerste plaats van de Album Top 100. Gemiddeld genomen betekent dat elke twee week een nieuwe #1. 32 albums is twee meer dan in 2017, maar geen record. Dat werd in 2015 gevestigd met niet minder dan 36 (!) #1-albums. In deze vergelijkingen zijn ook week 51 + 52 meegenomen van die jaren.

Van de 32 #1-albums, haalden 30 (!) deze positie al in de eerste week. 22 van die 30 hielden het slechts één week vol bovenaan. Het enige album dat niet vanuit het niets op #1 kwam, was ? van XXXTenatacion. Maar dat was dan ook vanwege de dood van de rapper. (zie het item ‘#1, maar toch ook weer niet’). Divide van Ed Sheeran was het andere album dat niet binnenkwam op #1, maar op 27 januari voor de derde keer terug keerde naar de eerste plaats.

Negen van de 32 albums stonden langer dan één week bovenaan. Drie haalden zelfs vier weken of meer. We Moeten Door 2 van Broederliefde, pakte de meeste weken, vijf, maar had daar wel twee runs voor nodig: 4+1.

#1-notering: geen garantie op een notering in de jaarlijst (2)

30 van de 32 #1-albums vinden we terug bij de bovenste 100 van 2018. Die top 100 is natuurlijk maar het topje van 2018. In totaal stonden er 684 verschillende albums in de wekelijkse albumlijst. Wederom dankzij Dutch Charts weten we dan ook waar de andere twee staan. Beide albums stonden één week op de eerste plaats. De datum is die van de week van binnenkomst:
#102 Jacin Trill & Bokoesam: Zo Vader Zo Zoon (17 februari)
#161 Beth Hart & Joe Bonamassa: Black Coffee (3 februari)

Het album dat de bovenste 100 niet heeft gehaald is Roller Disco van K3 (#3 in novermber).

mannen blijven lijstaanvoerders

Opnieuw zetten mannen de toon. In 2017 voerde Ed Sheeran met Divide de albumjaarlijst aan en ook dit jaar is het een man: rapper Josylvio met zijn album Hella Cash. Daarmee is hij de vijftiende man in de rij sinds 1978 en staan de mannen op gelijke hoogte met de vrouwen.

herkomst

Na het recordjaar 2015 met 48 Nederlandse producties, liep dat aantal in 2016 terug tot 46, maar herstelde zich vorig jaar weer met 51 stuks. Dit jaar wordt de weg verder omhoog ingezet, want niet minder dan 54 (!) Nederlandse producties staan in de albumjaarlijst. De hiphop scene levert daar 37 van met als klapper Hella Cash van Josylvio op #1.

De verdeling over de landen ziet er als volgt uit, met tussen haakjes het aantal in 2017:
54x: Nederland (34)
23x: Verenigde Staten van Amerika (25)
13x: Groot-Brittannië (22)
4x: Canada (5)
2x: Zuid-Korea (-), voor het eerst dankzij BTS
1x: Italië (-), Ierland (-), Cuba (1), Zweden (1)

Belgen ontbreken

Voor het eerst in 23 jaar staat er geen Belgische act bij de bovenste 100. Sindsdien waren het Vaya Con Dios, Helmut Lotti, Clouseau, K’s Choice, Selah Sue, Stromae en heel veel K3 dat de jaarlijst haalde. De laatste jaren werden de successen van K3 al minder. K3 3.0, de laatste bezetting met Hanne, Klaasje en Marthe, leverden al geen #1-notering meer op. Roller Disco, het meest recente album, bereikte weliswaar de derde plaats, maar stond twee weken later al op de vijftiende plaats. We vinden het album dan ook niet bij de bovenste 100, maar op #101!

talen

Het zal geen verrassing zijn dat ook hier het Nederlands de boventoon voert. Van de 54  Nederlandse producties worden er 49 (!) in het Nederlands gezongen/gerapt. Onder die 49 zitten dan ook 37 hiphoppers. In 2017 klonken 30 albums in het Nederlands, waarvan 14 rappers.

Het afgelopen jaren hebben diverse hiphoppers hun vleugels uitgespreid en zijn een eigen platenlabel begonnen. Zo houden ze bijna alles zelf in de hand. Denk maar aan Boef (Boef Music), Josylvio (Hella Cash), Sevn Alias (10AK), Esko (Van Klasse). Daarnaast zijn er nog de grote (hiphop)platenlabels die opnieuw goede zaken hebben gedaan in 2018. De verdeling:
17x: TopNotch (16)
4x: Noah’s Ark (5)
3x: Wilde Westen (2)
2x: Rotterdam Airlines (3)

Naast 49 Nederlandstalige noteringen is de verdeling verder ls volgt:
50x Engels (67)
1x Italiaans (-)

BUITENLAND

In ons land blijven verkoopcijfers een groot geheim, maar in het buitenland zijn deze cijfers gewoon openbaar. En dus kunnen we deze aan je presenteren. Dus hier volgen de Britse en Amerikaanse overzichten met, waar bekend, de officiële verkoopaantallen

Verenigd Koninkrijk (bron: OCC)

Singles (incl. streams), aantallen in miljoenen

1 Calvin Harris feat. Dua Lipa – One Kiss (1,57)
2 Drake – God’s Plan (1,56)
3 George Ezra – Shotgun (1,49)
4 Keala Settle & The Greatest Showman Ensemble – This Is Me (1,4)
5 Rudimental feat. Jess Glynne, Rudimental & Dan Caplen – These Days (1,39)
6 Ed Sheeran ft Beyonce / Andrea Bocelli – Perfect
7 Drake – Nice For What
8 George Ezra – Paradise (1,11)
9 Ariana Grande – No Tears Left To Cry
10 Portugal, The Man – Feel It Still (1,02)

Sinds juli tellen videostreams van videoplatforms ook mee voor de Britse Top 100. ‘One Kiss’ is  naast 137 miljoen audiostreams en 244.000 downloads, ook nog 15 miljoen bekeken.

Niet alleen in ons land zijn streams niet meer weg te denken. In het Verenigd Koninkrijk maakt streaming inmiddels 63,6 %  (in 2017: 50,3%) uit van de totale verkopen.

Audiostreams, aantallen in miljoenen

1 Drake – God’s Plan (147)
2 Calvin Harris feat. Dua Lipa – One Kiss (137)
3 George Ezra – Shotgun
4 Rudimental feat. Jess Glynne, Rudimental & Dan Caplen – These Days
5 Keala Settle & The Greatest Showman Ensemble – This Is Me
6 Drake – Nice For What
7 Ed Sheeran ft Beyonce / Andrea Bocelli – Perfect
8 George Ezra – Paradise
9 Dua Lipa – Idgaf
10 Drake – In My Feelings

Videostreams, aantallen in miljoenen

1 Maroon 5 feat. Cardi B – Girls Like You (61)
2 George Ezra – Shotgun
3 Benny Blanco/Halsey/Khalid – Eastside
4 Tyga feat. Offset – Taste
5 Jonas Blue feat. Jack & Jack – Rise
6. Pinkfong – Baby Shark
7 Anne-Marie – 2002
8 Calvin Harris & Sam Smith – Promises
9 Kanye West & Lil Pump – I Love It
10 Clean Bandit feat. Demi Lovato – Solo

Downloads, in duizenden

1 Keala Settle & The Greatest Showman Ensemble – This Is Me (277)
2 George Ezra – Shotgun
3 Calvin Harris feat. Dua Lipa – One Kiss
4 Rudimental feat. Jess Glynne, Rudimental & Dan Caplen – These Days
5 Portugal, The Man – Feel It Still
6 George Ezra – Paradise
7 Ed Sheeran ft Beyonce / Andrea Bocelli – Perfect
8 Calvin Harris & Sam Smith – Promises
9 Ariana Grande – No Tears Left To Cry
10 Clean Bandit feat. Demi Lovato – Solo

Albums (incl. streams), aantallen in duizenden tenzij anders aangegeven

1 Soundtrack - The Greatest Showman (1,6 miljoen)
2 George Ezra – Staying At Tamara’s (691)
3 Ed Sheeran – Divide (510)
4 Soundtrack – Mamma Mia (374)
5 Drake – Scorpion (300)
6 Post Malone – Beerbongs & Bentleys
7 Soundtrack – A Star Is Born
8 Michael Bublé – Love
9 Dua Lipa – Dua Lipa
10 Eminem - Kamikaze
De soundtrack van The Greatest Showman is het bestverkochte album in Groot-Brittannië. Van de 1,6 miljoen exemplaren, was het merendeel, 51%, fysieke. Wie zei ‘de cd is dood’? 32% werd gestreamd en 17% gedownload. Het is voor het eerst sinds Saturday Night Fever uit 1978, dat een soundtrack bovenaan de Britse albumlijst staat.

Net als in 2017 maakt de OCC, de instantie die in Groot-Brittannië de hitlijsten samenstelt, ook in 2018 een overzicht van verkocht vinyl.

Vinyl albums

  1. Ed Sheeran: Divide (51.700)
  2. Liam Gallagher: As You Were (37.000)
  3. Fleetwood Mac: Rumours (35.000)
  4. Original Soundtrack: Guardians of the Galaxy – Awasome Mix 1
  5. Amy Winehouse: Back To Black (32.000)
  6. Rag ‘n’ Bone Man: Human
  7. Pink Floyd: Darks Side of the Moon
  8. Beatles: Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
  9. Oasis: Waht’s The Storu morning Glory
  10. David Bowie: Legacy
Verenigde Staten van Amerika (bron: Soundscan)

Jaarlijks publiceert het Amerikaanse muziekmagazine Billboard eind november de jaarlijsten, die lopen van december het jaar daarvoor. Zij doen dat volgens het aloude puntensysteem. Volgens dat systeem is Reputation van Taylor Swift het populairste album van 2018 en is ‘God’s Plan’ het populairste liedje.

Soundscan, die de data levert aan Billboard, maakt aan het begin van het nieuwe jaar ook jaaroverzichten, die echter gebaseerd zijn op de echte verkoopcijfers. In onderstaande overzichten hanteren wij dan ook die overzichten, gemeten over de periode 29 december 2017 tot en met 3 januari 2019, inderdaad 53 weken.

Albums (incl. streams vs cd-verkopen), aantallen in miljoenen vs duizenden

1          Drake, Scorpion (3,905-330)
2          Post Malone, beerbongs & bentleys (3,251-374)
3          Soundtrack, The Greatest Showman (2,499-1,491)
4          Cardi B, Invasion of Privacy (2,060-222)
5          Travis Scott, Astroworld (1,985-464)
6          XXXTentacion, ? (1,637-94)
7          Migos, Culture II  (1,599-115)
8          Ed Sheeran, ÷ (Divide) (1,481-367)
9          Soundtrack, Black Panther: The Album (1,459-234)
10        Post Malone, Stoney (1,388-95)

In 2017 was Divide van Ed Sheeran het bestverkochte album over alle geluidsdragers

Albums (alleen fysieke verkopen) aantallen in duizenden

1          Soundtrack, The Greatest Showman (1.491)
2          Lady Gaga & Bradley Cooper, A Star Is Born (Soundtrack) (704)
3          Eminem, Kamikaze (493)
4          Travis Scott, Astroworld (464)
5          Jason Aldean, Rearview Town (463)
6          Justin Timberlake, Man of the Woods (422)
7          Carrie Underwood, Cry Pretty (401)
8          Post Malone, beerbongs & bentleys (374)
9          Dave Matthews Band, Come Tomorrow (369)
10        Ed Sheeran, ÷ (Divide) 367)

Alleen de soundtrack van The Greatest Showman kwam in 2018 boven het miljoen uit. Sinds twaalf jaar is een soundtrack weer het bestverkochte album van het jaar. De voorlaatste keer was in 2006, de soundtrack van High School Musical, waarvan 3,7 miljoen werden omgezet.

Reputation van Taylor Swift, het bestverkochte fysieke album in 2017, haalt dit jaar de bovenste tien niet.

Downloadalbums, aantallen in duizenden

1          Soundtrack, The Greatest Showman (883)
2          Travis Scott, Astroworld (435)
3          Eminem, Kamikaze  (381)
4          Lady Gaga & Bradley Cooper, A Star Is Born (Soundtrack) (299)
5          Drake, Scorpion (256)
6          Post Malone, beerbongs & bentleys (222)
7          Cardi B, Invasion of Privacy (218)
8          Justin Timberlake, Man of the Woods (183)
9          J. Cole, KOD (180)
10        Lil Wayne, Tha Carter V (173)

Niet alleen fysiek, maar ook digitaal zijn er van The Greatest Showman het meeste verkocht.

Vinylalbums, in duizendtallen

1          Soundtrack, Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1 (84)
2          Michael Jackson, Thriller (84)
3          Fleetwood Mac, Rumours (77)
4          The Beatles, Abbey Road  (76)
5          Prince and The Revolution, Purple Rain (Soundtrack) (71)
6          Pink Floyd, The Dark Side of the Moon (67)
7          Bob Marley and The Wailers, Legend: The Best Of… (61)
8          Queen, Greatest Hits (60)
9          Amy Winehouse, Back to Black (59)
10        Panic! at the Disco, Pray for the Wicked (59)

Voor het dertiende jaar op rij, zitten de vinylverkopen in de lift. In 2018 zijn daar 16,8 miljoen van verkocht, een stijging van 14,6%. Vinyl maakte 11,9% uit van het totaal aantal fysiek verkochte albums in 2018, in 2017 was dat nog 6,5%.

Na de albums hebben we tot slot nog de overzichten van de losse tracks

Streams, audio + video, aantallen in miljarden, tenzij anders aangegeven (1-4)

1          Drake, "God's Plan" (1,565,711)
2          Juice WRLD, "Lucid Dreams" (1,107,289)
3          Drake, "In My Feelings" (1,100,534)
4          XXXTentacion, "Sad!" (1,026,294)
5          Post Malone featuring Ty Dolla $ign, "Psycho" (924,496), miljoenen
6          Post Malone featuring 21 Savage, "Rockstar" (905,440)
7          Cardi B, Bad Bunny & J Balvin, "I Like It" (873,494)
8          Drake, "Nice for What" (844,403)
9          Ed Sheeran, "Perfect" (797,274)
10        BlocBoy JB featuring Drake, "Look Alive" (766,073)

Streams, audio, aantallen in miljoenen

1          Drake, "God's Plan" (917,872)
2          Post Malone featuring Ty Dolla $ign, "Psycho" (594,516)
3          Drake, "Nice for What" (576,214)
4          Juice WRLD, "Lucid Dreams" (572,972)
5          XXXTentacion, "Sad!" (565,324)
6          Post Malone featuring 21 Savage, "Rockstar" (525,971)
7          Drake, "In My Feelings" (522,591)
8          BlocBoy JB featuring Drake, "Look Alive" (522,155)
9          Cardi B, Bad Bunny & J Balvin, "I Like It" (508,202)
10        Travis Scott, "Sicko Mode" (479,509)

Streams, video, aantallen in miljoenen

1          Drake, "God's Plan" ( 647,839)
2          Drake, "In My Feelings" (577,943)
3          Juice WRLD, "Lucid Dreams" (534,317)
4          XXXTentacion, "Sad!" (460,970)
5          Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber, "Despacito" (422,743)
6          Maroon 5 featuring Cardi B, "Girls Like You" (415,292)
7          Camila Cabello featuring Young Thug, "Havana" (399,510)
8          Ella Mai, "Boo'd Up" (398,445)
9          Post Malone featuring 21 Savage, "Rockstar" (379,468)
10        Cardi B, Bad Bunny & J Balvin, "I Like It" (365,292)

Downloads. aantallen in miljoenen, tenzij anders aangegeven

1          Ed Sheeran, "Perfect" (1,300)
2          Drake, "God's Plan" (1,056)
3          Bebe Rexha and Florida Georgia Line, "Meant to Be" (1,042)
4          Maroon 5, "Girls Like You" (896), duizenden
5          Imagine Dragons, "Whatever It Takes" (849)
6          Cardi B, Bad Bunny & J Balvin, "I Like It" (844)
7          Camila Cabello featuring Young Thug, "Havana" (828)
8          Imagine Dragons, "Thunder" (772)
9          Zedd, Maren Morris & Grey, "The Middle" (753)
10        Drake, "In My Feelings" (708)

Zowel bij de albums (Scorpion) als losse tracks (‘God’s Plan’) is de Canadese rapper Drake de best scorende. In 2016 lukte het hem ook al met zijn album Views.

Tot zover deze Megajaarman. Onder het kopje Het Hitjaar 2018 vind je alle jaarlijsten.

Laatst bijgewerkt: 13 januari 2019

1 opmerking:

  1. Is de verdwening van gratis users van Streaming in de samenstelling goed voor de nederlandse urban ?




    BeantwoordenVerwijderen