vrijdag 5 oktober 2012

Hitflits: tweede #1-album voor Muse, grootste hit voor One direction


Lang hebben Nick en Simon niet kunnen genieten van hun #1-notering met ‘Sterker’, want de Britse groep Muse neemt het al na één week van hen over met het album ‘The 2nd law’. Maar ook voor Muse zal, net als hun elf voorgangers dit jaar, het feest van korte duur zijn, want ook zij staan volgende week een treetje lager. De oorzaak is de de hausse aan nieuwe albums die maar aanhoudt en volgende week zullen we zien wie dan de strijd heeft gewonnen. Voor deze week kan de vlag uit in huize Bellamy, want Muse staat weer #1 in de Album Top 100. Iets wat hen drie jaar geleden ook al lukte met ‘The resistence’.

record

Met nog zo’n 12 weken te gaan, stevent 2012 af op een record aantal #1-albums in een hitjaar. Het record is 27, in 2007, maar 2012 staat met ‘The 2nd law’ van Muse al op 25. Onder die 25 zitten 18 albums die vanuit het niets op #1 binnenkwamen en daarvan hielden slechts 7 het langer dan één week bovenaan vol. 

Nederland is na Nieuw-Zeeland het tweede land waar ‘The 2nd law’ van Muse de eerste plaats bereikt. En daar zal het niet bijblijven, want aanstaande zondag zullen de jongens ook op #1 komen van de Britse albumlijst, hun vierde daar. ‘Babel’ van Mumford & suns (vorige week binnen op #1 met een verkoop van 158.936 stuks) moet al na één week de eerste plaats opgeven, maar zeker niet definitief. Volgens de  tussenstand donderdag, zijn er al zo’n 75.000 stuks van ‘The 2nd law’ verkocht, en zal het definitieve aantal rond de 100.000 uitkomen.

Eenzelfde aantal van ‘The 2nd law’ wordt ook verwacht in de Verenigde Staten, alleen zal het hen daar geen eerste plaats opleveren. ‘Babel’ van Mumford & sons, deze week daar binnen op #1 met een verkoop van zo’n 600.000 exemplaren (het hoogste aantal dit jaar), blijft volgende week #1. Muse zal dan dus genoegen moeten nemen met een tweede plek.

Terug naar onze huidige albumlijst, met nog een rijtje hoge eersteweeks noteringen en toevallig zijn ze allemaal uit Nederland afkomstig:
#5 Moke: Collider, geproduceerd door Gordon Groothedde (Krezip, Nick en Simon)
#6 Carice van Houten: See you on the ice
#10 Janine Jansen: Prokofiev

Het ziet er naar uit dat ‘Hallo wereld – 33’ het succesvolste album in jaren wordt voor Kinderen voor kinderen. Van het project, gestart in 1980 om geld in te zamelen voor VARA’s Speelgoedactie, zijn sindsdien 32 albums verschenen. Tien daarvan haalden de eerste plaats, maar de laatste jaren zat de klad er in. Over de historie en alle wat daarna gebeurde hebben we een special gemaakt, die je hier vind.

Kinderboekenweek

Dit jaar werd het titelnummer ‘Hallo wereld’ aan de Kinderboekenweek gekoppeld, en is de belangstelling enorm toegenomen. De single sprint van #72 naar #22, het album ‘Hallo wereld – 33’ komt binnen op de 11de plaats, net zo hoog al  ‘Zó bijzonder  – 32’ in 2011, maar die behaalde die positie pas in de derde week, waarna het snel de andere kant op ging. ‘Hallo wereld’ doet dat al in de 1ste week, dus dat belooft veel voor de komende weken.

Op ‘Hallo wereld’ staan elf nummers, waarvan er drie geschreven zijn door Ben Saunders (‘Ik wil een tattoo’), Ali B (‘Favoriete meester’) en Sara Kroos (‘Meidenfeest’). Het koor bestaat uit 33 kinderen die geleid worden door dirgitent Jorge Verkroost, die in 2011 het stokje overnam van Majel Lustenhouwer. Productie is ook nu weer van  Tjeerd Oosterhuis.

special

De jaarlijkse special wordt op 24 oktober opgenomen in de Heineken Music Hall in Amsterdam met medewerking van Ben Saunders, Yes-R, Fresku en Kraantje Pappie. Uitzending van het live concert dat gepresenteerd wordt door Lex Uiting en Astou Toure, is op zaterdag 10 november. De opbrengsten van single + album gaan naar het project ‘My book buddy’, dat er voor zorgt dat kinderen in ontwikkelingslanden leesboeken krijgen.

#14 Wesley Klein: Volg je hart [NL]
#16 Tijl Beckand: Tijl loves klassiek: muziek tussen aarde en hemel
#20 Van Morrison: Born to sing – no plan B
#21 Diana Krall: Glad rag doll
#23 René Schuurmans: Lach & geniet [NL]
#24 Tori Amos: Gold dust
#27 Kiss: Monster
#34 Various artists: De beste singer songwriters van Nederland [NL]
#41 John Hiatt: Mystic pinball

Naast Iris Kroes met ‘First’ op #50, staat er sinds deze week nog een Iris met een album genoteerd.  De eerste Iris zingt en speelt op een harp, de andere Iris is pianiste. Voluit heet ze Iris Hond, geboren in 1987 in Harderwijk en tijdens ‘De tiende van Tijl’, het klassieke muziekprogramma van Tijl Beckand, was zij de vast pianiste.
Iris Hond volgde privélessen in Ermelo en studeerde zij aan het conservatorium van Zwolle. Op haar veertiende verhuisde zij naar Den Haag om daar haar studie te vervolgen aan de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium. In augustus van dit jaar, ontving Iris Hond een onderscheiding op het Internationale Muziekfestival Suonarte in Italië en werd zij door Aangenaam Klassiek benoemd tot ambassadrice. Op het album ‘Iris’, binnen op #66, speelt ze werken van Chopin, Rachmaninov, Scriabin, en Janáček. Afgelopen donderdag was ze te gast in De Wereld Draait Door.


Steve Ellison (Winnetka, Los Angeles, 7 oktober 1983), komt uit een muzikale familie. Hij is de neef van Ravi Coltrane, ook muzikant en wijlen Alice Coltrane, vrouw van John Coltrane, is zijn oud-tante. Sinds 2005 is Ellison, die zich Flying lotus of FlyLo noemt actief. ‘Until the quiet comes’, binnen op #72, is zijn vierde studioalbum.


#83 Papa roach: The connection, zevende album van Amerikaanse rockband dat vooral success oogste aan het begin van de zeroes: ‘Last resort’ (#32 in 2000) was hun grootste succes in ons land. Voorlaatste albumnotering: ‘The paramour sessions’ (#86 in 2006).

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, steeg ‘Sigh no more’ vorige week naar de eerste plaats van de Midprice Top 50, maar weet dat niet te prolongeren. De nieuwe #1 in deze lijst is een oude bekende: Guus Meeuwis. Alleen doet hij het nu niet met ‘Het beste van Guus Meewis’, dat al acht weken bovenaan stond, maar met een ander album ‘Armen open’.

Er zijn twee eersteweeks noteringen: Tijl Beckand met ‘Tijl loves klassiek – de sleutel tot de schatkamer’ (op #29) en K3 met ‘Eyo!’ (op #43).

SINGLES

In de Single Top 100 blijft ‘Gangnam style’ van Psy de bovenste beste, voor de tweede week. Nadat afgelopen dinsdag De Wereld Draait Door er ruim aandacht aan besteedde, verdubbelde het aantal downloads. Uiteindelijk verkoopt het nummer meer dan twee keer zoveel als de #2, en dat is nog steeds ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojo’s. Daaronder op #3, scoort One direction met ‘Live while we’re young’ hun grootste hit. Tot deze week kwam One direction niet verder dan de 63e plaats, dat was vorig jaar met ‘What makes you beautiful’.

In de Britse singlelijst liggen de jongens op koers om #1 te komen. Volgens de tussenstand van dinsdag zijn er van ‘What makes you beautiful’ 246 stuks meer verkocht dan van ‘Diamonds’ van Rihanna. ‘Gangnam style’ van Psy zakt daar van #1 naar #3.

Hoewel One direction bij ons op #2 binnenknalt, heeft Psy van hen geen gevaar te duchten. Het echte gevaar komt volgende week van Adele met ‘Skydive’, titelnummer nieuwste James Bond film.

Nieuw bij de bovenste tien zijn Rihanna met ‘Diamonds’ op #4 (vanaf #20) en Ben Saunders met ‘No cure’ op #9 (vanaf #11). Aan de rand van de top 10 staan Gers Pardoel & Doe maar met ‘Liever dan lief’, gestegen vanaf #17. 'Euphoria’ van Loreen valt in de negentiende week buiten de top 10 en is met achttien weken top 10 de meest succesvolle Eurovisiehit aller tijden. Ook Douwe Bob valt met ‘Muticoloured angels’ buiten de top 10, alleen doet hij het al in de tweede week! (gezakt van 4 naar #13)

The voice levert weer een hit

Na een weekje geen nieuwe hits uit The voice of Holland, is het deze week weer prijs. Nou ja, voor één talent maar, Sam Holden met ‘Skinny love’ op #26. ‘More’ van Sandra van Nieuwland blijft scoren, deze week op #5 van #3. Floortje Smit zakt met ‘Alone’ van 51 naar #60.

Vanavond is de laatste van zeven blind auditions en volgende week zullen we zien wie daarvan goed genoeg is om op download te worden uitgebracht. Hoe dat ook uitpakt, de beste nummers van de afgelopen zeven weken, zijn sowieso vanaf vandaag te koop op het album ‘The voice of Holland 3 – the best of the blind auditions’. Ja, zo kan het dus ook.

Bij de albumnoteringen noemden we ze al even: Kinderen voor kinderen. Hun single ‘Hallo wereld’, thema van de Kinderboekenweek, stijgt van 72 naar #22. We moeten 26 jaar terug in de tijd voor een notering die daar in de buurt komt: ‘Ik ben toch zeker Sinterklaas niet’, bereikte in 1986 ook de 22e plaats.

Het restant eersteweeks noteringen:
#34 Byentl:  Lovers lane [NL]
#48 Y.S. feat. Rasskulz: Goed ontmoet [NL]
#64 Flo rida: I cry, gebaseerd op sample van ‘Piano in the dark’ door Brenda Russell (1988). Vorig jaar (mis) (ge)bruikte Bingo players het zelfde nummer in hun #7-hit ‘Cry (just a little)’
#82 Steve Aoki & Angger Dimas feat. Iggy Azalea: Beat down
#89 Bruno Mars: Locked out of heaven
#93 Netsky: Love has gone
#95 JSF finalisten: JSF party [NL], zaterdag 6 oktober is de Nederlandse finale met onder andere Mainstreet. Hun nummer ‘Stop the time’ stijgt in de derde week van 77 naar #74
#96 Basto: I rave you (give it to me)
#97 Ke$ha: Young
#98 Nickelback: Trying not to love you
#99 Conor Maynard feat. Ne-Yo: Turn around
#100 Alesso feat. Matthew Koma: Years

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman.

zondag 30 september 2012

Megaman bij week 39 – 29 september 2012

In deze Megaman scoort Zuid-Koreaan eerste #1-hit, zingt Douwe Bob voor zijn vader en Kinderen voor kinderen het thema van de Kinderboekenweek, willen Fantasticos succes van the Sunstreams herhalen, ondergaat Irma Dee een metamorfose en mag Alex Vargas Sandra van Nieuwland dankbaar zijn (en andersom). Dat en meer over de debutanten en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Goed nieuws voor alle Megaman volgers, want nu kun je de Megaman ook goed op je mobiel bekijken!

Psy, eerste Zuid-Koreaan met een #1-hit, gaat topless

Psy; Gangnam style (1)        *** eerste week op #1 ***

Vorige week spande het er nog om, maar deze week gaat hij er voor: Psy met ‘Gangnam style’ is de nieuwe #1 in de Single Top 100. Het nummer had daar zes weken voor nodig: 17, 10, 4, 2, 2 en #1. Psy is afkomstig uit Zuid-Korea, een land dat nog maar één keer eerder een hit opleverde: ‘The lost opera’ van Kimera & the Operaiders with The Londen Symphony Orchestra (#49 in 1985).

internationaal

Na Denemarken, Griekenland, Noorwegen, Finland en tegelijk met België, zijn wij het vijfde/zesde land in Europa waar het nummer de eerste plaats heeft bereikt. Daarnaast haalde het nummer al in Zuid-Korea, Canada en Nieuw-Zeeland de eerste plaats. Afgelopen zondag voegde het Verenigd Koninkrijk zich daar ook bij; ‘Gangnam style’ verkocht zo’n 26.000 exemplaren meer dan ‘Hall of fame’ van the Script, dat vorige week nog bovenaan stond. De verwachting is dat grote landen als Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika nu ook nog zullen volgen.

topless

Park Jae-Sang, echte naam van Psy, heeft al beloofd, dat als het nummer de eerste plaats bereikt van de Billboard Hot 100, hij het begeleidende dansje topless zal doen op een plek waar iedereen het kan zien. Psy kan zich borst vast natmaken, want het nummer staat daar inmiddels #2 (van #11) en wordt het meeste gedownload (meer dan 300.000 stuks)! Overigens schijnt Psy het niet zo nauw te nemen met regels, want hij werd al een keer betrapt met het roken van marihuana en daarnaast moest hij zijn militaire dienstplicht overdoen, omdat hij het de eerste keer niet serieus genoeg nam.

record

Sinds 15 juli, de datum dat de videoclip van ‘Gangnam style’ op YouTube werd gezet, is deze meer dan 300 miljoen keer bekeken. Daarnaast hebben meer dan 3 miljoen mensen door middel van ‘vind ik leuk (like)’ aangegeven hoe ze over de clip denken. Daarmee verslaat ‘Gangnam style’, ‘Baby’ van Justin Bieber (1,3 miljoen likes) en ‘Rolling in the deep’ van Adele (‘slechts’ 1,2 miljoen likes). De videoclip van ‘Gangnam style’ krijgt dan ook een plaatsje in het Guinness book of records.

naar Nederland

In de week dat ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos naar de tweede plaats zakt, kondigt Asaf Avidan aan dat hij volgend jaar naar Nederland komt. De Israëlische muzikant staat op 23 maart in de Melkweg in Amsterdam en een dag later in de Effenaar te Eindhoven. Tegen die tijd is er wellicht ook een remix van een nummer van zijn nieuwe cd ‘Different pulses’, want dat  verschijnt twee maanden eerder, in januari 2013.

Douwe Bob zingt voor zijn vader en wint DBSS

Douwe Bob: Multicoloured angels (4)       *** hoogste eersteweeks ***

Vanaf het begin af aan was Douwe Bob Posthuma (Amsterdam, 12 december 1992) één van de grote favorieten tijdens ‘De beste singer songwriter van Nederland’. De talentenjacht, waarin alle kandidaten bijna wekelijks een eigen liedje moesten schrijven én zingen, is een idee van 3FM dj Giel Beelen, die het ook presenteerde.

Voordat op 25 juni de zoektocht op tv begon naar ‘De beste singer-songwriter van Nederland’ (DBSSW), hadden zo’n 600 kandidaten zich opgegeven, waarvan er 30 voorgeselecteerd waren. Daarvan bleven uiteindelijk 7 over, die in de rondes daarna diverse opdrachten moesten uitvoeren. De uitvoeringen vonden plaats op zaterdagavond in ‘Bitter Zoet’ in Amsterdam, waar de uitzendingen twee dagen voor uitzending werden opgenomen.

vader

Één van die opdrachten was: maak een liedje over de liefde … voor iemand die ook in de zaal aanwezig is. Voor het optreden van zaterdag 21 juli 2012 (uitzending twee dagen later), schreef Douwe Bob het nummer ‘Multicoloured angels’. Hij richtte zich met het nummer tot zijn vader, waarvan hij veel heeft geleerd en ook veel voor heeft gezorgd.

Douwe Bob over het nummer in Trouw: “Het nummer gaat over een schilderij van mijn vader Simon, hij is kunstenaar. En hoe we een keer verdwaald zijn , in de woestijn van Marokko: ‘Lost in the middle of the desert’. We hebben er inderdaad de zon zien opkomen. Geen idee waar zoiets vandaan komt, het nummer bestaat al, het wacht alleen op mij om het te pakken”.

trots en ontroerd

De reactie van Simon Postuma, zijn vader, na het zingen van het liedje,  sprak boekdelen: “Out of sight, incredible, fabolous, prachtig, wat een song, ik schiet vol, ja ja, t’is my boy!” Douwe Bob zei later dat zijn vader trots en ontroerd was, hoewel trots niet een woord is wat zijn vader graag gebruikt, omdat het een ‘ijdelheidsding’ is. “Hij houdt van me, hij is niet trots op me, hij vind het mooi wat ik doe”.

platenhoes voor the Beatles

Vader Postuma (Zaandam, 1939) maakte in de jaren ’60 deel uit van het kunstenaargezelschap ‘The fool’, dat kleding ontwierp en platenhoezen voor Cream en the Hollies. Op verzoek van the Beatles, maat hij samen met Marijke Kroger, die ook deel uitmaakte van The fool, het allereerste ontwerp van de hoes van ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. Hoewel Paul McCartney het ontwerp geweldig vond, dacht Robert Fraser, adviseur en kunsthandelaar, daar anders over: het was niet tijdloos genoeg. Uiteindelijk mocht de Britse kunstenaar Peter Blake de hoes ontwerpen, die daar 200 Britse ponden voor kreeg.


‘The fool’ beschilderde het Apple gebouw in Londen en was ook muzikaal actief. Postuma & Kroger scoorden als Seemon & Marijke
de hit ‘I saw you’ (#3 in 1972) en brachten twee albums uit. Ook ontwierp Postuma gitaren, waarvan eentje door Eric Clapton wordt bespeeld.


finale

Op maandag 27 augustus was de finale van DBSSW, live vanuit ‘Paard van Troje’ in Den Haag. De deelnemers mochten zelf weten welk liedje ze zouden spelen, waarbij ze begeleid werden door de band van Tim Knol. Douwe Bob koos voor ‘Multicoloured angels’ en won de competitie. Na afloop verklaarde Douwe Bob in de taxi naar huis: ‘De beste singer songwriter van Nederland challenge. Ik hecht daar totaal geen waarde aan, het is gewoon niet waar’. Toch deed hij mee aan het programma, omdat hij Nederland zijn muziek wilde laten horen. “Wat ik maak, is er gewoon nog niet”.

prijzen! prijzen!

Met de competitie won Douwe Bob onder andere de volgende prijzen:
-  airplay op 3FM (deze week Megahit)
-   optreden op het Songbird festival, 25 november in de Doelen in Rotterda
-   workshop songwriting door Martin Buitenhuis (Van Dik Hout) en Erik de Jong (Spinvis) bij de  Flitsacademie in Amsterdam. Daarnaast mag hij deelnemen aan The Island Sessions: vier dagen lang schrijven, spelen en muziek maken op een eiland met bekende en onbekende singer-songwriters
 een piano en een PA-set
en last but not least:
-   een Showcase in Rhythm Factory in Londen, van mensen uit de Britse platenindustrie
Inmiddels heeft Douwe Bob ook al opgetreden tijdens het concert van Ilse DeLange, twee weken geleden, in het Gelredome in Arnhem.

Douwe Bob is niet de enige die een nummer uit heeft dat komt uit het tv-programma. Ook Angela Moyra en Rogier Pelgrim hebben een nummer uit: ‘Strange’, dat ze zongen in de duettenronde. Maar de klapper tot nu toe, is gemaakt door Nielson. Nog voordat de talentenjacht ten einde was, prijkte zijn nummer ‘Beauty & de brains’ al op een derde plek. Deze week stijgt het nummer terug naar de zesde plaats.

album + concert

Afgelopen weekend verscheen de cd ‘De beste singer-songwriter van Nederland’: 33 liedjes die de finalisten deze zomer hebben gezongen. Op 11 oktober treden ze allen op in Paradiso in Amsterdam, tijdens ‘De beste singer-songwriter in concert’. We zijn benieuwd naar de tweede editie volgende jaar van ‘De beste singer-songwriter van Nederland’, want die komt er zeker!

Pursuit of happiness gered door Aoki

Kid Cudi feat. MGMT & Ratatat: Pursuit of happiness (49)

Met ‘Pursuit of happiness Pursuit of happiness’ van Kid Cudi feat. MGMT & Ratatat is iets bijzonders aan de hand. Het nummer stamt uit oktober 2009 en sindsdien zijn er meerdere clips bij het nummer gemaakt. Telkens zonder een hitnotering. Dat die er nu wel is, heeft het gezelschap te danken aan Steve Aoki, die een remix van het nummer maakte. Steve Hiroyuki Aoki (Miami, Florida, 30 november 1977) heeft sinds 1996 zijn eigen label Dim Mak records, en heeft al drie hits op zijn naam staan, waarvan ‘No beef’ van Afrojack feat. Miss Palmer het verst kwam: #23 in 2011.

gitaren

Kid Cudi, pseudoniem van Scott Ramon Seguro Mescudi (Brooklyn, New York, 30 januari 1984), kennen we nog van twee hits: ‘Day ‘n’ nite’ vs Crookers (#4 in 2009) en ‘Memories’ van David Guetta (#3 in 2010). MGMT is een Amerikaanse groep die bestaat sinds 2005 en tot deze week één hitje scoorde: ‘Electric feel’ (#91 in 2008). Door hun gitaarwerk is ‘Pursuit of happiness’ meer een rocknummer dan een dancenummer.

studenten

Producer van ‘Pursuit of happiness’ is Ratatat, die ook meewerkt aan het nummer. Ratatat heeft niets van doen met het gelijknamige Franse muziekprogramma, maar staat voor het duo Mike Stroud en Evan Mast, uit New York. De twee maken elektronische rockmuziek. Ze kennen elkaar uit hun studententijd en namen nummers op onder de naam Cherry. In 2004 brachten ze hun eerste album uit, getiteld ‘Ratatat’. Ze toerden met onder anderen Björk, Daft punk, Franz  Ferdinand en the Killers. Nog dit jaar moet het tweede album van Ratatat verschijnen.

Fantasticos willen succes van the Sunstreams herhalen

Fantasticos: Weet je wat jij voor mij bent (67)

Tussen 1979 en 1988 scoorden the Sunstreams uit Groesbeek negen hits. De eerste, ‘Aan de grens van de Duitse heuvelen’, was gelijk hun grootste: #3 in augustus 1979. In die tijd moest je 100.000 singles verkopen voor een gouden plaat. Op 1.000 stuks na haalden ze die net niet. In 1995, het jaar dat the Sunstreams 30 jaar bestonden, viel de groep na een conflict uiteen, waarna een juridisch gevecht volgde over het recht om het gebruik van de naam.

reünie

Twee jaar geleden, in oktober 2010, kwamen Johnny Meijers (drummer) en Wim Lievers (accordeon) eenmalig bij elkaar als the Sunstreams. Dat was tijdens het 30-jarig bestaan van the Moonlights, gevormd door Angelien en Helen, twee dochters van Wim en Henk Janssen. Vorig jaar stapte Helen er uit.

Anno 2012 vormt Johnny Meijers (Amsterdam, 1949) met Henk Janssen (Groesbeek, 1965) het duo Fantasticos. De twee kennen elkaar sinds 1970, toen Henk the Sunstreams zag optreden in Groesbeek en onder de indruk was van het drummen van Johnny. Dat wilde hij ook! Ze werden vrienden en door de jaren heen, drumde en zong Henk bij menig orkestje, onder andere bij the Moonlights, voordat Sacha hem verving.

terug naar de jaren ‘60

Het duo Fantasticos bestaat nog maar ruim een maand. In augustus kwamen een aantal muziekvrienden bijeen die allen de ‘echte’ gezellige Hollandse muziek in de stijl van de jaren ’60 missen. Daarop werd het idee gelanceerd om Johnny en Henk, die al jaren vrienden zijn, aan elkaar te koppelen en de muziek van toen in een jasje van nu te verpakken. En daarmee waren de Fantasticos een feit. Er zijn zelfs plannen voor een heel album.

cover

‘Aan de grens van de Duitse heuvelen’ van the Sunstreams was een bewerking van een traditional. ‘Weet je wat jij voor me bent’ van de Fantasticos is ook geen eigen nummer. Het origineel heet ‘Weißt du, was du für mich bist’ (ja echt) en is van het Duitse duo die Amigos, die het in 2010 opnamen op het gelijknamige album. Die Amigos bestaat uit de broers Bernd en Karl-Heinz Ulrich en scoorde bij ons al twee albumnoteringen: ‘Mein Himmel auf Erden’ (#95 in 2011) en ‘Bis ans Ende der Zeit’ (#78 in augustus 2012).

Kinderen voor kinderen zingen thema Kinderboekenweek

Kinderen voor kinderen: Hallo wereld (72)

Afgelopen vrijdag is ‘Hallo wereld’, het 33e album van Kinderen voor kinderen verschenen. Aanstaande vrijdag besteden we hier uitgebreid aandacht aan in een nieuwe Hitflits.

Als we ‘Voor Azië’ (#41 in 2005), de speciale single voor de actie ‘Nederland helpt Azië – giro 555’ voor de slachtoffers van de Tsunami in de Indische oceaan, niet meerekenen, stamt de voorlaatste Kinderen voor kinderen hit uit 1992: ‘Vuur en vlam’ (#49). Daarna scoorde wel elk jaar het Kinderen voor kinderen album, maar singlehits bleven uit. Tot dit jaar, want ‘Hallo wereld’ komt binnen op de 72e plaats en is in totaal de 13e hitsingle voor Kinderen voor kinderen.

Kinderboekenweek

Onder het motto ‘met boeken ontdek je de wereld’, is ‘Hallo wereld’ het thema van de Kinderboekenweek dit jaar, die van 3 tot en met 14 oktober wordt gehouden. De opbrengst van de cd + single gaat naar de stichting ‘My book buddy’, die het lezen van kinderen in ontwikkelingslanden stimuleert, door de aanschaf van afsluitbare boekingskasten. ‘Hallo wereld’ is geschreven door Tjeerd Oosterhuis, die als producer al jaren verbonden is aan Kinderen voor kinderen en Sjoerd Kuiper, schrijver van kinderboeken.
Het nummer wordt gezongen door het hele koor, waarbij Bloem, Noah, Yaël , Tamar en Mea de coupletten voor hun rekening nemen. De videoclip van ‘Hallo wereld’ is op 7 juli opgenomen op de Floriade in Venlo.  Vanaf 13 oktober besteed de VARA vier zaterdagen achtereen aandacht aan de acties die dit jaar worden gehouden.

live in concert

Op woensdag 24 oktober wordt de jaarlijkse Kinderen voor kinderen special opgenomen, dit keer in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De live show wordt gepresenteerd door Lex Uiting (VARA-radio en Kinderen voor kinderen songfestival) en Astou Toure (Schooltv). Aan het concert werken Ben Saunders, Kraantje pappie, Yes-R en Fresku mee. De uitzending op tv is op 10 november.

Irma Dee, van gospelzangeres tot popzangeres

Irma Dee: Eye candy (84)

Irma Dam (Lauwerszijl, 3 november 1982), wist niet dat ze goed kon zingen. Totdat ze bij een vriendin thuis meezong met het nummer ‘You oughtta now’ van Alanis Morissette. De vriendin, die zelf in de muziek zat, ging bij het horen van haar stem helemaal uit haar dak. Kort daarna doet Irma mee aan de Soundmixshow van Henny Huisman, die ze wint. Ze wordt gevraagd om mee te spelen in musicals als ‘The sound of music’ en ‘De drie musketiers’, maar slaat deze, vanwege haar jonge leeftijd (16), af. Op advies van Jacques J.  d’Ancona (jurylid), neemt ze zangles. Ze treed af en toe op en is ze te zien in het RTL4-programma ‘Looking good’.

bekeerd

In 2002 ging ze, heel cynisch, met haar gelovige zus naar het Flevofestival en werd daar geraakt door God. Ze volgde de HQ Trainingsschool in Voorthuizen, waar creatieve leerlingen worden begeleidt om het doel dat God met hun leven heeft te ontwikkelen. Voor haar was dat onder andere zingen in een gospelkoor. Irma: “Ik geloof niet dat ik hier alleen maar ben voor christelijke mensen, maar juist ook voor ongelovigen.” Tijdens een concert in 2004, ontmoet ze gospelzanger Ralph van Manen. Hij is onder de indruk van haar stem en in 2005 duiken ze de studio in voor plaatopnames. In 2007 resulteert het onder de naam IRMA in de zelfgeschreven single ‘Higher love’ en het album ‘Find me’.

nieuwe start

Ze trad op met verschillende bands en na een moeilijke periode met veel tegenslagen op persoonlijk vlak is ze  helemaal opnieuw begonnen, nu vanuit Ede en onder een nieuwe naam: Irma Dee. Sinds 2010 bracht ze de singles ‘Soul survivor’ en ‘You are the one’ uit. De nummers zijn een schreeuw uit haar eigen beleving met moeilijke, grappige en gevoelige momenten, die door het open karakter een breed publiek aanspreken. Nummers die niet uitgesproken christelijk zijn, maar in elk lied zit een knipoog naar God. Met haar vaste live band zet ze daar een geweldige show omheen neer. En met ‘Eye candy’ scoort ze haar eerste hit.

Alex Vargas mag Sandra van Nieuwland dankbaar zijn (en andersom)

Alex Vargas: More (88)

Volgende week is er weer een nieuwe hit uit de blind auditions van The voice of Holland: Sam Holden met ‘Skinny love’. Deze week is er geen één, of toch wel? Want op #88 komt nog een versie van ‘More’ van Usher binnen, van Alex Vargas. In tegenstelling tot de voormalige #1-hit van Sandra van Nieuwland (deze week op #3 blijven staan), is Vargas echter geen deelnemer aan de Nederlandse talentenjacht.

voorbeeld

De versie die Vargas van ‘More’ opnam, is al meer dan een jaar oud. Op 7 april 2011 zong hij het nummer in de Snap! studio in Noord Londen. Vervolgens werd het nummer beschikbaar gesteld als download en scoort nu, met dank aan Sandra van Nieuwland, bij ons. Een versie overigens, die zeer dicht ligt bij die van Vargas, dus Sandra mag Alex ook dankbaar zijn!

Alex Vargas is geboren op 17 februari 1988 in het plaatsje Gentofte, in het zuid-oosten van Denemarken. Zijn vader komt uit Uruguay, zijn moeder uit Groot-Brittannië. Op zijn veertiende leerde Alex zichzelf gitaar spelen en begon hij met het schrijven van liedjes. Drie jaar later verhuisde hij naar Londen om daar een muziekcarrière op te bouwen. Hij bracht een EP uit en in 2008 kwam Alex onder contract bij Geffen records.

band

Hij vormde zijn eigen band Vagabond, waarmee hij een jaar later het album ‘You don’t know the half of it’ uitbracht. De band toerde en verzorgde voorprogramma’s van James Morrison en the Script. In februari 2010 trok Alex de stekker uit Vagabond, omdat hij een solocarrière ambieerde en een ruiger geluid. Dat horen we nog niet op de cover van ‘More’ van Usher, maar wellicht wel als zijn eigen album uitkomt, waaraan hij werkt in Los Angeles en Londen.