vrijdag 13 juni 2008

Hitflits: voetbalhits zitten Amy MacDonald op de hielen

Amy MacDonald speelt nog altijd een dubbelspel. Zowel in de Single Top 100 als in de Album Top 100 is haar voorsprong op de concurrentie nog altijd overtuigend: bij de singles verkoopt ze een derde meer dan de directe concurrent en bij de albums zelfs twee keer zoveel. Toch kan het nog wel eens spannend gaan worden, maar dat ligt aan het Nederlands elftal. Op #2 en #3 in de Single Top 100 komen namelijk al twee voetbalhits aangestormd: Wolter Kroes is runner up met 'Viva Hollandia' en René Froger klimt naar #3 met 'Bloed, zweet en tranen'. Ook de hoogste nieuwe is een voetballied; het zijn de Welpies (je weet wel, die gratis poppetjes van de Albert Heijn) met 'Alle welpies helpen. Verder zien we nog voetbalhits van Dries Roelvink (#31), het Sterrenteam (#59), Dicky & friends (#73) en Bob Fosko (#89).

Snelle stijgers zijn Jody Bernal (van 15 naar #4 met 'Shiki boom boom') en Monique Smit (van 80 naar #8 met 'Blijf je vanavond'). Nieuwkomers met potentie zijn Enrique Iglesias op #22 ('Can you hear me'), Maroon 5 & Rihanna op #35 ('If I never see your face again') en Grad Damen op #38 ('1000 zomersproetjes').

Zeper van de week is Marco Borsato; zijn 'Wit licht' staat er nog maar zeven weken in, maar duikelt nu al van 4 naar #27 terug...

In de Album Top 100 leidt Amy MacDonald nog altijd onbedreigd. Blijkbaar zijn er nog genoeg mensen in Nederland die niet in slaap vallen bij haar muziek, dus haar voorsprong op Nick & Simon (op #2), Amy Winehouse (op #3) en Alain Clark (op #4) blijft intact. Beloftevolle nieuwkomers zijn Di-rect, met hun akoestische album, op #14, N.E.R.D. met 'Seeing sounds' op #16 en Lil' Wayne met 'Tha Carter III' op #21. De Megaman zelf luistert graag naar het nieuwe album van Emmylou Harris op #41 ('All I intended to be') of naar de nieuwe van the Fratellis op #75 ('Here we stand').

woensdag 11 juni 2008

Midweek: Wolter Kroes zit Amy MacDonald op de hielen

Aanstaande vrijdag hoeft Amy MacDonald nog niet te vrezen voor haar #1-hit ‘This is the life’. Maar de druk op haar wordt wel groter. En die wordt veroorzaakt door een voetbalhit. ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes is voor velen al het populairste EK-liedje, en dat vertaald zich inmiddels in een #2-notering. Ook de hoogste binnenkomer heeft van alles te doen met het EK: ‘Alle welpies helpen!’van de Welpies verwachten we zeker in de top 20.

Andere binnenkomers zijn er onder meer van Grad Damen (‘1000 zomersproetjes’), Maroon5 feat. Rihanna (‘If I never see your face again’) en het officiële EK-lied door Enrique Iglesias (‘Can you hear me’). Diezelfde Rihanna is met ‘Take a bow’ onderweg naar de top 10. Daarvan zijn zowel Monique Smit met ‘Blijf je vanavond’ als ‘Shiki boom boom’ van Jody Bernal nu al zeker.

In de Album Top 100 houdt Amy nog wel een weekje stand met ‘This is the life’. N*E*R*D* met ‘Seeing sounds’ belandt bij de bovenste twintig. En dat zit er misschien ook in voor ‘300%’ van Lisa, Amy & Shelley. Tussen de dertig en veertig komen twee vrouwen met nieuwe albums binnen: Emmylou Harris (‘All I intended to be’) en Joan as a police woman (‘To survice’).

De Oranjekoorts neemt met de dag toe. Maar of deze genoeg zal zijn om Wolter Kroes deze week naar de eerste plaats te helpen? Dat weten we vrijdag, nog voor de wedstrijd tegen Frankrijk, als de definitieve lijsten bekend worden. Deze zullen we dan in een nieuwe Hitflits van een toelichting voorzien.

maandag 9 juni 2008

Megaman bij week 23 – 7 juni 2008

Welkom bij een nieuwe Megaman, waarin Amy MacDonald haar positie verstevigd, Freek de Jonge René Froger aan een EK –hit helpt, EliZe ‘Lovesick’ is, studentenvereniging hit scoort, twee biermerken zorgen voor hits en Monique Smit het huis uit wil. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

Amy mist thuiswedstrijden

Amy MacDonald: This is the life (1) *** derde week op #1 ***

Vorige week was het verschil slechts 2%, maar deze week bewijst Amy MacDonald de concurrentie volledig aan te kunnen. ‘This is the life’ verkoopt bijna twee keer zoveel als ‘4 minutes (to save the world)’ van Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland, dat van de derde naar de tweede plaats stijgt. ‘This is the life’ is zowel als fysieke cd-single als download de sterkste deze week.

grootste fans

Haar grootste fans zijn nog altijd haar ouders. Zij hadden al snel in de gaten welk talent hun dochter had. Van haar vader kreeg ze een akoestische gitaar en de kerstman stopte haar een taperecorder toe. Haar moeder Josephine MacDonald bezoekt nog zoveel mogelijk optredens, meestal met een groepje vriendinnen, maar wil nog altijd pertinent niet op de gastenlijst. Want ze staat er op om een kaartje te kopen, omdat er dan op zijn minst één betalende toeschouwer is.

Door het vele touren mist Amy de thuiswedstrijden van Glasgow Rangers haar favoriete voetbalclub. Vroeger ging ze vaak met haar vader naar Ibrox. Na Pinkpop, staat Amy ook op Lowlands, samen met onder andere Anouk, N*E*R*D*, Nightwish, Franz Ferdinand, Dropkick Murphys, Underworld, HIM, Sigur Rós, the Kooks én de Sex Pistols. Dat betekent nog meer thuiswedstrijden missen dus.

Nick & Simon terug bij af

Nick & Simon: Rosanne (3)

‘Rosanne’ van Nick & Simon staat al dertien weken in de Single Top 100 genoteerd. Deze week stijgt het nummer naar de derde plaats en dat is precies de notering waar het op 15 maart begon! Sindsdien heeft het nummer slechts één week buiten de top 10 doorgebracht: #12 op 17 mei. De week daarop begon ‘Rosanne’ aan haar nieuwe opmars, via #10 en #6 nu op #3. Alleen ‘Kijk omhoog’ (#2) en ‘Pak mijn hand’ (#1), kwamen vorig jaar hoger.

in 2009 weer het theater in

De hernieuwde belangstelling voor ‘Rosanne’ danken ze ondermeer aan hun theatertour ‘Altijd dichtbij’, die inmiddels in volle gang is en nog tot 15 juni duurt. Aangezien deze tour een groot succes is, is de volgende tour al aangekondigd. Kaarten voor de tour ‘Nick & Simon overal 2009’, die op 19 februari begint in ‘De Meerpaal’ in Dronten, zijn inmiddels verkrijgbaar. Tegen die tijd is ook het derde album uit met een aantal bijzondere covers. Met zo’n succes worden de theaters snel te klein en zullen de twee volgend jaar zeker in grotere zalen te zien zijn, zoals Ahoy in Rotterdam, het Mecc in Maastricht en de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. En een vervolg op de succesvolle reallifesoap van vorig is slechts een kwestie van tijd.

zondag 8 juni 2008

René Froger heeft (weer) stemproblemen

René Froger: Bloed, zweet en tranen (EK versie) (6) *** hoogste eersteweeks ***

“Ik kan als echte voetballiefhebber een EK niet voorbij laten gaan zonder een lied. Dat is een speciale versie geworden van één van de beste nummers van André Hazes: ‘Bloed, zweet en tranen’,” aldus René Froger tijdens de ‘Toppers-concerten’ in de Amsterdam ArenA, waar het publiek ‘plat’ ging voor het nummer. De eerste keer dat René het nummer live bracht, was echter op donderdag 15 mei tijdens de opnames van ‘Raymann is laat’, dat twee dagen later werd uitgezonden.

‘Bloed, zweet en tranen’ nam André Hazes in 2002 op voor het album ‘Strijdlustig’. Het nummer bereikte eind september 2002 de zeventiende plaats. Twee jaar later, op 23 september 2004, overlijdt André. Tijdens de afscheidsbijeenkomst op 27 september 2004 in de Amsterdam ArenA, zingt René het nummer ‘Bloed, zweet en tranen’. Daar kwamen zoveel leuke reacties op, waarop René besluit het Nederlandstalige album ‘Doe maar gewoon’ op te nemen. Naar aanleiding van het succes van ‘Blijf bij mij’, het ‘duet’ van André met Gerard Joling, werd vorig jaar een heel duettenalbum opgenomen. René: ‘Bloed, zweet en tranen’ is het enige lied dat ik wilde doen.” Het album werd meervoudig platina. Speciaal voor het EK maakte Freek de Jonge een nieuwe tekst. René zong de nieuwe versie in en beleeft daar deze week zijn 51ste hit en vijftiende top 10-notering mee.

stemproblemen

Vorige week dinsdag zou René bij Q-music zijn single komen promoten. Vanwege haperende stembanden moest hij het afzeggen. Bij een andere Topper, Gordon, werd onlangs een te hoge suikerspiegel geconstateerd, en moet derhalve rust houden. Alleen Gerard Joling, de derde Topper, mankeert nog niets. Wel gaat hij een weekje op vakantie met vrienden. Dus wellicht is hij de veldslag nog net voor!

Wolter Kroes maakt Duitse hit oranje

Wolter Kroes: Viva Hollandia (EK versie) (7)

Elf weken had ie ervoor nodig om de top 10 te bereiken, maar dankzij de EK-versie staat ie daar dan toch eindelijk: ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes. Het is al weer de vierde top 10 hit voor Wolter in drie jaar tijd; in de tien jaar daarvoor scoorde hij veertien hits, maar daarvan bereikte er geen enkele de bovenste tien.

‘Viva Hollandia’ wordt nu al in de derde versie en bij de derde kampioenschappen een voetbalhit. Oorspronkelijk heet het nummer ‘Viva Colonia’ en was het, in Keuls dialect, in 2004 een hit in Duitsland voor die Höhner. Het lied is in Duitsland vooral tijdens de carnaval populair, maar wordt ook elke week gespeeld in het stadion wanneer de topclub 1. FC Köln moet voetballen. In 2006 vertaalde de groep Santa Rosa het geheel naar het Nederlands en werd het ‘Viva Hollandia’. Santa Rosa dacht er tijdens de Wereldkampioenschappen Voetbal een grote hit mee te kunnen scoren, maar dat viel tegen: Nederland bleef steken in de achtste finale en Santa Rosa bleef steken op #59

Voorafgaand aan de Europese Kampioenschappen voetbal heeft Kroes dus al een top 10-hit te pakken. Santa Rosa zag de bui al hangen en probeerde een paar maanden geleden al uit alle macht om de single van Wolter tegen te houden. Maar Wolter zette door en zijn nieuwe versie zet de oorspronkelijke Nederlandstalige uitvoering volledig in de schaduw.

Afrojack en Partysquad doen de jaren ’80 na

Afrojack & the Partysquad: Drop down (do my dance) (12)

Afrojack deed het eerder al in z’n eentje, maar om een hit te scoren had hij de hulp van the Partysquad nodig. Van de oorspronkelijke versie van ‘Drop down (do my dance)’ werd dus een edit gemaakt, waarna de vocalen van het rapduo werden toegevoegd. En zie daar: de tweede hit voor Afrojack en de negende voor the Partysquad is een feit.

Afrojack komt niet uit Afrika; hij heet gewoon Nick van der Wall en is geboren en getogen in Spijkenisse. Vorig jaar veroverde hij de Nederlandse dancepodia; zo draait hij Powerzone en in Panama in Amsterdam en in Now&wow in Rotterdam. Hij heeft zijn eigen platenlabel, Wall records en kwam vorig jaar december tot #60 met zijn debuuthit ‘In your face’.

The Partysquad (DJ Jerry en MC Ruby, ofwel Jerry Leembruggen en Ruby Fernhout) heeft al wat langer succes. In 2005 brak het tweetal door en inmiddels hebben ze al twee top 10-hits op hun naam: ‘Rampeneren’ #6 in 2006, samen met Ali B en Yes-R) en ‘Ben je down’ (#4 in 2006, samen met Jacqueline Govaert, Extince en Caprice).

‘Drop down’ gaat vergezeld van een opvallende clip , waarbij geprobeerd is om in een namaak-jaren ’80-stijl alles zo lelijk mogelijk neer te zetten...

EliZe hoopt op meer succes met tweede album

EliZe: Lovesick (17)

In haar jonge jaren (Kinderen voor kinderen) zong EliZe van der Horst al het ‘Tietenlied’; als we de clip van ‘Lovesick’ zo eens bekijken, dan kan ze dat met een gerust hart nog eens opnemen...

EliZe probeert het echter eerst met het dancenummer ‘Lovesick’; haar eerste hit in ruim anderhalf jaar tijd. ‘Itsy bitsy spider’ was in november 2006 de voorlaatste; het bracht haar maar weinig succes (#54). Lovesick’ brengt haar terug in de top 20 waar ‘Automatic’ (#8), ‘I’m no Latino’ (#11) en ‘Into your system’ (#15) ook al stonden.

De afgelopen tijd is EliZe druk bezig geweest met de opnamen voor haar tweede album. Haar debuutalbum, ‘In control’, bracht haar weinig succes (#66). Mocht het met haar nieuwe album niet gaan lukken, dan kan ze altijd nog wat gaan doen met haar opleiding: ze is gediplomeerd directiesecretaresse.

Dries Roelvink met eigen (oranje) kledinglijn

Dries Roelvink: Onze jongens (36)

Van Dries Roelvink kun je van alles verwachten, als het maar publiciteit genereert. Een voetbalplaatje past daar zeker in! En zoals alle andere keren, heeft manager André van Commenee ook dit keer de zaken goed aangepakt. Na de ANWB-spot waarin Dries in een net te kleine knalgele zwembroek rondliep, loopt hij nu in een Oranje pak. Folat BV in Haarlem heeft een nieuwe collectie oranjeartikelen uitgebracht en maakten voor hem de ‘Dries-collection’, die ook in de winkels te koop is. Voor Dries is er een mooi oranje pak ontworpen, voorzien van een mooi logo op de borstzak en een grote leeuwenprint op de broek. André is al helemaal gericht op het gastland met een mooie oranje lederhose, waarop ook een grote leeuwenprint is aangebracht. De komende tijd zal je Dries niet veel in het pak zien lopen. Zoals je weet heeft hij wel wat anders aan zijn hoofd dan het EK. Nadat zijn vader vijf weken was overleden, heeft hij sinds afgelopen week ook geen moeder meer. Zijn moeder, Alie Roelvink, was zangeres en zijn grote voorbeeld, is 85 jaar geworden.

Jonge dj’s bundelen krachten

Deluxious feat. Gfreaxx: Fixx (39)

Danceacts krijgen meer en meer vreemde namen getuige de binnenkomst deze week van Deluxious feat. Gfreaxx met ‘Fixx’. Maar zoals je van de Megaman mag verwachten, nemen we geen genoegen met cryptische namen en gaan we op zoek naar de makers erachter. Achter Deluxious gaat Angelo Abdoelsamath schuil, geboren op 24 juni 1991 in Voorburg. Zijn ouders waren liefhebbers van reggae muziek, en die was dan ook de gehele dag in huize Abdoelsamath te horen. Het waren echter DJ Hardwell en DJ Chuckie die Angelo op zijn veertiende deden besluiten om zelf muziek te gaan maken. En dus ging hij samenwerken met DJ Sixty Ninee, die al wat producties had gemaakt. Het werd bubbling muziek, omdat deze op dat moment populair was. Na een ontmoeting met DJ FanO ging Angelo over op house muziek en samen maakten ze het nummer ‘Pieuw pieuw’.

Gfreaxx is het alterego van Geronimo Lambertus Refualu, geboren op 11 november 1990 in Tiel. Op zijn elfde draaide hij in discotheek ‘Nikita’ in Tiel. Vier jaar later, in 2005, trad hij op in Hotel Arena. Daarna werd het onder anderen ‘NopeIsDope’, ‘Outland’ in Rotterdam en ‘Brabanthallen’ in ’s-Hertogenbosch. ‘Fixx’ is zijn eerste samenwerking met Angelo Abdoelsamath.

N.a.p. zanger wil met kinderen werken

N.a.p.: Als de zomer (46)

Sinds 1994 wordt elk jaar het ‘AHC-songfestival’ gehouden, een studentenfestival georganiseerd door het ‘Aller Heiligen Convent’. Het AHC is een verband tussen negen studentenverenigingen uit Utrecht (Veritas), Groningen (Albertus Magnus), Delft (Virgiel), Rotterdam (Laurentius), Wageningen (Fransiscus), Nijmegen (Carolus), Leiden (Quintus), Amsterdam (Lanx) en Tilburg (Olof). Alle verenigingen sturen jaarlijks een liedje. De eerste winnaar was in 1994 Guus Meeuwis met ‘Het is een nacht (levensecht)’ (#1). Twee jaar later won Is ook schitterend met ‘Voltooid verleden tijd’ (#12). De laatste winnaar die ook een hit scoorde, was in 2001 Batiste met ‘Vakantieliefde (embrasse moi)’ (#26). Wel nam Batiste eerder dit jaar samen met David het nummer ‘Roos’ op (#44). ‘Roos’ was het winnende liedje vorig jaar van de Bezige baasjes.

3x is scheepsrecht

Dit jaar is de winnaar studentenvereniging L.a.n.x. uit Amsterdam, dat op 23 april met de band N.a.p. met het nummer ‘Als de zomer’ won. Zanger van N.a.p. is de 24-jarige Jonas Wiggers, die na de Kleinkunstacademie, Psychologie, Filosofie, Media en Cultuur, bezig is aan zijn vijfde studie, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, die hij zeker zal afmaken. Het is de derde keer dat Jonas mee doet aan het songfestival. De eerste keer was in 2004 en het jaar daarop deed hij mee met de band Tapje8 met ‘Ons licht’ en ook toen won L.a.n.x. het festival. De afgelopen twee jaren deed hij niet mee, omdat hij vond dat iemand anders een kans moest krijgen. L.a.n.x. wilde hem er toch weer bij hebben en dat is een goede beslissing, want dit jaar wonnen ze weer!

liever geen Nederlandstalig

‘Als de zomer’ is een nummer dat Joris zelf heeft geschreven. Joris: “Bij een songfestival moet je niet een te moeilijk nummer nemen, het moet pakkend zijn en makkelijk mee te zingen. Ik wilde vooral een vrolijk nummer schrijven, en het moest herkenbaar zijn voor de luisteraar. Dat is denk ik wel gelukt, het nummer gaat over relaties en er zitten wat trekjes van mijn vriendin in verwerkt. Het is een Nederlandstalig lied, niet echt mijn eigen smaak, ik luister zelf niet naar het verzamelalbum van André Hazes. Eerder naar Coldplay of the Eagles, maar het is een beetje een ongeschreven regel dat de liedjes op het festival Nederlandstalig moeten zijn.”

kinderen

Joris was zeer blij met het commentaar van de jury, die bestond uit Antonie Kamerlingh, Jan Vis (van Jan Vis productions) en Han Kooreneef (tekstschrijver Marco Borsato, Guus Meeuwis): ‘Rasartiest, mooie stem, die plaat wil ik wel uitbrengen’. Van Joris gaan we nog zeker meer horen, alhoewel hij daar zelf nog niet zo zeker van is: “Ik zie me in de toekomst wel met twee kinderen, een eigen praktijk, een hond en een Volvo 240, maar ik denk er nog niet veel over na. Met kids werken lijkt me wel super. Ik wil ze bijbrengen dat áls je meer kunt doen, dat ook écht moet doen. Aan de andere kant lijkt het me ook leuk om verder te gaan met zingen, maar het is niet echt mijn ambitie om door te breken. Eerst afstuderen, dan nog twee jaar Orthopedagogiek en dan zie ik wel weer.”

Met Danny Nicolay in de achtbaan

Danny Nicolay: Achtbaan voor een nacht (56)

En wij dachten dat de kermis ’s nachts gesloten was? Danny Nicolay weet blijkbaar beter. Net als EliZe (zie #17) begon kleine Danny in een kinderkoor. Vanaf z’n achtste zingt hij in het kinderkoor van de AVRO, tot hij als tiener de baard in z’n keel krijgt. Daarna volgt hij de Academie voor lichte muziek van John de Mol sr.

In 1995 heette hij nog Danny Nicolai (dus met een ‘i’ aan het eind) en behaalde hij een Mega Tip 30-notering met ‘’k Zag je in de trein’. Daarna raakte zijn trein echter uitgerangeerd, tot hij in 2002 terugkwam met het hitje ‘De geur van je huid!’ (#78). Een jaar later kwam zijn carrière in een stroomversnelling. Hij won het ‘alternatieve songfestival’ van het tv-programma ‘Man bijt hond’ en kwam tot #66 met ‘Sterren en de maan’. In 2005 en 2007 kwamen tenslotte zijn grootste hits tot nu toe: twee 37e plaatsen voor ‘Wat een nacht’ en ‘Sprookjes met een happy end’. ‘Achtbaan voor een nacht’ is inmiddels de vijfde hit voor de 34-jarige Almeerder.

La Fuente op tournee in Vietnam

La Fuente vs. Emsie: It’s the beat (57)

Een nieuwe naam aan het dj-firmament: La Fuente. Z’n echte naam is Job Smeltzer en hij is 24 jaar oud. Afgestudeerd in de marketing, maar ook al tien jaar bezig met plaatjes draaien. In clubs en op party’s draait ie graag electro of Latin. Voor z’n eerste hit gaat La Fuente een samenwerking aan met Emsie.

En is Emsie ook een nieuwe naam? Nou, ja en nee. De naam is nieuw, maar de man kennen we al langer, maar dan als MC-Q. Hij heeft al drie hits achter z’n naam staan, waaronder de #11-hit ‘Happy together’. Als Rick Prumeler werd hij geboren op 8 oktober 1974. Met zijn oorspronkelijke artiestennaam vernoemde hij zich naar z’n zoon Quincy. Na twee jaar afwezigheid blijkt Rick nu een nieuw alias te hebben en noemt hij zich Emsie.

Volgende maand gaat La Fuente op tournee en het wordt een hele interessante tournee! Hij vliegt op 9 juli namelijk naar Vietnam. Vervolgens draait hij in Ho Chi Minh stad, Vung Tau en Nha Trang. Heel apart.

Lil’ Wayne bezorgt Static Major een postume debuuthit

Lil’ Wayne vs. Static Major: Lollipop (59)

Een postume hit, die wordt nog wel eens gescoord (denk maar aan André Hazes), maar een postuum debuut, dat maken we niet vaak mee. Static Major is pas de tweede artiest in de Mega-geschiedenis die dat trieste feit op z’n naam weet te zetten, na the Notorious B.I.G. in 1996 (diens debuuthit kwam twee maanden na zijn gewelddadige dood).

Static Major werd als Stephen Garrett geboren op 11 november 1974 in Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky. Hij begon als zanger in het r&b-trio Playa, maar verlegde zijn terrein al snel naar het songschrijven. Hij componeerde alle grote hits van Aaliyah en schreef ook nummers voor onder meer Ginuwine, Destiny’s child, Brandy en JoJo. Zo’n beetje al het werk van Playa zelf was trouwens ook al van Static’s hand.

Zijn laatste muzikale bijdrage was een gastrol op het nummer ‘Lollipop’ van Lil’ Wayne, maar daarna ging er iets vreselijk mis. Op 25 februari stierf Static onverwacht aan een hersenbloeding, tijdens een op zich onschuldige operatie die hij in het ziekenhuis onderging. Static Major liet een vrouw en vier kinderen achter. En ongetwijfeld een grote berg met geld, iets waar hij zelf helaas maar weinig plezier van heeft gehad.

Laten we het eens over Lil’ Wayne gaan hebben. Die heet eigenlijk Michael Carter en is van 27 september 1982. Op z’n veertiende liet ie de school al voor wat het was en op z’n zestiende werd ie al vader, maar uiteindelijk is toch nog alles goed gekomen. Lil’ Wayne werd lid van de r&b-groep the Hot boys. In 1997 brachten ze hun debuutsingle uit. Twee jaar later al ging Lil’ Wayne solo. Zijn debuutalbum leverde hem direct al dubbel platina op. Daarop volgden bovendien nog eens een aantal gouden platen.

Niet alleen commercieel, maar ook zakelijk ging het Lil’ Wayne al snel voor de wind. In 2005 werd hij directeur van platenlabel Cash money en in dat zelfde jaar richtte hij Money entertainment op. In 2007 en 2008 volgde bovendien nog eens artistiek succes, toen hij werd uitgeroepen tot ‘Hottest MC’ (door MTV), ‘Man of the year’ (door GQ magazine), ‘Best rock star alive’ (door Blender magazine) en ‘Best MC’ (door Rolling stone).

‘Lollipop’ is de eerste hit van Lil’ Wayne die de eerste plaats heeft bereikt van de Billboard Hot 100. Het nummer is afkomstig van diens album ‘Tha Carter III’.

Opus via bierreclame terug in de belangstelling

Opus: Live is life 2008 (69)

Vijfendertig jaar bestaat de groep al en toch kwamen ze in Nederland nooit verder dan die ene hit. Opus werd opgericht in Oostenrijk in 1973. De eerste jaren hadden ze het rustig; hun debuutplaat kwam pas uit in 1980. Na een aantal hitjes in hun vaderland, braken de heren in 1985 ineens wereldwijd door met ‘Live is life’. Dat brede succes verdween echter weer als sneeuw voor de zon en sindsdien hebben ze alleen nog in de Duitstalige landen succes.

2008 brengt echter twee dingen: een Europees kampioenschap voetbal in Oostenrijk en een Bavaria-reclame met ‘Live is life’ erin. Zie hier de twee ingrediënten die Opus weer volop in de belangstelling zetten. Een geremixte versie van hun hit van 23 jaar geleden bestormt opnieuw de Single Top 100, al zou het ons verbazen als ze in de buurt zouden komen van de derde plek van hun oorspronkelijke notering.

Opus bestaat heden ten dage uit Herwig Rüdisser (zanger; geboren op 8 november 1956), Ewald Pfleger (gitaar; 6 mei 1955), Kurt-Rene Plisnier (toetsen; 7 februari 1957), Günter Grasmuck (drums; 21 juli 1957) en Wolfram Abt (bas; 3 november 1963).

Housemuzikanten slaan handen ineen

Till West & Eddie Thoneick vs. Alexandra Prince: Hi ‘n’ bye (70)

Een drietal oude bekenden slaat de handen ineen voor een nieuwe hit. Till West staat bij de burgerlijke stand in Keulen bekend als Till Andermahr. In 2006 scoorde hij zijn enige hit tot nu toe met ‘Same man’ (#28).

Eddie Thoneick scoorde hiervoor al twee keer: ‘Love sensation’ bereikte in 2006 plaats #58 en ‘Deeper love’ bleef een jaar later op #92 steken.

Alexandra Prince tenslotte kwamen we drie jaar geleden al een keertje tegen. Een 62e plek was haar deel toen ze scoorde met ‘So many times’.

Als we nou eens het gemiddelde nemen van die vier noteringen, dan komen we uit op een zestigste plaats. De Megaman houdt in de gaten of ‘Hi ‘n’ bye’ volgende week die tien plaatsjes winst kan pakken!

Thaibokser Soumia en voetballer Babel laten kinderen bewegen

Darryl feat. Ali B, Soumia en Rio: Eeyeeyo (74)

Een fraai gezelschap: twee rappers en twee sporters. Darryl kennen we al; hij is al toe aan zijn zesde hit.’Groupie love’, samen met Ali B, Yes-R en Gio, was tot nu toe met een derde plaats zijn beste notering. Ali B kennen we uiteraard ook; ‘Eejeejo’ is al weer zijn achttiende hit. Een keertje stond Ali op #1; dat was samen met Marco Borsato in ‘Wat zou je doen’. Daarnaast schopte hij het ook nog eens vier keer tot de tweede plaats.

Maar dan het verrassende gedeelte: die twee sporters. Allereerst een dame die van wanten weet: de twintigjarige Soumia Abalhaya is wereldkampioene thaiboksen! Ze komt uit de Haagse Schilderswijk en studeert economie aan het Florijn college, maar haar faam verdiende ze uiteraard met de harde klappen en trappen die ze uitdeelt. Maar ze kan meer dan kickboksen; ze is daarnaast actief als presentatrice (ze is vj op TMF), actrice en, bij deze, als zangeres. Kijk hier naar een interview waarin ze bokst én zingt.

En tenslotte Rio. Rio, is dat een sporter? Jazeker; z’n echte naam is Ryan Babel. Babel is de pechvogel van de Europese kampioenschappen voetbal; hij zou de sterspeler van het Nederlands elftal worden, maar vlak voor het vertrek naar Oostenrijk scheurde hij zijn enkelbanden. Exit EK dus; zijn plaats wordt ingenomen door Khalid Boulahrouz. Kan Ryan, op krukken, zich concentreren op zijn carrière als rapper. Babel (geboren op 19 december 1986 in Amsterdam) begon zijn voetballoopbaan in 2004 bij Ajax. Een jaar later al werd hij international; hij deed dat in stijl: als invaller scoorde hij meteen in zijn eerste interland tegen Roemenië. In 2007 werd hij Europees kampioen met Jong Oranje; hij scoorde in de finale en werd uitgeroepen tot Man of the match. In de zomer van vorig jaar stapte hij over naar Liverpool. Babel was al te horen op het album ‘Het land van...’ van Lange Frans & Baas B en in duet met Goldie.

‘Eeyeeyo’ is het thema van het sportevenement ‘Mission olympic’. Het doel daarvan is om jongeren te laten kennismaken met allerlei vormen van sport. Zo is er een mobiele sportstad, the City, die door heel Nederland reist. Hier is alles te vinden op sportgebied en jongeren kunnen meedoen aan heel veel verschillende sporten. The School Finals is de ‘Olympische finale’ voor jongeren tussen de 12 en 19 jaar. Tijdens dit evenement nemen verschillende scholen uit heel Nederland het tegen elkaar op. Mission Olympic is een project van NOC*NSF en Coca-Cola ten behoeve van sport en beweging onder jongeren. Op 30 mei was de Mission Olympic School Final, in samenwerking met muziekzender TMF. Vandaar dat ‘Eeyeeyo’ nu een hit is. Wellicht blijft het dus bij die ene week op #74. Dat zou jammer zijn; de Megaman vindt het een prima plaat, die best 73 plekken hoger zou mogen eindigen.

Wesly Bronkhorst maakt deal met Heineken

Wesly Bronkhorst: Oranje is voor iedereen (78)

Op #69 hadden we al een samenwerking tussen Opus en Bavaria; bij deze vinden we op #78 een samenwerking tussen Wesly Bronkhorst en Heineken. De single ‘Oranje is voor iedereen’ is de afgelopen tijd verspreid onder alle Heineken-klanten. Wesley is geboren in 1982 in Koog aan de Zaan; hij werkte eerst een aantal jaren in het bouwbedrijf van zijn vader, maar in 2002 kreeg hij de kans om over te stappen naar de entertainmentwereld. Hij deed drie jaar lang ervaring op als vaste artiest in café Bolle Jan in Amsterdam. Eind vorig jaar kwam zijn debuutalbum uit, ‘Kom maar bij mij’.

Vorig jaar scoorde Wesly al z’n eerste twee hits. Met ‘De lucht was blauw’ (#31) en ‘Kom maar bij mij’ (##76) hield hij het toen in de relationele sfeer. Dit jaar haakt Wesly in op het voetbal; de deal met Heineken levert hem bovendien zijn derde hit op, op #78.

Monique Smit wil op zichzelf wonen

Monique Smit: Blijf je vanavond (80)

Nee, zoveel zangtalent als haar grote broer Jan heeft Monique Smit niet, maar de aanleg tot stemproblemen is even groot. Net als Jan was Monique een aantal maanden uitgeschakeld als zangeres. En net als Jan is ze inmiddels gelukkig weer hersteld.

‘Blijf je vanavond’ is de nieuwe single van Monique Smit en de opvolger van haar debuuthit ‘Wild’ (#4 in juli vorig jaar). Waar Monique zelf vanavond blijft? Waarschijnlijk thuis in Volendam bij pa en ma. Maar niet voor lang meer: Monique is op zoek naar zelfstandige woonruimte in Amsterdam. Ze wil er gaan wonen met twee vriendinnen en stelt eisen aan haar toekomstige stekje die het erg moeilijk maken om iets geschikts te vinden: het moet dicht bij het centrum zijn en zij en haar vriendinnen moeten ieder een eigen kamer hebben. Op haar Hyves heeft Monique al een oproep gedaan aan haar fans om mee te zoeken.

Juanes: benefietconcert erbij, maar vrouw kwijt

Juanes: Tres (82)

Foei Juanes! In februari viel Juan Esteban Aristizábal Vásquez (zoals hij officieel heet) door de mand: de roddelpers bracht een buitenechtelijke affaire van hem aan het licht. Vervolgens was zijn huwelijk met fotomodel Karen Martinez – dat toch al stroef liep – niet meer te redden; het liep op een scheiding uit.

Nee, dan zien we Juanes toch liever als organisator van een benefietconcert: op 16 maart organiseerde hij een gratis concert op de Colombiaans-Venozolaanse grens, als antwoord op het diplomatieke conflict dat de buurlanden uitvochten. Op het festival (met onder meer ook Spanjaarden Miguel Bose en Alexandro Sanz, Juan Luis Guerra van de Dominicaanse Republiek en artiesten uit Colombia, Venzuela en Ecuador) kwamen 300.000 mensen af. Het werd rechtstreeks uitgezonden op tv in Colombia en Venezuela en via webcast op internet.

‘Tres’ is niet de derde, maar de achtste hit voor Juanes; voor ‘La camisa negra’ was het daarbij twee keer raak.

You pick me up dankzij Pinkpop binnen

Pete Murray: You pick me up (83)

Een grote hit zal ‘You pick me up, voormalig Megahit op 3FM, nooit worden. Daar is het misschien wel te mooi voor. De echte liefhebbers van zijn muziek hebben zijn nieuwste album ‘Summer at Eureka’ al lang in huis. In de Album Top 100 boekt het een flinke winst, van 30 naar #17. Niet geheel zonder reden en dat geldt ook voor de binnenkomst van de single ‘You pick me up’ op #83, want Pete stond op Pinkpop.

Wim Florack heeft geen wiskunde nodig

Wim Florack: Wat een geluk dat ik een engel ben (87)

Na Deluxious feat. Gfreaxx met Fixx op #39, is Wim Florack de derde jeugdige debutant deze week. Allen zijn niet ouder dan achttien jaar. Wim is geboren in 1990 in Oosterhout, en wist vroeger al wat hij wilde worden: “zanger en daarvoor hoef ik geen wiskunde te kennen!”, zei Wim tegen zijn juf als ie wat voor zich heen zat te dromen. Hij begon als snel aan zijn droom te werken en formeerde met drie vriendjes het bandje Starlight team. De band was te boeken voor feesten en partijen, hetgeen ten koste ging van school. Waarop zijn ouders besloten dat hij deze eerst moest afmaken.

Op zijn zestiende regelde hij op de Tilburgse kermis een deal om een single met clip op te nemen: ‘Angelina’. Als tegenprestatie moest Wim diverse klusjes doen op de kermis. Dat had hij daar wel voor over want het zingen is zijn lust en zijn leven. “Ik geniet ervan als ik de mensen aan ‘t meezingen en dansen krijg, daarom zing ik graag nummers met veel temperament.” Aldus Wim die met ‘Wat een geluk dat ik een engel ben’ zijn eerste notering scoort. Wim heeft zelf de Nederlandstalige tekst geschreven op ‘Du bist eine Sünde wert’ van de Oostenrijkse zanger Marc Pircher van zijn gelijknamige album uit begin 2007.

Vlemmix wil de Duitsers op het strand

Johan Vlemmix & Bad brothers: Alle Duitsers op het strand (87)

Onder de 22(!) echte binnenkomers zitten vier EK-nummers, waarmee het totaal EK-hits op zeven komt. ‘Alle Duitsers op het strand’ van Johan Vlemmix & Bad brothers zijn van die vier, de laagste, op #87. Na de Zware jongens met ‘Wilhelmus’ (#78 in 2001), ‘Coupe d’Oranje’ (#90), ‘Vrouwelijke intuïtie’, met Mai tai (#67) en ‘Een bussie vol met Polen!!!’ (#7), alle drie in 2007, weet Johan Vlemmix een vierde hit te scoren. Hij schakelde daar dit keer de Bad brothers voor in.

Bad brothers, Frank Hoek en Nol Roos, afkomstig uit ’s-Hertogenbosch, scoorden al zes keer eerder. Daarvan was ‘Los geht es’ de grootste: #31 in 2004. Frank en Nol zijn al zo’n vijfentwintig jaar vrienden en maken al vijftien jaar lang platen. Daarnaast doet Frank ook wel eens wat solo en Nol was enige tijd presentator van de programma’s ‘RTL shop’ en ‘Yorin shop’. Sinds 2003 zijn de twee succesvol als Bad brothers.

‘Alle Duitsers op het strand’ is een vrije bewerking van ‘Shalalie shalala (Alle duiven op de Dam)’ van Gert en Hermien (#27 in 1972). Het nummer is al eens eerder gebruikt. In 1991 namen Hans Versnel & de Meestermixers het nummer ‘Lekker swingen met die hap’ op (#17). Het nummer bevatte een medley waaronder ‘Alle duiven op de dam’.

Karima sloeg rol voor ‘Wizard of Oz’ af

Karima: Wil voor je gaan (89)

Karima Lemghari, geboren en getogen in Amsterdam Oost, is nu 34 jaar. Op 12-jarige leeftijd verhuisde ze naar Lelystad en sloot zich aan bij het jeugtheater. Drie jaar later werd ze gekozen voor de rol van Dorothy voor de musical ‘Wizard of Oz’. Ze sloeg het aanbod af omdat ze van mening was niet te kunnen zingen. Het theater keerde ze de rug toe, en kreeg interesse in hiphop muziek. Daarbij ontdekte ze toch best aardig te kunnen zingen, en begon met vriendin Gracia een eigen groep. Beide werkten lange tijd in de hiphop. Vanaf haar 20ste werd het echt serieus voor Karima, toen ze de R&B groep Dignity formeerde, waarmee ze tussen 1997 en 1999 vier hits scoorde. Daarnaast werkte ze mee aan twee albums van Postmen en zingt mee op ‘More days to come’ van E-life (#7 in 1998). Ook geeft ze regelmatig workshops zang en performance op scholen en buurthuizen. Ondanks dat het album ‘Dignity’ een Edison kreeg voor ‘beste album van 1999’ en het succes in binnen en buitenland stopt de groep en gaat Karima alleen verder.

In 2000 scoort ze haar grootste hit tot nu toe: #2 voor ‘De bom’ van Postmen mmv Def Rhymz, maar krijgt daar geen credit voor. Drie jaar later komt ze met ‘Waar gaat dit heen?’ tot #57 op de debuuthit van Ali B. Deze samenwerking resulteert in 2003 in een platencontract bij het label SPEC Music, opgericht door diezelfde Ali B.

In 1989 vond ze zich niet goed genoeg voor een rol in de musical ‘Wizard of Oz. Maar als ze in 2004 gevraagd wordt voor de ‘Lion king’, twijfelt ze geen moment. Gedurende 800 voorstellingen van 2004 tot 2006 zingt ze daarin de sterren van de hemel. Vorig jaar trad Karima op bij onder anderen AVRO’s ‘Nieuwe jas’ en ‘Friends for Warchild’ waarbij ze liet horen goed te kunnen zingen, getuige haar uitvoering van Danny de Munk’s ‘Ik voel me zo verdomd alleen’. Met het album ‘Belofte’ dat na de zomer uitkomt, gaat ze verder in het Nederlands. ‘Ik ben de shit’ redde het net niet, maar ‘Wil voor je gaan’, geproduceerd door Relax, komt deze week binnen op #89.

Aanstaande vrijdag staat Karima op het festival ‘Because I am a girl’ in Tilburg, waar ook Anouk, Candy Dulfer, Edslilia Rombley, Izaline Calister en 100% Isis spelen. Het concert is de kickoff van de gelijknamige campagne van Plan Nederland gericht op onderdrukte meisjes in de derde wereld. Karima is ambassadrice van ‘Plan Nederland’ en het gezicht van deze campagne. Maatschappelijke betrokkenheid is in haar werk altijd belangrijk geweest. Ze gaf jarenlang zangworkshops aan kinderen in achterstandswijken en ze heeft zich ingezet voor tal van goede doelen.

Sergio Mendes haalt Siedah Garrett naar voren

Sergio Mendes feat. Will.I.am and Siedah Garrett: Funky bahia (93)

De samenwerking in 2006 met Will.I.am van Black eyed peas (‘Mas que nada’ werd #2), is Sergio Mendes zo goed bevallen, dat hij Will ook heeft gevraagd voor zijn nieuwe album ‘Encanto’. Samen met oudgediende Siedah Garrett namen ze ‘Funky bahia’ op.

Sérgio Santos Mendes (Niterói, Brazilië, 11 februari 1941) begon als klassiek pianist maar raakte geïnteresseerd in jazz. In 1961 vormde hij de groep Sexteto Bossa Rio en nam het album ‘Dans moderno’ op. Het succes kwam in 1966 met ‘Sergio Mendes and Brasil ‘66’, waarop het nummer ‘Mas que nada’ stond. In de jaren ’70 leek zijn carrière over het hoogtepunt heen. In de jaren ‘80 scoorde hij nog een hit met ‘Never gonna let you go’ met zang van Joe Pizzolo en Leza Miller (#26). Maar twee jaar geleden was hij weer helemaal terug met het album ‘Timeless’ waaraan naast Black eyed peas, onder andere ook Stevie Wonder meewerkte.

Siedah Garrett (Los Angeles, 24 juni 1960) zal je op het eerste gezicht niet zoveel zeggen. Toch ken je haar beter dan je zou denken. Twee jaar geleden scoorde ze namelijk een hit met ‘Rain down love’ (#76), als zangeres van Freemasons. Het grote succes voor Siedah ligt in de jaren ’80 met de hits ‘I can’t stop loving you’, in duet met Michael Jackson (#1) en ‘Don’t look any further’, een duet met Dennis Edwards (#20), beide in 1987. Voor Michael schreef ze mee aan zijn hit ‘Man in the mirror’, waarop ze ook te horen is. Via Michael kwam ze in contact met producer Quincy Jones, waarmee ze aan diverse van zijn albums werkte. Ook zingt ze mee op de albums ‘True blue’ en ‘Who’s that girl’ van Madonna, waarmee ze op tournee ging. In 1988 had Siedah haar enige solohit met ‘K.i.s.s.i.n.g.’ (#47) en het album ‘Kiss of life’. Van 1996 tot 1998 was ze zangeres van Brand new heavies, een zeer onderschatte band in ons land. Met hen maakte ze in 1996 het album ‘Shelter’, wat twee hitjes opleverde: ‘Sometimes’ (#83) en ‘You’ve got a friend’ (#79), beide in 1997. In 2004 verscheen haar tweede soloalbum ‘Siedah’ en twee jaar geleden schreef ze teksten voor nummers van de film ‘Dreamgirls’.

Carlos Barbosa voor het eerst in zijn eentje

Carlos Barbosa: In ur eyes (95)

Samen met Glenn B is Carlos Barbosa de drijvende kracht van het label B-bass music dat de ene na de andere (techno)houseplaat produceert. Een aantal daarvan stonden reeds één of meerdere weken in de Single Top 100. Ook is Carlos de man achter El guapo dat al twee hits scoorde: ‘Feel the shit’ (#58 in 2007) en ‘Clockwise’ (#89). We zijn benieuwd of het Carlos, geboren op 29 augustus 1978, lukt om met ‘In ur eyes’ een grotere hit te scoren dan de producties voor anderen. Met Junior Rogers & Glenn B, stond hij onlangs twee weken genoteerd met ‘That Amsterdam sound’ dat tot #54 kwam, dus dat schept verwachtingen!

Mike Verano vindt Breda saai

Mike V feat. Leandra: Cruel summer (96)

Mike V staat voor Mike Verano. Mike heeft het niet zo op Breda, hij zit het liefst in Lloret de la mar. “Breda zelf is mega saai en niks is veranderd. Mensen lijken hier stil te staan of in slowmotion vooruit te bewegen. Best aanpassen voor iemand als ik met constant actie en avontuur, al zeg ik het zelf.” Toch komt hij af en toe naar Breda, omdat “het wel leuk is om alle vrienden weer te zien en zo, en om lekker ouderwets dronken te worden.” ‘Cruel summer’ ontstond na ‘even flink wat brainstormen met de producer en veel uurtjes werk’. Vervolgens zag het platenlabel Now music wel wat in het nummer en bracht het als download uit.

Zangeres van ‘Cruel summer’ is Leandra, die eigenlijk Linda Estelle heet. Van 1996 tot 2003 was ze zangeres van T spoon en scoorde onder meer de hit ‘Sex on the beach’ (#5 in 1997 en #1 in de Britse hitparade). Een jaar daarvoor heeft ze samen met Desirée Manders (Des’Ray van 2 Brothers on the 4th floor) en Anita Doth (2 Unlimited) de Diva's Of Dance opgericht, die een wervelende show brengen met veel discohits. Daarnaast heeft ze ook een eigen soloprogramma ‘Coming out’. Vorig jaar scoorde ze een hit met ‘This is my house’ als onderdeel van Sinharaja vs DGK (#26).

‘Cruel summer’ is geen eigen nummer. Het was in 1983 de eerste zelfgeschreven hit van Bananarama (#48). Voorheen hadden ze gescoord met covers. In 1998 nam het Zweedse Ace of base een cover van ‘Cruel summer’ op (#55).

Album Top 100: De invloed van Pinkpop

In de Album Top 100 is Amy MacDonald op weg naar een platina album, onderzoekt Radiohead of er animo voor een verzamelalbum is en komt Normaal met zestien ‘Ni-je nrs’. En verder natuurlijk de invloed van Pinkpop op de albumverkopen.

Amy MacDonald: This is the life (1)
Amy MacDonald was er al vroeg bij. Tussen haar veertiende en negentiende schreef ze alle liedjes voor het album ‘This is the life’, dat voor de tweede week op de eerste plaats staat van de Album Top 100. Geen enkel liedje kostte meer dan 25 minuten. Na afloop van haar concert op Pinkpop kreeg ze uit handen van Jan Smeets een gouden plak uitgereikt voor de verkoop van meer dan 30.000 exemplaren. Platenmaatschappij Universal meldde echter dat de teller al boven de 40.000 staat. Een platina album kan Amy dus niet meer ontgaan.Alanis Morissette: Flavors of entanglement (7)
Sinds het #1-album ‘So-called chaos’ uit 2004, is er weer echt nieuw werk van de voor oorsprong Canadese zangeres Alanis Nadine Morissette; sinds 2005 is ze Amerikaans staatsburger. Wereldwijd verkocht ze meer dan 55 miljoen albums, waarbij het grote succes vooral te danken is aan ‘Jagged little pill’ uit 1995 dat 30 miljoen keer over de toonbank ging. In 2005 verscheen een akoestische versie van haar succesalbum. Begin 2007 is ze samen met producer Guy Sigsworth gaan werken aan het album ‘Flavors of entanglement’, in Londen en Los Angeles. Vijfentwintig nummers schreven ze, elf daarvan bereikten het album. Het album is haar achtste album, en zesde top 10-album.

Radiohead: The best of (13)
Na zeven albums, waarvan 23 miljoen stuks verkocht zijn, is het voor Radiohead tijd voor een ‘Best of’’. De groep gooide er een heus marktonderzoek tegenaan om te kijken of er wel mensen op zo’n verzamelaar zaten te wachten. En wat blijkt? De meeste fans hebben slechts één of twee albums in hun bezit. In Nederland blijken, zo zeggen de onderzoekers, zo’n 800.000 mensen het verzamelalbum ‘zeer waarschijnlijk’ of ‘misschien’ te gaan kopen. Dat betekent dat Radiohead een hele trits platina albums in het verschiet heeft! ‘The best of’ is uitgebracht als dubbel-cd met extra dvd.

Opeth: Watershed (14)
Ze komen uit Zweden en spelen een stevige partij symfonische metal. Opeth ontleent zijn naam aan het boek ‘Sunbird’ van Wilbur Smith uit 1972, waarin Opeth duidt op de stand van de maan. De groep bestaat sinds 1990 en heeft als huidige bezetting Mikael Åkerfeldt (zang), Frederik Åkesson (gitaar), Martin Mendez (bas), Martin Axenrot (percussie) en Per Wiberg (toetsen). Op ‘Watershed’ worden ze bovendien bijgestaan door gastzangeres Nathalie Lorichs. Als je op tijd bent, kun je nog aan het beperkt uitgebrachte digipack komen, waaraan een dvd is toegevoegd met interviews en drie extra nummers.

Normaal: Ni-je nrs (16)
Aanstaande zaterdag, 14 juni, is Normaal te gast in ‘TROS Muziekcafé’ op Radio 2. Het tweede uur zal dan volledig aan de groep gewijd zijn. Ze zullen dan ook zeker nummers spelen van het album ‘Ni-je nrs’, dat binnenkomt op de zestiende plaats. De zestien nummers zijn door de verschillende bandleden geschreven. Høkers kennen een aantal nummers al, want tijdens de laatste ‘Veldtocht’ heeft Normaal daarvan al enkele gespeeld. Voor de titel ‘Ni-je nrs’ is gekozen, omdat geen van de nummers nog niet eerder op een cd zijn verschenen. Als voorproefje is het nummer ‘Wat maak i-j mien now dan’ op single verschenen, dat gratis via hun site gedownload kan worden.

Alphabeat: This is Alphabeat (28)
Met een top 10 op zak (‘Fascination’) kon Alphabeat zich geen betere start wensen. Slechts tien nummers staan er op het album This is Alphabeat’ waaronder de nieuwe single ‘10.000 nights’. Deze maand zijn er drie gelegenheden om te horen hoe deze Deense band de nummers live brengt. Op 16 juni staan ze in ‘Doornroosje’ in Nijmegen, een dag later in ‘de Melkweg’ in Amsterdam en op 22 juni op ‘Picknick in the park’ in Den Haag.

Paul Weller: 22 dreams (41)
In Engeland staat elk nieuw album van Paul Weller nog garant voor een top 10-notering, maar bij ons is dat al lang niet meer het geval. De twee vorige Weller-platen kwamen niet boven de top 80 uit, dus bij binnenkomst doet ’22 dreams’ het al een stuk beter. De nieuwe Weller is een dubbelalbum geworden, opgenomen in Pauls eigen studio in Surrey. Je hoort gastbijdragen van Noel Gallagher en Gem Archer (Oasis), Steve Cradock (Ocean colour scene) en Graham Coxon (Blur).

Disturbed: Indistructible (57)
Je kunt er misschien nog nooit van gehoord hebben, maar de nu-metalband Disturbed uit Chicago heeft sinds hun oprichting in 1996 al wel 10 miljoen albums verkocht. De groep bestaat uit oprichters David Draiman (zang), Dan Donegan (gitaar) en Mike Wengren (drums) en nieuwkomer John Moyer (bas); hij kwam er in 2004 bij voor Steve ‘Fuzz’ Kmak. ‘Indistructible’ is Distubeds tweede albumhit in Nederland na ‘Ten thousand fists’ (#87) in 2005.

the Wombats: The Wombats proudly present: A guide to love, loss & desperation (98)
Hoe kom je van die ene hit af, dat is de grote vraag voor the Wombats uit Liverpool. Dankzij 3FM Serious Request eind vorig jaar, werd iedereen verrast met het energieke ‘Let’s dance to Joy division’. Dat schept verwachtingen, die hopelijk waar worden gemaakt op het debuutalbum ‘The Wombats proudly present: A guide to love, loss & desperation’. Tegen december, wanneer een volgende Serious Request van start gaat, weten we het!

Good things end: Out of nowhere (99)
Vorige week woensdag in zaal ‘de Gigant’ in Apeldoorn speelde Good things end een thuiswedstrijd bij de cd-presentatie van ‘Out of nowhere’. De groep is en blijft het lievertje van de media, want na de doorbraak via TMF (TMF kweekvijver en Superclip) en 3FM (Serious talent en Megahit) stond vorige week hun debuutalbum de hele week centraal op de Nederlandse versie van Myspace. ‘Out of nowhere’ komt nog twijfelend binnen, bijna onderaan, maar dat zal volgende week wel goedkomen voor de familie Schiphorst (zus Colette is zangeres en broers Cyriel, Iwan en Dave spelen respectievelijk drums, gitaar en bas) uit Klarenbeek.

De invloed van Pinkpop

Evenals voorgaande jaren hebben we ook dit jaar gekeken naar het effect van Pinkpop op de albumverkopen. Dit jaar vond de 39ste editie van Pinkpop voor het eerst niet tijdens het Pinksterweekend plaats (10-12 mei), maar in het weekend van 30-31 mei. De reden: begin mei is het moeilijk om (grote) artiesten naar Landgraaf te halen, omdat er dan weinig andere popfestivals zijn. Die artiesten die je wel kunt strikken, slokken dan een groot deel van het budget op. Dat leidde twee jaar geleden tot grote verliezen, en dus werd het dit jaar anders aangepakt. En met succes, want niet eerder kwamen er zoveel mensen naar Pinkpop. Volgend jaar is de 40ste editie van Pinkpop weer gewoon met Pinksteren.

Terug naar dit jaar. Voor het overzicht hebben we de standen genomen van de Album Top 200 en de Backcatalog Top 50, waarover straks meer. De Album Top 200 bevat de Album Top 100 + de Bubbling under Album Top 100 van week 21-23. Tevens wordt er dagelijks door GfK Dutch Charts een midweeklijst samengesteld, de voorlopige Album Top 100, van de albumverkopen bijgehouden tot en met de dag daarvoor. Van deze midweeklijsten hebben we het verloop in week 23 op een rijtje gezet. De eerste midweek waar je een mogelijk effect van de optredende artiesten uit zou kunnen afleiden, is die van de dinsdag, 3 juni, omdat hierin de verkopen zitten van de maandag, de eerste dag na Pinkpop.

Nieuwe albums

Van te voren zij nog even opgemerkt, dat ‘Flavors of entanglement’, het nieuwe album van Alanis Morissette, al voor Pinkpop een notering kreeg. In de midweek van maandag stond het al op #4. Ook ‘The Wombats proudly present: A guide to love, loss & desperation’ van the Wombats is een nieuw album. Hun optreden op Pinkpop heeft zeker bijgedragen tot de noteringen 95 en #63. Het effect van Pinkpop was echter snel uitgewerkt, want in de weeklijst komt het album slechts binnen op #98.

Voor Pinkpop

In de aanloop naar Pinkpop (week 21-22), valt op dat alleen ‘Before you leave’ van Racoon winst boekt, van 27 naar #20. Na Pinkpop weten ze deze winst echter niet uit te bouwen.

Na Pinkpop

De meest opvallende verschuivingen die terug te voeren zijn op een optreden op Pinkpop, zijn in rood aangegeven:

‘Summer at Eureka’ van Pete Murray viel voor het festival terug naar #41, maar stijgt na het weekend naar de vijftiende plek. ‘An end has a start’ van Editors komt op dinsdag binnen op #95 en stijgt de dag er na naar #33. Ook Counting crows die met ‘Saturday nights & Sunday mornings’ voor het weekend zakte naar #69, maakte na het festival een opleving mee, die tot het einde van de week duurde: 57, 50, 42, #40.

Foo fighters ging op herhaling met ‘Echoes, silence, patience & grace’ op #91 en steeg door naar #46.

Voicst ging met ‘A tale of two devils’ op herhaling en wist dit vast te houden: 81, 72, #64.

Nog meer herhalingsoefeningen zijn er van Flogging Molly; ‘Float’ komt binnen op #65, Blood red shoes met ‘Box of secrets’ op #80 en Fiction plane met ‘Left side of the brain’ op #99.

Oudere albums

Naast de reguliere Albumlijst, is er ook nog de Backcatalogue Top 50. Dit is een lijst met albums die minimaal twee jaar geleden in de reguliere albumlijst hebben gestaan. Vaak zijn deze albums goedkoper geprijsd.

In tegenstelling tot de reguliere albumlijst, wordt er van de Backcatalogue Top 50 geen midweek gemaakt. Maar als we de weekstanden van 21-23 op een rijtje zetten, dan blijkt dat de invloed van Pinkpop veel groter is op ‘oudere’ acts dan nieuwe. Alle Pinkpopacts die één of meerdere albums in deze lijst hebben staan, hebben profijt gehad van het optreden. De weekstanden in rood tonen dit aan.

Foo fighters staat met drie albums genoteerd, waarvan twee op herhaling. Ook Rage against the machine gaat met twee albums op herhaling. En Queens of the stone age ziet hun album ‘Lullabies to paralyze’ binnenkomen op #42.

Grootste winst wordt geboekt door Editors (‘The black room’ gaat van 44 via 21 naar #3), Racoon (‘Another day’ gaat van 21 via 11 naar #6), KT Tunstall (‘Eye to the telescope’ knalt van 38 naar #10) en Metallica (‘Metallica’ stijgt van 40 naar #28).