vrijdag 22 juli 2022

Hitflits: La Fuente en Harry Styles houden stand in single en albumlijst; concerten van Ed Sheeran helpen albums in de lift

Het is volop zomer in Nederland. Na de regio’s Midden en Noord, is dit weekend regio Zuid aan de beurt. Dus vanaf aanstaande maandag staat tot zeker 21 augustus de bedrijvigheid in het hele land op een laag pitje. Dat Nederland bijna volledig in de vakantiemodus staat, is ook al te zien aan de hitlijsten van deze week. De aanvoerders zijn dan ook dezelfde: ‘I Want You’ van La Fuente in de Single Top 100 en Harry’s House van Harry Styles in de Album Top 100. Maar hoe lang nog?
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   La Fuente: I Want You          *** derde week op #1 ***
2. (3)   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari, op 9,55%
3. (2)   Harry Styles: As It Was, op 13,27%
4. (4)   Idaly feat. Emms: Amazin’
5. (13) Rema: Calm Down
Eerste top 10-notering voor de 22-jarige Nigeriaanse zanger/rapper Divine Ikubor, ofwel Rema. ‘Calm Down’ bevat een sample van ‘So Fine’ van Craydon uit 2019. Dit jaar nam Rema zijn versie op en die schiet in de vijftiende week de top 10 in, gestegen van #13. En daar blijft het vast niet bij.
 
Vorige week binnen op de vijfde plaats en nu gezakt naar de twintigste plek, ‘El Clásico’ van Lijpe feat. Frenna. Het nummer was de 11de top 10-notering voor Lijpe en de 34ste voor Frenna.
 
Kijken we naar de eerste weeks noteringen van deze week en dat zijn de volgende vier
 
#8 Bankzitters: Is Dat Nou Echt?
Inmiddels is ‘Is Dat Nou Echt?’ de achtste single van Bankzitters en hun vijfde notering. In februari scoorde het vijftal met ‘Je Blik Richting Mij’ hun grootst hit, dat een weekje op de eerste plaats stond. In het voorlopige jaaroverzicht staat dat nummer op de 29e plaats.
 
#53 Natte Visstick: Visstick Good Die Kanker Kick
We vermoeden dat hier ene Sjobbe Smeyers achter zit. Heb je meer informatie? Deel het dan met ons.
 
#64 Calvin Harris / Justin Timberlake / Halsey / Pharrell: Stay With Me
Komende week de NPO Radio 2 Top Song
 
#94 Nathan Dawe & Ella Henderson: 21 Reasons
Dit nummer was al in week 20 (we zitten nu in week 29) de Grandslam. Het kan dus even duren, maar uiteindelijk krijgt ’21 Reasons’ van Nathan Dawe & Ella Henderson een notering. Ella Henderson kennen we al van vier hits, waaronder ‘Ghost’ (#32 in 2014). Nathan Dawe debuteert met ’21 Reasons’.
 
De 28-jarige Nathan Dawe uit Burton upon Trent, in het Britse Staffordshire, begon al op zijn  negende met dj-en en draaide op elke verjaardag, bruiloft of ander feest. Hij maakte diverse mixen van mashups en zette deze op Soundcloud. De bekendheid legde hem geen windeieren. Zonder een radioshow of hit, verkocht hij de O2-arena in Londen uit.
In 2018 bracht hij zijn eerste single uit ‘Cheatin’’, gebaseerd op een sample van ‘It’s Over Now’ van Deborah Cox. Hij maakte singles met onder andere Little Mix en Anne-Marie. Maar het echte succes komt met ’21 Reasons’ feat. Ella Henderson. De twee kenden elkaar van hun samenwerking met het nummer ‘Lighter’ uit 2020 van Nathan Dawe feat KSI en (zonder credit) Ella Henderson.
 
’21 Reasons’ bevat een sample van ‘Calabria’ van Rune (#48 in 2004). Het was echter niet de versie van Rune, die Dawe inspireerde voor het gebruik hiervan in ’21 Reasons’. Dat was het nummer ‘Destination Calabria’ van Alex Gaudio feat. Crystal Waters (#14 in 2007), met dezelfde sample. Het koste Dawe dan ook veel moeite om de rechten op de originele sample te krijgen.
 
Nog zeker drie nummers waarin de sample van ‘Calabria’ van Rune zit, kregen een notering:
-          2004: Dirty Laundry (#80) en Drunkenmunky (#38)
-          2007: Drunkenmunky, een Nederlands collectief van dj’s en producers beter bekend als Klubheads, zag de kans schoon en kwam met ‘Calabria 2007’ (#61 in 2007)

ALBUMS
 
Ondanks de slechte recensies die voornamelijk te maken hadden met het geluid in de Amsterdam ArenA en/of zijn begeleidingsband, staan al zijn albums in de plus. We hebben het natuurlijk over Ed Sheeran die vorig weekend twee concerten gaf in ons land. Die hebben hem geen windeieren gelegd. Loop even met ons door de standen van deze week, met tussen haakjes het aandeel fysiek:
Die optredens hebben Ed Sheeran geen windeieren gelegd. Loop even met ons door de standen van deze week, met tussen haakjes het aandeel fysiek:
#3 (4)  Equals (19)
#6 (13) Divide (14)
#18 (40) Multiply (11)
#39 (61) No. 6 Collaborations Project (6)
#81 Plus (14), album stond voor het laatst genoteerd op 16 oktober 2021
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Harry Styles: Harry’s House (24)      *** vijfde week op #1 ***, ook #1 in de Vinyl 33
Vanaf 2023 kun je op de Texas State University in Texas het vak ‘Harry Styles and the Cult of Celebrity: Identity, the Internet and European Pop Culture’ volgen. Het vak wordt gegeven door professor Digitale Geschiedenis Louie Dean Valencia en zal zich richten op het werk van Harry Styles en de politieke ontwikkeling van de moderne celebrity met betrekking tot gender en seksualiteit, ras, klasse, natie en globalisme, media, mode, fancultuur, internetcultuur en consumentisme.
Met het vak hoopt de professor door de lens van de muzikant aan te tonen hoe fel de wereld de afgelopen twaalf jaar veranderd is. Valencia: “Zo zullen we kunnen leren van hem en zijn werk, activisme en filosofie, net zoals van andere grote artiesten. Er zijn lessen over de Beatles die een inkijk geven op het leven in de sixties. De lessen over Harry Styles kunnen dat doen over dit deel van de moderne geschiedenis.”
 
2. (2)   Burna Boy: Love, Damini (0), op 20,49%
3. (4)   Ed Sheeran: Equals (19)
4. (6)   Drake: Honesty, Nevermind (0)
5. (3)   Josylvio: Vallen & Opstaan (0)
 
Hebben tot slot vier nieuwe noteringen voor je
#13 Lizzo: Special (20)
#25 Alan Parsons: From The New World (91)
#27 OCS: Gangster Love (0)
#42 Interpol: The Other Side Of Make-Believe (80)
 
Tot zover deze Hitflits. Wijzen we je tenslotte nog even op de Halfjaarflits, met de voorlopige jaarstanden. Je vind deze onder het kopje Aanbevolen post.