vrijdag 24 oktober 2008

Hitflits: Frans & Marianne blijven Ilse voor

Als de week langer was geweest, dan had ‘Incredible’ van Ilse DeLange misschien wel op #1 gestaan. Nu moet Ilse genoegen nemen met een tweede plaats, met een verschil van 15% op ‘Frans & Marianne’ van Frans Bauer & Marianne Weber. Na de #1-single ‘Als ik met jou op wolken zweef’ zijn ze er ook ingeslaagd om met hun album op #1 te komen. Na 'Frans Bauer & Marianne Weber' in 1997, is het de tweede keer dat ze samen een #1-album scoren.

Daaronder op #3, komt ‘Black ice’ van AC/DC binnen. Het is het meest succesvolle album in hun carrière en het eerste album in acht jaar sinds ‘Stiff upper lip’ dat in 2000 tot #36 kwam. Ondanks de concertreeks afgelopen week in het Gelredome zakt ‘Wit licht’ van Marco Borsato van de eerste naar de vierde plaats. Het album is inmiddels 3x platina, maar verkoopt deze week bijna 2x minder dan de #1 van Frans & Marianne.

Maar dan zijn we er nog niet wat de binnenkomers in de top 10 betreft. Want op #6 knalt ‘Hart en ziel’ van Danny de Munk binnen en een plaatsje lager staat ‘Evolver’ van John Legend. Zoals gemeld in de midweek, halen de Kaiser chiefs, ondanks een actieweek op 3FM, de top 10 niet. ‘Off with their hands’, geproduceerd door Mark Ronson, staat op een zestiende plek.

De Single Top 100 heeft ook een nieuwe lijstaanvoerder: the Guru Josh project met ‘Infinity 2008’, een remix van de hitversie uit 1990 dat tot #3 kwam. Opnieuw gestegen naar #2 is ‘Sweet about me’ van Gabriella Cilmi, met een verschil van slechts 6% op de nieuwe #1. De oude #1, ‘Ik hou d’r zo van’ van Gerard Joling vinden we met een verschil van 15% op ‘Infinity 2008’ op de derde plek. Grootste tegenvaller is wel ‘Show me love 2008’ van Robin S. dat vorige week net niet de eerste plaats haalde, en deze week naar #6 zakt, waarmee de kans op een #1-hit definitief lijkt verkeken. Het nummer zakt in de Download Top 50 van de eerste naar de negende plek.

Nieuw in de top 10 zijn: Robert Abigial met ‘Mojito song’ (van 15 naar #4 in de dertiende week), Danny de Munk met ‘Het levende bewijs’ (van 19 naar #9) en ‘Do for love’ van Sabrina Starke (van 59 naar #10). Dankzij het uitkomen van het nieuwe album ‘Incredible’ van Ilse DeLange, klimt haar single ‘So incredible’ van 40 naar #14. Ook Miss Montreal profiteert van haar download (nieuw op #16); ‘Just a flirt’ stijgt in de Single Top 100 van 84 naar #22 en is de komende week de 3FM Megahit. Grootste zakker vanuit de top 10 is ‘Schatje, mag ik je foto?’ van de Gebroeders Ko. Vorige week gingen de twee broers van 24 naar #10, deze week gaat het de andere kant op: van 10 naar #35. Wat zullen we daar nog van zeggen?

Voorgaande acts profiteren vooral van de download. Vanwege het gemis daaraan scoren zowel Jannes als Kane teleurstellend. ‘Als jij maar bij me bent’ van Jannes is de hoogste van tien binnenkomers, en komt binnen op #16. Terwijl ‘It’s London calling’ van Kane slechts binnenkomt op #25. Andere binnenkomers zijn er onder meer van Booty luv’ met ‘Dance dance’ (op #54) en Truus Trut en de Terlenka’s met ‘Stil en verlaten’ (op #57). Twinzz is terug, nu met ‘Wat denk je zelf’ (op #57) en ook Scooter probeert het opnieuw, nu met ‘Whatever you want’ van en met Status quo (op #91).

Voor de tweede keer bereikt een remix van een nummer de eerste plaats: ‘Infinity 2008’ van the Guru Josh project, waarop de originele uitvoerende ook meedoet. Aanstaande maandag zullen we in een nieuwe Megaman een overzicht presenteren van alle nummers die ook de eerste plaats haalden, waarbij de act van het origineel meedoet. En natuurlijk lees je daarin de feiten van alle binnenkomers in de Single en Album Top 100.

dinsdag 21 oktober 2008

Midweek: Guru Josh zeker van #1

Vorige week werd Robin S. op het laatst door Gerard Joling afgetroefd. Dit keer lijkt het ‘Infinity 2008’ van the Guru Josh project te worden dat ‘Show me love 2008’ van Robin S. van de eerste plaats houdt. Het nummer stevent hard op de eerste plaats af en niemand die dat nog kan tegenhouden.

Als Kane een download zou hebben gehad van ‘It’s London calling’, dan zouden ze nog hun zoveelste top 10-notering kunnen bijschrijven. Nu mogen ze blij zijn als het nummer in de top 20 binnenkomt. Waarschijnlijk gaat dat ook op voor ‘Als jij maar bij me bent’ van Jannes. Het nummer is fysiek de sterkste, maar vanwege het ontbreken van een download, haalt het nummer misschien niet eens de top 10.


Ook de Album Top 100 kent een nieuwe #1: ‘Frans & Marianne’, het derde duettenalbum van Frans Bauer & Marianne Weber. Daarnaast komen de albums van AC/DC (‘Black ice’), Ilse DeLange (‘Incredible’), Danny de Munk (‘Hart en ziel’) en John Legend (‘Evover’) hoog de top 10 binnengerold. De Kaiser chiefs zullen het dan ook met een top 20-positie moeten doen met hun album ‘Off with their hands’.

Bovenin lijken de kaarten dus al geschud. Voor de rest zullen we moeten wachten tot vrijdag wanneer de definitieve lijsten bekend worden. Dan zijn wij er ook weer met een nieuwe Hitflits, waarin de highlights van beide lijsten aan de orde komen.

zondag 19 oktober 2008

Megaman bij week 42 – 18 oktober 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Gerard Joling de eerste plaats behoudt, Nikki de eerste Idols-winnaar is met twee top 10-hits, de Gebroeders Ko alsnog krijgen wat ze verdienen, Madonna over haar gebroken relatie zingt, Alain Clark zijn vriendin trouw is en het kaasmeisje meer pijlen op haar boog heeft. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 pakt Marco Borsato zijn eerste plaats terug. Je leest het in de albumsnippers.

Joling nog net aan kop

Gerard Joling: Ik hou d’r zo van (1) *** tweede week op #1 ***

Ze zitten dicht bij elkaar, de nummers 1, 2 en 3, maar aan het eind van de week blijkt Gerard Joling opnieuw de populairste! Met ‘Ik hou d’r zo van’ staat hij voor de tweede week bovenaan, met slechts 3% voorsprong op de 2008-versie van ‘Show me love’ van Robin S en 5% op de vorige koploper, ‘Als ik met jou op wolken zweef’ van Frans Bauer en Marianne Weber.

Zijn vijfde #1-hit brengt Gerard Joling in de top 5 van Nederlandse 1-artiesten. Koploper is Marco Borsato met maar liefst dertien stuks. Op gepaste afstand volgen André Hazes en Jan Smit met ieder zeven kopposities. Gedeeld vierde staat nu Joling samen met André van Duin, Guus Meeuwis, the Cats en Ch!pz, ieder met vijf #1-noteringen.

Nikki meest succesvolle Idols-winnaar

Nikki: Bring me down (7)

Op 24 november verschijnt haar debuutalbum, maar de eerste single daarvan, ‘Bring me down’, staat nu al in de top 10. Nadat Nikki Kerkhof op 1 maart de vierde serie van de tv-talentenjacht ‘Idols’ won, lag haar debuutsingle ‘Hello world’ direct in de winkels. Daarna bleef het echter stil op platengebied. In tegenstelling tot de drie vorige Idols-winnaars kreeg Nikki ruim de tijd voor de opname van haar debuutalbum. Jamai, Boris en Raffaëla zagen hun carrière niet van de grond komen; haastige spoed bleek zelden goed.

Nikki heeft het verstandiger bekeken. Op haar debuutalbum ‘Naked’ krijgt ze hulp van gerenommeerde componisten als Bret James (bekend van composities voor Bon Jovi en Faith Hill), Steve Mac (Kelly Clarkson, Leona Lewis), Troy Vergas (Celine Dion, Backstreet boys) en Steve Booker (componist van ‘Mercy’ van Duffy). En haar single ‘Bring me down’ levert haar een tweede solo-top 10-hit op en dat kunnen Jamai, Boris en Raffaëla haar niet navertellen.

Kijk ‘hier’ nog eens naar het prille begin van Nikki’s succes, met haar auditie bij Idols.

Gebroerders Ko scoren alsnog verdiende hit

Gebroeders Ko: Schatje, mag ik je foto? (10)

En de Gebroeders Ko hadden inderdaad gelijk! Ze vonden dat hun compositie ‘Schatje, mag ik je foto?’ in de versie van Rogier & co niet gekregen had wat het verdiende. Rogier kwam er tweeënhalf jaar geleden niet verder mee dan een 89e plek. ‘Dat moet beter kunnen’, dachten Ton en Gerard Koopmans. En dat kan dus ook. ‘Schatje, mag ik je foto?’ komt in de versie van de componisten deze week de top 10 binnen, in de vijfde noteringsweek.

Dat betekent de zesde top 10-hit voor de heren uit Raamsdonksveer op een totaal van twintig noteringen. Hun topper is nog altijd ‘Boten Anna’, dat in 2006 zowel in de ‘gewone’ singleversie als in de sinterklaasuitvoering de top 3 wist te bereiken.

Britney Spears terug aan de top

Britney Spears: Womanizer (52) *** hoogste eersteweeks ***

Het is deze maand precies tien jaar geleden dat ‘… Baby one more time’, de debuutsingle van Britney Jean Spears werd uitgebracht in Amerika. Het nummer behaalde wereldwijd de eerste plaats met een verkoop van meer dan vier miljoen exemplaren. Daarna bracht ze nog meer dan twintig singles uit, maar geen daarvan bereikte daarvan de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100. Tot deze week, want ‘Womanizer’ stijgt van 96 naar #1 en is daarmee tevens de grootste stijger ooit naar #1 in deze hitparade. Jammer dus voor T.I., die maar een weekje heeft kunnen genieten van het record ‘grootste stijger naar #1’. ‘Live your life’ feat. Rihanna, steeg vorige week nog van 80 naar #1 …

In ons land is ‘Womanizer’ de derde hit dit jaar voor Britney en de 23ste in totaal. Het nummer is de voorloper van het album ‘Circus’ dat op 2 december, haar 27ste verjaardag, wordt uitgebracht. In Groot-Brittannië zal ze het die week op moeten nemen tegen ‘The circus’ van Take that, dus dat is nog geen gelopen race.

Snow patrol helpt andere artiesten

Snow patrol: Take back the city (53)

‘Chasing cars’ van Snow patrol kwam twee jaar geleden nooit hoger dan #21, maar hield het dankzij de download wel 58 weken vol in de Single Top 100, en is daarmee de op één na langst genoteerde single. De #1 is sinds 2002 ‘Kabouter dans’ van Kabouter Plop dat 66 weken genoteerd stond. Die 58 weken van ‘Chasing cars’, zal ‘Take back to the city’, hun zesde notering, zeker niet evenaren. Een begin wordt gemaakt op #53. Het nummer is de voorloper van het album ‘A hundred milion suns’ dat aanstaande maandag, 27 oktober, verschijnt en dat werd opgenomen in Ierland en Duitsland.

Snow patrol komt uit Schotland en bestaat sinds 1994. Toen heetten ze nog Shrug, opgericht door de studenten Gary Lightbody (zang/gitaar) en oud lid Mark McClelland (basgitaar/keyboards) aan de universiteit van Dundee. Al snel voegde Jonny Quinn (drums) uit Noord_Ierland, zich bij de twee en na wat optredens op de universiteit en een aantal cafés, veranderde de naam in Polar bear. Halverwege 1997 veranderde de naam definitief in Snow patrol. Niet uit vrije wil, maar omdat er al een band bestond met de naam Polar bear. De naam Snow patrol komt van een vriend van de band, die hen ten tijde van Polar bear, telkens Snow patrol noemde. Naast Gary en Jonny, bestaat de band nog uit Nathan Connolly (gitaar/zang), Paul Wilson (basgitaar/zang) en Tom Simpson (keyboards).

einde Snow patrol?

Zanger/gitarist Gary Lightbody begint een eigen platenlabel. Hij wil daarmee nieuwe acts een kans geven. De eerste gelukkige is Iain Archer, een singer-songwriter, waarmee Gary heeft samengewerkt. Dus alle Snow patrol fans kunnen gerust zijn!

Madonna zingt over haar gebroken relatie

Madonna: Miles away (61)

Zelden was een titel beter gekozen voor een liedje als ‘Miles away’ van Madonna. In het nummer bezingt Madonna de afstand die er is tussen haar en haar man Guy Ritchie. “Je houdt altijd meer van me als je mijlenweg bent, we zijn kennelijk op ons best als we mijlenver zijn”. ‘Miles away’, de derde single van haar album ‘Hard candy’, schreef ze dan ook voor hem. Het heeft echter niet gebaat, want het stel gaat na bijna acht jaar uit elkaar. De scheiding is er door: Guy krijgt € 44,6 miljoen Euro mee, verdeeld over het landhuis in Wiltshire, de chique Londense pub Punch Bowl en zo’n € 26 miljoen Euro cash.

plaatsje gestegen

‘Miles away’ is de 61ste notering voor Madonna. Daarmee staat ze op de tiende plaats in het klassement van de meeste hits, waaronder ook remixen en heruitgaven. Daarmee moet onze eigen Golden earring een stapje terug doen met 60 hits. De volgende hindernis is een makkie. BZN op #9, dat niet meer bestaat, maar nog wel drie hits boven Maddie staat.

RockstarZZ scoren hit met Braziliaanse gangstersong

RockstarZZ feat. Antoine Montana & DJ Bo: Rap das armas (70)

Achter dit ‘Rap das armas’ gaat een apart verhaal schuil. Het nummer was al populair in de slechte wijken van Rio de Janeiro, maar werd pas echt populair in Brazilië via de film ‘Tropa de elite’. Die film vertelt het verhaal van soldaten die dagelijks de strijd aangaan met drugsdealers van Rio. In de film wordt ‘Rap das armas’ uitgevoerd door MC Cidinho en MC Doca. Het nummer werd in Brazilië wel als een ‘probleemgeval’ beschouwd, omdat de tekst drugsdealers, drugsgebruik en criminele bendes zou verheerlijken. Het nummer is nooit op de Braziliaanse radio te horen geweest; twee weken na de release werd het van de soundtrack van de film afgehaald.

In Europa wordt het nummer nu opgepikt door Antoine Montana en DJ Bo. Montana is geboren in Sint Petersburg; in 1989 verhuisde hij naar Duitsland. Sinds vorig jaar werk hij als RockstarZZ samen met DJ Bo, die uit Amsterdam komt.

Bingo players en Chocolate puma slaan de handen ineen

Bingo players vs Chocolate puma: Touch me (73)

Twee producersduo’s slaan de handen ineen voor een nieuwe hit. De Bingo players komen uit het oosten van het land; de 25-jarige Maarten Hoogstraten is afkomstig uit Almelo en de vijf jaar oudere Paul Baumer uit Haaksbergen. Ze werken op ‘Touch me’ samen met twee oudgedienden: Chocolate puma.

Chocolate puma bestaat uit René ter Horst (uit Haarlem) en Gaston Steenkist (uit Amsterdam), ofwel Zki & Dobre. Het tweetal scoorde vijftien jaar geleden al een wereldhit als the Good men (met ‘Give it up’) maar had daarnaast ook al hits als René & Gaston, Klatsch! en Jark prongo.

Alain Clark is zijn vriendin wel trouw

Alain Clark: Fell in love (79)

De vierde single alweer van Alains platina album ‘Live it out’, dus een echt grote hit zal ‘Fell in love’ wel niet meer worden. Wel een heel sympathiek nummer, dus we gunnen Alain Clark deze notering (en nog wel een hogere ook) van harte. Eerder boekte hij al grote hits met ‘This ain’t gonna work’ (#11), ‘Father and friend’ (#2) en ‘Blow me away’ (#14).

In ‘Fell in love’ zingt Clark hoe hij steeds weer verliefd wordt op een ander meisje, waardoor hij nooit een lange relatie heeft. In werkelijkheid is de zanger al vier jaar samen met zijn vriendin Reva.

Kijk ‘hier’ naar een optreden van Alain Clark in het programma ‘Pauw & Witteman’.

Miss Montreal: meer dan het kaasmeisje uit de reclame

Miss Montreal: Just a flirt (84)

Miss Montreal, alias Sanne Hans (Hardenberg, 1985) ken je vooral van de Slankie reclame. Haar zanglerares (Sanne is derdejaars singer/songwriter-studente van de ArtEZ Popacademie in Enschede) had haar voorgedragen voor de reclame. Het liedje was er al, maar de gesproken woorden tussenin, bedacht ze zelf.

In 2004 bracht Sanne met Inge van Calkar en Ilse Gerritsen, als Ysis, een eigen EP uit met vier zelfgeschreven nummers. De meiden kregen die gelegenheid, omdat ze de eerste plaats hadden gewonnen van de ‘Stimerol stagemasters 2003’. Eind 2004 waren ze voor het eerst te horen op 3FM en begin 2005 gaven ze vier benefietconcerten voor Azië. Ze stonden in het voorprogramma van onder andere Int’wine. In dat jaar deden ze de Nederlandse popronde en in 2006 brachten ze de single ‘Rose’ uit. Niets leek een succesvolle carrière van Ysis meer in de weg te staan. Toch liep het anders, want Sanne begon haar studie aan de Popacademie in Enschede en nam als artiestennaam Miss Montreal aan. In september was ze weer op 3FM, nu bij Giel om ‘Just a flirt’ te vertolken. Daarna ging het snel: een optreden bij De wereld draait door. Waarna 3FM haar bombardeerde tot ‘Serious talent’. Van Sanne Hans gaan we zeker meer horen.

Ricky Rivaro probeert het popnieuw

Ricky Rivaro feat. Joan: Tell me (90)

Twee hits scoorde Rik de Vries uit IJmuiden, alias Ricky Rivaro, in de Single Top 100: ‘The beat inside’ (#75 in 2006) en ‘With you’ feat. Tiger Lily (#66 in september). Op ‘Tell me’ gaat hij de samenwerking aan met Joan die het nummer samen schreef met Tim Janssens. Echt grote hits scoort Ricky niet echt, maar dat zal hem niet zoveel schelen. Hij is immers het brein achter de Sundale compilatie cd’s, en die verkopen wel!

Nina Kinert: los van Ane Brun

Nina Kinert: Beast (100)

In eigen land, Zweden, is Nina Kinert al een grootheid. Sinds 2004 bracht ze daar de albums ‘Heartbreaktown’ en ‘Let there be love’ (in 2005) uit. Ze maakt deel uit van de begeleidingsband van de Noorse zangeres Ane Brun. Buiten Zweden werd Nina vooral bekend van het nummer ‘Through your eyes’ dat werd gebruikt in een commercial voor de
Saab 9.3. Tijd dus voor een nadere kennismaking.

Nina Micaela Kinert is geboren op 26 september 1983 (tevens de zesde verjaardag van haar oudere zuster), in een klein plaatsje in de buurt van Stockholm. Ze heeft zowel Fins als Russisch bloed. Nina groeide op met diverse soorten muziek en zingen deed ze al op jonge leeftijd. In 2003 kwam ze in contact met de Zweedse zanger Love Olzon. Samen met hem en zijn broer Simon Ryman, ontwikkelde Nina haar eigen stijl: een mix van pop, folk, country en blues. ‘Beast’, waarvan de begintonen ons sterk doet denken aan ‘Mad world’ van Gary Jules, staat op haar album ‘Pets & friends’ (#52 in de Album Top 100), waaraan ook Ane Brun meewerkte. Aanstaande vrijdag is Nina Kinert te gast bij Giel. Op 27 november staat ze in het Paard van Troje in ’s-Gravenhage en een dag later in de Melkweg in Amsterdam. En niet meer als voorprogramma!

Album Top 100: Marco Borsato (tijdelijk) terug op #1

In de Album Top 100 stijgt Marco terug naar #1, zijn de 3Js tevreden met een vierde plaats, herleeft de Buena vista social club nog 1 keer en doen Monniken mee aan Idols.

Marco Borsato: Wit licht (1) *** terug op #1 / derde week ***
Het zat er natuurlijk dit in dat ‘Wit licht’ van Marco Borsato terug zou stijgen naar de eerste plaats. Met een verschil van 20% op ‘Oktober’ van Bløf neemt Marco weer bezit van de eerste plaats. Afgelopen weekend vonden de laatste concerten plaats van zijn concerttour ‘Wit licht’ in het Gelredome in Arnhem. En dus zullen de verkopen nog wel even doorlopen. De vraag is echter of hij bestand is tegen ‘Frans & Marianne’, het duettenalbum van Frans Bauer & Marianne Weber, dat afgelopen vrijdag is uitgekomen.

Keane: Perfect symmetry (3)
Het nummer ‘Spiralling’ is uitsluitend verkrijgbaar als download en scoorde in september niet hoger dan #29. De eerste echte single is dan ook ‘The lovers are losing’. En dus hebben de fans van Keane gewacht op het nieuwe album ‘Perfect symmetry’ opgenomen in Berlijn, Parijs en Londen. Het is hun derde album, voor het eerst door de band zelf geproduceerd, met hulp van Jon Brion (Dido) en Suart Price (the Killers). Als je even goed oplet, krijg je er ook nog een bonus DVD bij met de ‘the making of ‘Perfect symmetry’ documentary’, commentaar bij alle nummers en de nodige demo’s. Bij ons komt ‘Perfect symmetry’ binnen op #3, maar in de Britse hitparade op #1 binnenknalt en is daar hun derde #1-album, na ‘Hopes and fears’ (2004) en ‘Under the iron sea’ (2006). Ook bij ons bereikte laatstgenoemd album in 2006 de eerste plaats; ‘Hopes and fears’ kwam tot #3.

3js: De kamers van m'n hart (4)
“Als je in de week dat Keane een nieuw album uitbrengt, dan is het geen schande dat je album ‘ slechts’ op een vierde plaats binnenkomt”, vinden de 3Js. Hun album ‘De kamers van m’n hart’ scoort net onder ‘Perfect symmetry’ van Keane. Ze wisten sowieso wel dat ze zowel ‘Oktober’ van Bløf (#2) als ‘Wit licht’ van Marco Borsato (#1) niet konden kloppen. ‘De kamers van m’n hart’ is de opvolger van ‘Watermensen’, dat vorig jaar juli binnenkwam op een zesde plek. Dus daarmee vergeleken scoort hun huidige album al beter. ‘Watermensen’ staat 61 weken genoteerd en zakt deze week vier plaatsen naar #44.

Janine Jansen: Tchaikovsky (5)
Zo af en toe, met een beetje image building, kan er nog aardig gescoord worden door een klassiek artiest. Kijk bijvoorbeeld eens naar de violiste Janine Jansen, die deze week haar vijfde albumnotering scoort. Het vioolconcert van Tchaikovsky brengt haar voor het eerst in de top 10. Van de albums tenminste, want in de Single Top 100 stond ze zelfs al eens op #4 met ‘Nu dat jij er bent’, samen met Trijntje Oosterhuis en Carel Kraayenhof.

Buena vista social club: At Carnegie hall (35)
Meer dan tien jaar geleden, op 1 juli 1998, stonden de Cubaanse veteranen van de Buena vista social club op het toneel van de New Yorkse Carnegie hall. De meeste van deze groep rasartiesten zijn inmiddels overleden; Compay Segundo overleed in de zomer van 2003 op 95-jarige leeftijd, Rubén Gonzaléz volgde hem een half jaar later op z’n 84ste. Ibrahim Ferrer werd 78 jaar, hij overleed in 2005. Pío Leiva stierf ruim twee jaar geleden op 88-jarige leeftijd. Eliades Ochoa is ‘pas’ 62 jaar en de enige van de originele groep artiesten die nog in leven is.

Het Carnegie Hall-concert betekende hun Amerikaanse doorbraak. De groep had al bekendheid via het album dat Ry Cooder met hen opnam. Het optreden in New York werd het onderwerp van een documentaire door Wim Wenders. Vervolgens werden van het album acht miljoen stuks verkocht; het bestverkochte album met wereldmuziek ooit. Het Carnegy Hall-concert is nu – eindelijk – uit op dubbel-cd.

Kinderen voor kinderen: Buiten spelen (40)
Het is oktober en dus is er weer een nieuw album van Kinderen voor kinderen. Deel 29 inmiddels, getiteld ‘Buiten spelen’. Kinderen voor kinderen bestaat sinds 1980 toen televisiemaker Flory Anstadt op zoek was naar liedjes met onderwerpen die kinderen bezighouden in plaats van vertalingen van Engelse popliedjes. Daarop bedacht ze het concept Kinderen voor kinderen, om kinderen te laten zingen voor kinderen die het slechter hebben. Lees hier het hele verhaal over het ontstaan van Kinderen voor kinderen en alle hitnoteringen.

‘Buiten spelen’ is de opvolger van ‘De gamer’ uit 2007 dat tot #27 kwam, twee weken na de jaarlijkse tv-uitzending. Dit jaar is de special, die gepresenteerd wordt door Jack van Gelder & Ali B. opgenomen op 11 oktober en wordt uitgezonden op 8 november. We zijn dan ook benieuwd hoe hoog deel 29 dit jaar komt. De binnenkomst op #40 belooft veel!

Op ‘Buiten spelen’ staan elf liedjes, gezongen door 23 kinderen. De nummers zijn onder anderen geschreven door Jochem Fluitsma & Eric van Tijn (tevens producers), Daniël Lohues, Han Kooreneef, John Ewbank, Alain Clark en Maud Mulder. Ook koordirigente Babette Labeij levert een nummer. Daarnaast is er van elk liedje ook een soundmixversie.

Lucinda Williams: Little honey (57)
‘Little honey’ is het negende studioalbum van Lucinda Williams (Lake Charles, Lousinana, 26 januari 1953). Ze was er al vroeg bij: op haar zesde schreef ze haar eerste tekst en op haar twaalfde speelde ze gitaar. Op 17-jarige leeftijd vormde ze met een vriend een duo en deed ze
in Mexico City haar eerste optreden. In 1979 bracht ze ‘Ramblin’’, haar eerste album uit, dat echter niet breed werd opgepakt. Dat veranderde in 1988 met het album ‘Lucinda Williams’, waarvan het nummer ‘Passionate kisses’ opgenomen werd door Mary Chapin Carpenter, wat Lucinda een Grammy Award opleverde voor ‘beste country song’. Tot nu toe kreeg alleen ‘West’ een notering in onze albumlijst: #29 in 2007. ‘Little honey’, nieuw op #57, bevat 13 nummers en bevat bijdragen van ondermeer Elvis Costello en Susanna Hoffs.

Frédérique Spigt: Vreemd (71)
Deze week, op 23 oktober, start haar theatervoorstelling ‘Vreemd’ in de Leidse Schouwburg; het gelijknamige album scoort daaraan voorafgaand al in de Album Top 100. Na haar goedlopende album ‘Eén kus’ trok Fré zich terug op het Franse platteland om aan een nieuwe plaat te werken. Het resultaat: opnieuw een aantal chansons in een Nederlandse jas. Tot het eind van dit jaar zijn de nummers te horen in haar theatertournee.

Cistercian monks of Stift Heiligenkreuz: Chant – music for paradise (93)
Een Idols voor monniken? Het moet niet veel gekker worden… De Cisterciënzers van het Stift Heiligenkreuz deden mee aan zo’n zoektocht voor religieus muzikaal talent en ze wonnen nog ook. Hun Gregoriaanse gezangen zijn inmiddels wereldberoemd aan het worden. Toch mijden de monniken de publiciteit; hun enige optredens geven ze in hun eigen klooster. Het gaat hen financieel desalniettemin voor de wind: het klooster is al een bekende pleisterplaats voor toeristen; het trekt ruim honderdduizend bezoekers per jaar.

Bring me the horizon: Suicide season (99)
‘Suicide season’ is het tweede album van de Britse band Bring me the horizon. De Engelsen gingen een eind op stap voor de opnamen van hun album; ze weken helemaal uit naar het afgelegen Zweedse dorpje Arboga. Zanger Sykes: ‘Ons debuutalbum namen we op in hartje Birmingham. Daar waren we wel heel gemakkelijk afgeleid. Arboga is een dorpje waar helemaal niets is, behalve een klein winkeltje, en dat was het dan. We logeerden er in de studio, dus er was werkelijk niets om ons af te leiden.” Met dit metal-rock-album als resultaat.