vrijdag 28 januari 2011

Hitflits: Dean Saunders pakt #1 af van broer Ben, album Adele overweldigend op #1

In eerste instantie leek het er op dat Ben Saunders nog een tweede week #1 zou blijven met ‘Kill for a broken heart’, het nummer waarmee hij vrijdag 21 januari de eerste editie van The voice of Holland won. Maar aan het einde van de week pakt zijn broer Dean, die een dag later de finale won van Popstars, die eerste plaats af met het nummer ‘You and I both’. Dean blijft ‘Rolling in the deep’ van Adele voor met een verschil van bijna 9%. Ben moet genoegen nemen met een derde plaats.

Vorige week werd er al geschiedenis geschreven doordat twee broers beide een talentenjacht wonnen. Deze week schreit de hitgeschiedenis voort, want niet eerder heeft een broer een andere broer van de eerste plaats verdreven.

En wat The voice betreft. Ondanks dat de finale is geweest, en vanavond een nieuwe editie begint van X-factor, staan er een week later nog 18 (!) nummers uit het programma in deze hitparade, vorige week waren dat er nog 17. Daarnaast heeft nog iemand voordeel bij The voice.

‘Well well well’ dreigde de slechts scorende hit te worden van Duffy. In acht weken tijd, verdeeld over vier sessies, was het nummer niet verder gekomen dan de 58ste plaats. Maar na haar optreden vorige week vrijdag, is het nummer weer flink gedownload en gaat op herhaling op #16. Ook haar album ‘Endlessly’ profiteert hiervan, want dat stijgt in de negende week van 38 naar de zesde plaats. Tot deze week was de hoogste plaats #18, op 4 december 2010, de week van binnenkomst!

Na de grote schoonmaak vorige week, toen er niet minder dan 28 binnenkomers waren, waarvan 24 eersteweeks noteringen, is het deze week een stuk rustiger. Twaalf binnenkomers, waaronder vier hits op herhaling (eentje uit The voice) zijn het. Dus zijn er ‘slechts’ acht eersteweeks noteringen, en dat zijn naast de #1-hit van Dean de volgende zeven:
#45 Within temptation: Faster
#58 Willem Barth: De warmte van je hartstocht
#61 Diddydirty money featuring Skylar Grey: Coming home
#70 Georgie and Mark: Anders (zijn Georgie Davis en Mark Enthoven)
#87 Lior: This old love
#88 Toine Kremer: Leven
#99 Ricky Martin feat. Joss Stone: The best thing about me is you

Op 23 februari, dus over een kleine maand, is het precies drie jaar geleden dat het album ‘19’ van Adele de Album Top 100 binnenkwam op een elfde plaats. 47 weken later, op 10 januari 2009, bereikte het album de eerste plaats, waar het in totaal acht weken stond. Op 20 februari 2010 verdween het album vanaf de tiende plaats uit de lijst. Om vervolgens op te duiken in de Backcatalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar, want ‘19’ had er 104 weken opzitten.

Na een enkele week afwezig, verblijft het album al 50 weken in die lijst. Ook deze week op de eerste plaats met een voorsprong van 80% (!) op ‘King of pop’van Michael Jackson. Ter vergelijking: ‘19’verkoopt bijna evenveel als ‘Doo-wop & hooligans’ van Bruno Mars! Tot nu toe zijn er meer dan 200.000 stuks van ‘19’ verkocht, goed voor 4x platina dus en dat gaat maar door.

‘21’, haar tweede album, heeft slechts één week nodig om de eerste plaats te halen van de Album Top 100. Het album kwam op vrijdag 21 januari uit, en werd meer dan 50.000 keer uitgeleverd, goed voor platina dus. De verkoop van het album is navenant, want de voorsprong op de #2, ‘Doo-wops & hooligans’ van Bruno Mars is gigantisch, bijna 92%. Onze schatting: tussen de 30.000 en 40.000 stuks. We voorspellen dat ‘21’ eenzelfde zo niet groter succes wordt als ‘19’. Het is een kwestie van tijd zijn, dat ‘21’ de tweede platinaplak krijgt. In ieder geval voor haar optreden op 8 april in Paradiso in Amsterdam.

De uitstekende single ‘Rolling in the deep’ ging aan het album vooraf en haalde reeds de eerste plaats. Luister naar het album en je raakt wellicht net zo enthousiast als wij. Sinds we het album zaterdag aanschaften, is het niet meer uit de cd-speler geweest! Toch een klein minpuntje: leuk die foto’s van Adele in het begeleidende boekje, maar we hadden liever (ook) de songteksten gehad!

Na de wereld te hebben rondgetourd, is Adele in 2009 begonnen aan ‘21’, dat verwijst naar haar leeftijd toen, evenals voorganger ‘19’ dat eerder deed. ‘21’ is geproduceerd door Rick Rubin (Red hot chili peppers, Johnny Cash, Linkin park) die haar vroeg in plaats van andersom! Hij had haar gezien bij de uitreiking van de Grammy Awards en belde haar op met de vraag of hij haar nieuwe album zou mogen produceren.

Adele: “Ik voelde me uiteraard zeer vereerd. Alsof ik in de ‘cirkel’ mocht komen, het voelde als een soort geheime ledenclub. Zo vroeg in mijn carrière deze kans, geweldig!” Daarnaast werkte Paul Epworth mee aan het album, bekend van ‘Made of bricks’, het debuutalbum van Kate Nash. Over hem zegt ze: “hij is zo spontaan en voelt mij goed aan”. Epworth produceerde onder andere ‘Rolling in the deep’.

Niet alleen Nederland gaat plat voor ‘21’ van de Britse zangeres Adele. Ook in haar thuisland komt het op #1 binnen en verkoopt de gehele top 10 uit. Daar zijn er al meer dan 100.000 stuks van verkocht.

Tot slot nog de andere eersteweeks noteringen:
Sinds 2003 noemt Joan Wasser (Biddeford, Maine, 26 juli 1970) zich Joan as policewoman, een verwijzing naar de politieserie ‘Pepper’ uit de jaren ’70 met Angie Dickinson als Police Woman. Joan had eens net zulk blond haar als zij en ze droeg dezelfde soort strakke broeken, zodat al haar vrienden Joan met haar gingen vergelijken. 'The deep field', binnen op #23 is haar vierde album.

#42 Boef en de gelogeerde aap: Wij zijn, hip-hop duo uit Tilburg bestaande uit producer Boef (Tom Maas) en rapper de Gelogeerde Aap (Thomas Waterreus). Ze wonnen vorig jaar Muzikanten- en Publieksprijs bij de Grote Prijs van Nederland. ‘Wij zijn’ is hun tweede album
#54 Iron and wine: Kiss each other clean, de Amerikaanse singer-songwriter Samuel Beam
#55 Amos Lee: Mission bell, Amerikaanse singer-songwriter, in 2004 ontdekt door Norah Jones
#60 Roos Jonker: Mmmmm, 26-jarige zangeres uit Leiden. Dit album werd vorig jaar in Japan uitgebracht als ‘Roos Jonker’. In Nederland verscheen het in mei 2010, maar oogst nu pas succes
#67 D-block & S-te-fan: Rockin’ ur mind, Nl. dj/producers Diederik Bakker en Stefan den Daas
#68 Ilanois: Chase the sundown with me, Friese band opgericht door Ilan Palstra
#74 Lola kite: Lights, debuut van Amsterdamse groep, geproduceerd door Juno Jimmink
#83 Cast van ‘t Spaanse Schaep, soundtrack met twintig naar het Nederlands bewerkte liedjes uit de gelijknamige KRO tv-serie
#88 Tommy Ebben & teh Smalltown villains: Dreamless slumbers
#89 Blaas of glory: Highway to hell, ‘hardrockfanfare’ van een Nederlandse akoestische parodie-coverband die is ontstaan toen de reguliere band Blaze of glory ermee stopte in 2007

We gaan een zonnig en koud weekend tegemoet, het is tenslotte nog steeds winter, toch?. Dus of lekker naar buiten of knus binnen zitten. Tussendoor houden wij ons bezig met een nieuwe Megaman. Na het weekend staat ie weer voor je klaar. O ja, zondagavond is de Nationale finale van het Songfestival en wordt uitgemaakt met welk liedje de 3js ons land in mei gaan vertegenwoordigen in Düssseldorf. Fijn weekend!

dinsdag 25 januari 2011

Megaman bij week 4 – 22 januari 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Ben Saunders The voice of Holland is, Tiësto alles heeft bereikt en Tiësto 2.0 lanceert, de Staat als een eenmansproject begon, Kanye West & Jay-Z geen blad voor de mond nemen, the Partysquad (hard) de lucht in gaat, Chris Brown zijn vijanden vergeeft, John de Bever een bijzondere dubbelhit scoort en Geisha voor België naar het Eurovisie Songfestival wil.

Dat en meer over de 24 eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week. Wat overigens geen record is. Dat werd precies twee jaar geleden, op 20 januari 2009, gevestigd met 28 eersteweeks noteringen!

Ben Saunders = The Voice of Holland

Ben Saunders: Kill for a broken heart (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

“Stiekem hoop ik dat ik niet gewonnen heb, anders ben je voor de rest van je leven ‘die gast van The Voice Of Holland’. Het was ook nooit mijn intentie om te winnen.”, zei Ben Saunders afgelopen vrijdag, 21 januari 2011, voor de finale van The voice of Holland. Helaas Ben, het heeft niet zo mogen zijn, want jij bent, zoals de verwachting, de eerste winnaar van The voice of Holland. Met 59-41% won hij van Pearl Josefzoon.

De afgelopen (media)week stond geheel in het teken van zoveel mogelijk downloads binnenslepen. Per saldo zijn de vier nummers van de finalisten meer dan 25.000 keer gedownload! Desondanks is het Jan Smit gelukt om zich te midden van deze nummers, redelijk staande te houden met zijn single ‘Niemand zo trots als wij’, want het nummer is slechts gezakt naar de tweede plaats. De drie cd-singles met het nummer hebben het bijzonder goed gedaan, in twee weken tijd zijn er meer dan 20.000 stuks van verkocht, waarvoor Jan afgelopen week een platinaplaat in ontvangst mocht nemen.

3x is scheepsrecht

Op 4 december scoorde Ben zijn eerste #1-hit ‘If you don’t know me by now’, die afgelopen week bekroond werd met een gouden single voor de verkoop van meer dan 10.000 downloads. Veertien dagen later was het weer raak, nu met ‘When a man loves a woman’, waarvoor hij binnenkort ook een gouden plak mag verwachten. En ook deze week komt Ben op #1 binnen met zijn eigen nummer ‘Kill for a broken heart’, wat zijn derde gouden plak zal worden. Behalve the Beatles is geen andere act geweest die binnen twee maanden drie #1-hits wist te scoren. En dit zal zeker niet zijn laatste zijn!

Naast de drie genoemde #1-hits, staat Ben ook nog met zijn andere drie twee hits genoteerd, waarmee het totaal op zes komt. Een aantal dat niet meer is voorgekomen sinds 11 juli 2009, toen er 39 (!) nummers van Michael Jackson stonden genoteerd. Maar ja, hij was ook net overleden. Voor een reële vergelijking moeten we dan ook terug naar de tijd van the Beatles die ook met meerdere nummers in de hitparade stonden.

dubbel feest

Nadat afgelopen vrijdag de flessen champagne werden ontkurkt voor Ben, kon dat een dag later opnieuw. Dean, de broer van Ben, won tot ieders verrassing de finale van Popstars van de zestienjarige Simone Nijssen. Zijn single ‘You and I both’, een nummer van Jason Mraz, kon direct na de finale worden gedownload en zal dus volgende week zeker binnenkomen in de lijst.

… maar met een kater

Zaterdagavond, toen de familie Saunders Dean steunde tijdens de finale van Popstars, hebben onverlaten in hun woning in Hoorn ingebroken. De inbraak werd de moeder teveel en zij stortte in. Inmiddels is ze weer op de been. Volgens Ben gaat het om bekenden, want ze hadden een sleutel. Gezien de populariteit van de familie Saunders zal het een kwestie van tijd zijn dat deze malloten worden gepakt en terecht.

Finalisten maakten geen schijn van kans tegenover Ben Saunders

Leonie Meijer: Lost in yesterday (3)
Kim de Boer: Change (4)
Pearl Josefzoon: You must really love me (5)


Deze Single Top 100 is gebaseerd op de verkopen tot vrijdag, toen alle vier de finalisten nog in de race waren. Echter uit die lijst bleek vrijdag al dat ‘Kill for a broken heart’ van Ben Saunders, meer dan 50% voor lag op ‘Lost in yesterday’ van Leonie Meijer (#3), ruim 51% op ‘Change’van Kim de Boer (#4) en ruim 60% op ‘You must really love me’ van Pearl Josefzoon (#5). Bijna een onmogelijke opgave voor de dames om Ben nog in te halen, hetgeen ook gebleken is.

Leonie Meijer leek de beste troeven in handen te hebben. Maar dat bleek al snel niet in haar voordeel uit te pakken, want al na de eerste tussenstand stond ze op de vierde plaats. Uiteindelijk was zij het ook, die The voice als eerste moest verlaten. Leonie Meijer scoorde naast ‘Lost in yesterday’ (#3) een hit met ‘Just hold me’ (#27) en staat sowieso op 13 en 14 mei in de Heineken Music Hall in Amsterdam, tijdens de concerten van haar coach Jeroen van der Boom.

Ook Kim de Boer, de oudste van de vier finalisten, bleek niet opgewassen tegen Ben Saunders, maar ook niet tegen Pearl Josefzoon. Ze stond net na Leonie Meijer, maar al snel werd ze gepasseerd door Pearl. Nadat Leonie The voice had verlaten, bleek ook dat Kim het niet redde en ook zij viel af. Qua hits, is Kim samen met Ben, de meest succesvolle kandidaat van The voice of Holland. Ben scoorde er zes, Kim kreeg er vijf op haar naam en dat zijn:
‘Change’ (#4), een nummer geschreven door de Britse zanger/componist Andy Love, die ook nummers schrijft voor onder andere X-factor kandidaten
‘Cry me a river’ (#59)
‘Roxanne’ (#47)
‘Firework’ (#51)
‘Rolling in the deep’ (#28)
Kim zal later dit jaar optreden tijdens een theatervoorstelling van haar coach Angela Groothuizen.

En last, but zeker not least, Pearl Josefzoon. Voor de finale stond zij onderaan, maar tijdens de avond wist zij al snel dé favoriet te worden, de enige die echt tegenwicht kon bieden tegen Ben Saunders. Muzikaal gezien had zij de avond van haar leven, want haar zang en performance spatten er vanaf, of ze nu een duet zong of haar eigen nummer. En dat werd beloond, want ze passeerde zowel Leonie als Kim, om uiteindelijk tweede te worden. Ook Pearl scoorde meerdere hits de afgelopen tijd en dat waren:
‘You must love me’ (#5)
‘Vision of love’ (#32)
‘Mesmerized’ (#92).
In oktober mag ze drie keer schitteren tijdens de Symphonica in Rosso concerten in het Gelre Dome in Arnhem van haar coaches Nick & Simon.

downloads

Na de eerste live show op 12 november 2010, konden voor het eerst van een aantal deelnemers de volledige versies van de door hun gezongen liedjes gedownload worden. De week daarop leverde het 3, twee weken later 5, en weer twee weken later zelfs 8 hits op! Net voor de kerst werden er nog 2 hits gescoord. Na een stop van twee weken, waarin de kandidaten drie shows gaven in de Heineken Music Hall in Amsterdam, volgden er op 15 januari 2011 nog 6 hits en deze week waren de laatste 4.

In totaal belandden er dankzij The voice of Holland achtentwintig (!) tracks in de Single Top 100, 27 solonummers en één duet van Ben met Alain Clark. Een absoluut record voor een talentenjacht, waarvan de winnaar nog niet eens bekend was. Wellicht dat dit aantal verbroken wordt bij de tweede editie van deze talentenshow die dit najaar van start gaat. In mei start The voice of America, want ook daar zijn de tv-bonzen onder de indruk van deze talentenjacht. En er volgen nog meer landen.

Tiësto heeft alles bereikt en lanceert Tiësto 2.0

Tiësto vs Diplo feat. Busta Rhymes: C’mon (catch ‘em by surprise) (11)

Een jaar geleden maakte Tiësto samen met remixer Diplo het instrumentale nummer ‘C’mon’. Hij kende Diplo (=Thomas Wesley Pentz, Tupelo, Mississippi, 10 november 1978) van producties die hij had gemaakt voor Santigold en M.i.a. en nam daarop contact met hem op. Tijdens de jaarlijkse Winter music conference, vorig jaar mei in Miami, werd het nummer gelanceerd en bleek een vette clubhit te zijn. Dat ontging rapper Busta Rhymes niet, en hij benaderde de heren voor de rap waarmee het nummer ‘C’mon (catch ‘em by surprise’ was geboren.

Met deze track gaat Tiësto verder op de muzikale weg die hij in 2009 insloeg met het album ‘Kaleidoscope’, minder trance, meer alternatiever, andere vocalen. De reden: hij heeft alles bereikt wat hij wilde, en ging op zoek naar iets anders. Een slimme zet, want de kans is groot, mede door de vocalen van Busta Rhymes, dat hij nu ook door de Amerikaaanse mainstream popstations omarmd zal worden. Vanaf april zal hij wekelijks op zaterdagavond voor BNN op 3FM het radioprogramma ‘Tiësto’s club’ maken, vanuit Miami waar hij woont of elders, als er maar een laptop in de buurt is. Maar op 19 februari is hij zeker in Nederland voor een concert in de Jaarbeurs in Utrecht.

de Staat begon als eenmansproject

de Staat: Sweatshop (31)

De nummers van de Staat uit Nijmegen zijn al een aantal jaren veel te horen op de radio (voornamelijk op 3FM en Kink FM), maar hits scoorden ze niet. Tot deze week, want ‘Sweatshop’ komt binnen op #31, de week nadat het nummer de Megahit was op 3FM.

De Staat was in eerste instantie een soloproject van zanger/componist Torre Florim. Torre werkte vanaf de middelbare schooltijd aan de nummers. In 2006 werd het serieuzer en werden er nummers opgenomen en verzamelde hij een band om zich heen om de nummers live te brengen. In 2006 doet de Staat doet mee het popconcours ‘De Roos van Nijmegen’. In de tijd daarna rondt Torre de opleiding Compositie en Muziekproductie af aan de HKU te Utrecht en produceert platen van anderen, waaronder in 2008 de EP van Go back to the zoo.
Het jaar daarop komt de Staat met het langverwachte debuutalbum ‘Wait for evolution’, dat de dertiende plaats bereikt. De band staat op diverse festivals in binnen en buitenland. ‘Wait for evolution’ is vorig jaar ook in het buitenland uitgebracht. Wij zijn echter al toe aan het tweede album ‘Machinery’, dat op 3 maart uitkomt. Torre verklaarde dat de Chinees-Mongoolse band Hanggai een inspiratiebron vormt voor dit album.

De naam de Staat heeft hij van het gelijknamige muziekstuk uit de jaren ’70 van de Nederlandse componist Louis Joseph Andriessen. Naast Torre, bestaat de Staat verder nog uit leadgitarist Vedran Mircetic, bassist en zanger Jop van Summeren, percussionist, samples, theremin, toetsenist en zanger Rocco Bell en drummer Tim van Delft.

De ene Ben profiteert van de andere Ben

Ben l’Oncle soul: Soulman (39)

We zijn nog niet toe aan The voice of Holland, maar toch heeft ‘Soulman’ van Ben l’Oncle soul een link met het programma. Tijdens de kwartfinales zong Ben Saunders dit nummer in een eigentijdse versie (zie de opname). En nu scoort de componist zelf met het nummer, dat zijn tweede hit is in Nederland. Vorig jaar stond hij ruim twee maanden genoteerd met een cover van ‘Seven nation army’ van the White stripes en kwam daarmee tot #57. Beide nummers staan op zijn titelloze album, dat vorige week (dankzij Ben Saunders?) op herhaling ging en deze week doorstijgt naar #29, een nieuwe mijlpaal.

Kanye West & Jay-Z nemen geen blad voor de mond

Kanye West & Jay-Z: H.a.m. (53)

De titel ‘H.a.m’ betekent ‘Hard As a Motherfucker’, hoewel er ook de betekenis ‘Hear to Africa Mission’ aan wordt gegeven, dat staat voor een organisatie dat zich bezighoudt met de situatie in Afrika. Wij denken dat Kanye West & Jay-Z toch echt het eerste bedoelen, aangezien dat ook een paar keer langskomt in het nummer. Hoe dan ook, het is de heren (weer) gelukt om in de publiciteit te komen, want nu wil iedereen natuurlijk het nummer horen en daar is het hen om te doen.

H.a.m.’ is de voorloper van het album ‘Watch the throne’ dat beide rappers binnenkort uitbrengen en dat volgens West ‘een zeer donker en sexy album wordt, de couture van de hiphop’.

the Partysquad gaat (hard) de lucht in

the Partysquad & Adje, Gers, Jayh, Reverse: Ik ga hard (55)

Op ‘Ik ga hard’ werken DJ Jerry (Jerry Leembruggen) en MC Ruben (Ruben Fernhout) alias the Partysquad, samen met een bont gezelschap aan hiphoppers en rappers. Het is de elfde notering voor het duo, waarvan twee de top 10 bereikten. Maar ook de anderen hebben een hitverleden.
Adje (voluit Adonis Smith) en Jayh (= Jaouad Ait Taleb Nasser) stonden bijna een jaar geleden in de hitparade met het nummer ‘Cool’ (#69), waaraan ook Kleine Viezerik en Kempi meewerkten. Reverse (= Sergio van Gonter) maakte de muziek voor ‘Stuk’ (#11) van the Partysquad feat. Dio, Sjef, Sjaak en is daar ook zelf op te horen. Tenslotte Gers (= Gers Pardoel), hij is de enige die al een #1-hit op zijn naam heeft staan. Begin vorig jaar was hij te horen op ‘Broodje bakpao’ van Opposites feat. Gers & Sef.

ambassadeurs

Samen met Moke, Waylon en the Opposites, is the Partysquad benoemd tot Ambassadeur van de vrijheid. Op 5 mei zullen ze een aantal bevrijdingsfestivals bezoeken met een helikopter. Het is hun taak om als Ambassadeurs van de Vrijheid 2011, de feestgangers te wijzen op het belang van wereldwijde vrijheid. Moke doet dat op festivals in Groningen, Assen, Leeuwarden en Zwolle. Waylon in Rotterdam, Wageningen, Amsterdam en Den Haag. En the Opposites en the Partysquad zullen de feesten opluisteren in Den Bosch, Vlissingen, Roermond, Utrecht en Almere.

Franse producer zorgt voor zestiende fuck-hit

Greg Parys: Why don’t we just fuck (60)

Twee weken geleden stond Danny Panadero (voorlopig) voor het laatst genoteerd met het nummer ‘Fuk joe’ met de zin ‘ik heb een hit omdat er fuk joe in zit’. Hoewel hij niet ver gekomen is, #52, had hij wel goed in de gaten dat ‘fuck’ (in welke vorm dan ook) populair is in de muziek. Vorige week stonden er maar liefst drie nummers in de Single Top 100, waarin het woord voorkomt en deze week komt daar eentje bij: ‘Why don’t we just fuck’ van Greg Parys, waarmee het totaal aantal ‘fuck’ hits op zestien komt.

De eerste was al in 1991, ‘Everybody fuck now’ van Sissy penis factory, goed voor een dertiende plaats. Toch verscheen dertien jaar daarvoor één van de eerste platen waarin het woord ‘fuck’ werd gebruikt. Toen waarschijnlijk nog ironisch bedoeld door de Britse comedy rockband Alberto Y lost trios paranoias: ‘Fuck you’.

Sinds 2009, het jaar waarin Lily Allen kwam met ‘Fuck you’ en goed voor een #2-notering, worden we overspoeld door het f**-word zoals de Britten en Amerikanen het noemen. Ook deze week moeten we er weer aan geloven met ‘Why don’t we just fuck’ van Greg Parys, waarmee er alleen deze week al vier ‘fuck’platen in de Single Top 100 staan.

Greg Parys is een Franse componist/producer die al sinds zijn zestiende bezig is met muziek. Hij schreef nummers voor veel (Franse) artiesten als Zhao, Laurent Wolf en Kyle Evans. Zijn volgende single wordt ‘One man one night’ (hé, geen fuck meer?).

Chris Brown vergeeft zijn vijanden

Chris Brown: Yeah 3x (63)

Als je iets wilt benadrukken, dan kan je dat doen door het accent er op te leggen. Je kunt ook een uitdrukking/uitlating vaker herhalen. Dat doet Chris Brown op zijn nieuwste hit ‘Yeah yeah yeah’, afgekort tot ‘Yeah 3x’.

De titel en de bijbehorende videoclip geven aan dat Chris Brown, voluit Christopher Maurice Brown (Tappahannock, Virginia, 5 mei 1989) sinds zijn scheiding met Rihanna, vanwege losse handjes, weer lekker in zijn vel zit. ‘Yeah 3x’ werd hem aangeleverd door Justin Franks, oftewel DJ Frank E, die bezig was met het schrijven van nummers voor andere artiesten en hemzelf. ‘Yeah 3x’ is de voorloper van het album ‘F.a.m.e.’.

verbolgen

Overigens is er een rel ontstaan rond het nummer ‘Yeah 3x’. De Schotse dj Calvin Harris beweert dat in het nummer een sample zit van zijn nummer ‘I'm not alone’ (#62 in 2009). Harris was zeer verbolgen toen hij ‘Yeah 3x’ hoorde, maar heeft tot nu toe geen gerechtelijke stappen ondernomen.

O ja. ‘F.a.m.e.’ staat voor Forgiving all my enemies (ik heb al mijn vijanden vergeven), maar of dat andersom ook zo is …

Neon trees brengen verlichting

Neon trees: Animal (66)

De naam Neon trees, voor het eerst gebruikt eind 2005, is afgeleid van de verlichting aan de borden (lighted trees) van de fastfood keten In-and-out-burger die veel voorkomt in het westen van de Verenigde Staten van Amerika. De naam Neon trees was een idee van zanger Tyler Glenn, niet wetende dat de vader van bassist Branden Campbell, de betreffende lichtjes had ontworpen.

Gitarist Chris Allen en Tyler Glenn, buurjongens en afkomstig uit Provi in de staat Utah, zijn begonnen met Neon trees, waarna Brandon en drummer Elaine Bradley zich bij hen voegden. Alle vier zijn ze aangesloten bij het genootschap van de kerk van Jezus Christus in de laatste der dagen. Vorig jaar verscheen het debuutalbum ‘Habits’, waarvan ‘Animal’ de eerste hitsingle is.

Hits Far east movement volgen elkaar snel op

Far east movement feat. Ryan Tedder of OneRepublic: Rocketeer (74)

Twee weken geleden schreven we het al bij de binnenkomst van ‘2gether’ van Roger Sanchez and Far east movement feat. Kanobby, dat de derde hit voor Far east movement ook onderweg was. En deze week is het dan zover.

‘Rocketeer’ feat. Ryan Tedder of OneRepublic komt de lijst binnen op #74. En dat in de week dat ‘2gether’ na twee weken het veld moet ruimen. Een soort stuivertje wisselen dus. Alleen staat ‘Rocketeer’ nu al veertien plaatsen hoger dan ‘2gether’. En dat is niet alleen de verdienste van Ryan Tedder, zanger van OneRepublic, maar ook van Bruno Mars die aan het nummer heeft meegeschreven. Diezelfde Ryan Tedder heeft ook bijdragen geleverd voor ‘21’, het tweede album van Adele.

Justin Bieber

Rocketeer’ toont veel gelijkenis met ‘Somebody to love’ van Justin Bieber. Maar eigenlijk is het andersom, want ‘Rocketeer’ is eerder opgenomen dan ‘Somebody to love’, dat een sample bevat van ‘Rocketeer’. Bovendien zijn beide nummers door het hetzelfde team, Stereotypes en the Smeezingtons, geproduceerd.

de Sunnyboys hebben dorst

de Sunnyboys: Ik heb zin in bier (78)

In ‘Ik heb zin in bier’ horen wij de melodie van ‘Banjo man’ van BZN (#7 in 1994). Het zal echter de liefhebbers van het lied niets uitmaken, want die zijn waarschijnlijk toch al niet meer nuchter! Achter de Sunnyboys, afkomstig uit Oosterhout en al sinds 2005 actief, zitten Arnoud Kastelijns, Jan Koning, Rodney van Zwol en Stefan Storm.

Wegens gebrek aan succes noemde Jet Westerhuis zich Jettie Pallettie

Jettie Pallettie: Sleetje rijden (79)

Jet Westerhuis alias Jettie Pallettie is met ‘Sleetje rijden’ al weer toe aan haar achtste hit. Voordat ze het typetje Jettie Pallettie bedacht, trad ze op onder haar eigen naam, maar zonder veel succes. ‘Ik zit in een cafeetje’, haar eerste hit (#73 in 2008) had ze daarvoor al onder haar eigen naam opgenomen voor het album ‘Gewoon maar lekker leven’, maar sloeg niet aan. Het succes kwam pas toen ze Jettie Pallettie introduceerde, waarmee ze inmiddels al twee albums heeft uitgebracht. Op haar tweede album ‘Feest in de tent’ staan weer eigen bewerkingen van bekende (Hollandse) hits van onder anderen John Spencer, Thomas Berge, MC Hammer en Dr. Alban. ‘Sleetje rijden’ heeft ze uit Limburg gehaald. Het nummer heet oorspronkelijk ‘’T Roetsjleedje’, gezongen door Beppie Kraft.

Tjeerd Bomhof is de Dazzled kid

Dazzled kid: Embrace (84)

De Nederlandse groep Voicst bestaat nog wel, maar zanger Tjeerd Bomhof heeft de activiteiten van de groep even op een laag pitje gezet. Na tien jaar en twee albums, had hij het gevoel dat er met Voicst niet meer groei inzat. Ook de andere groepsleden, Joppe Molenaar en Sven Woodside, hadden behoefte aan een break om nieuwe inspiratie op te doen. En zo heeft Tjeerd alle tijd voor zijn nieuwe groep Dazzled kid.

Vervolgens verbleef hij onder andere in New York, Italië, België en Noorwegen, waar hij nieuwe nummers schreef, alleen en met anderen. Hij had echter geen idee waar het met de nummers naar toe ging. Daarop liet hij de liedjes horen aan Simon Akkerman van C-mon en Kypski, die er weer heel anders tegenaan keek. Uiteindelijk leidde het tot dertien liedjes op het album ‘Fire needs air’, opgenomen in de studio van Colin Benders/Kyteman. Daarnaast werkte onder andere Alex Callier van Hooverphonic aan het album mee.

dj-en

De naam Dazzled kid is niet zomaar gekozen als groepsnaam. Het was namelijk de titel van de eerste single van Voicst uit 2005 dat tot #91 kwam, alleen toen in meervoud, ‘Dazzled kids’. Ook was het de naam die hij vroeger gebruikte wanneer hij ergens plaatjes ging draaien. ‘Embrace’ is de voorloper van het album ‘Fire needs air’ dat eind deze week verschijnt. Je hoeft echter niet zolang te wachten, want alle tracks kun je nu al beluisteren op de luisterpaal van 3 voor 12! In maart doet Dazzled kid een korte tournee.

Danny Nicolay ondersteunt website voor overledenen

Danny Nicolay: 1000 sterren (85)

Voor het eerst zingt de 37-jarige Danny Nicolay een nummer van een andere Nederlandse zanger. ‘1000 sterren’ is afkomstig van het album ‘Geloof in je dromen’ van Thomas Berge uit 2006. Thomas heeft het nummer nooit op single uitgebracht en is dat, gezien zijn repertoire switch, ook niet meer van plan. Daarop zei de manager van Thomas tegen Danny: ‘waarom doe je het zelf niet?’ Daar was Danny zeer mee vereerd, en ging er mee aan de slag. Het zou echter nog ruim een jaar duren eer de single er was.

In september 2009 heeft Danny Nicolay een demoversie van het nummer opgenomen en liet deze aan Cor Aaftink, zijn zakenpartner horen. Deze werd ernstig ziek en overleed op nieuwjaarsdag 2010. Tijdens het afscheid liet Danny de demoversie horen aan de genodigden, dat vele reacties opleverde. Vanwege de drukte (Danny heeft een eigen bedrijf Multidisk), duurde het tot eind 2010 dat Danny met producer John Dirne, de studio indook, om de definitieve versie op te nemen.

gedenkpagina

‘1000 sterren’ is een nummer dat veel mensen aanspreekt van wie een dierbare (net) is overleden. Op de site never forget you kunnen mensen een persoonlijke gedenkpagina aanmaken voor de overledene. In de reclamespot voor de site is het nummer ‘1000 sterren’ door Danny Nicolay te horen. Danny draagt het nummer op aan Peter, zijn schoonvader, Rowena zijn vorige vriendin en aan Cor Aaftink, zijn goede vriend en mentor. “Ik hoop dat ze het daarboven horen en het mooi zullen vinden”, aldus Danny.

DéJean kreeg het allemaal met de paplepel ingegoten

DéJean: De nacht (87)

DéJean Frequin (Apeldoorn, 27 juni 1981) komt uit een muzikale familie. Zijn moeder is de bekende zangeres/danseres en choreografe Jeanette Alles. Zijn vader Jos is solist bij het Internationale Folkloristische Danstheater en zijn oma was concertpianiste. Ondanks dat zijn ouders een dansschool hadden, koos hij voor piano. Zijn andere oma nam hem op zijn zesde al mee naar stijldansen, waarmee zijn passie voor dansen is geboren.

Op zijn achttiende speelde hij in de musical ‘Jeans’, waar hij zijn dans en zangtalent verder kon ontwikkelen. Naast zang en dans houdt DéJean zich ook nog bezig met illusionisme, waarvoor hij de fijne kneepjes leerde van zijn huisvriend Hans Klok. Voor ‘De nacht’ schreef DéJean zelf de tekst.

Alle 13 jaanke ook dit jaar van de partij

Alle 13 jaanke: Daar gaan we weer (88)

Natuurlijk kan Alle 13 jaanke niet ontbreken tijdens deze après-ski/carnaval periode. En dus komt het drietal, bestaande uit Ciska Cigaret (alias van Petra Schipperen; zang), Knee de Grote (Corné den Ridder; toetsen/ zang) en Guan ta na Mera (Gino Schipperen; zang/ slagwerk), met een nieuwe single. ‘Daar gaan we weer’ is hun zesde notering en afkomstig van het album ‘Smoef’ dat begin januari verscheen.
‘Daar gaan we weer’ is evenals hun vorige vijf hits een cover. Dit keer betreft het een Duits nummer, waarvan de muziek is geschreven door de Duitse componist/zanger Hans Christian Bruhn. Hij schreef onder meer ‘Zwei kleine Italiener’ voor Cornelia Froboess, ‘Heidi’ voor Gitti und Erika en ‘Du’ van Peter Maffay. Zelfs Nico Haak heeft nummers van hem opgenomen. Net als de andere keren schreef Gino Schipperen de Nederlandse tekst van ‘Daar gaan we weer’.

Pitaboys noemen zich de grondleggers van de Vlaamse (talige) dance

de Pitaboys: Waar is da feestje? (90)

Waar is da feestje?’ van de Pitaboys is komen overwaaien van onze zuiderburen, waar het twee weken geleden de tiende plaats bereikte. De Pitaboys zijn Savage C (= Kurt de Wilde, 26) en DJ Gene Pole (38), twee producers/dj’s uit St. Niklaas. Pole was in de jaren ’90 het gezicht (de rapper/danser) van ‘O fortuna’ van Apotheosis (#4 in 1990). Hij is dus al een veteraan in de muziek. Savage C is ook al jaren actief met verschillende stijlen (house, jump). Beide vormen ze, buiten hun eigen projecten, de Pitaboys. Van het nummer ‘Waar is da feestje?’ uit 2006 van zanger/rapper Pita, maakten ze een jump remix.

Pita is het alter ego van Saïd Aghassaiy, de componist van het nummer. ‘Waar is da feestje?’ is weer in de bekendheid gekomen doordat het nummer in diverse variaties wordt gezongen door voetbalsupporters en veel te horen is op … feestjes. Een vriend van Pita attendeerde hem daarop. Voor de remix door de Pitaboys, is gebruik gemaakt van een sample van ‘Drop that beat’ van IXXEL (#9 in 1998 in Vlaanderen).

Overigens gaan er geruchten dat de oorsprong van ‘Waar is da feestje?’ wel eens in Zuid-Afrika zou kunnen liggen en zo’n vijftien jaar oud is. In Zuid-Afrika roepen ze ‘ waar es et lekker, hier es dit lekker’ wat zoveel betekent als ‘waar is het tof, hier is het tof’.

maandag 24 januari 2011

John de Bever scoort bijzondere dubbelhit

John de Bever: Ik heb de maling aan wat mensen zeggen (92) / Kleine leugenaar (71)

Die John de Bever, die pakt het slim aan, want hij komt tegelijk met twee nummers de Single Top 100 binnen, waarmee zijn aantal hits op tien uitkomt. Op #71 ‘Kleine leugenaar’ en nu op #92 ‘Ik heb de maling aan wat mensen zeggen’. Het is zoals hij het zelf formuleert: het levenslied versus gezellige meezinger. Het levenslied is geschreven door Jheron van der Heijden in plaats van Waylon van der Heijden (=DJ Goldfinger) wat we eerst meldden. De melodie van het tweede nummer toont overeenkomsten met 'Laat ze maar praten' uit 2010 van de Leidense zanger Mark Rijs. Vergelijk ze zelf maar.

Tegelijk met twee hits genoteerd staan is niet bijzonder en zelfs met twee verschillende nummers tegelijk binnenkomen is eerder voorgekomen. Denk maar aan Wolter Kroes, Madonna, Ben Saunders, Metallica etc. Dat waren allemaal nummers die op zich stonden.

bijzondere dubbelhit

Maar tegelijk scoren met dezelfde single, A+B-kant dus, zoals John de Bever nu doet, is wel bijzonder. Eigenlijk kan het niet, want hoe weet de verkoper nou welke cd-single hij moet registreren? Wat wel kan, en dat is hier ook gebeurd, dat beide nummers voldoende gedownload zijn, zodat ze beide een eigen notering krijgen en toevallig ook nog in dezelfde week. In de jaren ’60 kwam het wel voor dat meerdere tracks van een vinyl-single apart werden geregistreerd en elk een aparte notering kregen in de hitlijsten. Dit gebeurde ondermeer met nummers van the Beatles.

Ronnie Ruysdael is productiever dan ooit

Ronnie Ruysdael: Hé lieve schat (97)

Sinds Ronnie Ruysdael de Sjonnies heeft verlaten, is hij productiever dan ooit. Vorig jaar stond hij met drie nummers genoteerd: ‘Nooit meer’ (#54), ‘Anti-kater lied’ (#28) en ‘Lenie van het eetcafé’ (binnen in 2010, #56 begin januari). Dus nog maar drie weken geleden stond hij nog met een nummer genoteerd. Maar het is après-ski/feesttijd, en dus komt Ronnie ook met een feestnummer, ‘Hé lieve schat’. Het nummer is een bewerking van ‘Maak je niet dik (dun is de mode)’, in 1970 gezongen door Connie Vink en de Schellebellen. Dat nummer was de Nederlandstalige versie van ‘Think it all over’ van de Britse zangeres Sandie Shaw (#24 in 1969) geschreven door Chris Andrews. De Nederlandse tekst was van Gerrit den Braber onder zijn pseudoniem Lodewijk Post.

Zangeres Geisha wil naar het Eurovisie Songfestival

Adya & Geisha: Cherubino’s aria (99)

Als je wel eens naar ‘De gouden uren’ op Radio 2 luistert, dan zegt ‘Cherubino’s aria’ van Adya & Geisha je wel wat. Het nummer is daar namelijk iedere morgen te horen en heeft al veel reacties opgeleverd. Adya & Geisha is het vervolg op Adya classic, een project van de Vlaming Adriaan Van Landschoot (Adegem, 21 april 1948) en zijn dochter Yasmin (Adya is een combinatie van ADriaan en YAsmin). In de jaren ’70 was Van Landschoot de man achter de piraat Radio Atlantis, dat de Vlaamse muziekindustrie wilde steunen, die niet of nauwelijks aan bod kwam op de BRT. Daarnaast produceerde hij nummers van Petra en Dream express.

Met Adya classic wilde hij de meesterwerken van grote klassieke componisten zoals Bach, Mozart, Verdi, Rossini, Beethoven op een hedendaagse manier in de markt zetten. Hij deed daarvoor een beroep op het Adrivalan orchestra en het befaamde koor ‘Fine fleur’ (bekend van Night of the proms), waarmee Adya classic was geboren. Na succesvolle albums in binnen en buitenland, ging Adya classic in 2008 de bühne op en met succes.

Zijn nieuwste project is Adya & friends, waarvan het eerste album binnenkort verschijnt. De eerste ‘friend’ is Geisha met het nummer ‘Cherubino’s aria’. Het nummer komt uit de opera ‘Le nozze di Figaro’ van Wolfgang Amadeus Mozart, dat is gebaseerd op het toneelstuk ‘La folle journée, ou le mariage de Figaro’ van Pierre Beaumarchais uit 1784. Twee jaar later was de eerste uitvoering door Mozart. In het stuk speelt Cherubino de bediende van graaf Almaviva, die een oogje heeft op de gravin.

Geisha staat niet voor een Japanse zangeres die in België woont, maar voor de op 2 juli 1982 in Gent geboren Ellen van Gaveren. Al op haar vijfde volgde ze dwarsfluitlessen, notenleer (ze leerde sneller notenleer dan dat ze kon lezen en schrijven) en piano. Ze nam deel aan diverse talentenjachten en vanaf haar veertiende zong ze in diverse coverbands, waaronder Frontline. Aan de Open universiteit van Gent behaalde ze ook nog even het managementdiploma. In 2004 deed ze mee aan de Vlaamse versie van Idols, maar strandde bij de audities. Twee jaar later deed ze een stemtest en werden er drie nummers opgenomen, waarmee de artiest Elle Yana was geboren.

Songfestival

Elle Yana/Ellen is altijd in voor iets nieuws en dus heeft ze zich met het liedje ‘Papillons’ opgegeven voor ‘Eurosong’, de Belgische voorronde van het Eurovisie Songfestival. Ellen: “Deze deelname aan Eurosong betekent heel erg veel voor mij en het is dus aan jullie om mij te helpen mijn droom te realiseren.” Die ‘droom’ kost zo’n 20.000 EURO, en dus heeft ze haar fans opgeroepen om geld te doneren. Mocht er niet genoeg geld binnenkomen, dan betaald ze iedereen terug.