donderdag 24 december 2015

Kerstflits: K3 mist #1-notering, Adele voor vijfde week aan kop

Vorige week vrijdag verscheen 10.000 Lucht ballonnen, het eerste album van Hanne, Marthe en Klaasje, het nieuwe K3. Van het dubbelalbum waren meer dan 40.000 stuks besteld, goed voor platina dus. Deze week blijkt meer dan eens dat bestellingen geen verkopen zijn, want 10.000 Lucht ballonnen verkocht nog niet de helft van 25 van Adele (47%). In de afgelopen vijf weken is dat aantal niet onder de 25.000 stuks geweest.

Afgelopen maandag was 25 van Adele het meest verkochte item bij Bol.com, dat met 350.000 bestellingen de drukste dag van het jaar beleefde. Dat zijn er 50.000 meer dan op 30 november, de maandag voor Sinterklaas!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Adele: 25 (vijfde week)
2. EW  K3: 10.000 Lucht ballonnen
3. (4)   Marco Borsato: Evenwicht
4. (2)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
5. (3)   Justin Bieber: Purpose

Dit is de laatste hitflits voor de kerst, vandaar kerstflits, dus nemen we even de gelegenheid om de negen kerstalbums met je door te nemen. Als het een ouder album betreft, staat dat er tussen haakjes bij.
#7 (5)  Jan Smit: Kerst Voor Iedereen
#11 (10) Michael Bublé: Christmas (2011, vijfde chartrun)
#16 (18) Amira Willighagen: Merry Christmas
#27 (27) 3js: Acoustic Christmas (2014, tweede chartrun)
#39 (22) Helene Fischer & the Royal Philharmonic Orchestra: Weinachten
#41 (51) Nick & Simon: Christmas With … - It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas (2014, tweede chartrun)
#51 (37) Pentatonix: That’s Christmas To Me
#84 (55) Paul de Leeuw: Er Was Eens … Een Kerstverhaal
#90 (93) Glennis Grace: One Christmas Night Only (2013, derde chartrun)

Opvallend is dat bijna alle kerstalbums zakken. Het enige kerstalbum dat een flinke winst boekt, is dat van Nick & Simon. Niet zo gek, want afgelopen week gaf het duo drie kerstshows in Ahoy in Rotterdam. Volgend jaar staan ze er weer, de eerste datum is al bekend: 17 december. Zien we het kerstalbum vast ook weer terug!

Naast 10.000 Lucht ballonnen van K3 zijn er nog de volgende eerste weeks noteringen:

#20 Hef: 13
Na Hefvermogen (#65 in 2010), Papierwerk (#12 in 2012) en het project Freddy & Bundy met Crooks (#38 in 2013), komt Hef met het album 13. Het nummer verwijst naar het huisnummer van zijn moeder. Naast rappen, geeft Hef, alter ego van Julliard Frans uit Hoogvliet, workshops in buurthuizen en gevangenissen. Hij wil daarmee voorkomen dat de kids niet dezelfde kant opgaan als hij zelf vroeger.

#21 Chris Brown: Royalty
Na Fan Of A Fan – The Album met Tyga (#30 in februari), neemt rapper Chris Brown op Royalty weer zelf het heft in handen. Royalty opvolger van X (#5 in 2014), is zijn zevende studioalbum en vernoemt naar zijn 1-jarige dochter.

#26 OST – John Williams: Star Wars – The Force Awakens
Vorig weekend ging de film ‘Star Wars: Episode VII: The Force Awakens’ in première. In het eerste weekend trok de film 2,4 miljoen bezoekers. Dat is te weinig voor een record, want dat werd in november gevestigd door de James Bondfilm  ‘Spectre’, waar 3,4 mensen op afkwamen. De soundtrack Star Wars – The Force Awakens is gecomponeerd door John Williams, die zijn sporen verdiende voor muziek bij films als ‘Jaws’, ‘Superman’, ‘E.T’ en de allereerste Star Wars film in 1978.

#75 Baroness: Purple
In tegenstelling tot de naam Baroness, zit er geen enkele vrouw in deze Amerikaanse heavymetal band uit Savannah, Georgia. Purple is het vierde album en het eerste met twee nieuwe bandleden: Nick Jost (keyboards) en Sebastian Thompson (drums). John Baizley (zang en ritmegitaar) is nog het enige lid uit de oorspronkelijke bezetting uit 2003. Peter Adams (zanger, leadgitaar) complementeert de band sinds een jaar of zeven.

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Justin Bieber: Love Yourself (vierde week)
2. (2)   Justin Bieber: Sorry
3. (3)   Justin Bieber: What Do You Mean?
4. (7)   Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You
5. (4)   Adele: Hello

Bij ons zegt het niet zoveel als je met kerst op de eerste plaats staat. Maar in het Verenigd Koninkrijk betekent het heel veel: de Christmas #1. Jaarlijks worden daar diverse weddenschappen op afgesloten en artiesten plannen hun plaatje zo, dat ze de meeste kans maken.

Bieber doet oproep aan de fans

Dit jaar zag het er naar uit dat ‘Love Yourself’ van Justin Bieber ook de Britse kerst #1 zou worden. Op basis van de cijfers van woensdag had ‘Love Yourself’ nog een voorsprong van 662 stuks op ‘A Bridge Over You’ van Lewisham and Greenwich NHS Choir. Toen Bieber dat hoorde, twitterde hij:

“I'm hearing this UK Christmas race is close...but the @Choir_NHS single is for charity
This is what it's all about. Merry Christmas :)”

Morgen, vrijdag eerste kerstdag wordt de lijst bekend om 1 uur plaatselijke tijd en dan weten we of de Beliebers gehoor hebben gegeven aan de oproep van hun idool.

update: 25-12-2015: Beliebers geven gehoor aan oproep

De oproep van Justin Bieber heeft effect gesorteerd: ‘A Bridge Over You’ van Lewisham and Greenwich NHS Choir is de Christmas #1 van 2015. De achterstand van 662 stuks is omgezet in een overwicht van zo'n 31.000 stuks op ‘Love Yourself’ van Justin Bieber.
NHS staat voor National Health Service, de Britse nationale gezondheidsorganisatie. Het idee om een nummer op te nemen als dank voor de inzet van de duizenden medewerkers die onder zware druk werken, ontstond een paar jaar geleden. Het Lewisham and Greenwich NHS Choir bestaat uit dokters, verpleegsters en vele anderen werkzaam in de gezondheidszorg.

De dirigent van het koor bedacht dat een mix van 'Bridge Over Troubled Water' van Simon & Garfunkel en 'Fix You' van Coldplay, wel een goede weergave zou zijn van de leden van het koor en arrangeerde ‘A Bridge Over You’. Alle opbrengsten van het nummer gaan naar MacMillan Cancer Support en plaatselijke organisaties zoals Cares Uk, van vrijwilligers die zich inzetten voor zieken, ouderen, familie. Een soort mantelzorgers.

Voor ons stond de kerst #1 al vast: Justin Bieber met ‘Love Yourself’, geen kerstnummer dus. Wel staan er 21 kerstnummers in de Single Top 100 (een record!), waaronder twee nummers uit 2015. We lopen ze alle 21 even met je door:
#4 (7) Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You (vorig jaar kwam het ook tot #4)
#11 (16) Wham!: Last Christmas (hoogste notering sinds 2008, toen het op #5 kwam)
#12 (19) Ariana Grande: Santa Tell Me
#16 (26) Michael Bublé: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
#32 (50) Chris Rea: Driving Home For Christmas
#37 (53) Coldplay: Christmas Nights
#39 (49) Band Aid: Do They Know It’s Christmas
#47 (78) Sam Smith: Have Yourself A Merry Christmas
#58 (65) John & Yoko / The Plastic Ono Band with The Harlem Community Choir: Happy Xmas (War Is Over)
#59 (79) Andy Williams: It’s The Most Wonderful Time Of The Year
#60 Train: Shake Up Christmas (uit 2010, zesde chartrun, 9e week)
#63 (88) José Feliciano: Feliz Navidad
#65 (98) Bianca Ryan: Why Couldn’t It Be Christmas Every Day
#74 (90) Shakin’ Stevens: Merry Christmas Everyone
#77 Ariana Grande: Winter Things (van haar EP Christmas & Chill)
#78 Michael Bublé: Holly Jolly Christmas (uit 2011, voor het eerst genoteerd)
#82 (100) Frank Sinatra: Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!
#83 Michael Bublé & Shania Twain: White Christmas (uit 2011, voor het eerst genoteerd)
#91 (99) Michael Bublé feat. The Puppini Sisters: Jingle Bells
#85 Britney Spears: My Only Wish (This Year) (uit 2000, tweede chartrun, 2e week)
#94 Meghan Trainor: I’ll Be Home (van de EP I’ll Be Home For Christmas met vijf andere acts) 

Door het ontbreken van geen of onvoldoende streams, hebben een aantal kerstnummers van  Nederlandse acts het dit jaar niet gehaald. We noemen er vijf:
-          O Dennenband: Kerst Overal! (project van Jan Smit, 3js, the Kick en Jeroen van der Boom in de zoektocht naar een nieuw kerstnummer. Opbrengst gaat naar 3FM Serious Request 2015)
-          Django Wagner: Blijf Jij Na Deze Kerst Voorgoed Bij Mij

-          Van Velzen: Feels Like Coming Together (SkyRadio – the christmas station – kende het nummer een award toe voor beste nieuwe kersthit)
-          Dee: Christmas, vriendin van vlogger Enzo Knol
-          O’G3NE: The Power Of Christmas (werd in 2008 uitgebracht onder Lisa, Amy & Shelley en stond begin 2009 een weekje op #98. Is opnieuw ingezongen door de drie zusjes, die zich nu O’G3NE noemen)

Serious Request 2015

Eerder dit jaar werd Typoon benaderd om het themalied voor 3FM Serious Request te maken, waarop hij direct ja zei. 7 december ging het nummer, ‘Niet Weglopen’, in première en de week daarop was het traditioneel de Megahit. Alle opbrengsten van het nummer gaan naar SR 2015. Tijdens SR in Heerlen werd het nummer vaak aangevraagd, een clip werd afgelopen dinsdag ter plekke gemaakt

oproep

Gisteren, woensdag, was ‘Niet Weglopen’ het op één na meest aangevraagde liedje van de dag, #1 was ‘Hello’ van Adele. Bij gebrek aan een eigen anthem (‘Children’ van Justin Bieber is wel één van hun favoriete nummers, maar mist het springeffect), riepen ze iedereen op om ‘Niet Weglopen’ aan te vragen, zodat het nummer de #1 zou worden van SR top 2015, die vanavond na de finale begint en tot nieuwjaar duurt.
Bij het schrijven van dit stukje weten we niet of het gelukt is, maar de kans is groot. Daarmee zou het themalied voor het eerst het populairste liedje zijn. Andere jaren was dat of het anthem van de dj’s of een ander bijzonder nummer, zoals ‘I’ll Be There This Christmas’ van Gary Fomdeck in 2014. ‘Niet Weglopen’ van Typhoon komt binnen op #96.

update 21.30:
‘Niet Weglopen’ van Typhoon is het meest aangevraagde nummer van Serious Request 2015.
‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij staat op #2, ‘Hello’ van Adele volgt op de derde plaats.
De volledige Top Serious 2125 staat op de site van 3FM.

1e Megahit 2016?

Traditioneel wordt het meest aangevraagde liedje de eerste Megahit van het nieuwe jaar. Enige uitzondering daarop was in 2009, ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon. Dat wilden de dj’s de luisteraars van 3FM én zichzelf niet aandoen en dus werd het ‘Another Day’ van Bertolf. Maar nu het meest aangevraagde liedje ‘Niet Weglopen’ van Typhoon is, en al Megahit is geweest, wat wordt dan de eerste Megahit van 2016. ‘Niet Weglopen’ nog een week?

Kijken we tot slot nog even naar de andere eerste weeks noteringen:
#70 Times Square feat. Xavier Rudd: Follow The Sun
#92 Jonas Blue feat. Dakota: Fast Car, dance-cover van Tracy Chapman (#2 in 1988)
#99 Hef feat. DIO & Jonna Fraser: Morgen Weer

Tot zover deze Kerstflits, tevens de laatste Hitflits die betrekking heeft op het hitjaar 2015. Op oudjaarsdag melden we ons weer voor de eerste lijsten van 2016. Intussen kun je voor een terugblik op 2015 terecht bij de Jaarflits. Prettige kerstdagen.

Jaarflits: 25 van Adele bestverkocht, ‘Cheerleader’ van OMI hit van 2015

In juli presenteerden we een halfjaaroverzicht van de meest gedownloade en gestreamde nummers en verkochte albums. Het is 24 december, dus tijd om de balans op te maken en dat doen we met de jaarlijsten van 2015. Deze lijsten zijn niet samengesteld op basis van punten, maar aan de hand van verkochte cd’s, cd-singles, downloads én streams in 2015. De meting loopt van 25 december 2014 (week 1) tot en met 17 december 2015 (week 51).

SINGLES

Single Top 10 over 2015, met tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1 + de hoogste plaats

  1. OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) (100 – 1)
  2. Major Lazer & DJ Snake feat. Mø: Lean on (88 - 1)
  3. Kenny B: Parijs (67 – 1) NL
  4. Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better) (65 – 2)
  5. Lost Frequencies: Are You With Me (64 – 3)
  6. Ed Sheeran: Thinking Out Loud (63 – 1)
  7. Kygo feat. Conrad: Firestone (63 – 4)
  8. Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk! (63 – 2)
  9. Kygo feat. Parson James: Stole The Show (63 – 3)
  10. Justin Bieber: What Do You Mean? (62 – 1)
‘All Of Me’ van John Legend, de #1 van vorig jaar, stond dit jaar nog 48 weken genoteerd, met als hoogste plaats #30. Het levert hem dit jaar een 63e plaats op. Zijn nieuwste hit ‘Like I’m Gonna Lose You’ met Meghan Trainor, is nog maar net aan een opmars begonnen, en komt nog te kort voor een notering bij de bovenste 100.
‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI voerde de halfjaarlijst aan met een overwicht van bijna 40%. Een verschil dat door de toen aanwezige hits niet meer viel te overbruggen. Alleen een volledig nieuw nummer zou dat kunnen realiseren. Toen ‘Hello’ van Adele uitkwam, hadden we nog enige hoop. Die was echter snel vervlogen toen het nummer al na drie weken van de eerste plaats werd verdreven. ‘Hello’ staat op #18 en verkocht ruim een derde deel van de #1.

drie jaar oud

‘Cheerleader’ is al bijna drie jaar oud, de Jamaicaan Omar Samuel Pasley, pseudoniem van OMI, schreef het in 2012, maar succes bleef uit. Tot oktober 2014, toen de Duitse dj/producer Felix Jaehn er een remix van maakte. Vervolgens bereikte de remix de eerste plaats van de Zweedse en Deense hitparade.

Op 22 november 2014 kwam de remix bij ons binnen op #95. De vier weken daarop steeg het mondjesmaat via 82, 74, 66, 59 naar de 36e plaats, eind december. Vanaf januari ging het snel, via 20, 8 naar de eerste plaats, waarmee Nederland het derde land in de rij was waar het #1 kwam.

standvastig

De eerste drie aanvallen wist OMI van zich af te slaan. Zowel Anouk & Douwe Bob met ‘Hold Me’, Hozier met ‘Take Me To Church’ en ‘Uptouw Funk!’ van Mark Ronson feat. Bruno Mars, stonden allen een weekje op de tweede plaats. De vierde aanval was te sterk en kwam onverwachts. Vanaf #77 nam Jan Smit met ‘Recht Uit Mijn Hart’ de eerste plaats over van OMI, maar slechts voor één week. De week daarop stond Smit op de 22e plaats en nam  OMI de eerste plaats weer in bezit.

Nog drie nummers zouden proberen de eerste plaats te kapen. Ellie Goulding met ‘Love Me Like You Do’ (3 weken), Rihanna, Kanye West & Paul McCartney met ‘FourFiveSeconds’ (twee weken) en ‘Lean On’ van Major Lazer & DJ Snake feat. MØ: (een week). De week daarop pakte ‘Lean On’ alsnog de eerste plaats voor twee weken.

Na acht weken op #1 brak ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI twee bijzondere records. Dat van de grootste Jamaicaanse én dat van de grootste Duitse hit. Immers de remix van ‘Cheerleader’ is gemaakt door de Duitse dj/producer Felix Jaehn (Hamburg, 1994). Daarnaast speelt Leonárd Bywa uit Keulen trompet op het nummer. Uiteindelijk stond ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI tien weken op de eerste plaats en behoort het tot één van de vijftien nummers die tien weken of langer op #1 stonden.

schilderen

Eigenlijk wilde Omar Samuel Pasley in de voetsporen treden van Jah Ken, zijn vader die goed was in portretschilderen en musiceren. Zijn vader heeft echter niet de gelegenheid gehad om zijn kennis over te dragen aan zijn zoon, want hij overleed aan longontsteking toen Omar negen jaar was. Het duurde dan ook even voordat Omar, geboren op 3 september 1986 in Clarendon, Jamaica, toch in de muziek belandde. Hij werd ontdekt door Clifton “Specialist” Dillon, de man die achter het succes van onder andere Shabba Ranks zat en noemde zich OMI.

eendagsvlieg?

‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI mag de hit van 2015 zijn geworden. Hij dankt dat vooral aan de remix die Felix Jaehn van zijn nummer maakte. Het is dan ook de vraag of OMI een blijvertje is. Momenteel scoort hij met ‘Hula Hoop’ zijn tweede hit in de Single Top 100. Maar in de vijftien weken dat het nummer genoteerd stond kwam het nooit hoger dan de 20e plaats en zal je het in de jaarlijst niet tegenkomen.

remix

Met de remix van ‘Cheerleader’ is echter wel de naam van Felix Jaehn gevestigd. In de week dat de hit van OMI uit de top 10 viel, steeg Jaehn's ‘Ain’t Nobody (Loves Me Better)’ feat. Jasmine Thompson naar de tweede plaats. Uiteindelijk stond het acht weken (2 x 4) op de tweede plaats. ‘Drank & Drugs’ van Lil Kleine & Ronnie Flex en ‘El Perdón’ van Nicky Jam & Enrique Iglesias hielden hem daar van af. In de jaarlijst vinden we ‘Ain’t Nobody (Loves Me Better)’ op de vierde plaats.

meeste hits (1)

Tot half november was Ronnie Flex de man met de meeste hits in één jaar: 14 stuks, eentje meer dan Justin Bieber in 2013. Op 18 april kwam Flex binnen met 8 nummers, allen tracks van het album New Wave van het gelijknamige project. Onder die tracks zat ook ‘Drank & Drugs’, op #82, dat hij had gemaakt met Lil Kleine. De eerste weken deed het nummer niet zoveel, via twee keer 67, 72, opnieuw 67, 57 stond het na zeven weken nog maar op #53.
Daarna ging het heel hard, via #30 en 5 steeg het naar de eerste plaats, waar het vier weken vertoefde. Dat was mede te danken aan alle publiciteit rond het nummer, de opvallende videoclip en alle parodieën daarop. Van downloads hoefde ‘Drank & Drugs’ het niet te hebben, van streams des te meer. In korte tijd werd het nummer meer dan 4 miljoen keer gestreamd en dat was genoeg voor platina (100 streams = 1 download). Uiteindelijk werd het nummer drie keer platina en staat het op de 14e plaats in het jaaroverzicht.

Naast ‘Drank & Drugs’ van Lil Kleine & Ronnie Flex, behaalden nog zes andere tracks goud of platina, waarvan twee de jaarlijst:
-          SFB, Ronnie Flex, Lil Kleine & Bokoesam: Investeren in de Liefde (goud #70)
-          Kleine & Ronnie Flex: Zeg Dat Niet (platina, #74)
-          Bokoesam, Def Major, Lil Kleine, Jandro, Idaly & Ronnie Flex: No Go Zone (platina)
-          Ronnie Flex & SFB: Nigga Als Ik (goud)
-          Ronnie Flex, Idaly, Lil Kleine, Bokoesam: Hoog/Laag (goud)
-          Ronnie Flex, Jandro, Cartiez & Lijpe:Vallen in de Club (goud)
Alle tracks samen zijn meer dan 35 miljoen keer gestreamd, waarmee New Wave het meest gestreamde album van 2015 is, boven the Weeknd en  Major Lazer! Daarnaast is Ronnie Flex de meest gestreamde Nederlandse artiest van 2015. Lil Kleine staat op #2, Martin Garrix op #3.

meeste hits (2)

Tot half november was het Ronnie Flex met 14 hits in één jaar, die de scepter zwaaide in de Single Top 100. De week daarop scoorde hij er nog eentje bij en kwam hij op 15 noteringen, waarmee hij zijn record verder aanscherpte, maar ook direct naar de prullenbak werd verwezen.

In dezelfde week kregen alle tracks van Purpose, het album van Justin Bieber een notering in de Single Top 100. Met de drie tracks die al in de lijst stonden plus een oudere hit, kwam zijn aantal op 19! Niet eerder scoorde een artiest bij zijn leven zoveel noteringen in één week. De enige die er meer scoorde is Michael Jackson. Op 4 juli 2009, ruim een week na zijn dood, scoorden hij er 28 en de week daarop zelfs 33.

Voor 2015 was Justin Bieber nooit hoger gekomen dan de vijfde plaats. Dat was in 2013 met ‘Heartbreaker’, één van zijn dertien hits dat jaar. Toen was Bieber nog een kindsterretje, anno 2015 is hij volwassen en dat hoor je aan zijn muziek. Het eerste bewijs dit jaar werd geleverd met het nummer ‘Where Are Ü Now’ van Skrillex & Diplo, waarop Bieber zingt. Op 14 maart kwam het nummer binnen op #79, maar wist na twintig weken de top 10 te bereiken. Na 41 weken staat het nog steeds genoteerd. In het jaaroverzicht staat het nummer op de 15e plaats.
Daar bleef het niet bij. Met uitzondering van ‘Hello’ van Adele (drie weken #1 in oktober en  november), voert Bieber al sinds 5 september de Single Top 100 aan! Eerst acht weken met ‘What Do You Mean?’. Daarna een week met ‘Sorry’ en sinds 5 december met ‘Love Yourself’. In totaal staat Bieber 12 van de 51 weken in 2015 op de eerste plaats! Dat is bijna een kwart van het jaar!

Toen ‘Love Yourself’ op 5 december naar de eerste plaats steeg,  gooide hij zijn eigen ‘Sorry’ daar vanaf! De laatste die dat zichzelf ook aandeed, was Sandra van Nieuwland in 2012. Zij deed dat daarna nog een keer. Maar Bieber haalde nog meer hit-capriolen uit in 2015. Sinds 21 november staat hij met vier nummers in de top 10, waarvan drie bij de bovenste 5! En sinds 5 december bezet hij de volledige top 3! Kortom, 2015 is hét jaar van Justin Bieber.

lange adem

Sinds het opnemen van streams in de Single Top 100 gaan nummers veel langer mee dan voorheen. ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI staat al 57 weken genoteerd en is niet het enige nummer dat zo’n lange adem heeft. Hier volgen de andere twee:
#3 Ed Sheeran: Thinking Out Loud (sinds 11 oktober 2014): 65 weken
#4 Kygo: Firestone (sinds 13 december 2014): 54 weken

nog steeds Happy

Op 5 september 2015 verdween ‘Happy’ van Pharrell Williams na 108 weken uit de Single Top 100. Dit jaar pakte het nummer nog 35 weken mee met als hoogste plaats #31 en dat levert ‘Happy’ nog net een plekje op in het jaaroverzicht, op #100. Het is inmiddels het derde jaar dat nummer het de jaarlijst haalt. In 2013 op #5 en in 2014 op #2.

Naast ‘Happy’ staat ‘All of me’ van John Legend ook voor het derde jaar genoteerd. In 2013 op #32, vorig jaar op #1 en dit jaar op #63. In totaal heeft ‘All of me’ er 112 weken opzitten (111 opeenvolgend), waarvan dit jaar 30 weken, met #48 als hoogte notering.

En dan zijn we er nog niet, want ook onze eigen Mr. Probz staat al drie jaar genoteerd! In 2013 op #8, vorig jaar op #12 en dit jaar op #85. Met in totaal 126 weken is ‘Waves’ het nummer met bijna het meeste aantal weken ooit.

Tot en met 2014 was dat met 112 weken ‘Let Her Go’ van Passenger. Dit jaar heeft hij er nog weer vijftien weken bijgeplust, met als hoogste notering #63 en staat hij nu op 129 weken. Die extra 17 weken zijn er echter bij lange na niet genoeg voor een notering in de jaarlijst.

Statistieken

Voordat we overgaan naar de albumjaarlijst, nog even in het kort enkele statistieken.

#1-hits

Doordat ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI tien weken bovenaan stond, ‘Parijs’ van Kenny B negen, ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber acht en ‘El Perdón’ van Nicky Jam & Enrique Iglesias zeven weken, haalden slechts elf nummers de eerste plaats in 2015. In 2014 waren dat er zeventien stuks. Naast de vier genoemde #1-hits in 2015, die elk een notering kregen in de jaarlijst, zijn dit de andere zeven:
-          Ed Sheeran: Thinking Out Loud (2x)
-          Jan Smit: Recht Uit M’n Hart (1x)
-          Major Lazer & DJ Snake feat. MØ: Lean On (2x)
-          Lil Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs (4x)
-          Adele: Hello (3x)
-          Justin Bieber: Sorry (2x)
-          Justin Bieber: Love Yourself (3x)
Alleen ‘Recht Uit M’n Hart’, de 22e #1-hit van Jan Smit, heeft de bovenste 100 niet gehaald. Het nummer stond slechts drie weken in de Single Top 100: 77-1-28!

herkomst

De verdeling van de bovenste honderd hits is als volgt, met tussen haakjes het aantal in 2014:
28x: Verenigde Staten van Amerika (25)
21x: Groot-Brittannië (21)
19x: Nederland (17)
7x: Zweden (8)
5x: Frankrijk (10), Canada (3)
4x: Noorwegen (2)
3x: Duitsland (2)
2x: België (3),
2x: Jamaica (-)
1x: Spanje (1), Australië (4), Dominicaanse republiek (-), Ierland (3)

De Amerikanen staan al jaren bovenaan met de meeste hits en ook dit jaar weten ze hun voorsprong verder uit te breiden, van 25 naar 28. Daarentegen maken de Britten met 21 hits pas op de plaats. Het moet dus mogelijk zijn voor de Nederlanders om de Britten in te halen. Na een flinke aderlating in 2014, van 35 naar 17 hits, krabbelen ‘we’ weer langzaam op uit het dal en scoren er dit jaar twee meer. Dat aantal is mede te danken aan het label Top Notch, dat van de 19 er 5 levert: ‘Parijs’ van Kenny B en vier hits door/met Ronnie Flex.

talen

Van die 19 Nederlandse producties zijn er 7 in het Nederlands gezongen, De overige 12 in het Engels. De verdeling van de overige 81 hits over talen is als volgt:
79x: Engels (78)
1x: Spaans (-)

ALBUMS

Halverwege het jaar meldden we al dat Racoon met All In Good Time het bestverkochte album in handen had. In oktober nam Kensington met Rivals het stokje van hen over, maar moest het half november uit handen geven aan Kinderen voor Kinderen met Raar Maar Waar – 36. En toen kwam 25 van Adele, dat in één week de #1-positie pakte en die niet meer uit handen heeft gegeven. Na vier weken zijn daar zo'n 250.000 van verkocht, een terechte #1 dus voor 2015!

Album Top 10 over 2015, met tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1 + de hoogste plaats

1. Adele: 25 (100-1)
2. Marco Borsato: Evenwicht  (22-2) NL
3. Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar - 36  (15-1) NL
4. Justin Bieber: Purpose (12-1)
5. Kensington: Rivals  (11-1) NL
6. Original Soundtrack: Frozen  (10-2)
7. Dotan: 7 Layers (8-1) NL
8. Racoon: All In Good Time (8-1) NL
9. Coldplay: A Head Full Of Dreams (8-2)
10. Muse: Drones (7-1)

Sinds oktober tellen streams ook mee voor de Album Top 100. Zie daarvoor onze mededeling. Deze jaarlijst telt de verkopen en streams tot en met donderdag 17 december 2015. Dat betekent dus dat het album 10.000 Luchtballonnen van K3, dat op 18 december is uitgebracht, niet in deze jaarlijst staat. Als we het album wel zouden meetellen, dan zou het net buiten de top 10 vallen. Dus die 40.000 exemplaren die zijn uitgeleverd, zijn bij lange na nog niet verkocht!

The Common Linnets die vorig het album het jaar leverden, kwamen dit jaar met de opvolger, II, maar vallen net buiten de top 10 en staan op #13. Hun eerste album The Common Linnets, haalt dit jaar de 51e plaats.

drie keer raak

In 2009 voerde Adele met 19 de lijst van bestverkochte albums aan. In 2011 en 2012 met 21 en dit jaar met 25. Daarmee is ze de eerste zangeres die met drie verschillende albums het bestverkochte album van het jaar scoort. Tot dit jaar moest ze dat hitfeit delen met Katie Melua met de albums Piece By Piece (in 2005) en Pictures (in 2006).
Adele heeft echter nog even te gaan om de zanger die vijf keer het album van het jaar scoorde, te evenaren, onze eigen Marco Borsato. In 2013 waren vier weken voor hem genoeg om met Duizend Spiegels zijn vijfde album van het jaar te scoren. En laat het nou net Adele zijn, die hem dit jaar zijn zesde topnotering ontneemt!

van 21 naar 25

In februari 2012 maakte Adele bekend dat ze een adempauze nam:
“I’m in it for the long run.  I don’t want to be disposable. You’re only as good as your next record. I’m not scared of losing this. I won’t come out with new music until it’s better than 21. I’m not expecting to sell as many record, but I don’t want to release shit. Also, I have nothing to write about! I’d be lying. And that would go against everything I’ve ended up building for myself. So, yeah, I will need at least three years to write a record.”

Oeps, dat was even schrikken. Minstens drie jaar geen nieuwe muziek dus van de zangeres die met haar album 21 diverse verkooprecords had verbroken. Tot nu toe zijn er wereldwijd meer dan 30 miljoen van verkocht. Ook dit jaar staat het bij ons in de jaarlijst, op #26.

Tot ieders opluchting verscheen eind 2012 toch iets nieuws van Adele: ‘Skyfall’, het thema van de gelijknamige James Bondfilm, dat het populairste James Bond thema in jaren werd. Het nummer had ze opgenomen voordat ze in oktober 2012 beviel van haar zoon Angelo.  

writer’s block

Begin 2013 liet Adele weten bezig te zijn met een nieuw album, maar de eerste sessies leverden weinig op. Ze leed aan een writers block. Dat werd pas opgeheven toen ze producer Greg Kurstin ontmoette, met wie ze ‘Hello’ schreef, al duurde het wel een half jaar eer het nummer af was. Het nummer bleek wel de aanjager te zijn voor andere nummers die ze schreef met onder andere Bruno Mars en Tobias Jesso Jr.

Madonna

Volgens Adele is Ray Of Light van Madonna uit 1988 haar beste album. Madonna schreef de nummers na de geboorte van Lourdes, haar eerste kind. Sommige nummers zijn een ode aan Lourdes. Voordat Adele zich weer tot schrijven kon zetten, miste een uitdaging en die vond ze in het moederschap, waardoor ze weer inspiratie kreeg.

Bye bye 25... See you again later in the year x

Op 5 mei 2014, haar 26e verjaardag, twitterde Adele:
“Bye bye 25... See you again later in the year x” Fans concludeerden hieruit dat er nog in 2014 een nieuw album zou verschijnen. In oktober 2014 meldde haar platenmaatschappij echter dat daar geen sprake van was. Intussen kwamen al wel namen naar buiten, met wie Adele zou samenwerken, waaronder Ryan Tedder van OneRepublic. We moesten echter nog even geduld hebben tot 2015.

Begin oktober werden de geruchten sterker over een nieuw album. En op 18 oktober was een kort fragment van ‘Hello’ te horen tijdens de Britse X Factor. Een dag voor de release van ‘Hello’, maakt Adele op Twitter bekend dat haar nieuwe album 25 zou heten en op 20 november uit zou komen. ‘Hello’ werd de eerste single en stond een week later in 28 landen bovenaan de hitparades. Drie weken lang voerde het nummer de Single Top 100 aan en met acht weken is het goed voor een 18e plaats in het jaaroverzicht.

geen breuk, maar een goedmakertje

Terwijl 21 een albums was waarop ze brak met haar oude liefdes, is 25 een album waarop ze het goed wil maken met diegenen aan wie ze, vanwege haar grote succes, geen of weinig aandacht heeft besteed. 25 is een album over volwassen worden, afscheid van de puberjaren.

25 verscheen op vrijdag 20 november en met uitzondering van de albumlijsten van Griekenland, Hongarije, Japan en Zuid-Korea, heeft het overal de eerste plaats bereikt. Wereldwijd was het album al na enkele weken het bestverkochte album van het jaar. Bij ons al na één week, waarin meer dan 120.000 werden verkocht. Na vijf weken staat de teller bij ons op meer dan 250.000 en wereldwijd op meer dan 11 miljoen. Ter vergelijking: 21 bereikte deze aantallen pas na bijna een jaar!

geen Spotify

Het succes van 25 is voor een belangrijk deel te danken dat het niet kan worden gestreamd. Fans moeten het nu wel downloaden of fysiek aanschaffen. Adele over de keuze het niet aan te bieden via Spotify en andere streaming platforms: “Ik weet best dat streamen de toekomst heeft en dat respecteer ik ook, maar ik hoef niet degene te zijn die dat versnelt. Ik koop alleen cd’s of download ze via iTues. Bij streamen heb ik geen gevoel, dus waarom zou ik ervoor tekenen?”

Natuurlijk is het ook een financiële kwestie, wat onder andere Taylor Swift al had aangekaart: “muziek hoort niet gratis te zijn.” Via iTunes verdient een artiest zeven tot acht dollarcent, via streaming 0,0001128 dollarcent! De (digitale) muziekwinkels zullen Adele dan ook zeer dankbaar zijn, want 25 heeft er voor gezorgd dat mensen weer naar de winkel komen voor een cd. De kans is groot dat ze daarmee ook in contact komen met andere muziek.

Kinderen voor Kinderen zetten zegetocht voort

Sinds 2012 scoren de Kinderen voor  Kinderen albums weer als een tierelier. In 2012 kwam Hallo Wereld – deel 33 tot de zesde plaats, Klaar Voor De Start – deel 34 kwam het jaar daarop tot de vijfde plaats en Feest – deel 35 eindigde vorig jaar op de vierde plaats, weer een treetje hoger dus
Raar Maar Waar – deel 36 pakt dit jaar zelfs de derde plaats! Sinds 1982 is een Kinderen voor Kinderen album niet meer zo hoog geëindigd. Deel 2 bereikte toen de tweede plaats. Volgend jaar ook een tweede plaats voor Deel 37 Tjeerd?
vrouwen weer aan de macht

Na even een jaar met een groep aan kop van de jaarlijst, pakken we de strijd tussen de mannen en vrouwen weer op. In 2013 eindigde die in een gelijke stand: 13x de mannen en 13x de vrouwen met het album van het jaar. Met 25 van Adele lopen de vrouwen dus weer een beetje uit.

Hier volgen alle #1-jaaralbums van zangeressen. De meting loopt vanaf 1978, het jaar dat afgestapt werd van het puntensysteem voor het samenstellen van de jaarlijsten:
1981: Timi Yuro: All alone Am I
1986: Madonna: True Blue
1989: Gloria Estefan & Miami Sound Machine: Anything For You
1994: Mariah Carey: Music Box
1996: Celine Dion: Falling Into You
2004: Norah Jones: Feels Like Home
2005: Katie Melua: Piece By Piece
2007: Katie Melua: Pictures
2008: Amy Winehouse: Back To Black
2009: Adele: 19
2010: Caro Emerald: Deleted Scenes From The Cutting Room Floor
2011: Adele: 21
2012: Adele: 21
2015: Adele: 25

Statistieken

Net als bij de singles sluiten we de albumjaarlijst af met enkele statistieken.

Niet minder dan 36 albums voerden de Album Top 100 aan, een record. Vorig jaar waren dat 34 stuks. Van de 36 dit jaar kwamen 28 vanuit het niets binnen op de eerste plaats (in 2014: 31 stuks). 26 van de 36 albums hielden het niet langer dan een week bovenaan vol. Acht stonden twee weken op #1, twee albums een weekje langer. 25 van Adele pakte de meeste weken: 4 stuks. Alle 36 vinden we terug bij de eerste 100, met als hekkensluiter Liefde Is Leven van Henk Bernard op #100.

Neerlands trots

In 2014 werden nog 48 van de 100 best verkochte albums van het jaar gemaakt in Nederland. Mede doordat het aandeel van de Britten dit jaar is gestegen van 21 naar 26, vallen de Nederlandse producties terug naar 42 noteringen. Bij de bovenste tien zijn het er 5 uit Nederland, evenveel als in 2014.

herkomst

42x: Nederland (48)
26x: Verenigd Koninkrijk (21)
13x: Verenigde Staten van Amerika (16)
5x: Ierland (3)
3x: Australië (2), België (3)
2x: Canada (2),
1x: Frankrijk (1), Italië (1), Jamaica (-), Finland (-), Zweden (1), Divers (soundtrack Fifty Shades Of Grey)

talen

Van de 42 Nederlandse producties zijn er 25 in het Nederlands gezongen, 15 in het Engels,  1 is instrumentaal en het album van de Toppers klinkt in meerdere talen.

Buitenland

Net als in 2014 kijken we ook nog even naar de Britse en Amerikaanse jaarlijsten. In tegenstelling tot Nederland, waar de jaarlijsten al op 18 december zijn opgemaakt, maken ze elders de balans op aan het einde van het jaar.

Verenigd Koninkrijk (bron: OCC)

Singles (incl. streams), aantallen in miljoenen

  1. Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk! (1,76)
  2. OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) (1,52)
  3. Hozier: Take Me To Church (1,25)
  4. Ellie Goulding: Love Me Like You Do (1,19)
  5. Wiz Kalifa feat. Charlie Puth: See You Again (1,17)
  6. Adele: Hello (1,12)
  7. Major Lazer feat. DJ Snake & MØ: Lean On
  8. James Bay: Hold Back The River
  9. Justin Bieber: What Do You Mean? (988)
  10. Justin Bieber: Sorry (934)
Streams,aantallen in miljoenen

  1. OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) (71,7)
  2. Major Lazer feat. DJ Snake & MØ: Lean On (65,4)
  3. Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk! (64,6)
  4. Justin Bieber: What Do You Mean? (58,3)
  5. Hozier: Take Me To Church
  6. Ed Sheeran: Thinking Out Loud
  7. Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber: Where Are Ü Now (51,8)
  8. Wiz Kalifa feat. Charlie Puth: See You Again
  9. Justin Bieber: Sorry (48,3)
  10. James Bay: Hold Back The River 
Ondanks alle 18 tracks van het album Purpose is Justin Bieber met 295 miljoen streams toch niet de meest gestreamde artiest in 2015. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is dat Ed Sheeran. In 2014 nog met meer dan 1 biljoen, in 2015 met meer dan 320 miljoen streams. Op de derde plaats staat Drake (197), vierde the Weeknd (192) en de vijfde plaats is voor One Direction (173).

Albums

  1. Adele: 25 (2.495.900)
  2. Ed Sheeran: X (971.000)
  3. Sam Smith: In The Lonely Hour (893.000)
  4. Elvis Presley & the Royal Philharmonic Orchestra: If I Can Dream (880.659)
  5. Justin Bieber: Purpose (644.556)
  6. Taylor Swift: 1989
  7. Jess Glynne: I Cry When I Laugh
  8. James Bay: Chaos & The Calm
  9. Coldplay: A Head Full Of Dreams
  10. George Ezra: Wanted On Voyage
In 2014 bestond de Britse top 10 louter uit Britse acts. Dit jaar pakken de Britten er zeven.

Vinylalbums

  1. Adele: 25
  2. Amy Winehouse: Back To Black
  3. Stone Roses: Stone Roses
  4. Ed Sheeran: X
  5. Soundtrack: Guardians Of The Galaxy – Awesome Mix 1
  6. Arctic Monkeys: AM
  7. Royal Blood: Royal Blood
  8. Pink Floyd: Dark Side Of The Moon
  9. Noel Gallagher’s High Flying Circus: Chasing Yesterday
  10. Nirvana: Unplugged In New York
Vinylsingles

  1. Noel Gallagher’s High Flying Circus: The Dying Of The Light
  2. Noel Gallagher’s High Flying Circus: Riverman
  3. Noel Gallagher’s High Flying Circus: Lock All The Doors
  4. Noel Gallagher’s High Flying Circus: Ballad Of The Mighty I
  5. Blur: Y’all Doomed
  6. David Bowie: Young Americans
  7. David Bowie: Changes
  8. Noel Gallagher’s High Flying Circus: In The Heat Of The Moment
  9. David Bowie: Fame
  10. David Bowie: Space Oddity
Verenigde Staten van Amerika (bron: Soundscan)

Hoewel het Amerikaanse muziekmagazine Billboard al eind november de jaarlijsten opmaakt, gebaseerd op het aloude puntensysteem, maakt Soundscan, die de wekelijkse data levert aan Billboard, eind december ook nog overzichten met verkoopcijfers.

Albums (incl. streams vs cd-verkopen), aantallen in miljoenen

  1. Adele: 25 (8,008 – 7,441)
  2. Taylor Swift: 1989 (3,105 – 1,993)
  3. Justin Bieber: Purpose (2,225 – 1,269)
  4. Ed Sheeran: X (2,206 – 1,1162)
  5. the Weeknd: Beauty Behind The Madness (2,045 – 0,862)
  6. Drake: If You’re Reading This, It’s Too Late (1,919 – 1,142)
  7. Meghan Trainor: Title (1,795 – 1,007)
  8. Sam Smith: In The Lonely Hour (1,741 – 1,018)
  9. Sam Hunt: Montevallo (1,378)
  10. Fetty Wap: Fetty Wap (1,295)
Vinylalbums, in duizendtallen

  1. Adele: 25 (116)
  2. Taylor Swift: 1989 (74)
  3. Pink Floyd: Dark Side Of The Moon (50)
  4. Beatles: Abbey Road (49,8)
  5. Miles Davis: King Of Blue (49)
  6. Arctic Monkeys: AM (48)
  7. Sufjan Stevens: Carrie & Lowell (44,9)
  8. Alabama Shakes: Sound & Color (44,6)
  9. Hozier: Hozier (43)
  10. Soundtrack: Guardians Of The Galaxy (43)
Downloads, aantallen in miljoenen

  1. Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk! (5,529)
  2. Ed Sheeran: Thinking Out Loud (3,976)
  3. Wiz Kalifa feat. Charlie Puth: See You Again (3,801)
  4. Adele: Hello (3,712)
  5. Maroon 5: Sugar (3.343)
  6. Walk The Moon: Shut Up And Dance (2,986)
  7. Fetty Wap: Trap Queen (2,730)
  8. OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) (2,698)
  9. The Weeknd: The Hills (2,586)
  10. Taylor Swift feat. Kendrick Lamar: Bad Blood (2,580)
Streams, audio + video

  1. Fetty Wap: Trap Queen (616.463)
  2. Silento: Watch me (Whip / Nae Nae) (563.406
  3. Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk! (555.808)
  4. Wiz Kalifa feat. Charlie Puth: See You Again (472.264)
  5. The Weeknd: The Hills (444.018)
  6. Ed Sheeran: Thinking Out Loud (350.579)
  7. Adele: Hello (334.799)
  8. OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) (328.365)
  9. Fetty Wap feat. Remy Boyz: 679 (322.176)
  10. The Weeknd: Can’t Feel My Face (314.499)
Tot zover deze Jaarflits 2015. De volledige jaarlijsten staan onder het kopje Het hitjaar 2015.

Laatste aanpassing: 8 januari 2016