vrijdag 14 juni 2013

Hitflits: Anouk slaat aanval hiphoppers net af

Het zag er deze week echt naar uit dat Anouk met haar album  ‘Sad singalong songs’, de  eerste plaats kwijt zou zijn. Op maandag en dinsdag voerde het collectief Great minds de voorlopige Album Top 100 aan met het gelijknamige album. Woensdag pakte Anouk de eerste plaats terug, maar was die donderdag weer kwijt aan Great minds. Uiteindelijk is het album van Anouk toch sterker dan dat van de hiphoppers, al is het maar net (2%), waardoor  ‘Sad singalong songs’ voor de vierde week bovenaan staat.

Even leek het er op dat ‘Het kan hier zo mooi zijn’ van Guus Meeuwis alsnog de eerste plaats zou halen. Op woensdag was het verschil met Anouk iets meer dan 0,5%. De optredens van Guus, afgelopen weekend in Eindhoven in het kader van zijn Groots met een zachte G concerten, zorgden voor een verdubbeling van zijn verkopen. Dat effect ebde echter weg, waardoor zijn album op #3 uitkomt met een verschil van bijna 7% op het album van Anouk.

TOP 3

1  (1)   Anouk: Sad singalong songs (vierde week)
2 E.W. Great minds: Great minds
3  (4)   Guus Meeuwis: Het kan hier zo mooi zijn

hiphoppers

Great minds is een project van de Nederlandse rappers Sticks (Junte Uiterwijk), Jiggy Djé (Vincent Patty), Winne (Winston Bergwijn) en beatmaker Dr. Moon (Jeremy Waterloo). Ze hebben twee jaar gewerkt aan het album, dat ontstaan is tijdens sessies op de Herman Broodacademie in Utrecht, waar ze alle vier lesgeven.

De aanjager van het Great minds, is Dr. Moon, die hen naar Utrecht heeft gehaald. Moon geeft leiding aan de dance- en hiphopafdeling van de Herman Brood Academie en heeft de drie hiphoppers ingehuurd als gastdocenten. Van daaruit is de samenwerking ontstaan.
Moon over de totstandkoming van het album:  “Het was een bijzonder moment, we voelden allemaal dat er potentie inzat. Na de eerste dag zijn we wat gaan aanrommelen. De luchtige en pure manier van muziek maken, hebben we aangehouden en heeft uiteindelijke een volwaardige plaat opgeleverd.”

De naam Great minds komt van de uitdrukking ‘Great minds think alike’, oftewel alle vier denken hetzelfde over rap. Aan het album, dat verder werd uitgewerkt in een appartement in Parijs en de Ardennen, werken ook nog Kleine Viezerik, Yung Felix, Rico & Typhoon mee.

platform

Tegelijk met het album ‘Great minds’ is er ook een online platform gestart: great-minds.nl, naar het voorbeeld van de Amerikaanse Rap Genius. Great-minds.nl moet een platform worden, waar rappers of fans teksten gaan toevoegen en voorzien van commentaar. Sticks: “Ik ben echt heel benieuwd wie er allemaal gaan bijdragen en ik spoor iedereen aan om er gebruik van te maken. Ik hou zelf natuurlijk enorm van teksten en verwijzingen”.

De drie hiphoppers in Great minds, scoorden allen één of meerdere noteringen in de albumlijst, waarvan Sticks het verst kwam:
2007 – Sticks & A.R.T.: Alledaagse waanzin (#8)
2009 – Winne:  Winne zonder strijd (#11)
2009 – Jiggy Djé: De ark de triomf (#32)
2010 – Sticks & Delic: Fakkelteit (#7)

evenaring

Met een tweede plaats voor ‘Great minds’ evenaart het album, het hiphopalbum ‘Mystery repeats’ van Pete Philly & Perquisite uit 2007 dat ook zo hoog kwam. Het hoogst genoteerde Nederlandstalige hiphop album was tot deze week  Opgezwolle, met ‘Eigen wereld’, dat in 2006 tot de vierde plaats kwam.

Het restant deze week:
#10 Black sabbath: 13, aanstaande zondag hoogt waarschijnlijk de nieuwe #1 in de Britse albumlijst; tussenstand donderdag: 32% voor op ‘Be’ van Beady eye
#17 Karin Welsing: Zoals ik ben, 39-jarige zangeres uit Utrecht
#19 Boards of Canada: Tomorrow’s harvest, niet uit Canada, maar uit Schotland komen de broers Michael en Marcus Eoin Sandison
#20 Sharon Doorson: Killer
#30 Carpenters: Collected, 3 cd's waaronder eentje met solonummers van Richard en Karen Carpenter
#37 Beady eye: Be
#41 Status quo: Bula quo!, geen normaal Status quo album, maar de soundtrack bij een film waarin Rick Parfitt en Francis Rossi spelen
#82 Kodaline: In a perfect world
#84 KT Tunstall: Invisible empire // Crescent moon
#88 BZN: 100x BZN

Aanvullende opmerking:
 '100x BZN' is geen eerste weeks notering, maar een album dat gaat op herhaling. In 2008 heette deze 5cd-box nog 'BZN Top 100', stond 8 weken genoteerd, met als hoogste plaats #11. Dezelfde box is opnieuw uit, nu met een nieuwe zomerse hoes met de zes leden. Vanwege de nieuwe hoes zijn er al mensen die de oude verzamelbox opnieuw gekocht hebben, in de gedachte dat het om een nieuwe verzamelbox ging ...

SINGLES

TOP 3

1  (1)   Maaike Ouboter: Dat ik je mis (derde week)
2  (3)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred Lines
3  (4)   Daft punk feat. Pharrell Williams: Get lucky

In Vlaanderen is Maaike haar eerste plaats al weer kwijt, maar bij ons staat ze met een overwicht van 20% op de #2, stevig op de eerste plaats. In Vlaanderen werd ze verdreven door onze #2, ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell. 

Na Queens of the Stone ange hebben ook de Kraaien een eigen versie van ‘Blurred lines’ gemaakt, getiteld ‘Dat gepijpzeik’, afgelopen woensdag bij Giel op 3FM.

de hit van het jaar 2013

‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell, heeft nu in 40 landen op de eerste plaats gestaan. In de Britse hitparade staat het ook zondag #1, nu voor de derde week. Tot en met donderdag staat de teller daar op 527.105 stuks (in 19 dagen!), genoeg voor een top 5 positie voor 2013. Bij ons is het momenteel de bestverkochte single over 2013, maar bij de Britten is dat nog  ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams (meer dan 900.000 exemplaren in 51 dagen). Het zal een kwestie van tijd zijn eer ook ‘Get lucky’ is ingehaald, waarmee Pharrell zich wederom van de eerste plaats stoot.

Alvorens we overgaan tot het rijtje eerste weeks noteringen, even een update van de hits uit Bloed, Zweet & Tranen, de zoektocht naar de nieuwe volkszanger(es), die vorige week vrijdag werd gewonnen door Jason Bouman. Hij profiteert daar zeker van, kijk maar:
#8   (28) Jason Bouman: Het laatste huis
#14   (8) Rein Mercha: Hou van mij
#93 (11) Samantha Steenwijk: Zonder jou
#96 (70) Daantje: Jij

Naast Jason Bouman is er nog een nieuwe bij de bovenste tien: ‘So good to me’ van Chris Malinchak, dat in de vijfde week van 16 naar #6 stijgt. Vorige week vergeten, maar ‘Home’ van Byentl steeg ook tot bij de bovenste tien en klimt deze week nog een plekje hoger naar #9. Het is haar elfde top 10 notering.

En dan nu alle nieuwe noteringen op een rijtje:
#15 de Jeugd van tegenwoordig: De formule
#44 Austin Mahone: What about love, 17-jarige Amerikaanse zanger
#53 Jebroer feat. Rich Cutillo: Allemaal lichten
#61 Bakermat: Zomer, hij staat ook genoteerd met ‘Vandaag’,  op#22, vanaf #75
#62 Guus Meeuwis: Zeeën van tijd
#76 Jelle B.: Mooi, vijfde single van Jelle Broersma uit Dokkum
#79 Major Lazer feat. Bruno Mars, Tyga & Mystic: Bubble butt
#82 B-Brave: Blijf bij mij
#95 Anthony: Wij dansen met volle kracht

Wij gaan het Pinkpop weekend in, te volgen op radio (3FM), tv (Nl. 3) en internet (3 voor 12). Daarna melden we ons weer met een nieuwe Megaman. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Achtergronden bij de albumnoteringen staan vanaf zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM.

maandag 10 juni 2013

Megaman bij week 23 – 8 juni 2013

Maaike Ouboter aan het werk met Nielson.

En verder in deze Megaman: de vier finalisten uit Bloed, Zweet en Tranen, Naughty boy nu zelf voor het voetlicht, Miley Cyrus niet onder de indruk van kritiek, na tien jaar gaat Vangrail voor de #1 en Volbeat eert Ierse danseres. Daarnaast aandacht voor de oude garde en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits, als eerste met de nieuwste standen. Volg ons op Twitter en je weet mist niets meer.

Maaike Ouboter wordt gecoacht door Nielson

Maaike Ouboter: Dat ik je mis (1)  *** tweede week op #1 ***

Wat Sandra van Nieuwland in 2012 vijf keer niet lukte, lukt de 21-jarige Maaike Ouboter met ‘Dat ik je mis’ wel: langer dan één week bovenaan staan. Nou geldt voor van Nieuwland wel, dat ze twee keer zichzelf van de eerste plaats gooide, waarbij één keer (‘Beggin’’) de vorige #1-hit (‘Keep your head up’) naar #2 zakte. Dus als die nieuwe (‘beggin’’) er niet was geweest ...

Dat nummer was er echter wel, waardoor Maaike Ouboter de eerste deelnemer is aan een talentenjacht die langer dan één week op #1 staat. Het is de eerste sinds ‘Afscheid’ van Glennis Grace uit De Beste Zangers van Nederland, dat het in april 2011 twee weken volhield bovenaan. En misschien zit er ook nog wel een derde week in voor Maaike, als niet een Nederlandse volkszanger die voor haar neus wegkaapt …

Intussen gaat De Beste Singer-Songwriter van Nederland (DBSSW) gewoon door. Maaike, net terug uit Venetië, is onder begeleiding van haar coach Nielson (vorig jaar net geen eerste), druk bezig met de opdrachten. Vanaf volgende week kunnen we zien hoe ze het daarbij afbrengt en of ze de finale haalt die op 29 juli vanuit het ’t Paard van Troje in Den Haag.

Bloed, Zweet & Tranen levert drie nieuwe talenten op

In talentenjachten worden voornamelijk Engelse liedjes gezongen, dat de liefhebbers van het Nederlandstalige, zeg maar het volkse genre, minder aanspreekt. Maar met Bloed, Zweet & Tranen is er eindelijk een talentenjacht, die ook de liefhebbers van dit genre bedient.

Op 29 maart startte SBS6 Bloed, Zweet & Tranen, een zoektocht naar de nieuwe volkszanger(es). Diverse artiesten uit het genre die al menig hit scoorden in de Single Top 100, dachten een kans te maken en meldden zich aan. Daaronder Frank van Etten, Quincy Schelvis, Bob Offenberg, Mick Harren, Wesly Bronkhorst en Robert Leroy. Het zijn echter niet de bekende namen die de finale haalden, maar vier nieuwe talenten, waarover zo dadelijk meer.

deskundige jury

Als je een talentenjacht opzet rond het Nederlandstalige lied, moet je ook zorgen voor een jury die daar over kan oordelen. En dus werden Danny de Munk en André Hazes Jr (koppel 1) en Gerard Joling en Roxeanna Hazes (koppel 2), allen vertolkers van het levenslied,  gevraagd. Zij bepaalden wie de audities overleefden en de live shows.
Op vrijdag 31 mei 2013, werden de vier finalisten bekend. Vervolgens kregen zij de  afgelopen week de tijd om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun singletje zouden downloaden. De volgorde van hun notering in de Single Top 100 was namelijk de startplek in de finale. Rein Mercha had met ‘Hou van mij’ de beste uitgangspositie (#1), Daantje met ‘Jij’ de slechtste (#4).

publiek geeft doorslaggevende stem

In de finale viel Daantje dan ook als eerste af. Wie de strijd zou aangaan met Mercha, werd bepaald door Samantha Steenwijk (61% downloads) en Jason Bouman (39%). De jury gaf Samantha ook het voordeel (60 tegen 40), waarbij het leek alsof zij (met 121 punten tegenover 79 voor Jason) de strijd met Mercha aan zou gaan. Het publiek moest echter nog stemmen en zorgde voor de overwinning voor Jason (155 tegenover 145 punten).

De uiteindelijke finale ging dus tussen Jason en Rein, die vanwege de downloads buiten schot was gebleven. Het lot van de twee lag niet meer in de handen van de jury, maar van de kijker. En die gaf de voorkeur aan Jason Bouman die met 70% tegen 30% won van Mercha. Over dus naar de vier finalisten van de eerste editie van Bloed, Zweet & Tranen, dat volgend jaar een vervolg krijgt.

Bouman heeft een platencontract gewonnen en mag optreden tijdens ‘Holland zingt Hazes’ en Nederland Muziekland.

Ron Mercha bracht al twaalf albums uit

Rein Mercha: Hou van mij (8)        *** hoogste eerste weeks ***

Van de vier finalisten, is Rein Mercha de enige die al eerder een hit scoorde. In 2009 stond hij zes weken genoteerd met ‘Vakantie’ samen met Gitano kings (de Nederlandse Gypsy kings) en bereikte de 66e plaats.

Rein Mercha (geboren als Reinard Dewus op 27 februari 1963, zingt naast het Sinti (zigeunertaal) en Nederlands ook in het Engels. Hij zegt de eerste zanger ter wereld te zijn die nummers heeft opgenomen in het Sinti (dus voor Django Wagner). Voor de NCRV nam hij in 2003 twee singles op en de documentaire ‘I soeni’, ‘De droom’. Twee jaar later kwam één van zijn dromen uit: een ontmoeting met Kiekko, de oprichter van de Gypsy kings. Rein Mercha heeft hij al zo’n twaalf albums vol gezongen.

Tijdens de audities zong Rein ‘Een man mag niet huilen’ van Jacques Herb. ‘Hou van mij’ is speciaal voor hem geschreven. Rein: “Ik moest er een aantal inzingen, waarna het team van Talpa (John de Mol) er eentje koos.”

Samantha Steenwijk is al een poliep kwijt

Samantha Steenwijk: Zonder jou (11)

“Waanzinnig dat ik de finale heb gehaald. Ik had grote concurrenten, maar de jury koos mij eruit, omdat ik het meest ‘volks’ was”. Aldus Samantha Steenwijk (Voorburg, 12 april 1986), bij het behalen van de finale. Op haar twaalfde zong ze in de eindmusical op school en kreeg daarvoor een groot compliment van de juf. Toch was ze vroeger te verlegen om de bühne op te gaan. Haar ouders zagen het talent van hun dochter in en op hun aandringen, gaf ze zich in 2002 op voor een talentenjacht. Dat leverde optredens op in café’s, lekker Nederlandstalig. In 2006 won ze een grote Haagse talentenjacht, waarna diverse singles volgden.

poliep

Twee jaar later hing de vlag er anders bij in huize Steenwijk, want in 2008 bleek Samantha door overbelasting van haar stem, een poliep te hebben. Er volgde een operatie en een half jaar mocht ze niet zingen. Dankzij Barbara Goes, haar zangcoach, kwam ze er weer bovenop.

trouwen

Tijdens de auditie van Bloed, Zweet & Tranen zong Samantha ‘Diep in mijn hart’ van André Hazes. Het nummer ‘Zonder jou’, geschreven door Han Kooreneef, gaat over liefdesverdriet. Het nummer is niet autobiografisch, want in augustus gaat Samantha trouwen met haar vriendin Daisy, met wie ze al 6 jaar samen is.

Jason Bouman kan op zoek naar een eigen geluidstechnicus

Jason Bouman: Het laatste huis (28)

Jason Bouman (Zeist, 22 november 1981), groeide op in Harmelen. Toen hij aan zijn vader vroeg of hij harp mocht leren spelen, antwoordde deze dat hij beter toetsen kon leren, want daar zou hij veel verder mee komen. Vervolgens ging Jason naar de muziekschool in Woerden en werd een geschoolde toetsenist. Ook leerde hij nog even basgitaar, gitaar en drums spelen. Die instrumenten kwamen goed uit, want op zijn dertiende speelde hij in de band the Melody stars.

geluidstechnicus

Op zijn zestiende begon hij als geluidsman en twee jaar later was hij geluidstechnicus. In 2001 begon hij als instructeur audiovisuele technieken op het ROC Midden Nederland te Utrecht en groeide door tot docent geluidstechniek. Optreden deed hij altijd al, maar alleen op het podium staan is toch iets nieuws voor hem. De auditie doorstond hij zonder kleerscheuren met ‘Kleine jongen’ van André Hazes.

Het finaleliedje ‘Het laatste huis’, geschreven door Jeroen Engelbert, gaat over een demente moeder die naar een verzorgingstehuis wordt gebracht. Voor Jason is het nummer herkenbaar, want zijn surrogaatoma, tante Lenie, is behoorlijk dementerend.

Daantje dankzij Danny en André Jr. in de finale

Daantje: Jij (70)

Dayane (Amsterdam, 26 oktober 1964), zong op haar twaalfde in Café-Avontuur, het café van haar vader in de Jordaan. Haar vader zat dan achter het drumstel en Willem Maayer speelde  op de accordeon. Ze zong dan nummers van de Zangeres zonder naam (‘Keetje Tippel’) en Vader Abraham (‘Het kleine café aan de haven’). Haar vader schreef haar in voor een talentenjacht in de Jordaan, maar dat was niets voor Dayane, veel te veel stress, ze wilde gewoon zingen.

Haar vader overleed toen ze nog maar 17 jaar was. Daarop besloot ze even te stoppen met zingen. Op haar 19e verhuisde ze naar Lelystad en trouwde. Ze kreeg twee dochters, waar ze door omstandigheden alleen voor moest zorgen, en er weinig tijd overbleef voor haar zangcarrière. Ze verhuisde naar Hellevoetsluis en in 1987 begon ze weer met zingen. Ondanks betere weten, deed ze toch mee aan een talentenjacht, en dat bleek opnieuw niets voor haar.

Inmiddels woont Dayane in Vinkenveen, noemt zich Daantje en treedt ieder weekend op door het hele land. Het meedoen aan de talentenjacht Bloed, Zweet & Tranen koste haar nu weinig moeite. Tijdens de auditie zong ze ‘Ik ben zo eenzaam zonder jou’ van André Hazes en mocht ze door. Bij de eliminatieshows ging het echter fout. Doordat ze van Danny en André Jr. een wildcard kreeg, mocht ze toch door en haalde zelfs de finale.

Tijdens de finale zong Daantje haar single ‘Jij’, dat haar past als een jas. Daantje: “Het ‘pak levenservaring’ dat ik met me meedraag, helpt om het met gevoel te zingen”.

Mainstreet zingt filmthema

Mainstreet: Despicable me (15)

Het kan niet op voor de jongens van de Nederlandse boyband Mainstreet. Na het #1-album ‘Breaking the rules’ en een optreden in het voorprogramma van Justin Bieber in Nederland (beide in april), werden ze ook nog gevraagd voor een film. Niet om er zelf in te spelen, maar om het titelnummer te zingen. Het gaat om de Nederlandse versie van de animatiefilm ‘Despicable me 2’, het vervolg op ‘Despicable me’ uit 2010. De Amerikaanse versie werd destijds gezongen door Pharrell Williams. ‘Despicable me 2’ (letterlijk: Verschrikkelijke ikke),  is vanaf 26 juni in de Nederlandse bioscopen te zien. ‘Depicable me’ staat niet op het album ‘Breaking the rules’ van Mainstreet.

zondag 9 juni 2013

Naughty boy nu zelf voor het voetlicht

Naughty boy feat. Sam Smith: La la la (18)

Wordt dit de nieuwe #1 binnenkort? In de Britse hitparade lukte het Naughty boy feat. Sam Smith drie weken geleden al wel. Het was daar de eerste #1-notering voor Shahid Khan (Watford, 1 januari 1985), alias Naughty Boy. Echter verdiensten zitten niet zozeer in een #1-hit, maar wel in een album, als dat wereldwijd zo’n 2 miljoen keer is verkocht. We doelen op  ‘Our version of events’, het debuutalbum van Emeli Sandé, waar hij het merendeel van de nummers produceerde. Daarnaast schreef hij ook nog nummers voor onder andere Rihanna en Leona Lewis, dus zijn kostje is al lang gekocht.

Toch vond Naughty boy het nodig om ook zelf te gaan zingen en met succes. ‘La la la’ is afkomstig van zijn album ‘Hotel Cabana’ dat later dit jaar uitkomt. Daarop zingt hij het nummer ‘Hollywood’ met Gabrielle, hier vooral bekend van haar #7-hit ‘Dreams’ uit 1993.

Sam Smith zou je nog kunnen kennen van het nummer ‘Latch’, dat hij maakte met Disclosure (#80 in maart). Smith is een zanger uit Cambridge, Londen die het voorprogramma deed tijdens de Britse tournee van … Emeli Sandé!

Miley Cyrus is niet onder de indruk van kritiek

Miley Cyrus: We can’t stop (54)

‘We can’t stop’ is nu al de grootste hit voor Miley Cyrus. Tot deze week kwam ze niet verder dan #80, dat was in 2008 met ‘7 things’. Miley werd geboren als Destiny Hope Cyrus op 23 november 1992 in Nashville, Tennessee. Haar bijnaam Miley is afgeleid van Smiley, want de kleine Cyrus was in haar jonge jaren een echt lachebekje. Ze is de dochter van Billy Ray Cirus, die drie hits in ons land scoorde.

Voordat Miley Cyrus in 2008 ook de muziek indook, speelde ze vanaf 2006 het personage Hannah Montana in de gelijknamige jeugdserie. Om af te komen van haar tienerimago, speelde ze in meer volwassen films en nam ze in 2009 de EP ‘The time of our lives’ op, waarop ze meer klinkt als een popzangeres. Die lijn zette ze voort op haar drie albums. ‘We can’t stop’ is de voorloper van haar vierde album dat later dit jaar verschijnt. Aan het album wordt onder andere meegewerkt door Pharrell Williams.

kritiek

Er is nogal wat te doen over de videoclip van ‘We can’t stop’. Zo zou het nummer mensen aanzetten tot het gebruik van drugs. En daarnaast show ze haar achterkant. Miley Cyrus is daar niet van onder de indruk: “Iedereen heeft altijd een mening over me, maar mijn fans, zij zijn altijd achter me blijven staan, wat er ook aan de hand was. Dit nummer vertelt over de plek waar ik nu in mijn leven ben”.

Na tien jaar gaat Vangrail voor de #1

Vangrail: Ik mis je (67)

‘Ik mis je’ is de tiende notering voor de Fries/Groningse formatie Vangrail en dat komt mooi uit want dit jaar bestaat de band ook tien jaar! Hun platen/cd debuut maakten ze in 2005 met ‘Lam in Amsterdam’ (#79). Qua bezetting zijn alleen Raynaud Ritsma (zang) en Wiebe de Jong (toetsen) nog over van de line-up uit 2005. Naast deze twee muzikanten, maken Sander de Groot (drums), Dirk Lennart Hogeveen (gitaar) en Jort Landman (bas) deel uit van de band.

Twee jaar geleden schreven we dat de groep samen met producer Edwin de Groot bezig is aan het tweede album, dat in dat jaar had moeten verschijnen. We zijn twee jaar verder en het album, waarvan de titel al wel bekend is, ‘Vrijdag’, is er nog steeds niet. Maar de kans dat het er nu echt aan komt, is groot want ‘Ik mis je’ staat #1 in de …

Noordelijke Top 100

‘Ik mis je’ is een nummer dat al twee jaar oud is en één van de populairste liedjes van de groep. In april hield het radiostation Waterstad FM een poll onder haar luisteraars voor het populairste liedje. Op 26 april werd de lijst bekend en daarin prijkte ‘Ik mis je’ op de eerste plaats van de Noordelijke Top 100 van het station, boven ‘Liverpool rain’ van Racoon (#2) en ‘Someone like you’ van Adele (#3). De groep was hier zeer door verrast en reageerde met ‘Toch wel een kippenvel momentje’. En dat terwijl ‘Ik mis je’ helemaal geen single is geweest..
Dat verandert met de #1-notering, want eindelijk kreeg de groep toestemming van de platenmaatschappij om ‘Ik mis je’ uit te brengen op single. Het motto van de groep is dan ook: “We gaan met elkaar voor de nummer 1 van Nederland! Veel dank alvast!”

Volbeat eert Ierse danseres

Volbeat: Lola Montez (84)

Vijf albums bracht de Deense band Vollbeat uit en met de laatste ‘Outlaw gentelmen & shady ladies’ kwamen ze het verst: #4 in april. De basis van de groep werd gelegd door zanger Michael Poulsen die eerst deel uitmaakte van Dominius, een death metal band. In 2000 was hij daar helemaal klaar mee en startte een nieuwe band, nu meer rock georiënteerd. Dat werd in 2001 Volbeat, vernoemd naar ‘Vol.beat’, een album van Dominius uit 1997. Met ‘Lola Montez’ maken de Denen hun debuut in de Single Top 100.

Veel nummers gaan over vrouwen en vaak zijn de personages gefantaseerd. Zo nu en dan zijn er uitzonderingen. Denk maar aan ‘Rosanna’ van Toto over actrice Rosanna Arquette. ‘Lola Montez’ van Volbeat kunnen we daar ook aan toevoegen, want ze heeft echt bestaan, alleen dan onder een andere naam.

Lola Montez heet eigenlijk Elizabeth Rosanna Gilbert, was actrice en zangeres, en is geboren in 1821 in Ierland. In 1843, vlak na haar scheiding van Thomas James, ging ze in Calcutta dansen onder de naam Lola Montez. Toen ze datzelfde jaar ook in Londen onder die naam op de planken stond, werd ze herkend als Mrs. Jones, wat in die tijd een schandaal was. Ze vertrok naar Frankrijk waar ze beroemd werd vanwege haar schoonheid en temperament, meer dan vanwege haar danskwaliteiten.

Doordat ze een verhouding kreeg met Ludwig I, koning van Beieren, die haar gravin van Landsfeld maakte, gebruikte ze haar invloed om het liberalisme te bevorderen en tegen het socialisme te strijden. Na ook van hem te zijn gescheiden, vertrok ze naar Californië, waar ze een danscarrière opbouwde als Spiderwoman. Ook verbleef ze een tijdje in Australië. Op 39-jarige leeftijd overleed ze in New York aan de gevolgen van een longontsteking.

Krewella kreeg een prijs van Armin van Buuren

Krewella: Alive (87)

Krewella is een trio muzikanten afkomstig uit Chicago, Illinois, bestaande uit de zusters
Jahan (23) en Yasmine Yousaf (20) en producer Kristopher Trindl (25), die zich Rain Man noemt. De zusjes hebben een Pakistaanse vader en een Amerikaanse (met een Duits, Pools, Litouwse achtergrond) moeder. Zij kwam uit een familie van operazangers en muzikanten uit orkesten.

Kristopher heeft een Griekse achtergrond. Zijn naam Rain Man kreeg hij van een jurylid tijdens een hip hop wedstrijd. Op de vraag van de man ‘wat is je naam’, noemde hij zijn eigen naam. Daarop zei de man: “Jouw naam is Rain Man, omdat je ooit geld als regen zal gaan verdienen”.

feestjes

Jahan (links) en Kris kennen elkaar van de middelbare school. Kris gaf regelmatig feestjes en op zo’n feestje ontstond zo’n vijf jaar geleden, de muzikale samenwerking. Niet in de ruimte waar iedereen stond te dansen, maar in zijn slaapkamer. Kris was daar bezig met nummers, en daar bedacht Jahan teksten bij. Vervolgens hebben ze nog zangeressen voor hun nummers  gevraagd, maar dat werkte niet. Uiteindelijk bleek zus Yasmine (rechts), die toen in het schoolbandje Sunset & Camden zong, het beste bij hen te passen.

De naam Krewella, bedacht Jahan al op haar zestiende, toen ze met Kris werkte aan een nummer. Jahan had toen al het idee om een trio te vormen, en daar zou deze naam, die vrouwelijk, donker en uitdagend klinkt, goed bij passen.

prijs

‘Alive’ staat op de EP ‘Play hard’, waarvoor Krewella in maart, tijdens de Internationale Dance Music Awards in Miami, een award kreeg voor ‘beste nieuwe groep’, die uitgereikt werd door Armin van Buuren. Yasmine: “Dat was een hele eer, want het eerste optreden van een danceartiest dat ik ooit heb bezocht, was van hem”!

Die award opende voor Krewella deuren, van ondermeer onze eigen Nicky Romero, die met het trio het nummer ‘Legacy (save my life)’ opnam, dat 24 juni uitkomt. In september komt Krewella met een heel album, waarvoor de zusje de muziek en teksten schrijven en Kristopher de beats verzorgt. Één van de nummers wordt geproduceerd door de Italiaan Benny Benassi.

10-jarige Michelle zingt over gescheiden ouders

Michelle: Waarom huilt u mama? (90)

Uit Hoogeveen komt Michelle Okken, die op 10 juli elf jaar wordt. Ze zong al in de box en is dat blijven doen. Haar ouders zagen (en hoorden) dat er in hun dochter een zangeres school. Maar dan moet ze wel optreden, waarop ze regelden dat Michelle op 13 augustus 2011 haar eerste optreden kon geven in het Drentse Spier. Vervolgens kwamen ze in contact met Martin Sterken, die ook nummers schrijft voor Wimmie Bouma (album ‘De ring die jij draagt’ deze week binnen op #15).

Jolanda en Frank danken duet aan Bloed, Zweet & Tranen

Jolanda Zoomer & Frank Verkooyen: Jij en ik (91)

Negen noteringen haalde Jolanda Zoomer in de Single Top 100, waarvan ‘Weer in de wolken’ het verst kwam: #22 in 2010. Frank Verkooyen scoorde twee hits meer, maar kwam nooit hoger dan de 27e plaats, met ‘Ze zeggen’ in 2011. Op ‘Jij en ik’ zijn de twee aan elkaar gekoppeld en het zou zomaar hun grootste hit kunnen worden.

De samenwerking tussen de twee ontstond toen ze elkaar ontmoetten tijdens de SBS6-talentenjacht Bloed, Zweet & Tranen. Beide kwamen niet verder dan de audities, maar hebben er toch nog een hit aan overgehouden.

De oude garde

Onder de oude garde vallen die acts die al eerder een hit scoorden in de Single Top 100. Dit keer krijgen ze een minder uitgebreide behandeling als de andere eerste weeks. Met deze week de oudgedienden van:

Frans Duijts: Blijf vannacht bij mij (23)

‘Blijf vannacht bij mij’ is het eerste wapenfeit van Frans Duijts sinds ‘Ga maar vast slapen’ (#20 in december 2012). Het is Frans zijn veertiende notering en voorloper van het gelijknamige album.

Sharon Doorson: Killer (57)

‘Killer’  van Sharon Doorson is geschreven door internationaal vermaarde songschrijvers als de Amerikaan Charlie Mason (Miley Cyrus, Monrose), de Zweed Jonas Thander en de Australiër Adrian Newman (Monrose, the Veronicas). De productie was in Nederlandse handen van Addy van der Zwan (IttyBitty), Mark Simmons (Beatfreakz) en Maurice Oude Booyink (toetsenist Beethoven). Dit weekend verscheen haar debuutalbum ‘Killer’.

Monique Smit & Tim Douwsma: Even niet hier (76)

Het album ‘Grenzeloos’ zakt in de tweede week van 7 naar #10. Aan alle 12 nummers op het album heeft Jan Smit een bijdrage geleverd.. Zo ook de single ‘Even niet hier’, waarvan hij de muziek en de tekst schreef.

Lana Del Rey: Summertime sadness (88)

Summertime sadness’, binnen op #88, is geen nummer uit de film ‘The great Gatsby’, zoals ‘Young and beautiful’ (gezakt naar #99). Het nummer is afkomstig van haar album ‘Born to die’ uit begin 2012, waarop ook ‘Video games’ (#3 in 2011) staat. De notering van ‘Summertime sadness’, dankt Lana vooral aan de remix de Franse house dj en producer Cédric Gervais maakte.