vrijdag 2 oktober 2009

Hitflits: Gerard Joling scoort zevende #1 met Toppers-lied

Hij had er vier weken voor nodig, maar het is hem weer gelukt. ‘Engel van mijn hart’ van Gerard Joling is de nieuwe #1 in de Single Top 100. In februari eindigde de Engelstalige versie, ‘Angel of the night’ door de Toppers, tweede tijdens het Nationale Songfestival; ‘Shine’ werd eerste en bereikte in maart de tweede plaats van de Single Top 100. Aangezien de Toppers niets deden met het nummer, maakte componist Edwin van Hoevelaak er een Nederlandse tekst op. Vervolgens gaf hij het nummer, ‘Engel van mijn hart’, aan Gerard Joling, die daar nu zijn zevende #1-hit mee scoort.

‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit gaat voor de derde keer onderuit. En of het nu definitief is, valt maar af te wachten, want het verschil tussen de #1 en de #2 is slechts 5%. Datzelfde percentage zit er tussen de #2 en #3, ‘Geen woorden’ van Frans Bauer, dat vanaf #84 komt aansnellen. Het nummer heeft (al) wel de eerste plaats veroverd in de Download Top 50. Vorige week leek het er op dat huidig Topper Jeroen van der Boom op de terugweg was met ‘Dat weet je’, want het liedje zakte van 4 naar #7. Deze week doet het nummer het omgekeerde en staat dus weer terug op een vierde plaats. De top 5 wordt vol gemaakt met ’17 & smoorverliefd / Moordgriet’ van Zirkus zirkus, dat vanaf 29 stijgt.


Ver buiten de top 10, op #31, komen we pas de eerste binnenkomer tegen. En wat voor één: ‘Papillon’ van Editors. Het is hun vijfde notering en de voorloper van het album ‘In this light and on this evening’, dat de komende week verschijnt. Ook niet echt allerdaagse muziek is er op #43: ‘Pussy’ van Rammstein. Rock is er van Foo fighters met ‘Wheels’ (op #93) en van onze eigen Destine met ‘Stars’ (op #94).

Resteren nog de volgende binnenkomers:
#59 - Thomas Berge: Kon ik maar even bij je zijn (cover van #1-hit van Gordon uit 1991)
#75 – Tokio hotel: Automatic
#77 - Mando diao: Gloria
#89 - Carolina liar: ‘Show me what I’m looking for’
#90 – Maribelle: Ik geef me over
#97 - Dizzee Rascal: Holiday

In de Album Top 100 blijft ‘For bitter or worse’ van Anouk. Aanstaande maandag zal ze nummers van haar album spelen bij Giel. Het overwicht van ‘For bitter or worse’ is bijna 80% op ‘Celebration’ van Madonna. De DVD van ‘Celebration’ komt binnen op de eerste plaats van de DVD Muziek Top 30.

De drie hoogste binnenkomers zijn van vrouwen. De allereerste op #3, is Anna Mae Bullock, oftewel de 69-jarige Tina Turner met ‘Tina live!’. Het is een weergave van de twee concerten die Tina op 22 maart en 2 mei gaf in het Gelredome in Arnhem. De tweede zangers is ook al aardig op leeftijd: Barbra Streisand, 67 jaar. Haar album ‘Love is the answer’ komt binnen op #4. Vanavond om 10 uur is ze te gast bij Jonathan Ross op de BBC-1. de laatste dame die hoog begint is onze eigen Janine Jansen. Janine, 31 jaar, waagde zich aan Beethoven en dat wordt gewaardeerd: ‘Beethoven & Britten violin concertos’ komt binnen op #6. Ook binnen bij de bovenste tien is Jeroen van der Boom. Het album ‘Verder’ is meer dan 25.000 keer uitgeleverd, waarvoor hij een gouden plak krijgt. Ze moeten alleen nog wel verkocht worden. Een tiende plaats is geen slecht begin voor zijn tweede album na ‘Jij bent zo’ uit 2008 dat #2 kwam.

Het is herfst en dus vallen er veel albums uit de Album Top 100 en komen daar nieuwe voor in de plaats. Naast de genoemde vier, komen er nog twaalf binnen en dat zijn:
#23 – Paramore: Brand new eyes
#26 – Mariah Carey: Memoires of an imperfect angel
#34 – Alice in chains: Black gives way to blue
#37 – Jenny Lane: Monsters
#56 – Awkward I: I really should whisper (= voormalig Alamo race track bassist Djurre de Haan)
#57 – Kings of convenience: Declaration of dependence
#71 – Milow: Maybe next year
#79 – Lynyrd skynyrd: God & guns
#84 – Paradise lost: Faith divides us – death unites us
#87 – Cascada: Evacuate the dancefloor
#92 – Lavalu: Hope or liquid courage
#93 – David Sylvain: Manafon

Van de acht Beatles albums vorige week, blijven er deze week nog vijf over, allen gezakt:
#46 – The Beatles in stereo
#63 – Abbey road
#72 – Sgt. Peppers lonely hearts club band
#82 – The Beatles (white album)
#99 – Revolver
De andere zijn allen terecht gekomen in de bubbling under.

Na dit herfstige weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman. Dan gaan we ook in op het gerucht dat downloadactie's mee geholpen zouden hebben aan de #1-hit van Gerard Joling.

zondag 27 september 2009

Megaman bij week 39 – 26 september 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Jan Smit een record boekt en Marco Borsato helpt, Bløf huiverig was voor ‘De storm’, Idols-winnares niet meer alleen zingt, Jenny Lane haar eigen richting bepaalt, Frans Bauer het mooiste lied bewaart voor Maris en ‘Rosanne’ van Nick & Simon een jaar genoteerd staan. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Jan Smit boekt record en helpt Marco Borsato

Damaru & Jan Smit: Mi rowsu (tuintje in mijn hart) (1) *** zevende week op #1 ***

De afgelopen week ging alle media-aandacht naar het faillissement van The Entertainment Group (TEG), waarvan Marco Borsato groot aandeelhouder was. Dus het record dat Jan Smit deze week scoort door voor de zevende week op #1 te staan met ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’, samen met Damaru, is velen ontgaan. Maar het is Jan dan toch gelukt, ook al had hij daar drie sessies voor nodig: 4, 1, 2 weken. Daarmee is Jan eindelijk verlost van de zes weken voor ‘Als de morgen is gekomen’ uit 2006. Dus nu op naar een nieuw record Jan!

Toch is er een link tussen Jan Smit en Marco Borsato. Want Jan is één van de vrienden die zal optreden tijdens de ‘Borsato & Friends’ concerten op 20 en 21 oktober in het Gelredome in Arnhem. Met de concerten wil Marco de twee Symphonica in Rosso concerten van Diana Ross redden. En dat is gelukt, want de kaarten waren afgelopen zaterdag binnen twee en een half uur uitverkocht. Als de boekingssite er niet had uitgelegen, was dat nog veel sneller geweest.

Marco reageerde op de kaartenverkoop met: “Ik voel me ongelofelijk gesterkt door het publiek dat zich zo massaal achter me heeft geschaard. De manier waarop deze concerten zijn ontstaan is uniek te noemen, de samenstelling van de optredende artiesten heel bijzonder. Dat de beide avonden in het door mij zo geliefde Gelredome al in zo’n korte tijd zijn uitverkocht, geeft me nog meer inspiratie om samen met mijn vrienden een muziekspektakel neer te zetten dat zijn gelijke nog niet heeft gevonden!”

vrienden

En wie zijn die vrienden dan wel? De lijst is nog niet definitief en ook is nog niet bekend wie op welke dag optreedt. Maar de volgende artiesten behoren al zeker tot zijn ‘Friends’: Paul de Leeuw (was de eerste die Marco belde), Guus Meeuwis (werd door Marco gebeld), Do (zal ‘Voorbij’ zingen in duet met Marco en hoopt op een nummer van haar nieuwste cd), Yes-R (Ali B. is verhinderd, maar zou anders wel ‘100 keer gratis hebben opgetreden en stuurt nu zijn neefje), Alain Clark, VanVelzen, Edwin Evers, Trijntje Oosterhuis, Jan Smit en sinds afgelopen zaterdag ook Rob de Nijs. Grote afwezige is Ilse DeLange die ook één van de artiesten is die onder TEG viel. De reden is niet dat ze niet wil, maar dat ze niet kan. Ze is net als Ali B. verhinderd en draagt Marco een zeer warm hart toe en wenst hem alle sterkte in deze moeilijke periode.

Bløf was huiverig voor ‘De storm’

Bløf: De storm (geef niet op) (10) *** hoogste eersteweeks ***

Eigenlijk stond Bløf helemaal niet te springen toen ze gevraagd werden om het titelnummer voor de film ‘De storm’ van regisseur Ben Sombogaart te maken. Peter Slager, bassist en tekstschrijver: “We waren aanvankelijk zeer terughoudend. Twee jaar geleden schreven we het titelnummer voor de film ‘Alles is liefde’, dit was zo'n doorslaand succes (#1 in de Single Top 100) dat we daar moeilijk overheen kunnen. Maar toen we de trailer van ‘De Storm’ zagen gingen we overstag. Bovendien vonden we uiteindelijk dat we het aan onze stand verplicht zijn. In mijn en veel andere Zeeuwse families is de Watersnoodramp een historisch ijkpunt: waar veelal gesproken wordt van voor of na de Tweede Wereldoorlog, spreekt men in Zeeland vaak over voor of na de ramp. Dat zegt wel iets. Als je het zo bekijkt was er maar één band in Nederland die het moest doen. Wij dus.”

Ook voor Alain de Levita, producent van de film, stond als een paal boven water dat Bløf de titelsong moest gaan maken. “Niet alleen omdat het een Zeeuwse band is. Het geluid en imago van Bløf past perfect bij ‘De Storm’. Gevoelig, stevig en rauw. Met veel geduld en overredingskracht is deze samenwerking tot stand gekomen en daar ben ik heel erg blij mee…’ Bezoekers van het festival ‘Concert at sea’ kregen eind juni de primeur van het door Peter Slager geschreven ‘De storm (geef niet op)’, hun 32ste notering.

De film ‘De Storm’ draait sinds 17 september in de bioscoop en is inmiddels door meer dan 135.000 mensen bezocht. De film heeft dan ook de gouden status behaald (meer dan 100.000 bezoekers). Platina staat voor 400.000 bezoekers, dus dat moet zeker lukken. Ter vergelijking: ‘Alles is liefde’ werd diamant met meer dan 1,2 miljoen bezoekers.

De leden van Zirkus zirkus zijn allang geen 17 meer

Zirkus zirkus: 17 & smoorverliefd (29)

Na Bad Candy, Zoop, 4Girlz, Huis van Anubis en Kus, is Zirkus Zirkus de zesde act die via kinderzender Nickelodeon een hit scoort. Voor de zender moet Zirkus Zirkus ‘de grootste popact van Nederland en België worden’. Eerst zien en dan geloven natuurlijk. De start van ’ 17 & smoorverliefd / Moordgriet’ op #29 is veelbelovend. Achter Zirkus Zirkus zitten twee Belgische producers.

Voor de schermen hebben we te maken met Sigourney Korper (Amstelveen, 26 januari 1987), Nicolaas Laurens Littooij (Niels) (Dordrecht, 28 december 1989) en Sherman Mitchell Doesburg (Utrecht, 28 mei 1987). Sigourney, wiens moeder ook danseres is, danst al sinds haar zesde. In Amsterdam volgde ze de Dansacademie Lucia Marthas. Via deze opleiding danste ze vaak bij tv shows, modeshows en in videoclips. Vorig jaar deed ze mee aan ‘So you think you can dance’. Op 27 november werd ze echter weggestemd door het publiek.

Rapper Niels is altijd al bezig met muziek. Voor zijn zesde verjaardag krijgt hij een drumstel en vanaf dat moment wil hij alleen nog maar muziek maken. Dat doet hij door zichzelf gitaar te leren spelen en te gaan zingen. Het rappen krijgt zijn interesse en hij verdiept zich dan ook in de hiphop wereld. Niels volgt nu nog de Artiestenopleiding aan de Herman Brood Academie in Utrecht.

De laatste persoon in Zirkus zirkus is Sherman. Ook hij begon op jonge leeftijd met muziek en dansen. Hij wist altijd al dat hij later entertainer wilde worden. Zingen laat hij in Zirkus zirkus over aan de anderen, Sherman is binnen het trio de danser. Hij heeft al voor veel artiesten gewerkt als danser/choreograaf of performance coach.

Jay-Z brengt een ode aan New York

Jay-Z feat. Alicia Keys: Empire state of mind (36)

We kunnen niet zeggen dat ‘Run this town’ van Jay-Z met Rihanna & Kanye West, nu zo’n groot succes is geworden. Het nummer staat zes weken in de Single Top 100 en heeft nu pas de 30ste plaats bereikt. Dus niet iedere samenwerking van Shawn Corey Carter, oftewel Jay-Z, is een groot succes. Het hangt er dan ook van af met wie je samenwerkt én wat voor nummer je opneemt. We hebben het idee dat ‘Empire state of mind’ sowieso een goed nummer is dat ver kan komen. Daarnaast is de samenwerking met Alicia Keys ook niet verkeerd gekozen. Empire state of mind’ is een ode van Jay-Z aan de stad New York. Het nummer bevat een sample van ‘Love on a two-way street’ van the Moments uit 1968. Zij namen het nummer op als opvullertje voor het album ‘Not on the outside, but on the inside, strong!’. Maar toen het nummer op single uitkwam, werd het een grote hit in de Amerikaanse r&b-lijst. Toch waren the Moments niet de eerste die het nummer opnamen. ‘Love on a two-way street’ werd voor het eerst opgenomen door Lezli Valentine, maar deed niets. En toen mochten the Moments het proberen. Daarnaast hebben ook Stacy Lattisaw (in 1981) en Gloria Estefan (in 1994) ‘Love on a two-way street’ opgenomen.

Idols-winnares Raffaëla zingt niet meer alleen

Monroe: The real thing (40)

Afgelopen zaterdag, 26 september 2009, zong Raffaëla Paton in ‘Lieve Paul’, nog een keer met Paul de Leeuw het nummer ‘Mijn houten hart’. In 2006 was dat tevens haar laatste hitfeit (#18). Sinds die tijd is ze druk geweest met het opvoeden van haar dochter Beautiful hope (inmiddels drie jaar), het geven van optredens, en het met John Ewbank opgenomen liedje ‘Hallo wereld (omdat het fijn is dat je er bent)’. Paton, geboren in 1983 in Amsterdam, wilde altijd al zangeres worden. Als kind luisterde ze naar Whitney Houston, Patti Labelle en Oleta Adams en heeft grote bewondering voor Ilse DeLange. In 2006 won Raffaëla Idols-3 met ‘Right here right now (my heart belongs to you)’. Eerder dit jaar maakte ze melding van een trio rond haar persoon. De andere leden zijn Rachel en Germaine en als Monroe debuteren ze met ‘The real thing’ op #40.

Rachel Meibergen is geboren in 1985 in Sao Paulo in Brazilië. Ze was drie jaar jong toen ze voor het eerst op een podium stond. Op achtjarige leeftijd kwam ze naar Nederland. Hier volgde ze de Ballet Academie en de dansopleiding bij Lucia Marthas en danste in diverse grote producties in Ahoy, Amsterdam ArenA, op tv en in het theater. Rachel heeft twee nationaliteiten, de Braziliaanse en de Nederlandse. Niet vreemd dus dat het Braziliaanse elftal op haar steun kan rekenen, net als het Nederlandse elftal!

Ook geboren in 1985, maar dan in Veendam, is Germaine. Ze is een harde werker en gelooft in het motto: “wie goed doet, goed ontmoet”. Dansen, zingen en mode zijn haar passies. Ze is afgestudeerd in dans en is dansdocente. Haar danscarrière combineerde ze met haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Germaine gaat 100% voor Monroe en ze ziet haar rol in de groep vooral als de persoon die niet alleen het beste uit haarzelf maar vooral ook uit de anderen haalt. Ze zou graag een duet opnemen met Gavin DeGraw.

Esmée Denters tourt door Amerika

Esmée Denters: Admit it (53)

In de Britse hitparade stond ‘Outta here’ van Esmée Denters, drie weken in de top 10, met een zevende plaats als hoogste notering. Bij ons bereikte het nummer de tweede plaats, drie weken achtereen. Voorwaar geen slechte start voor ‘het YouTube meisje’. Het is deze maand drie jaar + één maand geleden dat Esmée haar eerste zelfgemaakte filmpjes op YouTube zette. Dat leverde haar niet alleen miljoenen hits op, maar ook een platencontract op Tenman records, het label van Justin Timberlake. Hij is ook even te horen op ‘Admit it’, haar tweede hitsingle, die ze schreef met de Brit Tobias Gadd. Tobias of Toby schreef mede ‘Dawn (I think I love you)’, de #1-hit van Starmaker/K-otic uit 2001.

Maandag 28 september 2009, wordt ze 21 en start haar tournee door Amerika in het voorprogramma van de jongensgroep Honor society. De tour eindigt half november in Boston. Dan weet ze ook of ze een MTV European music award heeft gewonnen. Samen met Fedde le Grand en Alain Clark is ze genomineerd voor de award voor beste nationale act. De winnaar, die een dag later bekend wordt gemaakt, moet het dan nog opnemen tegen de overige regionale winnaars.

Astrid Koelewijn wint concurrentiestrijd

Astrrid Koelewijn: Piroschka (76)

Nee, Astrid Koelewijn is geen familie van Peter Koelewijn, de aartsvader van de Nederlandstalige rock & roll. Astrid Koelewijn komt uit Rotterdam, is 41 jaar en begon in 1993 met zingen. Ze is ontdekt door Cock van der Palm, die haar karaokeliedjes hoorde zingen. Als Sasja nam ze in 1994 met hem de single ‘Hij heeft ’t in z’n vingers’ op, dat vier weken in de Mega Tip 30 stond. In datzelfde jaar trad ze op tijdens de ‘Nacht van Oranje’ in Ahoy, dat voor haar zelf nog altijd het mooiste moment was. Met ‘Piroschka’, haar vierde single, bereikt Astrid een nieuw hoogtepunt, want het nummer komt binnen op de 76ste plaats. Daarnaast heeft ze (voorlopig) de concurrentiestrijd met Liesbeth, een andere Nederlandse zangeres, gewonnen. Ook zij heeft ‘Piroschka’ opgenomen, met producer Manfred Jongenelis. De versie van Astrid is geproduceeerd door Mike Vincent, oftewel Cees Vermeulen Windsant.

Beide zangeressen namen een cover op, want ‘Piroschka’ is geschreven door Irma Holder en Jean Frankfurter voor het Duitse Fernando express. Deze groep nam het nummer vorig jaar op voor hun album ‘Meer der Zärtlichkeit’. In juni brachten ze ‘Piroschka’ zelf uit op single.

Jenny Lane bepaalt haar eigen richting

Jenny Lane: Say say say (78)

Jenny Willemstijn staat zowel in de Album als Single Top 100. Naast Trijntje Oosterhuis en Shirma Rouse, is Jenny achtergrondzangeres op ‘For bitter or worse’, het #1-album van Anouk. Ze werkt al sinds de ‘Who’s your mama’ tour bij Anouk. Daarnaast heeft Jenny de koortjes op ‘Postman’ van Postman (#49 in de albumlijst) gearrangeerd en gezongen. Jenny Lane is dus niet zomaar een zangeres.

Ze komt uit een muzikale familie, haar moeder is ook zangeres en tourde rond door Nederland en Europa. Jenny zat van haar vijfde tot haar veertiende op de theaterschool en speelde in een aantal bandjes. Ondanks haar vele talenten, kon ze geen keuze maken, omdat ze bang was de verkeerde te maken. Vier jaar lang zat ze blowend op haar zolderkamertje. De ommekeer kwam toen ze naar een theatervoorstelling ging en toen wist ze het: het podium daar hoorde ze thuis. Via de theaterschool kwam ze in contact met Coen Ouwehand. Hij had al het nodige over haar gehoord en vond dat ze piano moest leren en bood haar gratis les aan. Daar kreeg ze zo’n plezier in, waardoor ze eigen nummers is gaan schrijven.

talentenjacht

In 2006 las ze dat Sabrina Starke de Rotterdamse talentenjacht ‘Talent night’ had gewonnen en vervolgens mocht meedoen aan een talentenjacht in het Apollo Theater in New York. Diezelfde weg wilde Jenny ook wel bewandelen. Ze schreef zich in, won op 3 juni 2007 en mocht in september van dat jaar naar New York. Daar deed ze iedereen versteld staan met haar uitvoering van ‘And I’m telling you I’m not going’ uit de musical ‘Dream girls’. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, want nog voordat ze een noot had gezongen, werd ze uitgejouwd als blanke zangeres in het zwart bastion. Gelukkig hield ze zich staande en het leverde haar de overwinning op. Terug in Nederland ging ze verder met het oefenen op de piano, het schrijven van liedjes en formeerde ze een band. Een jaar lang werkte ze aan het album ‘Monsters’, waarna ze op zoek ging naar een platenmaatschappij. Dat deed ze bewust, want ze wilde niet aankomen met een half album, want dan zou ze wellicht in een bepaalde richting zijn geduwd. Alle nummers op het album ‘Monsters’ schreef ze zelf of samen met andere liedjesschrijvers. De eerste single ‘ Say say say’ komt binnen op #78. Ze noemt zich Jenny Lane omdat ze vroeger gek was op smartlappen en vaak Tante Leen werd genoemd, naar de gelijknamige zangeres. Leen werd Lane.

James Morrison geeft akoestisch concert

James Morrison: Nothing ever hurt like you (80)

‘Nothing ever hurt like you’ van James Morrison is na ‘You make it real’ (#41 in 2008) en ‘Broken strings’, zijn duet met Nelly Furtado (#7 begin 2009), de derde single van het album ‘Songs for you, truths for me’ uit 2008. Zo’n succes als met Nelly Furtado wil natuurlijk wel iedereen. Niet zo gek dus, dat de Britse zangeres Pixie Lott de afgelopen week liet weten dolgraag een duet met hem te willen opnemen. Als dat er van komt, dan zal dat nummer zeker komen te staan op zijn nieuwe album. Maar voorlopig is James nog druk aan het touren. Op 27 en 28 oktober staat hij in Paradiso Amsterdam. Maar op zaterdag 10 oktober komt de 25-jarige Britse zanger al even langs voor een akoestisch concert voor zo’n vierhonderd fans in het Odeon theater in Amsterdam.

Frans Bauer zingt mooiste lied voor zijn Maris

Frans Bauer: Geen woorden (84)

In oktober verschijnt de nieuwe cd van Frans Bauer, de eerste in twee jaar. Volgens Frans, die hier erg zenuwachtig voor is, is het honderd procent Fransje Bauer en toch heel vernieuwend. “Ik laat kanten van mezelf zien die mensen niet verwachten. Ik zing bijvoorbeeld een luisterliedje dat Guus Meeuwis voor me geschreven heeft (‘Geen woorden’). Dat soort liedjes heb ik weinig gedaan, ik ben toch de zanger van de gezelligheid.” Volgens Frans zijn er veel overeenkomsten tussen hem en Guus. “We zijn beide Brabanders, houden van PSV, zijn bourgondiërs en allebei niet de slankste (Frans weegt momenteel zo’n 95 kilo en daar voelt hij zich goed mee). En we zijn dol op vrouw en kinderen.” Geen woorden’, zijn 44ste notering, is het mooiste nummer dat hij ooit heeft opgenomen. Frans: “Omdat het mijn gevoel voor mijn vrouw perfect verwoordt. In het dagelijks leven zijn er te weinig momenten waarop ik zeg: ‘hé Maris, ik hou van je’. Dus zeg ik het met dit liedje en dat vind ik erg bijzonder.” Frans heeft het schrijven van een liedje ook zelf eens geprobeerd. Op zijn achttiende zong hij een liedje over houden van en dacht daarbij aan Maris. De keuze voor ‘Geen woorden’ liet Frans over aan de fans die aan zijn hek stonden. Hij nodigde ze binnen om naar de nieuwe nummers te beluisteren. De fans kozen toen voor ‘Geen woorden’, dat hij zeker zal zingen tijdens de nieuwe theatertournee die onlangs van start ging.

Valerius houdt van (Pepsi) cola

Valerius: Whenever (85)

Met hun debuutsingle ‘She doesn’t know’ scoorde Valerius in mei een top 10-notering. Dus het zal moeilijk worden om dit te evenaren, laat staan te overtreffen. Maar de broers Kay en Jesse Nambiar, neef Ivar en vriend Gregory Patrick zullen er alles aan doen. Ook als het ze niet lukt, is er geen man overboord. Want tot eind 2010 wordt de groep gesponsord door Pepsi, waarmee ze de eerste Nederlandse act zijn die dat lukt. Tot nu toe waren het Michael Jackson, Britney Spears, Justin Timberlake en Beyoncé die de jongeren moesten aansporen (nog) meer Pepsi te gaan drinken. Voor Valerius betekent de samenwerking ook dat ze eind oktober een speciaal Pepsi-concert geven in the Pepsi-stage, eh Paradiso in Amsterdam.

DJ Silence boekt (forse) vooruitgang

DJ Silence: Latin injection (88)

DJ Silence moet je niet verwarren met Silence, geen dj maar zanger Hendrik de Wolff. Achter DJ Silence gaat de Rotterdammer Serkan Gunduz schuil. Precies een maand geleden stond ‘Mexican fever’ van DJ Silence een weekje op #92. Dit keer doet hij het beter: ‘Latin injection’, dat ook weer op van alles lijkt, komt binnen op #88. Als hij in dit tempo nummers blijft maken en hits scoren, staat hij binnen een jaar op #44…

Patricia Paay wil de Nederlandse Lady Gaga worden

John Marks project feat. Patricia Paay: Who’s that lady with my man ’09 (89)

Zestig jaar is Patricia Paay, maar over werk hoeft ze zich (voorlopig) geen zorgen te maken. Als haar deelname als jurylid bij Popstars ten einde loopt, staan diverse partijen in de rij om haar iets nieuws te bieden. En ze kan zo weg bij SBS6, want daar heeft ze geen vast contract mee. Naast het tv-werk is ze ook nog zangeres natuurlijk, want daar begon het allemaal mee voor Patricia Anglaia Margareth Paaij, geboren in Rotterdam op 7 april 1949. In 1965 debuteerde ze in the Evergreens, het nachtcluborkest van haar Griekse vader. Een jaar later krijgt ze een platencontract en treedt ze op tijdens de allereerste tv-avond van de TROS. De eerste twee singles zijn Engelstalig, maar slaan niet aan. Met ‘Jij bent niet hip’ bereikt ze in 1967 de negende plaats van de Parool Top 20. Ze is zangeres van Himalaya en Heart (de Nederlandse!) en zingt met haar zuster Yvonne Keely en anderen in the Starsisters. Ze trouwde en scheidde drie keer, waaronder de laatste keer met Adam Curry. Patricia scoorde diverse hits waaronder haar grootste in 1977: ‘Who’s that lady with my man’ dat tot #2 kwam. Dat nummer is nu in een nieuw jasje gestoken door John Dirne, oftewel producer/artiest John Marks.

met dank aan Linda

Het idee voor de nieuwe versie ontstond tijdens een sexy fotoshoot van Patricia en haar dochter Christina Curry voor het tijdschrift Linda. Patricia: “De fotoserie heeft een verhaaltje en tijdens de shoot zong de Engelse fotograaf het nummer. Gezien de huidige ontwikkelingen in mijn privé-leven een opvallende keus misschien. Het is puur toeval, maar wel heel toepasselijk. Daarop zijden mensen van het blad, waarom neem je het nummer niet opnieuw op? Daarvoor werd John Marks benaderd. In twee sessies zong Patricia het nummer opnieuw in en John deed de rest.

Lady Gaga

Over de nieuwe versie zegt ze: “Ik vind het geweldig wat John heeft gedaan met het nummer, want het is geen gemakkelijk liedje”. Tevens sluit ze niet uit dat dit het begin is van een nieuwe zangcarrière. Er zijn zelfs plannen voor een heel album, waarop dan wel een ‘paar knallers’ moeten komen. “Ik zou het liefste net zoals Lady Gaga waanzinnige nummers willen opnemen. Ik ben in ieder geval net zo gestoord als zij. Wat dacht je van Lady Patricia of Lady Paay." ‘Who’s that lady with my man ‘09’ werd eerst gratis weggegeven bij het tijdschrift Linda.Mode, een special van Linda magazine, maar is nu ook gewoon te koop. Het nummer werd in 1976 voor het eerst opgenomen door de Britse zangeres Kelly Marie, die er #1 meestond in de Franse hitparade.

één jaar voor Rosanne

Nick & Simon: Rosanne (92) *** een jaar genoteerd ***

Precies twee jaar geleden, op 29 september 2007, stond ‘Chasing cars’ van Snow patrol voor de laatste week genoteerd. Het nummer kwam ruim een jaar daarvoor binnen op #80, haalde als hoogste notering #21 en stond 58 weken onafgebroken in de Single Top 100. Sindsdien is er geen nummer meer geweest dat een jaar of langer genoteerd stond. ‘No one but you’ van B-yentl, deze week op #45, is met 44 weken wel hard onderweg, maar zal er nog wel even aan moeten trekken! Nick & Simone hoeven zich daar echter niet meer druk om te maken, want hun ‘Rosanne’ staat deze week precies 52 weken, 1 jaar, genoteerd. Het nummer kwam op 15 maart 2008 binnen op een derde plaats, wat tevens de hoogste plaats was. In totaal duurde de eerste ronde 38 weken en eindigde op 29 november 2008. Op 24 januari 2009 was ‘Rosanne’ er weer, en bleef 7 weken tot 7 maart. Door het TROS Muziekfeest op het plein, ‘De Palingsoap’ en de herhaling van ‘De zomer voorbij’, staat het nummer voortdurend in de belangstelling en ging op 15 augustus weer op herhaling. Ook nu heeft het er weer 7 weken opzitten, wat het totaal aantal weken op 52 brengt. Hier volgt de top 3 van volhouders:

#1 Kabouter Plop: ‘Kabouter dans’: 66 weken/10
#2 Snow patrol: ‘Chasing cars’: 58 weken/21
#3 Nick & Simon: ‘Rosanne’: 52 weken/-3

extra optredens

Denk niet dat Nick & Simon na ‘Rosanne’ achterover zijn gaan leunen. Sinds ‘Rosanne’ scoorden ze maar liefst vier hits waarvan alle de eerste plaats bereikten. De laatste, ‘Lippen op de mijne’, boekt deze week zes plaatsen winst en stijgt naar de twaalfde plaats. Ze zijn er dus alleen maar populairder op geworden. Hun ‘Overal’-tour, die onlangs werd afgesloten in Ahoy is verlengd met vier extra optredens: in Leeuwarden (21 november), Enschede (27 november), ’s-Hertogenbosch (19 december) en in Goes (op 16 januari 2010). Van het concert in Ahoy verschijnt in november de dubbelcd + DVD ‘Overal Ahoy’2009’. En vlak voor de kerst reizen de twee af naar Curaçao, waar ze samen met Jan Smit, Jeroen van der Boom en Gerard Joling, zullen optreden op Mambo Beach en de jaarwisseling zullen doorbrengen.

Janneke de Roo is dol op een Zeeman

Janneke de Roo: Zeeman (94)

Twee maanden geleden deed Janneke de Roo weer sinds lange tijd van zich spreken met het nummer ‘Draai mee met die kermis’, dat tot #66 kwam. In de jaren ’70 maakte Janneke deel uit van de zusjes de Roo. Zingen bleef ze altijd in een Drents koor, maar sinds 2005 staat ze ook solo weer op de bühne. In augustus van dit jaar trad ze op tijdens Delfsail in Delfzijl en zong daar het nummer ‘Zeeman’. Daarop kwamen zoveel positieve reacties dat besloten werd het nummer uit te brengen op single. Niet vreemd dus dat de clip daar ook werd opgenomen.

Janneke is niet de eerste die een Nederlandstalige versie van ‘Zeeman’ opneemt. In 1981 nam Ciska Peters het nummer op en bereikte zelfs de negentiende plaats. Maar ook zij heeft het niet van zichzelf, want het origineel ‘Seemann, deine Heimat ist das Meer’, stamt uit 1960 en is van de Oostenrijkse zangeres Ditta Einzinger, die Lolita als artiestennaam had. Zij kwam er in Noorwegen mee tot de eerste plaats en in Duitsland tot de tweede. Voor de Engelse markt werd een deel van de tekst in het Engels gezongen en dat leverde haar een vijfde plaats op in de Amerikaanse hitparade. Wereldwijd zijn er van het nummer twee miljoen stuks verkocht.

Nelly Furtado zingt het liefst in het Spaans

Nelly Furtado: Manos al aire (98)

Vraagje: Wat hebben James Morrison en Nelly Furtado gemeen, behalve dat ze beide deze week binnenkomen? Antwoord: ‘Broken strings’, het duet, was voor beiden hun voorlaatste notering is. Dat nummer is afkomstig van zijn album ‘Songs for you, truths for me’ uit 2008. Dus dat betekent dat er al lange tijd niets nieuws meer is verschenen van Nelly Kim Furtado. ‘In God’s hands’, haar eigen voorlaatste notering stamt uit eind 2007 afkomstig van haar album ‘Loose’ dat al in 2006 werd uitgebracht. Tijd dus voor nieuw werk voor Nelly, en dat is er nu met het Spaanstalige album ‘Mi plan’, #30 deze week in de Album Top 100.

Spaans

Haar ouders zijn Portugees en dus groeide ze met die taal op. Maar op haar veertiende kwam daar Spaans bij. Ze houdt er van in deze talen te zingen. Hoewel het de eerste keer is dat ze een volledig Spaanstalig album opneemt, is het niet de eerste keer dat ze in het Spaans zingt. Op haar album ‘Loose’ stonden al twee Spaanstalige nummers. Volgens Nelly kan ze zich in het Spaans beter uitdrukken, vooral gezien vanuit een vrouw. ‘In Spaans kan je meer je passie kwijt dan in het Engels.’ De eerste single, ‘Manos al aire’, dat ‘handen in de lucht betekent, bereikte de eerste plaats van Billboard Hot Latin hitparade, waarmee zij de eerste Noord Amerikaanse artiest is die dat lukt met een van oorsprong Spaanstalig nummer. Na haar Spaanse avontuur komt Nelly ook nog met een Portugees album. Daarna zal ze zich weer richten op het Engels, waarvoor ze samenwerkt met Timbaland en in twee dagen al twintig nummers heeft geschreven. Dus ‘Manos al aire’, dat ook te horen is in het spel Sims3, is slechts een tussendoortje voor het echte werk wat nog moet komen.

Naast haar eigen werk is ze ook actief met en voor anderen. Zo werkte ze mee aan het nummer ‘Jump’op het album ‘R.o.o.t.s.’ van Flo Rida. Daarnaast nam ze de vocalen voor haar rekening in het nummer ‘Who wants to be alone’ op het album ‘Kaleidoscope’ van Tiësto, dat komend weekend verschijnt. Niet zo gek dus dat Tiësto een remix maakte van ‘Manos al aire’.