vrijdag 3 juni 2022

Hitflits: Running Up That Hill van Kate Bush na 37 jaar op herhaling dankzij Netflix serie

Na ‘Narcos’, ’13 Reasons Why: Season 2’ en ‘La Casa De Papel’ levert opnieuw een serie op  streamingplatform Netflix een hit op. Vorige week werd de eerste aflevering van het vierde seizoen van de sciencefiction-horrorserie ‘Stranger Things’ uitgezonden. Daarin draaide het om personage Max Mayfield, die in haar strijd tegen slechterik Vecna, het nummer ‘Running Up That Hill’ van Kate Bush, voortdurend op haar walkman speelt.
Sindsdien is het nummer van Kate Bush (#6 in 1985) op TikTok een hit en wordt het ook gestreamd op Spotify. In ons land de afgelopen week ruim 600.000 keer, waardoor het nummer deze week op herhaling gaat op de 26e plaats, een weerzien sinds 9 november 1985! Wereldwijd werd ‘Running Up That Hill’ van Kate Bush de afgelopen week ruim 32 miljoen keer gestreamd, goed voor een vierde plaats!
 
gecensureerd
 
Kate Bush schreef ‘Running Up That Hill’ in 1985 op haar synthesizer. Het nummer gaat over een relatie tussen een man en een vrouw waarbij de liefde ijzersterk is, maar er tal van onzekerheden blijven.
 
Eigenlijk heet het nummer ‘A Deal With God’, maar dat vond haar platenmaatschappij niet zo’n goed idee: radiostations in landen als Italië, Frankrijk, Ierland en Australië zouden het nummer dan niet draaien. En dus veranderde Bush het in ‘Running Up That Hill’. Op haar album Hounds Of Love staat wel ‘Running Up That Hill (A Deal with God)’. De ‘deal with God’ houdt in met elkaar wisselen voor wederzijds begrip.
 
Kate Bush, 63, leeft teruggetrokken op een eilandje in de Thames, in het zuiden van Engeland. Er zijn geruchten dat ze aan nieuw materiaal zou werken en dat ze haar zoon Albert muzikaal op weg helpt.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Harry Styles: As It Was         *** achtste week op #1 ***
2. (2)   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari, op 4,66%
3. (9)   Idaly feat. Emms: Amazin’
4. (3)   $hirak feat. Christian D, Bilal Wahib, Ronnie Flex & Boef: Als Je Bij Me Blijft
5. (5)   Kris Kross Amsterdam, Donnie & Tino Martin: Vanavond (Uit M’n Bol)
 
Vorige week was het overwicht van ‘As It Was’ op de #2, ‘Ferrari’ van James Hype & Miggy Dela Rosa, nog 20,29%. Deze week is dat gedaald tot nog maar 4,66%. Of er nog een negende week in zit voor ‘As It Was’? Naast ‘As It Was’ (op #1), staat Harry Styles ook nog genoteerd met ‘Late Night Talking’ (op #18, van #6) en ‘Music For A Sushi Restaurant’ (op #45, van #14).
 
Er zijn twee nieuwe nummers bij de bovenste tien. De eerste is ‘Automatisch’ van Flemming, dat in de vijfde week van #13 naar #9 gaat, waarmee Flemming zijn derde top 10-notering scoort. De andere, ‘In The Stars’ van Benson Boone, staat ook vijf weken genoteerd en stijgt vanaf #12 naar #10. Voor hem is het pas zijn eerste top 10-hit. ‘Ghost Town’ kwam in 2021 niet hoger dan #34.
‘De Diepte’ van S10 zakt in de dertiende week van de vierde naar de zesde plaats. Het is nu nog het enige Eurovisie Songfestival dat genoteerd staat. Vorig jaar waren dat er na drie weken nog vier. ‘Stefania’ van Kalush Orchestra, de winnaars dit jaar, zijn na twee weken verdwenen. ‘Space Man’ van Sam Ryder, tweede tijdens het liedjesfestival en twee week geleden nog op #71, zien we niet weer terugkomen. Daar helpt zelfs geen Alarmschijf aan.
 
Resteren nog de eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn
#12 Esko, Lijpe & JoeyAK: Klokken En Stenen
#21 Boef: Excuseer
#28 Broederliefde feat. KM & Jayh: `Bikini
#52 Calvin Harris, Dua Lipa & Young Thug: Potion
#65 Metejoor & Snelle: Kijk Ons Nou
#69 Kanye West & XXXTentation: True Love
 
Tot slot nog drie noteringen, waaronder allen debutanten. Nou ja, bijna alle
 
#96 Stevy feat. Floris Keijzer, Yami & Berra PK: Criminal
Stevy heet voluit Stevy Jansen, Floris Keizer is Floris Keijzer. Yami is niet de Brit James Michael George Bell, die optreedt onder de naam Yami en een #1-hit scoorde met ‘The Business’ van Tiësto, maar daar geen credit voor kreeg. Deze Yami heet voluit Yami Tshisanda en maakte een paar jaar geleden deel uit van streetdancecrew ‘Reset’ van gymnastiekvereniging Odival uit Eibergen. Berra PK heet volledig Berdan Kizilkan.
 
#97 Zarfani & Lijpe: Hongerig
Lijpe kennen we, Zarfani nog niet. Hij is een rapper met Marokkaanse roots en staat onder contract bij ‘Lijpe’s Lijpemusic’.
 
#99 Nicky Youre & Dazy: Sunroof
Nicky Youre heet eigenlijk Nicholas Ure, is 22 jaar en afkomstig uit het zonnige Californië. In 2020 bracht hij zijn eerste nummer uit: ‘Seks And Lemonade’ feat. LAIKI. Achter Dazy zit James Goodson uit Richmond, Virginia. Hij is tevens de producer van het nummer ‘Sunroof’, dat al sinds december 2021 op YouTube staat en ruim 3 miljoen keer is bekeken. Dankzij TikTok slaat het nu aan. Wereldwijd is het nummer meer dan 50 miljoen keer gestreamd. Nicky Youre heeft intussen al weer een nieuw nummer: ‘Never Go Wrong’ samen met David Hugo.
 
ALBUMS
 
Voor de tweede week boekt Harry Styles een dubbelslag: ‘As It Was’ blijft de bovenste beste in de Single Top 100 en Harry’s House voert voor de tweede week de Album Top 100 én Vinyl 33 aan.
Daarmee is Styles succesvoller dan ooit, want niet eerder stond een album van hem langer dan één week bovenaan de albumlijst. Ook ten opzichte van zijn tijd bij One Direction, want de twee #1-albums die hij met de groep scoorde, stonden daar slechts één week.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Harry Styles: Harry’s House (48)      *** tweede week op #1 ***
2. EW  Rolf Sanchez: Mi Viaje (78), op 78,35%
3. (4)   Rammstein: Zeit (62)
4. (5)   Ed Sheeran: Equals (16)
5. (2)   Kendrick Lamar: Mr. Morale & the Big Steppers (0)
 
Terug in de top 10, op #7, gestegen in de 49e week vanaf #29, is Planet Her van Doja Cat. Hoogste plaats is nog steeds de derde, op 21 augustus 2021. Aanleiding voor de stijging deze week is het uitkomen van het album op vinyl, dat haar een tweede plaats oplevert in de Vinyl 33. De negentien nummers van deluxe cd, staan nu op twee elpees. Het fysieke aandeel is 56%.
 
De andere nieuwe noteringen deze week zijn:
#12 Liam Gallagher: C’mon You Know (89)
#16 Tate Mcrae: I Used To Think I Could Fly (2)
#61 Def Leppard: Diamond Star Halos (100)
#68 ABBA: Album Box Set (100)
Als je nog niets van Abba hebt, dan is hier je kans! 10 cd’s of 10 elpees in een box. Inclusief het album Voyage (83% fysiek aangeschaft) dat vorig jaar verscheen en dat deze week op herhaling gaat op #30.