vrijdag 5 augustus 2022

Hitflits: Renaissance, vierde #1-album voor Beyoncé, ‘Calm Down’ eerste #1-hit voor Rema

Na in totaal zes weken (twee series van drie) is Harry Styles met zijn album Harry’s House zijn eerste plaats kwijt in de Album Top 100. Zoals verwacht neemt Beyoncé de leiding van hem over met haar zevende studioalbum Renaissance. Na Beyoncé (in 2013) en Lemonade (in 2016) is Renaissance haar derde solo #1-album in onze albumlijst. Daarnaast bereikte in 20001 het album Survivor van de groep Destiny's Child, waarvan zij de leadzangeres was, de eerste plaats.
 
In tegenstelling tot haar eerste twee #1-albums, die de eerste week alleen digitaal beschikbaar waren, is Renaissance al direct in alle formaten beschikbaar. Toch zijn het de streams en downloads die zorgen voor het merendeel van de #1-notering. Fysiek (cd + elpee) neemt slechts 21% in.
 
Vlak na de release van Renaissance kreeg het nummer ‘Heated’ veel kritiek, vanwege het woord ‘Spazzing’ in de zin ‘Spazzing on that ass’. ‘Spazzing’ komt voort uit de term ‘spastisch’, dat vaak op een denigrerende manier wordt gebruikt om mensen met een handicap te beschrijven. Liefdadigheidsinstelling Scope, die zich inzet voor aanvaarding van mensen met een beperking, heeft Beyoncé gevraagd het nummer opnieuw op te nemen, wat ze binnenkort zal doen.
Een tweede ‘schandaal’ volgde kort daarna. In het nummer ‘Energy’ zit een sample van het nummer ‘Milkshake’ van Kelis (#7 in 2003), waarvoor Beyoncé geen toestemming had gevraagd. Formeel is het nummer geschreven door Pharrell Williams en Chad Hugo van the Neptunes, die het eerst aanboden aan Britney Spears. Die weigerde het en zo belandde het bij Kelis.
 
Volgens Kelis heeft Williams de tekst van het nummer niet geschreven, maar kreeg hij wel de credits, omdat zij en Williams dezelfde manager hadden. Hoe het ook zij, Beyoncé heeft inmiddels de sample uit het nummer verwijderd. De nieuwe versie staat voorlopig alleen nog op Tidal en Apple Music.
 
Van de zestien nummers op Renaissance, bevatten tien een sample. Van ‘I’m Too Sexy’ (Right Said Fred), ‘Show Me Love’ (Robin S) tot aan ‘I Feel Love’ (Donna Summer). Allemaal dansbaar, want Beyoncé wilde een album maken waarmee we na corona, weer ‘lekker los’ kunnen gaan.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Beyoncé: Renassance (21)     *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Harry Styles: Harry’s House (23), op 63,57
3. (2)   Burna Boy: Love, Damini (0)
4. (3)   Ed Sheeran: Equals (15)
5. (5)   Drake: Honesty, Nevermind (0)

Gaan we verder met de andere nieuwe noteringen van deze week en dat zijn de volgende twee:
#19 Rotjoch: Float (0)
Twee noteringen scoorde 40-jarige Angelo Diop uit de Amsterdamse Bijlmer, ofwel rapper Rotjoch in de Single Top 100. ‘Appelsap’ (#72 in 2017) en ‘Betalen Voor Dit’ (#44 in maart van dit jaar), beide met een hoop andere acts. Deze week voegt hij daar eerste album aan toe, Float. Rotjoch is vooral bekend als oprichter van het hiphopprogramma ‘101 Barz’, waar veel artiesten komen optreden.
 
Eigenlijk wilde Rotjoch het album al in 2017 of 2018 uitbrengen, maar dat liet zijn gezondheid niet toe. Met het stilvallen door Corona in 2020, zag hij het ideale moment om er aan te beginnen.  Rotjoch: "Het was vorig jaar in oktober en iedereen was die coronashit zat. Mensen verveelden zich, dus het was een perfecte tijd om iedereen daar te krijgen.” Daar was Ibiza waar hij een schrijverskamp opzette met drie studio’s.

Met het album Float wil hij zich vooral richten op de verbinding tussen artiesten. Rotjoch: “Dat is iets wat ik heel erg heb gemist in hiphop, vooral in deze tijd dat alles om geld gaat en iedereen op z'n eigen eilandje zit. Float is een Nederlandstalige plaat die ik zou willen horen.” Hij hoopt dan ook dat mensen het tof gaan vinden. Uiteindelijk werkten niet minder dan 35 (hiphop) artiesten mee aan het album. Daaronder MocroManiac, Henkie T, Mula B en Ronnie Flex.
 
#73 Soundtrack: Elvis (85)
De film ‘Elvis’ van regisseur Baz Luhrmann gaat niet zozeer over (de muziek) van Elvis Presley, maar meer over de moeizame verhouding van Elvis (gespeeld door Austin Butler) met Dries van Kuijk ofwel zijn manager Colonel Tom Parker (door Tom Hanks).
De eerste stukken uit Elvis' carrière zijn allemaal ingezongen door Austin Butler, later werd zijn stem gemixt met Elvis’ originele klanken. Op de soundtrack met 71 nummers (!) staan dan ook nummers gezongen door Elvis, Butler, maar ook door onder andere Doja Cat, Ceelo Green, Diplo en onze eigen Junkie XL (samen met Gary Clark Jr.)
 
Elke week gaan er albums op herhaling. Deze week zijn het er in totaal negen, waarvan zeven in de onderste vijftig. De andere twee komen vrij hoog binnen, in de top 13 en dat zijn:
#7 the Golden Earring: Live (100)
Na de elpee uit 1977 die dertien weken genoteerd stond met als hoogste plaats #1, is het album nu ook op cd uitgebracht.
 
#13 Eddie Vedder: Earthling (100)
Bij het album van Eddie Vedder ging het net andersom. Dat verscheen in februari digitaal en  op cd (hoogste plaats #5) en vorige week op elpee. Het album is volledig fysiek aangeschaft en het is dan ook niet vreemd dat het de eerste plaats pakt in de Vinyl 33.
 
SINGLES
 
Net als de Album Top 100 én de Vinyl 33, kent de Single Top 100 ook een nieuwe aanvoerder. In de zeventiende week stijgt ‘Calm Down’ van Rema naar de eerste plaats. Daarmee heeft zijn nummer er even lang over gedaan als ‘Tsunami’ van DVBBS & Borgeous eind 2013. Maar de zeventien weken van beide nummers staan in de schaduw van de 22 weken dat ‘Make You Feel My Love’ van Adele er in 2009 voor nodig had om de eerste plaats te bereiken.
 
Achter Rema zit de 22-jarige Divine Ikubor uit Benin City, Edo State in het zuiden van
Nigeria. Hij is de vierde Nigeriaan met een #1-hit in ons land. De eerste was Alban Uzoma Nwapa, die op zijn 23e naar Zweden verhuisde voor zijn tandartsstudie en uiteindelijk in 1992 als Dr. Alban met ‘It’s My Life’ vijf weken op de eerste plaats stond.
 
Vervolgens duurde het tot 2016 eer er weer een Nigeriaan een #1-hit scoorde. Dat was Ayodeji Ibrahim Balogun, beter bekend als Wizkid. Met ‘One Dance’, dat veertien weken op de eerste plaats stond, scoorde hij in 2016 de hit van het jaar, samen met Drake & Kyla. Zolang zal ‘Calm Down’ niet volhouden.
 
De derde Nigeriaanse #1-hit stamt uit 2021: ‘Love Nwantiti (ah ah ah)’ van CKay feat. Joeboy & Kuami Eugene, waarbij zowel Ckay als Joeyboy afkomstig zijn uit Lagos, Nigeria. Kuami Eugene is afkomstig uit Ghana en was de eerste Ghanees met een #1-hit.
 
‘Calm Down’ van Rema, deels in het Engels, deels in het Nigeriaans gezongen, bevat een sample van ‘So Fine’ van Craydon uit 2019. Beiden werkten al een keer samen op de single ‘All Is In Order’ van het collectief Mavins uit 2019.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Rema: Calm Down     *** eerste week op #1 ***
2. (1)   La Fuente: I Want You, op 6,17%
3. (3)   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari
4. (3)   Harry Styles: As It Was
5. (5)   Central Cee: Doja

Op 14 mei, tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival, eindigde ‘Snap’ van Rosalin op de 20e plaats. De week daarna miste het nummer een hitnotering en daarmee leek de kous af.
 
Het liep echter anders af. Bijna twee maanden na het festival kwam het nummer alsnog binnen. Aanleiding was TikTok, waarop diverse filmpjes zijn te zien waarin het nummer op een (humoristische manier) wordt gebruikt. Zoals wel vaker leiden filmpjes op TikTok tot het (massaal) streamen van een liedje, met als gevolg een notering, zoals begin juli.

Na zes weken stijgt ‘Snap’ van Rosalin door naar de tiende plaats van de Single Top 100, waarmee het totaal aantal Eurovisie top 10-hits dit jaar op … twee komt. De andere is ‘De Diepte’ van S10, dat de eerste plaats haalde en onlangs de gouden status behaalde. 
De top 10-notering van ‘Snap’ is niet alleen de eerste top 10-hit voor de 22-jarige Rosa Konstandyan uit Vanadzor in Armenië. Het is ook nog eens de eerste top 10-notering voor een act uit Armenië. Na ‘Not Alone’ van Aram MP3 (#94 in 2014, vierde plaats), is Rosalin nog maar de tweede act uit Armenië die scoort dankzij het Eurovisie Songfestival.
 
Drie van de zestien tracks van het #1-album Renaissance van Beyoncé krijgen een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#17 (34) Break My Soul
#31 Cuff It
#55 I’m That Girl
 
Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen van deze week voor je:
#11 Boef x Numida x Christian D x Diquenza: Flexxen
#70 KM & Jandro: Sliden
 
#88 Willem & Jan: Tussen Jou En Mij
Zanger Waylon schreef het nummer tijdens de corona-periode, samen met Sander Rozeboom  en Joost Marsman van IOS (Is Ook Schitterend). Hij had al direct een duet met Jan Smit in gedachten, die direct ja zei. ‘Tussen Jou En Mij’ gaat over het uit het oog verliezen van mensen van vroeger, maar bij wie het gelijk weer goed zit zodra je elkaar weer ziet.
 
jubilea
 
Voor beiden is ‘Tussen Jou En Mij’ een mijlpaal. Voor Waylon is het zijn tiende notering en na ‘Mis Je Zo Graag’ met Claudia De Breij (#72 in 2016), zijn tweede Nederlandstalige notering. Jan Smit is al wat langer bezig en scoort met ‘Tussen Jou En Mij’ zijn veertigste notering en zijn eerste sinds ‘Kom Dichterbij Me’, met Broederliefde (#20 in 2016)

#91 Chris Brown: Under The Influence