zondag 22 januari 2017

Megaman bij week 3 – 21 januari 2017

Ed Sheeran komt in maart naar Nederland

En verder in deze Megaman:
-          zangeres ‘Paris’ krijgt geen credit maar is daar niet rouwig om
-          All Time Low is al twee jaar oud
-          CMC$ bracht een tijdje terug nog pizza’s rond
-          Isaiah wil meedoen aan het Eurovisie Songfestival

Hun tweede album bereikte de vierde plaats, maar met hun derde halen ze deze week de hoofdprijs. Wie? Je leest het in de Hitflits.

Daarover gesproken. De komende twee weken zal je de Hitflits én de Megaman moeten missen, want we zijn er even niet. Maar over drie weken pakken we de draad weer op. Voor de lijsten kun je natuurlijk gewoon terecht op site van Dutch Charts.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Ed Sheeran komt in maart naar Nederland

#1 Ed Sheeran: Shape of You
     *** tweede week op #1 ***

Het zal wat wezen. Kom je na een sabbatical met twee nieuwe nummers, waarvan één wereldwijd de eerste plaats pakt, en ben je die na één week alweer kwijt. Zover is het deze week niet gekomen, maar het overwicht van ‘Shape Of You’ op de #2, ‘Energie’ van Ronnie Flex feat. Frenna, is in de tweede week wel flink geslonken, van 22 naar 12%. Dus het wordt spannend de komende weken!
In maart verschijnt zijn derde album ÷ (divide). Tegen die tijd staat hij wellicht weer op de eerste plaats met een andere track van het album. Dat zal ‘Castle On The Hill’ niet worden, want dat zakt deze week naar de zesde plaats. Ter ondersteuning van het album (is dat nog nodig?) begint Ed Sheeran aan een Europese tournee, die hem ook naar ons land zal brengen.

record Ed Sheeran (2)

Vorige week schreven we dat Ed Sheeran een record boekte, door met twee nummers, ‘Shape Of You’ op #1 en ‘Castle On The Hill’ op #4, binnen te komen. Niet eerder was er een artiest geweest (ook the Beatles niet) die het lukte om in dezelfde week met twee nummers binnen te komen in de top 4.

Tja, als je zoiets roept, moet het wel kloppen natuurlijk. Dat dachten we ook, totdat we een  reactie kregen die het tegendeel beweerde. Op 20 februari 2016 kwamen Lil’ Kleine & Ronnie Flex op #1 binnen met ‘Niet Omdat Het Moet’ en op #3 met ‘1,2,3’. Oeps, twee nummers bij de bovenste 3 en dat is toch iets beter dan twee nummers bij de bovenste vier, zoals Ed Sheeran vorige week.

Het enige dat wij er aan toe willen voegen, is dat ‘1,2,3’ geen officiële single was, maar een zeer populaire track van het album WOP! van Lil’ Kleine. Aangezien tracks van albums ook, dankzij de grote aantallen streams, meetellen voor een notering, telt ‘1,2,3’ dus gewoon mee als hit. En dus trekken we hierbij het record van Ed Sheeran in.

Brits record (2)

Zoals gemeld vorige week kwamen beide singles van Ed Sheeran wel achter elkaar binnen in de Britse hitparade. Dáár schreef hij dus wel hitgeschiedenis. Ook deze week blijven de nummers bovenaan staan, met hoge verkopen in deze tijd van het jaar. ‘Shape Of You’ ging 66.000 over de digitale toonbank en werd 11 miljoen keer gestreamd. ‘Castle On The Hill’ werd 49.000 keer gedownload en 7,8 miljoen keer gestreamd.

streams vs downloads

Overigens gelden sinds begin dit jaar in Groot-Brittannië dezelfde regels voor het meetellen van streams als in Nederland. De verhouding streams : download = 150:1. Dus van ‘Shape Of You’ zijn deze week in totaal 139.333 verkocht (66.000 downloads + 73333 (11 miljoen/150)).

zangeres ‘Paris’ krijgt geen credit maar is daar niet rouwig om

#16 the Chainsmokers: Paris
       *** hoogste eerste weeks ***

De meest succesvolle act van dit moment is toch wel het Amerikaanse duo the Chainsmokers. Vorig jaar scoorden ze niet minder dan vijf hits, waaronder een #1 met ‘Closer’. ‘Paris’ is deze week de hoogte eerste weeks op de zestiende plaats. Niet eerder kwam een nummer van het duo zo hoog binnen en zou de komende weken wel eens een bedreiging kunnen vormen voor de #1 van dat moment.

geen credit voor de zangeres

Telkens als Andrew Taggart en Alex Pall een nummer opnamen met een zangeres, dan kregen de dames daar een credit voor. Op ‘Paris’ is dat echter niet het geval, want Emily Warren wordt niet officieel genoemd als zangeres. De heren kenen haar van de tekstbijdragen aan ‘Don’t Let Me Down’ van hun hit met zangeres Daya (#5 in 2016).

… maar die vind dat niet erg

De Amerikaanse Emily Warren was in de buurt bezig met een opname, toen the Chainsmokers haar belden, omdat ze nog iets misten aan het nummer ‘Paris’, dat grotendeels door Taggert wordt gezongen. Ze kwam langs en deed haar ding. Volgens Warren heeft ze juist daarom geen credit gekregen, het moest (weer) een nummer worden van the Chainsmokers zelf. En bovendien werkt ze nog wel meer met de jongens samen, en kijkt daar naar uit. Dus we hoeven ons om Emily Warren geen zorgen te maken!

Warren schreef ook nummers voor onder andere Jessie J, Fifth Harmony en Shawn Mendes. Daarnaast scoorde ze onder haar eigen naam een hit met ‘Capsize’ van Frenship (#37 in 2016).

All Time Low is al twee jaar oud

#80 Jon Bellion: All Time Low

Op tweede kerstdag is hij 26 jaar geworden. Jonathan David ‘Jon’ Bellion, afkomstig uit Lake Grove, in New York. ‘All Time Low’ is niet zijn eerste hit in Nederland. In 2015 scoorde de Russisch-Duitse producer ZEDD een hit met ‘Beautiful Now’ (#91), dat niet alleen mede geschreven is door Bellion, maar waarop hij ook zingt.

Jon Bellion begon al op zijn veertiende met het produceren voor anderen, maar stopte daar in 2009 mee toen het iedere keer weer op dezelfde nummers aankwam. Daarop ging uit pure frustratie zelf zingen en rappen.

Inmiddels heeft hij een eigen stijl ontwikkeld en na het maken van enkele mixtapes, werd Bellion gevraagd door anderen. Hij leverde een couplet aan van ‘The Monster’ van Eminem feat. Rihanna (#3 in 2013). En met Jason Desrouleaux (Jason Derulo) schreef hij het nummer ‘Trumpets’ (#11 in 2014) en produceerde het ook. Bellion zijn grootste inspiratiebron is Kanye West.

twee jaar oud

In 2015 bracht Jon Bellion al een demo uit van ‘All Time Low’. Hij had het nummer snel geschreven en wilde het zo snel mogelijk uitbrengen. In 2016 werkte Bellion aan zijn album  The Human Condition, en nam hij een nieuwe versie van ‘All Time Low’ op.

CMC$ bracht een tijdje terug nog pizza’s rond

#83 DVBBS & CMC$ feat. Koka: Not Going Home

‘Not Going Home’ is een nummer opgenomen met artiesten uit drie landen. DVBBS is de broers Chris (= Christopher van den Hoef) en Alex Andre (=  Alexandre van den Hoef), geboren in Almere, maar op jonge leeftijd verhuisd naar Canada.

pizzabezorger

CMC$ is Yael Nahar, geboren in Amsterdam. Van 2013 – 2015 doorliep hij de Herman Brood Academie en is daar afgestudeerd als Dance Music Producer. Een tijdje geleden verdiende hij de kost nog als pizzabezorger. Maar daar heeft hij nu geen tijd meer voor. Met Martin Garrix draaide hij vorig jaar op diens sluitfeest op Ibiza en draaiden ze samen tijdens het Amsterdam Dance Event in de Rai. CMS$ staat voor See Me Counting Stacks.

Pools

En dan tenslotte nog Koka, de zangeres op ‘Not Going Home’. Koka, voluit Gia Koka (27), is geboren in Polen, maar verhuisde als kind naar Rotterdam, waar ze op achtjarige leeftijd begint met het schrijven van liedjes. In 2011 maakt ze kennis met diverse producers, waaronder de Zweedse producer Martin Terefe (Jason Mraz, James Morrison).


Terefe helpt haar in Londen met het album Kissing The Outcast, dat ze in 2012 uitbrengt onder de naam Natalia Jayden. 3FM roept haar uit tot Serious Talent. Voor een schrijfsessie voor haar volgende album vertrekt ze naar Los Angeles, waar ze nummers schrijft voor onder andere Leona Lewis en Kylie Minogue. Het succes lag voor het oprapen, maar het liep anders.

album voor haar broer

In februari 2013 kwam haar 19-jarige broer Dymitri om in een tragisch ongeluk. Daarop keerde Koka terug naar Polen en schreef ze afscheidsbrieven voor Dymitri. De brieven werden liedjes en uiteindelijk resulteerde het in een album, dat werd opgenomen in een klein keldertje in Polen. Dat album, Dymitri, verscheen in 2013, deels gefinancierd via een crowdfund actie. In 2014 bracht Koka de EP FCUKU uit. Daarna werkte ze met diverse Nederlandse dj’s, waar onder Quintino en het Nederlandse producersduo the Him.

Isaiah wil meedoen aan het Eurovisie Songfestival

#86 Isaiah: It’s Gotta Be You

Op 21 november 2016 won de Australische Isaiah het achtste seizoen van de Australische X Factor. Het jaar daarvoor had ook meegedaan, maar viel hij af tijdens de bootcamp, omdat hij zijn tekst vergat.

Isaiah Firebrace is geboren op 21 november 1999 in Moama, New South Wales, Australië en won dus de finale van de X Factor op zijn zeventiende verjaardag! Tijdens de finale zong hij het nummer ‘It’s Gotta Be You’, dat in eigen land niet verder kwam dan de 26e plaats, de laagste notering daar voor een X Factor winnaar. Zijn album Isaiah reikte in december tot de 12e plaats.

Eurovisie Songfestival

Geïnspireerd door de verrichtingen van Guy Sebastian met ‘Tonight Again’ (vijfde in 2015) en Dami Im met ‘Sound Of Silence’ (tweede in 2016), wil Isaiah dit jaar meedoen aan Eurovisie Songfestival. In mei weten we of de Australiërs hem goed genoeg vinden om deel te nemen in één de halve finales in Kiev, Oekraïne. Wellicht in dezelfde als onze eigen O’G3NE!