zondag 30 juni 2013

Megaman bij week 26 – 29 juni 2013

Alvorens we ons gaan verdiepen in de nieuwe hits van deze week, nemen we alvast afscheid van de Single Top 100 in de huidige vorm. De lijst rust nu nog op twee peilers: sinds mei 1969 de fysieke (cd) single en sinds mei 2006 de download track. Airplay, dat uitsluitend gold voor de onderste helft, wordt al sinds 2006 niet meer meegenomen.

De fysieke cd-single is al jaren op de terugweg en wordt nog voornamelijk verkocht op bestelling, tijdens optredens en instores. Downloads echter, zijn al een tijdje in opmars, in 2012 was er een groei van meer dan 17%.

Volgende week komt er nog een peiler bij: de stream. Veel muziekliefhebbers willen geen computer vol met mp3’s, maar kiezen voor een online beschikbaarheid, zodat ze hun favoriete muziek overal en altijd kunnen beluisteren. In 2012 verdrievoudigden de opbrengsten uit betaalde streamingabonnementen van streamingdiensten zoals Spotify, Deezer, Ziggo Muziek en Xbox Music.
Genoeg reden voor NVPI Audio, opdrachtgever van de Single Top 100, die samengesteld wordt door GfK Dutch Charts in Amstelveen, om streaming op te nemen in de lijst. Het afgelopen half jaar is daar volop mee geëxperimenteerd en afgelopen week werd bekend dat streaming vanaf de komende week wordt meegenomen.

De grote vraag is natuurlijk wat voor gevolgen dat zal hebben voor de Single Top 100? Het antwoord daarop weten we pas over een tijdje en is vooral afhankelijk van een wegingsfactor. Deze factor wordt bepaalt door het verwachte aantal betaalde abonnementen, de prijs van het abonnement en het aantal streams en wordt periodiek vastgesteld. Dus mocht streaming, wat de verwachting is, de komende tijd explosief stijgen, dan zal dit invloed hebben op de wegingsfactor en daarmee op de Single Top 100.

Hoe het er ook uit zal zien, de Single Top 100 blijf de enige hitparade in Nederland, volledig gebaseerd op verkochte aantallen. De lijst blijft dan ook de basis voor de Megaman. Dus snel over naar die van deze week!

Grootste hit voor Avicii

En verder in deze Megaman: platina voor Dat ik je mis, Leona lonkt naar het buitenland, drie hits voor Bakermat, ‘Geluksmoment’ brengt Nick en Simon (nog) geen geluk, Stromae misleidde Brusselse politie en Lorde werd niet serieus genomen. Daarnaast aandacht voor de oude garde en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits, met de vernieuwde Single Top 100. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Experiment levert Avicii #1-hit op

Avicii: Wake me up! (1)       *** eerste week op #1 ***

In de tweede week stijgt ‘Wake me up!’ van Avicii naar de eerste plaats, waarmee de Zweedse dj zijn grootste hit scoort. Het nummer was vorige week de hoogste eerste weeks op #8.

experiment

En dan te bedenken dat hij in maart werd uitgejoeld toen hij het nummer voor het eerst draaide tijdens het Ultra Music Festival in Split, Kroatië. Daar vonden ze dat het nummer te veel country had. Voor Avicii was het nummer een experiment om anders met nummers om te gaan en dat blijkt een succes. Er wordt nu al gesproken over dé zomerhit van 2013.
Vorige week was ‘Wake me up!’ de hoogste eerste week op #8. Hoog binnenkomen is echter geen garantie voor een #1-hit, dat weet Avicii zelf heel goed. In november 2011 knalde zijn single ‘Levels’ binnen op de derde plaats, dat gelijk ook de hoogste plaats was. Tot deze week was ‘Levels’ dan ook zijn grootste hit.

dollar

Op ‘Wake me up!, dat een heel andere Avicii laat horen dan voorheen, wordt de zang voor rekening genomen door de Amerikaan Egbert Nathaniel Dawkins III. Wie zegt u? Je zou hem nog kunnen kennen van ‘I need a dollar’ (#53 in 2010) onder zijn artiestennaam Aloe Blacc. O die! Ondanks dat de zang van Blacc een belangrijke toevoeging is aan het van oorsprong instrumentale nummer ‘Wake me up!’, krijgt hij daar geen credit voor, maar wel meer dan een dollar!

Platina voor Dat ik je mis

Maaike Ouboter: Dat ik je mis (3)

Geen dollars, maar euro's verdient Maaike Ouboter met het zelfgeschreven 'Dat ik je mis'. Twee weken geleden bereikte het nummer, dat drie weken de Single Top 100 aanvoerde, de gouden status.
Dat is al weer achterhaald, want afgelopen zaterdag kreeg ze in Bitter Zoet in Amsterdam, tijdens de opnames voor De Beste Singer Songwriter van Nederland (DBSSW), een platina exemplaar. Van het nummer zijn nu meer dan 20.000 stuks verkocht. De beelden zijn maandagavond te zien op Nl. 3! Maaike is de tweede deelnemer aan DBSSW die een platinaplaat krijgt. Nielson kreeg er vorig jaar eentje voor zijn single 'Beauty & de brains'.

aanvulling 1/7:
'Dat ik je mis' is al meer dan 25.000 keer gedownload. Op naar driedubbel goud of nog beter dubbelplatina!

Leona lonkt naar het buitenland

Leona: With a word (17)     *** hoogste eerste weeks ***

In maart kwam het bericht naar buiten dat Afrojack bezig was met de productie van een single voor Leona Philippo. “Mocht dat nummer de eerste single worden, dan ben ik spekkopper. Ik ben zo blij als een kind,” was de reactie van Leona destijds. Twee maanden later, op 24 mei, kwam het hoge woord er uit: het nummer, ‘With a word’, is inderdaad haar eerste single sinds ze begin dit jaar de derde Voice of Holland won.

naam ingekort

Het nummer is echter niet onder haar volledige naam Leona Philippo uitgebracht, maar als Leona. Dat bekt veel lekkerder natuurlijk en zal vermoedelijk ook wel gedaan zijn met het oog op het buitenland, waar Afrojack een grootheid is. ‘With a word’ is tevens de voorloper van een album van Leona, waar de familie Oosterhuis, broer Tjeerd en zus Trijntje (tevens haar coach bij the Voice)  druk mee zijn. Daarnaast doet Leona gastoptredens bij Trijntje, en kan ze haar single ‘With a word’ promoten.

Bakermat is toe aan nieuw werk

Bakermat: Vandaag (27) / Uitzicht (77) Zomer (99)

Vorige week was er geen normale Megaman, maar een uitgebreide Hitflits/Mini-Megaman. In de voorlaatste Megaman, twee weken geleden, kwam Lodewijk Fluttert, alias Bakermat, binnen met ‘Zomer’ (op #61) en steeg zijn nummer ‘Vandaag’ door naar de 22e plaats. Twee weken verder zijn de standen: #99, respectievelijk #27.

Maar hij komt ook nog met een nieuwe track binnen: ‘Uitzicht’ op #77. Net als de voorgaande nummers stamt ook dit nummer uit augustus 2012. Ook nu zit er een sample in, een stukje uit Genesis 1: het scheppingverhaal. Daarnaast zit er ook een sax-sample in. We zijn er nog niet achter waar het vandaan komt. Jij wel? Laat het ons even weten!

Van de track ‘Uitzicht’ zijn een aantal remixen gemaakt door Harry Wolfman, Tonique en Hardhouse Banton, die tezamen de EP ‘Uitzicht’ vormen. Het is te hopen voor de bezoekers van Mysteryland op 24 september, dat Bakermat dan echt nieuw werk kan laten horen.

Geluksmoment brengt Nick en Simon (nog) geen geluk

Nick en Simon: Geluksmoment (59)

Oei, wat gaat er mis met Nick en Simon? ‘Geluksmoment’, de vijfde track van het album ‘Sterker’, komt slechts binnen op de 59e plaats. En dat terwijl op de fysieke cd-single twee bonustracks staan. De eerste, ‘Wat een nag’, is een bewerking van de albumtrack ‘Wat een nacht’ voor het tv-programma ‘Die Suid-Afrikaanse Droom’ en uitgebracht in Zuid-Afrika. De tweede bonustrack is de cover ‘Bridge over troubled water’.

Normaal gesproken was ‘Geluksmoment’ hoog in de top 10 binnengekomen, want welke fan wil die extra nummers niet? Vooralsnog blijkt dat echter niet uit de lage binnenkomst op #59.

Niet eerder kwam een nummer van het duo zo laag binnen. Het vorige laagterecord was ‘Verloren’ dat op 17 juni 2009 binnenkwam op #39. De week daarop steeg het nummer naar de 25e plaats, en is daarmee tevens de hit die het minst ver kwam. Maar ja, het was hun tweede notering en de echt grote hits moesten nog komen. ‘Geluksmoment’ is daarentegen hun 22e notering. Met zo’n lage notering is er dus nog niet sprake van een echt ‘Geluksmoment’ …

Wellicht dat de jongens het te druk hebben met andere zaken, zoals een boek met de leukste geluksmomenten van fans en 50 bekende Nederlanders. Of wellicht de app die afgelopen vrijdag werd gelanceerd en waarop je onder andere de videoclip van ‘Geluksmoment’ kunt zien, waaraan diverse fans hebben meegewerkt.

Piratentoppers noemen zich nu Ancora

Ancora: Vrij als de wind (70)

‘Schaamteloos en trouw’ zingt Ancora in het nummer ‘Vrij als de wind’. Inderdaad, schaamteloos is Ancora, want het nummer is één op één overgenomen van ‘Frei wie der Wind’ van de Duitse Shantyband Santiano van hun album ‘Bis ans ende der Welt’ uit 2012. Zelfs de videoclip, opgenomen  op een oude clipper, is niet oorspronkelijk maar overgenomen van Santiano.

piratentoppers

Patrick Jongschaap, Harm Wolters en Martin Dams, de drie leden van Ancora zijn geen onbekenden. In 2010 presenteerden ze zich nog als het antwoord op de Toppers. Toen vroegen Willy Oosterhuis (van de Regiotap) en Harm Wolters zich ook al af waar de echte oude piratenliedjes waren gebleven. Met als voorbeeld de Toppers (van origine een trio), kwamen de twee met het idee van de Piratentoppers, dat dezelfde bezetting kende als Ancora nu. Twee hits scoorden de Piratentoppers: ‘Als de maan daarboven lacht’ (#69 in 2010) en ‘Hef het glas’ (#82 in 2012). Inderdaad weinig met piraten.

gaan verder als Ancora

Vervolgens werden de Piratentoppers opgedoekt, en gingen de drie heren verder als Ancora, dat anker betekent. ‘Vrij als de wind’ is de voorloper van het gelijknamige album dat in augustus uitkomt. Het zijn net piraten die mannen van Ancora, maar laten ze die naam nou net hebben laten varen ...

Stromae misleidde Brusselse politie

Stromae: Papaoutai (73)

Drie jaar geleden scoorde de Belg Paul van Haver, ofwel Stromae, één van de zomerhits van 2010 met ‘Alors on danse’. Het nummer had slechts twee weken nodig om de eerste plaats te bereiken en hield het daar vijf weken vol. Uiteindelijk werd ‘Alors on danse’ het op één na bestverkochte nummer van het jaar. Met de opvolger ‘Te quiero’ liep het wat minder goed af, hoger dan #70 kwam het niet.

‘Papaoutai’, binnen op #73, zal zeker hoger scoren. Het nummer wordt nu al als één van de zomerhits van 2013 genoemd. De opvolger ligt ook al klaar: ‘Formidable’. Voor de videoclip heeft Stromae (rechts op de foto) op 21 mei Brussel op stelten gezet door als een stomdronken man rond te lopen. Intussen werden de reacties van omstanders, maar ook van de toegesnelde politie (die een groot fan van hem bleek te zijn), via een verborgen camera vastgelegd, die in de videoclip zijn te zien. In de herfst brengt Stromae zijn tweede album uit, de opvolger van ‘Cheese’ (#75 in 2010).

Gerrie Holland voelt zich prima bij Emile Hartkamp en Norus Padidar

Gerrie Holland: Ik voel me prima (81)

Bijna dertig jaar heeft Gerrie Berghoef (Amsterdam, 19 februari 1970) moeten wachten op zijn eerste hit. Op zijn dertiende deed hij mee aan een talentenjacht en dat smaakte naar meer. Twee jaar later verscheen ‘Als jij maar van mij houdt’ toen nog onder zijn eigen naam Gerrie Berghoef. Gerrie zong met diverse andere artiesten uit het vak en deed het voorprogramma van André Hazes. Diverse singles volgden, maar een hit zat er niet bij.

Vervolgens benaderde Gerrie in 2012 twee mannen die vast wel voor een hit konden zorgen:  Emile Hartkamp en Norus Padidar, bekend van hun successen voor Frans Bauer, Marianne Weber enz.

liedjes die mensen blij maken

Hij stelde echter wel een voorwaarde aan de liedjes. Deze moesten gaan over zijn stad Amsterdam. Liedjes uit de tijd van Tante Leen en Johnny Jordaan die Mokum bezongen. En liedjes die mensen blij maken, zodat ze even niet hoeven te denken aan de dagelijkse zaken. Voor Hartkamp en Padidar was dat geen probleem, waarop ze kwamen met ‘Ik voel me prima’, waarmee de zanger, inmiddels als Gerrie Holland, zijn eerste notering scoort.

the Wanted komt met derde album

the Wanted: Walks like Rihanna (88)

In 2011 scoorde de Brits-Ierse boyband the Wanted een hit met ‘Glad you came’ dat tot #31 kwam. Begin 2012 brak het nummer ook door in de Amerikaanse en Canadese hitparades (#3 respectievelijk /#2). In navolging van ‘Moves like Jagger’ van Maroon 5 feat. Christina Aguilera, zingen de jongens op ‘Walks like Rihanna’ over een vrouw die niet kan zingen of dansen, maar loopt als Rihanna. In september komen de vijf jongens met hun derde album.

Lorde werd niet serieus genomen

Lorde: Royals (91)

We hadden eigenlijk verwacht dat ‘Royals’ van Lorde de komende week de Megahit zou worden op 3FM. Op het laatst was er echter één nummer dat de handen meer op elkaar kreeg en dat is ‘Love illumination’ van Franz Ferdinand. Dus ‘Royals’ moet het nu op eigen kracht zien te redden.

Lorde is Ella Yelich-O’Connor, geboren op 7 november 1996 in Auckland, Nieuw-Zeeland. Rond haar 12e/13e jaar, begon ze nummers te schrijven op de gitaar. Een optreden van haar tijdens een talentenjacht op de Belmont Intermediate School, kwam onder ogen van Scott Maclachlan, die nu haar manager is. Hij zag het talent en zorgde dat diverse songschrijvers met haar aan de slag gingen. Dat werkte echter niet, omdat deze haar niet serieus namen als songschrijfster, maar haar behandelden als het zoveelste tienermeisje.

punkgroep

Dat was volledig anders toen Ella zanger Joel Little van de punkroep Goodnight nurse ( het Nieuw Zeeland antwoord op Green day) ontmoette. Met hem klikte het wel: hij wilde niet perse zijn stempel op haar muziek drukken, wat de anderen wel deden. Met Little schreef ze het nummer ‘Royals’, dat in maart drie weken bovenaan de hitparade van Nieuw-Zeeland stond. Ook ‘Tennis court’ bereikte de eerste plaats. Beide nummers staan op de EP ‘The love club’, dat (ja ja) ook #1 stond bovenaan de albumlijst in Nieuw-Zeeland.

Luisteraar Ivo Nederpelt, die eerder dit jaar zijn vakantie doorbracht in Nieuw-Zeeland, tipte Timur Perlin van 3FM op het plaatje van Lorde, die het nummer is gaan draaien. Nederpelt heeft al vaker 3FM getipt op nieuwe muziek.

vorsten

De artiestennaam Lorde koos Ella, omdat ze gefascineerd is door vorsten als Marie Antoinette, vrouw van Koning Louis XVI van Frankrijk en de laatste Russische tsaar Nicholas II. Ella nam de naam Lord over en voegde er een e aan toe en dan krijg je dus Lorde.

Chloë Agnew scoort waar Vajèn van den Bosch het verdient

Chloë Agnew: Walking in the air (93)

Walking in the air’ van de Ierse zangeres Chloë Agnew is een nummer uit 2004, afkomstig van haar gelijknamige cd/DVD. We vroegen ons dan ook af waar zo’n nummer nu ineens vandaan komt? Het antwoord: het spotje ‘Win de wereld' van het Wereld Natuur Fonds (WNF), waarin het nummer langs komt. De spot is onderdeel van de campagne 'Er is nog wereld te winnen’ over de opwarming van de aarde.

Alleen wordt het dan niet gezongen door de Ierse zangeres, maar door onze eigen Vajèn van den Bosch, vorig jaar tweede in de eerste Voice kids. WNF was op zoek naar een passende stem voor het nummer, omdat de stem van Peter Auty, die het origineel zingt, te duur was om te gebruiken. Vajèn: “Het is een mooi nummer en ik was erg blij dat ik het mocht doen.” Waarom wordt haar versie dan niet uitgebracht?

Naar aanleiding van de versie door Vajèn, gingen velen op zoek naar andere uitvoeringen van het nummer. Daarbij kwamen ze onder andere uit bij die van Chloë Agnew, dat ook een cover is.

Voor het origineel van ‘Walking in the air’ moeten we flink terug in de tijd, naar 1982. In dat jaar verscheen de animatiefilm ‘the Snowman’, naar het gelijknamige boek van Ramond Briggs uit 1978 dat gaat over een jongetje en een sneeuwman die tot leven komt. In de film wordt het nummer, geschreven door Howard Blake, gezongen door Peter Auty van het St. Paul’s Cathedral Choir. In het jaar van de film, 1982 dus, verscheen die versie op single, maar had geen succes. Dat lukte Aled Jones in 1985 wel en bereikte er de vijfde plaats mee van de Britse hitparade.

De melodie voor ‘Walking in the air’ ontleende Howard Blake aan zijn slaapliedje ‘Lullaby – A Christmas narrative’ uit 1975, gezongen door het a cappella ensemble the Scholars.

Chloë Alexandra Adele Emily Agnew (Dublin, 9 juni 1989) is de jongste van vier leden van de  Keltische groep Celtic woman. Chloë bracht drie soloalbums uit.

Dennis Wiltink verkoos zingen boven voetballen

Dennis Wiltink: Samen één (94)

Uit Heerde, maar geboren in Zwolle op 13 januari 1987, komt Dennis Wiltink. Voordat hij met zingen begon in café de Kastelein in Epe, was Dennis een verwoed voetballer, onder andere voor FC Zwolle. In 2006 trad Dennis voor het eerst op en verzorgde het voorprogramma van zanger Mannes. Vier jaar later bracht Dennis zijn eerste single ‘Die tijd van toen’ uit, die nu gevolgd wordt door ‘Samen één’. Het nummer is geschreven door de Friese componist Robert Dorn, die al hits schreef voor onder andere Ray Klaassen en Ferry Doedens.

Fans B-brave gillen harder dan dat ze downloaden

B-Brave: Treasure (96)

Afgelopen vrijdag haalde B-brave, zoals verwacht, de finale van de vijfde X factor , met dank aan een horde gillende meiden. Voorlopig heeft die populariteit zich nog niet echt vertaald in grote hits. ‘Blijf bij mij’ stond twee weken geleden een weekje op #82, ‘Treasure’ (nummer van Bruno Mars, #18 deze week) komt niet verder dan #96 en we moeten nog zien of ‘Sorry is misschien te laat gezegd’, dat de vijf jongens vrijdag zongen, de Single Top 100 gaat halen. Kom op meiden, iets minder gillen en downloaden, anders wordt het nooit wat met B-brave! 
Aanstaande vrijdag is de finale en dan zullen ze het nummer zingen dat geschreven is door de Amerikaanse producer Tricky Stewart. Want Stewart, producer van hits voor onder andere Rihanna, Beyoncé en Madonna, levert de nummers aan voor de finalisten. Dat zijn naast B-brave, Haris en Adriaan. Vrijdag horen we het en dan weten we ook of X factor voor het eerst gewonnen zal worden door een groep of weer door een soloartiest.

De oude garde

Onder de oude garde vallen die acts die al eerder een hit scoorden in de Single Top 100. Dit keer krijgen ze een minder uitgebreide behandeling als de andere eerste weeks. Met deze week de oudgedienden:

Gavin DeGraw: Best I ever had (57)

Met zo’n titel moet het nummer wel de grootste hit worden voor Gavin DeGraw. Dan heeft hij nog even te gaan, want voorlopig is dat ‘Not over you’ (#16 in 2011). ‘Best I ever had’ is de voorloper van zijn vijfde album dat later dit jaar verschijnt en waar Ryan Tedder (OneRepublic) weer bijdragen voor zal leveren.

Arctic monkeys: Do I wanna know? (62)

Na twee jaar komt de Britse band Arctic monkeys met een nieuw album (‘AM’) en een single (‘Do I wanna know?’). Het nummer, hun zesde hitnotering, speelden ze in mei voor het eerst op een concert in Californië. Vorig weekend deden ze Nederland aan op Best kept secret in Hilvarenbeek.

Rinus Werrens: Door de nacht (83)

Na twee hits in 2011 en eentje in 2012, scoort Bredanaar Rinus Werrens zijn eerste notering dit jaar met ‘Door de nacht’. Zijn grootste hit tot nu toe: ‘Maria’, #56 in 2012.

Byentl: Unbreakable hearts (98)

Terwijl ‘Home’ nog op #21 staat (in de tiende week), dient de nieuwe single van Byentl zich al weer aan: ‘Unbreakable hearts’, haar negentiende notering, dus nog dit jaar zal ze haar twintigste kunnen bijschrijven, en dat in 5 jaar tijd.