vrijdag 3 mei 2013

Hitflits: Blurred Lines terug naar #1; vierde #1-album voor Gerard Joling


De afgelopen twee weken hing het rood-wit-blauw in de top van de Single Top 100, met achtereenvolgens ‘Koningin van alle mensen’ door RTL Boulevard en ‘Het Koningslied’ door diverse artiesten op de eerste plaats. Al die tijd bleef ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I & Pharrell in de buurt, om, nu het afscheid van de koning en de inhuldiging van de nieuwe achter de rug is, terug te stijgen naar #1. ‘Blurred lines’ staat daarmee voor de tweede week op de eerste plaats.

TOP 3

1  (3)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines (tweede week)
2  (2)   Daft punk feat. Pharrell Williams: Get lucky
3  (1)   Diverse artiesten: Koningslied         

‘This is what it feels like’ van Armin van Buuren feat. Trevor Guthrie, stijgt dankzij het optreden afgelopen dinsdag, van 9 naar #4 en heeft al #2 gestaan.

Ook de Kinderen voor kinderen spinnen garen bij het hele feest, want de single ‘Bewegen is gezond’, opgenomen voor de Koningsspelen van een week geleden, sprint van 17 naar #5. Tijdens de Koninginnedag trad het koor op tijdens het Kinderbal op het Museumplein in Amsterdam.
‘Bewegen is gezond’ is de vijfde top 10-notering voor het koor. Zo hoog heeft een Kinderen voor kinderen single niet meer gestaan sinds ‘Eeuwige kerst’, dat in 1984 ook de vijfde plaats bereikte. Het album ‘De leukste liedjes van de laatste 5 jaar’, met onder  andere ‘Hallo wereld’, stijgt in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, van de 19e naar de 1e plaats.

Hier alle 13 eerste weeks noteringen:
#57 Rob Zorn: Leven hoe ik leven wil NL
#59 Mr. Probz: Waves NL
#68 Gabriello: Niet thuis vannacht
#73 the White stars: Kamperen NL
#78 Armin van Buuren: Intense mini mix NL
#80 P!nk feat. Lily Rose Cooper: True love
#82 P&E Project feat. Daniel Meijer: Perido NL
#86 Jean: Official Kingsday anthem 2013 NL
#89 Rudimental feat. Ella Eyre: Wainting all night
#92 Alesso vs OneRepublic: If I lose myself
#95 Wesley Bronkhorst: Als jij had gedacht NL
#97 Empire of the sun: Alive (Megahit?)
#99 Calvin Harris feat. Ellie Goulding: I need your love

ALBUMS

In de Album Top 100 is het, qua eerste weeks noteringen, tamelijk rustig, maar de lijst kent wel een echte nieuwe #1.

TOP 3

1 E.W. Gerard Joling: Ik ook van jou
2  (1)   Michael Bublé: To be loved
3  (4)   Racoon: The singles collection

Niet geheel onverwachts, komt ‘Ik ook van jou’ van Gerard Joling binnen op de eerste plaats. Het album werd een week geleden gepresenteerd door Irene Moors, die zich daarvoor als Máxima had verkleed. Diezelfde dag kreeg Joling ook nog een lintje, maar dan van een echte royalty, Koningin Beatrix. In haar naar werd hij onderscheidden in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg het lintje niet voor zijn verdiensten als zanger, maar voor zijn inzet voor Unicef en Stichting Doen.

lintje van het volk

‘Ik ook van jou’ is, als we de twee Toppers noteringen uit 2007 en 2011 niet meerekenen, het vierde #1-album voor Gerard Joling. In 1985 was het direct raak met ‘Love is in your eyes’. Vier jaar later, in 1989, was het weer raak, nu met ‘No more boleros’, en in 2007 met ‘Maak me gek’. Overeenkomst tussen de drie: ze stonden één week bovenaan.

Met ‘Ik ook van jou’ zal het niet anders gaan, want vandaag zijn een aantal albums uitgekomen die azen op de eerste plaats. De komende week zal de strijd gaan tussen ‘Intense’ van Armin van Buuren en ‘The shocking Miss Emerald’ van Caro Emerald, deze week primeur op Radio 2 en vanavond in ‘Pauw & Witteman’ en morgenmiddag in TROS Muziekcafé.
Het zal een felle strijd worden, die wel eens door Armin van Buuren gewonnen kan worden, zeker na het optreden dat hij afgelopen dinsdag gaf op het Java eiland. ‘Ode aan jou’ van Marianne Weber & Willem Barth en het debuutalbum van Douwe Bob, ook uit vandaag, maken geen schijn van kans op de eerste plaats. Schrale troost: vanavond zingt Douwe Bob in De Wereld Draait Door 'You don't have to stay', zijn nieuwe single.

grote schoonmaak

Alle 13 albums die vorige week een notering kregen dankzij Record Store Day, zijn  verdwenen. Daarnaast zijn er nog eens 14 albums uit de albumlijst verdwenen, totaal dus 27  stuks. Toch komen er maar 7 nieuwe noteringen voor terug. Schijnbaar zijn er weinig nieuwe albums uitgebracht, omdat met het oog op de troonwisseling én de meivakantie, veel mensen een weekje vrij hebben genomen.

massale herhalingsoefening

As er 27 albums verdwijnen, en er maar 7 echte nieuwe voor terugkomen, dan moet de rest wel op herhaling gaan. En dat klopt, maar liefst 20 albums gaan op herhaling. De hoogste op #21, ‘Viva Verdi’ van The New London chorale. Het album stond voor het laatste op #77, dat was op 26 januari van dit jaar. Hoogte notering tot deze week: #65, op 15 december 2012.

Het restant eerste weeks noteringen ziet er als volgt uit:
#9   Henk Damen: Vandaag begint m’n leven NL
#12 Deep purple: Now what?!
#35 K3: 15 jaar
#41 Rudimental: Home (aanstaande zondag #1 in Britse albumlijst)
#46 Seasick Steve: Hubcap Music
#89 Him: Tears on tape


Zondag is het 5 mei, de dag van de vrijheid. Het thema dit jaar luidt 'Vrijheid spreek je af'. Overal in het land worden bevrijdingsfestivals gehouden. Miss Montreal, DIO en Chef ' special gaan per helikopter een aantal festivals af, wellicht bij jou in de buurt. Vier deze dag!

maandag 29 april 2013

Megaman bij week 17 – 27 april 2013


Gouden Koningslied en nog 7 andere k(r)oningsliederen

En verder in deze Megaman:
Grootste hit voor Daft punk, Danny van der Kracht viert voor het laatst zijn verjaardag (op Koninginnedag), Byentl werkt aan vijfde album en 25e notering voor Kane. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts Volg ons op Twitter en je mist niets meer. Prettige K(r)oningsdag!

Gouden Koningslied

Diverse artiesten: Het Koningslied (1)    *** eerste week op #1 ***

Voordat we het over de totstandkoming van ‘Het Koningslied’ gaan hebben, eerst de hitfeiten. Ondanks alle kritieken zijn er toch nog voldoende mensen geweest die het nummer de moeite waard vonden en het de afgelopen week hebben gedownload, waardoor het de nieuwe #1 is in de Single Top 100. Niet een paar duizend downloads, maar zo’n 10.000 stuks, waardoor het nummer al in één week goed is voor goud.

Vorige week kwam ‘Koningin van alle mensen’ van RTL Boulevard binnen op de eerste plaats. Deze week is ‘Het Koningslied’ aan de beurt. Een opeenvolging van nummers die beide aan een actie of gebeurtenis zijn gekoppeld, is nog niet eerder voorgekomen.

Goede doelen elftal

De opbrengst van beide liederen gaat naar een goed doel, Die van ‘Het Koningslied’ naar het Oranje Fonds, van ‘Koningin van alle mensen’ naar het Prinses Beatrix Spierfonds. Het lied van RTL Boulevard United was de 10e #1-hit voor een goed doel, ‘Het Koningslied’ dus de elfde Nederlandse productie.

stuivertje wisselen

Behalve deze overeenkomsten tussen beide liederen, is er nog een overeenkomst. Althans als we kijken naar de artiesten die meedoen op beide nummers. Want Frans Bauer, René en Danny Froger, Willeke Alberti en Edwin Evers werken aan beide nummers mee. Dat betekent dus eigenlijk dat deze artiesten zichzelf van de eerste plaats gooien. Nog niet zolang geleden overkwam dat Sandra van Nieuwland zelfs twee keer! Op 1 december (‘Beggin’’ verving ‘Keep your head up’) en op 8 december (‘New age’ verving ‘Beggin’’).

Chronologie van ‘Het Koningslied’

Op 25 februari, bijna een maand nadat Koningin Beatrix haar aftreden had aangekondigd, maakt Hans Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging, bekend dat er op 30 april een Kroningslied wordt gezongen voor het nieuwe Koningspaar. De opdracht die het Comité van het Koninklijk paar krijgt, luidt: “Wij willen iets wat de verbondenheid in het Nederlandse volk illustreert. Dingen samen doen, verbinding dat is essentieel.” Wat precies, mag het Comité zelf bepalen.

Vervolgens wordt in de media druk gespeculeerd wie het Koningslied (geen Kroningslied meer dus) zou moeten zingen. Diverse namen passeren de revue, waaronder Marco Borsato, Guus Meeuwis en Frans Bauer. Wijers geeft aan dat een combinatie van zangers, Ali B met Marco Borsato ook tot de mogelijkheden behoort.

hoofdcomponist

John Ewbank, de huiscomponist van Marco Borsato, stuurt, als hij hoort van de plannen voor een Koningslied, een sms-je naar Richard Kraijcek met de tekst: “Ik heb volgens mij iets dat (deels) geschikt zou zijn.” Kraijcek, die deel uitmaakt van het Nationaal Comité Inhuldiging, dat de feestelijkheden rond de inhuldiging voorbereidt, brengt hem vervolgens in contact met Ron Stoeltie van De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) die het project coördineert. Als Ewbank  niets meer verneemt, denkt hij dat de NPO met andere dingen bezig is. Op 9 maart staat Stoeltie ineens voor zijn deur en meldt hem dat hij de klus mag klaren.

Drie dagen later, op 12 maart, maakt Ben Woldring van het Nationaal Comité Inhuldiging in De Wereld Draait Door officieel bekend dat Ewbank het lied gaat schrijven. Woldring: ‘Het is de wil van de NPO, die een plan bij het Comité had ingediend. Diverse componisten gaan aan het lied werken, en Ewbank wordt de hoofdcomponist.” Ewbank is die avond ook aanwezig en speelt op de piano een stuk van een nummer dat hij al jaren heeft liggen. “Een nummer wat te groots is voor een popliedje, het dient een groter ding, iets koninklijks”, zegt hij.

Onderweg naar de piano roept Matthijs van Nieuwkerk: “Een lied dat we allemaal mee gaan zingen”. Waarop Ewbank opmerkt: “Hopelijk … of ik eindig aan een boom als de bard uit Asterix & Obelisk, dan kan natuurlijk ook.” Heeft hij een vooruitziende blik?

plagiaat?

De dag daarop namelijk, 13 maart, zit Ewbank weer aan tafel in De Wereld Draait Door, nu om zich te verdedigen voor zijn compositie, die volgens velen gestolen zou zijn van het nummer ’10.000 reasons’ van de Amerikaanse gospelzanger Matt Redman uit 2011. Ewbank, die nog nooit van hem heeft gehoord, reageert met: “De eerste twee strofen van zijn lied zijn identiek aan mijn compositie.” Vervolgens laat hij op zijn laptop zien dat zijn compositie al uit 2005 stamt, zes jaar voor het nummer van Redman. De naam van het stuk: ‘Bea’.

melodie blijft

Van Nieuwkerk laat daarop meerdere nummers horen die overeenkomsten vertoonden, waaronder ‘Nije ljubav stvar’ van Željko Joksimović (#88 in 2012), derde op het Eurovisie Songfestival dat jaar én ‘Paradise’ van Coldplay (#2 in 2011). Ewbank: “Al die halleluja-achtige thema’s, groot en episch, hebben allen een pentatonisch gevoel: opeenvolging van noten, komt heel vaak voor”. Die uitleg is voldoende voor het Comité, dat de melodie handhaaft. De beschuldiging van plagiaat zit Ewbank niet dwars.

Op de vraag van Van Nieuwkerk of Ewbank al een bepaalde tekst in gedachten heeft, zegt hij: “Flarden”. Waarop hij met de volgende zinnen komt:
“Ik zal waken als je slaapt
Ik behoed je voor de storm”

Op 28 maart wordt bekend dat Daphne Dekkers (vrouw van Richard Kraijcek) en Guus Meeuwis mee zullen schrijven aan het Koningslied. Een paar dagen later, op 2 april, zijn ook  Thomas Acda en Paul de Munnik aan het schrijverspanel toegevoegd, evenals Jack Poels, zanger van Rowwen Hèze.

Oranjemaand

Op 2 april roept Radio 2 de maand april uit tot Oranjemaand, drie keer per dag is er een Oranjejournaal dat gepresenteerd wordt door Wendy Beenhakker en Frits Spits. Op 9 april haken Thomas Acda en Paul de Munnik af. Acda: “het nummer heeft al een zodanige vorm, dat ik er niets meer aan kan toevoegen.” Het duo wordt vervangen door Alain Clark. 10 april sluit de termijn van het inzenden van een zin voor het lied onder het motto: ‘mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning’. Meer dan 3300 teksten zijn er dan aangeleverd voor het lied, waarvan het refrein vast staat.

Na 10 april zetten de tekstschrijvers de puntjes op de i. De rap in het nummer, dat het Comité er perse in wil hebben, wordt geschreven door Kraantje Pappie, Gers Pardoel en Lange Frans. Vanaf 11 april ’s ochtends tot en met vrijdag 12 april, is het een komen en gaan van artiesten in de Wisseloord Studios in Hilversum, waar het lied wordt opgenomen. Marco Borsato, die zelf ook te horen is, treedt op als co-producer.

Na Acda en de Munnik, trekt ook Rob de Nijs trok zich terug na het zien van de tekst.

Op vrijdag 19 april om half 9 ’s ochtends is ‘Het Koningslied’ voor het eerst te horen op Radio 2. Nog dezelfde dag wordt het afgebrand op de sociale media. Ewbank mag weer opdraven in De Wereld Draait Door en zegt niet onder de indruk te zijn, hij vindt het zelfs wel grappig. Dat verandert als hij voor alles en nog wat wordt uitgemaakt en zijn Facebook vol loopt met persoonlijke bedreigingen. Op zaterdagavond besluit hij het lied terug te trekken.

Het Nationaal Comité Inhuldiging overlegt die zondag koortsachtig met Radio 2 over de ontstane situatie. Op maandagmiddag meldt het Comité dat ‘Het Koningslied’ blijft en gezongen zal worden op 30 april. Joop van den Ende trekt in De Wereld Draait Door, namens het Comité het boetekleed aan: “het was een onmogelijke opdracht voor John Ewbank”, die aan Radio 1 vertelt dat er in zeer beperkte mate gebruik is gemaakt van de 3300 inzendingen.

elk nadeel heeft z’n voordeel

Het Nationaal Comité Inhuldiging had het nog zo goed bedoeld: ‘Het Koningslied’ moest een lied zijn van alle Nederlanders, eentje dat zou zorgen voor verbroedering in plaats van tweespalt. Het feestvarken, Prins Willem Alexander, zegt op 23 april het jammer te vinden dat het Koningslied tot een controverse heeft geleid. Toch verheugen Máxima en Willem-Alexander zich erop om 30 april te worden toegezongen. Máxima hoopt ook dat iedereen meedoet. Tot slot laat de Prins weten dat de ophef ook positieve kanten heeft. Dankzij de aangedragen alternatieve composities heeft hij nu zes of zeven koningsliederen en dat kan geen andere koning hem nazeggen!

Ondanks of dankzij de kritieken sprint ‘Het Koningslied’ in één dag naar de eerste plaats van iTunes. Zelfs premier Rutte refereert daaraan, dan moet het toch wel goed zijn? Daar blijft het een week, met als gevolg een eerste plaats in de Single Top 100. Er zijn dan zo’n 10.000 van verkocht.

Uiteindelijk hebben de volgende artiesten meegewerkt:
Alain Clark, Anita Meijer, Ali B, Aliyah Kolf, Bollebof, Ben Kramer, Babette van Veen, Chantal Janzen, Chris Hordijk, Do, Dré Hazes, Danny Froger, Edsilia Rombley, Esmée Denters, Edwin Evers, Frans Duijts, Frédérique Spigt, Fouradi, Glennis Grace, Guus Meeuwis, Gerard Joling, Gers Pardoel, Henk Poort, Iris Kroes, Jaap Reesema, Jack van Gelder, Jamai, Jennifer Ewbank, Jeroen van Koningsbrugge, Jim Bakkum, Johnny de Mol, Kraantje Pappie, Laura Jansen, Lange Frans, Lee Towers, Lisa Lois, Marco Borsato, Nielson, Niels Geusebroek, Paul de Leeuw, Pearl Jozefszoon, Jack Poels, Ruth Jacott, Ruben Hein, René Froger, Roxeanne Hazes, Syb van der Ploeg, Sharon Doorson, Trijntje Oosterhuis, Willeke Alberti en Wouter Hamel.

record aantal

Als je goed hebt geteld, kom je uit op 51 vocalisten. Daarnaast zorgde het Metropole Orkest voor de begeleiding en speelden Carel Kraayenhof (op bandoneon) en Lavinia Meijer (op harp) mee. De 51 vocalisten zijn een record. De top 5 van meeste artiesten op een #1-hit ziet er nu als volgt uit:
#1 ‘Het Koningslied’ – diverse artiesten (51/2013)
#2 ‘Do They Know It’s Christmas’ – Band aid (42/1984)
#3  ‘Als je iets kan doen’ – Artiesten voor Azië – giro 555 (40/2005)
#4  ‘We are the world’ – USA for Africa (36/1985)
#5  ‘Koningin van alle mensen’ – RTL Boulevard (18/2013)

inschattingsfout

Vandaag, 29 april, zegt Hans Wijers van het Nationaal Comité Inhuldiging op Radio 1, dat het Comité een inschattingsfout heeft gemaakt. “De tekst appelleert niet aan de smaak van veel Nederlanders. Verbroederen en samenbinden, was de taak die het comité zich had gesteld met het Koningslied. Daar zijn we niet in geslaagd. We hebben hooguit 30 tot 40 procent van de Nederlanders bereikt”.

meezingfeest

Naast ‘Het Koningslied’ heeft Radio 2 in samenwerking met Ahoy in Rotterdam een groot meezingfestijn georganiseerd, waar 33 artiesten zullen optreden. Op 30 april om half 8 ’s avonds, zullen die artiesten samen met het publiek onder leiding van Paul de Leeuw, het koningspaar toezingen, die dan op een rondvaartboot zitten op het IJ. Het gehele project kost de NPO € 150.000,--.

andere initiatieven

Nog maar koud had Ewbank zich teruggetrokken uit het project, of diverse artiesten, al dan niet bekend, kwamen met hun Koningslied. Een aantal daarvan hebben deze week de Single Top 100 gehaald (zie onder K(r)oningsliederen), de rest zal aanstaande dinsdag z’n weg wel vinden in het land. Sommige zijn te koop andere weer gratis. De opvolgende opsomming is verre van volledig en volstrekt willekeurig:

- Paul van Vliet en Klaas van Dijk: Oranje de kleur van mijn hart (Van Vliet vond de kritiek terecht: 'gestolen melodie en een onbegrijpelijke tekst'. Hij had zijn lied al een maand liggen en dook nog zaterdagavond de studio in)
- I chaos: Een kroon voor de leeuw (ook metalliefhebbers houden van oranje)
- Hennie Huisman: Met z’n allen (schreef nieuw couplet op dit nummer)

- Wolter Kroes: Nederland kleurt Oranje (kwam met het nummer als reactie op Ewbank)
- Brigitte Kaandorp: Lieve Koningin
- Oscar Harris, Denise Jannah, Dana Fung Loi: Surinaams Koningslied, gezongen in het Sranan Tongo, het Surinaams (initiatief van fluitist Ronald Snijders op de melodie van ’16 april’ van Max Woiski Sr.)

En natuurlijk Dries Roelvink, die zijn ‘Koningslied’ al klaar had liggen nog voordat Koningin Beatrix haar aftreden bekend maakte!

K(r)oningsliederen

Ten tijde van het EK, WK of carnaval, kunnen we met gemak een elftal van hits optuigen. Maar wie had gedacht dat de aanstaande kroning er ook elf zou opleveren?! Vier kennen we al: ‘Het Koningslied’ door diverse artiesten (#1), ‘Koningin van alle mensen’ door RTL Boulevard United (#4), ‘Koning pils’ van  Gebroeders Ko (#6) en ‘Kroningswals’ van André Rieu (#87). En daar komen de volgende zeven bij:

Kinderen voor kinderen zingen en bewegen voor de koning

Kinderen voor kinderen: Bewegen is gezond (17)

Het aanstaande koningsfeest kent drie peilers. In de eerste plaats ‘Het Koningslied’ (zie onder #1). De tweede peiler is ‘Deel je droom’, waarin Nederlanders hun toekomstdroom voor Nederland en de Caribische gebieden van het Koninkrijk kunnen delen. Deze wensen worden op een later tijdstip aan het Koningspaar aangeboden. De laatste peiler is de Koningsspelen, een idee van oud-tennisser Richard Kraijcek, die deel uitmaakt van het Nationaal Comité Inhuldiging, dat de feestelijkheden rond de inhuldiging voorbereidt.

Afgelopen vrijdag, 26 april, vonden de eerste (en zeker niet de laatste) Koningsspelen plaats: een sportieve competitie op 6000 van de 7400 basisscholen, een soort alternatieve sportdag voor 1,3 miljoen kinderen.

De spelen werden geopend door Willem Alexander en Máxima met een Koningsontbijt (gesponsord door Jumbo supermarkten). Daarna volgde een warming-up op ‘Bewegen is gezond’ van Kinderen voor kinderen, die het lied ter plekke zongen. Het nummer, geschreven door Tjeerd Oosterhuis en Lucia Marthas, staat ook op het album ‘Kinderen voor kinderen – hits’, dat tevens vrijdag is uitgekomen. Op 1 september volgt de nieuwste Kinderen voor kinderen cd: ‘Klaar voor de start (deel 34)’.

Allard & Huib hebben alle vertrouwen in Willem Alexander

Allard & Huib: Jij bent de koning (18)

Al ver voordat het officiële koningslied werd gepresenteerd, schreven Allard Amelink en Huib Verhoeven, twee studenten uit Utrecht, het nummer ‘Jij bent een koning’. De tekst is in dezelfde stijl als nummers van Veldhuis & Kemper en verhaalt over Sneijder, Van der Vaart, Marlies Dekkers en Doutzen Kroes. Het idee voor het lied ontstond, zoals het bij studenten hoort, in de kroeg. Het lied is inmiddels zo populair, dat de stadsbeiaardier heeft besloten hun lied op 30 april te spelen op de Domtoren in de Utrechtse hoofdstad, in plaats van ‘Het Koningslied’ van John Ewbank.

Philip Walkate: Willem Alexander doet het voor zijn moeder

Philip Walkate: Het officiële Koningslied 2013 (46)

Net als Claudia de Breij (op #55) is Philip Walkate (Leiden, 18 maart 1974) cabaretier. In tegenstelling tot de Breij, die een lied heeft gemaakt dat dwingt tot nadenken, pakt Walkate het luchtiger aan. Zijn  lied, dat hij 'Het officiële Koningslied 2013' noemt en waarvan de videoclip hilarisch is, kreeg als subtitel ‘Ik doe het voor jou mam’ mee en dat dekt volledig de lading. Volgens Walkate was Willem Alexander  liever een gewone burger geweest.

Evers zingt voor KIKA

Evers staat op: Koning als geen ander (53)

Doordat John Ewbank zijn Koningslied terugtrok (zie onder #1), dreigde er aanstaande dinsdag geen lied te zijn voor het nieuwe Koningspaar. Daarop kwam 538-dj Edwin Evers (die  meewerkt aan zowel ‘Koningin van alle mensen’ van RTL Boulevard als ‘Het Koningslied’) met een alternatief: ‘Koning als geen ander’ op de melodie van een oude hit van Willem Duyn: ‘Willem’ (#6 in 1979). Evers: “Het moet makkelijk in het gehoor liggen en vooral nergens overgaan”. Afgelopen maandag, 22 april, presenteerde hij het lied, waarvan de opbrengst gaat naar KIKA, kinderen met kanker.

Willem Duyn had de melodie van ‘Willem’ niet zelf bedacht, maar geleend van ‘Darlin’’ van Frankie Miller uit 1978. Die had het op zijn beurt weer gecoverd van de Britse groep Poacher, toen met de titel ‘Darling’.

Claudia de Breij houdt van het koningshuis

Claudia de Breij: Nederland (55)

Ieder zichzelf respecterend programma ‘moet’ iets met de aanstaande k(r)oning doen. Zo ook ‘Pauw & Witteman’, dagelijks goed voor meer dan 1 miljoen kijkers. In de rubriek ‘Voor de koning’ mochten artiesten een ode brengen aan de toekomstige koning in de vorm van een artistiek geschenk. Freek de Jonge, Carel Kraayenhof en Tim Knol gingen cabaretier/radiomaakster Claudia de Breij voor, toen zij op 8 maart het nummer ‘Nederland’ zong. Op de vraag wat ze heeft met het koningshuis, antwoordde ze: “Ik hou diep en intens en volledig irrationeel van het koningshuis.”

André van Duin haalt Willempie uit de kast

André van Duin: Willempie van Oranje (76)

Willempie van Oranje’ is de 52e notering voor André van Duin (heruitgebrachte nummers en remixen niet meegerekend), maar had zijn 53e kunnen zijn. In februari nam hij het nummer ‘Oranje boven’ uit, maar gaf het gratis weg. Binnen een week was het nummer meer dan 400.000 keer gedownload, goed voor zijn achtste #1-hit, die hij dus nu misliep.

Aanvankelijk wilde van Duin ‘Willempie van Oranje’ niet uitbrengen (een heel gedoe, kost ook nog geld), maar uiteindelijk heeft hij toch gedaan, met als resultaat binnen op #76. De aanleiding voor ‘Willempie van Oranje’ was de discussie over het officiële Koningslied (zie onder #1).

Op de melodie van ‘Willempie’ (#1in 1976) maakte hij een nieuwe tekst. De nieuwe versie, waarin ook ‘Oranje boven’ is verwerkt, nam hij afgelopen maandagnacht op met zijn producer Eric van Tijn. Afgelopen zaterdag zong van Duin het nummer aan het einde van ‘Langs de Leeuw’ en aanstaande dinsdag zal hij het nummer nogmaals zingen op het Museumplein in Amsterdam, waar hij dan samen met André Rieu en André Hazes (in een rol van Martijn Fischer) staat onder het motto ‘het koningsbal met de drie André’s’

K3 past single aan de actualiteit aan

K3: Koning Willem-Alexander (98)

In 2011 had K3 op het album ‘Eyo!’ het nummer ‘Willem-Alexander’ opgenomen, toen nog voor de Prins. Vorig jaar verscheen het nummer op single, ter gelegenheid van de tiende trouwdag van het aanstaande koningspaar, maar sloeg niet aan. Inmiddels is hij bijna koning en kon een nieuwe versie niet uitblijven: ‘Koning Willem-Alexander’. De tekst is op delen aangepast en dat geldt ook voor de videoclip.

Via Blokker liep, alleen in Nederland, een actie waarbij je bij besteding van € 20,-- de cd-single gratis kreeg. In België was de cd-single alleen bij filialen van de Free Record Shop te koop. Daarnaast is het nummer ook te koop via de bekende download platforms. Josje Huisman werkt ook mee aan ‘Koningin van alle mensen’ van RTL Boulevard. Op 22 juni staat K3 op het Studio 100 Zomerfestival, waar ze hun nieuwe single presenteren.

En ‘Zo mooi als jij’ van 3js dan? Dat nummer is geen lied dat speciaal voor het kroningsfeest is gemaakt. Wel is de videoclip een ode aan Máxima. Vooruit, we zetten 3js op de reservebank!

Grootste hit voor Daft punk

Daft punk & Pharrell Williams: Get Lucky (2)

Kan een radiostation in deze internet tijd nog wereldprimeurs draaien? Ja, het kan nog en dat bewees 3FM dj Michiel Veenstra op woensdag 17 april 2013. Al enige dagen circuleerden er verkorte versies van ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams, maar een volledige versie was nog nergens opgedoken.

Tot die bewuste woensdagavond, toen Michiel rond half 8 de beschikking kreeg over een radio-edit van het nummer. Na het beluisteren hiervan, twijfelde hij geen moment dat het de radioversie moest zijn en gooide het de zender op. Een dag voordat het nummer te horen zou zijn op andere stations die de wereldpremière hadden aangekondigd, waaronder AMP Radio en Studio Brussel.

2x Megahit?

Michiel was zo enthousiast over het nummer, dat hij het – naar het schijnt, want we kunnen dat niet verifiëren – 5x die avond heeft gedraaid. ’s Middags was het nummer door het  voltallige 3FM dj-corps – op basis van de verkorte versie – tot Megahit verkozen. Afgelopen woensdag was het wekelijkse dj-overleg en stonden de heren en dames op het punt het nummer nog een week Megahit te laten zijn. Dat kan natuurlijk niet, en dus werd het – ook een goede keuze! – ‘You & I’ van Crystal fighters.

nieuw album

Daft punk is het Franse duo Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo, die hun voorlaatste hitje scoorden met ‘Aerodynamic’ (#73 in 2001). Daarvoor was het drie keer raak: ‘Da funk’ (#96) en ‘Around the world’ (#28), beide in 1997 en met ‘One more time’ (#12 in 2000). ‘Get lucky’ is dus nu al hun grootste hit. Het nummer is de voorloper van het album ‘Random access memories’ dat 17 mei uitkomt en waar ze al in 2008 aan begonnen zijn te werken. Op het album werkt het duo onder andere samen met pianist Chilly Gonzalez, disco-producer Giorigio Moroder, Nile Rodgers (Chic) en Pharrell Williams (Neptunes).

Williams ontmoette de leden van Daft punk tijdens een feestje dat Madonna gaf. Daar hoorde hij van hun project en bood hen aan mee te werken. Dit leidde tot een tweede ontmoeting, maar nu in Parijs, waar hij wat van zijn nummers liet horen, die geïnspireerd waren op het werk van Nile Rodgers. Rodgers, medecomponist en gitarist op ‘Get lucky’ kende het duo al  sinds 2001, maar door verschillende oorzaken was het nog nooit gekomen tot een samenwerking, tot nu dus.

Lucky to have a #1!

Luidde de reactie van Daft punk afgelopen zondag toen het duo hoorde dat het nummer naar de eerste plaats was gestegen van de Britse hitparade. In de afgelopen week zijn er meer dan 155.000 stuks van verkocht, het hoogste aantal dit jaar voor een #1-hit. We zijn benieuwd of het Daft punk ook bij ons zal lukken #1 te komen. Voorlopig zien we dat echter niet gebeuren.

Danny van der Kracht viert voor het laatst zijn verjaardag (op Koninginnedag)

Danny van der Kracht: Een lach zonder een traan (73)

We hebben waarschijnlijk wat gemist, want Danny van der Kracht zit dit jaar alweer 15 jaar in het vak! Precies 15 jaar geleden bracht de schrijver van artikelen in ‘Party’, in eigen beheer het nummer ‘’t Is weer zomer’ uit. Twee hits scoorde hij in de afgelopen vijftien jaar:  ‘Eenmaal links eenmaal rechts’ (in 2011) en ‘Dat benne …’ (in 2012), beide een weekje op #88. Aanstaande dinsdag viert Danny zijn 40e verjaardag, zijn laatste op Koninginnedag. Vanaf volgend jaar wordt 30 april weer een gewone verjaardag voor hem!

Byentl werkt aan vijfde album

Byentl: Home (80)

Vijf hits scoorde Byentl in 2012, maar tot deze week stond de teller voor dit jaar nog op 0. Met ‘Home’ komt daar verandering in, maar 2012 zal ze niet meer evenaren. ‘Home’, haar achttiende notering, is de eerste single van haar vijfde album dat later dit jaar verschijnt.

Little mix was verrast met bijdrage van Missy Elliott

Little mix feat. Missy Ellitott: How ya doin? (91)

Na zeven overwinningen door soloartiesten, was het op 11 december 2011 eindelijk raak voor een groep om de Britse X factor te winnen. Die groep was Little mix, bestaande uit Perrie Edwards, Jesy Nelson, Leigh-Anne Pinnock en Jade Thirlwall. Na twee #1-hits in eigen land (‘Cannonball’ en ‘Wings’), brachten ze daar in november het album ‘DNA’ uit, dat #3 kwam. Bij ons komt het album, waarvoor de meiden, op vier na, aan alle twaalf nummers hebben meegeschreven, binnen op #49.
 Met ‘How ya doin'?ft. Missy Elliott dat in eigen land de vierde single is, maken de meiden hun debuut in de Single Top 100. Het nummer is een cover van ‘Name & no.’ van de Britse band Curiosity killed the cat (#31 in 1989). Twee jaar later samplede de Amerikaanse hiphopband De La Soul het in hun nummer ‘Ring ring ring (ha ha hey)’ (#2 in 1991), waar de versie van Little mix ook op is gebaseerd. Daarnaast is de baseline en beat afkomstig uit ‘Act like you know’ van Fat Larry’s band, afkomstig van het album ‘Breakin’ out’ uit 1982.

Missy Elliott? Missy Elliott!

Op ‘How ya doin’?’ worden de meiden van Little mix geassisteerd door Melissa Arnette ‘Missy’ Elliott (Portsmouth, Virginia, 1 juli 1971). Het was voor de meiden zelf ook een beetje verrassing, gezien hun reactie: “We honestly can’t believe Missy is on our song! She’s been one of our biggest idols forever – it’s incredible. As soon as we thought there might be a chance she’d appear on the track we did literally everything we could to make sure it happened.”

Missy Elliott scoorde al 21 hits, waaronder vier top 10-hits. Al sinds 2007 werkt ze aan haar zevende studioalbum, dat de werktitel ‘Block party’ heeft. Destijds was er sprake van dat Amy Winehouse aan het album zou meewerken. Amy overleed op 23 juli 2011, dus dat wordt hem niet meer. Wat wel zeker is, dat Missy te horen zal zijn op het nieuwe album van Beyoncé, dat later dit jaar verschijnt.

25e notering voor Kane

Kane feat. Tim Wes: First crash overthrown (96)

Tijdens de 3FM Awards op donderdag 18 april 2013, won Kane er eentje in de categorie ‘beste artiest rock’. Een zieke Dinand Woesthoff nam de award in ontvangst en met zijn maatjes speelde hij even later ‘First crash overthrown’ met Tim Wes op saxofoon. Op het album ‘Come together’, waarvoor ze op 28 januari een gouden plak kregen uitgereikt, staat het nummer ook, maar dan zonder de bijdrage van Tim. Deze is er een week voor de 3FM Awards ingemixt en daarmee scoort Kane hun 25e notering. In maart was Tim ook al van de partij tijdens de concerten in de Westergasfabriek.

De Wereld Draait Door

Dinand en Dennis ontmoetten Tim Wes (in het midden) op 22 november 2012 toen zij te gast waren in De Wereld Draait Door om te praten over het album ‘Come together’. Tim speelde die avond het nummer ‘Sunshine you make me smile’, afkomstig van zijn debuutalbum ‘On my way’. Dat optreden maakte veel indruk op de mannen van Kane, waarna ze contact met hem zochten en de rest is bekend. Dinand: “Het was alsof die sax er altijd al in had gezeten. Heel gek is dat, maar soms gaat dat zo.” Aan DWDD hield Kane niet alleen een saxofonist over, maar ook een toetsenist, Anan den Boer, die samen met Tim Wes nummers schrijft … Tim (19), Radio 6 Soul Talent, speelde onder andere met Candy Dulfer, en staat op 14 juli op North Sea Jazz.