vrijdag 28 februari 2020

Hitflits: eerste #1-album voor BTS; ‘De Toreador’ grootste feesthit in elf jaar

Vorig jaar april werd de Zuid-Koreaanse jongensgroep BTS met Map Of The Soul – Persona op het laatst de eerste plaats onthouden door Billie Eilish met haar album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? Ook dit jaar is Eilish nog steeds van de partij, maar komt ze niet verder dan een derde plaats. Ook de #2, Changes van Justin Bieber, komt relatief gezien met bijna 53% verschil, niet in de buurt van de eerste plaats. En dus scoort BTS met Map Of The Soul: 7 hun eerste #1-notering in de Album Top 100.
Map Of The Soul: 7 van BTS, dat staat voor Bangtan Boys, maar ook ‘Beyond the Scene’, bevat twintig nummers. Het betreffen nieuwe versies van oude nummers, maar er staan ook nieuwe nummers op. 7 verwijst naar het aantal jaar dat de groep bestaat en de zeven leden.

de keuze is reuze

De hoes van Map Of The Soul: 7 is in vier versies verkrijgbaar. Sites waar je het album bestelt, kunnen niet garanderen welke hoes je krijgt. Maar ja, als fan wil je ze allemaal hebben natuurlijk en dus wordt het album vier keer bestelt. De dubbelen worden retour gestuurd. En zo scoort BTS heel gemakkelijk een #1-album. Of toch niet?

ALBUM TOP 5

1. EW  BTS: Map Of The Soul: 7 (eerste week op #1)
2. (1)   Justin Bieber: Changes (op 52,87%)
3. (4)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
4. (3)   Maan: Onvoorstaanbaar
5. (5)   Snelle: Vierentwintig

The Slow Rush van Tame Impala, vorige week binnen op de tweede plaats, zakt naar de negende plaats. In de Vinyl 33 blijft het album de bovenste beste.

Na drie top 10-noteringen, waarbij Aventine het hoogst eindigde (#5 in 2013), belandt de Deense zangeres Agnes Obel voor het eerst met een album buiten de top 10. Myopia, dat letterlijk ‘bijziendheid’ betekend, komt binnen op de vijftiende plaats.
De titel Myopia refereert aan het vertrouwen op de waarheid. Agnes Obel vraagt zich af: “Kun je op jezelf en je eigen oordelen vertrouwen? Op je intuïtie en instinct? Kun je erop vertrouwen dat je het juiste doet?” Thema’s die telkens terugkeren in haar muziek. Obel schreef en produceerde alles zelf in haar eigen studio in Berlijn. Op 11 maart staat ze in de Oosterpoort in Groningen, de dag daarop in TivoliVredenburg in Utrecht en de dertiende in ‘013’ in Tilburg.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week
#18 Ozzy Osbourne: Ordinary Man
#32 Pat Metheny: From This Place
#37 Young Gun Silver Fox: Canyons (single ‘Kids’ was afgelopen week Top Song op NPO Radio 2)

Het album Meet The Who van de Amerikaanse rapper Pop Smoke verscheen vorig jaar, maar deed niets bij ons. Een jaar later kwam hij met de opvolger, Meet The Who 2, dat wel een notering kreeg en deze week doorstijgt naar de veertiende plaats. Daarnaast komt Meet The Who alsnog binnen op de 52e plaats.
Aanleiding voor beide noteringen, is de dood van Bashar Barakahn Jackson, ofwel rapper Pop Smoke. Vorige week donderdag, 20 februari 2020, was de rapper het slachtoffer van een roofoverval in zijn eigen woning in Hollywood en overleed hij slechts 20 jaar jong.

#68 Grimes: Miss Anthopocene

De Nederlandse groep Moss bestaat nog steeds, maar sinds 2015 zonder bassist Koen Van De Wardt. In dat jaar begon hij met drie andere leden als een soort Moss-lite de groep Klangstof. De naam is een samenvoeging van het Noorse woord ‘timbre’ (klang) en het Nederlandse woord ‘stof’. Koen Van De Wardt woonde zes jaar in het Noorse Landåsbygda, een dorpje onder Lillehammer. Op zijn dertiende emigreerde hij met zijn ouders naar Nederland, en sloot zich aan bij Moss, die hij drie jaar later verliet en met Klangstof begon.

Toen de groep een deal zou sluiten met het label Mind of Genius, haakten de oud Moss leden af; zij bleven liever een Nederland. Daarop benaderde van de Wardt Noorse vrienden voor het Amerikaanse avontuur. Het label werd echter overgenomen door major Warner, dat allerlei eisen begon te stellen zoals het schrijven van hits. Na enige tijd verliet Klangstof het label en begon met het maken van elektronisch getinte, gelaagde indiepop. In 2016 resulteerde dat in het album Close Eyes To Exit.
De afgelopen vier jaar heeft van de Wardt zo’n 70 nummers geschreven, waaronder een aantal die klinken als Coldplay. Ze belandden echter in de prullenbak, omdat ze niet als Klangstof voelen. Uiteindelijk bleven er liedjes over die belanden op het album The Noise You Make Is Silent, waarmee de groep, die naast van de Wardt, bestaat uit Wannes Salome en Erik Buschmann, deze week debuteert op de 73e plaats.

SINGLES

Vorige week, de week voor carnaval, stond er slechts één feestlied in de Single Top 100: ‘De Toreador’ van Opgeblazen feat. Wilbert Pigmans op #26, gestegen vanaf #44. Het origineel ‘De Toreador (O, O, Signorita)’ van Jacques Herb miste in 1970 net de Top 30. Deze week sprint de versie van Opgeblazen feat. Wilbert Pigmans door naar de derde plaats. Daarmee is het de grootste feesthit sinds ‘De Balletjes Van De Koningin’ van André Van Duin, dat in 2009 de eerste plaats bereikte. 
Deze week scoren naast ‘De Toreador’ nog twee feestnummers, waaronder een oude bekende.  ‘Links Rechts’ van Snollebollekes, een nummer uit 2015 dat in 2019 een weekje op #92 stond, gaat op herhaling op #77.

Het nieuwe nummer is op #70 Lamme Frans met ‘Handjes Handjes Bloemetjesgordijn’. Na ‘Ik Laat Je Thuis’ (met Gerst, #33 in 2012) en ‘Alles In Een’ (#33 in 2013) is het zijn derde notering. Net als zijn eerdere hits, is ‘Handjes Handjes Bloemetjesgordijn’ een parodie. Dit keer koos hij voor ‘Bloemetjesgordijn’ van Wim Kersten & De Viltjes (#18 in 1980). Lamme Frans is een typetje van Rob Janssen, in 2012 nog student aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht, sinds 2015 dj op 3FM.
Afgelopen weekend werd ‘Handjes Handjes Bloemetjesgordijn’ van Lamme Frans gekozen tot ‘Kies je kraker 2020’ bij Omroep Brabant. ‘Ik heb een gerecht met kikkererwten maar hoemoes dà òk alweer?’ van Peter Selie (= biologieleraar Bart Stoop) eindigde vierde, maar was wel de grote winnaar van de Brabantse Carnavalskraker 2020.

De Verzamel Top 30 bestaat voor de helft uit carnaval/feestalbums.

SINGLE TOP 6

1. (1)   the Weeknd: Blinding Lights (vierde week op #1)
2. (2)   Snelle: Smoorverliefd (op 21,99%)
3. (26) Opgeblazen feat. Wilbert Pigmans: De Toreador
4. (5)   Justin Bieber feat. Quavo: Intentions
5. (4)   Yxng Le x Frenna: Wat Is Je Naam
6. (3)   Billie Eilish: No Time To Die (lees hier het volledige verhaal achter de James Bond hits)

Er zijn geen nieuwe noteringen bij de bovenste tien. Waar wel, lees je hier.
#27 the Weeknd: After Hours
#46 Tabitha & Ronnie Flex: Zeldzaam
#51 BTS feat. Sia: On
#64 Pop Smoke: Dior
#79 Qlas & Blacka: Leaders Of Drill
#90 Selena Gomez: Feel Me

Beabadoobee, echte naam Beatrice Kristi Laus (3 juni 2000, Iloilo City, Philippijnen), verhuisde op 3-jarige leeftijd naar Londen. Begin dit jaar was ze één van de genomineerden voor ‘Sound of 2020’, de lijst van de BBC met de meest belovende talenten. Winnaar werd Celeste, maar Beabadoobee is de eerste die een hit scoort, met dank aan twee muzikanten.

In de eerste plaats producer Otterpop (= Christian M Klosterman) , die haar nummer ‘Coffee’ uit 2017 samplede. Vervolgens zong en rapte Powfu (= de 20-jarige Isaiah Faber uit Vancouver en zoon van Dave Faber, zanger van de Canadese punkband Faber Drive) over de beat en bracht het nummer begin vorig jaar uit onder de titel ‘Death Bed’.

Op SoundCloud werd ‘Death Bed’ in korte tijd vijf miljoen keer beluisterd. Op YouTube ging het nummer richting de 24 miljoen keer en ook op TikTok  (bijna 1 miljoen) bleek het een succes. Maar een officiële release was er nog steeds niet. die kwam er pas begin deze maand en deze week komt ‘Death Bed’ dan ook binnen op de 94e plaats.

#95 Dyna feat. KM & Young Ellens: Mami

Surfaces bestaat uit het duo Colin Padalecki (22) en Forrest Frank (24) uit Texas. ‘Sunday Best’, binnen op #97, staat op hun tweede album Where The Light Is.
De jongens schrijven en produceren hun nummers zelf. De videoclip van ‘Sunday Best’ is inmiddels twintig miljoen keer aangeklikt en als je deze ziet, begrijp je wel waarom.

#98 Défano Holwijn feat. Ismo: Mute