vrijdag 28 mei 2010

Hitflits: Marco Borsato & Guus Meeuwis samen op #1

Het is natuurlijk niet echt een verrassing dat ‘Schouder aan schouder’ de nieuwe #1 is in de Single Top 100. Het zijn beide grossiers in hits, dus als je die bij elkaar zet, dan kan het niet anders, of dat levert een #1-hit op. Guus had al vijf #1-hits op zijn naam staan en Marco zelfs veertien, waarvan zijn laatste negen! De grote vraag was echter, met welk overwicht knalt ‘Schouder aan schouder’ binnen? Na een volledige verkoopweek, zowel digitaal als fysiek, laten Guus & Marco ‘Alors on danse’, de voormalige #1 van Stromae met ruim 40% ver achter zich.

De echte verrassing deze week vinden we op een derde plaats. Daar komt ‘Voetbaldans’ van Kabouter Plop binnen. Met ‘Kabouterdans’ stond dit Belgische gezelschap in 2000, 2001 en 2002 niet minder dan 66 weken achtereen genoteerd, met als hoogste notering #10. België is niet geclassificeerd voor het WK 2010, en dus steunen ze Oranje. Kompleet met de gratis Oranje Plopmuts en een aangepaste versie van ‘Kabouterdans’, omgedoopt in ‘Voetbaldans’.

Drie weken na binnenkomst kwam het nummer dicht in de buurt van de top 10: #12. Vervolgens zakte het tot #35, maar de laatste weken klom het langzaam weer omhoog. Vorige week zakte het nog naar #22, maar deze week gaat het de andere kant op. We hebben het over ‘Heartbreak warfare’ van John Mayer dat naar de zesde plaats stijgt en John zijn eerste top 10-notering oplevert. Volgende week staat hij in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Ook een top 10-notering, maar niet haar eerste, is er voor Lady Gaga met ‘Alejandro (don’t call my name)’ dat van 12 naar #8 stijgt. Het is haar vijfde top 10-notering.

Alvorens we overgaan op twee bijzondere hits die op herhaling gaan, constateren we dat ‘Panic attack’ van Bert Heerink vanaf #9 (!) volledig uit de Single Top 100 is gevallen. De acties van Bert zijn nu echt ten einde en het plaatje wordt verder niet breed gesteund. Daarnaast gaat ‘Ik heb een meisje’ van Lucky Fonz III ook hard onderuit, maar valt niet helemaal buiten de lijst. Het nummer, vorige week binnen op #5, zakt deze week naar de 45ste plaats. Nu maar hopen dat het een tijdelijke terugval is, anders is er toch wel sprake van een zeer korte relatie …

Nederland weer niet

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival was er één met zware concurrentie voor ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’ van Sieneke. Of ze daardoor niet naar de finale gaat, weten we pas daarna, wanneer de toegedeelde punten bekend worden gemaakt. Hoe het ook zij, aan Sieneke zelf heeft het zeker niet gelegen. Wellicht dan toch het liedje? Pierre Kartner, de componist, was er niet bij in Oslo, want hij had het aan zijn rug. Vanwege de aandacht in de media de afgelopen week voor het liedje, gaat het in de twaalfde week, op herhaling op #21. Sieneke heeft al voor haar deelname aangekondigd gewoon door te gaan met haar zangcarrière. En ook de TROS, de omroep die het dit jaar van de NOS heeft overgenomen, heeft afgelopen dinsdag laten weten, het festival zeker tien jaar voor haar rekening te nemen, omdat het heel goed bij de TROS past. Dit zal onder andere inhouden, dat ook volgend jaar een echte Nederlandse act zal moeten proberen om de finale te halen. Pierre Kartner heeft al aangeboden het liedje te schrijven …

maar België wel

In het verlengde van de single van Sieneke, gaat er nog een Eurovisiebijdrage op herhaling. Op #88 komt ‘Me and my guitar’ van Tom Dice, de Belgische inzending binnen. Hij redde het afgelopen dinsdag wel tijdens de eerste halve finale, en zal dus morgenavond mee doen aan de finale.

En dan de echte binnenkomers:
#18 Gebroeders Ko: ‘Helicopter’
#28 Willem Barth: ‘Als men een drankje naar jou zou noemen’
#32 Esmée Denters feat. Justin Timberlake: ‘Love dealer’
#47 Graffit16: ‘Stare into the sun’ (tevens 3FM Megahit)
#51 David Guetta & Chris Willis feat. Fergie & LMFAO: ‘Getting’ over’
#52 Macy Gray: ‘Beauty in the world’
#58 Aura dione: ‘I will love you monday (365)’
#83 William Smulders: ‘Zij is van mij’
#94 Dance nation: ‘Great divide’
#95 Yasmin: ‘Why don’t you go’

Resteert nog één eersteweeks notering: ‘That man’ van Caro Emerald op #65. Daarmee staat Caro met al haar drie singles genoteerd. Op #10 met ‘A night like this’ (van #4) en op #63 met ‘Back it up’ (van #58). En hoe gaat het met haar album, staat dat ook nog steeds #1? Snel over naar de Album Top 100!

Ook deze week was het weer reuze spannend wie de eerste plaats zou innemen. Afgelopen weekend verscheen ‘The house’, het vierde studioalbum van Katie Melua. Zou het haar lukken om Caro Emerald van de eerste plaats te verstoten? Direct na het Pinksterweekend kwam het album van Katie Melua binnen op de tweede plaats, met een klein verschil op het album van Caro. De dag daarna werd het verschil kleiner, maar op donderdag weer groter. De beslissing viel vandaag, en valt in het nadeel uit van Katie, die zelfs nog een ander album voor moet laten gaan. Want op #2 komt ‘Het beste van’ Jannes binnen! En dus staat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald ook deze week op de eerste plaats en dat voor de zestiende week. Ze evenaart daarmee Robbie Williams die met zijn album ‘Escapology’ in totaal ook zestien weken op #1 stond (12+4).

Het restant binnenkomers zijn de volgende:
#30 Nikki: ‘Let it go’
#35 Gare du Nord: ‘Let’s have a ball’
#42 Soulfly: ‘Omen’
#59 Jackson Browne & Da Lindley: ‘Love is strange’
#76 Carole King & James Taylor: ‘Live at the Troubadour’
#89 I am Oak: ‘On claws’

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman met daarin alle feiten achter de nieuwste hits. Dan weten we ook wie de 55ste editie van het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen en X-factor!

maandag 24 mei 2010

Megaman bij week 21 – 22 mei 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Stromae (voorlopig) voor de laatste week danst, Lucky zijn contract mede dankt aan de zanger van Voicst, Muse liedje afstaat aan soundtrack, Gerrit Vos naar Zanzibar wil, Djumbo werkt aan comeback, Katie Melua (eindelijk) op eigen benen staat en Jacques Herb 40 jaar in het vak zit. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Dit is de week van het Eurovisie Songfestival, maar ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’ van Sieneke is nergens meer te bekennen. Is dat vaker voorgekomen, en zo ja wanneer? Daarnaast is er ook een Engelstalige versie van het liedje, maar niet van Sieneke. Lees er alles over in ‘buiten mededinging’.

Laatste week om te dansen voor Stromae

Stromae: Alors on danse (1) *** vijfde week op #1 ***

Voor de vijfde achtereenvolgende week voert een Belg, Stromae, de Nederlandse hitparade aan, en al die tijd met een Franstalig nummer, ‘Alors on dance’. Die zesde week gaat er niet komen, want ‘Schouder aan schouder’ van Guus Meeuwis & Marco Borsato, neemt volgende week zijn #1-positie over. En dus blijft K3, qua weken op #1, de populairste Belgische act. Zij stonden vorig jaar met ‘MaMaSé!’ zes weken onafgebroken op de eerste plaats.

Volgende maand brengt Stromae zijn debuutalbum ‘Rassemble tes cheese’ uit. Wellicht dat daar nog wel meer nummers opstaan van het kaliber ‘Alors on danse’, zodat we ook na deze week kunnen blijven dansen.

Contract voor Lucky Fonz III dankzij zanger Voicst

Lucky Fonz III: Ik heb een meisje (5) *** hoogste eersteweeks ***

Volgens sommigen is ‘Ik heb een meisje’ van Lucky Fonz III een irritant liedje, anderen vinden het nummer juist het leukste uit de Single Top 100. Voorlopig lijkt de tweede groep het gelijk te krijgen, want het nummer komt op #5 binnen.

‘Ik heb een meisje’ van Lucky Fonz III, het alter ego van Otto Fons Wichers (Gouda, 20 april 1981), is al sinds 2008 één van de publieksfavorieten tijdens zijn optredens. Het nummer gaat echter niet over zijn huidige vriendin. Het leven van Lucky is als een wervelwind. Hij groeide op in Nijmegen en studeerde in Amsterdam. Van zijn veertiende tot zijn zestiende luisterde hij veel naar gabber. Hij speelde klassiek piano en woonde een tijdje in Edinburgh, Schotland, waar hij zijn eerste nummers schreef. In 2006 won hij de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter en studeerde af aan de universiteit van Amsterdam op ‘I don’t believe in Zimmerman’, een onderzoek over Bob Dylan. In datzelfde jaar verscheen in eigen beheer zijn eerste titelloze album. Het leverde hem veel optredens op, waaronder Noorderslag en een tour door Zuid-Afrika, beide in 2008. In Groningen werkte hij aan zijn tweede album ‘Life is too short’. Zijn bekendheid nam verder toe, toen hij in het seizoen 2008-2009 maandelijks te zien was in De wereld Draait Door. In 2009 deed hij een tour door de Verenigde Staten van Amerika en verscheen zijn derde album ‘A family like yours’.

Nederlands

Nederlands heeft altijd al zijn interesse. Op zijn elfde spaarde hij singletjes van Paul de Leeuw en tijdens Lowlands 2008 coverde hij liedjes van André Hazes. Platenbaas Kees de Koning van Top Notch was zeer onder de indruk van zijn optredens in De Wereld Draait Door en was benieuwd hoe Lucky in het Nederlands zou klinken. Kees: “Ik mis Nederlandstalige zangers in de traditie van Boudewijn de Groot en Armand”. Aan Tjeerd Bomhoff van Voicst, die een goede vriend is van Lucky, zei hij, dat wanneer Otto ooit in het Nederlands zou gaan zingen, hem even moest bellen. Niet veel later liet Lucky ‘Ik heb een meisje’ aan hem horen en was Kees overtuigd. In april tekende Lucky een contract met Top Notch, dat in september moet leiden tot een volledig Nederlandstalig album. Dit betekent echter niet dat Lucky nu alleen nog maar Nederlandstalige liedjes zal zingen.

what’s in a name?

De naam Lucky Fonz III is als volgt ontstaan. Tijdens zijn jeugd kreeg Otto van zijn vrienden de bijnaam ‘Lucky’. Fons is zijn tweede naam, maar in het Engels klinkt Fonz beter. Het heeft echter niets te maken met Fonz uit de serie ‘Happy days’. En tenslotte verwijst de Romeinse III naar zijn semi-koninklijke achtergrond. Zijn grootvader was de valkenier van de Koning. Maar eigenlijk heeft Otto de Romeinse III toegevoegd, omdat dan ieder land daar zijn eigen interpretatie aan kan geven.

Lady Gaga de nieuwe Madonna

Lady Gaga: Alejandro (don’t call my name) (12)

De nieuwe Madonna, zo werd Lady Gaga al een tijdje genoemd. Maar volgens de bezoekers van haar concert vorig weekend in de Heineken Music Hall in Amsterdam, maakt ze dat nu ook waar. Wij waren er niet bij, maar als we ‘Alejandro (don't call my name)’ beluisteren, horen we zeker overeenkomsten met ‘La isla Bonita’ van … Madonna!

In ruim anderhalf jaar scoort ze met ‘Alejandro (don’t call my name)’ haar achtste hit. En het zal zeker niet de laatste zijn! Het nummer is afkomstig van het album ‘The fame monster’, een speciale uitgave (met extra’s) van ‘The fame’ uit begin 2009. En sinds drie weken heeft Lady Gaga de nummers van haar voorgaande twee albums van een remix voorzien en dat op ‘The remix’ gezet. In tegenstelling tot ‘The fame monster’ blijft het echte succes van ‘The remix’ (alsnog) uit. Maar wat niet is, kan altijd nog komen. En Madonna had ook wel eens een tegenslag toch?

Muse staat liedje af voor soundtrack

Muse: Neutron star collision (love is forever) (25)

Eind volgende week, op vrijdag 4 juni, verschijnt de soundtrack bij de film ‘The twilight saga: Eclipse’, dat het derde deel is van ‘The twilight saga’, de romanserie geschreven door Stephenie Meyer. Twilight en New Moon zijn de delen die voorafgingen.

Voor de soundtrack heeft de Britse band Muse het nummer ‘Neutron Star Collision (love is forever)’ aangeleverd en scoort daarmee hun vijftiende hit. Het nummer staat dus niet op hun laatst verschenen album ‘The resistance’ uit 2009. Muse is niet de enige die een liedje voor de soundtrack afstaat. The Black keys, Florence + the machine, Sia en Vampire weekend zijn enkele van de andere acts.

Peter Beense runt nog steeds zijn eigen café

Peter Beense: Ga nu maar weg (ik wordt verliefd) (51)

De voorlaatste keer dat Amsterdammer Peter Beense in dit Megatheater langskwam, was drie jaar geleden. In 2007 scoorde hij twee hits, waaronder de grootste uit zijn carrière tot nu toe: ‘Doe het nog een keer’, goed voor een dertiende plaats. ‘Ga nu maar weg (ik wordt verliefd)’ is de zesde notering voor de man die op het Rembrandtplein in Amsterdam nog steeds zijn eigen café runt.

Gerrit Vos wil naar Zanzibar

Gerrit Vos: Zanzibar (56)

Drie jaar geleden nam Gerrit Vos uit Helmond het nummer ‘Melanie slaap zacht’ op dat een weekje op #72 stond. Het liedje ging over Melanie Sijbers, die door haar stiefvader vermoord werd.

De tekst van ‘Zanzibar’ schreef Gerrit zelf. Gerrit, geboren in Eindhoven op 18 oktober 1962, werd opgevoed door zijn grootouders in een woonwagenkamp. Van zijn opa heeft hij de liefde voor muziek overgenomen. Die speelde accordeon, waarbij Gerrit dan zong. Zijn eerste plaatjes nam hij op onder de naam Dave Dailey. Met Dellie Pfaff vormde hij enige tijd het Woonwagenduo, dat het nummer ‘Buenos diaz ciao amore’ opnam. Na het uiteen vallen van het duo, ging hij solo verder. Binnenkort komt Gerrit met een heel album.

Djumbo werkt aan comeback

Djumbo: The chase (85)

Twee jaar geleden vierden Lindsy Schuman, Lotte Prijs en Svenja van Beek, alias Djumbo het vijfjarig bestaan met een aantal verjaardagsshows onder de titel ‘Jumbo Djumbo magic show’. Het was echter niet het vijfjarig bestaan van de groep, maar van de supermarktketen Jumbo. De groep werd media 2004 opgezet door Jumbo, speciaal voor de ‘Jumbo festatie’, een jaarlijkse feestweek in november speciaal voor klanten en personeel. Inmiddels weten we beter, want de meiden zijn niet één keer per jaar actief, maar gewoon het hele jaar!

Voordat ze met z’n drieën Djumbo vormden, dansten ze bij dansschool ‘Bruce Dance Factory’ in Eindhoven, waar ze deel uitmaakten van het demonstratieteam. In die tijd zongen ze ook met de liedjes mee, en toen zag/hoorde een producer daar een nieuwe meidengroep in, maar dan gericht op kinderen. Want zo’n succes als het Belgische K3 wilde hij ook wel, in Nederland miste dat nog. Dus bedacht hij Djumbo, en nam met hen het liedje ‘Hide and seek (pak me dan)’ op. Het nummer werd gelanceerd op het ‘Fox kids jaarfeest’ op 22 augustus 2004, en toen was er geen houden meer aan.

Met ‘The chase’, hun dertiende single en elfde notering, hopen ze hun comeback te maken. Het nummer is de voorloper van het gelijknamige album dat volgende maand verschijnt, waarop twaalf nummers staan, waarvan tien nieuwe. Ook gaan ze weer het land in met hun nieuwe theatershow ‘Magic Party’.

Rob Zorn zingt nog steeds Hazes liedjes

Rob Zorn: Neem jij maar een ander in de maling (88)

Rob van Zorn (Haarlem, 9 november 1965) is net terug van vakantie van Barbados en heeft dus weer genoeg energie verzameld om ‘Neem jij maar een ander in de maling’ tot een groot succes te maken. Het nummer is zijn zevende notering en de opvolger van ‘Alles wat ik vraag’ uit 2009, dat een weerzien met de hitparade betekende na zeventien (!) hitloze jaren. Zijn grootste hit uit de beginjaren is ‘Meisjes’ dat in 1991 de twintigste plaats bereikte. Rob begon ooit zijn carrière met het zingen van een liedje van Andre Hazes. Niet vreemd dus dat ‘Het is voorbij’, zijn eerste single, uitgereikt werd door niemand anders dan Hazes zelf. Anno 2010 zingt Rob nog steeds nummers van André. Op 23 juli geeft hij in Zaandam zelfs een concert onder de titel ‘Hazes forever!!!!’.

Annagrace viert een feestje

Annagrace: Celebreation (89)

Sinds twee jaar is de Belgische zangeres Annemarie Coenen het boegbeeld van Annagrace. Voorheen was ze dat van Ian van Dahl, dat bij ons vier hits scoorde, de grootste met ‘Castles in the sky’ (#43 in 2001). Annagrace scoorde vorig jaar twee hits en was daarmee direct al succesvoller dan Ian van Dahl. ‘Let the feelings go’ kwam tot #26, ‘Love keeps calling’ eindigde drie plaatsen lager, op #29. ‘Celebration’ moet dat op zijn minst evenaren, of nog beter verbeteren, zodat het een echt feestje wordt voor Annagrace, dat binnenkort komt met het album ‘Ready to dare’. Naast Annemarie wordt het project gevormd door Peter Luts, die zelf ook genoteerd staat met ‘The rain’. Al acht weken staat het nummer genoteerd, deze week weer gestegen naar #92.

Italiaanse dj covert Eurythmics

Nick Corline: Sweet dreams (95)

Nick Corline of DJ Nick is een Italiaanse dj. In 1989 begon hij met dj-en. Zes jaar later maakte hij zijn eerste studioproductie. Hij deed veel shows en begon in 1998 een nieuwe opnamestudio en werkte onder andere samen met Robbie Rivera. ‘Sweet dreams’, met als toevoeging (are made of this), was in 1983 de eerste hit van the Eurythmics (#10). Op de versie van Nick, waarin een sample zit verwerkt van de hit van the Eurythmics, doet ene Elizabeth Liz de vocalen. En dat is ook het enige wat we over haar weten. Weet jij meer, laat het ons even weten!

Overigens is Nick niet de eerste keer die de hit van the Eurythmics covert/samplet. In 1995 nam Swing feat. Dr. Alban zijn versie van het nummer op en kwam er mee tot #44. Zo hoog zien we de versie van Nick Corline nog niet komen.

Katie Melua (eindelijk) op eigen benen

Kate Melua: The flood (97)

Afgelopen weekend verscheen ‘The house’, het vierde studioalbum van Ketevan ‘Katie’ Melua (Kutaisi, Gregorgië, 6 september 1984). Dat album zou wel eens de grootste bedreiging kunnen vormen voor ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, dat nu al vijftien weken bovenaan de Album Top 100 staat (zie de Hitflits).

Op ‘The house’ is een andere Katie Melua te horen dan op haar drie voorgaande albums, die allen werden geproduceerd door Mike Batt. Batt was niet alleen verantwoordelijk voor het geluid, maar ook voor het merendeel van de nummers. Gedurende drie albums heeft hij zijn stempel op haar muziek gedrukt, maar op ‘The house’ is ze daarvan (eindelijk) verlost. Maar dat betekent niet dat ze nu alles op eigen kracht moet doen. Voor de productie benaderde ze William Orbitt, vooral bekend van het album ‘Ray of ligth’ van Madonna. En ook de liedjes van het album zijn niet allemaal (alleen) van haar hand.

The flood’, haar tiende hitsingle, schreef ze samen met Guy Chambers die zijn sporen heeft verdiend met nummers voor Robbie Williams en Lauren Christy, eenderde van het productieteam the Matrix, dat diverse nummers schreef met/voor onder anderen Christina Aguilera, Backstreet Boys, Hilary Duff, Ronan Keating, Korn, Avril Lavigne en Britney Spears.

Over de totstandkoming van ‘The flood’ zegt Katie: “Ik was samen met Lauren Christy in Los Angeles nummers aan het schrijven. Aan de piano werkten we aan een melodie die Guy Chambers ons had gestuurd en zo ontstond het eerste deel van ‘The flood’, dat toen nog een ballad was. Toen Lauren en Guy een tijdje later in Londen werkten aan andere nummers, maakten ze ook ‘The flood’ verder af tot wat het nu is.” De nummers stuurde ze naar William Orbitt, die zegt ‘gegrepen te zijn door de stem van Katie op de demo’s die hij in oktober 2009 ontving’ en ‘de samenwerking met haar te hebben ervaren als één van de meest opzienbarende ervaringen in zijn leven’. Ze is volgens Orbitt, ‘één van de meest complexe en intrigerende artiesten waar hij ooit mee heeft samengewerkt.’

Met een vermogen van achttien miljoen pond, behoorde Katie in 2008 nog tot de zeven rijkste vrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Door de crisis is dat met meer dan de helft geslonken. Als ‘The house’ een groot succes wordt, dan is dat niet alleen een welkome aanvulling op haar vermogen, maar nog meer een beloning voor het wijzigen van de muzikale richting!

Jacques Herb 40 jaar in het vak

Jacques Herb: Er is een plaats diep in m’n hart (100)

Aanstaande vrijdag, 29 mei, viert Jacques van Herp zijn 64ste verjaardag. Daarnaast zit de in Rotterdam geboren zanger Jacques Herb, dit jaar 40 jaar in het vak. Zingen zit in zijn bloed. Als zeeman op de grote vaart vermaakte hij de zeelui zichzelf begeleidend op gitaar met liedjes. In 1970 won hij in de Scheveningse Kurzaal de ‘Posthoorn talentenjacht’ met het zelf geschreven ‘Toreador’.

Jacques kreeg een contact bij het platenlabel Elf Provinciën, waar Pierre Kartner alias Vader Abraham werkzaam voor was. Pierre nam Jacques onder zijn hoede en maakte een Nederlandse tekst op ‘Manuela’ van de Duitse zanger Gunnar Welz. Jacques bracht het in 1971 uit samen met de Riwi’s en zijn Manuela werd de grootste hit uit zijn carrière met meer dan 250.000 verkochte exemplaren. Het nummer is nog steeds de grote favoriet tijdens optredens, die zijn belangrijkste bron van inkomsten zijn. In 2005 werd het liedje door de luisteraars van 100% NL verkozen tot beste liedje aller tijden.

Jacques had zijn successen vooral in de jaren ’70. Maar in 1993 was hij er ineens weer met ‘Nooit zal ik jou vergeten’ dat tot #77 kwam. En vorig jaar maakte Jacques na een afwezigheid van zestien jaar zijn comeback met ‘Ik heb de zomer meegebracht’ (#39). Een comeback die wat langer gaat duren, want sinds april 2009 heeft hij een platencontract voor het leven bij Vincent producties te Zundert. Dat leverde hem begin dit jaar weer een notering op: ‘Ik doe alles voor jou’ (#69) en nu dus ‘Er is een plaats diep in m’n hart’, binnen op #100.

Het zou mooi zijn als het nummer op 4 juli nog in de Single Top 100 staat, want dan viert Jacques zijn veertigjarig jubileum in partycentrum Edda Huzid te Voorthuizen. Dan zal hij zeker ‘Manuela’ ten gehore brengen, want daaraan dankt hij nog steeds zijn vele optredens.

afscheidslied

In 2000, toen hij dertig jaar in het vak zat, zei hij over zijn toekomst: “Ik kan zeker nog een aantal jaren doorgaan met optreden, zolang het publiek daar om vraagt. Ik heb nog steeds een grote wens en dat is een cd uit brengen waarop ik begeleid wordt door een groot orkest. Eén cd komt er in ieder geval nog, dat is het door mijzelf ingezongen afscheidslied voor mijn crematie. Dat heb ik al opgenomen en ligt nu in de kluis.”

Sieneke: Sha-la-lie (Ik ben verliefd) *** buiten mededinging ***

Dit is de week van de 55ste editie van het Eurovisie Songfestival. Aanstaande zaterdag is de finale, maar om daaraan mee te mogen doen, moeten diverse landen eerst nog hun uiterste best doen in één van de twee halve finales. De eerste is morgen, dinsdag en daaraan doet Tom Dice met ‘Me and my guitar’ voor België aan mee. De tweede halve finale is op donderdag en dan is het er op of er onder voor Sieneke met ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’. Sinds woensdag 19 mei verblijft zij met een crew bestaande uit onder andere Marianne Weber (coach), Pierre Kartner (componist), Cornald Maas en Daniël Dekker (beide commentatoren) in Oslo. ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’ van Sieneke kwam op 13 februari de hitparade binnen op een dertiende plaats en steeg de week daarop naar de eerste plaats. Vervolgens zakte het via 2,3,4,8, 15, 20, 45, 63 naar 79 en verdween op 1 mei uit de hitparade. En dat is wel opmerkelijk te noemen, want het is jaren geleden dat de Nederlandse inzending niet in de hitparade stond in de week van het festival zelf. Als dat maar geen voorteken is …

De laatste keer dat een Nederlandse inzending geen notering (meer) had ten tijde van het Eurovisie Songfestival, was in 2003. ‘One more night’ van Esther Hart was op 17 mei, een week voor het festival, na negen weken uit de hitparade gevallen. De hoogste plaats was tot dan toe de 26ste geweest. Tijdens het liedjesfestijn op 24 mei in Riga in Letland werd ze dertiende en een week later kwam ze de Top 100 weer binnen op #49 en bleef nog twee weken langer in de lijst (42, 66). We zijn benieuwd of we ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’ van Sieneke nog weer terug zien!

Engelse versie

Inmiddels is er ook een Engelse versie van ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’. ‘I’m in love’ heet het, maar het is niet gezongen door Sieneke, maar door de Duitse zanger Steven Coulter! Hij vind het een grappig liedje en is er helemaal gek van. Hadden we hem maar gevraagd, want zijn versie is populairder dan dat van Sieneke! Steven, afkomstig uit Berlijn, coverde ook al ‘Bad romance’ en ‘Paparazzi’ van Lady Gaga.