zondag 22 januari 2012

Iris ‘The voice of Holland 2012’ Kroes: zesde winnares van een talentenjacht

Iris Kroes: I can’t make you love me (3)
Nothing else matters (16)


Een week geleden was ze nog één van de finalisten van The voice of Holland en was Chris Hordijk de grote favoriet. Maar zoals je gemerkt hebt liep ze afgelopen vrijdag tijdens de finale in op Chris en versloeg ze hem uiteindelijk nipt: 51 tegen 49%. En daarmee is de tweede Voice of Holland een zangeres en mag ze zich qua andere talentenjachten voegen in het volgende rijtje winnaressen:
2012 - Iris Kroes: I can’t make you love me, The voice of Holland-2
2011 - Rochelle: No air, X factor-4
2009 - Lisa: Halleluja, X factor-3
2008 - Nikki: Hello world, Idols-4
2007 - Sharon Kips: Heartbreak away, X factor-1
2006 - Raffaëla: Right here right now (my heart belongs to you), Idols-3

De komende week moet nog blijken of haar liedje ‘I can’t make you love me’, waarop haar coach Marco Borsato in het achtergrondkoortje zingt, sterk genoeg is om ‘Time after time’ van Chris Hordijk van de eerste plaats te stoten. Want momenteel wordt Chris zijn nummer nog steeds het meest gedownload. Zondag was Iris te gast in ‘Live4you’, waar ze opvallend genoeg niet haar laatste single zong, maar ‘Someone like you’, het nummer van haar auditie, dat echter niet kan worden gedownload?! Waarschijnlijk wil men het imago van het meisje met de harp nog even in stand houden. Overigens was ze een week eerder, samen met de drie andere finalisten, ook in ‘Live4you’, waar ze I can’t make you love me toen wel zong.

De komende week zul je Iris Kroes, die zaterdag gehuld werd in haar woonplaats Drachten, nog veel tegenkomen in diverse rtv-programmas, waar ze dan vast wel haar finalesingle mag zingen. Zo niet, dan zal ‘I can’t make you love me’ niet #1 komen en is ze de eerste winnares van een talentenjacht die dat overkomt. Aanstaande vrijdag weten we het.

cover

‘I can’t make you love me’ werd in 1991 opgenomen door de Amerikaanse zangeres Bonnie Raitt voor haar album ‘Luck of the draw’. Hoewel zij de eerste is die het nummer opnam, heeft ze het niet zelf geschreven. Dat waren Mike Read en Allen Shamblin, die al furore hadden gemaakt als componisten van voornamelijk country music. Mike Read nam het nummer ook zelf op, een jaar na Bonnie Raitt, op zijn album ‘Twilight town’.

Het idee voor het liedje kreeg Reid na het lezen van een artikel over een man die gearresteerd was wegens dronkenschap en schieten op de auto van zijn vriendin. Toen de rechter de veroordeelde hem vroeg of hij er iets van had geleerd, antwoordde deze ‘jazeker, dat je een vrouw niet kunt dwingen van je te houden, als zij dat niet wil’.

Toen Reid en Shamblin het nummer schreven, was het nog een bluegrass nummer, sneller dan de uiteindelijke versie. De twee realiseerden zich echter dat het nummer aan kracht won als het tempo naar beneden ging. Vervolgens nam Bonnie Raitt het nummer in één keer op, met aan de piano Bruce Hornsby, bekend van ‘The way it is’. In de Amerikaanse hitparade bereikte ‘I can’t make you love me’ de 18e plaats, bij ons kwam het niet verder dan de 43e plaats.

Iris Kroes is zeker niet de eerste die ‘I can’t make you love me’ covert. Uit de grote rij covers noemen wij de volgende:
Candy Dulfer (1993), single
George Michael (1996), tweede track op single ‘Older’ (#46 in 1997)
Nina (2007), Filippijnse zangeres die er in eigen land een #1-hit mee scoorde
Sarah Bettens (2009), op het album ‘Never say goodbye’
Lisa Lois & Nick Schilder (2010), op de cd-single ‘Vlinders’
Adele (2011), op de DVD/CD ‘Live at the Royal Albert Hall’

‘Nothing else matters’, binnen op #16 en de tweede hit voor Iris deze week, zong ze tijdens de halve finale. Iris is inmiddels de vierde act die er een hit mee scoort. Het origineel is van Metallica (#4 in 1992), die het 1997 nog een keer opnamen, maar nu met het San Francisco Symphony Orchestra onder leiding van Michael Kamen en plek hoger eindigden: #3. In 2005 zong Lucie Williams haar versie naar de 13e plek en anno 2012 bereikt Iris er de 16e plaats mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten