vrijdag 30 januari 2009

Hitflits: Brazilianen winnen strijd om #1 met oud nummer

Niet eerder was een titel van een plaat zo treffend als deze week. ‘Vallende sterren’ van Nick & Simon valt namelijk van de eerste naar de negende plaats. Maar ze vallen nog niet zo diep als met hun eerste #1-hit ‘Pak maar m’n hand’ uit 2007, dat naar de elfde plaats zakte. Een keer diep zakken, oké, maar twee keer, dat geeft toch te denken.

Over naar de nieuwe #1 in de Single Top 100 van het Braziliaanse duo Cidinho e Doca. Met een verschil van 7% op ‘Alles min één’ van Jeroen van der Boom, nemen zij met ‘Rap das armas (Quintino remix)’, dat al 15 jaar oud is, de eerste plaats in. Naar #3 stijgt ‘Ayo technology’ van Milow, van 7 naar #4,
‘Day ’n nite’ van Kid Cudi vs Crookers en op een vijfde plek komt ‘Get on your boots’ van U2 binnen, waarvan alleen nog maar een download beschikbaar is.

Ze heeft er even op moeten wachten, maar eindelijk komt Nathalie Makoma, de verliezer van Idols-4, met haar plaatje. ‘I won’t forget’ heet het en komt net buiten de top 10 binnen op #16. Verderop wordt de eer van Volendam deels gered door de binnenkomst van ‘Kamers van mijn hart’ van 3j’s op #28 en staan Nick & Simon nog steeds genoteerd met ‘Rosanne’ op #71. Ook binnen bij de bovenste 50 zijn: Jason Mraz feat. Colby Caillat met ‘Lucky’ (op #41) en Daniel Munoz met ‘Tanto la querio’ (op #47).

In de onderste helft zien we onder andere de volgende binnenkomers: ‘Lieveling’ van Frans Duijts (op #62), ‘Working on a dream’, de echte single van Bruce Springsteen (op #65), , Franz Ferdinand met ‘Ulysses’ (op #74), Alesha Dixon met ‘The boy does nothing’ (op #80) en ‘Tattoo’ van Jordin Sparks (op #87). Daarnaast komen er deze week weer een hoop feesthits de lijst binnen.


Na drie weken moet Adele met ‘19’ haar eerste plaats opgeven in de Album Top 100. Helemaal nieuw op die plek is ‘Working on a dream’ van Bruce Springsteen, wat zijn vijfde #1-album is. Niet alleen in de Single Top 100 komt Franz Ferdinand binnen (‘Ulysses’ op #74). Ook vinden we de Britten terug in de Album Top 100. ‘Tonight: Franz Ferdinand’ knalt binnen op een vierde plaats, hun beste notering ooit.

De andere binnenkomers zijn: Wouter Hamel met ‘Nobody’s tune’ (op #34), Mariah Carey met ‘The ballads’ (op #45), John Frusciante, de gitarist van de Red hot chili peppers met ‘The empyrean’ (op #61), the Carpenters met ‘Ultimate collection’ (op #67) en Zwart licht, een samenwerkingsverband van producer Hayzee en MC Akwasi met ‘Bliksemschicht’ (op #68).

Alweer een nieuwe #1 in de Single Top 100. Maar nu eentje die het, hopen wij, langer volhoudt dan 1 week. Maar dat weten we pas over een week. Daarvoor, op maandag al, zijn wij er weer met een nieuwe Megaman. Daarin onder andere antwoord op de vraag: zijn Cidinho e Doca de eerste Brazilianen met een #1-hit in Nederland?

dinsdag 27 januari 2009

Midweek: strijd om de #1 tussen Ierland en Brazilië

Het is zeker dat Nick & Simon hun eerste plaats kwijt zijn met ‘Vallende sterren’. Maar wie zal hen opvolgen? Momenteel heeft Milow (ja daar is hij weer) de beste kaarten met ‘Ayo technology’. Maar er zijn meer kapers op de kust. Het dichtste bij komt ‘Rap das armas (Quintino remix)’van Cidinho e Doca. Maar vlak ook ‘Get on your boots’ van U2 niet uit.

Andere binnenkomers zijn er van Idols zangeres Nathalie Makoma met ‘I won’t forget’, 3j’s met ‘Kamers van mijn hart’, Jason Mraz feat. Colby Caillat met ‘Lucky’, nog een keer Bruce Springsteen, nu met ‘Working on a dream’ en Jordin Sparks met ‘Tattoo’.

Ook in de Album Top 100 kunnen we een nieuwe #1 tegemoet zien. Met een ruime voorsprong op ‘19’ van Adele, wordt ‘Working on a dream’ van Bruce Springsteen de nieuwe #1. Ook hoog binnen: ‘Tonight: Franz Ferdinand’ van Franz Ferdinand, terwijl de Dijk opnieuw de top 10 bestijgt.

Verderop zien we nieuwe albums van Mariah Carey (‘The ballads’), John Frusciante (‘The empyrean’), the Carpenters (‘Ultimate collection’) en Zwart licht (‘Bliksemschicht’).

In beide lijsten vindt dus een wisseling van de wacht plaats, en in beide gaat het niet om een Nederlandse act. Vrijdag, als alle downloads zijn verwerkt, berichten we hierover in een nieuwe Hitflits.

zondag 25 januari 2009

Megaman bij week 4 – 24 januari 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Nick & Simon ook aan de jongste fans denken, er ook al een Nederlandse versie is van ‘Day ’n nite’, van Velzen prijs weggeeft, Ilse vertroeteld wordt door Amerikaanse blogger en de Jan van Brusselband een kinderliedje bezingt (althans dat denken ze). En ook deze week een schare aan ‘feestnummers’. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 gaat Adele met ‘19’ haar laatste week in op #1. Je leest het in de albumsnippers die nu online staan.

3x is scheepsrecht voor Nick & Simon

Nick & Simon: Vallende sterren (1) *** eerste week op #1 ***

‘Pak maar m’n hand’, de eerste #1-hit van Nick & Simon in 2007, kwam binnen op #1 en kon nog toegeschreven worden aan het feit dat het nummer het titelnummer was van de film ‘De scheepsjongens van Bontekoe’. De week daarop zakte het dan ook naar #11, in de jaarlijst stond het op #115. ‘Hoe lang?’, de tweede #1-hit, had er vorig jaar drie weken voor nodig om de eerste plaats te bereiken: 5,2,1. Daarna bleef het nummer nog vier weken in de top 10 staan. In de jaarlijst 2008 eindigde het nummer op de elfde plek.

En nu is er dan de derde #1-hit: ‘Vallende sterren’. In twee weken tijd sprint het nummer van 36 naar de eerste plaats, met een overtuigend overwicht van 23% op ‘Alles min één’ van Jeroen van der Boom. De download van ‘Vallende sterren’ stijgt van 36 naar #27, dus de winst is bijna volledig toe te schrijven aan de fysieke cd-single, die al de hele week bovenaan stond. Je krijgt dan ook waar voor je geld, want naast het titelnummer staat er het nieuwe nummer ‘Heel even’ op plus de videoclip van ‘Vallende sterren’. Het is even geleden dat een #1-hit van zover kwam. De meeste #1-hits komen vanuit de Top 5 of helemaal vanuit het niets. De laatste keer dat een #1-hit van buiten de top 10 kwam, was op 1 november 2008, toen ‘So incredible’ van Ilse DeLange van 14 naar #1 steeg. Voor een nog grotere sprong moeten we terug naar 19 mei 2007, toen ‘Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren)’ van André Hazes & Gerard Joling van 43 naar #1 steeg. Het was de op één na grootste stijger naar #1. ‘Vallende sterren’ van Nick & Simon staat op de vierde plaats in het overzicht van de 25 grootste stijgers naar #1.

Nick & Simon denken aan de jongste fans

Het nieuwe album ‘Luister’ verschijnt pas over drie weken, op vrijdag 13 februari. Dus met een beetje geluk blijft ‘Vallende sterren’ tot die tijd op de eerste plaats staan. Daarmee zouden ze definitief af zijn van het imago ‘eendags #1 vliegen’ te zijn. En bovendien hebben ze dan ook aangetoond dat hun hits niet een tijdelijke hype zijn, maar blijvend. Hun fans, en dat worden er met de week meer, weten echter wel beter. Overigens kunnen de jongste fans de jongens eindelijk ook eens van dichtbij bekijken. Niet voor een paar nummers, maar een heel concert lang! Speciaal voor hen is er op zondag 10 mei, moederdag, een middagconcert georganiseerd in de Rotterdamse Ahoy. Aangeraden wordt wel om kaarten te bestellen via de Nationale theaterkassa voor zo’n € 35,--. Dat is heel wat anders dan de € 95,-- die op internet wordt gevraagd.

Dio laat fans opvolger ‘Tijdmachine’ kiezen

DIO feat. Sef: Tijdmachine (6)

Dat het zo hard zou gaan met ‘Tijdmachine’ hadden we niet verwacht. Het nummer van DIO feat. Sef staat in twee weken tijd op de zesde plaats. Halverwege de week stond het zelfs op de derde plaats. Zoals eerder gemeld dankt het nummer zijn populariteit vooral door de leuke videoclip. Wat je wellicht nog niet wist, is dat de dame in de clip Charlie Chan heet en het halfzusje is van Tatum Dagelet.

De opvolger van ‘Tijdmachine’ kun je zelf mede bepalen op de site van DIO. Zijn eigen favoriet is ‘Tijd is geweest’. We hopen voor DIO dat zijn cd ‘Rock ’n roll’ ook voordeel heeft bij de hitsingle ‘Tijdmachine’. Voorlopig wil dat album nog geen potten breken met de standen: 94, 91, 95.

Nu ook Nederlandse versie van ‘Day ’n nite’

Kid Cudi vs Crookers: Day ‘n nite (7)

Mede dankzij de Megahit afgelopen week op 3FM, stijgt ‘Day ’n nite’ van Kid Cudi vs Crookers zeven plaatsen en komt uit op een zevende plek. Maar het einde is nog lang niet in zicht. In de Britse hitparade staat het nummer voor de tweede week op de tweede plek, achter ‘Just dance’ van Lady Gaga, dat daar drie weken bovenaan staat.

Mocht je niet genoeg krijgen van ‘Day ’n nite’, dan hebben we goed nieuws. Want er is ook een Nederlandse versie van! In Giel kwamen twee heren van De grote Vinnie, Donnie & Sjakie show het nummer live ten gehore brengen. Hun versie kun je gratis downloaden via deze link.

(bijna) Bezetting van ‘Stuk’ garant voor nieuw succes

Partysquad! feat. Sef, Dio & Sjaak: Licht van de laser (11) *** hoogste eersteweeks ***

Vorige week kondigden we ‘Licht van de laser’ al aan bij de binnenkomst van ‘Tijdmachine’ van DIO feat. Sef. Laatstgenoemden zijn ook van de partij op ‘Licht van de laser’ van Partysquad!, en daar doet dan ook nog Sjaak aan mee. En dat is bijna dezelfde bezetting als van ‘Stuk’ uit 2008. Alleen deed daar ook nog Reverse op mee. Het nummer eindigde op de elfde plek en dat is precies de positie waar ‘Licht van de laser’ binnenkomt! Dat geeft hoop voor de komende weken. In het nummer zit een sample van ‘Feel what you want’ van Kristine W. uit 1994. Maar of het lukt om de vijfde plaats die het nummer destijds haalde, te evenaren of zelfs te overtreffen? We zullen het zien.

Roel geeft platina album weg

van Velzen: On my way (16)

Dat maak je niet vaak mee: een artiest die zijn verdiende eremetaal weggeeft. Toch kennen wij er eentje: Roel van Velzen. In de uitzending van 16 januari van De wereld draait door, gaf hij zijn platina album voor de verkoop van meer dan 60.000 exemplaren van ‘Unwind’ aan presentator Matthijs van Nieuwkerk. Omdat het succes van van Velzen in DWDD is begonnen. In het eerste seizoen mocht Roel aan het einde van de maand passende muziekjes bedenken en spelen bij de onderwerpen die aan de orde kwamen.

‘On my way’ schreef Roel samen met John Ewbank, waarmee hij ook ‘When summer ends’ schreef en tot nu toe zijn grootste hit is: #6. ‘On my way’ zou wel eens kunnen slaan op het succes dat Roel momenteel aan het opbouwen is in Duitsland, waar ‘Baby get higher’ veel op de radio wordt gedraaid. In februari (1,2,9 en 10) volgt een korte tournee in het voorprogramma van de Duitse band Reamonn.

wisselingen in de band

Zoals je weet stopt Krezip in juni van dit jaar. Gitarist Jan Peter Hoekstra heeft zich inmiddels bij the Sheer gevoegd. En ook bassist Joost van Haaren en drummer Bram van den Berg hoeven zich geen zorgen te maken, wat na Krezip te gaan doen. Want vanaf 1 maart maken ze deel uit van de liveband van van Velzen. Dat betekent echter wel dat de huidige bassist Carlos Lake en drummer Rudi Sibma de band verlaten. Roel: “We zijn tot de conclusie gekomen dat we allemaal op zoek zijn naar een nieuwe creatieve uitdaging. De afgelopen twee jaar ben ik Bram en Joost geregeld tegengekomen en vanaf het eerste moment was er een enorme klik, zowel op muzikaal als op persoonlijk vlak. Daarom ben ik ook bijzonder blij en trots dat ze met mij en gitarist Xander een nieuw avontuur willen aangaan”.

Hoelang kunnen we Ilse nog in Nederland houden?

Ilse DeLange: Miracle (21)

Al in oktober 2008 bij het uitkomen van het album ‘Incredible’ was ‘Miracle’ één van de favorieten. Het zat er dan ook dik in dat het de opvolger zou worden van haar #1-hit ‘So incredible’. ‘Miracle’ schreef Ilse samen met Sacha Skarbek, bekend van nummers voor onder andere James Blunt en Jason Mraz. In juni 2008 werd bekend dat ‘Miracle’ de titelsong zou worden van de Nederlandse speelfilm ‘Bride flight’ van regisseur Ben Sombogaart. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een luchtrace van Londen naar Nieuw-Zeeland in 1953. Aan boord van het winnende vliegtuig zaten tientallen jonge vrouwen die op weg waren naar hun verloofden die hen vooruit waren gereisd. In de film, die op 16 oktober in première ging, spelen onder meer Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy, Pleuni Touw, Waldemar Torenstra en Karina Smulders.

Amerikaan zet clip op blog

In de videoclip van ‘Miracle’ zijn beelden te zien uit de film. De Amerikaanse blogger Perez Hilton, die eerder clips van Anouk en Kraak en smaak op zijn site zette, heeft nu ook de clip van ‘Miracle’ geplaatst. Met de vermelding, dat de Amerikaanse zangeres Faith Hill het nummer zou moeten opnemen. Weet Perez Hilton wel dat Ilse haar nummers in zijn land schrijft?

Theatertour Antje geannuleerd

Antje Monteiro: De hele nacht vrijen met jou (44)

In juli 2008 verscheen ‘Jij zal altijd bij mij zijn’ van Antje Monteiro. Het nummer kwam in zes weken tijd niet verder dan #56. Dus dan doet ‘De hele nacht vrijen met jou’ het op #44 al stukken beter! Beide nummers staan op het album dat al had moeten verschijnen. De release staat nu voor februari gepland. Bij de cd zit ook een DVD met beeldmateriaal van haar reallifesoap die te zien was op RTV Utrecht.

Doordat het album later uitkomt dan gepland, komen ook de andere activiteiten van Antje in gevaar. Zo is haar theatertour, die in januari in het Beatrix theater in Utrecht zou beginnen, geannuleerd. Het wordt voor haar onmogelijk om zich voldoende voor te bereiden op de tour. Ter ondersteuning van de tweede single en het album moet ze nu diverse instores en interviews doen.

Jan van Brusselband zingt een kinderliedje. Of niet?

Jan van Brusselband: Twee emmertjes (46)

Net als dat het gebruik van woordspelingen (zie onder #96) van alle tijden is, worden ook liedjes van vroeger gebruikt in (pop)liedjes. Zo nam Fungus in 1974 het nummer ‘Kaap’ren varen’ op. De Jan van Brusselband zag wel wat in het (kinder) liedje ‘Twee emmertjes water halen’, zoals het volledig heet. Ze maakten er een vrolijke versie van die je nog veel zult horen in deze ‘feesttijd’. Overigens nam de RK Veulpoepers BV al in 1978 hun versie van het nummer op, op hun lp ‘Diarree’.

De Jan van Brusselband bestaat sinds 1996. Ze spelen niet alleen covers, maar schrijven ook eigen nummers zoals ‘Theezakje’ (in 1998), ‘Ze is de mooiste’ (in 2000) en ‘Las Palmas’ (in 2006). Eigen nummers voeren ruim twaalf jaar na dato, dan ook nog steeds een belangrijk deel van de optredens. En al die tijd wordt de band gevormd door basgitarist/zanger Eric ‘Dumeriek’ Ansems, gitarist Richard ‘Ries’ Ansems (beide geboren op 26 oktober 1971) , drummer Hans ‘Haanske den drummert’ Leferink (16 februari 1974), accordeonist (trekzak) en pianist Robert ‘Ro’ Nijssen (13 juni 1974) en Michel ‘Mies’ van Ingen (20 juni 1974), op gitaar, tin-whistle, dwarsfluit, saxofoon en zang. Sinds 2007 brengt de band een muzikaal theaterprogramma in enkele Brabantse theaters. En eind 2008 tekenden ze een platencontract bij Berk Music, dat resulteerde in de single ‘Twee emmertjes’. Afgelopen zaterdag, 24 januari, ging het dak er af van café De Veerkes in Moergestel, waar ze hun jaarlijkse ‘optreden op zo weinig mogelijk vierkante meters’ gaven.

geen kinderliedje? Twee emmertjes water halen,
Twee emmertjes pompen,
De meisjes op hun klompen,
De jongens met hun houten been,
Rijd maar door mijn poortje heen.

Van je ras-ras-ras,
Rijdt de koning door de plas,
Van je voort-voort-voort,
Rijdt de koning door de poort,
Van je erk-erk-erk,
Rijdt de koning door de kerk,
Van je één, twee, drie!

Zo luidt de oorspronkelijke tekst van ‘Twee emmertjes’. Vóór 1870 bestonden versjes als deze alleen door overlevering, een boek met kinderversjes bestond niet. Na twintig jaar systematisch verzamelen, publiceerde wetenschapper Johannes van Vloten in 1871 zijn vondsten in twee bundeltjes ‘Nederlandsche baker- en kinderrijmen’. De oorspronkelijke betekenis van deze liedjes is echter niet meer te achterhalen. Door de overlevering verloren ze in de loop van de tijd hun oorspronkelijke betekenis.

Maar volgens de Vlaamse antropologe Marita de Sterck is er geen twijfel mogelijk dat ‘Twee emmertjes’ helemaal geen kinderliedje is, maar over sex gaat. Met slechts geringe fantasie is te begrijpen wat er wordt bedoeld met ‘rij maar door mijn straatje heen’ en ‘rijdt de koning door de poort’. We vragen ons af of de Jan van Brusselband daarvan op de hoogte was toen ze ‘Twee emmertjes’ inzongen. Overigens wordt door de meeste mensen het nummer nog steeds beschouwd als een onschuldig kinderliedje, wat blijkt uit deze opname.

Lily Allen komt met nieuw album

Lily Allen: The fear (55)

Ineens was ze daar in 2006: Lily Allen en scoorde een wereldhit met ‘Smile’ (#19 bij ons, #1 bij de Britten). Daarna volgden nog de singles ‘LDN’ (eigenlijk de voorloper van ‘Smile’), ‘Little things’ en ‘Alfie/Shame for you’, die bij ons geen notering kregen. Van haar debuutalbum ‘Alright, still’ werden wereldwijd 6,5 miljoen stuks verkocht. Dan kan je het wel even rustig aandoen. En dat heeft Lily Rose Beatrice Allen (Hammersmith, 2 mei 1985) ook gedaan. In de afgelopen twee jaar is ze voornamelijk negatief in de media geweest, onder andere vanwege het afgeven op andere muzikanten, en haar dronkenschap.

April 2008 maakte ze bekend met een nieuw album bezig te zijn in Los Angeles. ‘It’s not me, it’s you’ zou aanvankelijk in augustus 2008 verschijnen, maar vanwege problemen bij EMI, haar platenlabel, is dat uitgesteld tot begin februari 2009. En daardoor moest de single ‘The fear’ ook nog even wachten. Het nummer had op haar MySpace pagina nog de titel ‘I don’t know’ meegekregen, en gaat over beroemdheden die er alles aan doen om maar in de publiciteit te komen. Op 7 mei 2009 geeft Lily een concert in de Melkweg in Amsterdam.

Bruce Springsteen schrijft nummer voor soundtrack

Bruce Springsteen: The wrestler (56)

De afgelopen week stond het album ‘Working on a dream’ in de etalage bij Radio 2. Zij hadden de primeur, maar waarom 3FM dj Gerard Ekdom, de grootste Bruce Springsteen fan, niet? Maar het échte nieuws was natuurlijk de aankondiging van Jan Smeets, Mr. Pinkpop, dat Bruce Frederick Joseph Springsteen (Long branch, New Jersey, 23 september 1949), de veertigste editie van Pinkpop zal afsluiten. Niet een half uurtje, nee the Boss geeft een volwaardig concert in Landgraaf, dat naar verluidt € 1 miljoen kost, een vierde van het totale budget van dit festival.

Het laatste hitfeit van Bruce dateert al weer van 2003, toen ‘Waitin’ on a sunny day’ tot #46 kwam. Dat nummer was afkomstig van het album ‘The rising’ uit 2002. Daarna verscheen in 2003 het verzamelwerk ‘The essential’, waarna hij op ‘Devils & dust’ uit 2005 zich toelegde op folksongs. Dat zette hij in 2006 door op ‘We shall overcome: the Seeger sessions’, met uitsluitend nummers van folkzanger Pete Seeger. Tijdens ‘We are one’, het concert voor het Lincoln monument op zondag 18 januari 2009, ter gelegenheid van de festiviteiten rond de inauguratie van Barack Obama, zongen beide zangers het nummer ‘This land is your land’.

Het nummer ‘The wrestler’, de 25ste hit voor Bruce Springsteen, is gebaseerd op een verloren en opnieuw opgepakte vriendschap tussen Bruce en Mickey Rourke, hoofdacteur in ‘The wrestler’. Mickey was bezig met zijn comeback film en vroeg of Bruce daar een nummer voor wilde schrijven. Bruce ging daarop aan de gang, kwam met ‘The wrestler’, en speelde het voor aan Mickey en regisseur Darren Aronofsky. Zij vonden het een geschikt nummer en kregen het voor noppes. Het nummer was voor het eerst te horen in augustus 2008 tijdens het internationale filmfestival in Venetië. Vier maanden later, in december, werd het nummer genomineerd voor een Golden Globe voor het ‘beste originele nummer’. En op 11 januari 2009 won hij die award.

Kelly Clarkson covert Katy Perry

Kelly Clarkson: My life would suck without you (62)

Klinkt Kelly Clarkson op ‘My life would suck without you’ als P!nk en Katy Perry? Of klinken deze dames als Kelly? Zeker is dat Kelly Brianna Clarkson (Fort worth, Texas, 14 april 1982), weer een leuk popplaatje aflevert. Natuurlijk met haar vaste tekstschrijvers Max Martin, Dr. Luke en Claude Kelly. Het nummer is haar achtste hit en de voorloper van haar vierde album ‘All I ever wanted’ dat op 17 maart in de winkels moet liggen. Tegen die tijd zingt iedereen ‘My life would suck without you’ mee. Tweede single wordt ‘(I do not) Hook up’, een nummer van … Katy Perry dat ze had opgenomen voor haar album ‘One of the boys’, maar het uiteindelijke album niet haalde.

David Guetta vs Chris Willis: 10:5

David Guetta & Chris Willis with Steve Angello & Sebastian Ingrosso: Everytime we touch (72)

De halve Zweedse housemaffia doet mee op ‘Everytime we touch’ van David Guetta & Chris Willis. Die helft is Steve Angello & Sebastian Ingrosso, die samen al de hit ‘Umbrella’ scoorden (#67 in 2007). Ook voor de Franse dj David Guetta & de Amerikaanse zanger Chris Willis is het niet de eerste keer dat ze samenwerken. Sterker, van de tien hits van David, maakte hij er vijf met Chris Willis. We kunnen dus wel spreken van een succesvol duo. En als je daar ook nog eens de halve Zweedse housemaffia bijneemt, dan kan een hit niet uitblijven.

‘Everytime we touch’ is inmiddels de vijfde (hit)single van het album ‘Pop life’ van David Guetta. Van het album is een limited edition uitgekomen, inhoudende een dubbelcd, de vinylsingle van ‘Everytime we touch’ met drie nieuwe remixen, een DVD met clips en beelden achter de schermen en een poster. Maar voordat je naar je cdboer sprint, van deze editie zijn maar 5.000 stuks wereldwijd uitgebracht.

Danio Crespo blijft Elvis Crespo trouw

Danio Crespo: Suavemente (75)

Je kon er natuurlijk op wachten. Twee keer eerder nam Danio Crespo (=Daniël Hoekstra) een nummer op van de Puertoricaans-Amerikaanse zanger Elvis Crespo. In 2005 was dat ‘Tu son risa’ (#40) en in 2008 was dat ‘Lindah eh’ (#100). En dus ook zijn derde single is een nummer van Elvis Crespo, waarvan hij zelfs de achternaam overnam. Danio koos voor ‘Suavemente’, dat ‘gladjes of zachtjes’ betekent in het Spaans. ‘Suavemente’’ is het bekendste nummer van Elvis Crespo en net als ‘Tu son risa’ afkomstig van het gelijknamige album uit 1998, dat #1 kwam in de Amerikaanse Billboard Latin Top 40. Danio is niet de eerste die het nummer covert. In 2005 scoorde het Duitse ‘Scooter’ een #18-hit met hun hardcore versie.

Tiny & Lau, opvolgers van de Tokkies?

Tiny & Lau: Lekkere Lau (83)

Vier jaar geleden hadden we de Tokkies uit Amsterdam, die hits scoorden met ‘Verre kerst’ en ‘Blij met de buren’. Anno 2009 hebben we Tiny & Lau Schroeter uit Rotterdam.

Eind 2007 was het stel te zien in de SBS 6-documentaire ‘Indianendorp’, over het wel en wee van de bewoners van twee geïsoleerde dorpen aan de rand van Rotterdam. In de serie kunnen de twee niet met, maar ook niet zonder elkaar. Lau zegt alles ‘recht voor je kanus’ en vloekt zo ongeveer drie keer in elke zin en maakt je ook nog uit voor de meest vreselijke ziektes. Tiny geeft hem soms van repliek als ze zegt: “Joh, goh, hou nou alsjeblieft eens een keer je grote muil!” Op hun Hyves hebben zich al meer dan 100.000 mensen aangemeld. Zaterdag 17 januari waren de twee 47 jaar getrouwd. Op ‘Lekkere Lau’ is Tiny af en toe te horen. Derde track op de cd-single heet ‘Het einde’. Dus dat is al vast aangekondigd.

Peter Luts gaat de verkeerde kant op

Peter Luts: Burning (85)

Twee keer eerder stond de Belgische Peter Luts (24 december 1971) in de hitparade. In 2007 met ‘One’ samen met Barbara Tucker (#45) en vorig jaar met ‘On my own’, samen met Basto! (#75). ‘Burning’ is nieuw op #85, dus het lijkt de verkeerde kant op te gaan met de hits. Misschien komt de lage notering, doordat het nummer al maanden circuleert in de clubs. Het nummer was in eerste instantie alleen op vinyl te koop. Samen met David Vervoort, met wie hij ‘Burning’ schreef, is Peter Luts dé drijvende man achter de dansformaties Lasgo en Ian van Dahl. Sinds begin dit jaar is hij op zaterdagavond te horen op MNM, het Belgische radiostation.

1x per jaar een feesthit voor One two trio

One two trio: Een voor allen (86)

Ze scoren maar één keer per jaar een hit, en dat is meestal in het feestseizoen. Hun laatste hit dateert dan ook van een jaar geleden toen ‘Hokie pokie’ tot #62 kwam. Toch kunnen Freek van Daal (45, uit Vugt) en de broers Joris (39) en René Cijffers (42), beide uit Boxtel, bestaan van hun bandje One two trio. Want naast dat ene hitje doet deze van oorsprong straatband, meer dan honderd optredens en zo’n dertig kindershows (‘de One two trio kindershow’) per jaar. Daarnaast hebben ze voor (besloten) bedrijfsfeesten de One two trio’s levende jukebox bedacht: spelen op verzoek. ‘Een voor allen’ is een eigen nummer en hun elfde hit. Als bonustrack is het nummer ‘Toedeloe’ aan de cd-single toegevoegd. Met dat nummer sluit Jeroen van Inkel, van ‘van Inkel’, zijn middagprogramma op Q-music af.

Tim Schalkx leerde zingen in het kerkkoor

Tim Schalkx: We hebben een clubke (87)

In Boxtel is Tim Schalkx (1 april 1986) wereldberoemd en nu wil hij dat ook in de rest van het land worden. Vier jaar geleden bracht Tim zijn eerste single ‘In m’n hart’ uit. Meerdere singles volgden en met ‘We hebben een clubke’, geschreven door het bekende duo van der Heijden en van den Berk (DJ Goldfinger en platenbaas van Berk-music), volgt zijn landelijke doorbraak. Op zijn zesde zong Tim in het kerkkoor, maar na twee jaar zag hij het spelen van keyboards meer zitten. Maar het zingen bleef trekken en op zijn zeventiende gaf hij zijn eerste optreden. Dat vond plaats in café zaal Marktzicht tijdens de kermis. Vrij snel daarna groeide hij tot de Frans Bauer van Boxtel. Vervolgens nam Tim een cd op met Nederlandstalige covers, dat regionaal een groot succes werd. Momenteel kun je Tim boeken voor € 695,-- per uur, maar dat kan snel veranderen nu hij landelijk succes heeft met ‘We hebben een clubke’.

Het Feest (squad) kan beginnen!

Feest squad: Het moet nie gekker worre (89)

Feest squad is het duo Mike Hail en Dj Henry. Laatstgenoemde zou je nog kunnen kennen als de ene helft van de Happy hour crew, die vorig jaar een hit scoorden met ‘Goeiemoggel’. DJ Henry heet voluit Henry Gerritsen en komt uit Doesburg. Hij is de partner van zangeres Judith Peeters, die ook nummers voor anderen schrijft. Daarnaast is DJ Henry de vaste dj van de ‘Westendorf on tour show’ en heeft hij samen met DJ Kicken ‘The crazy Kicken show’.

Mike Hail (Doetinchem, 9 april 1980) speelde al op jonge leeftijd keyboards. Op de middelbare school richtte hij met een aantal mensen een schoolbandje op. Zingen deed Mike pas later, op een familiefeest, waar hij ‘De vlieger’ van André Hazes bracht. Dat viel goed in de smaak en al snel trad hij veel op als partyzanger. Ook nam hij een aantal nummers op, waaronder ‘Ga met me mee’ en ‘Voor mij mag iedereen’. Binnenkort verschijnt single #3. De Feest squad bestaat sinds juni 2008, ‘Het moet nie gekker worre’ is hun eerste plaatje.

Maarten gelooft nog in sprookjes

Maarten: Het sprookjesbos (91)

Het zat er natuurlijk wel in dat Maarten Schelvis (Feest DJ Maarten/Maarten) een nummer zou opnemen met de titel ‘Het sprookjesbos’. Immers in 2004 nam hij het nummer ‘Hamelen’ op (#79) en in 2007 ‘Ik ben een kikker’ (#78). Het nummer ‘Sprookjesbos’ komt echter helemaal niet voor op één van de vier nummers op de gelijknamige cd-single. De nummers zijn: ‘Molletje, molletje’, ‘19’,’Lekker warm’ en ‘Wie wil er een plant’. Dat laatste nummer heette in 1967 nog ‘Wil u een stekkie?’, en werd gezongen door Hetty Blok en Leen Jongewaard met koor en orkest onder leiding van Harry Bannink in de tv-serie ‘Ja zuster, nee zuster’.

Dick Treesie gaat tot het gaatje

Zó dan!: Ik zie je vaag, Ina (96)

Woordspelingen zijn van alle tijden. Denk maar aan ‘Heb je al slaap, muts?’ of ‘Wil je nog koffie, Dick?’. Daar zijn boeken over volgeschreven. Maar een liedje, wij kunnen het ons niet herinneren. En dus komt Zó dan! met een nummer. Alleen met het oog op het feestseizoen, werd het een schuine woordspeling: ‘Ik zie je vaag, Ina’. Ach tegenwoordig moet alles kunnen toch en is het leuk toch? Ja toch of toch niet …

Verantwoordelijk voor dit nummertje (sorry voor de woordspeling), is Dick Treesie die al eerder hits scoorde. Als Dicky met ‘Op naar het WK!!! (ratatata)’ (#54 in 2006) en ‘Héé héé hij moet er in …’ als Dicky and friends (#63 in 2008). Het laatste nummer werd zelfs gebruikt door een sex-site. Dus wellicht dat toen wel het idee ontstond voor ‘Ik zie je vaag, Ina’.

Vorige week dinsdag, 20 januari 2009, vond de inauguratie plaats van Barack Obama als 44ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Speciaal daarvoor hebben Dick Treesie en Johan Vlemmix het nummer ‘Geef ons hoop Obama’ opgenomen, op de melodie van ‘Gimme hope Jo’anna’ van Eddy Grant. Eerder brachten de twee met ‘Niet links, niet rechts’ een muzikale ode aan Rita Verdonk.

DJ Kicken verslaafd aan alcohol

DJ Kicken: We need some alcohol (97)

Terwijl er maatschappelijk alles aangedaan wordt om het alcoholgebruik, vooral onder jongeren, terug te dringen, komt DJ Kicken (=Henri Kicken) met ‘We need some alcohol’. We dachten dat het na ‘Ain’t no party (like an alcoholic party)’ van DJ Kicken vs MC-Q (#31 in 2004), wel gebeurd was. Niet dus.

Liedje miste titel

de Annonanno’s: Shala-laat-de-boel (99)

Sinds 1992 treden Marco Wonink (in het dagelijkse leven groepsleider bij een zorginstelling) en Arnold Nijland (rentmeester en sinds 1983 toetsenist bij de feestrockband Kabaal) op. De doorbraak voor de twee kwam in 2001 tijdens het carnaval in Kudelstaart. Sinds 2004 treden ze op als de Annonanno’s, uit te spreken als Anno-nan-noos. In 2006 brachten de Annonanno’s hun eerste single uit: ‘Feest in hét café’, vorig jaar gevolgd door ‘Dans met mij’.

‘Shala-laat-de-boel’ werd geschreven door Henriëtte Spit en Jeroen Dirksen. Jeroen is de voormalige producer van Thomas Berge. Maar toen deze het nummer in oktober presenteerden aan Marco en Arnold, was er nog geen titel. Na lang (?) denken kwamen ze op ‘Shala-laat-de-boel’.

Album Top 100: Laatste week voor Adele

Adele: 19 (1) *** derde week op #1 ***
The Priests met ‘The Priests’ en twee keer the Cats met ‘The Cats Top 100’ weet ze van zich af te houden. Maar dat gaat haar volgende week niet lukken met ‘Working on a dream’ van Bruce Springsteen. En dus staat Adele voor de derde en laatste week op #1 met haar album ‘19’.Antony & the Johnsons: The crying light (4) *** hoogste eersteweeks ***
De naam van de act klinkt als de titel van een film of een boek. Maar het gaat hier om de Amerikaanse zanger Antony Hegarty uit New York City. In 2000 verscheen zijn debuutalbum ‘Antony & the Johnsons’. Vijf jaar lager gevolgd door ‘I’m a bird now’ dat tot #58 kwam. Het ziet er naar uit het echte succes dit jaar komt, want ‘The crying light’ komt maar liefst binnen op een vierde plek. Het wordt dan ook door velen geroemd. Behalve Antony doen ook Julia Kent (cello), Parker Kindred (drums), Jeff Langston (bas), Doug Wieselman (trompet), Maxim Moston (viool) en Rob Moose (gitaar/viool) op mee.

White lies: To lose my life (65)
Uit Londen komt de band White lies, vernoemd naar de Engelse uitdrukking ‘a white lie’. Wij zouden zeggen: ‘het is een leugen, die niet erg is ,omdat noch de leugen, noch het uitkomen van de leugen, iemand schade zal berokkenen.’ In tegenstelling tot de naam van de band, dragen de drie leden, Harry McVeigh (zang), Charles Cave (gitaar) en Jack Lawrence-Brown, allen zwarte kleren. Hun mooto is dan ook ‘Het leven is geen feestje, het is okay om verdrietig te zijn’. Harry & Jack kennen elkaar van de basisschool, Charles kwam er op de middelbare school bij. Eerst noemden ze zich Fear of flying, maar eind 2007 gingen ze verder als White lies. De band wordt nu al één van de muzikale beloftes van 2009 genoemd. En dan te bedenken dat ze nog geen jaar geleden hun eerst optreden gaven. Dat was op 27 februari 2008. Wellicht heb je ze in augustus op Lowlands gezien of meer recent, op Eurosonic. En zoniet, dan kun je ze 10 maart nog zien in de Melkweg in Amsterdam.

Kreator: Hordes of chaos (66)
Kreator is een Duitse metalband die bestaat uit Miland ‘Mille’ Petrozza (gitaar/zang), Jürgen ‘Ventor’ Reil (drums), Christian 'Speesy' Giesler (bas) en Sami Yli-Sirniö (gitaar). Begin jaren ’80 noemden de groep zich nog Tormentor. ‘Hordes of chaos’ is het eerste album dat bij ons een notering krijgt, en hun veertiende album.

Julian Sas: Wandering between (79)
Het enige hitfeit dat bluesgitarist Julian Sas (Beneden-Leeuwen, 29 mei 1970) op zijn naam heeft staan, is het album ‘Twilight skies of life’ dat in 2005 tot #90 kwam. ‘Wandering between’ is echter niet zijn tweede album, maar inmiddels zijn elfde! Sinds halverwege jaren ’90 heeft Julian zijn eigen band, met tegenwoordig Tenny Tahamata op bas en Rob Heijne op drums. Natuurlijk is Jimi Hendrix één van zijn grote voorbeelden. Hij is echt overtroffen. En over Jeff Beck zegt Julian: “Als ik Jeff Beck hoor begint alles te kriebelen. Hij speelt met zo'n eenvoud en gelijktijdig met zo'n fanatisme. Ongelooflijke klasse.”

Charles Aznavour: Duos (82)
Zeven jaar geleden stond de Armeense Fransman Charles Aznavour (geboren als Shahnour Varenagh Aznavourian op 22 mei 1924 in Parijs), voor het laatst in de Album Top 100. Dat was met ‘Het beste van’ (#13), één van zijn vele verzamelalbums. Maar een duettenalbum was er nog niet. Naar een idee van Lévon Sayan, zijn artistiek adviseur en persoonlijk manager kwam Charles met ‘Duos’. Maar hij zal zeker ook geïnspireerd zijn door ‘Duets’ en ‘Duets II’ van Frank Sinatra in 1993.

‘Duos’ is een dubbelalbum met maar liefst 28 duetten. Van Céline Dion tot Elton John en van Plácido Domingo tot Josh Groban. Het ene album bevat Franstalige duetten, het andere anderstalige duetten. Zo zingt Charles met Herbert Grönemeyer ‘Mes emmerdes’ (in het Frans) en ‘Als es Mir beschissen ging’ (in het Duits). Charles schreef in zijn muziekleven meer dan 1000 nummers, zowel in het Engels, Italiaans, Spaans als in het Duits. Wereldwijd verkocht hij meer dan 100 miljoen albums. Ook op dit album is de moderne techniek toegepast. Charles zingt zowel met Frank Sinatra, Dean Martin als Edith Piaf, die niet meer onder ons zijn.