vrijdag 9 augustus 2024

Hitflits: Billie Eilish helpt Charli XCX aan grootste hit

In 2012 debuteerde Charlotte Emma Aitchison, echte naam van Charli XCX met ‘I Love It’, een samenwerking met het Zweedse duo Icona Pop, dat begin 2013 tot de 16e plaats reikte. Daarna volgden nog diverse hits, waaronder ‘Hot In It’, met onze Tiësto, 19 in 2022.

Deze week kan ze die noteringen eindelijk achter zich laten, want ‘Guess’ feat. Billie Eilish is de hoogste eerste weeks op nummer 14 en dus haar grootste hit in ons land. Dat dankt de Britse zangeres aan haar Amerikaanse collega Billie Eilish.

‘Guess’ stond al op Deluxe Edition van het album Brat van Charli XCX, nummer 4 in juni en deze week op 5. De versie van ‘Guess’ feat. Billie Eilish, maakt onderdeel uit van een remix album, dat nog moet verschijnen. Daarop staat onder andere het nummer ‘The Girl, So Confusing With Lorde’. Wie de anderen zijn op het remix-album, is gissen. Namen Chappell Roan, Rosalía, SZA en Nelly Furtado gaan rond. Zij deelden hun favoriete track op hun sociale media.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Roxy Dekker ‘Gaan We Weg?’ feat. Ronnie Flex   *** vierde week op 1 ***
2. (2)   Yves Berendse: Terug In De Tijd, op 10,76%
3. (3)   Adam Port, Stryv, Keinemusik, Orso & Malachiii: Move
4. (5)   Robert van Hemert: Zoet, Zout, Zuur
5. (7)   Myles Smith: Stargazing

De overige eerste weeks noteringen van deze week zijn:
#37 Jonna Fraser: Tyar’ En Waka
#44 Jade Lauren: PGS
 
#73 Hugel x Topic x Arash feat. Daecolm: I Adore You
Voluit heet hij Florent Hugel, is 36 jaar en afkomstig uit Marseille, Frankrijk. Zijn ouders, die veel naar muziek luisteren, brachten het virus op hem over. Op zijn achttiende begon hij met dj-en. Hugel werkte samen met onder andere Post Malone, J. Balvin, David Guetta, Charlie Puth en Robin Schulz. Op ‘I Adore You’ werkt Hugel samen met Tobias Topic, de Duitse dj en Arash feat. Daecolm.
 
Arash Labbaf, is geboren in Teheran, Iran. Op zijn tiende verhuisde hij naar Zweden. In 2009 deed hij voor Azerbeidzjan mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Always’, samen met Aysel, dat derde eindigde. De inmiddels 47-jarige Arash bracht in Zweden drie albums uit.
 
Tenslotte is daar nog de 31-jarige in Bulawayo , Zimbabwe geboren zanger Daecolm Holland. Hij groeide op in Londen en woont tegenwoordig in Los Angeles. Hij werkte hij onder andere samen met Chris Brown, Jesse Glynne, Tiësto, Ayra Starr en Wiz Kid.
 
#90 Charli XCX: Apple
Bijna had ‘Apple’ haar album Brat niet gehaald. Officieel is het de derde single van het album, de eerste die bij ons een notering krijgt en haar negende notering in totaal. ‘Apple’ kreeg een vliegende start op de sociale media, waaronder TikTok, met diverse filmpjes. Het nummer gaat over de relatie met haar ouders en traumatische ervaringen van de ouders die  worden door gegeven aan de volgende generaties. ‘Apple’ wordt gebruikt als metafoor die zowel de familieband als de aard van trauma symboliseert.
 
#97 Billie Eilish: Wildflower
Toen in mei het album Hit Me Hard And Soft van Billie Eilish op nummer 1 binnenkwam, kregen maximaal 3 tracks van het album een notering. Daardoor viel ‘Wildflower’ net af. Deze week krijgt het nummer alsnog een notering.

ALBUMS

Het zag er even naar uit dat Billie Eilish met haar album Hit Me Hard And Soft opnieuw de eerste plaats zou pakken in de Album Top 100. Maar op het laatst behoudt Frenna die met zijn album Pink Summer, dat nu voor de derde week de Album Top 100 aanvoert. Toch kan Eilish een feestje vieren, want haar album pakt wel de eerste plaats in de Vinyl 33. Na 2 weken in mei/juni en een derde in juli, staat het album nu voor de vierde week bovenaan de vinyllijst.

ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Frenna: Pink Summer (0)       *** derde week op 1 ***
2. (2)   Billie Eislish: Hit Me Hard And Soft (14), op 3,78%
3. (3)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (7)
4. (4)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (12)
5. (6)   Charli XCX: Brat (11)
 
Sluiten we af met de nieuwe noteringen van deze week zit. Dat zijn de volgende twee, beide alleen digitaal verkrijgbaar:
#6 Kanye West & Ty Dolla $ign: Vultures 2
In februari stond Vultures 1 twee weken op de eerste plaats.
 
#71 Khalid: Sincere
 
Kijk voor alle noteringen op Dutch Charts.
 
Wijzen we je nog even op de Halfjaarflits, de terugblik op het eerste halfjaar. Je vindt deze  onder het kopje ‘Aanbevolen Post’.