vrijdag 24 september 2010

Hitflits: Jan Smit vervolgt #1-reeks

De 3js & Ellen ten Damme hebben met ‘Wat is dromen’ maar kort kunnen genieten van hun #1-positie. Al na één week moeten ze die inleveren ten gunste van ‘Zie wel hoe ik thuis kom’, de 25ste hitsingle van Jan Smit. De ene Volendamse act volgt de andere dus op. Het is voor Jan zijn twaalfde #1-notering, en zijn eerste sinds ‘Leef nu het kan’ (in maart), want ‘Terug in de tijd’ (in juni) kwam niet verder dan de tweede plaats. ‘Zie wel hoe ik thuis kom’ is ook een beetje een #1-hit voor zijn zus Monique. De tweede track van de download en op de cd-single, is ‘When you’re gone’, hun gezamenlijk duet. Bovendien staat er op de fysieke cd-single ook nog eens de clip van ‘Zie wel hoe ik thuis kom’. Dus een #1-hit kon Jan bijna niet meer mislopen.

Nog meer gewezen #1-makers zijn de drie dames van K3. Hun voorlaatste hit ‘MaMaSé!’ was de bestverkochte single van een Belgische act vorig jaar. Zo ver zal ‘Hallo K3’ niet komen, wel is het nummer binnen op de vijftiende plaats. Het is hun 24ste notering en de tweede met Josje in de gelederen. Het nummer is tevens de titel van de gelijknamige dertiendelige comedy serie die vanaf 6 oktober wordt uitgezonden op vtmKzoom en vanaf 2011 bij de TROS.

Al vier weken lang zit ‘Sour’ van Dewi in de lift: 41, 27, 16, 12. En deze week maakt het nummer de sprong naar de top 10 en komt op een achtste plaats terecht. Daarmee scoort ze na ‘When you walk in the room’, duet met Jamai (#7) en ‘Left of center’ (#9), beide in 2003, haar derde top 10-hit. Dat zal ze zeker te danken aan de twee verschillende versies die er van zijn: de popversie en de akoestische versie. 3FM dj Paul Rabbering is een actie gestart, waarbij je een remix kunt maken van ‘Sour’. De beste inzending wint een speciale privé-masterclass van Pete ‘Boxsta’ Martin, producer van het ‘Sour’. Daarnaast wordt de winnende versie uitgebracht. Een soortgelijke actie had Paul vorig jaar met ‘On my way’ van Giovanca. Geïnteresseerd? Kijk op Rabradio.

‘Love the way you lie’ van Eminem feat. Rihanna stijgt na drie weken op #9 te hebben gestaan, door naar de vijfde plaats. Haar eigen single ‘Only girl (in the world)’ stijgt zeven plaatsen naar #11 en staat te trappelen aan de rand van de top 10. Wellicht volgende week.

En dan een heel bijzondere stijging. ‘Need you now’ van Lady Antebellum stijgt in de 22ste week van de 49ste naar de zevende plaats. Daarmee is het nummer terug op die positie, waar het op 3 juli ook al stond. De stijging van het nummer is grotendeels toe te schrijven aan het programma ‘van de Voorst ziet sterren’, van afgelopen zaterdag, waarin Peter op bezoek ging bij Lady Antbellum.

De andere eersteweeks noteringen op een rijtje:
#19 Bruno Mars: ‘Just the way you are’
#55 Baskerville feat. Bade: ‘Devil’s town’, goede week voor de groep, want hun album ‘Disco biscuits’ gaat op herhaling op #41
#65 Matthijs Koning: ‘Dans met mij’
#76 Timati & Snoop dogg feat. Wolffman: ‘Groove on’, dit nummer stond vorig jaar al genoteerd (#88), maar nu heeft Wolffman (Jerry Wolff) een remix van het nummer gemaakt
#78 James Blunt: ‘Stay the night’
#80 Danny Nicolay: ‘Ongelofelijk’
#81 Sieneke: ‘Blijf vannacht bij mij’
#85 Michael Bublé: ‘Hollywood’
#88 Esha: ‘Luna’
#100 Plain white t’s: ‘Rhythm of love’

Over naar de Album Top 100 waar Phil Collins de eerste plaats stevig in handen heeft met zijn coveralbum ‘Going back’. Het album verkoopt in de tweede week bijna een vijfde meer dan ‘Next to you’ van Ilse DeLange. Vlak onder Ilse staat Caro Emerald met ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, dat terug stijgt van 6 naar #3.

De vier andere hoge binnenkomers in de top 10 vorige week, leveren allen twee plaatsen in. ‘Groots met een zachte G 2010 (jubileumeditie)’ van Guus Meeuwis zakt van 2 naar #4, ‘Mirage’ van Armin van Buuren gaat van 3 naar #5, ‘Together again’ van Jan Keizer & Anny Schilder zakt van 5 naar #7 en ook ‘A thousand suns’ van Linkin park verliest twee plaatsen en komt uit op een negende plaats.

De hoogste eersteweeks van deze week, vinden we op een zesde plaats: ‘Wake up!’ van John Legend & the Roots. Op het album, waaraan ook werd meegewerkt door Common, Melanie Fiona, CL Smooth en Malik Yusef, staan naast nieuwe nummers, ook liedjes van onder anderen Marvin Gaye, Curtis Mayfield, Bill Withers en Harold Melvin and the Bluenotes (de single ‘Wake up everybody’,#21).

Nog een hoge binnenkomer bij de bovenste tien is ‘Hands all over’ van de band die op albumgebied drie jaar lang niets van zich liet horen, Maroon5. ‘Hands all over’ is na ‘Songs about Jane’ (#2 in 2004) en ‘It won’t be soon before long’ (#4 in 2007), hun derde top 10-album. Het album werd geproduceerd door Robert ‘Mutt’ Lange, die de groep zelf belde met de vraag dat te mogen doen. De eerste single ‘Misery’ is redelijk goed ontvangen (deze week gestegen van 52 naar #34), dus de opvolger ‘Give a little more’ zal op even op zich laten wachten.

En dan het restant:
#19 Seal: ‘6: commitment’
#24 Santana: ‘Guitar heaven: The greatest guitar classics of all time’
#32 Black country communion: ‘Black country’
#44 Dwayne & the Texmexplosion: ‘In San Antonio’
#51 Selena Gomez & the Scene: ‘A year without rain’
#58 Usher: ‘Various’
#62 Manic street preachers: ‘Postcards from a young man’
#85 Roxeanne Hazes & André Hazes Jr.: ‘Van jou, voor jou’
#94 Serj Tankian: ‘Imperfect harmonies’
#95 Thereon: ‘Sitha ahra’
#97 Orchestral manoeuvres in the dark (OMD): ‘History of modern’

Na het weekend kun je weer een nieuwe Megaman tegemoet zien.

maandag 20 september 2010

Megaman bij week 38 – 18 september 2010

Welkom bij de Megaman, waarin dromen uitkomen voor de 3js & Ellen ten Damme, Gordon met de Nederlandse Il Divo komt, Monique Smit met broer op tournee gaat, Ruben Hein het zingen leerde op een cruise, Kings of Leon primeur voor zichzelf houden en Solomon Burke nummers van en met de Dijk zingt. Dat en meer over de Single Top 100 van deze week.

zondag 19 september 2010

Dromen komen uit voor de 3js en Ellen ten Damme

3js & Ellen ten Damme: Wat is dromen (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

“Wat is dit gaaf zeg! We hebben de champagne net laten knallen”, liet Ellen ten Damme weten toen ze vrijdagmiddag hoorde dat ‘Wat is dromen’ van haar en de 3js binnenkwam op de eerste plaats van de Single Top 100. De 3js die al twaalf hits scoorden, beseffen nauwelijks dat ze een #1-hit hebben gescoord. Jan Dulles: “het is bijzonder om een #1 te scoren. We beseffen het nog niet helemaal”. Na Jan Smit en Nick & Simon scoren de 3js eindelijk ook een #1-hit, dat hen door de anderen wordt gegund. “Ze trekken zeker geen lange neus”. De #1 danken ze voornamelijk aan de verkoop van de fysieke cd-single, waarop naast het titelnummer ook nog twee Engelstalige covers staan (‘Linda Paloma’ van Jackson Browne en ‘Helplessly hoping’ van Crosby, Stills & Nash) plus de videoclip van ‘Wat is Dromen’. Voer voor de fans van de 3js dus, want die gaan niet voor een download van € 0,99!

Maar er is meer aan de hand met het nummer. ‘Wat is dromen’ krijgt namelijk brede steun, zowel op de radio als op tv/internet. Daarnaast boort ‘Wat is dromen’ niet alleen de fanbase van de 3js aan (die voornamelijk de cd-single zal kopen), maar ook die van Ellen ten Damme. De laatste groep zal de cd-single niet zo snel kopen, maar wel de download, en daarmee er voor zorgen dat ‘Wat is dromen’ ook volgende week nog #1 staat. Daarnaast zou er ook nog wel eens sprake kunnen zijn van kruisbestuiving: de fans van de 3js ontdekken de muziek van Ellen en omgekeerd!

Of ‘Wat is dromen’ nog een week op #1 staat, zal sterk afhangen van de fans van Jan en Monique Smit. Afgelopen vrijdag verscheen Jan zijn nieuwe single ‘Zie wel hoe ik thuis kom’, met daarop niet alleen de videoclip, maar ook ‘When you’re gone’, een duet met zus Monique. Het kan dus nog een heftige strijd worden deze week, dus de spanning zal nog hoog oplopen in Volendam!

met dank aan Ellen

De #1 van ‘Wat is dromen’ is dus niet helemaal de verdienste van de fans van 3js. Ook de fans van Ellen ten Damme hebben zich laten roeren, getuige een 42ste positie in de Download Top 50. Het is dan ook voor Ellen haar grootste hit. Tot deze week was #31 de hoogste notering, in 2003 voor ‘Vegas’.

Ellen ten Damme (Warnsveld, 7 oktober 1967) groeide op in het Drentse Roden en studeerde Nederlands in Groningen, maar maakte de studie niet af. Ze zat ze op het Conservatorium in Hilversum, maar ook die studie maakte ze niet af. Dat deed ze wel met de Kleinkunstacademie, waar ze zich toelegde op pianospelen. Ze speelde in films als ‘De kleine dood’, ‘Costa!’ en ‘All stars’. Daarnaast speelt ze ook viool en gitaar. Ze bouwde een carrière op in Duitsland, nadat de Duitse zangeres Nina Hagen haar had zien optreden, en haar daarop vroeg voor een optreden in Duitsland. Dat zag Udo Lindenberg, die Ellen opnam in zijn rockshow, die haar zelfs tot in China bracht.

Ze zei nee tegen een tv-serie in Duitsland waar ze een sexy autocoureur moest spelen en waarmee ze 1 miljoen had kunnen verdienen. Ze was echter bang dat door het ontstane imago, haar muziek schade zou oplopen, want muziek was en is haar grote liefde. Ze werkte drie jaar in Amerika bij een liedjesfabriek, waarbij ze op bestelling liedjes schreef. In 2005 deed ze mee aan de Duitse voorronde van het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Plattgeliebt’, dat oorspronkelijk ‘Plattgefickt’ heette, geschreven door Udo Lindenberg. Eind vorig jaar verscheen haar derde album ‘Durf jij’, waarop ze voor het eerst Nederlandstalig zingt. Vorig jaar stond ze een maand in het Amsterdamse Carré met de internationale circusshow ‘Cirque Stiletto’, waarmee ze dit jaar op tournee gaat. Kortom, Ellen doet alleen wat ze zelf leuk vind!

geen vijf singles?

‘Wat is dromen’ schreven Jan Dulles (= Jan Keuken), Jaap Kwakman en Jaap De Witte (=- Jaap Schilder) voor het album ‘Dromers en dwazen’, dat in maart verscheen en de derde plaats bereikte. Behalve Ellen ten Damme, werkten ook Carel Kraayenhof en Simon Keizer aan het album mee. Na ‘Loop met me over zee’ (#7 in februari) en ‘Geloven in het leven’ (#9 in mei), is ‘Wat is dromen’ de derde single van het album. Hoewel er vijf singles zijn gepland, is dat nu, met de deelname aan het Eurovisie Songfestival, niet helemaal duidelijk. “We weten het nog niet”, laten de mannen weten.

Eurovisie Songfestival

Want volgend jaar mei zullen de 3js ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Berlijn. Zij zullen daarvoor vijf liedjes aanleveren, die nog moeten worden geschreven. Dat doen de drie in oktober en november in hun huisje in Frankrijk, waar ze hun meeste nummers schrijven. Ze hebben een voorkeur voor een Iersachtig liedje en het is dus niet zeker of het vijf Nederlandstalige liedjes zullen worden. Ook zijn ze er nog niet over uit of de vijf liedjes uitgebracht zullen worden. Wel denken ze dat het winnende liedje nog met drie andere muzikanten uitgevoerd zal worden.

Gordon komt met Nederlandse Il Divo

Los Angeles the Voices: Blijf veilig bij mij (16)

Velen dachten dat het muzikaal zo’n beetje gedaan was met Gordon. En dan ineens komt hij met een nieuw project: Los Angeles the Voices. Vijf zangers, waaronder hem zelf, zingen liedjes variërend van pop tot klassiek, de Nederlandse Il Divo dus die Marco Borsato ontmoet. Het eerste optreden vond plaats op 29 augustus tijdens de Uitmarkt in Amsterdam en vorig weekend waren ze te zien in ‘Holland’s got talent’ en ‘Life4You’. In no-time stond ‘Blijf veilig bij mij, waarvoor Gordon zelf de tekst schreef op een melodie van Sean Buttler en Niels Schoonbeek, hoog in de downloadlijsten en komt in de Single Top 100 binnen op een zestiende plek. Los Angeles the Voices is bij toeval ontstaan. Gordon was druk doende met zijn nieuwe cd, toen hij tijdens de presentatie van zijn boek ‘De liefde’, uit handen van Tineke de Nooij een cd kreeg overhandigd van een Zuid-Afrikaanse boyband. Gordon: “Mijn vriend Raoul en ik werden van onze sokken geblazen. Na tien jaar kreeg ik hetzelfde gevoel als destijds met Re-play; groot orkest, lekker bombastisch… Klassiek ontmoet pop. Waanzinnig! Ik wilde dat ook doen.” Hij belde Bas van den Heuvel (componist/producer) op om het project in de stijgers te zetten. Het Metropole orkest werd benaderd en er werden audities gehouden, die bij hem thuis plaatsvonden. Na een advertentie voor achtergrondzangers, meldden ruim 200 zangers zich aan, en werden uiteindelijk vier zangers gekozen. Dat zijn Remko Harms (28), Roy van den Akker (29), Richy Orson Brown (28) en Peter William Struijk (53).

rockzanger

Aanvankelijk wilde Gordon, zelf 42, de lat leggen bij 45 jaar. Maar volgens hem complementeert Peter, een oude rocker, het geheel. Peter was als Peter Strykes zanger van bandjes als Avalon en 1ste Avenue. Ook was hij even de opvolger van Bert Heerink van rockband Vandenberg. Er werden opnames gemaakt voor een cd die, vanwege het vertrek van Adje van den Berg naar Whitesnake, nooit zijn uitgebracht. Op YouTube circuleert een demovideo van Peter als nieuwe zanger bij Vandenberg. Ook werkte hij samen met Robbie Valentine.

EO

Remko Harms en Roy van de Akker zijn vooral bekend in het musicalcircuit. Remko was onder andere te zien in ‘Rembrandt de musical’ en ‘Les Misérables’. In zijn tienerjaren zong hij bij het Ronduit Gospel Choir. In 2008 werd hij achtste in de zoektocht ‘Op zoek naar Joseph’. Het jaar daarop verscheen van Remko de cd ‘Can’t wait’, waaraan ook werd meegewerkt door Nurlaila Karim en Cor Bakker.

theater

Roy van de Akker begon te zingen bij de Buddy’s in zijn woonplaats Delft. Op zijn twaalfde zong hij jingles en tunes in voor RTL4. In 2002 ging Roy studeren aan het Rotterdams Conservatorium op de afdeling muziektheater, waar zijn grote liefde voor theater is ontstaan. In 2003 nam hij samen met de groep Mangonuts deel aan de Nationale finale van het Eurovisie Songfestival, waar hij vijfde werd. Theaterhoogtepunten waren er met ‘Jeans 13 – lucky numbers’ en ‘Love me just a little bit more’. Daarnaast zingt hij licht klassiek in the New classic quartet.

X-factor

Tenslotte is daar nog een oude bekende: Richy Orson Brown, die in 2007 tweede werd bij X-factor na Sharon Kips. Richy Orson is vernoemd naar zanger Ritchie Valens en acteur/regisseur Orson. Richy zingt al sinds zijn vijfde, en nam op zijn achtste een cd op met kinderliedjes. Na een tijdje pianoles te hebben gevolgd, ging hij over op populaire muziek en besluit zijn eigen liedjes te gaan schrijven. Na zijn HAVO gaat hij muziekproductie en studiotechniek studeren in Hilversum.

In 2000 krijgt hij de kans om in de Manhattan Centre Studios New York, waar Timbaland de meeste producties opneemt, te komen werken. In de drie jaar dat hij daar zit, werkt hij aan een eigen cd die hij stiekem overdag opneemt. Terug in Nederland doet hij auditie voor de Lion King, maar valt af omdat hij te jong was. Hij heeft echter indruk gemaakt en mag gratis naar de Lion King school van Joop van de Ende. In 2006 volgt X-faxtor, waar hij tweede wordt. Twee jaar geleden, in 2008, bracht Richy zijn cd ‘Ga je mee’ uit.

grootste uitdaging

En nu maken ze alle vier deel uit van Gordon zijn eigen ‘boyband’ Los Angeles, the voices. Eind oktober zendt RTL4 een documentaire uit met de totstandkoming van de groep. Op 1 november verschijnt een album met veertien nummers die ze opnamen in Nederland en België. Gordon ziet Los Angeles the voices, ‘als de mooiste en grootste uitdaging uit zijn carrière’. Gordon: “Dit zijn vijf mannen die allemaal staan voor hun individuele kwaliteiten maar bij samenzang garant staan voor kippenvel en emotie in muziek op eenzame hoogte. Nooit heb ik zoveel gevoeld als nu met zingen, het gaat dwars door mijn ziel.”

Rihanna komt met nieuw album

Rihanna: Only girl (in the world) (18)

Op 16 november verschijnt ‘Loud’, het vijfde studioalbum van Rihanna. Tot die tijd heeft ‘Only girl (in the world)’ alle kans om te pieken, want het is een nieuw nummer, geschreven door een tamelijk onbekende songschrijfster, Crystal Johnson. Tot nu toe schreef ze voornamelijk albumtracks voor Janet Jackson, Jennifer Lopez en Natasha Bedingfield. Het bekendst is Crystal van twee hits voor Mariah Carey (‘Touch my body’ en ‘Angels cry’), die ze samen met haar schreef.

De productie van ‘Only girl (in the world)’, de negentiende hit voor Rihanna, is wel gedaan door gerenommeerde hitmakers. Tor Erik Hermansen en Mikkel S. Eriksen, beter bekend als Stargate. Sinds dit team in 2006 nummers van haar produceert, is het Rihanna voor de wind gegaan. Zeven van de negentien hits staan op hun conto, waaronder ‘Rude boy’ (#15), ‘Don’t stop the music’ (#1) en ‘Unfatihful’ (#9).

Monique Smit met haar broer op tournee

Monique Smit: Maak je move (28)

Volgende week staat Monique Smit met twee nummers in de Single Top 100. Allereerst met ‘Maak je move’, haar achtste notering, maar daarnaast ook met haar broer Jan in het nummer ‘When you’re gone’. Dat nummer staat op de cd-single ‘Zie wel hoe ik thuis kom’ van Jan, die volgende week hoog zal binnenkomen.

Het duet is niet de enige samenwerking tussen de twee, want Monique gaat ook met Jan mee op tournee. Jan meldde deze week trots te zijn op zijn zus: “Ze werd 3 jaar geleden in het diepe gegooid en toen had ze moeite met optreden. Ze heeft zich de laatste tijd erg ontwikkeld. Monique is een van de betere zangeressen van het land.” Daarnaast doet Monique ook optredens in het land met haar eigen band. ‘Maak je move’ is afkomstig van haar tweede album ‘Verder’ en is geschreven door Nurlaila Karim, bekend van diverse musicals zoals ‘Miss Saigon’ en afgelopen vrijdag, 17 september, stiekem getrouwd met Muriël Wolda.

Ruben Hein leerde zingen op een cruise

Ruben Hein: Elephants (33)

Je zou hem kunnen kennen van zijn samenwerking met Hans Teeuwen, het Benjamin Herman kwartet of Pete Philly & Perquisite, zeer uiteenlopend dus. En dat is wat Ruben Hein wil met zijn muziek: “Van origine ben ik meer een jazzman, maar ik ga niks uit de weg. Ik wil absoluut iets nieuws bijdragen”. Ruben Hein, geboren in 1982 de buurt van Nijmegen, groeide op in een muzikale familie. Op zijn vierde ontdekte hij de piano en vier jaar later volgde hij al klassieke lessen aan de muziekschool. Zijn grote voorbeelden waren Ray Charles, Randy Newman, Miles Davis, the Beach boys en the Beatles. Na klassieke piano studeerde Ruben jazz piano aan het Conservatorium van Amsterdam en haalde daar in 2008 zijn Masters diploma.

loveboat

Hij heeft altijd al een fascinatie voor zingen. Maar de stap tot professioneel zanger kwam pas nadat hij in 2006 als pianist en zanger meevoer op een cruise. Het jaar daarop won hij de tweede prijs tijdens het Nederlandse Jazz Vocalisten Concours. Na Trijntje Oosterhuis, Gare du Nord, Barry Hay en Sabrina Starke, is Ruben de volgende Nederlander die een contract heeft met het legendarische jazzlabel Blue note records. Vorig jaar startte hij samen met de producers Stefan Kruger (Zuco103 en tevens drummer in zijn band) & Fons Merkies (schrijft veel muziek voor films en tv) aan het album ‘Loose fit’, waarvan ‘Elephants’ de eerste single is.

Kings of Leon houden primeur voor zichzelf

Kings of Leon: Radioactive (37)

We verwachten niet dat ‘Radioactive’ de eerste top 10-hit zal worden voor Kings of Leon. Het nummer haalt het niveau bij lange niet van ‘Sex on fire’ (#16) en ‘Use somebody’ (#11), beide in 2009. ‘Radioactive’, hun vierde notering (‘Notion’ kwam niet verder dan #92), is de voorloper van hun vijfde album ‘Come around sundown’, dat vanaf 15 oktober te koop is. In plaats van een (bepaald) radiostation de primeur te gunnen, was het nummer op 8 september voor het eerst te horen op hun eigen site. Diezelfde middag werd het verkozen tot 3FM Megahit (voor de week daarop) en ’s avonds liet Giel Beelen een stukje horen in ‘De Wereld Draait Door’.

Solomon Burke zingt nummers van en mét de Dijk

Solomon Burke & de Dijk featuring Jules Holland on piano: What a woman (42)

Singlehits scoort de Dijk al jaren niet meer. Het voorlaatste hitfeit dateert uit 2005, toen ‘Zullen we dansen / Kom blauwe regen’ de 32ste plaats bereikte. Maar op albumgebied laten ze regelmatig van zich horen. In 2006 met ‘We beginnen pas’ (#7) en twee jaar later met ‘Brussel’ (#2). Daarnaast verscheen vorig jaar ‘Niemand in de stad (deluxe edition)’, naar aanleiding van de twintigjarige verjaardag van het album, waarmee de band van Huub van der Lubbe destijds doorbrak. ‘What a woman’ is niet alleen hun dertigste notering, maar ook nog eens een nummer dat ze maakten met twee buitenlandse muzikanten.

rock & soul

De eerste is Solomon Burke (Philadelphia, Pennsylvania, 21 maart 1940). Zijn naam zal je wellicht niet zoveel zeggen, maar zijn composities des te meer. Hij schreef in 1964 mee aan ‘Everybody needs somebody to love’, dat vooral in de uitvoering van the Blues brothers bekend werd, dankzij hun bijdrage aan de gelijknamige film in 1980. Solomon, begonnen in het kerkkoor, werd in 1960 ontdekt door Jerry Wexler (één van de componisten van ‘Everybody needs somebody to love’). Burke zingt zowel rock als soul, dat hem de bijnamen ‘King of rock and soul’ respectievelijk ‘The bishop of soul’ opleverde.

de Dijk rocks!

De oorsprong van de samenwerking met de Dijk ligt in 2007. Op 7 juli van dat jaar sluit de Dijk hun clubtournee, die in het kader stond van hun 25-jarig jubileum, af met een optreden in de Heineken Music Hall in Amsterdam, Tot ieders verrassing staat ineens Solomon Burke op het podium en zingt twee nummers. Die avond was een gepland concert van hem niet doorgegaan en had hij het management van de Dijk gebeld met de vraag of hij mocht komen zingen. Na afloop bleek Burke zeer enthousiast over de samenwerking en zei: “we’re gonna make an album together, de Dijk rocks!” In 2008 leidde dat al tot het nummer ‘Het moet en het zal (Enough is enough)’, dat op single werd uitgebracht. Vorig jaar stonden ze weer samen op het podium, op een festival in Den Haag en ook nu riep Solomon Burke na afloop dat hij graag samen met de Dijk een album wilde opnemen. Daarop neemt de groep het initiatief en komt met het idee om nummers van de Dijk te vertalen en die door Burke te laten zingen. Burke reageert met “I think it’s a great plan!’en in oktober 2009 vinden in de ICPstudio’s in Brussel in zes dagen tijd de opnames plaats voor het album ‘Hold on tight’. Dat nummer is een vertaling van ‘Hou me vast’, door Wouter Planteijdt, die ook de andere liedjes voor zijn rekening neemt. ‘What a woman’ heet oorspronkelijk ‘Wat een vrouw’, b-kant van ‘Mag het licht uit’ (#26 in 1987) en in 1989 zelfstandig op single uitgebracht (#55).

Op het album ‘Hold on tight’, dat op 1 oktober verschijnt, staat ook een nieuw liedje: ‘Text me’, geschreven door Burke en de Dijk samen. Elf dagen later, op 12 oktober, staan ze met z’n allen in Paradiso Amsterdam. Bespaar je de moeite voor een kaartje, want het is stijf uitverkocht.

piano

En last but not least, Jools Holland, de tweede buitenlandse artiest op ‘What a woman’. Je kunt hem elke dinsdagavond rond een uur of elf zien op BBC-2, in zijn eigen muziekprogramma ‘Later live … with Jools Holland. Aanstaande dinsdag ontvangt hij onder anderen Scissor sisters, Grinderman en Brandon Flowers. Julian Miles ‘Jools’ Holland (Londen, 24 januari 1958), was de oprichter van de Britse groep Squeeze. Toen Holland in 1980 de groep verliet, werd hij opgevolgd door Paul Carrack. Zelf scoorde Jools geen hits, maar hij is wel op die van anderen te horen. De pianosolo op ‘Uncertain smile’ van the The (#31 in 1984) is bijvoorbeeld van hem. Holland werkte met diverse muzikanten samen en heeft sinds 1987 zijn eigen big band, the Rhythm & blues orchestra, waarmee hij rondtoert.

Jelle B wil een vriendin

Jelle B: Vriendinnen (63)

Hij is 24, volgt aan Pop & Media de opleiding tot artiest en coacht bands in Opus 3, ‘de muziekbunker, het centrum voor muziek in Noordoost Friesland. Zijn grote passie naast muziek, is zeilen. Die sport staat ook op zijn lijstje favoriete sporten, naast skateboarden, kaatsen, eenwieleren en bier drinken. Van dat laatste vraagt hij zich af of het wel een sport is. Grote zus Sippie vind hem haar allerliefste broertje en ook goed om mee te zuipen. Reizen doet hij ook graag, en dan het liefst naar Noorwegen, Mallorca en Mexico. Zijn favoriete eten is pannenkoek met spek. En ondanks al deze eigenschappen en voorkeuren heeft Jelle Broersma (Dokkum, 24 januari 1986), want over hem hebben het, nog steeds geen vriendin en dus zingt hij er maar over in ‘Vriendinnen’! Sipke de Boer schreef een Nederlandse tekst op ‘Ring ring I’ve got to sing’ van Ferre Grignard uit 1966. Op 12 december geeft Jelle een concert in de grote zaal van de Walrus in Sneek. Wellicht dat dan zijn album ook uit is, waarmee hij nog druk doende is. En misschien heeft hij dan ook wel een vriendin. Je weet nu wat zijn passies zijn!

Single Xander was uitgesteld vanwege gezondheid zoon

Xander de Buisonjé: Een brief (76)

Tien hits scoorde Alexander Serge (Xander) de Buisonjé (Voorburg, 19 juli 1973) met Volumia!, waaronder twee top 10-hits: ‘Afscheid’ (#4) en ‘Hou me vast’ (#2), beide in 1998. Na Volumia! ging hij solo en stond hij vier keer genoteerd, de voorlaatste keer in 2006 met ‘Dit is mijn stem (Casser la voix)’, samen met Patrick Bruel (#64). Sindsdien heeft hij van alles gedaan, onder andere het presenteren van ‘De Vrienden van Amstel Live’ en de serie ‘Zij gelooft in mij’, waarin ex-gedetineerden een nieuwe kans krijgen om een liefde te zoeken. Daarnaast werd hij in januari voor de tweede keer vader van zoon Dex en trouwde hij op 1 juli met Sophie Steger.

Vanwege stemproblemen kon hij zich minder op zijn zangcarrière richten, maar daar komt nu verandering in. ‘Een brief’ is de voorloper van zijn vierde soloalbum ‘Uit liefde’, dat op 8 november uitkomt. Xander: “Alles uit liefde is wie ik ben. Ik kan weer op een heldere manier naar de dingen kijken”. ‘Een brief’ zou begin dit jaar al uitkomen, maar werd vanwege de ziekenhuisopname van zijn zoon Dex, uitgesteld tot deze maand.

Voor Hurts begint een Wonderful life

Hurts: Wonderful life (83)

Nee, ‘Wonderfl life’ is geen cover van de gelijknamige #10-hit van Black uit 1987, dat in 1999 in de uitvoering van Matilde Santing & the Oversoul 13, zelfs de vijfde plaats bereikte. ‘Wonderful life’ van Hurts is een eigen nummer van Adam Anderson (synthesizers) en Theo Hutchcraft (zang) samen met Joseph Cross. Na de hitsingle ‘Better than love’ (#88 in juni), kwam het duo begin deze maand met het album ‘Happiness’, dat deze week zakt van 18 naar #37. In de Britse albumlijst kwam het album vorige week binnen op een vierde plaats en verliest in de tweede week acht plaatsen. Op 10 oktober geven de twee een concert in Paradiso in Amsterdam.

Twintigste hit voor Christina Aguilera

Christina Aguilera: You lost me (91)

‘Not myself tonight’ was eerder dit jaar de comeback single van Christina Aguilera. Verder dan #32 kwam het echter niet bij ons. Ook het album ‘Bionic’ presteerde niet naar behoren. In de Album Top 100 kwam het weliswaar op #6 binnen, maar zakte daarna als een baksteen; deze week staat het op #90. Deze cijfers gelden niet alleen voor ons land, maar ook voor andere landen, waar het weliswaar hoger kwam, maar ook snel onderuit ging. Per saldo kunnen we nog niet spreken van een geslaagde comeback. Wellicht dat het met ‘You lost me’, binnen op #91, beter afloopt. Het is haar twintigste hit, maar of er ook echt reden voor een feestje is?

Mac & Macy zingen voor een vriendelijker wereld

Max en Macy: Steen voor steen (95)

Een half jaar geleden hadden nog maar weinig mensen van Max & Macy gehoord. En dat is niet zo vreemd, want voorheen noemden ze zich nog Johnny & Anita. De naamsverandering heeft hen geen windeieren gelegd, want ‘Steen voor steen’ is al hun derde hitje dit jaar na ‘Ik verlang naar de zon’ (#67 in april) en ‘1001 nacht’ (#57 in juni). Dus er zit een stijgende lijn in voor Max (Ruud uit Eindhoven) en Macy (Petry uit Mierlo-Hout). ‘Steen voor steen’ is geen eigen nummer, maar een cover van ‘Stadt’ van Cassandra Steen feat. Adel Tawil, dat vorig jaar de tweede plaats bereikte in Duitsland. De Nederlandse tekst is van het duo Gertner en Wiengarn, dat ook nummers schrijft voor onder andere Maribelle.

‘Steen voor steen’ is een statement om de wereld een stukje vriendelijker en gelukkiger te maken, door wat meer aandacht aan elkaar te geven en elkaar wat minder te beoordelen op wat iemand bereikt heeft.