vrijdag 10 november 2017

Hitflits: eerste #1-album voor Sam Smith

Zijn vorige album, In The Lonely Hour kwam eind mei 2014 binnen op de vijfde plaats. Pas op 14 februari 2015, in de 38e week, bereikte het album de hoogste plaats, de derde. Een eerste plaats zat er niet in. Hoe anders is dat met The Thrill Of It All, het tweede studioalbum van de Britse zanger Sam Smith, want dat komt deze week binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Hoger kan niet.
Nederland zal niet het enige land zijn waar The Thrill Of It All met veel overmacht de eerste plaats haalt. In de Britse albumlijst die later deze middag bekend wordt gemaakt, zal het voor Smith zijn tweede #1-notering worden. Al na drie dagen waren er al meer dan 60.000 van verkocht en na vijf dagen stond de teller op bijna 80.000. De verwachting is dat het aantal  uiteindelijk over de 100.000 zal gaan. Van In The Lonely Hour gingen destijds, in mei 2014, 101.752 over de Britse toonbanken.

update 19.00 uur:
Van The Thrill Of It All zijn in Groot-Brittannië in de eerste week 97.328 exemplaren (inclusief streams) verkocht.

update 13-11:
Ook in de Amerikaanse Billboard Album Top 200 komt The Thrill Of It All binnen op de eerste plaats, waarmee Smith ook daar zijn eerste #1-album scoort. In de eerste week zijn daar zo'n 237.000 stuks van verkocht, waarvan 185.000 fysieke albums.

titelnummer niet op cd en elpee

Het is niet altijd gezegd dat de titel van een album ook wordt bezongen in een liedje op het album. Denk maar aan de albums +X, en ÷ van Ed Sheeran of 19, 21 en 25 van Adele. Maar ook Evolve van Imagine Dragons.

Maar dat de titelsong niet op een album staat, is wel heel ongebruikelijk. Toch is dat het geval met het nummer ‘The Thrill Of It All’, want dat staat niet op het gelijknamige album van Sam Smith. Dat wil zeggen op de gewone versie die tien tracks telt. De fans zullen dieper in de buidel moeten tasten, want bij de Speical Edition krijgen ze er vier extra nummers bij, waaronder ‘The Thrill Of It All’! Het nummer ontbreekt ook volledig op de vinylversie, dat binnenkomt op de tweede plaats van de Vinyl 33.

(voorlopig) geen stream

Ook zangeres Taylor Swift jaagt haar fans op kosten, maar vooral ongemak. Haar album Reputation, dat vandaag is verschenen, is (voorlopig) alleen als download beschikbaar en fysiek te koop. Daarmee lijkt Swift eenzelfde route te bewandelen als Adele in 2015 met haar album 25, dat de eerste tijd ook niet gestreamd kon worden. Het gevolg was dat de fysieke cd van 25 wereldwijd als warme broodjes over de toonbanken ging en de platenhandel in jaren niet zo’n goed verkoopjaar kende.

ALBUM TOP 5

1. EW  Sam Smith: The Thrill Of It All
2. (2)   Lil’ Kleine: Alleen (op bijna 43%)
3. (1)   Jonna Fraser: Blessed 2
4. (7)   Ed Sheeran: ÷ (divide)
5. EW  Radical Redemption: The Road To Redemption

Dit zijn de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#8 Jan Smit: 20 Jaar Hits
#9 Bob Dylan: Trouble No More – The Bootleg Series Vol. 13 / 1979 - 1981
#22 Kygo: Kids In Love
#23 Maroon 5: Red Pill Blues
#29 Vandenberg’s Moonkings: MK II
#42 John de Bever: Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht
#51 Wishful Singing & Herman Finkers: In Mysterium
#62 Lavalu: Solitary High
#65 Shawn Mendes: MTV Unplugged
#67 Bökkers: Schorem Uut De Schiettente

Geen #1 in 2014 voor In The Lonely Hour van Sam Smith in de Album Top 100, maar deze week wel in de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums.

SINGLES

‘Cold’ feat. Future kwam maart niet hoger dan de 36e plaats, maar met ‘What Lovers DO’ feat. SZA, scoort Maroon 5 weer een top 10-hit. in de tiende week boekt het nummer vijf plaatsen winst en belandt op de tiende plaats. Even hoog als ‘Don’t Wanna Know’ feat. Kendrick Lamar de dag voor kerst 2016. Grootste hit van het Amerikaanse gezelschap is nog steeds ‘Move Like Jagger’ feat. Christina Aguilera (#2 in 2011).

SINGLE TOP 5

1. (1)   Frenna & Diquenza: Vervloekt (tweede week op #1)
2. (2)   Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef: Patsergedrag (op bijna 16%)
3. (3)   Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar
4. (8)   Sam Smith: Too Good At Goodbyes
5. (6)   Camila Cabello feat. Young Thug: Havana

albumtracks

Vorige week kregen twaalf van de dertien nummers van de EP Blessed 2 van Jonna Fraser een notering in de Single Top 100. Daar blijven er deze week nog slechts vier van over. We zijn benieuwd hoeveel tracks er volgende week nog overblijven van het album The Thrill Of It All van Sam Smith. Dat zijn deze week slechts de volgende vijf:
#3 (8) Too Good At Goodbyes
#51 Pray (op herhaling na één week op #96 op 21 oktober)
#81 Burning
#89 One Last Song
#100 Say It First
  
Van de overige negen tracks (Deluxe Edition) vinden we er acht terug in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100:
#119 Him
#123 Midnight Train (plagiaat van ‘Creep’ van Radiohead?)
#127 No Peace feat. Yebba
#144 Baby, You Make Me Cry
#57 Nothing Left For You
#173 Scars
#175 Palace
#186 The Thrill Of It All
Minst populaire nummer van het album is ‘One Day At A Time’, want dat krijgt helemaal geen notering.

Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen voor je:
#15 Equalz feat. Frenna: Love Song
#61 Broederliefde: #JM
#66 Vic9 feat. Djaga Djaga: Geluk
#87 N.E.R.D. & Rihanna: Lemon
#95 21 Savage, Offset, Metro Booming feat. Travis Scott: Ghostface Killers

Dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

zondag 5 november 2017

Megaman bij week 44 – 4 november 2017

Derde #1 voor Frenna, eerste voor Diquenza

En verder in deze Megaman:
-          Jonna Fraser komt één track tekort
-          debuut voor zangeres uit Roden
-          ‘Wolves’ is op het lijf geschreven van Selina Gomez
-          slechts 1 track van album LouiVos krijgt een notering
-          de Gucci Gang is Lil Pump zelf

In de albumflitsen lees je alles over de nieuwe noteringen in de Album Top 100.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

derde #1 voor Frenna, eerste voor Diquenza

#1 Frenna & Diquenza: Vervloekt
     *** eerste week op #1 ***

Na vier weken de Single Top 100 te hebben aangevoerd met ‘Patsergedrag’, moeten Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef hun eerste plaats afstaan aan een andere Nederlandstalige hiphopper. Met ingang van deze week nemen Frenna & Diquenza de eerste plaats over met ‘Vervloekt’, dat de afgelopen week meer dan 2 miljoen keer is gestreamd. Het nummer stijgt vanaf de derde plaats.
Voor Frenna is ‘Vervloekt’  na ‘My Love’ feat. Jonna Fraser & Emms (in 2016) en ‘Energie’ met Ronnie Flex (in januari) zijn derde #1-notering. Voor Delaney Raishel Alberto, echte naam van DJ Diquenza, gaat voor het eerst de #1-vlag uit.

Nederlandse hiphoppers voeren lijsten aan

Ook de Album Top 100 wordt aangevoerd door een Nederlandstalige hiphopper, Jonna Fraser met zijn EP Blessed 2 (zie de Hitflits van afgelopen vrijdag). Het is de zesde keer dat Nederlandstalige hiphoppers gelijktijdig de Single en Album Top 100 aanvoeren.

Jonna Fraser komt één track tekort

#4 Jonna Fraser feat. Sevn Alias & Frenna: Architect
       *** hoogste eerste weeks ***

Dankzij zo’n 6 miljoen streams knalt de EP Blessed 2 van Jonna Fraser binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 (zie de Hitflits van afgelopen vrijdag). Aangezien nog steeds (maar we schatten niet lang meer) albumtracks, mits voldoende gedownload en/of gestreamd, een notering kunnen krijgen in de Single Top 100, wordt de lijst deze week daar dan ook mee overspoeld. Twaalf van de dertien tracks mogen een weekje mee doen. Het zijn de volgende:
#4  Architect feat. Sevn Alias & Frenna
#18 Regrets feat. Boef
#27 Mot feat. Equalz
#30 Touchdown feat. JoeyAK & Sevn Alias
JoeyAK is geboren in Amsterdam. In augustus bracht hij de EP Luitenant uit.
#45 Bandz feat. Cho
#51 Tot Sluit
#62 Global feat. Chivv, terug na #55 op 7 oktober
#63 She Likes Me

#64 Solo Bent feat. Zoë Tauran
Zoë Rachelle Tauran, geboren op 31 maart 1997 in Roden (volgens haar ‘het mooiste dorp van Drenthe’), deed in 2012 mee aan Voice Kids, maar struikelde in de battles. Twee jaar later stond ze met de groep TP4Y (To Pretty 4 You) in de finale van Holland’s Got Talent, maar haalden de top 3 niet. Sinds 2016 is Zoë de vriendin van Ajax-spits Richairo Zivkovic en woont ze in Amsterdam.

debuut voor Rodense zangeres

Na Ellen ten Damme (vijf hits, waaronder een #1-notering met ‘Wat is Dromen’ met 3js in 2010), is Zoë Rachelle Tauran de tweede succesvolle artiest uit het Drentse Roden. Daarnaast is ze de eerste artiest die uit Roden zelf komt, dus Roden mag trots op haar zijn. Ellen ten Damme groeide ook in Roden op, maar is geboren in Warnsveld en dat ligt in de provincie Gelderland.

Gaan we nog even verder met de albumtracks van Blessed 2
#68 Why
#70 Manoeuvres, terug na #70 op 2 september
#93 Rijklaar
‘Oh Lord’ heeft het (nog) niet gehaald, en staat op de 125e plaats van de Bubbling-Under, de wachtkamer van de Single Top 100.

Doordat niet alle tracks van Blessed 2 een notering krijgen, telt de EP niet mee voor het klassement van albums waarvan alle tracks een notering kregen. Dat lijstje bevat nu tien albums, waaronder zijn eigen EP Blessed uit 2016, waarvan alle tien tracks wel een notering kregen.

‘Wolves’ is op het lijf geschreven van Selina Gomez

#21 Selena Gomez x Marshmello: Wolves

Met ‘Silence’ feat. Khalid  (#11 in oktober) haalde Marsmello net niet de top 10. Maar met ‘Wolves’ zou dat er zomaar in kunnen zitten. Te zijner tijd mag Chris Comsworth, zoals de dj/producer uit Philadelphia echt heet, zijn landgenote Selina Gomez daar dankbaar voor zijn.  ‘Wolves’ handelt over een persoon die alles in het werk stelt om bij een ander te kunnen zijn. Een gevoel dat Gomez op het moment van de opname ook voelde.

slechts 1 track van album LouiVos krijgt een notering

#47 LouiVos feat. Mula B, 3Robi, Kingsize & Iliass: Chap Die Rappers

In de Album Top 100 komt rapper LouiVos binnen op de zesde plaats met zijn tweede Vostape: Vostape Vol 2: Ik Chap Die Rappers (zie de albumflitsen). Van de zestien nummers, is alleen het titelnummer genoeg gestreamd voor een notering. Het nummer komt binnen op de 47e plaats, daarbij geholpen door Mula B, 3robi, Kingsize & Iliass.

Iliass kwamen we nog niet eerder tegen onder deze naam. Zijn volledige naam luidt Ilias Azdoufal. Onder zijn producersnaam Iliassopdebeat, scoorde hij in juli een hitje met ‘Geven Aan Mijn Leven’ (#71), samen met Childsplay feat. Mula B.

de Gucci Gang is Lil Pump zelf

#59 Lil Pump: Gucci Gang

Een maand geleden debuteerde de 17-jarige Gazzy Garcia als Lil Pump met de gelijknamige mixtape. Na twee weken Album Top 100 (46-85) was het voorbij, maar deze week gaat Lil Pump op de 98e plaats op herhaling. Dat dankt de Amerikaanse rapper aan het nummer ‘Gucci Gang’ dat binnenkomt op de 59e plaats. Gucci Gang staat voor het samenwerkingsverband van Lil Pump met Smokepurpp (= Omar Pineireo), producer van zijn mixtape.

Albumflitsen bij week 44 - 4 november 2017

In de Hitflits van vrijdag heb je kunnen lezen dat opnieuw een Nederlandse hiphopper de eerste plaats opeiste in de Album Top 100. Maar Jonna Fraser, want over hem hebben we het, is niet de enige Nederlander die deze week scoort. Het zijn er nog drie meer en die kom je tegen in de Albumflitsen van deze week.

#6 LouiVos: Vostape Vol 2: Ik Chap Die Rappers
Na LouiVos: Vostape Vol. 1: Congo Johnny Depp (#7 in juli), komt rapper LouiVos, van Congolese afkomst, alweer met een tweede Vostape: Vostape Vol 2: Ik Chap Die Rappers. En dat scoort nog beter dan de eerste, want het komt binnen op de zesde plaats. Acht van de zestien nummers voert hij met onder andere de rappers 3robi, Mula B, Kingsize, Kevin en Zack Ink uit.

#10 Rob de Nijs: Niet Voor Het Laatst
Voor Niet Voor Het Laatst, het 39e studioalbum van Rob de Nijs en zijn vijftiende top 10-notering, schreef zijn ex-vrouw Belinda Meuldijk zeven van de twaalf liedjes. In 2006, na een huwelijk van 22 jaar, scheidden de twee en hadden een tijdlang geen contact. Maar sinds kort is de vrede getekend en levert Meuldijk, die al sinds 1980 voor de Nijs schrijft, weer tekstbijdragen.

Rob: “Wat zij schrijft, gaat heel vaak over haar en mij. Dat merk ik elke keer weer. Zij laat mij haar woorden zingen. Dat voelt soms een beetje als masochisme, want ze legt me gewoon op de ontleedtafel. Maar ze weet dat met veel humor te doen.”

Over Niet Voor Het Laatst zegt de bijna 75-jarige de Nijs: “Het is een album waarop ik kwetsbaarder durf te zijn dan ooit. Eerlijk en openhartig. Ik kom dichterbij dan ooit.”

Behalve Belinda Meuldijk leverden Frédérique Spigt, Jan Rot, Daniel Lohues, Spinvis, Paskal Jakobsen (Bløf), Maarten Peters, Han Kooreneef, Ferry Lever, Christan Grotenbreg, Ingmar Heytze en Frank Jansen (tevens producer) tekstbijdragen. ‘Papa-oto’, geschreven door Belinda, zingt Rob met zijn zoon Robbert, voor wie hij er vroeger weinig was.

#12 Gregory Porter: Nat ‘King’ Cole & Me
Na vier eigen albums, waarvan twee de top 10 bereikten, Liquid Spirit (#6 in 2013) en Take Me To The Alley (#5 in 2016), komt de Amerikaanse jazzzanger Gregory Porter nu met een coveralbum. Op Nat ‘King’ Cole & Me brengt Porter een ode aan de muziek van crooner Nat King Cole (1919-1965).

vader

Voor Gregory Porter, was Cole, die vooral in de jaren ’50 en ’60 furore maakte met nummers als ‘Mona Lisa’ en ‘For All We Know’, de vader die hij nooit had. Gregory: “Ik stelde mij Nat voor als mijn vader en mijn vriend. Zijn muziek was cruciaal voor me en heeft me eveneens de dood van mijn moeder helpen verwerken ”. Porters moeder overleed voor zijn grote doorbraak.
Tijdens zijn jeugd ontdekte Gregory Porter in de platencollectie van zijn moeder, de muziek van Nat King Cole. Nat ‘King’ Cole & Me is dan ook mede een eerbetoon aan haar. De arrangementen zijn van de Amerikaanse dirigent Vince Mendoza, die vijf jaar chef-dirigent was het Metropole Orkest. Op Nat ‘King’ Cole & Me speelt het London Studio Orchestra. Die zijn er niet bij op 19 en 20 maart 2018, wanneer Gregory Porter optreedt in Carre in Amsterdam, want dat doet hij met ons Metropole Orkest.

#22 Ty Dolla $ign: Beach House 3
We hebben zeker wat gemist, want zowel Beach House 1 als Beach House 2, kregen geen notering in onze albumlijst. Beach House (uit 2012) en Beach House 2 (uit 2013) waren mixtapes en zijn niet bij een grote platenmaatschappij uitgebracht. Beach House 3 is na Free TC uit 2015, het tweede album van rapper Ty Dolla $ign, pseudoniem van de 32-jarige Tyrone William Griffin Jr. uit South Los Angeles, California.

#24 21 Savage / Offset / Metro Booming: Without Warning
De in Domenica geboren Shayaa Bin Abraham-Joseph, alias rapper 21 Savage, is net als LouiVos (zie onder #6) een productief baasje. In juli verscheen Issa Album, dat de 22e plaats bereikte. Nog geen vier maanden later komt hij met het album Without Warning, daarbij geholpen door Offset (echte naam: Kiari Kendrell Cephus uit Lawrenceville, Georgia) van het  raptrio Migos en Metro Booming (=Leland Tyler Wayne uit St. Louis, Missouri).

#25 Chris Brown: Heartbreak On A Full Moon
Niet minder dan 45 nummers telt Heartbreak On A Full Moon, het achtste studioalbum van de Amerikaanse zanger Chris Brown. Het betreft dan ook een dubbelalbum, dat de zanger al in mei 2016 aankondigde. De notering deze week, een 25e plaats, is alleen op basis van digitale verkopen. Vrijdag verscheen het fysieke album, dus wellicht zit er volgende week een hogere plaats in.

#35 Kelly Clarkson: Meaning Of Life
Voor Meaning Of Life, het achtste studioalbum van de Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson, is alles uit de kast getrokken. Diverse songschrijvers, waaronder de Britse zanger James Morrison, en producers als Greg Kurstin (Adele, Ellie Goulding, P!nk) en Jesse Shatkin (Sia, One Direction, Rihanna), werkten mee aan het album. Van der dertien nummers schreef Clarkson, die in 2002 de eerste editie van American Idol won, er vier zelf.

#43 Curtis Harding: Face Your Fear
De Amerikaanse zanger Curtis Harding was achtergrondzanger bij onder andere Outkast en Cee Lo Green. Zijn eigen succes kwam na een ontmoeting met Cole Alexander van the Black Lips. De twee, met een gedeelde passie voor vintage soulmuziek, besloten samen muziek te maken. Dat resulteerde in 2014 in Soul Power, het debuutalbum van Harding.
Deze week krijgt Soul Power een vervolg in Face Your Fear. Net als Soul Power komt zijn tweede album ook binnen op de 43e plaats. Stilstand is achteruitgang, maar we denken dat dit niet opgaat voor Curtis Harding, die op 21 november in Paradiso staat.

#77 Stereophonics: Scream Above The Sounds
Tiende album van de Welse band rond zanger Kelly Jones, die alle nummers schreef.

#78 Delain: A Decade Of Delain – Live At Paradiso
In 2002 startte Martijn Westerholt, voormalig keyboardspeler van Within Temptation, het project Delain. Het eerste succes volgde in 2006 met het debuutalbum Lucidity dat de 43e plaats bereikte.
Op 10 december 2016 werd dit 10-jarig jubileum gevierd met een optreden in Paradiso in Amsterdam met zangeres Charlotte Wessels en gastbijdragen van onder andere Alissa White-Gluz (Arch Enemy), Liv Kristine en Burton C. Bell (Fear Factory). De registratie daarvan is nu verschenen op twee cd’s + één DVD.

#91 Leif Ove Andsnes: Sibelius
Na Benny Andersson met Piano (#15 in oktober) is er opnieuw een artiest met een pianoalbum. Het is de 47-jarige Leif Ove Andsnes, afkomstig uit het Noorse Karmøy. In tegenstelling tot Andersson, die pianobewerkingen speelde van eigen nummers, speelt Andsnes werken van de Finse componist Sibelius (1865 – 1957).