donderdag 24 december 2015

Kerstflits: K3 mist #1-notering, Adele voor vijfde week aan kop

Vorige week vrijdag verscheen 10.000 Lucht ballonnen, het eerste album van Hanne, Marthe en Klaasje, het nieuwe K3. Van het dubbelalbum waren meer dan 40.000 stuks besteld, goed voor platina dus. Deze week blijkt meer dan eens dat bestellingen geen verkopen zijn, want 10.000 Lucht ballonnen verkocht nog niet de helft van 25 van Adele (47%). In de afgelopen vijf weken is dat aantal niet onder de 25.000 stuks geweest.

Afgelopen maandag was 25 van Adele het meest verkochte item bij Bol.com, dat met 350.000 bestellingen de drukste dag van het jaar beleefde. Dat zijn er 50.000 meer dan op 30 november, de maandag voor Sinterklaas!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Adele: 25 (vijfde week)
2. EW  K3: 10.000 Lucht ballonnen
3. (4)   Marco Borsato: Evenwicht
4. (2)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
5. (3)   Justin Bieber: Purpose

Dit is de laatste hitflits voor de kerst, vandaar kerstflits, dus nemen we even de gelegenheid om de negen kerstalbums met je door te nemen. Als het een ouder album betreft, staat dat er tussen haakjes bij.
#7 (5)  Jan Smit: Kerst Voor Iedereen
#11 (10) Michael Bublé: Christmas (2011, vijfde chartrun)
#16 (18) Amira Willighagen: Merry Christmas
#27 (27) 3js: Acoustic Christmas (2014, tweede chartrun)
#39 (22) Helene Fischer & the Royal Philharmonic Orchestra: Weinachten
#41 (51) Nick & Simon: Christmas With … - It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas (2014, tweede chartrun)
#51 (37) Pentatonix: That’s Christmas To Me
#84 (55) Paul de Leeuw: Er Was Eens … Een Kerstverhaal
#90 (93) Glennis Grace: One Christmas Night Only (2013, derde chartrun)

Opvallend is dat bijna alle kerstalbums zakken. Het enige kerstalbum dat een flinke winst boekt, is dat van Nick & Simon. Niet zo gek, want afgelopen week gaf het duo drie kerstshows in Ahoy in Rotterdam. Volgend jaar staan ze er weer, de eerste datum is al bekend: 17 december. Zien we het kerstalbum vast ook weer terug!

Naast 10.000 Lucht ballonnen van K3 zijn er nog de volgende eerste weeks noteringen:

#20 Hef: 13
Na Hefvermogen (#65 in 2010), Papierwerk (#12 in 2012) en het project Freddy & Bundy met Crooks (#38 in 2013), komt Hef met het album 13. Het nummer verwijst naar het huisnummer van zijn moeder. Naast rappen, geeft Hef, alter ego van Julliard Frans uit Hoogvliet, workshops in buurthuizen en gevangenissen. Hij wil daarmee voorkomen dat de kids niet dezelfde kant opgaan als hij zelf vroeger.

#21 Chris Brown: Royalty
Na Fan Of A Fan – The Album met Tyga (#30 in februari), neemt rapper Chris Brown op Royalty weer zelf het heft in handen. Royalty opvolger van X (#5 in 2014), is zijn zevende studioalbum en vernoemt naar zijn 1-jarige dochter.

#26 OST – John Williams: Star Wars – The Force Awakens
Vorig weekend ging de film ‘Star Wars: Episode VII: The Force Awakens’ in première. In het eerste weekend trok de film 2,4 miljoen bezoekers. Dat is te weinig voor een record, want dat werd in november gevestigd door de James Bondfilm  ‘Spectre’, waar 3,4 mensen op afkwamen. De soundtrack Star Wars – The Force Awakens is gecomponeerd door John Williams, die zijn sporen verdiende voor muziek bij films als ‘Jaws’, ‘Superman’, ‘E.T’ en de allereerste Star Wars film in 1978.

#75 Baroness: Purple
In tegenstelling tot de naam Baroness, zit er geen enkele vrouw in deze Amerikaanse heavymetal band uit Savannah, Georgia. Purple is het vierde album en het eerste met twee nieuwe bandleden: Nick Jost (keyboards) en Sebastian Thompson (drums). John Baizley (zang en ritmegitaar) is nog het enige lid uit de oorspronkelijke bezetting uit 2003. Peter Adams (zanger, leadgitaar) complementeert de band sinds een jaar of zeven.

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Justin Bieber: Love Yourself (vierde week)
2. (2)   Justin Bieber: Sorry
3. (3)   Justin Bieber: What Do You Mean?
4. (7)   Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You
5. (4)   Adele: Hello

Bij ons zegt het niet zoveel als je met kerst op de eerste plaats staat. Maar in het Verenigd Koninkrijk betekent het heel veel: de Christmas #1. Jaarlijks worden daar diverse weddenschappen op afgesloten en artiesten plannen hun plaatje zo, dat ze de meeste kans maken.

Bieber doet oproep aan de fans

Dit jaar zag het er naar uit dat ‘Love Yourself’ van Justin Bieber ook de Britse kerst #1 zou worden. Op basis van de cijfers van woensdag had ‘Love Yourself’ nog een voorsprong van 662 stuks op ‘A Bridge Over You’ van Lewisham and Greenwich NHS Choir. Toen Bieber dat hoorde, twitterde hij:

“I'm hearing this UK Christmas race is close...but the @Choir_NHS single is for charity
This is what it's all about. Merry Christmas :)”

Morgen, vrijdag eerste kerstdag wordt de lijst bekend om 1 uur plaatselijke tijd en dan weten we of de Beliebers gehoor hebben gegeven aan de oproep van hun idool.

update: 25-12-2015: Beliebers geven gehoor aan oproep

De oproep van Justin Bieber heeft effect gesorteerd: ‘A Bridge Over You’ van Lewisham and Greenwich NHS Choir is de Christmas #1 van 2015. De achterstand van 662 stuks is omgezet in een overwicht van zo'n 31.000 stuks op ‘Love Yourself’ van Justin Bieber.
NHS staat voor National Health Service, de Britse nationale gezondheidsorganisatie. Het idee om een nummer op te nemen als dank voor de inzet van de duizenden medewerkers die onder zware druk werken, ontstond een paar jaar geleden. Het Lewisham and Greenwich NHS Choir bestaat uit dokters, verpleegsters en vele anderen werkzaam in de gezondheidszorg.

De dirigent van het koor bedacht dat een mix van 'Bridge Over Troubled Water' van Simon & Garfunkel en 'Fix You' van Coldplay, wel een goede weergave zou zijn van de leden van het koor en arrangeerde ‘A Bridge Over You’. Alle opbrengsten van het nummer gaan naar MacMillan Cancer Support en plaatselijke organisaties zoals Cares Uk, van vrijwilligers die zich inzetten voor zieken, ouderen, familie. Een soort mantelzorgers.

Voor ons stond de kerst #1 al vast: Justin Bieber met ‘Love Yourself’, geen kerstnummer dus. Wel staan er 21 kerstnummers in de Single Top 100 (een record!), waaronder twee nummers uit 2015. We lopen ze alle 21 even met je door:
#4 (7) Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You (vorig jaar kwam het ook tot #4)
#11 (16) Wham!: Last Christmas (hoogste notering sinds 2008, toen het op #5 kwam)
#12 (19) Ariana Grande: Santa Tell Me
#16 (26) Michael Bublé: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
#32 (50) Chris Rea: Driving Home For Christmas
#37 (53) Coldplay: Christmas Nights
#39 (49) Band Aid: Do They Know It’s Christmas
#47 (78) Sam Smith: Have Yourself A Merry Christmas
#58 (65) John & Yoko / The Plastic Ono Band with The Harlem Community Choir: Happy Xmas (War Is Over)
#59 (79) Andy Williams: It’s The Most Wonderful Time Of The Year
#60 Train: Shake Up Christmas (uit 2010, zesde chartrun, 9e week)
#63 (88) José Feliciano: Feliz Navidad
#65 (98) Bianca Ryan: Why Couldn’t It Be Christmas Every Day
#74 (90) Shakin’ Stevens: Merry Christmas Everyone
#77 Ariana Grande: Winter Things (van haar EP Christmas & Chill)
#78 Michael Bublé: Holly Jolly Christmas (uit 2011, voor het eerst genoteerd)
#82 (100) Frank Sinatra: Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!
#83 Michael Bublé & Shania Twain: White Christmas (uit 2011, voor het eerst genoteerd)
#91 (99) Michael Bublé feat. The Puppini Sisters: Jingle Bells
#85 Britney Spears: My Only Wish (This Year) (uit 2000, tweede chartrun, 2e week)
#94 Meghan Trainor: I’ll Be Home (van de EP I’ll Be Home For Christmas met vijf andere acts) 

Door het ontbreken van geen of onvoldoende streams, hebben een aantal kerstnummers van  Nederlandse acts het dit jaar niet gehaald. We noemen er vijf:
-          O Dennenband: Kerst Overal! (project van Jan Smit, 3js, the Kick en Jeroen van der Boom in de zoektocht naar een nieuw kerstnummer. Opbrengst gaat naar 3FM Serious Request 2015)
-          Django Wagner: Blijf Jij Na Deze Kerst Voorgoed Bij Mij

-          Van Velzen: Feels Like Coming Together (SkyRadio – the christmas station – kende het nummer een award toe voor beste nieuwe kersthit)
-          Dee: Christmas, vriendin van vlogger Enzo Knol
-          O’G3NE: The Power Of Christmas (werd in 2008 uitgebracht onder Lisa, Amy & Shelley en stond begin 2009 een weekje op #98. Is opnieuw ingezongen door de drie zusjes, die zich nu O’G3NE noemen)

Serious Request 2015

Eerder dit jaar werd Typoon benaderd om het themalied voor 3FM Serious Request te maken, waarop hij direct ja zei. 7 december ging het nummer, ‘Niet Weglopen’, in première en de week daarop was het traditioneel de Megahit. Alle opbrengsten van het nummer gaan naar SR 2015. Tijdens SR in Heerlen werd het nummer vaak aangevraagd, een clip werd afgelopen dinsdag ter plekke gemaakt

oproep

Gisteren, woensdag, was ‘Niet Weglopen’ het op één na meest aangevraagde liedje van de dag, #1 was ‘Hello’ van Adele. Bij gebrek aan een eigen anthem (‘Children’ van Justin Bieber is wel één van hun favoriete nummers, maar mist het springeffect), riepen ze iedereen op om ‘Niet Weglopen’ aan te vragen, zodat het nummer de #1 zou worden van SR top 2015, die vanavond na de finale begint en tot nieuwjaar duurt.
Bij het schrijven van dit stukje weten we niet of het gelukt is, maar de kans is groot. Daarmee zou het themalied voor het eerst het populairste liedje zijn. Andere jaren was dat of het anthem van de dj’s of een ander bijzonder nummer, zoals ‘I’ll Be There This Christmas’ van Gary Fomdeck in 2014. ‘Niet Weglopen’ van Typhoon komt binnen op #96.

update 21.30:
‘Niet Weglopen’ van Typhoon is het meest aangevraagde nummer van Serious Request 2015.
‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij staat op #2, ‘Hello’ van Adele volgt op de derde plaats.
De volledige Top Serious 2125 staat op de site van 3FM.

1e Megahit 2016?

Traditioneel wordt het meest aangevraagde liedje de eerste Megahit van het nieuwe jaar. Enige uitzondering daarop was in 2009, ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon. Dat wilden de dj’s de luisteraars van 3FM én zichzelf niet aandoen en dus werd het ‘Another Day’ van Bertolf. Maar nu het meest aangevraagde liedje ‘Niet Weglopen’ van Typhoon is, en al Megahit is geweest, wat wordt dan de eerste Megahit van 2016. ‘Niet Weglopen’ nog een week?

Kijken we tot slot nog even naar de andere eerste weeks noteringen:
#70 Times Square feat. Xavier Rudd: Follow The Sun
#92 Jonas Blue feat. Dakota: Fast Car, dance-cover van Tracy Chapman (#2 in 1988)
#99 Hef feat. DIO & Jonna Fraser: Morgen Weer

Tot zover deze Kerstflits, tevens de laatste Hitflits die betrekking heeft op het hitjaar 2015. Op oudjaarsdag melden we ons weer voor de eerste lijsten van 2016. Intussen kun je voor een terugblik op 2015 terecht bij de Jaarflits. Prettige kerstdagen.

1 opmerking:

 1. Geachte Megaman, ga zo door in het nieuwe jaar !?
  Vraagje: gezien vrijdag weer een vrije dag is. Hoe zit het met de hitlijsten?
  Komen deze een dag eerder zoals afgelopen week? Of geen? Is het week 53? of wordt het gezien als week 1? Is er ook een "Mega-Flits"?
  Dank je!
  Beste wensen & Gezondheid voor 2016 !
  Marcel.
  -

  BeantwoordenVerwijderen