Tijdens 3FM Serious Request, de week voor de kerst, kreeg Birdy uit handen van dj Timur Perlin een gouden plaat uitgereikt voor de levering van meer dan 25.000 exemplaren van haar album ‘Birdy’. We zijn inmiddels een week of vijf verder en pas deze week weet het album de eerste plaats te bereiken van de Album Top 100. Birdy dankt dat aan het optreden in de finale van The voice of Holland, waar ze samen met de latere winnares Iris Kroes, het nummer ‘Skinny love’ zong. Het album van Birdy verkoopt ruim een derde meer dan ‘21’ van Adele. Dat betekent dus dat ‘Live at the Royal Albert Hall’ van dezelfde Adele onder ‘21’ uitkomt. Na drie weken bovenaan gestaan te hebben, zakt het naar de derde plaats.
Jasmine van den Bogaerde, de echte naam van Birdy, is geboren op 15 mei 1996, en is deze week dus 15,72 jaar jong. Ze is daarmee de jongste zangeres met een #1-album in Nederland. Sinds 27 mei 2000 was dat, met 18,5 jaar, Britney Spears en haar album ‘Oops! … I did it again’. Als we ons beperken tot alle zangeressen onder de twintig jaar met een #1-album, komen we tot de volgende top 10, met achtereenvolgens de leeftijd, zangeres + album, datum #1-album:
15,72 – Birdy: Skinny love, 28 januari 2012
16,57 – Anne Govaert (Krezip): Nothing less, 1 juli 2000
16,90 – Annelies Kuijsters (Krezip) : Nothing less, 1 juli 2000
18,11 – Bouchra Tjon Pong Fong: Bulletproof, 2 juni 2001
18,21 – Jacqueline Govaert (Krezip): Nothing less, 1 juli 2000
18,50 – Britney Spears: Oops! … I did it again, 27 mei 2000
19,09 – Mirjam Timmer (Twarres): Stream, 28 juli 2001
19,70 – Beyoncé (Destiny’s child): Survivor, 12 mei 2001
19,70 – Kate Bush: The kick inside, 7 april 1978
19,98 – Joss Stone: Introducing … Joss Stone, 31 maart 2007
Zoals je ziet staan in bovenstaande lijst ook zangeressen die deel uitmaken van een groep of duo. Als we die buiten beschouwing laten, blijven er slechts 4 over onder de 20 jaar (cursief gedrukt). Sowieso is het aantal zangeressen (solo) dat een #1-album heeft gescoord, dun gezaaid. Slechts 100, tegenover 166 zangers. De jongste artiest met een #1-album is dan ook van het mannelijke geslacht: Jantje Smit met het album ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’, #1 op 17 mei 1997, toen Jan 11,38 jaar jong was.
Birdy is niet de enige die profijt heeft bij het optreden tijdens de finale van The voice of Holland. Ook Gavin DeGraw spint daar garen bij, want zijn album ‘Sweeter’ stijgt van 42 naar #6. Zo hoog is het album niet meer geweest sinds de binnenkomst op 24 september op een zevende plaats. “Sweeter’ evenaart zijn album ‘Chariot’ dat in 2005 ook de zesde plaats bereikte.
Alvorens we ons op de singlehits storten (met ook een andere #1), volgen hier de dertien eersteweeks noteringen:
#8 Kraantje pappie: Crane
#11 Anneke van Giersbergen: Everything is change
#36 Lamb of God: Resolution
#40 Miss Saigon: Het Nederlandse cast album 2011/2012
#41 First aid kit: The lion’s roar
#51 the Doors: L.A. woman 40th anniversary
#65 Glee cast: Glee: the music – season three – volume 7
#69 Chris Isaak: Beyond the sun
#79 Lacune coil: Dark adrenaline
#80 Amsterdam klezmer band: Mokum
#81 Lawineboys: 10 jaar lawinegevaar
#98 School in cool: Entropology
#100 Taio Cruz: TY.O
Vorige week leverde de tweede editie van The voice of Holland de eerste kandidaat af met een #1-hit: Chris Hordijk met ‘Time after time’. Deze week zakt zijn nummer naar de tweede plaats, maar het is niet Iris Kroes, de kersverse winnares met ‘I can’t make you love me’, die de #1-plaats inneemt. Zij zakt zelfs naar de vierde plaats, ten faveure van ‘Skinny love’ van Birdy, dankzij haar optreden tijdens de finale, van 20 naar #3 stijgt. Ook haar tweede single, ‘People help the people’, is aan een nieuwe opmars bezig en stijgt van 51 naar #21. Wel komt Iris met twee oudere nummers binnen: ‘Listen to your heart’ (op #83) en ‘When love takes over’ (op #100), waarmee haar totaal aantal hits op vijf komt.
De nieuwe #1 in de Single Top 100 is een oude bekende: Michel Teló met ‘Ai se eu te pego!’, die na een weekje afwezigheid terugstijgt naar de eerste plaats en nu in totaal drie weken bovenaan staat. Aangezien de invloed van The voice tanende is, zal Michel het nog wel een paar weken bovenaan volhouden.
De hoogste eersteweeks notering in zowel album als singlelijst is afkomstig van dezelfde artiest: Kraantje pappie. In de singlelijst komt zijn single ‘Waar is Kraan?’ binnen op de 28e plaats. In de nieuwe Megaman gaan we verder in op deze Nederlandse hiphopper. Vlak daaronder, op #33, komt Lloyd feat. Andre 3000 (van Outkast) binnen met ‘Dedication to my ex (miss that)’.
Vanwege het grote aantal Voice of Holland nummers (deze week nog 16 stuks), is het aantal binnenkomers beperkt. Daaronder een aantal carnavalnummers, hier volgen ze allemaal:
#48 Dikdakkers: Oef! (Indianenlied)
#62 Lawineboys: Joost
#63 Shary-An: Read my book (morgenvroeg bij ‘Cappuchino’ op Radio 2)
#69 Dario: Ben niets zonder jou
#71 Gavin DeGraw: Soldier
#74 Hardwell: Cobra
#81 the Asteroids galaxy tour: Heart attack
#93 Hook ‘n sling & goodwill: Take you higher
Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman, waarin de aandacht voor The voice nu flink minder wordt.
Elke week verse informatie over alle nieuwe tracks in de Single Top 100 en Album Top 100 van Nederland. Met nieuwtjes, foto's, geluidsfragmenten en links.
vrijdag 27 januari 2012
zondag 22 januari 2012
Megaman bij week 3 – 21 januari 2012
Welkom bij deze Megaman, die voor een groot deel in het teken staat van The voice of Holland II, dat een record van 22 hits oplevert. Met de eerste #1 plus een gouden plaat voor Chris Hordijk en Iris Kroes als zesde winnares van een talentenjacht. Verder zien we dat voor Erwin Nyhoff zingen even belangrijk is als ademhalen en Paul Turner toch een album mag opnemen.
Onder de 'gewone hits' blijkt de helft van de coaches van The voice mee te werken aan het album van Frans Duijts, Gers Pardoel het een groot compliment vind dat zijn liedje wordt gecoverd, Bruce Springsteen een eerbetoon brengt aan zijn saxofonist en Jason Derülo Bulgaars vrouwenkoor samplet.
Dat en nog meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.
Twitter is op dit moment overbelast, dus we kunnen even geen tweet sturen.
Onder de 'gewone hits' blijkt de helft van de coaches van The voice mee te werken aan het album van Frans Duijts, Gers Pardoel het een groot compliment vind dat zijn liedje wordt gecoverd, Bruce Springsteen een eerbetoon brengt aan zijn saxofonist en Jason Derülo Bulgaars vrouwenkoor samplet.
Dat en nog meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.
Twitter is op dit moment overbelast, dus we kunnen even geen tweet sturen.
Eerste #1-hit en goud voor Chris Hordijk
Chris Hordijk: Time after time (1) *** hoogste eersteweeks ***
The a team (4)
Poker face (6)
Op 23 september 2010 startte de tweede editie van The voice of Holland en bijna een half jaar later levert deze editie de eerste #1-hit op voor een deelnemer. De gelukkige is Chris Hordijk met zijn versie van ‘Time after time’, in 1984 een #8-hit voor Cyndi lauper. Zijn download vond de afgelopen week meer dan 10.000 keer een bestemming, waarmee Chris van deze lichting Voice-kandidaten, de eerste gouden plak binnenhaalt.
Lange tijd zong Chris in de schaduw van de andere kandidaten. Tot twee geleden, toen hij met zijn versie van ‘The a team’ van Ed Sheeran kwam. Daarop sloten velen zijn stem in het hart en beloonden hem vorige week met een derde plaats; deze week staat het nummer op de vierde plaats.
Tijdens de halve finale zong hij ‘Poker face’ van Lady Gaga, in een versie die hij zelf had bedacht. Hij wilde daarmee aangeven meer dan lieve liedjes te kunnen zingen. Ondanks dat zijn coaches Nick & Simon kozen voor Charly Luske (51/49), koos het publiek voor Chris Hordijk (104,5/95,5), waarmee hij dus verzekerd was van een finaleplaats afgelopen vrijdag. Lange tijd was het publiek voor hem, maar uiteindelijk moest hij het afleggen tegen Iris Kroes, die met 51/49 van hem won. ‘It’s only love’, het duet dat Chris met zijn zus Lisa zong, kon daar niets meer aan veranderen.
Iris won een platencontract en een auto (ze heeft echter nog geen rijbewijs), maar ook Chris mag een album opnemen. Samen met producer Gordon Groothedde duikt hij binnenkort de studio in. Chris is echter een man van de zekerheid en geeft derhalve zijn baan als invorderingsambtenaar bij de gemeente Rhenen nog niet meteen op.
Naast drie nummers in de top 6, staat Chris met nog twee andere nummers in de Single Top 100: ‘Drops of Jupiter’ (op #56 van 98) en ‘When I get you alone’ (op #61 van 96). Daarmee komt zijn totaal op vijf uit, eentje minder dan Ben Saunders vorig jaar. Maar met drie nummers in de top-6 boekt hij er ééntje meer dan Ben, die er op 18 december 2010 twee had, op #1 en #6.
Dan zijn we er nog niet, want Chris komt met twee nummers binnen in die top 6 en daarmee evenaart hij zangeres Rochelle, die op 18 juni 2011 ook met twee nummers binnenkwam in de top 10: ‘No air’ (op #1) en ‘Strong’ (op #6). Met die derde notering erbij boekt hij echter wel een record.
Een dag na de finale stond ‘Time after time’ van Chris Hordijk nog steeds bovenaan de iTuneslijst. Maar op het moment dat we dit schrijven (zondagavond), heeft die lijst een nieuwe #1 en dat is een oude bekende: ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló, waarvan binnen zes weken tijd meer dan 20.000 stuks zijn verkocht. Op #2 staat ‘I can’t make you love me’ van Iris Kroes, de kersverse Voice of Holland 2012. Ze heeft echter een marginale voorsprong op ‘Time after time’ op #3. Hoewel dit maar dagstanden zijn, is het misschien wel een voorteken van hoe de top van de singlelijst er volgende week uitziet!
The a team (4)
Poker face (6)
Op 23 september 2010 startte de tweede editie van The voice of Holland en bijna een half jaar later levert deze editie de eerste #1-hit op voor een deelnemer. De gelukkige is Chris Hordijk met zijn versie van ‘Time after time’, in 1984 een #8-hit voor Cyndi lauper. Zijn download vond de afgelopen week meer dan 10.000 keer een bestemming, waarmee Chris van deze lichting Voice-kandidaten, de eerste gouden plak binnenhaalt.
Lange tijd zong Chris in de schaduw van de andere kandidaten. Tot twee geleden, toen hij met zijn versie van ‘The a team’ van Ed Sheeran kwam. Daarop sloten velen zijn stem in het hart en beloonden hem vorige week met een derde plaats; deze week staat het nummer op de vierde plaats.
Tijdens de halve finale zong hij ‘Poker face’ van Lady Gaga, in een versie die hij zelf had bedacht. Hij wilde daarmee aangeven meer dan lieve liedjes te kunnen zingen. Ondanks dat zijn coaches Nick & Simon kozen voor Charly Luske (51/49), koos het publiek voor Chris Hordijk (104,5/95,5), waarmee hij dus verzekerd was van een finaleplaats afgelopen vrijdag. Lange tijd was het publiek voor hem, maar uiteindelijk moest hij het afleggen tegen Iris Kroes, die met 51/49 van hem won. ‘It’s only love’, het duet dat Chris met zijn zus Lisa zong, kon daar niets meer aan veranderen.
Iris won een platencontract en een auto (ze heeft echter nog geen rijbewijs), maar ook Chris mag een album opnemen. Samen met producer Gordon Groothedde duikt hij binnenkort de studio in. Chris is echter een man van de zekerheid en geeft derhalve zijn baan als invorderingsambtenaar bij de gemeente Rhenen nog niet meteen op.
Naast drie nummers in de top 6, staat Chris met nog twee andere nummers in de Single Top 100: ‘Drops of Jupiter’ (op #56 van 98) en ‘When I get you alone’ (op #61 van 96). Daarmee komt zijn totaal op vijf uit, eentje minder dan Ben Saunders vorig jaar. Maar met drie nummers in de top-6 boekt hij er ééntje meer dan Ben, die er op 18 december 2010 twee had, op #1 en #6.
Dan zijn we er nog niet, want Chris komt met twee nummers binnen in die top 6 en daarmee evenaart hij zangeres Rochelle, die op 18 juni 2011 ook met twee nummers binnenkwam in de top 10: ‘No air’ (op #1) en ‘Strong’ (op #6). Met die derde notering erbij boekt hij echter wel een record.
Een dag na de finale stond ‘Time after time’ van Chris Hordijk nog steeds bovenaan de iTuneslijst. Maar op het moment dat we dit schrijven (zondagavond), heeft die lijst een nieuwe #1 en dat is een oude bekende: ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló, waarvan binnen zes weken tijd meer dan 20.000 stuks zijn verkocht. Op #2 staat ‘I can’t make you love me’ van Iris Kroes, de kersverse Voice of Holland 2012. Ze heeft echter een marginale voorsprong op ‘Time after time’ op #3. Hoewel dit maar dagstanden zijn, is het misschien wel een voorteken van hoe de top van de singlelijst er volgende week uitziet!
Iris ‘The voice of Holland 2012’ Kroes: zesde winnares van een talentenjacht
Iris Kroes: I can’t make you love me (3)
Nothing else matters (16)
Een week geleden was ze nog één van de finalisten van The voice of Holland en was Chris Hordijk de grote favoriet. Maar zoals je gemerkt hebt liep ze afgelopen vrijdag tijdens de finale in op Chris en versloeg ze hem uiteindelijk nipt: 51 tegen 49%. En daarmee is de tweede Voice of Holland een zangeres en mag ze zich qua andere talentenjachten voegen in het volgende rijtje winnaressen:
2012 - Iris Kroes: I can’t make you love me, The voice of Holland-2
2011 - Rochelle: No air, X factor-4
2009 - Lisa: Halleluja, X factor-3
2008 - Nikki: Hello world, Idols-4
2007 - Sharon Kips: Heartbreak away, X factor-1
2006 - Raffaëla: Right here right now (my heart belongs to you), Idols-3
De komende week moet nog blijken of haar liedje ‘I can’t make you love me’, waarop haar coach Marco Borsato in het achtergrondkoortje zingt, sterk genoeg is om ‘Time after time’ van Chris Hordijk van de eerste plaats te stoten. Want momenteel wordt Chris zijn nummer nog steeds het meest gedownload. Zondag was Iris te gast in ‘Live4you’, waar ze opvallend genoeg niet haar laatste single zong, maar ‘Someone like you’, het nummer van haar auditie, dat echter niet kan worden gedownload?! Waarschijnlijk wil men het imago van het meisje met de harp nog even in stand houden. Overigens was ze een week eerder, samen met de drie andere finalisten, ook in ‘Live4you’, waar ze I can’t make you love me toen wel zong.
De komende week zul je Iris Kroes, die zaterdag gehuld werd in haar woonplaats Drachten, nog veel tegenkomen in diverse rtv-programmas, waar ze dan vast wel haar finalesingle mag zingen. Zo niet, dan zal ‘I can’t make you love me’ niet #1 komen en is ze de eerste winnares van een talentenjacht die dat overkomt. Aanstaande vrijdag weten we het.
cover
‘I can’t make you love me’ werd in 1991 opgenomen door de Amerikaanse zangeres Bonnie Raitt voor haar album ‘Luck of the draw’. Hoewel zij de eerste is die het nummer opnam, heeft ze het niet zelf geschreven. Dat waren Mike Read en Allen Shamblin, die al furore hadden gemaakt als componisten van voornamelijk country music. Mike Read nam het nummer ook zelf op, een jaar na Bonnie Raitt, op zijn album ‘Twilight town’.
Het idee voor het liedje kreeg Reid na het lezen van een artikel over een man die gearresteerd was wegens dronkenschap en schieten op de auto van zijn vriendin. Toen de rechter de veroordeelde hem vroeg of hij er iets van had geleerd, antwoordde deze ‘jazeker, dat je een vrouw niet kunt dwingen van je te houden, als zij dat niet wil’.
Toen Reid en Shamblin het nummer schreven, was het nog een bluegrass nummer, sneller dan de uiteindelijke versie. De twee realiseerden zich echter dat het nummer aan kracht won als het tempo naar beneden ging. Vervolgens nam Bonnie Raitt het nummer in één keer op, met aan de piano Bruce Hornsby, bekend van ‘The way it is’. In de Amerikaanse hitparade bereikte ‘I can’t make you love me’ de 18e plaats, bij ons kwam het niet verder dan de 43e plaats.
Iris Kroes is zeker niet de eerste die ‘I can’t make you love me’ covert. Uit de grote rij covers noemen wij de volgende:
Candy Dulfer (1993), single
George Michael (1996), tweede track op single ‘Older’ (#46 in 1997)
Nina (2007), Filippijnse zangeres die er in eigen land een #1-hit mee scoorde
Sarah Bettens (2009), op het album ‘Never say goodbye’
Lisa Lois & Nick Schilder (2010), op de cd-single ‘Vlinders’
Adele (2011), op de DVD/CD ‘Live at the Royal Albert Hall’
‘Nothing else matters’, binnen op #16 en de tweede hit voor Iris deze week, zong ze tijdens de halve finale. Iris is inmiddels de vierde act die er een hit mee scoort. Het origineel is van Metallica (#4 in 1992), die het 1997 nog een keer opnamen, maar nu met het San Francisco Symphony Orchestra onder leiding van Michael Kamen en plek hoger eindigden: #3. In 2005 zong Lucie Williams haar versie naar de 13e plek en anno 2012 bereikt Iris er de 16e plaats mee.
Nothing else matters (16)
Een week geleden was ze nog één van de finalisten van The voice of Holland en was Chris Hordijk de grote favoriet. Maar zoals je gemerkt hebt liep ze afgelopen vrijdag tijdens de finale in op Chris en versloeg ze hem uiteindelijk nipt: 51 tegen 49%. En daarmee is de tweede Voice of Holland een zangeres en mag ze zich qua andere talentenjachten voegen in het volgende rijtje winnaressen:
2012 - Iris Kroes: I can’t make you love me, The voice of Holland-2
2011 - Rochelle: No air, X factor-4
2009 - Lisa: Halleluja, X factor-3
2008 - Nikki: Hello world, Idols-4
2007 - Sharon Kips: Heartbreak away, X factor-1
2006 - Raffaëla: Right here right now (my heart belongs to you), Idols-3
De komende week moet nog blijken of haar liedje ‘I can’t make you love me’, waarop haar coach Marco Borsato in het achtergrondkoortje zingt, sterk genoeg is om ‘Time after time’ van Chris Hordijk van de eerste plaats te stoten. Want momenteel wordt Chris zijn nummer nog steeds het meest gedownload. Zondag was Iris te gast in ‘Live4you’, waar ze opvallend genoeg niet haar laatste single zong, maar ‘Someone like you’, het nummer van haar auditie, dat echter niet kan worden gedownload?! Waarschijnlijk wil men het imago van het meisje met de harp nog even in stand houden. Overigens was ze een week eerder, samen met de drie andere finalisten, ook in ‘Live4you’, waar ze I can’t make you love me toen wel zong.
De komende week zul je Iris Kroes, die zaterdag gehuld werd in haar woonplaats Drachten, nog veel tegenkomen in diverse rtv-programmas, waar ze dan vast wel haar finalesingle mag zingen. Zo niet, dan zal ‘I can’t make you love me’ niet #1 komen en is ze de eerste winnares van een talentenjacht die dat overkomt. Aanstaande vrijdag weten we het.
cover
‘I can’t make you love me’ werd in 1991 opgenomen door de Amerikaanse zangeres Bonnie Raitt voor haar album ‘Luck of the draw’. Hoewel zij de eerste is die het nummer opnam, heeft ze het niet zelf geschreven. Dat waren Mike Read en Allen Shamblin, die al furore hadden gemaakt als componisten van voornamelijk country music. Mike Read nam het nummer ook zelf op, een jaar na Bonnie Raitt, op zijn album ‘Twilight town’.
Het idee voor het liedje kreeg Reid na het lezen van een artikel over een man die gearresteerd was wegens dronkenschap en schieten op de auto van zijn vriendin. Toen de rechter de veroordeelde hem vroeg of hij er iets van had geleerd, antwoordde deze ‘jazeker, dat je een vrouw niet kunt dwingen van je te houden, als zij dat niet wil’.
Toen Reid en Shamblin het nummer schreven, was het nog een bluegrass nummer, sneller dan de uiteindelijke versie. De twee realiseerden zich echter dat het nummer aan kracht won als het tempo naar beneden ging. Vervolgens nam Bonnie Raitt het nummer in één keer op, met aan de piano Bruce Hornsby, bekend van ‘The way it is’. In de Amerikaanse hitparade bereikte ‘I can’t make you love me’ de 18e plaats, bij ons kwam het niet verder dan de 43e plaats.
Iris Kroes is zeker niet de eerste die ‘I can’t make you love me’ covert. Uit de grote rij covers noemen wij de volgende:
Candy Dulfer (1993), single
George Michael (1996), tweede track op single ‘Older’ (#46 in 1997)
Nina (2007), Filippijnse zangeres die er in eigen land een #1-hit mee scoorde
Sarah Bettens (2009), op het album ‘Never say goodbye’
Lisa Lois & Nick Schilder (2010), op de cd-single ‘Vlinders’
Adele (2011), op de DVD/CD ‘Live at the Royal Albert Hall’
‘Nothing else matters’, binnen op #16 en de tweede hit voor Iris deze week, zong ze tijdens de halve finale. Iris is inmiddels de vierde act die er een hit mee scoort. Het origineel is van Metallica (#4 in 1992), die het 1997 nog een keer opnamen, maar nu met het San Francisco Symphony Orchestra onder leiding van Michael Kamen en plek hoger eindigden: #3. In 2005 zong Lucie Williams haar versie naar de 13e plek en anno 2012 bereikt Iris er de 16e plaats mee.
Voor Erwin Nyhoff is zingen even noodzakelijk als ademhalen
Erwin Nyhoff: Nights in white satin (5)
Rumour has it (73)
The river (83)
Het nummer ‘You still think’ van zijn groep Prodigal sons kreeg in 1993 lovende woorden, maar een hit zat er niet in. Op 25 september 1993, vier dagen voor zijn 21e verjaardag, bereikte het nummer de 4e plaats in de toenmalige Mega Tip 30 en daarna was het voorbij. In 1997 werd de Mega Top 50 uitgebreid tot een Top 100, maar dat was te laat voor de Prodigal sons, die inmiddels waren opgeheven. Solo scoorde hij twee radiohitjes: ‘About our love’ in 2001 en ‘Always on my mind’ in 2011, beide stonden een weekje op #96.
In 2001 nam Erwin Nijhoff (Hessum, 29 september 1972), want over hem gaat het, in Nashville, Tennessee, het album ‘Take your time’ op, waarvan Richard Dodd (Travellin’ Wilburys en Tom Petty) de productie deed. Vanwege zijn deelname aan The voice of Holland, staat dat album opnieuw in de belangstelling en zal op 4 februari opnieuw worden uitgebracht.
Voor Erwin Nyhoff is zingen gelijk aan ademhalen, hij heeft het nodig om te kunnen leven. De afgelopen zeven jaar nam hij dan ook ieder baantje aan dat op zijn pad kwam en dat betekende veel afwassen, maaltijden serveren, frituren en de koks helpen. Erwin: Ik heb mijn scholen niet afgemaakt en dus geen diploma's. Had ik maar een vak moeten leren. Gemakkelijk was het lang niet altijd.”
Deze week scoort Erwin in één keer drie hits en allemaal dankzij the Voice. Op het laatste moment had hij zich daarvoor opgeven via een online-auditie. Zijn filmpje was overtuigend genoeg voor de eerste ronde, waarin hij ‘The river’ deed van Bruce Springsteen, dat binnenkomt op #83. Sinds Erwin hoorde dat hij mee mocht doen, raakt hij geen sigaret meer aan.
Erwin over de keuze van ‘The river’: “Ik zong hetzelfde nummer van Springsteen voor publiek toen ik 14 was, ik kon net gitaar en mondharmonica spelen. Net als het personage uit het nummer werd ik rond mijn negentiende vader. En toevallig groeide ik op langs een rivier: de Overijsselse Vecht, een prachtig natuurgebied waar ik vaak kom. Verder gaat het in dit lied ook over hoe erg het is als dromen niet uitkomen. Ik heb vele hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Maar mijn grootste droom is nog steeds muziek.”
Angela Groothuizen was de eerste die haar stoel omdraaide, waarna de rest volgde. De keuze voor Angela als coach, stond voor Erwin al van te voren vast: “Vijf jaar geleden ontmoette ik haar een keer toen we dezelfde bandleden hadden. Het is zo'n veelzijdige zangeres. Van haar kan ik veel leren. Bij Angela heb ik het gevoel dat ik mezelf kan blijven. Zij werkt vanuit mijn persoonlijkheid. Zolang dat mogelijk is, sta ik open voor alle invalshoeken. En probeer ik graag nieuwe dingen uit.”
Gedurende deze editie van The voice, is er één moment geweest dat Erwin op de wip zat. Dat was toen hij tijdens de kwartfinale in de sing-off belandde. Maar dankzij zijn coach Angela mocht hij door en moest Laura Estévez naar huis.
Tijdens de kwartfinale zong Erwin ‘Nights in white satin’ van the Moody blues (#1 in 1968), dat binnenkomt op #5. Voor de singleopname had hij niet veel tijd nodig, het stond er in keer op. Met zijn deelname aan The voice hoopt Erwin dat zijn droom uitkomt en dat is te kunnen leven van zijn muziek. Erwin: “Ik geloof er nog steeds in dat mijn verhaal nog lang niet af is, ondanks dat ik 39 ben. Muziek is gewoon mijn leven! Dat wist ik al toen ik vier was. En ja, het is niet altijd makkelijk als je voor een gezin moet zorgen.”
De derde notering van Erwin is ‘Rumour has it’ van Adele (#52 in oktober) op #83.
Rumour has it (73)
The river (83)
Het nummer ‘You still think’ van zijn groep Prodigal sons kreeg in 1993 lovende woorden, maar een hit zat er niet in. Op 25 september 1993, vier dagen voor zijn 21e verjaardag, bereikte het nummer de 4e plaats in de toenmalige Mega Tip 30 en daarna was het voorbij. In 1997 werd de Mega Top 50 uitgebreid tot een Top 100, maar dat was te laat voor de Prodigal sons, die inmiddels waren opgeheven. Solo scoorde hij twee radiohitjes: ‘About our love’ in 2001 en ‘Always on my mind’ in 2011, beide stonden een weekje op #96.
In 2001 nam Erwin Nijhoff (Hessum, 29 september 1972), want over hem gaat het, in Nashville, Tennessee, het album ‘Take your time’ op, waarvan Richard Dodd (Travellin’ Wilburys en Tom Petty) de productie deed. Vanwege zijn deelname aan The voice of Holland, staat dat album opnieuw in de belangstelling en zal op 4 februari opnieuw worden uitgebracht.
Voor Erwin Nyhoff is zingen gelijk aan ademhalen, hij heeft het nodig om te kunnen leven. De afgelopen zeven jaar nam hij dan ook ieder baantje aan dat op zijn pad kwam en dat betekende veel afwassen, maaltijden serveren, frituren en de koks helpen. Erwin: Ik heb mijn scholen niet afgemaakt en dus geen diploma's. Had ik maar een vak moeten leren. Gemakkelijk was het lang niet altijd.”
Deze week scoort Erwin in één keer drie hits en allemaal dankzij the Voice. Op het laatste moment had hij zich daarvoor opgeven via een online-auditie. Zijn filmpje was overtuigend genoeg voor de eerste ronde, waarin hij ‘The river’ deed van Bruce Springsteen, dat binnenkomt op #83. Sinds Erwin hoorde dat hij mee mocht doen, raakt hij geen sigaret meer aan.
Erwin over de keuze van ‘The river’: “Ik zong hetzelfde nummer van Springsteen voor publiek toen ik 14 was, ik kon net gitaar en mondharmonica spelen. Net als het personage uit het nummer werd ik rond mijn negentiende vader. En toevallig groeide ik op langs een rivier: de Overijsselse Vecht, een prachtig natuurgebied waar ik vaak kom. Verder gaat het in dit lied ook over hoe erg het is als dromen niet uitkomen. Ik heb vele hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Maar mijn grootste droom is nog steeds muziek.”
Angela Groothuizen was de eerste die haar stoel omdraaide, waarna de rest volgde. De keuze voor Angela als coach, stond voor Erwin al van te voren vast: “Vijf jaar geleden ontmoette ik haar een keer toen we dezelfde bandleden hadden. Het is zo'n veelzijdige zangeres. Van haar kan ik veel leren. Bij Angela heb ik het gevoel dat ik mezelf kan blijven. Zij werkt vanuit mijn persoonlijkheid. Zolang dat mogelijk is, sta ik open voor alle invalshoeken. En probeer ik graag nieuwe dingen uit.”
Gedurende deze editie van The voice, is er één moment geweest dat Erwin op de wip zat. Dat was toen hij tijdens de kwartfinale in de sing-off belandde. Maar dankzij zijn coach Angela mocht hij door en moest Laura Estévez naar huis.
Tijdens de kwartfinale zong Erwin ‘Nights in white satin’ van the Moody blues (#1 in 1968), dat binnenkomt op #5. Voor de singleopname had hij niet veel tijd nodig, het stond er in keer op. Met zijn deelname aan The voice hoopt Erwin dat zijn droom uitkomt en dat is te kunnen leven van zijn muziek. Erwin: “Ik geloof er nog steeds in dat mijn verhaal nog lang niet af is, ondanks dat ik 39 ben. Muziek is gewoon mijn leven! Dat wist ik al toen ik vier was. En ja, het is niet altijd makkelijk als je voor een gezin moet zorgen.”
De derde notering van Erwin is ‘Rumour has it’ van Adele (#52 in oktober) op #83.
Paul Turner mag toch album opnemen
Paul Turner: Don’t stop me now (7)
Reacht out, I’ll be there (58)
Born this way (94)
Tot verrassing van zijn coach Roel van Velzen werd Paul Turner tijdens de vijfde liveshow door het sms-publiek veilig gesteld. Daardoor belandden Wouter Vink en Michelle Flemming in de sing-off, waaruit Roel moest kiezen. De keuze viel op Wouter die het in de halve finale op moest nemen tegen Paul. Ook hier koos de coach voor Wouter (51%), maar het publiek gaf ook hier de voorkeur aan Paul die daarmee zijn finaleplaats binnen had. Alvorens de echte finale zich afspeelde tussen Chris Hordijk en Iris Kroes, moesten er nog twee finalisten afvallen. Al snel bleek dat Paul de eerste zou zijn. Zijn single ‘Don’t stop me now’ van Queen (#16 in 1979) komt weliswaar op #7 binnen, maar verkoopt nog geen derde van de #1, ‘Time after time’, waardoor Paul de finale inging als vierde. Bij de eerste tussenstand liep Paul even in op Erwin, maar dat was even later al weer andersom. Voor de finale was al bekend dat de drie finalisten een album mogen opnemen. Ondanks zijn vierde positie tijdens The voice of Holland II, krijgt Paul die mogelijkheid ook, samen met producer Holger Schwedt.
Naast ‘Don’t stop me now’ op #7, scoort Paul ook nog met ‘Reach out, I’ll be there’ (op #58) en ‘Born this way’ (op #76 van #94).
Reacht out, I’ll be there (58)
Born this way (94)
Tot verrassing van zijn coach Roel van Velzen werd Paul Turner tijdens de vijfde liveshow door het sms-publiek veilig gesteld. Daardoor belandden Wouter Vink en Michelle Flemming in de sing-off, waaruit Roel moest kiezen. De keuze viel op Wouter die het in de halve finale op moest nemen tegen Paul. Ook hier koos de coach voor Wouter (51%), maar het publiek gaf ook hier de voorkeur aan Paul die daarmee zijn finaleplaats binnen had. Alvorens de echte finale zich afspeelde tussen Chris Hordijk en Iris Kroes, moesten er nog twee finalisten afvallen. Al snel bleek dat Paul de eerste zou zijn. Zijn single ‘Don’t stop me now’ van Queen (#16 in 1979) komt weliswaar op #7 binnen, maar verkoopt nog geen derde van de #1, ‘Time after time’, waardoor Paul de finale inging als vierde. Bij de eerste tussenstand liep Paul even in op Erwin, maar dat was even later al weer andersom. Voor de finale was al bekend dat de drie finalisten een album mogen opnemen. Ondanks zijn vierde positie tijdens The voice of Holland II, krijgt Paul die mogelijkheid ook, samen met producer Holger Schwedt.
Naast ‘Don’t stop me now’ op #7, scoort Paul ook nog met ‘Reach out, I’ll be there’ (op #58) en ‘Born this way’ (op #76 van #94).
The voice II levert record aantal hits
The voice of Holland II– de verliezers van de halve finale
De hitparade van deze week wordt gedomineerd door The voice of Holland II. Ondanks dat deze editie pas deze week een #1-hit oplevert (zie daar), staan er in totaal 22 nummers in de lijst en dat is 4 meer dan de 18 op 29 januari 2011 (dat is inclusief ‘Dancing in the street’, het duet van Alain Clark feat. Ben Saunders). Van die 22 staan er 6 bij de bovenste tien, ook een record (vorig jaar: 5). Opvallend is verder dat van bijna alle (half)finalisten, alle nummers die ze tot nu toe uitbrachten, onder de aandacht komen met het gevolg dat deze (alsnog) een notering krijgen.
Ze deden nog zo hun best tijdens de halve finale, maar het was tevergeefs voor Niels Geusebroek, Charly Luske, Wouter Vink en Sharon Doorson. Hun coach en/of het publiek gaf hen te weinig punten om door te gaan. Drie van de vier zien we nog één weekje terug in de lijst, elk met drie nummers:
- Niels Geusebroek: Titanium (23), Old & wise (24 van 13), Save the World (84 van 80)
- Charly Luske: Nobody’s guy (33), Signed, sealed, delivered (72 van 41), Have a little faith in me (op herhaling op #96)
- Wouter Vink: The reason (36), Heaven (op herhaling op #86), Rain down on me (98 van 63).
‘We found love’ van Sharon Doorson heeft het net niet gered, maar staat op #126 in de Bubbling-under, de wachtkamer van de Single Top 100.
afvallers verwijderd
Tijdens de halve finale konden alle singles van de deelnemers gedownload worden, ook van de afvallers dus. Maar kort nadat Neils Geusebroek het moest afleggen tegen Erwin Nyhoff, werd zijn single ‘With every heartbeat’ van iTunes gehaald. Van de andere drie afvallers (Sharon Doorson met ‘Deeper love’, Wouter Vink met ‘Blauwe ruis’ en Charly Luske met ‘A change is gonna come’), stonden de nummers nog enige tijd op iTunes, maar zijn daar inmiddels ook uit verwijderd.
De hitparade van deze week wordt gedomineerd door The voice of Holland II. Ondanks dat deze editie pas deze week een #1-hit oplevert (zie daar), staan er in totaal 22 nummers in de lijst en dat is 4 meer dan de 18 op 29 januari 2011 (dat is inclusief ‘Dancing in the street’, het duet van Alain Clark feat. Ben Saunders). Van die 22 staan er 6 bij de bovenste tien, ook een record (vorig jaar: 5). Opvallend is verder dat van bijna alle (half)finalisten, alle nummers die ze tot nu toe uitbrachten, onder de aandacht komen met het gevolg dat deze (alsnog) een notering krijgen.
Ze deden nog zo hun best tijdens de halve finale, maar het was tevergeefs voor Niels Geusebroek, Charly Luske, Wouter Vink en Sharon Doorson. Hun coach en/of het publiek gaf hen te weinig punten om door te gaan. Drie van de vier zien we nog één weekje terug in de lijst, elk met drie nummers:
- Niels Geusebroek: Titanium (23), Old & wise (24 van 13), Save the World (84 van 80)
- Charly Luske: Nobody’s guy (33), Signed, sealed, delivered (72 van 41), Have a little faith in me (op herhaling op #96)
- Wouter Vink: The reason (36), Heaven (op herhaling op #86), Rain down on me (98 van 63).
‘We found love’ van Sharon Doorson heeft het net niet gered, maar staat op #126 in de Bubbling-under, de wachtkamer van de Single Top 100.
afvallers verwijderd
Tijdens de halve finale konden alle singles van de deelnemers gedownload worden, ook van de afvallers dus. Maar kort nadat Neils Geusebroek het moest afleggen tegen Erwin Nyhoff, werd zijn single ‘With every heartbeat’ van iTunes gehaald. Van de andere drie afvallers (Sharon Doorson met ‘Deeper love’, Wouter Vink met ‘Blauwe ruis’ en Charly Luske met ‘A change is gonna come’), stonden de nummers nog enige tijd op iTunes, maar zijn daar inmiddels ook uit verwijderd.
Helft coaches van the Voice werkt mee aan album Frans Duijts
Frans Duijts: Laat me nooit alleen (30)
Met ‘Morgen is pas morgen’ scoorde Frans Duijts in 2011 een #1-hit, maar tevens ook zijn enige hit in dat jaar. ‘Laat me nooit alleen’, binnen op #30, is zijn elfde notering, en de voorloper van een batterij hits die de zanger uit Tiel dit jaar wil scoren. Afgelopen zaterdag heeft Frans diverse instores gedaan in Noord-Brabant. Of die voldoende zijn om hem volgende week zijn vierde top 10-notering te bezorgen, is afwachten. ‘Laat me nooit alleen’ is de voorloper van zijn vierde album ‘Alles met je delen’, dat begin maart verschijnt. Voor het album hebben ondermeer Nick & Simon, Roel van Velzen, George Baker en Django Wagner teksten aangeleverd, naast liedjes die Frans zelf heeft geschreven. Daarnaast is Frans druk doende met de tweede editie van het Waalkadefeest, dat op 12 mei zal plaatsvinden. Frans zal die dag, samen met andere artiesten, een optreden verzorgen op de Waalkade in zijn eigen Tiel.
Met ‘Morgen is pas morgen’ scoorde Frans Duijts in 2011 een #1-hit, maar tevens ook zijn enige hit in dat jaar. ‘Laat me nooit alleen’, binnen op #30, is zijn elfde notering, en de voorloper van een batterij hits die de zanger uit Tiel dit jaar wil scoren. Afgelopen zaterdag heeft Frans diverse instores gedaan in Noord-Brabant. Of die voldoende zijn om hem volgende week zijn vierde top 10-notering te bezorgen, is afwachten. ‘Laat me nooit alleen’ is de voorloper van zijn vierde album ‘Alles met je delen’, dat begin maart verschijnt. Voor het album hebben ondermeer Nick & Simon, Roel van Velzen, George Baker en Django Wagner teksten aangeleverd, naast liedjes die Frans zelf heeft geschreven. Daarnaast is Frans druk doende met de tweede editie van het Waalkadefeest, dat op 12 mei zal plaatsvinden. Frans zal die dag, samen met andere artiesten, een optreden verzorgen op de Waalkade in zijn eigen Tiel.
Gers Pardoel vind het een groot compliment dat zijn liedje wordt gecoverd
Gerst: Ik laat je thuis (45)
‘Ik laat je thuis’ van Gerst wordt nu al bestempeld als de grootste carnavalshit van dit jaar. Het nummer is een parodie op ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel, die er wel om kan lachen en het een groot compliment vind dat zijn muziek wordt gecoverd door andere muzikanten. Gers ziet het vooral als een bevestiging van een geweldig nummer. Lange tijd werd er gedacht dat Gers zelf achter ‘Ik laat je thuis’ zat, maar dat is dus niet zo. Wie dat wel is, is vooralsnog een raadsel. Diverse namen doen de ronde, waaronder Carlo Boszhard en Sander Scheurwater alias de Mosselman. Voorlopig houden we het op iemand uit Beneden-Leeuwen in Gelderland, die slimmer is dan het Feestteam. Zij zette een feestmuziekje onder ‘Ik neem je mee’ en zakken van 39 naar #55.
De hype die nu een beetje heerst rond ‘Ik laat je thuis’, heeft nog niet de omvang van ‘Zachte g harde L’ van Jos van Oss (#3 in 2010), waarachter uiteindelijk Jeroen Habraken zich verschool.
‘Ik laat je thuis’ van Gerst wordt nu al bestempeld als de grootste carnavalshit van dit jaar. Het nummer is een parodie op ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel, die er wel om kan lachen en het een groot compliment vind dat zijn muziek wordt gecoverd door andere muzikanten. Gers ziet het vooral als een bevestiging van een geweldig nummer. Lange tijd werd er gedacht dat Gers zelf achter ‘Ik laat je thuis’ zat, maar dat is dus niet zo. Wie dat wel is, is vooralsnog een raadsel. Diverse namen doen de ronde, waaronder Carlo Boszhard en Sander Scheurwater alias de Mosselman. Voorlopig houden we het op iemand uit Beneden-Leeuwen in Gelderland, die slimmer is dan het Feestteam. Zij zette een feestmuziekje onder ‘Ik neem je mee’ en zakken van 39 naar #55.
De hype die nu een beetje heerst rond ‘Ik laat je thuis’, heeft nog niet de omvang van ‘Zachte g harde L’ van Jos van Oss (#3 in 2010), waarachter uiteindelijk Jeroen Habraken zich verschool.
R.i.o. zet samenwerking met U-jean voort
R.i.o. feat. U-jean: Animal (71)
Schijnbaar is de samenwerking tussen R.i.o. en U-jean zo goed bevallen na hun hitje ‘Turn this club around’ (#43 in 2011), want ook ‘Animal’ is van deze combinatie. R.i.o. is een project van Yann Peifer en Manuel Reuter met zanger Tony Dyer alias Tony T. Achter U-jean schuilt de uit Atlanta, Georgia, afkomstige Alex Hutson. R.i.o. opereert vanuit Duitsland en Hutson vervulde als vele Amerikanen zijn dienstplicht in Duitsland. Daarna bouwde hij daar als zanger een carrière op en begin 2011 kwam hij in contact met de mannen achter R.i.o.
Schijnbaar is de samenwerking tussen R.i.o. en U-jean zo goed bevallen na hun hitje ‘Turn this club around’ (#43 in 2011), want ook ‘Animal’ is van deze combinatie. R.i.o. is een project van Yann Peifer en Manuel Reuter met zanger Tony Dyer alias Tony T. Achter U-jean schuilt de uit Atlanta, Georgia, afkomstige Alex Hutson. R.i.o. opereert vanuit Duitsland en Hutson vervulde als vele Amerikanen zijn dienstplicht in Duitsland. Daarna bouwde hij daar als zanger een carrière op en begin 2011 kwam hij in contact met de mannen achter R.i.o.
Bruce Springsteen brengt eerbetoon aan zijn saxofonist
Bruce Springsteen: We take care of our own (75)
Dankzij Erwin Nyhoff staat ‘The river’ van Bruce Springsteen weer in de belangstelling. De versie die Nyhoff tijdens de blind auditions zong, komt deze week alsnog binnen op #83. ‘The river’ was in 1981 de eerste hit die Springsteen in ons land scoorde (#25).
Deze week komt the Boss zelf met nieuw werk, ‘We take care of our own’, zijn 28e notering. Het nummer is de voorloper van zijn zeventiende album ‘Wrecking ball’, dat vanaf 6 maart te koop is. Volgens Bruce wordt het een album geïnspireerd op zijn ervaringen van zijn tour met the Seeger sessions band. Drie van de elf nummers, zijn al eerder in een live-versie verschenen. Op het album staat ook het nummer ‘Land of hope and dreams’, dat opgedragen is aan Clarence Clemons, zijn saxofonist in zijn E-street band die 18 juni 2011 is overleden.
In 2010 vulde Springsteen de Pinkpop zaterdag, dit jaar mag hij het festival op de maandag afsluiten.
Dankzij Erwin Nyhoff staat ‘The river’ van Bruce Springsteen weer in de belangstelling. De versie die Nyhoff tijdens de blind auditions zong, komt deze week alsnog binnen op #83. ‘The river’ was in 1981 de eerste hit die Springsteen in ons land scoorde (#25).
Deze week komt the Boss zelf met nieuw werk, ‘We take care of our own’, zijn 28e notering. Het nummer is de voorloper van zijn zeventiende album ‘Wrecking ball’, dat vanaf 6 maart te koop is. Volgens Bruce wordt het een album geïnspireerd op zijn ervaringen van zijn tour met the Seeger sessions band. Drie van de elf nummers, zijn al eerder in een live-versie verschenen. Op het album staat ook het nummer ‘Land of hope and dreams’, dat opgedragen is aan Clarence Clemons, zijn saxofonist in zijn E-street band die 18 juni 2011 is overleden.
In 2010 vulde Springsteen de Pinkpop zaterdag, dit jaar mag hij het festival op de maandag afsluiten.
Double dj’s proberen het met een dansje
the Double dj’s; Handen omhoog! (78)
De grootste hit scoorden the Double dj’s in 2010 met ‘Boven op de berg (dwergenlied)’, dat de 28e plaats bereikte. Het succes van ‘Handen omhoog!’ is grotendeels te danken aan het dansje dat er bij hoort, want muzikaal is het geen sterk liedje. Dat dansje doet ons sterk denken aan het aloude ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Tja, met carnaval wordt er overal wat van geleend. Dat kunnen Robbie van Rijt en Jeroen Stabel toch beter?
De grootste hit scoorden the Double dj’s in 2010 met ‘Boven op de berg (dwergenlied)’, dat de 28e plaats bereikte. Het succes van ‘Handen omhoog!’ is grotendeels te danken aan het dansje dat er bij hoort, want muzikaal is het geen sterk liedje. Dat dansje doet ons sterk denken aan het aloude ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Tja, met carnaval wordt er overal wat van geleend. Dat kunnen Robbie van Rijt en Jeroen Stabel toch beter?
Go back to the zoo zingt titeltrack actiekomedie
Go back to the zoo: What if (79)
Met uitzondering van ‘Beam me up’ (#82 in 2011), werden alle voorgaande hits, ‘Electric’ (#15) en ‘Hey DJ’ (#67), beide in 2010, van Go back to the zoo verkozen tot 3FM Megahit. In de week voor Eurosonic/Noorderslag ging de vlag weer uit bij de gebroeders Teun en Cas Hieltjes, Lars Kroon en Bram Kniest, want ook ‘What if’ werd verkozen tot Megahit. Het nummer, binnen op #79, is tevens de titeltrack van de actiekomedie ‘Black out’, die aanstaande donderdag in première gaat. Het afgelopen jaar was de band overal te zien en te horen, tot buiten onze landsgrenzen (Duitsland, Hongarije). Tussen door namen ze de tijd om nummers te schrijven voor het tweede album ‘Shake and wave’ dat op 6 april verschijnt. De nummers kwamen deels tot stand in Berlijn en tijdens een verblijf in Frankrijk. De opnames waren in de ICP Studio in Brussel, waar onder andere de Dijk het album ‘Brussel’ opnam. JB Meijers (Acda en de Munnik, de Dijk, Ellen ten Damme) en Dennis van Leeuwen (Kane) namen de productie voor hun rekening.
Met uitzondering van ‘Beam me up’ (#82 in 2011), werden alle voorgaande hits, ‘Electric’ (#15) en ‘Hey DJ’ (#67), beide in 2010, van Go back to the zoo verkozen tot 3FM Megahit. In de week voor Eurosonic/Noorderslag ging de vlag weer uit bij de gebroeders Teun en Cas Hieltjes, Lars Kroon en Bram Kniest, want ook ‘What if’ werd verkozen tot Megahit. Het nummer, binnen op #79, is tevens de titeltrack van de actiekomedie ‘Black out’, die aanstaande donderdag in première gaat. Het afgelopen jaar was de band overal te zien en te horen, tot buiten onze landsgrenzen (Duitsland, Hongarije). Tussen door namen ze de tijd om nummers te schrijven voor het tweede album ‘Shake and wave’ dat op 6 april verschijnt. De nummers kwamen deels tot stand in Berlijn en tijdens een verblijf in Frankrijk. De opnames waren in de ICP Studio in Brussel, waar onder andere de Dijk het album ‘Brussel’ opnam. JB Meijers (Acda en de Munnik, de Dijk, Ellen ten Damme) en Dennis van Leeuwen (Kane) namen de productie voor hun rekening.
Hutje op de hei krijgt een herkansing
de Alpenzusjes: Hutje op de hei (82)
Begin vorig jaar werd het duo de Alpenzusjes nieuw leven ingeblazen. Van de oude Alpenzusje behoorde Carla Janssen Langendijk nog tot de vaste kern, maar in 2009 gaf zij het stokje over aan Chantal van Geelen uit Den Dungen en Apolonia Gort uit Woudrichem. De twee zijn ontdekt na een advertentie op een castingsite, waarna producer Waylon van der Heyden met de twee de studio indook.
Inmiddels heeft de Alpenzusjes 2.0 er twee hits opzitten, ‘Naar voren, naar achteren’ (#40) en ‘De jungledans’ (#54). Hun derde notering, ‘Hutje op de hei’, werd al in 1997 door de Alpenzusjes 1.0 uitgebracht, maar flopte toen.
‘Hutje op de hei’ is geen cover van het gelijknamige nummer van Marcel de Groot (#84 in 2001), dat wel een cover was van het nummer ‘Buffalo river home’ van John Hiatt.
Begin vorig jaar werd het duo de Alpenzusjes nieuw leven ingeblazen. Van de oude Alpenzusje behoorde Carla Janssen Langendijk nog tot de vaste kern, maar in 2009 gaf zij het stokje over aan Chantal van Geelen uit Den Dungen en Apolonia Gort uit Woudrichem. De twee zijn ontdekt na een advertentie op een castingsite, waarna producer Waylon van der Heyden met de twee de studio indook.
Inmiddels heeft de Alpenzusjes 2.0 er twee hits opzitten, ‘Naar voren, naar achteren’ (#40) en ‘De jungledans’ (#54). Hun derde notering, ‘Hutje op de hei’, werd al in 1997 door de Alpenzusjes 1.0 uitgebracht, maar flopte toen.
‘Hutje op de hei’ is geen cover van het gelijknamige nummer van Marcel de Groot (#84 in 2001), dat wel een cover was van het nummer ‘Buffalo river home’ van John Hiatt.
Jason Derülo samplet Bulgaars vrouwenkoor
Jason Derülo: Breathing (87)
‘Future history’, het tweede album van de 22-jarige Amerikaanse zanger/acteur/danser Jason Joel Desrouleaux, beter bekend als Jason Derülo, blijft nog ver achter bij de verrichtingen van zijn debuutalbum ‘Jason Derülo’ uit 2010. Bij ons kwam dat album tot #30, terwijl ‘Future history’ in oktober al na twee weken was verdwenen, met als hoogste notering #62.
Dat gebrek aan succes komt voornamelijk door het ontbreken van een goede hitsingle. ‘Don’t wanna go home’ kwam vorig jaar nog tot #28, ‘It girl’ bleef even later steken op #42. Als we de critici mogen geloven gaat het nu echt lukken met ‘Breathing’, het beste nummer van zijn tweede album. In het nummer gebruikt Jason de sample ‘Pilentze Pee’ van het vrouwenkoor van de Bulgaarse staatstelevisie.
Dit vrouwenkoor staat internationaal bekend onder een andere naam: Le Mystère des voix Bulgares, een project van de Zwitserse organist/producer Marcel Cellier. Hij wilde met dit project de traditionele Bulgaarse folkmuziek aan de wereld laten horen en nam met het koor in 1975 het album ‘Le mystère des voix Bulgares’ op, waarvan ‘Pilentze pee’ afkomstig is. In 1988 scoorde het koor een radiohit met ‘Pipero’. Voor hun tweede album ontving het koor in 1990 een Grammy Award. Het vrouwenkoor van de Bulgaarse staatstelevisie bestaat sinds 1952. Vrouwen uit kleine dorpen met een opvallende stem, worden daarvoor uitgekozen. Ze krijgen een intensieve training, waarbij ze geleerd worden eeuwenoude liederen te zingen. Vanwege een rechtenstrijd zijn er twee koren die onder dezelfde naam rondreizen.
‘Future history’, het tweede album van de 22-jarige Amerikaanse zanger/acteur/danser Jason Joel Desrouleaux, beter bekend als Jason Derülo, blijft nog ver achter bij de verrichtingen van zijn debuutalbum ‘Jason Derülo’ uit 2010. Bij ons kwam dat album tot #30, terwijl ‘Future history’ in oktober al na twee weken was verdwenen, met als hoogste notering #62.
Dat gebrek aan succes komt voornamelijk door het ontbreken van een goede hitsingle. ‘Don’t wanna go home’ kwam vorig jaar nog tot #28, ‘It girl’ bleef even later steken op #42. Als we de critici mogen geloven gaat het nu echt lukken met ‘Breathing’, het beste nummer van zijn tweede album. In het nummer gebruikt Jason de sample ‘Pilentze Pee’ van het vrouwenkoor van de Bulgaarse staatstelevisie.
Dit vrouwenkoor staat internationaal bekend onder een andere naam: Le Mystère des voix Bulgares, een project van de Zwitserse organist/producer Marcel Cellier. Hij wilde met dit project de traditionele Bulgaarse folkmuziek aan de wereld laten horen en nam met het koor in 1975 het album ‘Le mystère des voix Bulgares’ op, waarvan ‘Pilentze pee’ afkomstig is. In 1988 scoorde het koor een radiohit met ‘Pipero’. Voor hun tweede album ontving het koor in 1990 een Grammy Award. Het vrouwenkoor van de Bulgaarse staatstelevisie bestaat sinds 1952. Vrouwen uit kleine dorpen met een opvallende stem, worden daarvoor uitgekozen. Ze krijgen een intensieve training, waarbij ze geleerd worden eeuwenoude liederen te zingen. Vanwege een rechtenstrijd zijn er twee koren die onder dezelfde naam rondreizen.
Gebroeders Ko schrijven dubbelzinnige hit voor Alle 13 Jaanke
Alle 13 Jaanke: Orchidee (91)
Ach, met carnaval moet alles kunnen toch? Dus een dubbelzinnige tekst als ‘Orchi-dee’ door Alle 13 Jaanke, wie maalt daarom? Opvallend echter dat de tekst nu eens niet een bewerking is van een ander nummer, maar geschreven is door de broers Ton en Gerard Koopmans, oftewel de Gebroeders Ko. Zelf komen de broers met ‘1 bitterbal’, wat zouden ze daar nu weer mee bedoelen?
Ach, met carnaval moet alles kunnen toch? Dus een dubbelzinnige tekst als ‘Orchi-dee’ door Alle 13 Jaanke, wie maalt daarom? Opvallend echter dat de tekst nu eens niet een bewerking is van een ander nummer, maar geschreven is door de broers Ton en Gerard Koopmans, oftewel de Gebroeders Ko. Zelf komen de broers met ‘1 bitterbal’, wat zouden ze daar nu weer mee bedoelen?
Abonneren op:
Posts (Atom)