vrijdag 2 mei 2008

Hitflits: Winst en verlies voor Madonna

De midweek van dinsdag gaf het al aan: een nieuwe #1 voor Marco Borsato. De vraag was alleen nog met welk overwicht. Uiteindelijk heeft ‘Wit licht’ met 76% gewonnen van ‘4 minutes (to save the world)’ van Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland. Marco haalt hiermee zijn twaalfde #1-hit binnen, waarvan de laatste vier allen op #1 binnenkwamen. Gerard Joling stijgt met ’24 uur verliefd’ van 34 naar #6. Klinkt leuk, maar iedere aanval op de eerste plaats is de komende weken gedoemd te mislukken. Of je moet Jan Smit of Frans Bauer heten. Andere grote stijgers zijn er van Tiësto (‘Elements of life’ gaat van 50 naar #19) en Dash Berlin lijkt nu eindelijk door te stoten (‘Till the sky falls down’ gaat in de zevende week van 81 naar #36). Daarnaast boeken Alain Clarke met ‘Father and friend’ (van 25 naar #16) en Anouk met ‘I don’t wanna hurt’ (van 53 naar #33) flinke winst, als gevolg van de 3FM Awards.

Zowel de Jeugd van tegenwoordig als Jamie Lidell boeken een dubbelhit. De single ‘Hollereer’ en het album ‘De machine’ van de Jeugd komen tegelijk binnen op de elfde plek. Jamie Lidell doet het iets rustiger aan: single ‘Another day’ komt binnen op #67, zijn album ‘Jim’ doet het op #21 beter.

Uit eigen land komen DJ Maurice met ‘Carnaval de Paris’ (op #47), DJ José met ‘Forever (gone forever)’ (op #54), Hardwell pres. Rehab met ‘Mrkrstft’ (op #64), Ferry de Lits met ‘Joana’ (op #68) en Floortje met ‘Blind spot’ (op #88).


In de Single Top 100 heeft Madonna haar #1 moeten afstaan aan Marco Borsato. Maar in de Album Top 100 heeft ze van Marco geen gevaar te duchten. Pas in september komt hij met een nieuw album. En dus knalt ‘Hard candy’ binnen op de eerste plaats, waarmee ze haar achtste #1-album scoort. Op #8 komt ‘Third’ van Portishead binnen, hun vierde album. Net geen top 10, op #11, is er voor ‘De machine’ van de Jeugd van tegenwoordig .En net daaronder, op #12, ‘Carola Smit’, het eerste album van Carola Smit. ‘Jim’ van Jamie Lidell komt binnen op #21.

De single ‘Vogelvrij/L’oiseau’ van Alderliefste & Jack Poels wil niet echt scoren, het album ‘De Franse slag’ wel en komt binnen op #29. Verder zien we nieuwe albums van Tinder sticks (‘Hungry saw’ op #44), Steve Winwood (‘Nine lives’ op #51), Lange Frans & Baas B (‘Verder’ op #56) en Zuco 103 (‘After the carnaval’ op #57). De Vlaamse zangeres Eva de Roovere blijkt geen eendagsvlieg: haar tweede album ‘Over & weer’ komt binnen op #76.

Maandag is het 5 mei, bevrijdingsdag, de dag van de vrijheid. Vier je vrijheid en als je uitgefeest bent, staat er een nieuwe Megaman voor je klaar met alle feiten achter de hits in de de Single Top 100 en Album Top 100.

dinsdag 29 april 2008

Midweek: Marco Borsato & Madonna zeker van #1

Hoewel het nog maar dinsdag is, presenteren we nu al de midweek. Vanwege Koninginnedag en Hemelvaartsdag, verschijnt er voor vrijdag geen midweek meer. Vandaar een vervroegde en verkorte midweek-flits. En met een flinke armslag, want in deze midweek zijn nog geen downloadverkopen verwerkt.

Voor de #1 in de Single Top 100, zal het echter niet veel uitmaken, want die staat vast. Wie anders dan Marco Borsato met ‘Wit licht’ dendert aanstaande vrijdag op #1 binnen. Zijn cd-single die afgelopen weekend verscheen, verkoopt bijna 9x zoveel als ‘4 minutes (to save the world)’ van Madonna. En de download, die vorige week woensdag online ging, zal het verschil tussen beide nummers alleen nog maar doen toenemen.

Verderop zien we nieuwe singles van Jamie Lidell (‘Another day’), Baas B feat. Jayh (‘Waar ik sta’), Floortje (‘Blind spot’) en DJ José (‘Forever (gone forever)’). Debutanten zijn Mr V (‘Put your drink down’) en Tristan garner (‘Give love’). De Belgen Peter Luts en Basto hebben hun krachten gebundeld en komen met ‘On my own’.

Ook in de Album Top 100 zijn de kaarten al geschud. De nieuwe #1 wordt onbetwist ‘Hard candy’ van Madonna. Net als in de Single Top 100 is haar voorsprong niet meer in te halen; haar album verkoopt meer dan 5x ‘This is the life’ van Amy MacDonald. Sinds tien jaar komt Portishead weer met een album, ‘Third’, dat we bij de bovenste tien verwachten. Daar is de Jeugd van tegenwoordig met hun tweede album ‘De machine’, nog niet zeker van. Lagere binnenkomers zijn er onder andere van Jamie Lidell (‘Jim’), Alderliefste (‘De Franse slag’), Steve Winwood (‘Nine lives’) en Zuco 103 (‘After the carnaval’). Na de hitsingle ‘Al duurt de nacht tot morgenvroeg’, is er een heel album van Laura Lynn & Frans Bauer: ‘Duetten’ genaamd.

Wat de albums betreft, daar zal niet veel meer aan veranderen. De Single Top 100 kan echter nog flink opgeschud worden, als de downloadverkopen worden meegenomen. Aanstaande vrijdag weten we hoe de lijsten er uiteindelijk uitzien. En dat lees je dan in een nieuwe Hitflits. Fijne Koninginnedag!

maandag 28 april 2008

Megaman bij week 17 – 26 april 2008

Welkom bij de nieuwe Megaman, waarin Madonna onverwacht terugklimt, Lieke van Lexmond een nieuwe Katja Schuurman dreigt te worden, Hind zin heeft in het Eurovisie Songfestival en Armin van Buuren een uniek record voor Amy Winehouse voorkomt. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100 en Album Top 100 in een nieuwe Megaman!

Cd-single brengt Madonna terug op #1

Madonna feat. J.T. & Timbaland: 4 minutes (1) *** tweede week op #1 ***

Een verrassende terugkeer op #1 voor Madonna en haar vriendjes, Timbaland en Timberlake. Drie weken terug stond het trio al eens bovenaan, toen ‘4 minutes’ via de downloads op #1 debuteerde. Daarna zette het verval zich echter meteen in, en zakte Madonna via #2 naar #3 weg. Sinds begin deze week is echter ook de cd-single te koop. En zie daar: Madonna klimt ineens terug van 3 naar #1! Zo zie je maar weer: het is niet per definitie het leukste liedje dat op de eerste plaats terechtkomt, ook de manier waarop zo’n track wordt aangeboden heeft een grote invloed.

Madonna, maar natuurlijk ook Justin Timberlake en Timbaland, hebben bij terugkomst een enorme voorsprong op de concurrentie. ‘4 minutes’ verkoopt in z’n eentje net zoveel als de nummers 2, 3 en 4 samen! De Megaman zegt: geniet er maar van zolang het nog kan, want de nieuwe single van Marco Borsato is in aantocht…

Estelle bezorgt Kanye West eindelijk top 10-hit

Estelle feat. Kanye West: American boy (9)

De tiende hit voor Kanye West is al weer zijn zesde duet en voor het eerst bereikt hij nu de top 10. Tot nu toe wist Kanye nooit hoger te komen dan een vijftiende plaats (met zijn debuuthit ‘Slow jamz’, samen met Twista en Jamie Foxx). Daarna nam Kanye nog hits op met Brandy, opnieuw Jamie Foxx, Adam Lavine en Lupe Fiasco, maar geen van hen bracht West in de top 10. Estelle kan dat echter wel!

Helemaal Hollands laat zieke kinderen lachen

Helemaal Hollands Carlo en Leo: De arme muzikant (15) *** hoogste eersteweeks ***

Is ons dat even schrikken! Helemaal Hollands als hoogste nieuwkomer deze week; het moet niet veel gekker worden! Carlo Rijsdijk en Leo Langstraat scoren met ‘De arme muzikant’ hun achtste hit in twee jaar tijd. Tot nu toe kwamen ze niet hoger dan plek #27 met ‘Dans klein zigeunermeisje’ (in juli 2006), maar deze week wordt dat in één klap ruim verbeterd. Voor de videoclip pakken de heren breed uit: ze togen naar Parijs voor de nodige sfeerbeelden, want als je ergens wel arme muzikanten hebt, dan is het blijkbaar daar wel...

De mannen van Helemaal Hollands zijn ambassadeur van de stichting ‘Laat zieke kinderen lachen!’. Deze stichting heeft als doel om aan chronisch zieke kinderen en kinderen met een beperking een bezoekje te brengen, of om een ontspannen middag te organiseren met bijvoorbeeld een clown of kindertheater. Ach, en misschien treden Carlo en Leo zelf ook nog wel op; met zoveel gezelligheid komt het lachen dan vanzelf wel.

Gerard Joling en Geert Hoes verliefd?

Gerard Joling: 24 uur verliefd (34)

Gerard Joling heeft al 23 jaar succes, maar had vorig jaar ineens het jaar van zijn leven, met vier top 10-hits, waaronder twee #1-hits, waaronder de hit van het jaar. En dat terwijl hij zich inmiddels al had omgeschoold van zanger naar presentator. Met ’24 uur verliefd’ probeert Geer het succes te continueren. Hij heeft in ieder geval weer beroep gedaan op succesproducer Tom Peters; die componeerde en produceerde het nieuwe plaatje en zat ook al achter de knoppen bij zijn twee charttoppers van vorig jaar, ‘Maak me gek’ en ‘Blijf bij mij’. Gerard zelf is erg enthousiast over het nieuwe schijfje. Hij noemt het vernieuwend, verfrissend en poppy.

In de clip van ’24 uur verliefd’ is een korte gastrol weggelegd voor acteur Geert Hoes. Geer en Geert waren de afgelopen tijd opvallend veel samen; ze kwamen elkaar tegen bij ‘Sterren dansen op het ijs’ en ‘So you wanna be a popstar’. Sindsdien gaan de heren regelmatig met elkaar op stap, maar hun relatie gaat verder dan alleen maar samen stappen. Zo zijn ze al eens zoenend aangetroffen in een café. Opvallend; van Joling wisten we dat hij op mannen valt, maar Hoes heeft thuis een vrouw en zoontje. Nee, hád, want inmiddels zijn Geert en zijn vrouw uit elkaar...

Lieke van Lexmond brengt webhost in the picture

Lieke van Lexmond: Alles altijd (38)

Ach ja, Katja Schuurman heeft een zangcarrière gehad, dus waarom Lieke van Lexmond niet? Net als Katja speelt soapie Lieke een rol in GTST (namelijk die van Charlie Fischer), net als Katja is ze bekend van een fotoreportage zonder kleren aan in de Playboy (namelijk in de afgelopen januari-editie) en net als Katja scoort ze nu een hit via een tv-reclame. Zong Katja nog over computers (‘Nu heb ik er een’), Lieke maakt reclame voor webhostingfirma Argeweb.

Argeweb heeft inmiddels de tijd van z’n leven, want van kleine, onbekende host staan ze nu ineens in het centrum van de belangstelling. Lieke was al te gast bij Giel Beelen, bij Jensen en bij ‘Alive & coocking’ en maakt daarmee dus veel reclame voor zichzelf én voor de webhost. Argeweb overweegt nu om er een radiocampagne aan vast te plakken. En voor Lieke van Lexmond is dit een begin van een veelbelovende zangcarrière. Lieke zelf: “Ik ben geen wereldzangeres, maar ik kan het lied wél overtuigend brengen!” ‘Alles altijd’ is geschreven door Tjeerd Oosterhuis.

Nicola Fasano breekt door

Nicola Fasano vs. Pat-rich: 75 Brazil street (40)

Een Italiaanse producer maakt zijn debuut in de Nederlandse hitlijst. Nicola Fasano is geboren op 17 januari 1975 en speelt al vanaf z’n derde piano. Hij studeert compositie en muziektheorie en begint daarna in Milaan een carrière als geluidsman voor het commerciële tv-netwerk Mediaset. Vervolgens gaat hij als geluidstechnicus op tournee met onder meer Jiovanotti en Filippa Giordano. Daarna werkt hij bij een radiostation en begint hij een muziekproductiebedrijf met Steve Forest en Steve TMS, ‘Stradivari music productions’.

Inmiddels zit Nicola tot over z’n oren in de housemuziek en scoort hij met aliassen als Fish&chips, NF project, N-face, Sonny Slate en Paul Coltrain. Voor zijn debuuthit gebruikt Fasano zijn echte naam én roept hij de hulp in van Pat-rich. ’75 Brazil street’ leunt op een sample die de Megaman meent te herkennen als ‘The bomb!’ van Bucketheads (#11 in 1970).

Krezip maakt beste Nederlandse song aller tijden

Krezip: Everybody´s gotta learn sometime (43)

Hun single ‘Everybody’s got to learn sometime’ stijgt weer een beetje, maar de aandacht ging afgelopen zaterdag vooral uit naar hun doorbraakhit ‘I would stay’. Die Krezip-song werd namelijk tijdens de uitreiking van de 3FM-awards door de luisteraars van die radiozender uitgeroepen tot de beste Nederlandse song aller tijden. Zangeres Jacqueline Govaert was er beduusd van: “Dit had ik echt nooit verwacht! Er zijn zoveel Nederlandse klassiekers en dat de luisteraars die van ons het beste vinden. Eigenlijk is het belachelijk, maar wel te gek.”

Krezip ging zaterdag met maar liefst drie prijzen naar huis. Naast die aller-tijden-uitverkiezing pakten ze ook nog prijzen als beste band en beste popartiesten. Ook Anouk en Alain Clark scoorden trouwens een triootje: Anouk werd uitgeroepen tot beste zangeres, beste album en maker van het beste album en Alain Clark bleek de beste zanger, beste nieuwkomer en maker van de beste single (“Father and friend”) te zijn. Reactie van Anouk: “Ik was liever beste live act geworden, maar je kan niet alles hebben hè”. Nee inderdaad, die eer ging naar Van Velzen.

Bart Claessen bewerkt instrumentaal oudje

Bart Claessen: Catch me (Playmo) (44)

De Bart Claessen-volgers kennen het instrumentale ‘Playmo’ al zo’n tweeënhalf jaar, maar nu leert ook het gewone hitparadevolk het nummer kennen. Bart scoorde eind vorig jaar een heel fraaie hit met ‘First light’ (#18) en ging eens in zijn archief op zoek naar iets waarmee hij dat succes kon voortzetten. Hij liet ‘Playmo’ inzingen door Denise Rivera en hernoemde het naar ‘Catch me’. De 44e plaats is een aardig begin voor deze vijfde hit van Bart (zijn eerste twee scoorde hij nog als Barthezz). Hij kan weer op zoek naar een top 10-hit waarmee hij ook zijjn carrière begon (#9 voor ‘On the move’ in 2001).

Hind is klaar voor Eurovisie-succes

Hind: Your heart belongs to me (66)

Het is weer songfestivaltijd! Hind Laroussi gaat ditmaal ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Belgrado. Of in ieder geval in de halve finale daarvan. De NOS koos Hind uit om voor Nederland te gaan zingen en Hind mocht zelf het liedje uitkiezen waarmee ze aan gaat treden in de halve finale op 20 mei. Da’s mooi, dan weten we tenminste wie we de schuld moeten geven... Hind heeft zelf de tekst en muziek geschreven, samen met Tjeerd van Zanen. Bas van den Heuvel deed daarnaast nog een duit in het zakje tijdens het componeren.

De 23-jarige ex-Idols-deelneemster was eigenlijk bezig met de opnames voor haar derde album, maar die heeft ze op een laag pitje gezet. Ze was al begonnen met liedjes schrijven, maar nu heeft het songfestival even voorrang. Maar ach, voor het album had ze toch nog geen producer gevonden.

Hind is zelf erg tevreden over het liedje: “Het waren allemaal hele leuke liedjes en het was moeilijk om een keuze te maken, maar dit nummer kwam meteen binnen en raakte ons het meest. Het is een heel sterke plaat en aan de gezichten om mij heen kon ik zien dat dit lied goed viel”. De Megaman wenst Hind veel succes in de halve finale; ze zal het nodig hebben...

Rodgers, Barbosa en Glenn brengen hippe ode aan hoofdstad

Junior Rodgers, Carlos Barbosa & Glenn B: That Amsterdam sound (71)

Junior Rodgers kun je misschien kennen van tracks als ‘Bootyfreakz’ en ‘Freaky ass hell’, Carlos Barbosa maakte eerder ‘Feel this shit’ en’And you can suck my...’ en DJ Glenn B scoorde in februari al een echte Mega Top 100-hit met ‘Carnival de Brazil’ (#59). Als drie die hard Amsterdammers werkten ze samen aan een modern thema voor de Nederlandse hoofdstad.

Het resultaat is een soort van reggae-house, waaraan straatrapper Micklaay zijn Jamaicaanse rapsound mocht toevoegen. Op de single tref je een stapel remixes aan van onder meer Martino, Thunderous Jerry, Keven Le Fonque en Dolce & Alex Muller.

Eric de Zwart zorgt voor succes van sneeuwman

Parson Brown: Mexican standoff (falling into you) (89)

"Jij moet een boek schrijven; je hebt een boek in je." Tientallen keren kreeg Danny Gordijn hetzelfde dringende advies van Erik de Zwart. Telkens was het antwoord van Danny hetzelfde: "Nee, ik kan beter een plaat maken!" Het was in de tijd dat Erik de Zwart op TMF wekelijks de Top 40 presenteerde dat de twee elkaar leerden kennen. Erik praatte de clipjes aan elkaar met teksten die door Danny waren geschreven.

Op dat moment waren de eerste hoofdstukken van de geschiedenis van Parson Brown al geschreven. Al sinds de jaren negentig speelde zanger/ gitarist Danny met schoolvriend en bassist André van Arnhem. Thuis, op een zolderkamertje, knutselden ze meer dan honderd zeer uiteenlopende liedjes bij elkaar. Daar deden ze verder weinig mee, totdat ze besloten maar weer eens een band op te richten. Ze zochten het dicht bij huis en kwamen terecht bij muzikanten die ze al vanaf de middelbare school kenden, toetsenist Rolf Hofkes en gitarist Mark Solleveld. Een drummer vonden ze op Marktplaats, maar die werd na verloop van tijd vervangen door Rob van ’t Veld, die met André weer in een ander bandje speelde. Gestimuleerd door De Zwart, die inmiddels samen met Pim van der Kolk het platenlabel 21st Century Music opzette, stak de band veel tijd en moeite in het uitwerken van een stapel demo’s. In het voorjaar van 2007 werd het debuutalbum opgenomen in de Bullet sound studio’s in Nederhorst den Berg. Zelf geproduceerd, maar wel in nauwe samenwerking met de zeer gerenommeerde engineer Han Nuijten.

'The farewell state', zo heet het album, en in november 2007 kwam de eerste single uit, 'Waterhole surfer'. Dat bracht Parson Brown nog geen succes, maar dat succes is er nu wél, met de opvolger, 'Mexican standoff'.

Parson Brown is vernoemd naar de sneeuwpop die figureert in de kerstevergreen ‘Winter wonderland’. Overigens kwam Parson Brown al voor in een gedicht in 1896, bijna veertig jaar voor ‘Winter wonderland’.

Niets nieuws onder de zon voor Intwine

Intwine: Solo (90)

Wat is dat, gaat Roger Peterson solo? Nee hoor, ‘Solo’ is gewoon een bestaande track van het album ‘Pyrrhic victory’, dat nog even op single is uitgebracht. Het album is al twee jaar oud en was bij uitkomst niet bepaald een doorslaand succes, met een 43e plaats en slechts vier weken Album Top 100. Met de singles van Intwine ging het de laatste tijd ook niet al te best, dus hopelijk komt er binnenkort weer iets baanbrekends uit van Intwine, waardoor de band een tweede leven kan gaan beginnen. Vooralsnog zit er echter nog geen nieuw werk aan te komen voor ex-Idol Roger en consorten. Wat dat betreft heeft Idols-college Hind het beter bekeken, die gaat dit jaar een aardige songfestivalcarrière tegemoet!

RSS gaat voor Real house music

Risksoundsystem: The sound is yours (93)

Real house music, zo noemen ze het zelf. Risksoundsystem (of kortweg RSS) probeert de klassieke house weer op de kaart te zetten. Het dj- en producerscollectief is opgericht door DJ Michael Richters (bekend van Club Risk) en bestaat verder uit MC John Agesilas, DJ Leroy Rey, DJ Chocolate Brown en producer Ro Achterberg. De videoclip voor hun debuutsingle ‘The sound is yours’ is opgenomen in de hipste club van Amsterdam, de Jimmy Woo.

Album Top 100: Amy Winehouse eindelijk verslagen; Armin nieuwe lijstaanvoerder

In de Album Top 100 is Amy Winehouse’ ‘Back to black’ na veertien weken eindelijk van kop verdreven. Armin van Buuren neemt het heft in handen, met Amy MacDonald en Duffy op korte achterstand. Verder veel ruimte voor veteranen deze week: van de Belgische rockveteranen van dEUS tot hiphopveteraan Brainpower, van hardrockreuzen Whitesnake naar sambalegende Sergio Mendes en, uit de prehistorie van de populaire muziek opgediept, voor het eerst zelfs 78-toeren-artiesten in de Album Top 100!

Armin van Buuren: Imagine (1)
De beste dj ter wereld (volgens de lezers van het Britse danceblad DJ Mag) heeft nu ook het bestverkochte album in Nederland. Daar waar Armin van Buuren met zijn eerste drie albums nooit hoger kwam dan #23, knalt hij nu ineens binnen op #1 met ‘Imagine’. Armin is helemaal hot. Zijn wekelijkse radioshow ‘A state of trance’ wordt inmiddels wereldwijd door veertig radiostations uitgezonden en heeft een bereik van ruim 6 miljoen luisteraars. En hij gaat op een wereldtournee die hem onder meer brengt in Roemenië, Australië, Canada en Polen.

Van Buuren heeft zo’n twee jaar aan ‘Imagine’ gewerkt. Op de vocale tracks hoor je de stemmen van bijvoorbeeld de Amerikaanse Jennifer Rene en de Brit Chris Jones, maar ook van onze eigen rockzangeressen Sharon den Adel (van Within temptation) en Jacqueline Govaert (van Krezip).

Achter Armin van Buuren staan twee zangeressen al te trappelen. De kans bestaat dat het album van Armin al weer snel gaat zakken, want zo gaat dat nou eenmaal met dance-albums. In dat geval staan Amy MacDonald (17% achterstand) en Duffy (18% achterstand) al klaar om de leiding over te nemen!

Amy Winehouse: Back to black (4)
Veertien weken lang stond ‘Back to black’ van Amy Winehouse op #1, maar deze week moet het album dan toch flink achteruit naar #4. Die veertien weken is wel een recordlengte voor een album, en een evenaring van de prestatie van de ‘Grootste hits’ van BZN tussen maart en juni 1980.

dEUS: Vantage point (7)
Verrassend: met ‘Vantage point’ scoren de Vlamingen van dEUS hun grootste albumhit! Binnen op #7, dat is hoger dan ze ooit gestaan hebben. Hun vorige album, ‘Pocket revolution’, bereikte ook al de top 10, maar bleef op #9 steken (de positie van binnenkomst). ‘Vantage point’ is vernoemd naar de nieuwe eigen studio die de band heeft gebouwd.

the Last shadow puppets: The age of the understatement (12)
Een zijpaadje dat zowel commercieel als artistiek een groot succes is. The Last shadow puppets is het samenwerkingsverband tussen Arctic monkeys-zanger Alex Turner en zijn collega Miles Kane van the Rascals. Ieder schreef vier nummers voor het album en samen schreven ze er ook nog vier; bij elkaar twaalf nummers dus. De eerste single is het titelnummer, en daarin komt ook nog eens een heel Russisch mannenkoor om de hoek kijken.

Brainpower: Hart – Hard (21)
In de Single Top 100 zagen we al Brainpowers vriendinnetje Hind passeren en ook Gertjan Mulder zelf komt met nieuwe muziek op de proppen. Bleef het bij Hind bij één liedje, van Brainpower verschijnt in één klap een dubbelalbum. Op het iets melodieuzere ‘Hart’ komen grote thema’s als woede, angst, hoop en liefde voorbij. ‘Hard’ laat de wat rauwere kant van Brain zien. Gastoptredens zijn er van the Partysquad, Candy Dulfer, T-slash, Sjaak, Freek de Jonge en natuurlijk Hind. De eerste single van het album heet ‘Boks ouwe’.

Whitesnake: Good to be bad (33)
Goed nieuws voor ouwe rockers: Whitesnake komt voor het eerst in elf jaar tijd met een nieuw album. ‘Good to be bad’ is de opvolger van ‘Restless heart’, dat in 1997 de 65e plek bereikte. Bekende namen als Steve Vai, Adje Vandenberg en Cozy Powell zijn er niet meer bij in de bezetting, maar zanger David Coverdale schijnt weer in topvorm te zijn. Als je er op tijd bij bent, kun je ook nog dat extra schijfje bemachtigen dat bij de eerste persing van het album zit; daarop vind je zeven live-tracks en de videoclip van ‘Ready to rock’.

Gem: New (59)
Nieuw, ja dat is ie inderdaad, dit album van de Utrechtse band Gem. Die 59e positie is dezelfde plek als de binnenkomst van hun vorige plaat, ‘Escapades’. Die vorige zette daarna direct de weg naar beneden in en stond slechts vier weken genoteerd. Maar Gem staat momenteel (vooral op 3FM) voldoende in de belangstelling om er deze keer een langer verblijf in de Album Top 100 van te gaan maken.

Blue flamingo: 78 RPM (86)
Heel apartc oude artiesten uit het 78 toeren-tijdperk bewerkt door een dj. Ziya Ertekin, ofwel Blue flamingo, is een passioneel verzamelaar van die stokoude bakelieten grammofoonplaten én hij werkt als dj. Die twee uitersten weet hij op ’78 RPM’ te verenigen. Je hoort dus artiesten als Duke Ellington, Charles Brown of Lil’ Armstrong, inclusief de tikken en kraken op de originele geluidsdragers. Maar nu dus aan elkaar gemixt en netjes gesorteerd op drie thema’s verkrijgbaar op cd.

Sergio Mendes: Encanto (94)
Geweldig toch! De Braziliaanse sambalegende Sergio Mendes is bezig aan een tweede leven als superster, dankzij de Black eyed peas-bewerking van ‘Mas que nada’ twee jaar geleden. In de slipstream daarvan was het album ‘Timeless’ een doorslaand succes (#5); vandaar dat op ‘Encanto’ dezelfde aanpak is gebruikt: veel hedendaagse artiesten dus als gastmuzikant en een aantal bewerkingen van bekende composities. Op ‘Encanto’ hoor je onder meer Will.i.am, Fergie, Natalie Cole, Jiovanotti, Siedah Garrett, Juanes, Herb Alpert en de Belgische groep Zap mama.