vrijdag 1 februari 2019

Hitflits: na tien jaar scoort Hef eerste #1-album

In 2008 hadden nog maar weinigen van rapper Hef gehoord. Dat veranderde toen hij zich in 2010 aansloot bij Jiggy Djé’s label, Noah’s Ark. Datzelfde jaar debuteerde Hef met het album Hefvermogen (#65 in 2010). Twee jaar daarna volgde Papierwerk (#12) en in 2015 kwam hij met 13 (#20). Net voor het einde van 2016 verscheen Ruman, waarmee Hef, alter ego van Julliard Frans uit Hoogvliet, zijn eerste top 10-notering scoorde (#7). Met Geit in 2017 werd de lat nog wat hoger gelegd, want het album bereikte de derde plaats.

Vorige week zaterdag vierde Hef, vernoemd naar wijlen Hugh Hefner, de baas van Playboy, in ‘Annabel’ in Rotterdam zijn tienjarig jubileum én de release van het album Koud. Tegen kwart voor vier begon zijn show, waarbij hij ook nog een eerbetoon bracht aan rapper Feis, die begin januari omkwam bij een schietpartij. Het was alles behalve Koud daar in Rotterdam. De fans van Hef belonen de rapper deze week met een eerste plaats voor Koud, waarvan dertien van de veertien tracks ook een notering krijgen in de Single Top 100 (zie onder singles).

ALBUM TOP 5

1. EW  Hef: Koud
2. (2)   Frenna: Francis (op ruim 53%)
3. (1)   Boef: 93
4. EW  Backstreet Boys: DNA
5. (6)   Snelle: Beetje Bij Beetje

En we gaan direct door met de andere nieuwe noteringen van deze week:
#11 Balthazar: Fever
Tot deze week was Thin Walls (#19 in 2015) van de Belgische groep Balthazar de hoogste notering. Die gaan ze met een elfde plaats voor Fever dus ruim voorbij. Volgende keer top 10? Dat zit er nu al wel in Fever in de Vinyl 33, want daarin komt het album binnen op de eerste plaats

#12 Bring Me The Horizon: Amon (#1 in de Britse albumlijst)
#36 the Neal Morse Band: The Great Adventure
#66 Indian Askin: Another Round (nu, vrijdagavond, live bij de start van het alternatieve radiostation KINK)
#68 Rudimental: Toast To Our Differences
#72 Steve Hackett: At The Edge Of Light
#73 Walter Trout: Survivor Blues
#79 Rival Sons: Feral Roots

SINGLES

Het lukt het gezelschap van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey met ‘Hij Is Van Mij’ nog net om de eerste plaats vast te houden in de Single Top 100. Afgelopen weekend bracht Frenna feat. Mula B het nummer ‘Viraal’ uit en het leek er op dat zij de nieuwe #1 zouden worden.
Voorlopig moeten de twee nog genoegen nemen met een tweede plek. Het scheelt slechts 0,5%! ‘Viraal’ is de eerste samenwerking tussen de twee rappers en het levert Mula B ook nog eens zijn grootste hit op. Tot deze week kwam hij niet hoger dan de tiende plaats, in 2018 met ‘Bandolero’

1. (1)   Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (vierde week op #1)
2. EW  Frenna feat. Mula B: Viraal (op 0,5%)
3. (2)   Bizzey, Kraantje Pappie, Jonna Fraser & Ramiks: Drup
4. (3)   Davina Michelle: Duurt Te Lang
5. (4)   Ariana Grande: 7 Rings

twee keer the Sound

‘7 Rings’ van Ariana Grande, bij ons gezakt naar de vijfde plaats, maar al voor de tweede week de #1 van de Britse hitparade, is een variatie op ‘My Favorite Things’ uit de musicalfilm ‘The Sound of Music’ uit 1959, gezongen door Maria (Julie Andrews). Al eerder behaalde een ander nummer uit ‘The Sound’ een top 10-notering in Nederland. Dat was het nummer ‘Wind It Up’ van Gwen Stefani (#6 in 2017), gebaseerd op ‘The Lonely Goatherd’, het jodelnummer, gezongen door Maria en de kinderen.

In de Album Top 100 pakt Hef zijn eerste #1-notering met het album Koud. Dat dankt hij aan het massaal streamen van de veertien tracks. Dertien daarvan krijgen ook een notering in de Single Top 100. Naar Engels voorbeeld noemen wij alleen de drie populairste tracks:
#15 De Wereld Is Van Jou feat. Kevin
#26 (32) Niks
#50 Koud
‘Pijn’ feat. Alannah mist de boot, maar bungelt onder de Single Top 100, op plek 108.

‘Giant’ van Calvin Harris & Rag ’n Bone Man, twee weken geleden nog het meest gedraaide nummer op de Nederlandse radiostations, lijkt toch niet zo’n grote hit te worden als verwacht. Na vorige week een sprong te hebben gemaakt van vijftig plaatsen, stijgt het nummer in de derde week slechts drie plaatsen door naar de zestiende plaats. Beter vergaat het andere nummers, zoals:
#20 (78) Snelle: Scars (dankzij het album Beetje Bij Beetje op #5 in de Album Top 100)
#21 (31) Suzan & Freek: Als Het Avond Is
#29 (43) Sam Smith & Normani: Dancing With A Stranger

Tot slot noemen we nog even de andere nieuwe noteringen:
#48 J. Cole: Middle Child
#68 RockyWhereYouBeen, Bizzey & Kraantje Pappie: Fuego
#90 Latifah: Kijk Ze Nu Dan